Pengenalan Perkembangan ilmu pengetahuan dan teknologi yang sangat pesat mengakibatkan pelbagai perubahan yang berlaku dalam

dunia. Globalisasi ini, kemasyarakatan dan berlaku terhadap

agama. Perubahan ini, memberi implikasi terhadap perilaku

masyarakat. Seluruh dunia, perubahan ini dapat diperhati terhadap negara-negara sebagian diantaranya anjakkan pradigma kemajuan bertentangan dengan nilai-nilai keagamaan dan kemasyarakatan.

Maksud Apa itu Agama? Agama dalam bahasa Sanskrit bermakna tradisi. Tradisi kemudian dipelihara oleh sekelompok manusia atau masyarakat bertujuan mendidik keturunan mereka yang berkaitan dengan tradisi sesuatu kaum. Pendidikan tradisi ini, dapat mengekalkan keturunan tradsis dalam masyarakat atau sekelompok manusia. Dalam Kamus Pelajar Terbitan Khas KBSM, agama bermakna kepercayaan kepada kuasa tertinggi yang menjadikan dan menguasai alam ini serta dengan ajaran dan kewajipan yang berkaitan dengan kepercayaan.

1

Jika terdapat suatu cara yang praktikal di mana umat manusia dapat menyedari akan kebenaran tentang kewujudannya dengan cara menimba ilmu pengetahuan, kebijaksanaan dan pencerahan, mengamalkan hidup yang mulia, menghapuskan penderitaan dengan cara itu boleh dianggap suatu "agama". ltulah definisi yang diberi oleh Buddha untuk menerangkan perkataan Agama. Dengan itu, agama dapat dihuraikan sebagai suatu jalan atau cara untuk kita menghapuskan penderitaan. Jalan itu dipanggil Jalan Lapan Lapis Mulia. Ada banyak perkara yang perlu kita lakukan pada bila-bila masa. Kita bukan setakat melawat vihara dan bersembahyang sahaja, kita juga digalakkan berbuat baik berpada-pada, berbuat jahat jangan sekali. ltulah sebabnya cara itu disebut sebagai Jalan Lapan Lapis Mulia kerana ia menaikkan manusia ke suatu paras kewujudan yang lebih tinggi. Pertamanya, anda mesti cuba memperoleh Pandangan yang Benar. Pandangan yang Benar bermakna memahami sifat sebenar Empat Kebenaran Mulia. Apa sahaja yang kita lakukan, sama ada di atas nama agama ataupun sebaliknya, kita perlu tahu cara memperoleh Pandangan yang Benar. Tanpa pandangan yang betul, kita tidak dapat mencapai tujuan utama kita. Apabila Buddha memulakan misinya untuk mengajar kita cara menghapuskan penderitaan, beliau memperkenalkan Pandangan yang Benar. Beliau tidak pernah menasihatkan sesiapa pun supaya mempercayai sesuatu dahulu tanpa pandangan yang benar.

Anda mempunyai otak untuk berfikir tetapi disia-siakan sahaja tenaga mental anda untuk memikirkan perkara-perkara yang remeh-temeh. Jika anda dapat

menjimatkan tenaga mental itu, ia dapat disalurkan agar dapat membantu orang lain,

2

memperbaiki diri, menimba ilmu dan kebijaksanaan serta memahami cara mengatasi seribu satu masalah yang dihadapi anda. Kita pada umumnya gagal kerana banyak tenaga yang dibuang untuk memikirkan perkara-perkara yang tidak senonoh. Fikiran yang Benar bermakna menggunakan tenaga mental anda dan

menyalurkannya sedemikian rupa supaya menyekat niat yang jahat. Anda mesti memahami sifat akal (mind) anda. Semua orang sibuk mencari pemahaman mengenai akal (mind) orang lain tetapi segelintir sahaja yang cuba memahami akal (mind) mereka sendiri. Terdapat begitu banyak elemen yang tidak baik di dalam akal (mind) kita. Elemen-elemen yang tidak baik ini menimbulkan masalah, kesilapan dan kerunsingan kepada orang lain dan juga diri kita. Cubalah sedaya upaya untuk mengawal fikiran yang tidak benar itu atau lebih baik lagi, menggantikannya dengan fikiran yang baik. Dengan cara itu sahaja, anda dapat menghapuskan kekurangan tersebut. ltulah caranya berfikir dengan betul. Itulah caranya dengan menggunakan daya pemikiran anda demi mencapai kejayaan. Apabila kita telah belajar cara untuk mengawal dan memfokus tenaga mental kita, maka kita seolah-olah dapat ketawakan masalah-masalah kita kerana kita berdaya mengatasinya. Tiada siapa pun yang dapat meruntuhkan kita, tiada siapa yang dapat mengganggu kita kerana kita amat bertenaga dan tiada ketakutan. Kita membina keyakinan diri untuk menghadapi segala masalah mental mahupun fizikal. ltulah sebabnya kita patut menjimatkan tenaga mental kita dengan menggunakan Fikiran yang Benar. Dengan itu, kebencian dihapuskan, sebaliknya metta dipupuk. Memupuk fikiran yang benar dapat mengurang perpautan, seterusnya kita dapat menilai setiap masalah secara objektif tanpa membuang tenaga kita yang amat ternilai atas emosi-emosi keterlaluan.

3

Ada yang menjalankan perniagaan dengan menipu atau membawa kesengsaraan kepada orang lain. tetapi pada masa yang sama. Masalah timbul kerana kita bercakap tanpa berfikir dahulu.tindakan salah yang mendatangkan kesakitan. Dengan itu. kepentingan diri jangan diketepikan. Tindakan kita mestilah yang akan mendatangkan kebaikan kepada diri kita. Walau apa pun yang kita lakukan. kasar atau sia-sia. Kebajikan orang lain perlu difikirkan juga. Kita mesti mencari nafkah untuk menyara hidup kita. "Biarlah kita bijaksana. ia mesti mengikut suara hati kita. Perbuatan yang Benar. sebelum kita mula bercakap. Kita patut cuba sedaya upaya agar tidak mementingkan diri dan memikirkan perihal kebajikan diri sahaja. begitu juga kepada orang lain. la boleh membawa kekayaan." Kita boleh membantu orang lain. Setengah-setengah tindakan berguna kepada kita tetapi tidak berguna kepada orang lain dan begitu juga sebaliknya. kita mesti berjaga-jaga akan mulut kita. namun adakah ia cara hidup yang dapat dipuji? Tentunya tidak. Kita perlu mengelakkan tindakan. Penggunaan perkataan yang tidak wajar akan merendahkan imej kita di kaca mata orang lain. Timbangkan sama ada pertuturan itu jahat. Fikirlah sebelum bertutur. sama ada kita makan gaji ataupun berniaga. Buddha berkata. Jangan sekali-kali bertindak bertentangan dengan lima prinsip moral yang dikemukakan oleh Buddha. Dalam apa sahaja kerja yang kita 4 . Kita mesti mempunyai pengetahuan dan kesedaran agar tidak bercakap secara tidak bertanggungjawab.Pertuturan yang Benar. menyakiti hati atau mendatangkan keburukan kepada orang lain. Kata-kata kita kadang-kadang menyakitkan hati orang lain. Cara sara-hidup yang Benar.

Walau bagaimanapun. Apa sahaja yang kita lakukan. Itu sebabnya dunia ini penuh dengan orang yang tidak boleh dipercayai. Fikiran kita itu amat bertenaga dan hampir tidak terkawal. jadi kita runsing. Langkah yang terakhir ialah Konsentrasi Akal (mind) yang Benar atau Latihan Mental. selalu melakukan tipu 5 . kerohanian dan keagamaan. penjualan hamba abdi. kita harus sedar pada setiap masa. minuman keras. Dengan menggunakan tenaga mental yang telah kita jimatkan tadi. Alurkan tenaga mental supaya fikiran yang baik dapat dipupuk dan yang jahat dapat dijauhi. kita mestilah mempunyai sikap yang berpatutan. Kesedaran yang Benar. Fikiran kita tidaklah betul-betul terlatih. la mestilah yang dapat membantu orang lain melalui perkembangan kebudayaan. jujur dan adil. Kesedaran seperti itu mesti dipraktikkan pada bila-bila masa di dalam kehidupan harian. Setelah itu.lakukan. Usaha yang Benar. kita akan bekerja dengan cekap. Apabila melakukan sesuatu. Kita perlu melatihkan akal (mind) kita dengan menjimatkan tenaga mental kita. buatlah dengan penuh kesedaran. Kita patut elakkan pekerjaan yang melibatkan penyembelihan binatang. Itu sebabnya kita melakukan kesalahan. juga lebih sedar. adil dan saksama kepada semua. dadah berbahaya dan senjata. Fikiran perlu dilatih agar ia baik. bersopan dan adil. itu suatu proses yang amat sukar dan segelintir sahaja manusia yang dapat mencapai akal (mind) yang terlatih sempurna. Fikiran kita jangan sekali-kali dibiarkan melencong. kita boleh menjinakkannya. Apabila kita bertutur. yang kejam. fikiran kita perlu berjaga-jaga. Dengan cara itu. Tenaga fizikal atau mental kita patut digunakan secara bijaksana. baik. racun. akal (mind) kita akan lebih dapat dipercayai.

nilai dapat ditakrifkan sebagai tingkah laku yang dapat diterima dan diamalkan oleh kelompok atau masyarakat tertentu. Agama Hindu dan agama Buddha merupakan salah satu daripada agama dunia yang mempunyai nilai yang unik dan tersendiri. Apabila kesemua pengaruh-pengaruh buruk itu telah dapat dihapuskan. KONSEP NILAI Nilai dalam Kamus Dewan Edisi Ketiga. maka setiap insan dapat hidup secara aman. baik buruk sesuatu. setiap agama menerapkan nilai-nilai yang mempunyai ciri-ciri yang baik dan terpuji kepada penganutnya. keinginan. Jika akal (mind) manusia telah sempurna terlatih. Oleh yang demikian. Tiada agama yang mengajar dan melihat para penganutnya mempunyai sifat-sifat yang buruk dan terkutuk di sisi agama. Setiap agama menuntut para pengikutnya untuk berpegang kepada prinsipprinsip yang telah ditetapkan oleh agama tersebut. agama. 6 . Dewan Bahasa dan Pustaka membawa maksud sifat ketinggian ( pemikiran. ketenteraman dan kebahagiaan akan dicapai. namun ianya masih tidak lari dari berpegang daripada objektif utama iaitu mengajar penganutnya agar mempunyai sifat-sifat yang terpuji dan berbudi pekerti yang tinggi. mutu.helah dan semata-mata mementingkan diri. budi pekerti. Punca utama masalah kita ialah akal (mind) itu tidak terlatih dan dikuasai oleh nafsu. Umumnya. Setiap agama yang lahir di dunia mempunyai pegangan dan nilai-nilai yang tersendiri. kebencian dan kejahilan. nilai ialah sifat ketinggian sifat-sifat baik. Walaupun kedua-dua agama ini mempunyai sedikit sebanyak perbezaan dan persamaan dalam aspek-aspek yang tertentu. Pengalaman tersebut amat mengagumkan. kemasyarakatan dll ) sementara menurut Kamus Besar Bahasa Melayu Utusan.

kedua. boleh dirangkumkan dalam tiga prinsip utama iaitu pertama. dan kelapan. Buddha tidak mengajar mengenai hal-hal ketuhanan. perbuatan yang betul. Gautama ialah sempena nama keluarganya. melakukan renungan yang baik menurut Dhamma bagi mencapai nirwana. Sebaliknya. pertuturan yang baik. usaha yang benar. Justeru. Agama ini menekankan aspek kebaikan dan menghapuskan penderitaan dengan cara membebaskan diri daripada nafsu. Meditasi dan 7 . Ajaran-ajaran metafizik dalam Buddhisme adalah tambahan (Abhidhamma) kemudian kepada ajaran asal Buddha (Dhamma). ketujuh. hidup yang betul. metafizik atau suatu falsafah keranan beliau sendiri tidak menggalakan falsafah. renungan yang baik. keempat. ketiga. keprcayaan (pada Buddha sebagai guru. fikiran ysng betul. keenam. ajaran Buddha merupakan ajaran-ajaran psikologi dan etika yang berhubung kait dengan kehidupan. Gautama seorang manusia yang mencapai kesempurnaan hidup melalui usahanya sendiri. agama buddha ialah antara agama sejagat yang penting dalam lapisan masyarakat selain agama-agama lain di dunia ini. yakin pada Buddha Dhamma bagi mencapai nirwana).kepercayaan yang betul (benar).Sejarah Agama Buddha Buddha atau buddhisme telah diasaskan oleh seorang putera India yang bernama Siddhartha Gautama Buddha. kelima. Beliau bukan seorang dewa seperti tanggapan orang ramai tetapi cuma seorang guru dan panduan kehidupan. berkelakuan seperti yang ditentukan oleh Sangha: dan ketiga. Dalam ajaran Buddha terdapat lapan cara atau jalan iaitu pertama. Lapan cara atau jalan ini. kedua tujuan atau cita-cita yang betul.

terdapat banyak kepercayaan dan praktis yang diamalkan oleh orang ramai di pelbagai tempat. misalannya konteks kebudayaan India atau Barat. Selaini ini. Adalah benar bahawa di atas nama Buddhisme. ini sememangnya bermakna bahawa tiada keseragaman ketat di dalam praktis am Buddhisme di seluruh dunia. pada abad ke-19 dan 20 agama Buddha telah menerima ancaman daripada kemasukan kuasa-kuasa asing terutamanya di Burma dan Siam. Ini adalah kerana banyak praktis telah diperkenalkan dari semasa ke semasa oleh pengikut-pengikut Buddha untuk menerangkan setengahsetengah aspek yang sukar difahami di dalam ajaran-ajaranNya dan juga supaya orang ramai mengikut corak kelakuan yang tertentu.kehidupan dibiara merupakan anatara langkah penting dalam usaha mencapai kebebasan ini. Jika kita benar-benar dapat memahami sifat sebenar "Buddha dan Dhamma". tidak perlu ditanya lagi sama ada Buddhisme itu suatu agarna yang praktikal. Apa yang dianggap bermakna di dalam suatu konteks kebudayaan (misalannya Cina) kadang-kadang dianggap tidak bermakna di dalam konteks yang satu lagi. Keseluruhannya agama buddha antara agama dalam dunia yang mempunyai ramai penganut. Upacara-upacara itu mungkin tidak bermakna kepada setengah-setengah ahli intelektual dan pengkritik Buddhisme kerana upacara Buddhisme banyak berbeza dari satu tempat ke tempat yang lain. 8 . Walaubagaimanapun. Pada dasar yang urnum. sejarah perkembangan agama Buddha juga sangat menarik. bergantung kepada keadaan geografi dan sosial. Perkataan Buddhisme itu dapat diterangkan dengan pelbagai cara. Banyak daripada praktis-praktis itu mempunyai asal-usulnya di dalam sejarah lampau suatu komuniti dan hanyalah bermakna kepada mereka yang membentuk komuniti tersebut.

kita tidak kisah akan rupa fizikal luaran. Oleh itu. Buddhisme adalah praktikal sepanjang masa di mana-mana sahaja. mereka cuba menerangkannya di dalam erti kata mereka sendiri. sebagai seorang Buddhis. Salah faham timbul akibat daripada kejahilan dan kekeliruan. Buddha sendiri tidak menggalakkan orang ramai mengikut mana-mana satu praktis tradisional jika praktis itu tidak bermakna. ltulah yang mengawal kelakuan kita sebagai individu dan sebagai suatu masyarakat. jika Buddhisme dalam konteks kita membawa erti "Dhamma" yang mana mengajar insan cara untuk hidup dengan betul dan mulia. Oleh itu. Walau bagaimanapun. Kebenaran yang telah didedahkan oleh Buddha sebagai "Dhamma" kekal selamalamanya sebagai Kebenaran. Sebaliknya. sebaliknya suatu sifat kerohanian yang suci itulah yang dititikberatkan. Oleh yang demikian. Oleh itu.Buddhisme. kita tidak sepatutnya menganggap Buddhisme itu tidak praktikal pada hari ini sematamata kerana wujudnya salah faham tentang ajaran-ajaranNya. sebagai suatu agama yang paling toleran tidak mendakwa bahawa terdapat satu cara sahaja untuk mempraktikkan Buddhisme malahan ia menggalakkan tradisitradisi yang bermakna. Masalah timbul kerana banyak ajaran yang disampaikan oleh Buddha tidak dapat difahami dengan sepenuhnya oleh orang ramai. Tiada mana-mana bahagian di dalam ajaran-ajaran mulia Buddha yang boleh kita anggap sebagai tidak praktikal ataupun yang perlu diubahsuaikan supaya sepadan dengan corak kehidupan moden kita. Jadi wujudnya pelbagai interpretasi atau tafsiran. 9 .

DiketahuiNya bahawa apabila kebenaran itu disedari. setiap langkah dan butir. la suatu cara yang praktikal. bukan berdasarkan kepercayaan semata-mata. maka tiada apa-apa lagi yang perlu disyaki. Dengan adanya salah faham tentang ajaran-ajaranNya dan ketidakmampuan kita untuk menyesuaikannya supaya relevan kepada masyarakat moden yang kompleks. praktikal atau tidak. kebijaksanaan dan daya pemahaman diri kita. di mana-mana sahaja dan di dalam masyarakat yang mana pun. Dalam agama Buddha terdapat jalannya-jalan Lapan Lapis Mulia yang telah didedahkan oleh Buddha agar manusia akan dapat mengamalkan kehidupan berasaskan kesamaan. Itu sebabnya Buddha mengatakan bahawa Buddhisme itu suatu agama yang bukan sahaja benar pada satu-satu ketika sahaja. Kita akan menghargai apa yang sebenarnya diajar oleh Buddha sebagai Buddhisme hanya setelah menyoal dan menyelidik dengan cara yang bijak dan bukan secara mengkritik tanpa pemahaman yang sewajarnya. Buddha sedar akan kedua-dua masalah itu. Lihatlah kepada cara Buddha mengemukakan cara hidup ini. maka kita sering kali terdorong ke arah anggapan bahawa Buddhisme tidak praktikal pada hari ini. sama ada ia betul atau salah. Tiada sesiapa pun yang berfikiran waras dapat mengatakan bahawa ia tidak praktikal atau tidak berguna. Sebaliknya.Akibat daripada cara hidup kita di dalam masyarakat moden. kemudian melihat sendiri keputusannya. 10 . dan beliau tidak memaksa kita mempercayaiNya secara membuta tuli. pelbagai kerumitan akan timbul apabila kita ingin mengikuti setengah-setengah prinsip keagamaan yang mulia. bahkan ia suatu cara hidup yang dapat dipraktikkan pada bila-bila masa. Kita seterusnya boleh membentuk keyakinan sendiri dengan menggunakan akal budi. beliau menggalakkan kita supaya menyoal dan menyelidik sehingga mendapat jawapan yang sebenarnya. Kita dapat mempraktikkan setiap cara.

Beliau ialah satusatunya guru yang telah mengajar kita satu jalan yang praktikal dan yang boleh dipercayai untuk mengatasi ketidakpastian keadaan duniawi serta kesakitan dan kesengsaraan. Tetapi ingat! Buddhisme adalah praktikal. Itu sebabnya ada sesetengah orang mengatakan Buddhisme tidak praktikal. Malangnya.Apabila kita cuba mengamalkan cara-cara itu. Beliau menerangkan perkara-perkara yang difikirNya perlu untuk kita memahami tentang sifat kehidupan duniawi. Buddha telah menerangkan sifat alam dengan begitu jelas sekali. berguna dan mulia. yang alim itu bodoh. DhammaNya adalah untuk sepanjang zaman. 11 . Adalah sifat masyarakat moden menjadikan agak sukar untuk kita mengamalkan kehidupan yang mulia yang berlandaskan agama. sebaliknya yang jahat dianggap cerdik. Bila kita cuba mempraktikkan setengah-setengah amalan yang mulia. adalah sahaja orang yang kejam dan semata-mata mementingkan diri yang akan cuba memperbodoh-bodohkan kita. kita akan menghadapi pelbagai kesukaran kerana sememangnya ia memerlukan tekad yang kuat. Kepada mereka yang kejam. dunia kita ini begitu tidak sesuai tempatnya untuk kita mempraktikkan cara yang mulia itu secara aman tanpa masalah.

Walaubagaimana pun sejarah awal kemunculan agama Hindu sukar untuk ditentukan kerana agama ini dianggap bersifat semula jadi. Seorang sarjana. Selain ini. iaitu John Marshall telah menyifatkan agama ini sebagai 12 . agama Hindu atau Hinduisme tidak mempunyai pengasas dan tidak memiliki institusi agama yang bersifat pusat untuk mengetuai segala pengikut agama ini di seluruh dunia. Ekoran daripada ini. bukti terawal mengenai agama Hindu ditemui dalam tamadun Lembah Sungai Indus yang berusia lebih kurang 4 000 tahun. Oleh itu. objek-objek yang berbentuk seolah-olah seperti Shiva-linga dan kolam permandian bahawa agama hindu merupakan agama tetua di dunia yang masih ada dalam amalan kebanyakkan orang di India dan luar benua kecil India.Sejarah agama Hindu Perkataan Hindu dikatakan berasal daripada perkataan Sindhu atau Indus sebagaimana gelaran yang diberikan oleh masyarakat orang Arab terhadap penduduk yang menetap lembah sungai Indus. Walaubagaimana pun. agama yang dianuti oleh masyarakat Lembah Indus inilah dikenali sebagai agama Hindu. nama agama Hindu turut dikenali juga Sanata Dharma yang bererti prinsip ataupun peraturan kerohanian yang kekal abadi seperti juga sifat Tuhan yang kekal abadi. Penemuan bukti-bukti arkeologi di Lembah Sungai Indus seperti patung-patung menandakan konsep Dewi ibu. sebuah mohor yang menandakan penyembahan Dewa Shiva yang awal.

Saiva dan Sakta. Setiap penganut Hindu mempunyai Isyta-Dewa atau tuhan kesukaannya. Vishnudan sakti. Sama Veda dan Artha Veda. 13 . Dalam agama hindu. dewa subramaniam iaitu anak lelaki kepada Dewa Siva dan Parvati pula merupakan dewa yang penting. Kitab-kitab ini menyatakan tentang bagaimana upacara-upacara keagamaan. Vaisnava. Lebih penting lagi. Antara berhala yang penting ialag Siva. Terdapat sekurangkurangnya lima mazhab yang biasa dalam agama Hindu iaitu Ganapathy. Yajur Veda. Di bahagian India selatan.agama tertua di dunia yang masih wujud hingga ke hari ini. kuil-kuil menjadi elemen penting dalam aktiviti keagamaan. Agama Hindu yang berasal dari Asia Selatan telah melalui zaman perkembangan yang sangat pesat sepanjang sejarahnya.sebagian beberapa wilayah di Asia Selatan telah menerima agama ini sebagai agama utama. namun ia tidak melarang mereka menyembah dewa-dewa yang lain. Penganut agama Hindu berpegang kepada kitab-kitab agama terutama kita Veda terdiri daripada Rig Veda. berhala yang ada dalam kuil itu bukanlah semata-mata seketul batu atau besi sebaliknya merupakan perlambangan kepada kuasa ketuhanan. Saura. tafakur dan sebagainya yang harus dilaksanakan.

Berasal daripada ajaran Veda menyebabkan muncul ajaran agama Hindu dalam mas. kitab Veda diterima orang dari mulut ke mulut sejak turun-temurun pada masa dahulu yang mana tidak pernah orang ketahui. 14 . Orang percaya bahwa kitab suci ini diajarkan oleh Tuhan kepada para Rsi. kitab ini bukan rekaan orang. keadaan ini tidak menghalang agama lain daripada menghadapi cabaran pesat akibat kemasukan pengaruh Barat dan agama Kristian. orang-orang Hindu zaman dahulu tidak pernah meninggalkan catatan. jiwa ajaran Veda tidak pernah berhenti memancarkan cahanya. Selain Islam. Tokoh-tokoh lain seperti Mahatma Gandhi sangat menekankan kembali kepada ajaran Hindu malah menyarankan agar kehidupan diasaskan kepada kelembutan dan kekerasaan harus dihalang.Jika diimbas kegemilangan tamadun India . Jiwa agama Hindu adalah jiwa ajaran Veda. Walaupun perubahan telah banyak terjadi. Agama Kristian yang disebarkan oleh mubaligh-mubaligh Barat serta mendapat sokongan kuat daripada pihak kerajaan British telah menyebabkan kelahiran golongan reformasi sosio-keagamaan seperti Raja Ramohan Roy serta pertubuhanpertubuhan Brahmo Samaj dan Arya Samaj. Walau bagaimanapun. Penulisan kitab Veda dengan huruf Devanagari sejak zaman Dahulu lagi. agama ini mempunyai jumlah penganut yang paling ramai dan membentuk majoriti.catatan sejarah yang bernilai. Pada abad ke-19 dan 20 agama Hindu telah menjadi agama yang penting dai Asia Selatan. Justeru. Walaupun pertubuhan –pertubuhan mengakui kebaikan pemodenan Barat namun asa yang paling penting dalam setiap pergerakan ialah pemulihan agama Hindu atau balik kembali kepada ajaran Hindu. Oleh itu.

Penghijrahan secara beramai-ramai ini telah menyebabkan agama Hindu turut dikembangkan. dalam ajaran agama Buddha terdapat beberapa nilai yang perlu diamalkan dan dijadikan panduan oleh pengikut agamanya. Panca Sila merupakan Lima peraturan yang penting dalam Buddhisme. Sila merupakan nilai murni atau nilai moral dalam agama Buddha. seseorang Buddhisme harus berusaha bersungguh-sungguh untuk mengamalkannya serta mempraktikkan dalam 15 . namun pengaruhnya dilihat lebih pesat berlaku dalam abad ke-19 dan ke20.Selain di Asia Selatan. Justeru itu. Walaupun penyebaran pengaruh agama Hindu telah bermula sejak zaman awal masihi lagi seperti yang dibuktikan dengan kewujudan kerajaan-kerajaan Hindu di ranatu Asia Tenggara. Panca Sila merupakan aspek yang penting yang mana setiap penganutnya harus menghayati dan mengamalkannya. Jalan Lapan Lapis Mulia dan Panca Sila. Antara yang paling penting dan terkenal ialah Empat Kebenaran Mulia. Ini berlaku kesan daripada penjajahan kuasa penjajah terutama British yang telah menggunakan dan membawa buruh-buruh India untuk tujuan ekonomi ke rantau Asia Tenggara. Penganut agama Hindu ini boleh dilihat di Burma. Panca bererti Lima. Semenanjung Tanah Melayu dan Indonesia terutamanya di Pulau Bali. agama Hindu juga didapati tersebar secara meluas ke rantau Asia Tenggara. Sila berdasarkan hukum sejagat. Panca Sila merupakan nilai komponen yang terpenting . KONSEP NILAI DALAM AGAMA BUDDHISME Secara umumnya. Sesuatu yang mengakibatkan penderitaan fizikal atau mental kepada makhluk lain tidak boleh dianggap baik sungguhpun mendatangkan faedah kepada orang yang melakukannya. iaitu sebab dan akibat sama ada sesuatu tindakan itu baik atau tidak bergantung kepada kesannya terhadap seseorang itu dan orang lain.

Ini adalah disebabkan manusia dianugerahkan akal fikiran yang membolehkan ia dapat membezakan yang baik dan yang buruk. Proses penciptaan makhluk manusia adalah sangat unik. Namun. perbuatan memburu binatang amatlah tidak digalakkan kerana ini dianggap tidak mengambil kira atau tidak mempunyai belas kasihan terhadap kebajikan makhluk hidup lain. Dalam agama Buddhisme. seseorang tidak boleh disalahkan kerana dia mempunyai niat untuk 16 . Ini memandangkan nyawa ialah barang yang paling berharga bagi semua makhluk hidup yang mana ia tidak boleh ditukar ganti walaupun dengan segunung intan permata. Panca Sila juga merupakan asas pendidikan moral yang dapat memupuk keharmonian dan kesejahteraan dalam masyarakat. Justeru itu. Nilai peraturan Panca Sila yang pertama ialah menghindari pembunuhan makhluk hidup. Di samping itu. Menghindari pembunuhan makhluk hidup. Buddha telah menetapkan tiga syarat yang membolehkan pemakanan daging iaitu seseorang tidak melakukan pembunuhan atau menyebabkan pembunuhan binatang itu. Ini dirujuk secara khusus kepada alhimsa atau menolak penyeksaan serta pembunuhan semua makhluk hingga kemudiaanya melahirkan apa yang dikenali sebagai vegetarian.kehidupan seharian. Dengan adanya ketiga-tiga syarat yang telah dinyatakan di atas. seseorang tidak melihat penyembelihan dan seseorang tidak mendengan suara tangisan binatang yang hampir mati. kita sebagai manusia tidak seharusnya dengan sengaja membunuh makhluk hidup yang terdapat di muka bumi ini. Manusia merupakan makhluk yang dicipta olehNya dengan sebaik-baik kejadian Manusia juga merupakan makhluk yang tinggi darjatnya jika hendak dibandingkan dengan makhluk hidup yang lain.

Buat kali pertamanya dalam sejarah dunia.membunuh. Buddha mengasaskan Sangha Bhikkhuni dalam tahun ke-5 Pencerahan Kebuddhaan beliau. Semasa abad keenam S. kepercayaan atau warna kulit tetapi juga kepada haiwan. wanita tidak diberi kedudukan yang berpatutan dalam masyarakat.Tegasnya di sini. Oder ini ialah suatu kurniaan yang besar kepada mereka. Sebaliknya agama Buddha menuntut para penganutnya menyemaikan kasih sayang antara semua makhluk yang hidup.M. kaum wanita dikawal oleh pembatasan Brahmin yang ketat dan tempat mereka dihadkan kepada bilik dapur sahaja. Umat Buddha dikehendaki mengelakkan perbuatan membunuh. kedudukan ataupun membalas dendam. agama Buddha menasihatkan pengikutnya supaya mengamalkan kasih sayang bukan sahaja terhadap manusia tanpa mengira kasta. Buddha meningkatkan taraf wanita dan menyedarkan golongan wanita tentang kepentingan mereka terhadap masyarakat. kaum wanita berupaya melepaskan diri daripada belenggu yang berkaitan dengan masyarakat India dahulu kala dan menikmati kebebasan sempurna. Mereka tidak dilayan dengan baik. Oleh yang demikian. menggugurkan kandungan ataupun membunuh untuk mendapatkan wang. Sebelum kelahiran Buddha. Tiada seorang pun yang berhak memusnahkan nyawa makhluk hidup lain kerana nyawa adalah sesuatu yang sangat berharga kepada semua.permaisuri. Kaum wanita setelah memasuki Sangha Bhikkuni . puteri. Agama Buddha telah menegaskan bahawa perbuatan membunuh makhluk hidup adalah diharamkan berdasarkan syarat-syarat yang tertentu. hamba wanita 17 . sama ada membunuh diri untuk meringankan penderitaan. Dengan tertubuhnya Sangha Bhikkhuni. seseorang seharusnya menghormati setiap makhluk. janda.

mahupun perempuan jalang semuanya adalah sama darjat tanpa mengira kasta atau pangkat mereka. Mereka mendapat ketenangan jiwa serta ketenteraman yang sempurna selepas memasuki Oder tersebut. Pada suatu ketika, Raja Kosala berasa tidak puas hati sebab buat pertama kalinya, isteri beliau Permaisuri Mallika melahirkan seorang anak perempuan. Raja itu menganggap bahawa adalah bernasib buruk untuk mendapat seorang anak perempuan.

Buddha telah menolak dakwaan tersebut dengan mengatakan, "0! Sang Raja, seorang anak perempuan mungkin kelak nanti terbukti lebih mulia daripada seorang anak lelaki." Ini menunjukkan bahawa Buddha memberikan suatu kedudukan yang tinggi kepada wanita pada 25 abad yang lalu dan golongan wanita terhutang budi kepada Buddha. Tidak mengambil barang yang tidak diberikan. Peraturan yang kedua ialah tidak mengambil barang yang tidak diberikan. Perbuatan ini juga boleh dikategorikan dengan perbuatan mencuri. Mencuri atau mengambil barang orang lain seharusnya dijauhi dan dihindari. Ini bertujuan untuk menghormati hak milik orang lain, di samping memupuk sifat jujur dan ikhlas seseorang individu. Mencuri dan mengambil barang orang tidak hanya terhad kepada pencurian

barang dan wang semata-mata malah ianya berlaku dalam pelbagai bentuk. Sebagai contoh yang paling ketara berlaku pada masa kini adalah dalam bentuk rasuah, mencuri hasil usaha orang lain, tipu helah dalam urusan perniagaan untuk memperolehi

18

keuntungan dan sebagainya. Ia dikatakan mencuri atau mengambil barang orang lain kerana tidak mendapatkan kebenaran atau pemberian daripada pemiliknya.

Menghindari perbuatan zina Peraturan yang seterusnya ialah menghindari perbuatan zina. Peraturan yang ketiga dalam Panca Sila ialah menghindari perbuatan zina. Zina menurut Kamus Bahasa Melayu Global mentakrifkan zina sebagaibersetubuh secara haram kerana tidak menikah secara sah. Setiap agama melarang para penganutnya terjebak ke lembah penzinaan. Ini kerana perbuatan zina akan menyebabkan keruntuhan institusi kekeluargaan,

peningkatan masalah sosial, penularan penyakit AIDS dan sebagainya. Penganut agama Buddha sama sekali tidak dibenarkan melakukan hubungan kelamin dengan orang lain kecuali yang mempunyai hubungan suami atau isteri yang mempunyai ikatan yang sah. Menghindari diri daripada berdusta Menghindari diri daripada berdusta adalah peraturan Panca Sila yang ke empat. Berdusta atau tidak bercakap benar merupakan perbuatan yang tidak digalakkan dalam ajaran agama Buddhisme. Umat Buddhisme harus bercakap benar, iaitu tidak menyimpang daripada kebenaran. Memfitnah sesama manusia juga harus dihindari . Perbuatan ini sekaligus akan menyebabkan berlaku perpecahan dan pertelingkahan

antara kedua-dua belah pihak. Namun umat Buddha amat digalakkan dan patut berusaha memupuk hubungan di antara mereka serta menjalinkan persaudaraan antara manusia.

19

Perbuatan bercakap berbohong juga harus dijahui. Ini kerana perbuatan ini akan memutuskan hubungan persaudaraan di kalangan umat Buddha. Namun sebaliknya umat Buddha harus bercakap dan bertutur dengan bersopan santun, jujur dan tanggungjawab melalui setiap kata-kata yang dipertuturkan. Menghindari minuman keras Seterusnya ialah menghindari minuman keras yang dapat melemahkan kesedaran. Menurut kamus Bahas Melayu Global, minuman keras atau arak ialah semua jenis minuman yang mengandungi alcohol dan memabukkan. Meminum minuman keras akan menyebabkan seseorang individu itu akan kehilangan kewarasan fikiran. Perbuatan ini akan menyebabkan seseorang itu tidak dapat berfikir dengan sempurna. Seperti agama-agama lain, agama Buddha juga tidak membenarkan penganutnya meminum minuman keras atau arak memandangkan perbuatan ini akan menyebabkan seseorang individu itu bertindak di luar kawalan diri. Perbuatan ini juga akan menyebabkan kesihatan akal akan terjejas atau terganggu yang mana jika kesihatan akal terganggu besar kemungkinan seseorang individu itu akan melanggar peraturan-peraturan yang sepatutnya diamalkan dan diikuti oleh seorang penganut Buddhaisme. Oleh yang demikian, adalah mustahak penganut Buddhaisme untuk mematuhi peraturan ini.

Meningkatkan dan memartabatkan golongan wanita Meningkatkan dan memartabatkan golongan wanita juga merupakan nilai dalam agama Buddha. Buddha telah menyedarkan golongan wanita tentang kepentingan mereka kepada masyarakat. Sebelum kelahiran Buddha, wanita tidak diberi kedudukan yang berpatutan dalam masyarakat. Golongan wanita telah mendapat layanan yang sangat

20

Dengan tertubuhnya Sangha Bhikkuni.buruk. sebaliknya beliau telah meningkatkan nilai serta status manusia. Mereka hendaklah bergantung dan percaya pada diri sendiri memandangkan percaya kepada diri sendiri sangat penting dalam membuat keputusan. Namun begitu buat pertama kalinya dalam sejarah dunia. "Individulah sebenarnya penyelamat dirinya sendiri. Buddhisme mengajar kita bahawa seseorang hanya boleh memporoleh sesuatu menerusi usahanya sendiri tanpa bergantung kepada pertolongan suatu kuasa luar yang ghaib. Buddha menunjukkan dengan jelasnya bahawa kita sendiri yang harus berusaha. Dengan pengawalan diri yang cukup. kaum wanita telah berjaya melepaskan diri daripada belenggu yang berkaitan dengan masyarakat India dahulu kala dan menikmati bebebasan dengan sepenuhnya. Buddha mengasaskan sangha bhikkuni dalam tahun ke – 5 Pencerahan Kebuddhaan beliau. penyelamat kita 21 . Buddha tidak meletakkan Tuhan yang maha kuasa dan ghaib pada tahap yang lebih tinggi daripada manusia. Tidak ada penyelamat lain selain daripada diri sendiri. Berdikari Agama Buddha juga telah mengajar pengikutnya agar berdikari.M kaum wanita dikawal oleh pembantasan Brahmin yang ketat dan tempat mereka dihadkan hanya berada di bilik dapur sahaja. Itulah sebabnya Buddha selalu menasihati pengikutpengikutnya. "Kamu harus berusaha sendiri. Buddha mengajar pengikutnya bahawa mereka tidak perlu mencari sumber- sumber luar untuk mendapat bantuan bagi mencapai matlamat mereka. Semasa abad keenam S. Buddha bersabda." Ini bermakna Buddha menunjukkan jalan kepada sesuatu atau Nibbana dan terpulang kepada kita untuk mengikut jalan itu untuk menyelamatkan diri kita. sebab Tathagata hanya mengajar caranya.

22 .yang sukar dicari itu pun telah diperoleh. Kemurahan hati. seseorang pemerintah seharusnya mempunyai 1. jasa dan cela kita sendiri. sifat liberal dan sifat kedermawan (dana). sebab tiada orang lain boleh bertanggungjawab ke atas nasib kita. berdusta dan mengambil minuman yang memabukkan. Pemerintah tidak harus mempunyai nafsu kuat dan terlalu terikat kepada kekayaan serta harta benda tetapi harus bermurah hati demi kebajikan rakyat. Kita adalah waris karma. Baginda tidak harus membinasakan nyawa. Baginda mesti sekurang-kurangnya mengamalkan Lima Peraturan Hidup iaitu Panca Sila. pangkat serta kedudukan seseorang individu." Kita adalah penentu nasib kita sendiri. Peranan seseorang pemerintah. 2. Oleh yang demikian. berzina. Nilai yang terakhir dalam agama Buddha ialah peranan yang dimainkan oleh seseorang pemerintah. mempergunakan orang. pembina neraka atau pencipta syurga kita sendiri. Sanggup mengorbankan segala-galanya demi kebaikan rakyat (paricagga). Mempunyai moral yang tinggi (sila). baginda bersedia untuk melepaskan semua keselesaan hidupnya dan juga sanggup menggadaikan nyawanya demi kepentingan rakyat. 3. mencuri. Pemerintah yang baik dapat dinilai apabila beliau telah mentadbir negara takluknya dengan adil dan saksama tanpa mengira warna kulit.

ketabahan. baginda mesti memerintah rakyat beliau dalam keadaan yang harmoni dengan kehendak rakyat. Baginda mesti dapat menanggung kesengsaraan. 5. 7. Baginda tidak harus menyimpan dendam terhadap sesiapa pun. Baginda mesti mengamalkan cara hidup yang sederhana dan tidak terjerumus dalam kehidupan yang mewah. 9. permusuhan (akkodha). Baginda mesti bebas daripada ketakutan atau sifat bias semasa perlaksanaan tugas-tugasnya. Baik hati dan bersifat lemah-lembut (maddava). Kesabaran. Tidak menentang dan menyekat (avirodha) iaitu baginda tidak harus menentang kehendak rakyat dan tidak harus menyekat sebarang yang penting untuk rakyatnya. 23 . Beliau harus mampu mengawal dirinya. 6. 10. mesti ikhlas dalam tujuannya dan tidak harus menipu orang ramai. Dalam erti kata lain. Baginda mesti memiliki suatu perangai yang ramah-tamah. kesukaran dan cemuhan tanpa menjadi marah. dendam. Bebas daripada kebencian. Kebiasaan berjimat cermat (tapa).4. Tanpa kekerasan (ahimsa) bermakna baginda bukan sahaja tidak melakukan sesuatu yang jahat kepada orang lain tetapi juga harus cuba untuk mengekalkan keamanan dengan mengelakkan dan menjauhkan diri daripada peperangan dan segala yang melibatkan kekerasan serta kebinasaan nyawa. Mempunyai kejujuran dan ketulusan hati (ajjava). 8. toleransi (khanti).

dan mengemukakan cara penghapusan penderitaan. Ini adalah untuk membimbing pemerintah serta meningkatkan kedudukan kebajikan rakyat. Kejayaan setengah-setengah idea ini dalam dunia hari ini telah menampakkan kepentingan sumbangan Buddha kepada umat manusia hari in. ada pemerintah yang menguasai negara mereka dengan tidak adil seperti hari ini. belas kasihan terhadap pesakit. Oleh yang demikian. tanggungjawab ke atas diri sendiri (berdikari). Buddha telah mengenal pasti penderitaan. Rakyat ditindas dan dieksploitasi. diseksa dan cukai yang terlampau tinggi dikenakan serta hukuman yang zalim telah dijatuhkan. Oleh itu. toleransi agama dan sepuluh tugas-tugas seseorang pemerintah adalah beberapa daripada sumbangan Buddha kepada umat manusia. Buddha berasa sedih melihat tindakan-tindakan yang tidak berperikemanusiaan tersebut dan telah menurunkan sepuluh tugas-tugas seseorang pemerintah. kebebasan berfikir. Jalan tengah ini mengelakkan dua hujung yang berlampau iaitu terlalu terlibat dalam kehidupan kepuasan nafsu dan penyeksaan diri. kita boleh nampak bahawa penentangan sistem kasta. Jalan Tengah ini telah dikenal pasti sebagai Jalan Lapan Lapis Mulia. Sebelum itu. Kebenaran Mulia Keempat merupakan jalan tengah yang ditunjukkan oleh Buddha ke arah kebahagiaan. Empat Kebenaran Mulia juga merupakan nilai yang terkandung dalam ajaran agama Buddha. 24 .Semasa kehidupan Buddha. tanpa kekerasan (Ahimsa). penghapusan penderitaan. taraf wanita.

pandangan yang betul meliputi pemahaman Empat Kebenaran Mulia. mengucar kacirkan orang lain. Agama Buddha menggalakkan penganutnya agar sentiasa berfikiran dengan betul dalam membuat sesuatu keputusan. seseorang patut bersikap ingin tahu dan kritikal. kejayaan kepada diri sendiri malah kepada individu lain. Kedua ialah fikiran yang betul. adalah penting untuk kita mempunyai pandangan yang betul terhadap kehidupan. Selalunya Pandangan yang betul bermaksud mempunyai manusia hanya tahu sebahagian yang kecil daripada sesuatu perkara yang benar dan kebenaran amatlah penting untuk kehidupan setiap manusia. Buat penyelidikan dahulu buktikanya betul atau salah. 25 . menimbulkan kebencian. Oleh itu. Pada peringkat tertinggi. Jangan hanya percaya kepada apa yang dikatakan oaleh orang lain. Untuk memperolehi pandangan yang betul. Jika seseorang sentiasa mengamalkan agar sentiasa berfikiran betul ini sekali gus dapat mengelakkan diri daripada berniat jahat.Pandanga Yang Betul Pandangan yang betul adalah nilai pertama dalam Jalan lapan Lapis Mulia. pemahaman yang betul. Sikap ini secara tidak langsung akan memberi kebahagiaan. Niat yang jahat akan menyakiti hati. Berfikiran betul juga akan menolong serta memupuk sikap yang baik dan positif.

Ketahuilah apa yang perlu dibuat dan apakah yang patut dielakkan. Setiap pertuturan yang dikeluarkan haruslah lemah lembut dan bersopan santun. Agama Buddha menggalakkan pengikutnya agar berfikir dahulu sebelum bertutur. Pandangan dan fikiran yang betul merupakan panduankepada perbutan yang betul dalam kehidupan. Pertuturan saling hubungkait atau mempengaruhi pertuturan seseorang individu. Ini akan menimbulkan rasa selesa kepada orang yang mendengarnya. Buatlah sesuatu yang bermoral dan mendatngkan perhormatan daripada orang lain disamping membawa kebahagiaan kepada orang lain.Pertuturan Yang Betul Seterusnya ialah pertuturan yang betul. seseorang seharusnya mengelakkan diri daripada bercakap bohong. Jangan mengikut secara membuta tuli perbuatan orang lain. membunuh dan berzina. menyakiti orang lain dan bercakap sia-sia. Elakkan daripada perbuatan yang mendatangkan penderitaan kepada diri dan orang lain. janganlah mencuri. Perbuatan Yang betul Nilai yang seterusnya ialah perbuatan yang betul. menyebarkan khabar angin. Jadi. Oleh yang demikian. Pertuturan itu haruslah sesuatu yang memberi faedah kepada diri sendiri malahan yang penting kepada orang lain yang mendengarnya. 26 . Perbutan ini menyedihkan dan menyusahkan orang lain.

Kesedaran yang betul amat diperlukan dalam kehidupan kita setiap hari. seorang ahli falsafah China.Comficius. Buddhisme telah menyatakan lima jenis perkerjaan yang tidak harus dilakukan. Iaitu: Ψ Memperdagangkan senjata Ψ Menyembelih binatang Ψ Menjual hamba abdi Ψ Menjual minuman keras Ψ Menjual racun Kesedaran yang betul. pernah berkata: “jangan melakukan sesuatu kepada orangt lain sekiranya anda tidak suka orang lain melakukannya kepada anda”. pertuturan ataupun pertuturan. Jangan menjadi seorang yang pelalai yang tidak dapat mengawal perbuatan. Perkerjaan yang betul dimaksudkan mencari nafkah tanpa mendatangkan keburukan kepada makhluk lain. Pekerjaan Yang Betul Selain itu ialah Perkejaan yang betul. Kita perlu sedar dan membuat pemerhatian yang mendalam tentang perkara yang berlaku disekeliling kita. pertuturan dan mempunyai fikiran yang dipenuhi dengan sifat tamak. kegusaran dan kejahilan. Kesedaran yang betul bermaksud sentiasa sedar akan segala yng dilakukan pada setiap masa. sama ada dari segi kelakuan. 27 .

Dalam keperihalan ini manusia itu sering sahaja didorong oleh dua perbuatan yang tentu iaitu perbuatan baik dan perbuatan jahat. pertuturan dan mempunyai fikiran yang dipenuhi dengan sifat tamak. Kesedaran yang betul amat diperlukan dalam kehidupan kita setiap hari.Kesedaran yang Betul Nilai yang terakhir di dalam jalan Lapan lapis Mulia ialah Kesedaran yang betul. 28 . Oleh yang demikian. pertuturan ataupun pertuturan. kegusaran dan kejahilan KONSEP NILAI DALAM AGAMA HINDU Melihat kepada realiti bahawa sejak dari zaman awal perkembangan Tamadun India. namun ia juga harus mempunyai fikiran yang baik. Nilai yang dimaksudkan adalah penalitian dan pengajian tentang perkara yang benar atau yang baik dalam kelakuan manusia. tradisi Hindu membentuk kepentingan yang besar dalam kehidupan masyarakat termasuklah aspek nilai. sebaliknya jika seseorang itu telah mempunyai fikiran yang jahat maka secara langsung sebenarnya ia telah sama buruknya dengan orang yang melakukan perbuatan jahat tersebut. Secara umumnya. Jangan menjadi seorang yang pelalai yang tidak dapat mengawal perbuatan. Kesedaran yang betul bermaksud sentiasa sedar akan segala yng dilakukan pada setiap masa. nilai dan etika telah menjadi penentu kepada kehidupan seseorang sama ada ia mendapat balasan bauk atau sebaliknya. sama ada dari segi kelakuan. Kita perlu sedar dan membuat pemerhatian yang mendalam tentang perkara yang berlaku disekeliling kita. Kelakuan yang baik dalam diri seseorang bukan sahaja berkehendakan seseorang itu melakukan perbuatan yang baik.

Urutiran atau Aran mempunyai kuasa yang dikenali sebagai Umai atau 29 . Dalam usaha mengenal tuhan inilah maka berbagai rupa bentuk persembahan dilakukan melalui arca-arca suci yang membentuk dewa-dewi. roh atau jiwa dan kejahilan atau perkaitan dengan hal-hal keduniaan. Kepercayaan Kepada Kuasa Agung Agama Hindu menjadi dasar penting dalam melihat aspek nilai atau norma-norma penting dalam kehidupan masyarakat menegaskan bahawa terdapat tiga perkara yang kekal iaitu tuhan. Tuhan Vishnu atau Thirumal mempunyai fungsi melindung dan memberi kekayaan. Kuasa Thirumal dikenali sebagai Narayani. Amalan. Aathibagavan dan Tooya arivinan. Ia menjadi punca kepada segala kejadian yang berlaku di dunia ini.terdapat beberapa nilai dan kepercayaan utama yang dilihat menjadi tunjang dalam kehidupan masyarakat dan penganut agama Hindu keseluruhannya. takbur dan sebagainya.Tuhan dalam tradisi Hindu mempunyai lima fungsi iaitu Brahman atau ayyan mempunyai fungsi sebagai mencipta dan pendidikan. Vishu dan Siva. Athithan. tidak mempunyai kelahiran atau kematian dan kekal buat selama-lamanya. Iravan.Tuhan juga berada di semua tempat. memelihara dan membinasa sebagaimana yang terbayang dalam konsep trimuti dan brahma. Dalam keadaan ini tuhan merupakan elemen kekal yang mempunyai kuasa dan kebenaran mutlak. Nama-nama termasuklah Andava. Tuhan memainkan tiga peranan utama iaitu mencipta. Ini dikatakan menjadi aspek penting yang mengikat roh atau jiwa terhadap kesenangan dan kelalaian dunia termasuklah egoisme. Kuasa Brahma dikenali sebagai Kalaimagal. Tuhan dikenal dengan berbagai nama seperti kadavul iaitu percantuman perkataan Kada dan Vul yang bermaksud ‘ segala-galanya ’.

Dokrin ini berasaskan kepercayaan bahawa roh merupakan elemem yang kekal abadi dan tidak akan terhapus sebaliknya ia boleh dilahirkan semula oleh tuhan dalam badan yang baru.Parvathi. pertuturan dan perbuatan dan oleh kerana roh itu melalui banyak kelahiran maka akibat 30 . Perbuatan yang dimaksudkan di sini merangkumi tiga aspek iaitu pemikiran. Tuhan juga boleh menjelma dalam mana-mana bentuk itu untuk memberi kurnia kepada penyembahnya. Kelima-lima fungsi yang dilakukan oleh tuhan ini dinamakan Panca Kiruthiyam. determine the condition of the new birth. agama Hindu menegaskan bahawa tuhan itu adalah satu. Dokrin Karma Secara umum karma didefinisikan sebagai. tatapi ia boleh disembah dalam pelbagai bentuk. Ia menyatakan bahawa karma adalah tindakan-tindakan yang dilakukan oleh seseorang dalam kehidupannya terdahulu yang menentukan kehidupannya akan datang. di mana baik dan buruk serta dosa dan pahala akan menentukan kelahiran semula roh tersebut. action of a previous life. rohnya akan meninggalkan badan tersebut. Dalam hal ini agama Hindu telah menegaskan melalui dokrin kerma bahawa setiap roh harus menjalani akibat daripada perbuatannya sendiri sama ada baik atau sebaliknya. Kedudukan roh yang kekal ini walau bagaimanapun sangat terikat kepada perbuatan yang dilakukan oleh seseprang. Maheswaran mempunyai kuasa yang dikenali sebagai Maheswari dan sathisavan mempunyai kuasa yang dikenali sebagai Manonmani. Pada masa yang sama. jika berlaku kematian yang terhapus hanyalah badan atau jasad seseprang.

dan bhaktiyoga dan jnana-yoga.sesuatu perbuatan itu boleh dirasai dalam kelahiran yang sama atau salah satu kelahiran kelak. kebersihan badan dan fikiran. mengasingkan diri dari melakukan sebarang kejahatan dan menjauhkan kekerasan. Kesemua aspek ini akan menentukan bahawa seseorang itu akan mampu melaksanakan dan menerapkan nilai-nilai etika yang baik dalam kehidupannya dan akan menentukan karmanya juga menerima balasan baik. Kepercayaan kepada dokrin karma ini akan membolahkan seseorang itu melakukan amalan baik dan mengerjakan kebajikan yang dapat digolongkan kepada beberapa bahagian iaitu kebenaran mutlak iaitu yang berkaitan dengan kebenaran fikiran. Dalam agama Hindu. Perbuatan yang baik atau dikenali sebagai punya karma akan membawa kesan dan pengalaman baik sementara perbuatan buruk dan jahat atau dikenali sebagai papa karma akan membawa kesan dan penerimaanburuk.. Kesempurnaan Rohani. kawalan tubuh badan dan fikiran. serangga dan sebagainya. Karma-yoga merupakan aktiviti mengasingkan diri atau membuat 31 . Secara umum terdapat sekurang-kurangnya tiga jalan yang harus dilakukan oleh seseorang untuk mencapai kesempurnaan ini dan ketiga jalan ini dikenali sebagai karma-yoga. Mereka yang berbuat baik akan lahir semula sebagai manusia tetapi tafarnya bergantung kepada punya karma mereka manakala yang berbuat jahat akan lahir semula sebagai binatang. perkataan dan amalan. salah satu perbuatan baik yang sangat dimuliakan dan mempunyai kedudukan yang sangat tinggi adalah kesempurbaab rohani.

tetapi kepada mereka yang menerima bantuan. menahan nafsu dan 32 . Jalan ketiga untuk mencapai kesemournaan adalah jnana-yoga atau menggunakan ilmu pengetahuan dan kebijaksanaan. bantuan dan sebagainya tidak mengharapkan sebarang balasan kecuali keinginan untuk mendekatkan diri dengan tuhan. dan mengelakkan kekerasan akan menyebabkan musuh juga akan tewas akhirnya. Perkara inilah yang telah digunakan oleh Mahatma ghandi pada abad ke-19 dan ke-20 dalam usaha beliau menyatukan masyarakat India. Beliau percaya bahawa dengan usaha kasih sayang. Kalangan agamawan berpendapat ia merupakan antara jalan yang paling utama dalam usaha memdekatkan didi dengan tuhan. Misalnya Tiruvalluvar yang mengarang kitab Kural dikatakan mengamalkan karma-yoga. sebaliknya hidup secara sederhana sebagai penenun kain.jasa kepada masyarakat tanpa mementingkan diri sendiri. Jalan kedua dikenali sebagai bhakti-yoga atau memilih jalan untuk membuat kebajikan dan kebaikan sebanyak mungkin bagi mendekatkan diri dengan tuhan. Malah usaha ini secara langsung mendekatkan diri seseorang dengan tuhannya. beliau tidak mementingkan diri sendiri. Nafus dan kepentingan diri ditinggalkan dan usaha yang dilakukan sama ada memberi pertolongan. Kebaktian dan sifat membuat kebajikan ini akan segera menambah kebahagiaan bukan sahaja kepada individu yang melakukannya. Jnana-Yoga bermakna seseorang itu dimestikan untuk mengamalkan tatatertib keagamaan yang sangat ketat di samping berusaha menanamkan sifat-sifat mulia termasuklah sabar. Sebagai seorang karma-yogin ( gelaran kepada mereka yang mengamalkan karma-yoga ). Kasih sayang sesame manusia merupakan bhakti yang tertinggi.

Dhrama terbahagi kepada dua iaitu Yamas dan Niyamas. ucapan dan pemikiran yang benar dan juga realiti mutlak atau Tuhan. Di antara ketiga-tiga jalan yang disebutkan. dan dianggap sebagai kuasa kebaikan iaitu satya. Konsep Yamas adalah untuk diri sendiri atau dengan kata lain individu yang menganut agama Hindu. Walau bagaimanapun. Antaranya ialah mengawal diri. maka sebenarnya ia bebas untuk melakukan cara terbaik bagi menghasilkan sesuatu yang baik. Contoh yang dapat dilihat dalam perjuangan yang dilakukan 33 .sebagainya. Antara nilai dan kepercayaan yang menyumbang kepada unsur-unsur tersebut ialah Dharma. Jadi satya beerti pengetahuan benar yang merangkumi kebaikan. dermawan dan belas kasihan. Perkataan ‘Dha’ membawa banyak maksud. Misalnya dikatakan bahawa sembahyang dan berdoa memainkan peranan penting mendekatkan diri dengan tuhan. Aparigratic. menggalakkan sifat bertanggungjawab dan mewujudkan keharmonian dalam masyaraka. Ahimasa. Undang-undang kehidupan yang kekal abadi. Manakala konsep Niyamas ialah untuk keseluruhan masyarakat penganut agama Hindu. tidak berubah. mentadbir duniawi dan terdapat dalam sifat semulajadi manisia ialah kebenaran atau satya. Asteya dan Bramacharia. Selain itu agama Hindu telah menekankan beberapa nilai yang penting untuk membentuk individu. memupuk semangat persaudaraan. jalan ini merupak cara yang paling sukar sekali. Dipercayai bahawa wujudnya suatu kuasa di peringkat duniawi dan kewujudannya dikuasai oleh manusia. Konsep Yamas merupakan hanya untuk diri sendiri atau individu terbahagi kepada Sathya. tindakan yang benar. terdapat juga pendapat yang menyatakan bahawa seseorang yang tidak dapat melakukanketiga-tiga jalan kesempurnaan ini. keadilan.

Ditegaskan oleh pemikirasn falsafah India bahawa orang yang mencari kebenaran mesti mempunyai kuasa untuk mengawal emosiemosi dan keinginan. Belai telah menggunakan satya sebagai senjata social dan politik. merupakan satu lagi prinsip asas yang ditakankan oleh ajaran Upanisha. Jadi jelaslah di sini bahawa prinsip ahimasa menekankan unsure-unsur positif seperti kasih saying. simpati. Beliau menyeksa dirinya dengan mengamalkan tindakan berpuasa sehingga mati dengan harapan penderitaannya akan menyentuh perasaan dalaman pihak pemerintah dan juga pihak yang saling bermusuhan iaitu Hindu dan Muslim. Kesemuanya ini dilakukan demi untuk mengekalkan prinsip sathya.oleh mahatma Ghandi dalam memperjuangkan negaranya untuk mencapai kemerdekaan. 34 . Tindakan melakukan kekejaman bukan sahaja melibatkan manusia tetapi juga makhluk-makhluk lain. Agama Hindu mengangap ahimasa sebagai prinsip terpenting dalam ajarannya. Oleh yang demikian. beransur-ansur melepaskan diri dari ikatan kepada badan. Nilai yang kedua ialah Ahimasa yang bermaksud sikap terpuji pemikiran baik iaitu tidak melakukan kekejaman. Di samping mengumumkan tindakan untuk tidak bekerjasama dengan pihak British beliau juga sanngup mengorbankan diri demi mencapai perjuangan. Di dalam semua benda yang bernyawa wujudnya roh dan perbuatan membunuh benda itu beerti menggangu roh yang bersemadi dalam badan itu. Buddhisme dan Jainisme. Ini dianggap sebagai perbuatan dosa yang menyebabkan pengumpulan pava karma yang menjauh individu dari mencapai nirvana atau pelepasan. amalan tidak memakan daging menjadi satu unsure penting dalam budaya India sejak zaman purba.

Keseimbangan diantara duniawi dan alam selepas kematian amat diperlukan serta dititik beratkan.Ia memainkan peranan yang paling penting dalam kehidupan manusia sehari. Sikap ini seharusnya dihindari dan dijauhi memandangkan sikap ini akan memporak perandakan serta meruntuh institusi kekeluargaan. Penganut agama Hindu seharusnya tidak tamak dalam hal-hal yang berkaitan dengan duniawi semata-mata. jasa dan pengorbanan diri.belas kasihan. Seterusnya ialah Aprigratic. Agama Hindu tidak mengajar penganutnya agar melakukan perbuatan yang akan memberi dosa di atas setiap perlakuan yang dilakukan. SUMBANGAN NILAI-NILAI AGAMA HINDU DALAM PEMBANGUNAN MASYARAKAT Susila merupakan kerangka dasar Agama Hindu yang. Selain itu. Agama Hindu telah menyarankan penganutnya agar tidak mempunyai sifat tamak haloba. perbuatan menghasut orang lain juga perlu dijauhi memandangkan perbuatan ini akan menyebabkan berlakunya perpecahan. Namun perbuatan yang memberikan pahala amat digalakkan. Realiti hidup bagi seseorang untuk berkomunikasi dalam budi masyarakat yang akan menentukan 35 . murah hati. Asteya nilai yang keempat memberi maksud tidak mencuri dan tidak menghasut.hari. Sifat-sifat ini harus diperkukuhkan supaya mengelakkan diri daripada melakukan kekejaman atau melukakan hati orang lain. Aprigratic membawa pengertian tidak tamak haloba. perbalahan dan sebagainya dalam masyarakat khususnya. masyarakat serta negara.

Jiwa sosial demikian diresapi oleh sinar tuntunan kesucian Tuhan dan sama sekali bukan atas dasar kebendaan. menolong orang lain bererti menolong diri sendiri.hari diuraikan lagi secara lebih terperinci. "Sila" berarti perilaku. ia mengandungi lapan peringkat iaitu: 36 . indah. Agama Hindu membimbing manusia untuk mencapai kesempurnaan hidup seutuhnya. membina masyarakat umum dan khusus umatnya menjadi manusia yang baik demi mencapai kebahagiaan zahir dan batin. tata laku. Pengertian Susila menurut pandangan Agama Hindu adalah tingkah laku hubungan timbal balik yang selaras dan harmonis antara sesama manusia dengan alam semesta (lingkungan) yang berlandaskan atas korban suci (Yadnya). Kata Susila terdiri dari dua suku kata: "Su" dan "Sila". harmonis. Oleh sebab itu. Pola hubungan tersebut adalah berprinsip pada ajaran Tat Twam Asi (Ia adalah engkau) mengandungi makna bahawa kehidupan semua makhluk adalah sama.pekerti manusia yang berkaitan dengan hubungan sosial. la akan memperoleh simpati dari orang lain manakala dalam pola hidupnya selalu mencerminkan ketegasan sikap yang diwarnai oleh sikap simpati yang memegang teguh kepada sendi. Jadi Susila adalah tingkah lakulaku manusia yang baik terpancar sebagai objektif atau tujuan dalam mengadakan hubungan dengan masyarakat.sendi kesusilaan. dan sebaliknya menyakiti orang lain berarti pula menyakiti diri sendiri. ajaran sucinya cenderung kepada pendidikan kesusilaan dan budi pekerti yang luhur. keikhlasan dan kasih sayang. "Su" berarti baik. Dalam hubungan ajaran susila beberapa aspek ajaran sebagai upaya penerapannya sehari.

TRI KAYA PARISUDHA Tri Kaya Parisudha adalah tiga jenis perbuatan yang merupakan landasan ajaran Etika Agama Hindu yang dipedomani oleh setiap individu untuk mencapai kesempurnaan dan kesucian dalam kehidupan manusia. Berbuat yang benar (kayika) Pada hakikatnya hanya berfikiran yang benar sahaja boleh menimbulkan perkataan yang benar sehingga mewujudkan perbuatan yang benar. Berkata yang benar (wacika) 3. (satya hrdaya. Panca Yama Brata adalah lima jenis kebaikan diri berdasarkan kepada 37 . Tri Kaya Parisudha mengandungi tiga jenis perbuatan yang merupakan landasan ajaran Etika Agama Hindu yang dipedomani oleh setiap individu dalam mencapai kesempurnaan dan kesucian hidupnya yang meliputi: 1.satunya pikiran Satya Wacana .satunya tutur Satya Laksana . perkataan.satunya laku • • PANCA YAMA DAN NIYAMA BRATA Terdapat lima kebaikan yang harus dilakukan dan lima keburukan yang harus dielakkan. Dengan ungkapan lain adalah satunya fikiran. Berfikir yang benar (manacika) 2. dan perbuatan. satya wacana dan satya laksana) dalam Catur Paramita dalam masyarakat umumnya dan khusunya umat Hindu itu sendiri: • Satya Hrdaya .

PANCA YAMA BRATA Panca Yama Brata adalah lima jenis pengekangan diri berdasarkan keupayaan menjauhi larangan agama sebagai norma kehidupan sebagai berikut: 1 Ahimsa 2 Brahmacari Kasih kepada makhluk lain. tidak suka bertengkar dan menuturkan bicara yang tidak bermanfaat 5 Astenya Jujur. sebagai berikut: 1 Akrodha 2 Guru Susrusa 3 Sauca 4 Aharalagawa Tidak dikuasai oleh nafsu kemarahan.sungguh. 3 Satya 4 Awyawaharika Setia. tidak membunuh atau menganiaya Berguru dengan sungguh. pantang ingkar kepada janji Cinta kedamaian. 38 . Sentiasa menyucikan diri zahir dan batin.foya/ boros. 5 Apramada Tidak menyombongkan diri dan takabur. tidak melakukan hubungan kelamin (sanggama) selama menuntut ilmu.keupayaan individu untuk menjauhi larangan agama sebagai norma kehidupan.ajarannya. Pengaturan makan (makanan bergizi) dan tidak hidup berfoya. Panca Niyama Brata pula mengandungi lima jenis peraturan Dharma yang telah ditentukan. pantang melakukan kecurian PANCA NIYAM BRATA Panca Niyama Brata adalah lima jenis pengekangan diri berdasarkan atau tunduk (mengikuti) peraturan Dharma yang telah ditentukan. Hormat dan taat kepada guru serta patuh pada ajaran.

yang mengakibatkan ketidakstabilan emosi. ia meliputi: 1 2 3 Mithya hrdya Mithya wacana Mithya laksana berperasaan dan berpikiran buruk berkata sombong. ini kerana ia akan menghancurkan keharmonian dalam masyarakat. tidak menepati janji Berlaku curang / culas / licik (merugikan orang lain) SAD RIPU Sad Ripu adalah enam musuh di dalam diri manusia yang selalu menggoda. kegelapan yang mempengaruhi pandangan hidupnya. Sad Ripu terdiri daripada: 39 .Trimala merupakan tiga jenis keburukan dan kebatilan jiwa manusia akibat pengaruh negatif dan nafsu yang sering tidak dapat dikawal dan sangat bertentangan dengan etika kesusilaan. angkuh. Kerana itu Sad Ripu patut dikendalikan dengan tatasusila yang baik. Sad Ripu adalah enam musuh di dalam diri manusia yang selalu menggoda. Apabila tidak mampu menguasainya yang akan membawa bencana dan kehancuran kepada seluruh kehidupan manusia.TRI MALA Tiga sifat buruk yang dapat merosakkan budi pekerti manusia yang harus dielakkan dan dijauhi oleh setiap manusia. Trimala patut dielakkan dan dijauhi.Apabila Trimala telah menguasai seluruh hidup manusia timbullah kegelapan (Awidya) mengakibatkan ia tidak mampu lagi melakukan pertimbangan budi. dan mengakibatkan ketidakstabilan emosi dan perasaan.

ingin selalu mendapatkan yang lebih. 40 .anak mereka.1. Menurut agama Hindu pembagian tahap kehidupan manusia sesuai dengan sistem Catur Asrama seperti berikut: 1. Krodha 4. Dimulakan dengan upacara Upanayana dan diakhiri dengan pengakuan dengan pemberian Samawartana/ Ijazah. Matsarya iri hati/ dengki yang menyebabkan permusuhan. mabuk yang membawa kepada kegelapan Fikiran. Sebagai contoh adanya perbezaan sifat tugas dan kewajiban seorang ibu dan bapa ke atas anak. tetapi merupakan kesatuan yang tak dapat dipisahkan. disesuaikan dengan tahaptahap kehidupan yang mempengaruhi prioritas kewajipan menunaikan dharmanya. Setiap peringkat kehidupan manusia diwarnai dengan adanya ciri. Catur Asrama adalah empat lapangan atau peringkat kehidupan manusia yang berdasarkan kepada keharmonian hidup. Kama 2. Lobha 3. kemarahan yang melampaui batas (tidak terkawal). Brahmacari Asrama adalah tingkat kehidupan berguru/ menuntut ilmu. kebingungan/ kurang mampu berkonsentrasi sehingga mengakibatkan individu tidak dapat menyelesaikan tugas dengan sempurna. Mada 5. Setiap orang harus belajar (berguru). Moha hawa nafsu yang tidak dapat dikawal kelobaan (ketamakan). CATUR ASMARA Empat peringkat kehidupan manusia dalam agama Hindu. Hubungan tatasusila kemasyarakatan Hindu dibahagikan kepada empat tahap kehidupan yang dikenali dengan Catur Asrama. 6.ciri tugas wajib yang berbeza antara satu masa (asrama) dengan masa lainnya.

aspirasi untuk memperoleh kelepasan/ moksa dipraktekkannya dalam kehidupan sehari. siswa atau Snataka harus mengikuti segala peraturan yang telah ditetapkan bahkan kebiasaan untuk mengasramakan siswa sangat penting guna memperoleh ketenangan belajar serta mempermudahkan pengawasan. 41 . Pada masa ini hidupnya diabdikan kepada pengamalan ajaran Dharma. Dalam memasuki masa Grehasta dimulakan dengan suatu upacara yang disebut Wiwaha Samskara (Perkawinan) yang bermakna sebagai pengesahan secara 3. Segala tenaga dan pikirannya benar. Masa Grehasta Asrama ini adalah merupakan tingkatan kedua setelah Brahmacari Asrama. Wanaprastha Asrama adalah tingkat kehidupan ketiga dengan menjauhkan diri dari nafsu. Brahmacari juga mengandung makna yaitu orang yang tidak terikat/ dapat mengendalikan nafsu keduniawian. Dalam masa ini kewajiban kepada keluarga sudah berkurang. Agama dalam rangka kehidupan berumahtangga (melanjutkan keturunan. Grehasta Asrama adalah tingkat kehidupan berumahtangga. Oleh karena itu penggunaan Artha dan Kama sangat penting artinya dalam membina kehidupan keluarga yang harmonis dan manusiawi berdasarkan Dharma. melainkan ia mencari dan mendalami arti hidup yang sebenarnya.benar diarahkan kepada kemantapan belajar.hari. 4. terutama nafsu seksual. melaksanakan yadnya dan kehidupan sosial lainnya). serta upaya pengembangan ketrampilan sebagai bekal hidupnya kelak.Dalam kegiatan pembelajaran dan pengajaran ini.nafsu keduniawian. 2.

CATUR PURUSA ARTHA 4 dasar tujuan hidup manusia Agama Hindu memberikan tempat yang utama terhadap ajaran tentang dasar dan tujuan hidup manusia. Keutamaan Dharma dharma sesungguhnya merupakan sumber datangnya kebahagiaan. Sanyasin (bhiksuka) Asrama adalah merupakan tingkat kehidupan di mana pengaruh dunia sama sekali lepas. Artha Adalah kekayaan dalam bentuk materi/ benda. Pada masa ini banyak dilakukan kunjungan (Dharma yatra. yang terdiri dari: Merupakan kebenaran absolut yang mengarahkan manusia untuk berbudi pekerti luhur sesuai dengan ajaran agama yang menjadi dasar hidup. Dharma itulah yang mengatur dan menjamin kebenaran hidup manusia. memberikan keteguhan budi. di mana seluruh sisa hidupnya hanya diserahkan kepada Sang Hyang Widhi Wasa untuk mencapai Moksa.5. dan menjadi dasar dan jiwa dari segala usaha tingkah laku manusia. Dalam ajaran Agama Hindu ada suatu sloka yang berbunyi: "Moksartham Jagadhita ya ca iti dharmah". Ajaran tersebut selanjutnya dijabarkan dalam konsepsi Catur Purusa Artha atau Catur Warga yang bererti empat dasar dan tujuan hidup manusia. yang berarti bahwa tujuan beragama adalah untuk mencapai kesejahteraan jasmani dan ketentraman batin (kedamaian abadi). Yang diabdikan adalah nilai. Tirtha yatra) ke tempat suci.nilai dari keutamaan Dharma dan hakekat hidup yang benar.benda duniawi yang merupakan 42 .

Manusia dalam hidup memiliki kecenderungan untuk memuaskan nafsu.lain) Adalah keinginan untuk memperoleh kenikmatan (wisaya). Kama berfungsi sebagai penunjang hidup yang bersifat tidak kekal. Nafsu keserakahan materi melumpuhkan sendi. Dengan ungkapan lain bahwa perilaku yang baik dimaksudkan adalah selarasnya kebutuhan manusia dengan norma kebenaran yang berlaku. kebebasan atau kemerdekaan (kadyatmikan atau Nirwana) manunggalnya hidup dengan Pencipta (Sang Hyang Widhi Wasa) sebagai Moksa tujuan utama. Pengadaan dan pemilikan harta benda sangat mutlak adanya.sendi kehidupan beragama. tertinggi. Artha perlu diamalkan (dana punia) bagi kepentingan kemanusiaan (fakir miskin. yatim piatu. CATUR WARNA BHAGAVAD GITA 43 . tetapi yang perlu diingat agar kita jangan sampai diperbudak oleh nafsu keserakahan yang berakibat mengaburkan wiweka (pertimbangan rasional) tidak mampu membedakan salah ataupun benar. dan lain. Adalah kelepasan. cacat. dan terakhir.penunjang hidup manusia. menghilangkan kewibawaan. Bahwa artha merupakan unsur sosial ekonomi bersifat tidak kekal berfungsi selaku penunjang hidup dan bukan tujuan hidup. tetapi sebagai makhluk Kama berbudi ia mampu menilai perilaku mana yang baik dan benar untuk diterapkan. bebasnya Atman dan pengaruh maya serta ikatan subha asubha karma (suka tan pawali duka).

Ada tiga macam guna dikemukakan iaitu Satwam. Seseorang yang diwarnai oleh Guna Rajah akan menampilkan kehidupan yang penuh kreatif.kelompok yang disebut warna itu.galanya.sifat kesucian. akan selalu menampakkan sifat. Dalam hubungan ini dijelaskan sistem warna itu atas dasar pengertian fisik. Seseorang yang kelahirannya diwarnai oleh Guna Satwam akan menampilkan sifat.Catur Warna berarti empat pilihan hidup atau empat pembagian dalam kehidupan berdasarkan atas bakat (guna) dan ketrampilan (karma) seseorang. Di dalam bab Karma Kandanya dijelaskan bahwa dunia aktif (bergerak. kebajikan. Rajah Tamah kebajikan Keaktifan kepasifan. Berbeda dengan seseorang yang kehidupannya diwarnai oleh Guna Tamah. Menurut isi dari Bhagavad-Gita ini pembagian masyarakat menjadi empat kelompok. ingin berkuasa.sifat ini selanjutnya memberikan pengaruh lebih luas lagi sehingga menimbulkan warna dalam kelahiran manusia di dunia ini. ingin menonjol. terjadi karena pengaruh "guna" yang merupakan unsur pembawaan sejak lahir (bakat). Ketiga sifat ini terdapat di dalam setiap tubuh manusia yang lahir dan masingmasing guna ini berjuang saling mempengaruhi dalam badan manusia. atau masabodoh Sifat. pasif. dan keilmuan. lamban dalam segala. bekerja) dan gerak ini disebabkan oleh guna itu sendiri. Bagi mereka yang 44 . Keterangan yang cukup menarik tentang Catur Warna yang sering dikaburkan dengan kasta dapat kita lihat dalam kitab Pancamo Weda (Bhagavad-Gita) yang menjelaskan struktur masyarakat berdasarkan Warna. bodoh.sifat malas.

sedangkan Rajah dan Tamah itu akan diatasi seluruhnya.sifat guna itu..... perlindungan maka mereka itulah yang disebut Ksatrya. kepercayaan Hindu ini memberi gambaran bahawa perbuatan yang luhur menyenangkan kehidupan dalam seharian setiap individu dan amnya hidupan dalam masyarakat.teguh iman maka Satwam itulah yang menguasainya..sifat seperti tenang.... berpengetahuan suci.. 45 . maka Rajah dan Satwam akan ditundukkannya. Dari perbuatan dan sifat........ teguh iman kepada Hyang Widhi. tulus hati.. suka memberi pengampunan.. tetap hati.. Dengan jalan seperti inilah Bhagavad-Gita menjelaskan timbulnya garis perbezaan pembawaan seseorang yang disebut Warna kelahiran dari kecenderungan sifat... Justeru dalam konteks bermasyarakat. Tetapi orang yang gagah berani. Bhagavad-Gita Bab IV sloka 13: Caturwarnyam maya srishtam Artinya: Catur Warna adalah ciptaan. Begitu pula apabila Tamah yang berkuasa..Ku Menurut pembagian kwalitas Guna karma wibhagasah.. menguasai diri sendiri..... BHAGAWATA PURANA Di dalam Bhagawata Purana dan Smrti Sarasamuçcaya pasal 63 dengan tegas dijelaskan bahwa sebenarnya tidak ada suatu warna kalau tanpa dilihat dari segi perbuatannya. kerja.. termasyhur...... Sebaliknya kalau Rajah lebih kuat. maka Tamah dan Satwam itu akan ditundukkannya... jujur adalah gambaran seseorang yang berwarna Brahmana......

takwa. misalnya dari keluarga Brahmana lalu lahir anak Brahmana juga. tetapi sifat dan perbuatan mereka itulah yang menentukan sehingga mereka menjadi demikian seperti adanya empat warna itu. pemaaf. pelindung. Dari sumber. mereka bukanlah Sudra tetapi mereka adalah Brahmana. suka beramal/ berderma. cenderung untuk melakukan pertapaan.sifat seperti tersebut di atas. Tetapi seorang keturunan Brahmana yang tidak mempunyai sifat. 46 . iaitu merupakan pembidangan karya dan sikap mental manusia yang mewarnai pengabdiannya dalam swadharma masing.sumber tersebut di atas kita peroleh suatu pandangan dan pengertian yang sama mengenai Catur Warna.SUKRA NITI Purana Sukra Niti memberi keterangan bahwa keempat warna itu tidak ditentukan oleh kelahiran. sesuatu perbuatan dalam sesebuah keluarga yang keji atau luhur tidak semestinya dapat diwarisi oleh anak dalam keluarga dan kelompok masyarakat. Kepercayaan agama Hindu ini.sifat seperti itu. WIRACARITA MAHABARATA Di sini dijelaskan bahwa sifat. CATUR GURU Empat keperibadian yang harus dihormati oleh setiap penganut hindu.masing.sifat Brahmana ialah: jujur. maka ia sesungguhnya Sudra. Dan dijelaskan pula bahwa kelahiran anak dari seorang Sudra yang dikatakan mempunyai sifat.

yang maya. Demikian juga kalau kita renungkan hakikat sebenar epik Mahabharata dan Ramayana sebenarnya telah terkandung dalam Bhagawad Gita. antara Kurawa dan Pandawa) yang mencerminkan perang antara dharma dan adharma (perang 47 .lebih terhadap catur kang Sinangguh Guru.hari lebih. tanpa orang tua kita tak akan ada oleh kerana itu betapa besarnya jasa. maka kita dapat menyatakan bahwa inti Weda adalah substansi Bhagawad Gita (dikenal sebagai Panca Weda). serta selalu berada dalam kondisi konflik baik secara kosmik. Kata Guru dalam bahasa Sanskerta bererti berat. psikis. Yayur Weda.jasa orang tua dalam membimbing anak- Rupaka anaknya untuk melahirkan anak yang baik (suputra). Sama Weda. dan spiritual.benar sepenuh hati dan ikhlas mengabdikan diri untuk mendidik serta mencerdaskan kehidupan Bangsa.Untuk mewujudkan keserasian. Di mana ia didahului dengan ajaran tentang dunia (kosmos) ini suatu dunia yang bukan realiti. dan Atarwa Weda. fisik. Orang yang melahirkan (orang tua). Kehidupan Adharma Meluas Jika kita membaca Weda seperti Reg Weda. dan bukan suatu realiti. Di dalam kosmos ini selalu mengalami konflik (baik mikro mahupun makro) yang abadi seperti perang Ramayana dan Mahabharata (antara Rama dan Rahwana. keselarasan dan keseimbangan dalam masyarakat Hindu tidak terlepas dari disiplin dalam setiap tingkah laku kita sehari. Dalam Agama Hindu ada 2 yang dianggap guru yang berkaitan dengan kemasyarakatan seperti: Guru Pengajian Guru Guru di sekolah yang telah benar.

dan sebagainya). kegelapan. dari segala bentuk kejahatan dan kekerasan. Tidak ada manfaatnya kita melakukan ritual agama yang berlanjutan jika di depan mata kita terdapat banyak keburukan dan penyimpangan terhadap hukum-hukum agama. terutama pembebasan umat manusia dari segala bentuk kehidupan buruk menurut pandangan Brahman dan Weda. Mengikut pernyataan sosiologi. dari segala bentuk penyakit sosial. di samping manusia sendiri makin tidak kritis. Untuk membebaskan umat manusia merupakan satu perkara yang sukar dan pasti melalui perjuangan dan konflik yang berpanjangan. dari kemiskinan. tidak ikhlas dan tidak berhati mulia. 48 . setiap wacana beragama haruslah mengandung makna inovatif untuk meningkatkan kualiti hidup.antara kebaikan dan keburukan). dari penjajahan manusia atas manusia. Setiap umat Hindu harus memiliki pengertian bahwa agama Hindu adalah agama pembebasan umat manusia. manusia semakin bersikap "permisif dengan adharma" sebagai akibat daripada adanya kebebasan berfikir manusia untuk menjalani kehidupan berdasarkan kehendak sendiri. Karena itu. Adharma makin memiliki kekuatan yang besar dan benar. Hindu sebagai agama pembebasan umat manusia harus mampu memfokuskan kepada kegiatan-kegiatan keagamaan yang bermakna membebaskan umat Hindu dari kebodohan. Persoalan terbesar bagi umat beragama sekarang ini ialah ''semakin meluasnya kehidupan adharma''. tidak jujur. dari ketidakpercayaan masyarakat dengan warga yang lain. dari segala bentuk angkara murka. Terutama dibebaskan dari tahap kehidupan yang rendah dan buruk. Agama Hindu diturunkan oleh Brahman dengan tujuan membebaskan umat manusia dari cengkraman dan belenggu adharma (keburukan.

Salah satu masalah besar manusia dalam melaksanakan kehidupan ynag murni dan konsekuen adalah disebabkan kelemahan manusia dalam perjuangan untuk mendapat kebebasan. yang belum tentu semuanya setia meneruskan warisan agama Hindu secara murni. dan nilai-nilai kemanusiaan. Umat Hindu terlalu sibuk melakukan ritual-ritual keagamaan (yadnya). Umat 49 . umat Hindu harus memasuki wilayah filsafat (dharsana). ketidakadilan. kebenaran. Kerana itulah. dan nilai-nilai dishumanisme(tidak baik). . Janganlah kita menyatakan ritual agama (yadnya) sebagai "jalan emas untuk menuju Brahman". Demikian juga sebenarnya perkara yang terjadi dalam masyarakat Hindu. ketidakbenaran. di mana umatnya tidak melakukan renungan kritis dan reflektif terhadap agamanya sendiri. Agama Hindu di Bali dapat dikatakan sebenarnya masih berada di bawah payung feudalisme yang sangat kuat. umat Hindu mampu menjamin kebahagiaan diri dan keluarganya iaitu berubah menjadi lebih baik. keadilan. Dengan yadnya pula. Ketika melakukan ritual-ritual agama harus direnungkan tentang hakikat agama itu. untuk melaksanakan suatu ritual agama sahaja tidak memadai untuk memperolehi sesuatu. Jika kita mengikut ajaran agama yang sebenar. kalau kita ingin beragama secara benar. Praktik keagamaan sangat ditentukan oleh kekuatan satu kelompok. Akibat adanya hegomoni dan feudalisme maka masih ada sikap dan tindakan "penistaan" terhadap orang lain. keburukan. Umat manusia semakin hanyut dan ke jurang ketidakbebasan. namun kurang mampu melakukan "renungan dan penghayatan internal". kita tak mampu menangkap hakikat agama Hindu itu. kebaikan. Tanpa suatu dharsana.Tidak wujud keinginan untuk menyatakan ritual-ritual agama itu buruk.

penyalahgunaan dadah dan sebagainya). dari penindasan manusia oleh manusia (baik secara individual maupun kelompok) seperti bentuk kehidupan dalam penjajahan dan feodalisme. kecemburuan. dari segala bentuk kriminalitas. SUMBANGAN NILAI-NILAI AGAMA BUDDHA DALAM PEMBANGUNAN MASYARAKAT Sumbangan agama buddha dalam pembangunan masayrakat amat menitik beratkan tentang nilai-nilai murni yang mana ianya di terjamahkan melalui penderitaan dan 50 . Dengan ini agama Hindu mampu menyelesaikan segala bentuk adharm jika ia dipatuhi dan diikuti dengan betul. pendidikan agama dan dialog agama secara lebih terbuka serta mempunyai gerakan revitalisasi agama Hindu secara menyeluruh. kemarahan. dari ketidakpercayaan kepada pihak lain yang menjadi sumber kedengkian..Hindu semakin cenderung ke dalam berbagai malapetaka dunia dan penyakit sosial. minuman keras. Pengertian pembebasan ini ialah pembebasan dari kondisi kebodohan (awidya). Lembaga agama Hindu terutama PHDI haruslah dikembangkan sebagai suatu pertubuhan yang mampu "meningkatkan kualitas keimanan Hindu" sekaligus juga untuk melakukan pembebasan.Oleh itu. dari kemiskinan dan kesengsaraan (samsara). dan keinginan balas dendam dengan kekerasan dan pembunuhan (angkara murka). perjudian. Induktif Hakikat ajaran agama Hindu yang paling dalam dan dianggap penting ialah pembebasan umat manusia. pemakaian ubat terlarang . harus dilakukan pembinaan. dari segala bentuk penyakit sosial (penyimpangan seks dan pelacuran.

Setiap orang mempunyai keupayaan untuk menjadi Buddha jika dia berazam untuk mencapainya dan berusaha bersungguh-sungguh. Manusia ialah tuannya sendiri dan tiada makhluk. Upekkha . kuasa atau entiti lebih 51 .peninggalan kehidupan duniawi 4. Buddha mendedahkan bahawa hanya manusia dan bukannya Tuhan atau dewadewa yang boleh mencapai matlamat agung kita.kasih sayang suci 10. Dana . Dasa Paramita terdiri daripada : 1. ketekunan serta kebijaksanaan manusia. kearifan dan pencapaiannya kepada usaha.ketenangan hati Dalam agama Buddha tidak mendapat sebarang ilham atau kuasa luaran dari manamana Tuhan kerana beliau mengaitkan semua kesedaran.kedermawan (wakaf) 2. iaitu Pencerahan (Enlightenment).kegigihan 6.kesabaran 7.tekad 9.kearifan 5. Khanti . Sacca .kebenaran 8. Dalam agama Buddha terdapat 10 Dasa Paramita atau 10 Kesalihan Boddhisatta. Panna . Setelah menyempurnakan Dasa Paramita. Nekkhamma .menghindari penderitaan dengan perbagai nilai-nilai yang dituntut oleh agama Buddhisme.kesusilaan 3. Sila . Menurut Buddha. kedudukan manusia adalah agung. Viriya . Metta . Adhitthana .

Buddha bukan sahaja seorang guru agama tetapi juga seorang pengubah sosial sebab beliau mengkritik dan juga berusaha untuk menyingkirkan unsur-unsur sosial negatif yang berleluasa semasa zaman kehidupannya. semua orang dibahagikan kepada empat kategori. Ini adalah kerana manusia mempunyai kebolehan untuk membebaskan dirinya melalui usaha. misalannya 4 kasta atau kelas:- 52 . Buddha membantah bersungguh-sungguh terhadap sistem kasta kerana ia menghalang kemajuan manusia. Beliau menasihati pengikut-pengikutnya supaya bernaung di bawah diri mereka sendiri dan jangan mencari perlindungan atau pertolongan di bawah naungan orang lain. Justeru. menurut kepercayaan agama (orang Hindu). terdapat beberapa daripada sumbangan Buddha kepada umat manusia :SISTEM KASTA Semasa hidupnya Buddha pada kurun ke-6 S.M. sistem Kasta adalah suatu faktor hidup yang dominan dalam masyarakat.. Beliau mengajar.tinggi yang dapat menentukan nasibnya. menggalak serta mendorong setiap orang untuk memperkembangkan kerohanian diri mereka sendiri dan mengusahakan pelepasannya sendiri daripada segala bentuk belenggu. kebijaksanaan serta keupayaan dirinya sendiri. Pada masa itu.

Kelas pemerintah.a) Brahmin . Mereka terdiri daripada kerabat-kerabat diraja. d) Sudras . b) Khattiya . Mereka langsung tiada kebebasan dan dipercayai dilahirkan daripada kaki Maha Brahma. Mereka dianggap dilahirkan daripada mulut Maha Brahma iaitu pencipta alam semesta ini. 53 .Mereka ialah hamba abdi atau orang suruhan kepada tiga kasta di atas. c) Vaishyas .Mereka adalah peniaga-peniaga dan dipercayai dilahirkan daripada lutut Maha Brahma. Mereka dipercayai dilahirkan daripada pusat Maha Brahma.Mereka ialah kelas paderi dan dipercayai memegang kunci ke syurga.

Bukan berdasarkan kelahirannya seseorang itu Brahmin. nelayan. ajaran agama Buddha tidak memandang taraf seseorang itu untuk menjadi seorang Buddhis yang tinggi. Pelepasannya tidak bergantung kepada kurniaan Tuhan atau sebarang kuasa luaran sebagai suatu ganjaran kepada kelakuannya yang baik dan ketaatannya. seseorang itu Brahmin. iaitu Kebebasan kepada keinsafannya sendiri tentang Kebenaran. Berdasarkan perbuatannya. Berdasarkan perbuatannya. Kebebasan berfikir bagi diri sendiri yang dibenarkan oleh Buddha tidak dapat dijumpai dalam sejarah agama lain. Buruh yang membersihkan jalan. dalam masyarakat kepercayaan agama Buddha ini. Bhagava 54 . semuanya dilayani sama rata tanpa mengira asal-usul mereka. tukang gunting dan juga Harija bersama-sama dengan Brahmin-Brahmin dan putera-putera raja. KEBEBASAN BERFIKIR Ramai orang suka mengatakan bahawa "kami ialah ahli fikir bebas (free-thinker) dan kami tidak mempunyai agama". Tetapi jika seseorang itu ialah ahli fikir bebas maka sudah pasti dia mestilah seorang Buddhis kerana Buddha menggalakkan kebebasan berfikir. Oleh itu. kasta atau warna kulit tidak menghalang seseorang daripada menjadi seorang Buddhis ataupun memasuki Order Sangha. memberi impak yang mendalam secara langsung sebagai contoh.Merujuk kepada apa yang tersebut di atas Buddha bersabda : Bukan berdasarkan kelahirannya seseorang itu Harija. seseorang itu Harija. Dalam Buddhisme.

hanya perlu bergantung kepada diri sendiri tanpa dipengaruhi oleh dogma dan keimanan membuta tuli. Buddha bersabda : "Jangan percaya kepada sesuatu semata-mata kerana anda sendiri pernah mendengarnya". Walaupun seorang Buddhis bernaung di bawah Buddha sebagai gurunya. Beliau biasanya bersabda. dia meningkatkan kerohanian sehingga menjadi seorang Buddha. Jangan percaya apa jua semata-mata kerana keimanan (blind faith). "Jangan percaya kepada tradisi-tradisi hanya kerana mereka telah diamalkan turuntemurun". Jika anda membaca atau merujuk kepada Kalama Sutta. anda boleh memahami sejauh mana kebebasan berfikir yang telah diberikan oleh Buddha kepada pengikutpengikutnya. "Jangan percaya kepada sesuatu semata-mata kerana ia didapati tertulis di dalam kitab suci anda". Tanpa mengorbankan kebebasannya sendiri. datang dan menyelidik. “Berdoa dan percaya”. ia tidak menyerah diri atau mengorbankan kebebasan untuk berfikir bagi diri sendiri. Dalam Buddhisme keimanan membuta tuli ini (blind faith) dikritik. Sesiapa yang ingin mencapai Nibbana pelepasan. 55 . "Jangan percaya kepada sesuatu yang berdasarkan khabar angin". “Datang dan mengerti.tidak pernah berkata kepada pengikut-pengikutnya. Buddhisme menggalakkan penerimaan sesuatu selepas terdapat keyakinan berdasarkan pengetahuan dan pemahaman.

Buddha mengasaskan Sangha Bhikkhuni dalam tahun ke-5 Pencerahan Kebuddhaan beliau. barulah anda menerimanya dan hidup berdasarkannya"."Jangan percaya kepada sesuatu semata-mata berdasarkan autoriti guru-guru anda dan orang-orang yang lebih tua". apabila anda mendapati bahawa sesuatu perkara itu menyetujui dengan alasan yang munasabah. Dengan tertubuhnya Sangha Bhikkhuni. Inilah sumbangan agama Buddha dalam masyarakat madani yang serba moden ini. TARAF WANITA Buddha meningkatkan taraf wanita dan menyedarkan golongan wanita tentang kepentingan mereka terhadap masyarakat. kaum wanita dikawal oleh pembatasan Brahmin yang ketat dan tempat mereka dihadkan kepada bilik dapur sahaja. kaum wanita berupaya melepaskan diri daripada belenggu yang berkaitan dengan masyarakat India dahulu kala dan menikmati 56 . Semasa abad keenam S. Kebebasan berfikir membawa kepada perkembangan mental manakala terlalu berpegang kepada dogma-dogma membawa kita menuju kepada kebuntuan dan kemunduran. Perkembangan rohaniah hanya wujud jika kebebasan berfikir dibenarkan. "Tetapi selepas peninjauan dan analisis. Sebelum kelahiran Buddha. membantu dalam mencapai sesuatu yang baik serta menguntungkan semua pihak. Mereka tidak dilayan dengan baik. wanita tidak diberi kedudukan yang berpatutan dalam masyarakat. Buat kali pertamanya dalam sejarah dunia.M. Perkembangan mental tidak boleh berlaku jika keimanan membuta tuli (blind faith) lebih berleluasa.

"Sesiapa yang melayani pesakit juga melayani saya. isteri beliau Permaisuri Mallika melahirkan seorang anak perempuan. Pada suatu ketika.permaisuri. hamba wanita mahupun perempuan jalang semuanya adalah sama darjat tanpa mengira kasta atau pangkat mereka. Kemudian dalam suatu perhimpunan agama. Oder ini ialah suatu kurniaan yang besar kepada mereka. "0! Sang Raja.kebebasan sempurna." Ini menunjukkan bahawa Buddha memberikan suatu kedudukan yang tinggi kepada wanita pada 25 abad yang lalu dan golongan wanita terhutang budi kepada Buddha. semasa Buddha sedang berjalan di dalam Vihara. BELAS KASIHAN TERHADAP PESAKIT Pada suatu hari. Beliau bersabda. Kaum wanita setelah memasuki Sangha Bhikkuni . Buddha menjelaskan kepentingan menghulur bantuan kepada mereka yang menderita. Maharaja Asoka buat pertama kalinya dalam sejarah tamadun manusia menubuhkan hospital-hospital bukan 57 . Mereka mendapat ketenangan jiwa serta ketenteraman yang sempurna selepas memasuki Oder tersebut. Bhikkhu itu dibiarkan begitu sahaja sebab ia telah dihinggapi suatu penyakit kulit yang mengerikan. janda. Raja Kosala berasa tidak puas hati sebab buat pertama kalinya. seorang anak perempuan mungkin kelak nanti terbukti lebih mulia daripada seorang anak lelaki. beliau ternampak seorang Bhikkhu yang sakit tenat. Buddha membantu merawat Bhikkhu yang sakit Itu dengan tanganNya sendiri. puteri. Buddha telah menolak dakwaan tersebut dengan mengatakan. Raja itu menganggap bahawa adalah bernasib buruk untuk mendapat seorang anak perempuan." Berdasarkan prinsip ini.

Tiada seorang pun yang berhak memusnahkan nyawa makhluk hidup lain sebab nyawa adalah sesuatu yang sangat berharga kepada semua. AHIMSA . kepercayaan atau warna kulit tetapi juga kepada haiwan. Mereka yang menjalankan pengorbanan-pengorbanan tersebut mempercayai bahawa dewa-dewa dan roh-roh yang berlainan itu akan berasa gembira dengan persembahan-persembahan 58 . pengorbanan binatang adalah satu amalan biasa di India. Kadang-kala manusia pun dibunuh dan dipersembahkan.tanpa kekerasan atau tanpa kekejaman Buddha menasihatkan siswa-siswaNya mengamalkan kasih sayang suci bukan sahaja terhadap manusia tanpa mengira kasta. Semasa kehidupan Buddha. Semasa pengorbanan. Beberapa sutta penting yang diajar oleh Buddha adalah berkaitan dengan rawatan kepada pesakit-pesakit. lembu dan lain-lain dibunuh dan dipersembahkan kepada dewa-dewa dan dewi-dewi yang berlainan.sahaja untuk manusia tetapi juga untuk haiwan-haiwan. banyak binatang seperti kambing.

Buat kali pertamanya Buddhalah yang menentang pengorbanan binatang dan menasihati siswasiswaNya untuk menentang pengorbanan binatang dan untuk mengamalkan kasih sayang suci terhadap semua makhluk hidup. dengan perasaan belas kasihan ini. walaupun hujah yang munasabah dapat menggerakkan hati nurani seseorang. "SEMUA makhluk gentar pada saat kematian. diharapkan dia dapat mempraktikkan Ahimsa.tersebut. Tidak terdapat satu contoh pun penganiayaan.500 tahun dahulu. Perang Jihad atau pertumpahan darah untuk menukar agama orang lain ke dalam Buddhisme sejak 2. Jika tiada apa jua pun. semua makhluk takut kepada hukuman. Memaksa orang lain untuk memeluk agama tidak terdapat dalam Buddhisme. Pencerahan yang dibawa oleh ajaranNya menerangi jalan untuk manusia melepaskan diri 59 . Banyak sutta tentang keburukan yang bakal diterima hasil daripada membunuh dan akibat karmanya telah diberikan oleh Buddha. mereka percaya mereka akan dikurniakan lebih banyak kebahagiaan serta kekayaan dan akan dilahirkan semula dalam syurga selepas mati. Oleh itu. Selepas itu.” Begitulah Buddha bersabda. ingatilah bahawa anda adalah seperti mereka dan jangan membunuh dan melakukan penyembelihan. Semangat bertoleransi adalah satu daripada kebudayaan dan tamadun Buddhis yang paling dihargai. biarlah perasaan bahawa semua makhluk hidup benar-benar sayang pada nyawa mereka menimbulkan perasaan belas kasihan dalam dirinya.

Buddha menunjukkan dengan jelasnya bahawa kita sendiri yang harus berusaha.daripada belenggu samsara (kitaran hidup dan mati yang semula jadi) dan akhirnya mencapai Nibbana. sebab Tathagata hanya mengajar caranya. penyelamat kita yang sukar dicari itu pun telah diperoleh. Buddha tidak meletakkan Tuhan yang maha kuasa dan ghaib pada tahap yang lebih tinggi daripada manusia. "Individulah sebenarnya penyelamat dirinya sendiri. Bergantung kepada orang lain untuk memperoleh pelepasan adalah negatif tetapi bergantung pada diri sendiri adalah positif. Buddha bersabda. Bergantung kepada orang lain bermakna menyerah diri tanpa sebarang usaha. Dengan pengawalan diri yang cukup. Tidak ada penyelamat lain selain daripada diri sendiri. Itulah sebabnya Buddha selalu menasihati pengikut-pengikutnya. Buddha mengajar siswa-siswaNya bahawa mereka tidak perlu mencari sumbersumber luar untuk mendapat bantuan bagi mencapai matlamat mereka. 60 . sebaliknya beliau telah meningkatkan nilai serta status manusia. pembina neraka atau pencipta syurga kita sendiri." Ini bermakna Buddha menunjukkan jalan kepada pelepasan atau Nibbana dan terpulang kepada kita untuk mengikut jalan itu untuk menyelamatkan diri kita. MENGAJAR KITA BERDIKARI Buddhisme mengajar kita bahawa seseorang hanya boleh memperoleh pelepasannya menerusi usahanya sendiri tanpa bergantung kepada pertolongan suatu kuasa luar yang ghaib." Kita adalah penentu nasib kita sendiri. "Kamu harus berusaha sendiri.

Dengan berbuat demikian. jasa dan cela kita sendiri. 61 . dia meminta Buddha menerimanya sebagai seorang siswa Beliau. Beliau telah dihantar oleh gurunya Mahavira untuk bertemu dengan Buddha dan berdebat dengan Bhagava tentang beberapa aspek tertentu dalam teori karma.Kita adalah waris karma. Upali telah yakin bahawa pendapat Buddha adalah betul dan pendapat gurunya adalah salah."Seseorang tidak harus hanya memuliakan agamanya sendiri dan menyalahkan agama-agama lain. Tetapi Buddha meminta Upali untuk menimbangkannya semula dan jangan tergesa-gesa sebab "menimbang dengan teliti adalah penting untuk seorang yang ternama seperti anda. Dalam kurun ketiga sebelum Masihi. Beliau mengikuti contoh persefahaman dan toleransi yang mulia ini dan menghormati serta menyokong semua agama lain dalam empayar beliau yang besar itu. Pendapat Buddha mengenai hal ini adalah berlainan dengan pendapat Mahavira." Apabila Upali mengulangi hasratnya sekali lagi. Kebebasan berfikir dan toleransi yang ditunjukkan oleh Buddha telah menakjubkan penyelidik sejarah agama-agama di dunia. tetapi dia juga harus menghormati agamaagama lain untuk sebab-sebab tertentu (jika ia betul). di Nalanda terdapat seorang tuan yang terkemuka dan kaya bernama Upali. Semasa kehidupan Buddha. sebab tiada orang lain boleh bertanggungjawab ke atas nasib kita. Buddha memintanya terus menghormati dan menyokong guru-guru agamanya yang lama seperti biasa. walaupun dia kini menjadi siswa Buddha. Pada suatu batu bersurat beliau yang dapat dibaca sehingga masa kini. Jadi. Maharaja Asoka menasihati :. Pada akhir perbincangan itu. terdapat seorang Maharaja Buddhis yang mulia di India bernama Asoka.

Kemurahan hati. mempergunakan orang. dengan berfikir "Saya akan mengagung-agungkan agama saya sendiri. berzina. toleransi adalah sesuatu yang sihat. 62 . 2. Biar semua (insan) mendengar dan sanggup mendengar kepada ajaran yang diberi oleh orang lain.seseorang membantu agamanya sendiri untuk berkembang di samping berkhidmat kepada agama-agama lain." Tetapi dengan berbuat demikian. Jika dia berbuat sebaliknya. Sesiapa yang memuliakan agama sendiri dan memburuk-burukkan agama orang lain. Jadi. seseorang itu diumpamakan menggali kubur agamanya sendiri dan juga membawa kecelakaan kepada agama-agama lain. berbuat demikian sesungguhnya kerana takwa kepada agamanya sendiri. Mempunyai moral yang tinggi (sila)." MASYARAKAT DALAM KONTEKS PEMERINTAHAN Raja memainkan peranan yang penting dalam memastikan rakyatnya dalam kesejahteraan dan raja semestinya mempunyai nilai-nilai yang murni antaranya ialah: 1. Baginda mesti sekurang-kurangnya mengamalkan Lima Peraturan Hidup iaitu Panca Sila. berdusta dan mengambil minuman yang memabukkan. Pemerintah tidak harus mempunyai nafsu kuat dan terlalu terikat kepada kekayaan serta harta benda tetapi harus bermurah hati demi kebajikan rakyat. sebaliknya dia melemahkan agamanya sendiri dengan lebih banyak lagi. Baginda tidak harus membinasakan nyawa. sifat liberal dan sifat kedermawan (dana). mencuri.

Dalam erti kata lain. 6. Baginda tidak harus menyimpan dendam terhadap sesiapa pun. 7. Tidak menentang dan menyekat (avirodha) iaitu baginda tidak harus menentang kehendak rakyat dan tidak harus menyekat sebarang yang penting untuk rakyatnya. ketabahan. baginda mesti memerintah rakyat beliau dalam keadaan yang harmoni dengan kehendak rakyat. Kebiasaan berjimat cermat (tapa). mesti ikhlas dalam tujuannya dan tidak harus menipu orang ramai. 63 . Bebas daripada kebencian. Baginda mesti bebas daripada ketakutan atau sifat bias semasa perlaksanaan tugas-tugasnya. Tanpa kekerasan (ahimsa) bermakna baginda bukan sahaja tidak melakukan sesuatu yang jahat kepada orang lain tetapi juga harus cuba untuk mengekalkan keamanan dengan mengelakkan dan menjauhkan diri daripada peperangan dan segala yang melibatkan kekerasan serta kebinasaan nyawa. Baginda mesti mengamalkan cara hidup yang sederhana dan tidak terjerumus dalam kehidupan yang mewah. permusuhan (akkodha). Baginda mesti dapat menanggung kesengsaraan. toleransi (khanti). 4. 9. baginda bersedia untuk melepaskan semua keselesaan hidupnya dan juga sanggup menggadaikan nyawanya demi kepentingan rakyat. Sanggup mengorbankan segala-galanya demi kebaikan rakyat (paricagga). Kesabaran. 5. kesukaran dan cemuhan tanpa menjadi marah. dendam.3. Baik hati dan bersifat lemah-lembut (maddava). 10. Mempunyai kejujuran dan ketulusan hati (ajjava). Beliau harus mampu mengawal dirinya. Baginda mesti memiliki suatu perangai yang ramah-tamah. 8.

64 .

taraf wanita. belas kasihan terhadap pesakit. tanpa kekerasan (Ahimsa). 65 . Ini adalah untuk membimbing pemerintah serta meningkatkan kedudukan kebajikan rakyat. Kejayaan setengahsetengah idea ini dalam dunia hari ini telah menampakkan kepentingan sumbangan Buddha kepada umat manusia. Induktif Oleh itu. ada pemerintah yang menguasai negara mereka dengan tidak adil seperti hari ini. toleransi agama dan sepuluh tugas-tugas seseorang pemerintah adalah beberapa daripada sumbangan Buddha kepada umat manusia.Semasa kehidupan Buddha. diseksa dan cukai yang terlampau tinggi dikenakan serta hukuman yang zalim telah dijatuhkan. Buddha berasa sedih melihat tindakan-tindakan yang tidak berperikemanusiaan tersebut dan telah menurunkan sepuluh tugas-tugas seseorang pemerintah. tanggungjawab ke atas diri sendiri (berdikari). kebebasan berfikir. Rakyat ditindas dan dieksploitasi. kita boleh nampak bahawa penentangan sistem kasta.

kemarahan. dari kemiskinan dan kesengsaraan (samsara). dari segala bentuk kriminalitas. perjudian. dan keinginan balas dendam dengan kekerasan dan pembunuhan (angkara murka). Dengan ini agama Hindu mampu menyelesaikan segala bentuk adharm jika ia dipatuhi dan diikuti dengan betul. minuman keras. toleransi agama dan sepuluh tugas-tugas seseorang pemerintah adalah beberapa daripada sumbangan Buddha kepada umat manusia. belas kasihan terhadap pesakit. kecemburuan. kebebasan berfikir. dari penindasan manusia oleh manusia (baik secara individual maupun kelompok) seperti bentuk kehidupan dalam penjajahan dan feodalisme. pemakaian ubat terlarang . taraf wanita. tanggungjawab ke atas diri sendiri (berdikari). kita boleh nampak bahawa penentangan sistem kasta. dari segala bentuk penyakit sosial (penyimpangan seks dan pelacuran. 66 . tanpa kekerasan (Ahimsa). Dalam konteks agama Buddha. dari ketidakpercayaan kepada pihak lain yang menjadi sumber kedengkian. Kejayaan setengahsetengah idea ini dalam dunia hari ini telah menampakkan kepentingan sumbangan Buddha kepada khasnya masyarakat dan umumnya manusia sejagat. Pengertian pembebasan ini ialah pembebasan dari kondisi kebodohan (awidya). penyalahgunaan dadah dan sebagainya).INDUKTIF KESELURUHAN Hakikatnya ajaran agama Hindu dan Buddha yang paling dalam dan dianggap penting ialah pembebasan umat manusia.

Suffian Mansor. 2001. Lembah Pantai : Universiti Malaya Azahar Hj Mad Aros. Tamadun Islam dan Tamadun Asia. O. Zulkanain Abdul Rahman. Pemikiran Saintifik. Shah Alam : Fajar Bakti Dr. Azharudin Mohd.RUJUKAN Prof. Bhd 67 . Yusof Hasan. Tamadun Islam Dan Tamadun Asia ( Titas ). Kota Bharu : Pustaka aman Press Sdn.K. Bhd Penerbit Universiti Malaya. Petaling Jaya : Pearson Malaysia Sdn.H. Mohd. Dari Adam Sampai Muhammad : Sebuah Kajian Mengenai Agama. Dr. Dali. Rahmat S.2003. 1976. 20021.

tripod.org/Sd3/Wacana.htm LAMPIRAN Gambar agama Hindu 68 .id/balipostcetak/2003/3/8/b8.balipost.com/WBB/HTML/11.htm http://dhamma-bm.RUJUKAN INTERNET http://dhamma-bm.com/buku/SUMBANGAN.co.htm http://www.asp http://www.tripod.sammaditthi.

Gambara agama Buddha 69 .

Rajah : Ilustrasi mengenai bagaimana ajaran Buddha tercipta dan hubungan antara manusia dan haiwan 70 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful