P. 1
Sami Frasheri - Vepra9

Sami Frasheri - Vepra9

|Views: 442|Likes:
Published by a.dombrowski3475

More info:

Published by: a.dombrowski3475 on Nov 27, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/25/2012

pdf

text

original

Sections

Eshtë nga vezirët që kaloi në postin e sadriazemit në fillim të ardhjes në fron të Sulltan
Mahmut Hanit II. Është nga Rushçuku dhe sipas një varianti është shqiptar. Në kohën e
Sulltan Mustafa Hanit, tuboi një grup ushtarësh për të marrë pjesë në ekspeditën ushtake
kundër Rusisë. Meqë e mbante flamurin (bajrakun) në këtë ekspeditë, u bë i njohur me
emrin alemdar ose bajrakdar. Më pastaj, në dredhi të PasbanogllitTPF

30

FPT, i ndihmoi

Tersnikli-zades, ajan i Rushçukut dhe me ndërmjetësimin e tij u emërua anëtar në
Këshillin e RezgreditTPF

31

FPT dhe u shpërblye me gradën kapuxhi-bashë. Më vonë, kur u vra

Tersnikli-zade, ajanët e atyre anëve dhe ithtarët e të përmendurit e panë të arsyeshme (u
pajtuan) që Bajraktar Mustafai të kalojë në Këshillin e Rushçukut në vend të tij. Zaten,
atëherë vetë u bë i njohur me trimëri dhe guxim, kurse me tregtinë e gjedhave dhe
me punimin e tokës u bë pasanik i madh. Meqë ishte bujar, fisnik dhe zemërgjerë, fitoi
famë të madhe në tërë territorin e Rumelisë. Fuqia e forca e tij si dhe armiqtë shtetërorë
ishin bërë preokupim i tij. Duke qenë ithtar i sektës bektashiane, fitoi simpatinë e
jeniçerëve. Mirëpo, kur Sulltan Selim Hani III u përpoq të bëjë reforma ushtarake, grupi
rebelues i jeniçerëve më nuk e përfillnin këtë, biografia e të cilit po shkruhet këtu, sepse
e gjetën në disa marrëveshje dhe korrespondenca të fshehta (me Sulltan Selimin III -
M.P.).

Më vonë, kur filloi lufta e Rusisë, u bind personalisht se ushtria e jeniçerëve (Yeniçeri
oca¤¢) erdhi në një gjendje që më nuk do të mund të ketë sukses në punë. Për këto
shkaqe si dhe për shkak të lëvizjes që dikur e bëri kundër përpjekjeve për reformimin e
detyrave ushtarake, ai u penduaTPF

32

FPT. Në luftën e përmendur në brigjet e Danubit qëndroi

kundër armikut me një trimëri të madhe dhe për shërbimet e mira u shpërblye. Në vitin
1221/1806 u shpërblye me grada të vezirit: me daulle, me flamur dhe me gunë të

TP

28

PT Në tekstin origjinal, me grafi osmane është Eflak.

TP

29

PT Kâmûs al-a'lâm I, f. 505.

TP

30

PT Ky personalitet formoi pushtet të pavarur në pjesën veriperëndimore të Bullgarisë. Haptazi kritikonte Sulltanin dhe nuk u

nënshtrohej urdhrave të tij, nuk paguante tatim dhe nuk i përfillte titullarët që i caktonte Porta e Lartë (Hammer vep. cit. vëll., 3.
f. 271).

TP

31

PT Në origjinal është Hezargrad. Samiu thotë se kjo trajtë është më e drejtë.

TP

32

PT Reformat ushtarake të Sulltan Selimit III nuk u përkrahën nga njerëzit konservativë, madje as nga ulemaja, duke menduar se me

këto reforma do të humbë shteti. Reformat nuk u përkrahën sidomos nga jeniçerët, sepse parashihnin heqjen e korpusit të tyre,
prandaj, këta u organizuan kundër Sulltan Selimit. Kur e pa këtë Sulltani u tërhoq vetë nga froni dhe në vend të tij erdhi nipi i tij
Mustafai IV. Mirëpo, në vend që punët të marrin të mbarën, ndodhi e kundërta, sepse Sulltani tani ishte vetëm një kukëll. Filloi
keqpërdorimi, ata që e morën pushtetin, filluan të interesohen vetëm për vete, për të marrë poste të larta, për t'u pasuruar etj.
Prandaj filloi një lëvizje për ta rikthyer Sulltan Selimin në fron, e në krye të kësaj lëvizjeje ishte, ndonëse më parë nuk ishte
ithtar i reformave, Alemdar Mustafa Pasha (shih gjërësisht: Hammer, vep. e cit. vëll.3, f. 265).

http://www.dielli.net

23

padishahut... Mirëpo, mosrregullësia e janiçerëve dhe intrigantët e tij i shkaktonin
humbje, prandaj, Bajraktar ose Alemdar Mustafa Pasha, për ta shpëtuar nga një gjendje
kaotike dhe të rrezikshme ardhshmërinë e shtetit (Osman - M.P.), bisedoi me ushtrinë e
jeniçerëve për reformimin dhe qëllimin e Sulltan Selimit III; ua bëri me dije se nuk ka
rrugëdalje, veçse të bëhen reforma në ushtri. Duke u konsultuar për këtë çështje edhe
me disa burra shtetesh, me ushtrinë e Rumelisë arriti në Edrene dhe propozoi që prej aty
të nxjerrë sanxhak-sherifin. Me të hyrë në Stamboll, Sullan Mahmud Hani II hipi në
fron dhe, posa erdhi ky në fron, këtij ia besoi detyrën e kryeministrit (sadriazem)TPF

33

FPT.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->