P. 1
Pandemiile Mondiale

Pandemiile Mondiale

|Views: 82|Likes:

More info:

Published by: literature_passion_girl on Nov 25, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/30/2015

pdf

text

original

Pandemiile Mondiale

Elaborat de Oxana Tarasiuc

Pandemie-epidemie r spîndit pe teritorii foarte întinse într-o ar , în mai multe ri sau continente

.

pandemie - deriv din grecescul \"pan\" care înseamnî \"to i\" i \"demos\" - oameni.

H. atenienii au fost lovi i de o boal mortal .în Anglia a murit aproape o esime din popula ie.      "Moartea neagr " din secolul al XIVlea i pîn în 1700. O epidemie cumplit care. Moartea neagr ³ciuma´-În secolele al XIII-lea i al XlV-lea . a ucis aproape jum tate din popula ia Constantinopolului. a vorbit în repetate rânduri despre simptome asociate în zilele moderne cu gripa În anul 430 î.. speciali tii greci au descoperit c a fost febra tifoid . în timpul r zboiului peloponezian împotriva Spartei.Chr. De curînd. maladia misterioas a ucis aproape o treime din popula ia Atenei..  Ciuma lui Iustinian". În anul 165 d.. în anii 541-542 d. cunoscut ca p rintele medicinei.au murit de variol . pe continentul nostru a ucis peste 137 de milioane de oameni . în jur de cinci milioane de militari ai lui Marcus Aurelius Antoninus . În urm torii patru ani.Chr.Scurt istoric  Hipocrate.a murit mai mult de o jum tate din popula ia Europei Molima englez -în secolul al XVII-lea . a f cut ravagii printre soldati.

.Fazele pandemiei OMS ( Organiza ia Mondial a S n t ii) clasific pandemiile într-o scar a nivelurilor de alert .Fiecare faz are anumite caracteristici . de la 1 la 6.

1933-Primul virus uman de grip aviar este izolat la Mill Hill în Londra .5 milioane de persoane în întreaga lume.1. Spital cu infecta i de grip din Spania.Epidemia de "gripa spaniol " a omorît cel pu in 50 de milioane de persoane din întreaga lume.Gripa porcin este pentru prima dat izolat la un porc din Iowa. 1931. . fiind cauzat de un virus H1N1 care a evoluat din gripa aviar direct în gripa uman Imagine.Pandemiile sec.Un virus H2N2 declan eaz pandemia de "grip asiatic " . 1957.Pandemia este relativ u oar . .xx 1918. omorînd aproximativ 1.

om i porc. în vreme ce. chiar mai u oar decît cea asiatic .75.Nimeni n scut dup 1968 nu are imunitate la H3N2 1972-Cercet torii Graham Laver i Robert Webster descoper c p s rile s lbatice sunt gazde naturale ale virusurilor gripei. 1998-Predecesorul virusului gripei porcine din 2009 a ap rut în SUA. omorînd aproximativ 0. 48 de milioane de persoane sunt imediat vaccinate împotriva virusului gripei porcine. . schimbîndu.i proteinele de suprafa vizate de vaccin. care se pot amesteca cu variantele umane i declanseaz noi pandemii.i p streaz genele interne neschimbate.1 milion de persoane. îns aceste încerc ri sunt ineficiente deoarece virusul sufer muta ii prea rapide. Virusul nu se r spînde te mai departe de baza militar . Fermierii care au porci încearc s controleze virusul cu vaccinuri.1968-Un virus H3N2 declan eaz pandemia de "grip Hong Kong". care moare. P s rile g zduiesc variante necunoscute oamenilor. Este un hibrid de virus de la p s ri. 1976-Un virus H1N1 se mut de la porci la om i infectez un recrut al armatei americane.

Gripa .o boal .Virusul gripal e rezistent la temperaturile joase i are o rezisten redus la temperaturile înalte.Ce este gripa??? viral caracterizat de simptome bine definite. El î i pierde infectivitatea la temperatura de + 56° timp de 20-30 min. precum i la expunerea la radia ii ultraviolete i gamma.

.Virusurile care produc gripa (familia Ortomixovirus. genul Influenzavirus) au un genom (material genetic) reprezentat de un singur lan de ARN format din 8 segmente care codific 11 proteine virale cu capacitate antigenic (produc r spuns imunologic în organismul gazd ) diferit .

cai. foci. C infecteaz numai omul i determin infec ii u oare. porci.inclusiv: omul. p s ri.Tipuri de grip A B poate infecta o mare varietate de mamifere. balene. în mod normal. fiec rei specii fiindu-i caracteristic un anumit subtip de virus este întîlnit. numai la oameni i nu are mai multe subtipuri. Nu determin epidemii sau pandemii i nu se clasific în subtipuri .

de subtipurile :H3N2. H1N2 la porci : H1N1 si H3N2 la cai : H7N7 si H3N8 . i s infecteze astfel noi celule. Exist 9 subtipuri de N Epidemiile i pandemiile de grip au fost produse la oameni .Virusul gripal de tip A Se clasific dup tipul proteinelor de la suprafa : hemaglutinina (H)  permite virusului s se uneasc la celulele pe care le infecteaz E principalul antigen care d na tere la reac ii de ap rare Imunologic în organismul gazd Exist 16 subtipuri H neuraminidaza (N) permite virusurilor s se desprind de celula infectat dup ce s-au multiplicat. H2N2.

inclusiv g inile i ra ele. sunt deosebit de predispuse la epidemii de grip fatal . ‡ gripa aviar se dovede te fatal pentru oameni. În octombrie 2005. omorînd jum tate din cei care o contracteaz ‡ H5N1 se g se te i la porcii din Indonezia. în mod special ± sunt sursa natural de grip aviar . ele fiind i cele mai rezistente la infec ii. aparent purtat de p s rile s lbatice. În lume sunt 6553 de focare.datorit adapt rii virusului la gazd .în 1997 ‡ s-a raspîndit din Asia în întreaga lume. deoarece temperatura corpului la p s ri este mai mare decît la om i constituie +40 oC P s rile migratoare ± ra ele s lbatice. . declan înd temeri c se poate combina cu alte virusuri ale gripei umane pe care le pot g zdui porcii ‡e mai rezistent la temperaturi înalte i la pH acid decît al i viru i gripali . în 50 de state.‡Gripa H5N1. prima ar european în care s-a înregistrat oficial virusul. P s rile domestice. virusul H5N1 a ajuns i în România. prima dat identificat drept un pericol pentru oameni în Hong Kong .

dureri de cap. tusea i astenia persist peste dou s pt mîni .spala i-le cu apa i s pun iar dup aceea spala i-va din nou pe mîini cu ap i s pun -g lbenu urile de ou. frisoane. carne i ou Cînd prepara i hrana: -spala i-v pe mîini înainte de atingerea alimentelor crude i a celor g tite -separa i carnea crud de cea g tit sau de alimentele care sunt gata de consumare -înainte de a fierbe sau pr ji ouale . pr jite sau puse la cuptor -sp la i toate suprafe ele i instrumentele folosite cu ap i s pun Persoanele vulnerabile: copii i b trînii persoane cu imunitatea sl bit Simptome febr ridicat (pîn la 39 de grade Celsius). musculare i de gît. dup fierbere sau pr jire . astenie i nas înfundat.Cum se transmite??? prin contactul cu p s rile infectate de pe suprafe ele contaminate cu fecale de p s ri (g ina ) M suri de protec ie: Sp la i mîinile cu s pun G titul la temperatura inalt (mai>70 grade C)distruge virusul din p s ri.nu trebuie s fie lichide sau s se scurg -nu folosi i ou fierte moi sau crude în alimentele care nu vor fi apoi fierte.

.

Industria farmaceutic începe s fabrice vaccinuri pandemice. Iulie 2009-Planurile de tratament sunt date peste cap de descoperirea faptului c gripa porcin este rezistent la medicamentul antiviral Tamiflu Septembrie.OMS declar pandemia de grip porcin . unde s-a n scut. pl tite de guverne. Eforturile de creare a unui vaccin încep imediat. Mai 2009. 11 Iunie 2009.4 firme farmaceutice declar c au creat vaccinul.Gripa porcin A(H1N1) Evolu ie: Martie 2009-Primele cazuri de grip porcin sunt raportate în California i Texas. OMS cre te nivelul alertei de la 3 la 4 .dar în cantita i limitate . în defavoarea vaccinurilor conven ionale pentru grip . Aprilie 2009-900 cazuri de suspec i de grip porcin în Mexic. pentru c nu exist dovezi c virusul se r spînde te în afara Americilor.OMS întîrzie declararea pandemiei.

.

o Evita i s da i mîna. balustrade etc. s v s ruta i la salutare pentru a reduce transmiterea virusului.). o Nu fuma i. o Odihni i-v i evita i definitiv exerci iile fizice solicitante Be i multe lichide (un pahar de ap sau suc la fiecare or ).. .R spîndirea: este similar gripei sezoniere de la o persoan la alta prin tuse sau str nut prin atingerea unor obiecte sau suprafe e contaminate i atingerea ulterioar a gurii sau a nasului M suri de protectie: oSp la i-v pe mîini cu ap i s pun sau folosi i solu ii pentru mîini pe baz de alcool o Ave i grij de ce v atinge i i evita i s veni i în contact cu suprafe ele atinse de alte persoane (mînerele de la u i. o Ave i grij la secre iile respiratorii atunci cînd sînte i în preajma altor persoane (de ex. tuse sau str nut) o Nu folosi i în comun vesel i pahare. Fumatul faciliteaz contaminarea cu grip i spore te probabilitatea complica iilor grave.

.OMS anun c s-au creat cîteva tipuri de vaccin: Pandemrix de la firma GlaxoSmithKline Thiomersal de la Baxter Novartis Vaccinul recomandat pentru persoanele alergice la ou este Baxter. .cel de la GSK e elaborat pe baza de ou .

Crearea vaccinului .

Plasarea ou lor în incubator .

.

Începe un proces intens de propagand i de alertare a popula iei pentru a se vaccina i a cump ra medicamente antivirale. Se proclam pandemie. avind un buget de 20 de miliarde de dolari..Intreb ri f r r spuns«.etc. se mobilizeaz guverne. Mexic. deoarece a provocat (14) decese i daune ireparabile Companiile farmaceutice isi propun sa produca într-un interval de un an circa 4.000 pân la 500. Cheney) a fost interzis din 2007 în Japonia pentru copii. mai pu in decât cele provocate în fiecare an de fulgere (1170 de victime pe an) i neglijabile în fa a victimelor gripei sezoniere care provoaca de la 250.Ce nu ni se spune. Grecia . Anglia. se cheltuiesc milioane pentru gripa porcin cu doar 145 de victime. dar 98% din bolnavi se vindec În Fran a.000 de decese.se impune vaccinul obligatoriu Tamiflu (al societ ii beneficiarilor fostului vicepre edinte al SUA. Mai mul i jurnali ti acuz OMS i companiile farmaceutice de bioterorism . America.9 miliarde de doze de vaccin contra A/H1N1.

.

întoars recent acas . diagnosticul fiind dat în cazul unei tinere de 24 de ani din Chi in u.Situa ia în Republica Moldova Joi. În Republica Moldova la data de 23. inclusiv 21 în investigare. se declar carantin în gr dini e i coli .11. 24 octombrie. Rezultatele investiga iilor de laborator în 1388 cazuri sunt negative pentru virusul gripal A(H1N1) noul subtip . 30 Iulie 2009-Ministerul S n t ii din Republica Moldova a confirmat. inclusiv opt decese. a fost confirmata prezenta virusului gripal A(H1N1) noul subtip. primul caz de grip porcin . ora 07:45 au fost raportate 2819 cazuri cu suspec ie de infec ie cu virusul gripal A(H1N1).în 1410.09. Din 2798 cazuri investigate .Ministerul S n t ii a confirmat primul deces de grip porcin octombrie ±noiembrie -num rul infecta ilor cre te rapid 5 noiembrie ±Se închid toate institu iile de înv mînt.

Aceast declara ie a fost f cut de c tre eful Centrului Municipal de Medicin Preventiv . în cadrul edin ei s pt mânale a serviciilor publice i direc iilor specializate ale mun. Iurie Pînzaru. va fi declarat situa ie pandemic .Risc de stare pandemic Dac s pt mâna viitoare vor fi confirmate mai mult de 250 de cazuri de infectare cu gripa A (H1N1). Chi inau .

oms.com www.com www.Bibliografie: www.sanepid.ziare.who.md .md www.bbc/history.gripa.com www.wikipedia.com www.com www.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->