P. 1
HBIS 2103 TUGASAN

HBIS 2103 TUGASAN

|Views: 21|Likes:
Published by Yusman Hashim

More info:

Published by: Yusman Hashim on Nov 27, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/27/2010

pdf

text

original

FAKULTI PENDIDIKAN DAN BAHASA

HBIS2103: PENDIDIKAN ISLAM TAHUN 2 SEMESTER SEPTEMBER 2010 ARAHAN KEPADA PELAJAR – SMP PEDALAMAN

1. Tugasan ini mengandungi TIGA (3) soalan sahaja. 2. Tugasan anda perlu ditaip atas kertas A4 dengan menggunakan saiz font 12 “Times New Roman” dan langkau baris 1.5.
3. Tugasan ini menyumbang sebanyak 30% kepada gred akhir kursus.

4. Tugasan ini perlu disiapkan secara individu. 5. Anda perlu menghantar tugasan kepada tutor bersemuka.
6. Tugasan anda hendaklah diserahkan sebelum atau pada 23 Disember 2010. Serahan

selepas tarikh tidak akan diterima.
7. Tugasan ini terhad kepada 10-12 muka surat sahaja.

8. Tugasan anda akan dinilai berdasarkan kepada keupayaan anda menghuraikan persoalan yang diberikan dengan disokong oleh hujah-hujah dan bahan-bahan bukti yang tepat dan relevan. 9. Plagiarisma dalam apa jua bentuk adalah dilarang sama sekali. Bahan tugasan yang diplagiat tidak akan diterima dan markah sifar (0) akan diberikan.

1

SOALAN TUGASAN (PEDALAMAN) Istifadah daripada pendidikan sirah boleh diambil iktibar bagi membangun diri individu, masyarakat dan negara. Ia juga bertujuan untuk mendedahkan dan memberi peluang kepada murid melatih, mendidik dan membimbing diri mereka dengan amalan mulia berpandukan contoh daripada Rasulullah s.a.w, para sahabat dan tokoh-tokoh Islam yang terkemuka. Berdasarkan kenyataan di atas; Anda dikehendaki: 1. Mengumpul maklumat serta menghurai dengan lengkap mengenai konsep sirah dalam Islam. (5 markah) 2. Merancang dan menghuraikan beberapa kaedah pengajaran dan pembelajaran sirah Pendidikan Islam Tahun 2 Sekolah Rendah. (15 markah) 3. Menghasilkan satu cerita pendek dalam bentuk mini buku daripada kisah-kisah sirah dalam sukatan pelajaran pendidikan Islam Tahun 2 Sekolah Rendah. (10 markah)

[Jumlah: 30 markah]

2

PANDUAN PELAJAR Anda dinasihatkan:
1.

Merujuk kepada modul dan sumber-sumber bercetak lain atau sumber dalam internet yang boleh dipercayai untuk memahami konsep serta mendapatkan pelbagai maklumat berkaitan tugasan.

2.

Berdasarkan maklumat yang diperolehi, huraikan dengan jelas tajuk tugasan anda supaya menepati kehendaknya. Menggunakan grafik untuk membantu anda menjelaskan hujah jawapan tugasan. Menghasilkan satu cerita pendek dalam bentuk mini buku daripada kisah-kisah sirah dengan mnenggunakan grafik/ilutrasi yang menarik serta menggunakan fon yang sesuai dan tidak melebihi 10 muka surat termasuk kulit/muka hadapan.

3.
4.

PANDUAN TUTOR
1.

Tutor adalah diminta agar dapat membimbing para pelajar dalam hal penyediaan penulisan Mencadangkan format yang sesuai bagi setiap sub tajuk. Mencadangkan buku-buku rujukan untuk panduan pelajar. Cadangkan laman web untuk rujukan yang berkaitan dengan soalan tugasan dan cetak serta lampirkan artikel bersama tugasan. Tutor perlu bimbing pelajar tentang teknik menulis rujukan sama ada buku atau laman web dengan betul. Guna gaya APA.

2.

3.
4.

5.

3

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->