P. 1
Buletin Ps Vokasma

Buletin Ps Vokasma

|Views: 55|Likes:
Published by HaFez Hisham

More info:

Published by: HaFez Hisham on Nov 21, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/16/2011

pdf

text

original

BULETIN PS VOKASMA

TIPS-TIPS SEBELUM MENJELANG PEPERIKSAAN

1 CUACA – TIDAK TERDEDAH DENGAN 2 MAKANAN – PASTIKAN ANDA

HUJAN DAN PANAS BAGI MENGELAKKAN PELBAGAI PENYAKIT.

RAHSIA CEMERLANG DALAM PELAJARAN 1) Sebaik-baiknya anda mengambil wuduk sebelum memulakan sesi ulangkaji pelajaran dan pilih tempat-tempat belajar yang kondusif seperti bilik ANDA! TAHUKAH perpustakaan,dewan,masjid yang Susu merupakan minuman atau surau. berprotein, mempunyai banyak 2) Cuba untuk antaranya adalah fungsi yang mengingati dan menulis fakta menambahkan yang tel;ah anda kekuatan, ingati. kesihatan, dan bahkan 3) Pastikan Oleh itu, Rasullullah kecerdasan. anda mengulang kaji pelajaran dalam masa 24jam dan s.a.w. membiasakan meminumnya agar gunakanbaginda untuk tubuh peluang menjadi kuat, sihatmengulang kajimudah diserang dan tidak pelajaran pada hari cuti minggu dan masa peyakit. lapang. 4) Ringkaskan fakta-fakta dan kaji soalan-soalan terdahulu dalam kumpulan(study group)

MENDAPAT MAKANAN YANG SEIMBANG DAN BERKHASIAT SEPERTI KISMIS, INFO EKSTRA KURMA DAN MADU. ELAKKAN DIRI Sesiapa yang membaca (Ya Basir) 100kali DENGAN MAKANAN BERAT SEPERTI NASI sebelum mengerjakan solat jumaat. LEMAK. fikirannya akan bertambah cerdas InsyaAllah

3

dan hatinya akan terbuka untuk menerima EMOSI pelajaran. - PASTIKAN ANDA BERADA DI
DALAM KEADAAN TENANG DAN CERIA SUPAYA IA DAPAT MEMBANTU ANDA BERFIKIR DENGAN LEBIH BAIK. ELAKKAN DIRI ANDA SUPAYA TIDAK TERLALU CEMAS . ANDA HENDAKLAH SENTIASA SABAR SERTA SELALU BERDOA KEPADA ALLAH.

4 WAKTU REHAT -

ANDA PERLU

PANDAI MENCURI MASA DENGAN MENGGUNAKAN WAKTU REHAT UNTUK BERJUMPA DENGAN GURU UNTUK MENANYAKAN SOALAN YANG TIDAK FAHAMI.

KEBAIKAN

MEMAKAN MADU

Antara keistimewaan madu lebah dapat diungkapkan dalam kata-kata Ibn Sina:“Madu itu menguatkan roh(kerohanian) Madu menambahkan kerajinan dan semangat; Madu memelihara kemudahan; Dan madu menolong melancarkan ucapan” Oleh itu, Rasulullah s.a.w. sangat suka minum madu dan bahkan membiasakannya. Madu Merupakan makanan dan minumman berkhasiat dalam kepentingan fizikal dan mental. Dari Imam Ali "Madu adalah ubat dari segala penyakit, tiada penyakit di dalamnya, ia dapat menghilangkan lendir dan membersihkan hati". Nabi Muhammad SAW bersabda: "Barangsiapa ingin memiliki hafalan yang kuat hendaklah dia meminum madu".

KEBAIKAN MEMAKAN BUAH KURMA
Antara keistimewaan madu lebah ialah, “Kurma dapat mengekalkan kecerdasan minda Kurma dapat meguatkan daya ingatan terutamanya untuk para pelajar. Kurma makanan yang mempuyai gula semula jadi yang berkhasiat.” Nabi Muhammad SAW bersabda: "Berilah makanan kurma pada anak-anakmu, sebab yang demikian itu akan menyebabkan anaknya menjadi seorang yang tabah dan bertaqwa (bersih hatinya)"

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->