Rem

REM

Mircea Cărtărescu, prozator şi romancier, născut pe 1 Iunie 1956, şi-a publicat primele poezii în anul 1971, în revista “România Literară”. A scris poezii, nuvele, printre care şi opera în proza “REM”. REM, adică mișcarea ochilor în somn, reprezintă procesul iniţiatic pe care îl parcurge Nana, personajul principal al operei. Textul debutează cu un decor livresc, o cameră de garsonieră înţesată de cărţi. Locuinţa se află la marginea Bucureştiului la care se ajunge prin multe străzi întortocheate. Naratorul care deschide un dialog direct este ipostaziat într-un păianjen omniscient, simbol al sufletului, ţesător al realităţii. El surprinde realitatea spaţiilor și a personajelor. Personajul principal este Nana, aflată la vârsta maturităţii, care memorează întâmplările de la 12 ani, miraculoase, pe care le retrăieşte cu aceeaşi intensitate în încercarea de a le descoperi sensul, de a le descifra misterul. Nana îi povestește lui Vali despre dăţile în care mergea la mătușa sa şi se juca cu vărul său, Marcel, şi cu prietenele sale: Garoafa, Ester, Puia, Balena, Ada şi Carmina. După îmbolnăvirea mamei sale, Nana a trebuit să stea o vreme la mătușa sa. Într-o noapte, doi “alungiţi” le-au vizitat pe cele două, Nana făcând cunoștinţă cu Egor. Egor este un erou monstrous şi melancolic, fragil, care îi povesteşte Nanei despre istoria familiei lui. El îi dă fetei scoica, cheia intrării în REM. Ea o pune sub pernă, visându-se într-o pădure, simbol al inconștientului. Ziua următoare, fetele hotărăsc să se joace de-a reginele, fiecăruia corespunându-i o culoare, o floare, un obiect și un loc de joacă. În prima zi, Balena este regină şi, cu ajutorul iadeșului, fetele găsesc un tunel, unde dau de un schelet uriaş, preludiu al transmutărilor, vestitor al

realităţi primordiale. Nana se întoarce acasă cu tatăl său. Carmina examinează cu atenţie perla și ajung într-un oraș cenușiu. Odată povestea terminată. se prefac că au diferite vârste. pe măsuţa de cafea din garsoniera Svetlanei. acuzând-o pe păpușa Nanei. din care ies fiinţe ciudate. așa că a scos scoica de sub pernă. A patra zi. Puia este regină și hotărăște să sufle baloane de săpun. simbol al iniţierii. A treia zi. A șasea zi a jocului. Nana visează că intră într-o casă veche. putând vedea întreaga lume. devenit obiect magic. În a cincea zi. având de ales între mai multe drumuri. îmbăindu-se într-un izvor. Nana se visează din nou în acea noapte. Dupa toate cele întâmplate. Nana nu dorea să viseze. fetele se înalţă de pe pământ. următoarea provocare fiind nașterea unui om.000 de pagini doar cu cuvântul “nu”. Ziua următoare. Ceasul. ea fiind mirele şi Ester mireasa. lângă restul fetelor. fetele se joacă de-a tribunalul. unde vede un tânăr ce scria întreaga ei poveste şi faptul că intrase în REM. Nana află de la Egor că acesta a scris 15. În noaptea aceea. Fiind la jumătatea drumului.unei noi forme de viaţă. În a doua zi. Seara. dispărând la moarte și reapărând. În ultima zi. Nana se află într-o magazie. Ada fiind regină. unde găsește o ușă încuiată. Doar oul Nanei nu se sparge. un pic ameţite. După . Nana şi Vali se despart. Nana a visat o cheie aurită. Nana se vede din nou în pădure. le îmbătrâneşte pe fiecare dintre ele. Nana visează în acea noapte un pahar asemănător Graalului. În al doilea vis. După acuzaţii. Puia este bolnavă și. Zizi. În ultimul vis. În acea noapte. semn al maturităţii. Nana este regină și hotărăște să se joace de-a căsătoria. dar se trezește chiar înainte s-o descuie. Nana îi dă foc păpușei. aflându-se. în prezent. Acestea se transformă în ouă. datorită termometrului.

Visele. Ideea pe care se construiește nuvela este simplă: toţi suntem prinși în plasa destinului. iar Egor. adică nu numai jocul divin. curind și depend de simbolul pădurii cu o mulţime de cărări. recuperabil prin scriere. Svetlana continuă paginile lui Egor scriind de multe ori “nu”. în egală măsură. MARELE PĂIANJEN. . muritorii. Evoluţia de la micro la macro univers este demonstrată prin păianjenul omniscient care ştie de Vali şi Nana. încercarea de dobândire a ochiului totemic și magic. simbol al deformării psihice. REM este o nuvelă ce are drept subiect creaţia. oul de pe masă plesneşte. eliberând Himera. prezentul experienţei directe.un sfert de oră în care Nana este singură în garsonieră. MARELE CREATOR. REM prezintă lumea ca o tablă de șah. o ascensiune şi o decădere pot fi considerate jocurile. tot un labirint. creionează cărările pe care noi. ca un labirint. Vali. Drumul până la Nana este ca o pânză de păianjen. ce ţese cu minuţiozitate urzeala. la un moment dat. iar soarta ne este trasată de EL. ci şi urzeala literară. un rol naratorial exprimă în plan simbolic câte un timp: Nana exprimă timpul mitic. trecutul istoric. Tot o incursiune labirintică în timp şi spaţiu. recuperabil prin evocare. accedem sau încercăm măcar să cunoaştem adevărul. Fiecare personaj care-şi asumă.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful