P. 1
Apus de Soare Rezumat Pe Acte

Apus de Soare Rezumat Pe Acte

4.4

|Views: 22,518|Likes:
Published by 7laura7

More info:

Published by: 7laura7 on Nov 26, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/22/2014

pdf

text

original

Apus de soare

" Apus de soare", de Barbu Stefanescu Delavrancea Continuand traditia inceputa de V. Alecsandri ( cu drama istorica "Despot-Voda"), urmata de B.P.Hasdeu (cu drama "Razvan si Vidra"), de C.Negruzzi (cu nuvela "Alexandru Lapusneanul") si de Al.Odobescu (cu nuvelele istorice "Mihnea-Voda cel Rau" si "Doamna Chiajna"), Delavrancea a urmarit - in a sa trilogie a Moldovei - reconstituirea unei epoci istorice indepartate. Aceasta trebuia sa cuprinda sfarsitul domniei lui Stefan cel Mare (evocat in "Apus de soare"), domnia lui Stefanita-voda ( in "Viforul") si cea a lui Petru Rares (in "Luceafarul"). In 1909 vede lumina rampei drama istorica in patru acte "Apus de soare", prima piesa a trilogiei . 45633bjo84htd5i Tema: Drama "Apus de soare" are ca tema lupta pentru apararea fiintei nationale in perioada de maxima ascensiune a Moldovei din timpul domniei lui Stefan cel Mare, pe care autorul il aseamana cu un soare. Titlul piesei este metaforic. Metafora "soare" se refera la sistemul social heliocentric : in centrul universului social se afla domnul, iar in jurul sau - in cercuri concentrice - se grupeaza familia, curtea, cetatea si tara. jt633b5484httd Apusul de soare sugereaza trecerea in nefiinta a celui care a fost supranumit "soarele Moldovei". In actul I ideea va fi reluata in cuvintele doamnei Maria, care sintetizeaza domnia lui Stefan: "Stapanul meu, soarele apune trist si-n urma lui o balta de sange". Geneza: Sursele de informare ale scriitorului trebuie cautate in "Letopisetele Moldovei" publicate de M.Kogalniceanu, in "Cronica romanilor si a mai multor neamuri" de Gh.Sincai, in "Arhiva istorica a Romaniei", scoasa de B.P.Hasdeu si - mai cu seama - in cartea "Stefan cel Mare.Documente descoperite in arhivele Venetiei", scoasa de C.Esarcu in 1874.

dar se vede obligat sa stea tintuit la pat. Afland de boala lui Stefan. Conflictul: Opera are un dublu conflict. inscaunarea lui Bogdan. Alesul este fiul sau Bogdan.un conflict intern.cu mare alai . se opune domnului. . care se da in constiinta si sufletul domnitorului intre Stefan-omul muritor. complotistii trec la actiune si . Acest conflictul principal. asigurand astfel continuitatea tarii. medicii care l-au ingrijit. In acest timp. dincolo de moarte.pornesc spre palat.il cutremura insa ideea ca autoritatea domneasca. sa-l inscauneze pe alesul lor. pe care a infruntat-o in atatea razboaie. fiindca orice miscare ii punea viata in pericol. un complot boieresc inabusit in fasa etc. care doreste perpetuarea puterii domnesti.care simte ca are fata de tara o inalta datorie . Conflictul extern dintre Stefan si boierii complotisti il intensifica pe cel intern. in care statea pe atunci forta statului feudal moldav. Exista . Omul batran si bolnav isi presimte sfarsitul. stolnicul Dragan si jitnicerul Stavar. o rana mai veche de la piciorul domnitorului recidiveaza si singura salvare este operatia. perisabil si Stefan-domnul. Trio-ul boierilor complotisti. servind drept cadru pentru dezvoltarea conflictului principal. psihologic. nu-l sperie. format din paharnicul Ulea. ca expresie a unui neam. De aceea el doreste sa aseze pe tron un urmas demn. capabil sa asigure pe mai departe neatarnarea si propasirea Moldovei. capata o profunda semnificatie social-istorica.pe de o parte . general-uman. pe umerii caruia Stefan pune mantia domneasca. arderea ranii cu fierul inrosit. a vointei voievodului. urzind sa ridice in scaunul tarii pe Stefanita.In aceasta din urma Delavrancea a aflat o serie de amanunte referitoare la ultimele zile ale voievodului moldovean: boala. Pe domnul . Discursul sau din momentul inscaunarii noului domn probeaza nestramutatul sau patriotism. dar moartea. Dar aceasta confruntare ramane neconvingatoare. Stefan o suporta cu barbatie. s-ar putea prabusi o data cu disparitia lui fizica.

Il ucide pe Ulea. paharnicul Ulea. . de a o transforma intr-o idee care sa uneasca si sa defineasca o colectivitate. Actul I constituie expozitiunea . in care "vantul sufla" si "frunzele cad"). Stefan este tintuit la pat. cu numele Moldovei pe buze. Rana nu se mai inchide si trei doctori sunt chemati sa-i arda cangrena. Polonii il ataca. Dupa ce o jumatate de secol s-a batut cu ungurii. Actiunea este plasata in Moldova lui 1504. Profitand de situatie. iar pe Luca Arbore la lasat in fata cu o mie de ostasi.Cu toate ca stie ce-l asteapta. personale. caci orice miscare ii pune viata in pericol. sub comanda lui Bogdan. Stefan si-a ascuns grosul armatei intr-o padure. Stefan ii inconjoara si "matura tot inaintea lui". transformand batalia intr-un macel al vrajmasilor. fiindca regele Poloniei nu mai recunoaste ca i-a cedat Pocutia. La intoarcere domnul este ranit la picior. polonii. ultimul an de carmuire a lui Stefan cel Mare. Dramatismul piesei se naste din aceasta continua incercare de a depasi marginirea unei existente individuale.ii rasfira pe dusmani in fata lui Bogdan.de fapt . si sunt schitate personajele. care-i loveste naprasnic. Se ridica de pe patul de suferinta si iese cu palosul in mana inaintea complotistilor. Se precizeaza locul si timpul actiunii ( cetatea domneasca a Sucevei intr-o zi de toamna. Stefan este nevoit sa se bata si acum. turcii si tatarii pentru a apara Moldova. domnul nu ezita o clipa. stolnicul Dragan si jitnicerul Stavar comploteaza sa-i influenteze pe boieri. la batranete. In actul al doilea Moghila ii povesteste doamnei Maria cum au decurs ostilitatile. Subiectul: Cele patru acte ale dramei marcheaza compozitional mai multe momente dramatice. ca garantie pentru tratatul de pace incheiat dupa infrangerea de la Codrii Cosminului. scriitorul gradand cu grija conflictul. dupa care se intoarce si cade mort in bratele doamnei. acesta se preface ca fuge. dar . pentru a-l alege domn pe Stefanita. supranumit Soarele Moldovei.

Puterea domnului ar fi trecut in mana boierilor si ar fi inceput luptele pentru putere. Acest moment constituie intriga piesei. fiica nelegitima a lui Stefan. subliniind identificarea sa cu tara.ca Moldova n-a fost a stramosilor mei. Discursul rostit de Stefan are ca fir calauzitor pastrarea neatarnarii tarii pentru generatiile viitoare: "Tineti minte cuvintele lui Stefan. care isi biruie suferintele provocate de o veche rana nevindecata. Sunt infatisate pregatirile lui Stefan pentru a-si impune vointa.. Dramatismul momentului este sugerat si prin folosirea procedeelor specifice stilului retoric: exclamatii.... "Cum vru Moldova..Acesta fiind copil. . asa vrusei si eu. ideea ca voievodul este suprema intruchipare a constiintei de sine a tarii. Sprijinit de doamna Maria. "Mantia asta e prea grea. sa asiste la inscaunare. incepand cu incoronarea "in Campul de la Direptate". pentru a preveni luptele pentru tron ce s-ar fi declansat dupa moartea sa. expresie a unui cald si miscator patriotism si inscaunarea lui Bogdan. Preocupat de soarta tarii. palid si incercanat.S-o poarte altcineva mai tanar. Stefan hotaraste sa-l aleaga domn pe fiul sau Bogda. Punctul culminant il constituie discursul lui Stefan.spune el .vointa mea s-a ei au fost pururea una" . Pe batranii sai umeri indatoririle domnesti apasa acum prea greu.care v-a fost baci pana la adanci batranete. In actul al III-lea conflictul dintre domn si boierii care se impotrivesc vointei lui se adanceste.. inca din timpul vietii lui. interogatii. il instiinteaza pe domn de complot."... inrautatirea sanatatii sale si taria de caracter a domnului. n-a fost a mea si nu e a voastra. batranul domn intra schiopatand in sala tronului. ci a urmasilor vostri s-a urmasilor urmasilor vostri in veacul vecilor!" In discursul sau domnul trece in revista cele mai importante evenimente din cei patruzeci si sapte de ani ai domniei sale. Stefan aminteste apoi de aplecarea sa ca "domn drept" spre grijile si necazurile Moldovei. ... Domnul reuseste sa-l forteze pe paharnicul Ulea. enumerari. Oana. care se preface bolnav. s-ar fi creat o locotenenta domneasca alcatuita din oieri..spune Stefan.. .spune el .

.Boldur? Ordinea acestor nume in torentul retoric potopitor al voievodului nu este intamplatoare... asa vin suvoaiele in Suceava la chemarea voievodului lor!".... sunt de mare efect scenic si subliniaza cinstirea jertfei de sange a stramosilor.la Cosmin.....si numele ei trecu granita. si Cande. Moldova a biruit pretutindenea! Am fost norocul.. si Gotca.. si-am vegheat ca sa-si odihneasca sufletul ei ostenit".. la Razboieni. si Stibor..Unde sunt mosii vostri? Presarati." Discursul lui Stefan pune in lumina mestesugul retoric al lui Delavrancea... . ii vaz si-i auz. pe Teleajen.. urmate de enumerarea numelor proprii cu sonoritati istorice . la Baia. cu vremelnicia .O! Cum se varsa apele-n Siret... Repetarea conjunctiei "si" sugereaza navala impetuoasa. Stefan considera ca a fost un "domn treaz" .la Orbic.sinonima cu intamplarea. si Gangur. si Ilea Hurul comisul.. de la Caffa pana la Roma". si fiara palosului. iar anume sonoritati pe metri egali ( "si Goian. Exclamatiile si interogatiile.ca vru ea un domn treaz.. Stefan vorbeste ca un poet-profet.. si Iuga. si Dajbog parcalabul. si Stibor.... veghind la neatarnarea ei. "Oh! saracii!... fapt pentru care piesa poate fi considerata o capodopera oratorica... la Racova... Prin politica pe care domnul a dus-o si vitejia norodului.si fiara palosului. dupa cum cate un epitet sau o caracterizare creeaza pauza potrivita pentru risipirea ecourilor ( "si Ilea Hurul comisul. la Lentesti....I-auz si-i vaz..simbol al permanentei: " Eu am fost biruit la Razboieni si la Chilia. La vederea poporului care se aduna. Moldova se face cunoscuta si se impune in lume: ".si Moldova . si Dobrul.Saraci si voi si eu.Unde sunt batranul Manuil si Goian.... a fost taria!.. pentru a o lasa neatarnata generatiilor ce le-au urmat.Aparandu-i granitele. Unde sunt parintii vostri? la Cetatea Alba. si Mihail Spatarul. Ea urmareste obtinerea unui efect maxim.Boldur"). simbolizate de metafora "padure tanara": "Oh! padure tanara!... la Chilia. Domnul face o paralela intre persoana sa . si Cande") duc spre un fortissimum in scara. ce a aparat linistea unui popor atat de incercat: ". si Dajbog parcalabul.Saracii mei s-ai vostri..Ce bogata e Moldova!. care si-au aparat cu pretul vietii glia stramoseasca....la Soci. lirismul tasnind in exclamatii si metafore grandioase.

Dramatismul momentului este sporit de concordanta dintre caracterul dramatic al faptelor evocate...popor". . Fiecare fraza ce exprima hotararea neclintita a voievodului este insotita de tunete si fulgere. Astfel.. cand Stefan il incoroneaza pe Bogdan. sa lase razboaiele de zavistie si sa se ridice impotriva primejdiei obstesti a crestinatatii.In chip firesc.. modest.Si pe oasele lor s-a asezat si sta tot pamantul Moldovei.. al sentimentelor domnului si dezlantuirea stihiilor naturii.pe de o parte ..Vazand ca ramai cu fagaduielile.. ploua torential. In Actul al IV-lea actiunea atinge alte doua momente dramatice.se rostogoleste pe treptele tronului. dupa vijelia de intrebari. afara fulgera. El ii spune pietrarului ca nu-si doreste "un lucru uimitor.istovit .. adunati ca sa stea marturie dupa ce el n-o mai fi. vine raspunsul scurt ("Pamant!"). formata din osteni. De aceea a fost nevoit sa incheie pacea cu turcii.cate un trasnet formidabil acopera pentru o clipa totul.. Acestea se intetesc cand domnul pune mantia domneasca pe umerii fiului sau si se linistesc cand . In fata asistentei. pentru ca . ca pe umerii unor uriasi!". in bratele doamnei Maria.Si praful s-a ales de invoieli. ingrijindu-se de piatra sa funerara. dar si aceasta a fost tot "spre mantuirea sarmanului. ci cumpanit".Au facut carari batand drumurile pustii oamenii mei si degeaba.... Stefan ii pune lui Bogdan mantia de domn si coroana. ..din cand in cand . urmat de o metafora extraordinara prin retorismul ei grandios: ". Il vedem pe Stefan "batran. am cautat sa unesc Rasaritul. afara izbucneste furtuna.. In anumite puncte de varf sau de coboras ale perioadelor.si conflictul psihologic concretizat in lupta care se da in sufletul lui Stefan intre sanatatea sa precara si dorinta de a lasa Moldova in maini sigure.."turcii sunt mai credinciosi ca crestinii cuvantului dat". ce intregesc portretul lui Stefan. Domnul se refera la politica sa de aliante cu poparele crestine pentru a sta "zid neclintit" in fata pericolului otoman: "C-am cercat sa unesc Apusul... bubuie tunetele si . boieri si curteni.ii spune el lui Bogdan . care va ascunde "ce a mai ramas din desertaciunea omului". Acest moment dramatic este urmarea unor acumulari conflictuale treptate: conflictul politic dintre boierii complotisti si domn . care ii contrapuncteaza discursul. bolnav si neputincios".

Aflat pe patul de suferinta. Figura lui Stefan cel Mare: Piesa ramane in literatura romana . Scena scoate in evidenta taria morala a omului-Stefan. Figura marelui voievod ocupa un loc central in piesa.Calinescu . groaza se impletesc cu admiratia fata de inepuizabilele resurse ale fiintei umane."mai ales prin realitatea tipologica a eroului principal". voievodul "se duce ca un vifor" . Dragan si Stavar si il indeamna pe Arbore sa vegheze ca acestia sa nu comploteze impotriva lui Bogdan. Dar primul moment dramatic al acestui act il constituie arderea ranii de la picior.Se intereseaza apoi ce fac Ulea. Ascutisul sabiei sale trece prin Ulea "ca printr-un aluat ce se dospeste". el aude strigatele complotistilor care indemnau poporul sa-l sprijine pe Stefanita.dupa cum spune doamna Maria . restabilind cu palosul ordinea pe care a harazit-o tarii pentru timpul cand el nu va mai fi. Acest moment constituie deznodamantul piesei. intra in sala tronului "ca un taur indarjit in mijlocul mieilor". Ele sunt simple elemente de decor. Aceste personaje secundare sunt insufucient conturate. frica. . cu numele Moldovei pe buze.si. Spunandu-si rugaciunea. desi stie ca orice miscare ii poate fi fatala. Scena subliniaza intransigenta domnului fata de sine si fata de cei ce s-au impotrivit vointei lui. Stefan se intoarce si cade mort in bratele doamnei Maria si ale lui Bogdan.spune el.spune G. cu palosul in mana.desi trece prin torturi crancene isi invinge suferinta fizica si cere sa nu fie imobilizat: "Stefan al Moldovei n-are nevoie sa fie legat" . Moghila si fiul sau Tugulea. In al doilea moment dramatic al ultimului act Stefan implineste cu mana sa judecata. pentru a nu-si stirbi aureola de supraom. Cele doua momente dramatice ale actului final starnesc sentimentul sublimului. Cu picaturi calde din sangele boierului pe sabie. care . el isi converteste strigatul de durere intr-o relatare de razboi. oarecum disproportionat fata de cel ocupat de celelalte personaje (doamna Maria. Spectatorul simte ca teama. Ignorand rugamintile doamnei si ale doctorilor. Rares ). Oana. formand doar un cadru care reliefeaza chipul eroului principal.

. Astfel. In rarele momente cand nu se afla in scena. in timp ce doamna Maria se ingrijeste de boala sotului. Ele fac acest lucru nu pentru a marca distanta fata de domnul plamadit parca din aluat divin. ca "mare a fost.. din artele plastice. Dar "soarele Moldovei" se caracterizeaza mai ales prin fapte si prin vorbe... iar Oana ii subliniaza grija fata de supusi. Celelalte personaje il numesc "slavitul" .. create anume parca pentru a intregi figura eroului principal.. ci pentru a sublinia consonanta lor sufleteasca cu el. "leul Moldovei" . Delavrancea foloseste tehnica basoreliefului. nici "vulturul" de altadata. pe om si pe supraom.. voievodul este preocupat de soarta Pocutiei.si de vultur.ca de marimea lui nu mai sufla nici un boier" si ca privirea domnului il frigea. care consta in reliefarea unei figuri fata de un fond. chintesenta a patriotismului. care este "mai mult moldoveneasca ca leseasca". Unul din parcalabi subliniaza prestanta de care domnul roman se bucura in fata strainatatii: "Ungurii mai mult ar asculta de cuvantul mariei-tale ca de cuvantul craiului lor" .spune el. In persoana lui Stefan romanticul Delavrancea zugraveste cu egala forta pe batran si pe voievod. . "milostivul" etc. cu care face corp comun. spunand ca " nare sfarsit cel ce are mila de toti".. el este prezent prin comentariul celorlalte personaje. "zmeul batran" . paharnicul Ulea le spune complotistilor ca batranul bolnav de acum nu mai este nici "soimanul". ce creste monumental din fiecare replica. Stefan a fost "scaldat in sange de serpoaica. el "are noua suflete". "arhanghelul". "sfantul" .. Pentru fetele din jurul doamnei Maria. Astfel. E umbra marelui Stefan". "varsa vapai".Aceasta se explica prin nazuinta romantica a dramaturgului de a polariza intreaga atentie asupra unui erou exceptional. Mijloace de caracterizare: Stefan este mereu in centrul atentiei spectatorilor.Sa se strecoare si sa se inalte". ca "nu mai e Stefan. Pentru Rares.

De aceea. Cu doamna si Oana. poloni sau unguri si alte neamuri. tatal cauta sa previna incestul. la mama sa. darz si intelept. De vrea pace.Rasare soarele si incalzeste si pe boieri si pe oase goale.. se poarta cu duiosie si grija. punandu-si nadejdea doar in boala voievodului. omul-Stefan nu este lipsit de obisnuitele pacate. iar putinii uneltitori. Sub conducerea lui norodul intreg a luptat vitejeste. vointa tarii. spunandu-i astfel fetei ca-i este tata. Pentru ca cei doi se iubesc. "sfantul" . Stefan este imaginea poporului roman. Oana si Rares sunt copiii sai nelegitimi. cu valurile de tatari.il roaga doamna . silit sa se bata secole de-a randul pentru supravietuire. Dar nu poate face acest lucru pe fata. Domnul e viteaz.ingrijesti de Moldova ingrijind de sanatatea ta". tremura numai la gandul sabiei scurtatoare de capete. ori ca-n razboaie n-a sarit unde a fost mai greu. .Stefan "ajuta si incuraja pe toti". pentru a afla adevarul. stapane . Caracterizarea pe care i-o face clucerul Moghila aminteste de Grigore Ureche: " Dar iata-l!. drept. ca si cu toti cei ce-l asculta si-l iubesc. pe Rares il trimite la Harlau. pace. Stefan este o mare energie care nu vrea sa piara. Dar domnul are pe buze doar numele Pocutiei. buruindu-i pe vrajmasi si de aceea toti il slavesc numindu-l "slavitul". iar fata de Oana foloseste un siretlic de om batran si bolnav. Doctorul Cesena isi aminteste de asemenea ca . de vrea razboi. El se preface ca aiureaza. Personaj monumental. deoarece recunoasterea pacatului ar stirbi autoritatea "slavitului". "imparatul"."Ramai. Stefan cel Mare se suprapune ca personaj literar personajului istoric. erou exceptional de proportii romantice. un autocrat de care a ascultat intreaga Moldova si de teama caruia s-au cutremurat dusmanii mai multe zeci de ani in sir. fara deosebire. razboi". Raspunzand chemarii domnului. ca nimeni nu s-a plans de judecatile lui in vreme de pace. insufletind pe cei cu inima scazuta". turci. precum paharnicul Ulea.in lupta . batranul Harman ii spune: "Vointa mariei-tale. Astfel.

isi ingroapa mortii si elibereaza prizonierii. De asemenea. imbarbatandu-si ostenii. el a dorit intotdeauna "pace de jur imprejurul tarii. Dragostea de tara este trasatura definitorie a caracterului lui Stefan. clucerul Moghila. care descrie lupta din valea Haliciului. La chemarea sa voinicii raspund fara sovaire." . ca vuia valea si codrii". Dupa cum singur marturiseste inainte luptei din valea Haliciului. domnul ii intampina cu vorbele: "I-auz si-i vaz.Strasnic racnea leul Moldovei. impotriva cardinalului polon.... al vointei autocratice a voievodului: "Nu vrea sa iasa.. adauga: "Nu vreau sa vrea sa iasa".zice el prevenitor. semn ca tara cheama plaiesii la lupta.. spunand: "Spuneti cardinalului sa aiba pe suflet sufletele mortilor din valea Haliciului".. asa vin suvoaiele in Suceava la chemarea voievodului lor. Auziti?..<Sub poale de codru verde. si cand i se anunta ca se vad osteni venind de pretutindeni... ii povesteste doamnei cum desi batran . ii vaz si-i auz. care. Cand se aprind focurile pe culmi. vorbind de lupta de la Razboieni. Cand Bogdan refuza tronul.. dupa o pauza. Moghila subliniaza si omenia domnului care . batranul voievod spune: . Apoi. mandru de vitejia poporului sau. Vointa lui este lege.dupa lupta .Vitejia lui Stefan este subliniata de Irina.> O! mai sunteti?. iar faptele sale sunt prilej de pretuire pentru cei care-i sunt apropiati.. Domnul este autocratul cu vointa totalitara. fiind un semn al autoritatii tronului.. isi aminteste cum domnul striga.Stefan se arunca intinerit in valtoare: "Si curse sange pana la turloaiele cailor.. iar sabia sa are putere de simbol.Sa nu mai sece izvorul vostru!" Stefan a aparat intotdeauna nevoile celor multi si de aceea vointei lui i se pleaca toti.. incercand sa scoata sabia si adresandu-se lui Ulea. ca si inlauntrul ei". O! cum se varsa apele in Siret. cu psihologia batranului care pipaie constiinta paharnicului...

Cititorul cunoaste acum un alt Stefan. Dar acest barbat incercat in multe razboaie. diferit de cel intrat in legenda. domnul aproba. ci de prelungirea in eternitate a identificarii sale cu Moldova. De aceea...si drept. domnul spune ca niciodata n-a scos-o "impotriva unui om cumsecade".Bogdan nu vrea.O sita coboara pe ochi.fiul lui Bogdan si nepotul lui Alexandru cel bun"..Si toate pe. pentru a preveni luptele pentru putere intre partidele boieresti. din razesi boieri sadea". el raspunde ca " nimic pe domnul Moldovei.... ce complica linia principala a conflictului. Stefan voievod.. Opinteli zadarnice. cei trei complotisti recunosc ca Stefan "a fost bun. vezi tulbure....Asta e sa mori de moarte buna. era tot una in fata lui" si ca adesea "din supusi ii facea razesi... vreau!" Mai presus de interesele lui si ale rudelor sale. Cand doamna il intreaba ce-l doare. Dar mai puternic decat regretul despartirii de viata este convingerea ca boala si batranetea nau stirbit cu nimic destinul sau deosebit. om de mari energii fizice si morale. vornicul Duma. el cocheteaza cu nostalgie cu acea batrana doamna pe care o asteapta cu modestie. cu sufletul impacat al omului ce a avut o viata implinita si acum se pregateste pentru odihna. Cand Moghila il anunta ca varul mariei-sale.Se vatuieste auzul. razes.. a pierdut procesul cu sapte sate razasesti. Desi vede cu tristete ca "neadormitul Stefan a ajuns lauza Moldovei".incep sa se intunece.. domnul pune dreptatea norodului. ca "boier. despre faptul ca in pragul mortii simturile se atenueaza... el este preocupat nu de stingerea sa biologica. care ar putea slabi tara. Eu auz si vaz ca la patruzeci de ani.simturile . Constient ca are un destin neobisnuit.. discutand cu clucerul Moghila despre ce inseamna "sa mori in patul tau". Moartea nu-l inspaimanta.. De asemenea.. taran supus. Privindu-si sabia.. Io. desi isi simte sfarsitul aproape. Desi pe boieri "i-a cam scurtat".cu tara"...." . Stefan spune: ". traieste drama batranetii si a sfarsitului inexorabil al vietii.... Aceste pasaje sunt strabatute de un emotionant lirism nostalgic. el doreste sa-l aseze pe tron inca din timpul vietii sale .pe fiul sau Bogdan.. Confruntarea cu moartea umple sufletul omului Stefan de o tristete retinuta..

Astfel."pe oasele lor s-a asezat si sta tot pamantul Moldovei.. identificandu-se cu ideea de tara : Dorinta sa de a-l inscauna pe Bogdan reprezinta de fapt intentia de a prelungi dincolo de moarte identificarea sa cu pamantul stramosesc. "Soarele Moldovei" dovedeste o vointa supraomeneasca. Hotararea sa in aceasta privinta este de nestramutat: "Patruzeci si sapte de ani am dus tara cu noroc. Discursul domnului. Privite din perspectiva conditiei eroice a personajului. toate au rolul de a crea atmosfera.. Stefan apare statuar. cadenta frazelor si fundalul de tunete si fulgere concura la impresia ca Stefan lasa prin testament tara generatiilor ce vin.Faptul ca moartea vine prea devereme. Moldova arata ca un imens osuar. Am s-o duc si cand voi muri. interogatiile.spune Stefan . toate semnele sfarsitului biologic al acestuia depasesc lirismul nostalgic. ii confera acestuia o conditie eroica. talgerul de grau scapat de doamna Maria. incarcandu-se de tragism. stilul patetic. ca pe umerii unor uriasi." Aceasta metafora proiecteaza hiperbolic faptul istoric. subliniind legatura implacabila dintre infaptuirea istorica si moarte. exclamatiile. caci . lasand neconsumate neobisnuitele disponibilitati sufletesti ale domnului. . caderea si moartea armasarului Voitis. In urma luptelor purtate de strabuni de-a lungul secolelor. o vointa care a voit slobod pana la sfarsit". El ii evoca pe cei ce s-au jertfit pentru patrie cu pioasa recunoastinta. enumeratiile. de a sugera ideea ca soarta este aceea care determina desfasurarea fatala a evenimentelor spre deznodamant. Astfel doctorul Smil vede "in viteazul asta o putere care scapa medicinii. si dupa ce vor pecetlui piatra pe deasupra mea!". in care Moldova apare ca un taram mitic. semnele rele de care vorbesc cei trei boieri complotisti. Taria de caracter a domnului "asa de bolnav si asa de tare" . cu trupul "numai crestaturi". In acest moment de maxima intensitate a dramei. Expresia metaforica. pune in lumina patriotismul sau tulburator . ii impresioneaza si pe medicii sai. desprins de grupul celorlalte personaje. umbra "doamnei" care da tarcoale castelului.

Mos Harman e batran.povesteste Moghila . desi Stefan il sfatuieste sa ramana acasa: "De n-as fi venit. el isi depaseste neputinta fizica. doamna Maria este blanda si iubitoare.. este mandra de faptele lui si are pentru Stefan gingasii materne: "Sa-l vad pe viteazul meu.. afara izbucneste furtuna.Cand afla de complotul boierilor. pe care il urmeaza luptand vitejeste contra dusmanilor. stabile si ritualizate. maria-ta. mosilor.. Cei doi batrani cad eroic pe campul de bataie. Framantarile sufletesti ale eroului sunt in consonanta cu decorul natural.Si-apoi asta nu pot".. istovit. ca nu e de voi". Hatmanul Arbore este un credincios slujitor al domnului.Sa-l culc. . dar pentru el vointa domnului e lege . Furtuna se inteteste cand Stefan pune mantia domneasca pe umerii fiului sau si se linisteste atunci cand.paraseste patul de suferinta. o imagine exemplara. . n-a fost nimic". n-as fi vrut ce vrea maria ta. apoi il asteapta cu dragoste sa revina din batalie.. Piesa nu impune un model politic. Cand Stefan isi impune vointa si-l incoroneaza pe Bogdan. este insotita de fulgerele si tunetele furtunii. dovedind ca nu ezita sa se sacrifice pentru o idee. el trece peste interdictia medicilor si . Astfel. Desi sufere dupa arderea ranii de la picior. Personajele secundare: Personajele secundare pivoteaza in jurul eroului principal.desi stie ca-si pune viata in primejdie .stati. Ea il roaga sa nu plece bolnav in lupta. acesta se rostogoleste pe treptele tronului in bratele doamnei. conturandu-i figura si hranindu-se din seva lui. In felul acesta Stefan se impune ca un conducator trimis de providenta. Fiecare fraza.. supusa vointei domnului. pentru a crea imaginea utopica a unei lumi arhaice.spune ea fetelor din jurul ei .Adormi.sa-i fac patul.. In timpul bataliei zadarnic incearca domnul sa-l opreasca si pe el si pe batranul Stefan: "Ca le zise milostivul . pedepsindu-l pe Ulea. Delavrancea face din Stefan al Moldovei o figura mitica. care exprima hotararea neclintita a voievodului..

Ea pare mai degraba o gospodarie mai cuprinzatoare. Tugulea." Culoarea istorica nu lipseste insa.cu mijloacele picturale... si fusul zbarnaie si pluteste. Inimos si mucalit ca tatal lui.mulg caierul. Prin glumele lui. Jitnicerul Stavar comunica stolnicului Dragan semnele prevestitoare de nenorociri pe care le observase in noaptea trecuta: tipatul bufnitei de pe castel. faptul ca "o vaca a sangerat in sistar". piesa creeaza . De aceea curtea de la Suceava.. care rad de sabia lui si de aerele sale barbatesti. nu are fastul unui palat voievodal. caier. doamna Maria scapa din mana talgerul cu grau fiert si considera ca acesta este un semn rau. Nu exista nici o urma de opulenta. iar o femeie a nascut un copil cu picioare de ied". Elemente romantice si simboliste in "Apus de soare": Romantica prin interesul pentru istorie. Hera ) sau de obiecte ca fus. Balasa. Gandul ca oricand cel asteptat poate fi ucis creeaza o senzatie de nesiguranta.Destele. Tugulea povesteste doamnei cum fetele il necajesc. baiat de paisprezece ani. dar ritualul care sacralizeaza orice lucru creeaza impresia de fast. parc-ar avea aripi. "Inul curge din caier pe fus ca un fir de par. devenite parca sacre. furca.Moghila si fiul sau Tugulea aduc prin comportarea lor o nota de umor. Ea este realizata nu prin limbaj. apoi "luna s-a aratat cu un cearcan rosu. lirico-descriptive ale simbolismului . Curtea pare o oaza de stabilitate sugerata de nume ce se trag din vremuri imemoriale ( ca Ilinca.. in care femeile asteapta toata viata ca barbatii sa li se intoarca din necontenitele razboaie.. Limba si stilul operei: . in spiritul militantismului de la 1848. si caierul se topeste. este suparat ca n-a fost luat la razboi si a ramas cu fetele. sugerata de credinte mistice. indeletniciri casnice mostenite de la strabuni. ci printr-o atmosfera arhaizanta. Aceste credinte pun in lumina mentalitatea oamenilor epocii. care se pierde insa in ritualul torsului si tesutului. semne prevestitoare de evenimente funeste si grave. Irina. Reveca. descrisa inca din prima scena. Astfel. spata si altele. Moghila reuseste sa descreteasca fruntea domnului.o lume anistorica. cainii au urlat.

I-auz si-i vaz.. si fiara palosului.. trebuie remarcate procedeele stilului romantic..la Scheia. pe Teleajen. "parcalab" . impresionand spectatorii: "Oh! padure tanara!. Aceasta se explica prin virtutile oratorice ale vorbirii muntenesti..Saraci si voi si eu. "Apus de soare" este o capodopera oratorica..... "acusica" . titulatura voievodala "Io..O! cum se varsa apele in Siret.graiul popular muntenesc din jurul Bucurestiului. "s-am trimes" .Saracii mei s-ai vostri. concretizat in cuvinte ca "d-ai fi" . Scriitorul foloseste . ii vaz si-i auz. Ca particularitati de stil. "sa nu te auza" . lirismul tasnind in exclamatii si metafore grandioase: Oh! saracii!... si Iuga. "zisei" etc )..la Orbic.Unde sunt parintii vostri? La Cetatea Alba.. asa vin suvoaiele in Suceava la chemarea Voievodului lor"! Mestesugul oratoric al scriitorului atinge sublimul in cateva din celebrele replici ale lui Stefan cel Mare. la Lipnic.Presarati. retorismul imbinat cu un inflacarat lirism. la Chitila. la Racova. si Gherman.. insiruirile.. si Mihai Spatarul.. (cu sens de "inalienabil"). "doparte" . Ici-colo apare cate un neologism ca "ma opui" sau "involt" .. "stolnic" . la Soci.. repetitiile simetrice. si Gangur. si Stibor si Cande.. Exclamatiile si interogatiile. . .. la Baia. urmate de enumerarea numelor proprii vestite. "postelnic" .. cu sonoritati istorice impresionante. si Gotca.... "jitnicer" etc. "clucer" .Limba: Piesa este inspirata din realitatea moldoveneasca a secolului al XVI-lea si unele cuvinte au un colorit istoric. la Cosmin. "logofat" . Dintre acestea amintim pe "ohavnic" .Bolduri?. ca si denumirile de rang si atributii de tipul "hatman" . . au un mare efect scenic. exclamatiile si interogatiile. cadentarile ritmice ale replicilor. Stefan" .......Unde sunt batranul Manuil si Goian. Stefan vorbeste ca un poet profet.aparent inadecvat ....Unde sunt mosii vostri?. "deste" .. Toate refac culoarea locala.. "vrusei" .. Stilul: Din punct de vedere al mijloacelor de expresie.Pamant!" . precum si in frecventa perfectului simplu ("dormii" .. La vederea ostenilor ce se aduna. la Razboieni.. si Oana....Ce bogata e Moldova!. In asprimea fonetica a graiului muntenesc scriitorul-orator care a fost Delavrancea a descoperit valente oratorice.. "dada" .

urmat de o metafora extraordinara prin retorismul ei grandios ( "Si pe oasele lor s-a asezat tot pamantul Moldovei. si Dajbog parcalabul.este contrapunctat de o dezlantuire a stihiilor. si Cande" duc spre un fortissimum in scara. Astfel. Dintre figurile de stil retin atentia si cateva comparatii si metafore. Stefan constata cu amaraciune: "Nici n-au treierat graul din care sa-mi fiarba coliva. iar sarutul voievodului cade pe crestetul Oanei "ca ploaia pe holde verzi".. Stefan se impune astfel ca un conducator trimis de providenta.. Apoi.. afara fulgera. iar anume sonoritati pe metri egali.. Astfel..Se pare ca ordinea acestor nume in torentul retoric potopitor este studiata. se simte ca "o pluta batrana si scorborosita langa un bradut verde. si mi-o si impart!".si Ilea Hurul comisul. . cate un epitet sau cate o caracterizare creeaza pauza potrivita pentru risipirea ecourilor ( ". are ca scop obtinere unui efect maxim. in chip firesc..si Goian. ajuns la asfintit. Repetarea lui "si" sugereaza navala impetuoasa. auzind de complotul boierilor. Dupa aceea. ca pe umerii unor uriasi!" ). ca in exemplul " .cate un trasnet formidabil acopere pentru o clipa totul. Langa ea. Ici-colo apare cate o zicala populara. si Stibor. bubuie tunetele si . Retorismul este intarit de indicatiile scenice date de autor si . fetele din jurul doamnei sunt "ca ierburile crude de pe batranul turn al Sucevei".din cand in cand .in final . In anumite puncte de varf sau de coboras ale perioadelor. vine raspunsul scurt ( "Pamant!" ). ploua torential. stufos si drept". "soarele Moldovei".si fiara palosului Boldur").

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->