Paleoliticul in spatiul actual al Romaniei

INTRODUCERE ÎN STUDIUL PALEOLITICULUI. PERIODIZAREA GEOLOGICA CARACTERISTICI ALE MEDIULUI NATURAL

Geologia, stiinta care studiaza, printre altele, istoria pamântului, a împartit evolutia pamântului în mai multe etape: paleozoicul sau era primara, mezozoicul sau era secundara si neozoicul care corespunde erei tertiare si cuaternarului. Dintre aceste etape, face obiectul interesului nostru doar ultima, respectiv cuaternarul, pentru ca la nivelul acestei etape este semnalata apartia omului, motiv pentru care etapa se mai numeste si perioada homozoica sau antropogena. La rândul lui, cuaternarul are doua mari subdiviziuni: pleistocenul sau diluvium si holocenul sau actualul, care se diferentiaza net una de alta prin caracteristicile climei. Pleistocenul se caracterizeaza prin mari variatii climatice, iar holocenul prin stabilizarea climei. Începuturile cuaternarului, implicit ale pleistocenului, sunt greu de stabilit, neexistând o concordanta între pareri. Cea mai optimista cifra este de 5 milioane de ani, cea mai pesimista de 1, 8 milioane de ani. Pleistocenul (pleistos= cel mai si kainos= vechi), din punct de vedere climatic, se caracterizeaza printr-o succesiune de perioade glaciare, caracterizate printr-o clima foarte rece, care se numesc stadii si perioade de usoara încalzire a climei, perioadele interglaciare sau interstadii, per ansamblu clima ramânând rece pe întreg parcursul pleistocenului. Fara îndoiala ca schimbarile climatice au fost urmate automat de modificari ale faunei si florei, care, la rândul lor, au influentat in chip semnificativ evolutia demografica. În Muntii Alpi au fost puse in evidenta, initial, 4, mai nou 6 perioade glaciare, care au primit, de cele mai multe ori, numele unor afluenti ai Dunarii din sudul Germaniei: 1. Biber 2. Donau 3. Günz- 1.200.000-700.000 4. Mindel- 650.000-350.000

5. Riss- 300.000-120.000 6. Würm- 80.000-15.000 urmate de Tardiglaciar- 15.000-10.000 Desi initial a existat tendinta de-a generaliza pentru tot spatiul Europei aceste stadii glaciare, s-a dovedit ca ele au doar o relevanta stratigrafica locala, valabila doar în centrul Europei. Pentru zona nordica a Europei (Germania, Polonia, Pen. Scandinavica) s-au stabilit trei stadii glaciare, care poarta denumirea unor râuri din aceasta zona: 1. Elster 2. Saale 3. Vistula Azi exista mai multe scari geocronologice regionale care desemneaza variatiile climei. Pentru spatiul nostru este notabila, în cuaternarul de început, modificarea reliefului prin înaltarea arcului carpatic cu 1000 m, care are drept urmare retragerea apelor Lacului Getic din Oltenia, sudul Moldovei, Muntenia si Câmpia Pannonica. Pe teritoriul ta|rii noastre, se pare ca au existat doua glaciatiuni care corespund în linii mari cu glaciatiunile Riss si Würm din Europa Centrala. Urmele acestor doua glaciatiuni sunt morenele si circurile glaciare în care, mai apoi, au aparut lacurile glaciare din Retezat, Parâng, Bucegi, Fagaras, Muntii Rodnei. Pentru România o încercare de schema geocronologica de evolutie a climei, corelata cu alte zone ale Europei, a facut Marin Cârciumaru, care are în vedere, insa, doar perioada post 120.000 (deci este post Riss ). Studiile asupra climei din pleistocen au dus la concluzia ca, în timpul stadiilor glaciare, pe teritoriul Romaniei de azi, temperatura medie a lunii iulie era de 8,7 grade. Interstadiile sunt perioade de ameliorare a climei care se caracterizeaza prin peisaj silvestru, iar stadiile glaciare sunt caracterizate de un peisaj de stepatundra. PALEOLITICUL (1.400.000/1.200.000-15.000) Pleistocenul din periodizarea geologica corespunde în linii mari cu ceea ce arheologii numesc paleoliticul. Pentru reconstituirea primei epoci istorice din evolutia omului, paleoliticul, arheologia are neaparata nevoie de sprijinul altor stiinte, precum:

1. paleoontologia- care studiaza organismele vegetale si animale care au populat pamântul de-a lungul erelor geologice (ea are mai multe stiinte componente : paleobotanica, paleozoologia, paleoantropologia, paleoecologia) 2. palinologia- are drept obiect de studiu polenul si sporii fosili si actuali, pe baza carora se poate reconstitui flora de la un anumit moment dat. La baza acestei reconstituiri stau diagramele polinice. Ele nu duc doar la reconstituirea florei ci si la reconstituirea climei. 3. etnografia si etnologia au o mare importanta pentru reconstituirea relatiilor interumane si a practicilor magico-religioase. In 1837 Christian Thomsen a folosit pentru prima data termenii de epoca a pietrei, epoca bronzului si epoca fierului, punând bazele unei periodizari care avea în vedere materia prima dominanta a unei epoci. Termenul de paleolitic, ca si cel de neolitic, se foloseste din 1865, deoarece s-a facut remarca ca, în evolutia uneltelor de piatra, se pot distinge, dupa tehnica de confectionare, doua etape distincte: a pietrei prelucrata prin cioplire, denumita paleolitic si a pietrei slefuite, neoliticul. Deci, criteriul de definire al epocii este materia prima folosita pentru confectionarea uneltelor (piatra) ca si tehnica de prelucrare utilizata. Azi se admite ca aceasta epoca ar cuprinde, în linii mari , intervalul cuprins între 1.800.000/1.200. 000-15.000, deci ar corespunde pleistocenului din geologie, fara a-l acoperi integral. Data de început nu trebuie absolutizata, deoarece paleoliticul nu a început concomitent în toate zonele lumii, dar si pentru ca exista controverse cu privire la momentul în care se poate vorbi de om. Raspunsurile la întrebarea ce este omul ? sunt destul de diferite. Creatorul teoriei evolutioniste, Darwin, credea ca locul omului este în regnul animal si ca el este supus legilor evolutiei, la fel ca si restul animlelor. Azi teoria evolutionista, care sustinea evolutia hominidelor din primatele pongide, este în mare criza nu numai pentru ca nu s-au gasit verigile de legatura care sa ateste evolutia neîntrerupta, dar si pentru ca analizele moderne pe baza de ADN nu reusesc sa surprinda o filiatie neîntrerupta nici macar între homo sapiens si hominidele care i-au premers. Hominidele, spre desebire de primate, au unele caracteristici care le individualizeaza: dentitia redusa, mai ales incisivii, statiune bipeda, o mai mare capacitate a cutiei craniene si a encefalului. Se admite ca se poate numi om acel individ care-si produce intentionat, repetat si cu anticipare de forma, în functie de utilitate, uneltele. Altii adauga acestei conditii si aparitia graiului articulat si a unor manifestari de sensibilitate umana. Desigur ca, în functie de raspunsul la aceaste întrebare, difera si momentul considerat a fi începutul paleoliticului. 1. Cel mai vechi hominid este considerat a fi Australopithecul care apare sub 3 forme diferite. Ultima, Australopithecus Robustus este chiar contemporan cu Homo habilis.

Prezenta azotului in procente mari in oase. in jur de 1. este mai mobil. Se stie despre el ca vorbeste. dar are legaturi cu homo erectus. dar are unele deficiente: nazalizeaza si are dificultati de pronuntie a unor vocale precum i si u. Neanderthalul are comportamente complexe si o sensibilitate evidenta caci practica înmormântarile. Cei doi au fost contemporani o vreme pe la 40. indica o alimentatie bazata pe carne. se exprima simbolic prin folosirea culorilor. La baza alimentatiei sale sta in continuare carnea. Azi se crede ca Neanderthalul a murit de moarte buna. Nu se stie daca foloseste sintaxa si daca poate transmite gânduri complexe. La acesta se adauga si avantaje de alta natura: este mult mai abil. El are un început de grai articulat.300. dar. în masura în care conditiile climatice si de mediul o permiteau. S-a crezut initial ca a fost exterminat de Homo sapiens. avand o alimentate mai variata si mai sanatoasa decat inaintasul sau. 4.60 m. oase si articulatii masive si este destul de scund. ca nu are legaturi genetice cu Neanderthalul. masticatiei mai usoare care a avut drept consecinta schimbarea dentitiei si a scheletului facial. unde se localizeaza functia limbajului. Are un prognatism dezvoltat. la care se adauga pestele. ar fi disparut în decursul a 30 de generatii. 3.000. Homo habilis avea o capacitate craniana de 650-750 cm3 si avea zona Broca (zona 44). 5. mai ales. aproximativ 1000 de ani. îi supravietuieste acestuia. mai precis datorita faptului ca avea o natalitate foarte scazuta si un procent ridicat de mortalitate. De aici a început ocuparea unui spatiu din ce în ce mai mare. se completeaza cu gesturi. datorita imposibilitatii de hibridizare cu Homo sapiens si. Patria initiala a omului a fost Africa de Est si Sud. Encefalizarea se datoreaza.Contemporan cu Australopthecus Robustus si homo habilis este si homo erectus care nu este sigur ca evolueaza din homo habilis desi.751.v. este preocupat de adunarea unor piese exotice: scoici.2. dar si tuberculii si alte vegetale. destul de bine dezvoltata. se adapteaza mai usor.000. mai precis Etiopia (Valea Omo si Hadar). Pentru Africa. cunoaste deja focul si face progrese notabile în preprarea hranei. Neanderthalul urmeaza lui Homo erectus si este inrudit cu acesta. are putere de anticipare si de planificare. o inaltime de 1. Homo sapiens s-a dovedit. Nu se deosebeste de Australopithec doar prin encefalizare ci si prin microdentitie si talia mult mai lunga. pentru a se face înteles.d. dupa care Neanderthalul a disparut fara urmasi. pietre colorate.80 m. flori. . biologic. prin analize de ADN.000-34. Are o infatisare mai placuta decat Neanderthalul. oase lungi si articulatii mai fine. cel mai probabil. Ca urmare. El are o viata sociala complexa. Kenya si Tanzania (Oldoway). data de început a paleoliticului trebuie împinsa spre 2. datorita slabei dotari din p. Avantajul biologic al lui Homo sapiens l-a facut învingator. dupa o perioada de contemporaneitate.

noul tratat de Istoria romanilor alege 1. în Georgia (databil la 1.000-1. Ca data de început a epocii. Unele oase ar fi fost zdrobite doar pentru a se extrage din ele maduva.200. Descoperirea a fost facuta la Bugiulesti. Tratatul de istorie nou aparut nu aduce noutati mari. Speciile respective. S-au descoperit resturi osteologice provenite de la peste 20 de specii de animale.800. Homo habilis apare aici mai târziu decât în Africa. drept pentru care s-a admis un început al paleoliticului in Romania foarte timpuriu. villafranchianul. S-au descoperit doar foarte putine urme fosile în Ungaria. este înca acoperita de ghetari si este nepopulata deocamdata. pe valea Oltetului (azi Tetoiu-jud.000.000-1400. urs. mai ales la cel francez. dar sunt putine studiile care au drept obiect întelegerea comportamentului uman. am zice dubioasa si nu .PALEOLITICUL INFERIOR (1800. rinocer.700. Mindel si Riss. racloare. cât si carnivore. Cele mai vechi fosile umane au fost descoperite în Spania. antilopa. Au fost studiate tipologic uneltele si tehnicile de debitaj. Argumentatia se bazeaza pe descoperirea unor hominizi (homo erectus sau homo habilis) în spatii apropiate României. iar epoca în general este mai schematic tratata decât în vechiul tratat. strapungatoare. nu a ajuns la performantele înregistrate în Franta. Vâlcea). cervide. zona centrala si estica. Prima etapa este si cea mai lunga. Donau.000. cel aparut în 1960. Cehia si Slovacia.000) Paleoliticul a fost împartit în trei etape distincte: inferior.800. In România exista o descoperire considerata de unii cercetatori ca fiind cea mai timpurie.000 (datare pe baza de paleomagnetism). mai mult.000-120.700.500. Totusi. atât ierbivore. maimute (primate cercopitece). ele erau zdrobite. Aceasta zona este mai bine populata doar începând cu paleoliticul mijlociu. Alte exemplare se cunosc de la Terra Amata din Franta. Ce se întîmpla insa în Europa? Desi exista unelte comparabile cu cele descoperite în Africa.000/1. girafa. drept pentru care C-tin si Dardu Nicolaescu Plopsor s-au grabit sa le denumeasca maciuci. Franta si Italia.000) sau în Ungaria-la Verteszölös. deci unelte. paleoliticul din România a fost aliniat la cel european. ea fiind contemporana cu glaciatiunile Biber. dar care a deschis o serie de discutii în contradictoriu. Cercetarea paleoliticului din România. printre care se numara cai. descoperirea este mai mult decât discutabila. Torre in Pietro din Italia. mijlociu si superior.O mare parte a continentului european. pe la 1.000.400. Oasele nu s-au gasit în conexiune anatomica. deci nu este vorba de animale sucombate si ramase pe loc. databila in jur de 1. Günz. În general. din pacate. asa se face ca nomenclatura culturilor a fost preluata cvasi-total. piese care poarta interventie umana. nu se gasesc resturi osoase. Se crede ca originea lui este e cautat în Africa. linx caracterizeaza o etapa foarte timpurie în Franta. Pentru începuturile paleoliticului în Europa se vehiculeaza cifre optimiste care-l plaseaza începând cu 1.

adica sunt realizate prin percutie directa. Descoperirile toate se maseaza în sudul Romaniei pe V. Dupa o perioada care s-ar putea caracteriza prin conservatorism si stagnare. Cele mai vechi unelte din piatra cunoscute pâna în prezent provin din zona cuprinsa între Olt si Arges. Ele nu sunt asociate cu resturi de fauna care ar putea facilita o datare corecta. altele bifaciale. Ultima dintre tehnici este considerata a reprezenta chiar o revolutie in materie de prelucrare a pietrei. si piese care sunt încadrabile în paleoliticul mijlociu.000-700. Oltului si Valea Oboga (jud. Dârjovului.constituie nici pe departe un argument solid pentru o datare timpurie a paleoliticului în România. Problema nu este ca la 1. în paralel cu glaciatiunea Günz. Elementul de noutate este doar prelucrarea prealabila a nucleului. care are drept urmare desprinderea unor aschii de pe nucleu. mult mai probabil ca aceste oase sa fi fost sparte de carnasiere. standardizarea si specializarea uneltelor. Tot de aici provin. însa. au fost descoperite în jur de 200 de unelte din silex si cuartit. asa cum cred o parte dintre specialistii epocii. fiind preferate acelea care . cu restul Europei care se caracterizeaza prin aparitia uneltelor bifaciale care sunt folosite în paralel cu cele unifaciale. jaspul. deci sunt în pozitie secundara sau remaniate. cea mai veche cultura paleolitica.200. A doua jumatate a paleoliticului inferior din Romnia prezinta analogii de dezvoltare. unde uneltele se aflau in situ. ci ca oasele nu sunt asociate cu unelte din piatra cioplita de tipul celor care caracterizeaza etapa veche a paleoliticului in alte spatii. care par a fi foarte timpurii. în asociere cu resturi de fauna.400. tuful vulcanic. Cea mai cunoscuta statiune este cea de pe Valea Dârjovului. încadrabile în ceea ce se numeste cultura de prund. Cultura de prund sau a galetelor prelucrate se dateaza. în mare. Cultura de prund este urmata. spre sfârsitul paleoliticului inferior se constata diversificarea. acum începe o selectie riguroasa a rocilor.000 nu este atestat la noi nici un hominid. Ea consta în prelucrarea nucleului înainte de a se trece la desprinderea de aschii. aceste unelte par a apartine culturii de prund. de abbevillian. unele unifaciale. Unealta propriu-zisa este cea ce ramâne din nucleu. în Europa. un afluent al Oltului. Cea mai importanta descoperire a fost facuta în Pestera Liliecilor de la Gura Dobrogei. Avem deci de-a face cu o preconcepere a formei uneltei.000 (galetul este un fragment de roca rotunjit si slefuit datorita rularii lui de catre apele râurilor). Din pacate. ca si aparitia unor noi tehnici de cioplire: bloc contra bloc (sau pe nicovala) si tehnica Levallois. cuartitul. uneltele de pe Valea Dârjovului nu provin dintr-un strat de cultura. Este. cum ar fi galetele. Important este si faptul ca. În fapt preconceperea formei nu este o revolutie caci si anterior nucleul de silex expus prelucrarii era ales în functie de unealta dorita. ci au fost adunate din aluviuni. Olt). în mare vorbind. începînd cu 1954. prelucrarea nucleului tinînd seama seama de forma dorita pentru aschie. drept urmare. Tipologic. Aici. deci in intervalul 1. silexul. daca initial s-au folosit o serie de roci ca materii prime. acheulean si clactonian.

Multimea descoperirilor de pe Prut este usor explicabila: aici omul paleolitic avea la dispozitie o mare cantitate de materie prima. îl ia direct din natura. de buna calitate. apar ateliere sau asezari sezoniere de unde se colecteaza si unde se prelucreaza materia prima. în vecinatatea depozitelor de roci. când atelierul se gasea la 80 de km distanta de asezare. Si la populatiile azi pimitive. Ponderea celor doua activitati este variabila de la o zona la alta. deci trebuie remarcat efortul depus de omul paleolitic pentru depistarea depozitelor de roci si procurarea materiei prime. care prezenta si avantajul ca are o duritate destul de mare. În timp ce în vestul Europei se prefera dintre animale renul. în estul Europei si la noi se vâneaza. silexul de Prut. Homo habilis cunoaste focul de pe la 600. silexul în special. Formele de organizare sociala sunt mai mult banuite decât cunoscute. pentru care s-a folosit initial termenul de hoarda sau turma. ranite sau puii. datorita faptului ca mediul natural îi este destul de ostil (animale periculoase). ulterior cel de ceata. OMUL IN PALEOLITICUL INFERIOR Pentru paleoliticl inferior. Omul traieste în grupuri nu foarte mari. semintelor si tuberculilor al femeilor. iar culesul fructelor. împingerea vânatului spre prapastii sau locuri mlastinoase. în Franta de exemplu. mamutul si ursul de pestera. Mitoc pe Prut. culesul si prelucrarea pietrei. culesul avea o pondere neglijabila în asigurarea subzistentei. Este logic si foarte probabil ca. Activitatile umane cele mai importante sunt vânatoarea. În cautarea vânatului. care erau mai usor de capturat. pithecantropul în Asia si homo habilis în Europa. care-i pun viata în pericol. iar el cunoaste tehnici de vânatoare destul de rudimentare.Adesea erau alese ca victime animalele batrâne. Sunt cazuri. Premusterianul este atestat la Ripiceni-Izvor. în timp ce populatiile din zonele cu clima calda au un regim .000-400. deci functioneaza diviziunea pe sexe a muncii. aveau loc pendulari sezoniere dictate de migratia vânatului. Drept urmare. vânatoarea asigura subzistenta. dar nu stie sa-l produca. Vânatoarea este o activitatea colectiva bazata mult pe haituirea animalelor. Este greu de stiut care este raportul exact între vânatoare si cules. mai ales. El este incapabil sa traiasca solitar.000. El este atacat doar dupa ce a devenit inofensiv.cliveaza usor si care au un clivaj controlat. în zonele arctice. sunt atestati prin descoperiri osteologice Australopithecul si Homo habilis în Africa. foarte probabil cu foc. Descoperirile tarzii din România au fost încadrate în cultura numita premusteriana. Faptul este dovedit de descoperirea unor vetre de foc la Chou Kou Tian (China). Uneori aceste ateliere se afla la destul de mare distanta de asezarea de origine. Este posibil sa se fi folosit si capcanele. Valea Lupului.Se evita contactul direct cu animalul de mari dimensiuni. în timpul perioadelor glaciare. Vânatoarea este apanajul barbatilor.

altele sunt sezoniere. Ei revin ciclic în locurile ce le sunt prielnice. Natura pare a fi fost destul de darnica. prelucrarea pieilor. Nu se deplaseaza pe spatii foarte largi. initial. depistarea unor substante colorate. roci. dar nu trebuie înteleasa a fi fost fara discernamânt. Densitatea de locuire este mica. Timpul afectat muncii pare a fi destul de redus. Interiorul pesterilor a fost utilizat mai ales pentru activitati ritualice sau pentru înmormântari. exact atât cât era necesar pentru asigurarea hranei. Pentru compensarea insuccesului la vânatoare se pescuia sau se adunau scoici. motiv pentru care paleoliticul este adesea considerat a fi un Paradis terestru. Ca activitati adiacente. Omul este foarte mobil în spatiu datorita faptului ca economia de tip pradalnic duce la epuizarea potentialului cinegetic al zonei. cât si în pesteri. preferându-le pe acelea cu gura expusa spre soare. s-ar fi ajuns la familia pereche. S-a banuit o promiscuitate a relatiilor sexuale. imperfectiunea uneltelor).alimentar în care predomina sau au o pondere nare vegetalele. doar de 2-4 ore zilnic. oamenii n-au locuit niciodata adânc în interiorul pesterilor. anotimpurile. infirmi) erau sustinuti de grup. S-a facut adesea presupunerea ca pesterile au fost accesibile doar dupa cunoasterea focului care permitea luminatul cavernelor si alungarea animalelor care salasuiau în interior. ci. mai tarziu. pot provoca deplasari dintr-o zona într-alta. ca urmare comunitatiele au acces liber la resursele naturale: vânat. fie înconjurata de pietre. Locuiesc atât în aer liber. folosit în activitati magico-religioase. un loc important îl detine vatra care este fie simpla. sexul a fost întîmplator. animalica. ci doar în gura lor. dar ele asigura în foarte mica masura subzistenta. pe raze ce nu depasesc 20-30 km. în fine. usor adâncita în sol. Domeniul relatiilor sociale este putin cunoscut. radacini. trebuiesc enumerate culegerea rocilor de pe terase sau din albiile râurilor. fie de exploatare si prelucrare a pietrei.Probabil ca o mare parte din timpul liber era afectat unor activitati cultice. fara a se face rezerve de hrana. Grupurile umane erau solidare caci tipul de economie o cerea (periculozitatea vânatorii. ocru spre exemplu. Se alegeau pentru asezari cursurile de apa (pentru aprovizionarea cu apa potabila) si terenurie nisipoase care absorbeau usor apa pluviala.Unele asezari sunt cât de cât stabile. Functiona egalitarismul. rar 80 km. Economia este considerata a fi de tip pradalnic (sau ocupativ). sugerata de existanta unor unelte specializate (racloare si razuitoare). În imediata ei apropiere se afla un spatiu rezervat activitatilor domestice si depozitarii uneltelor. Însasi clima. De fapt. Animalele vânate erau consumate integral. Morgan credea ca. mai mult intuit. iar membrii inactivi (copii. confectionarea îmbracamintii si încaltamintei. Functioneaza deci legea efortului minim. batrâni. În cadrul asezarii. în general. dupa care s-a trecut la casatoria pe grupe. iar separat un spatiu de dormit. Este la fel de probabil ca în cadrul grupului sa fi existat . Un pas înainte s-ar fi facut când a aparut interdictia relatiilor sexuale între parinti si copii si între frati. fie ca sunt de vânatoare.

Este atestat în unele zone canibalismul. 12 nivele) fapt datorat bogatiei de materii prime (roca în principal. Ovidiu.Pestera Cioarei. 2. uneori cu întreruperi.o pestera din Franta). construite pentru protectia împotriva vânturilor de E-NE.paravan în forma de arc. Borosteni. o materie prima de mai proasta calitate. dar nu prea sunt documentate. care acopera interstadiul RissWürm si o mare parte a glaciatiunii Würm. din Basarabia. defense de mamut si crengi. caracterizat prin locuirea pesterilor: NandruPestera Curata si Pestera Spurcata. Un facies tipic Dobrogei. Castelu. reprezentat prin statiunile de la MitocValea Lupului si Ripiceni-Izvor. care are analogii cu musterianul cunoscut de pe Valea Nistrului. Baile Herculane-Pestera Hotilor. Pestera.000/100.la Chou. din silex de Prut.000-35/30.Un facies tipic zonei Carpatice. Au avut circa 2 m în înaltime si erau construite din oase lungi. Se cunosc complexe de locuire caracterizate prin adaposturi. Poarta Alba. Pesterile au depuneri groase de 1. legata de cultul stramosilor si al craniului. CARACTERISTICI ALE PALEOLITICULUI MIJLOCIU . Ulterior pare a deveni o practica ritualica. Ele erau acoperite de piei de animale si nu aveau acoperis. Nazarcea. Principala cultura din spatiul actual al României este musterianul (denumirea vine de la Le Moustier . reprezentat prin descoperirile de la Mamaia-sat. El prezinta asemanari cu faciesul musterian din Bulgaria. Sunt banuite practici magicoreligioase. Orice discutie pe aceasta tema este inutila si presupunerile nu se bazeaza pe argumente solide. Un facies caracteristic Moldovei. Asezarile au straturi groase de cultura (5 m la Ripiceni. Baia de Fier. Se foloseste pentru unelte mai mult cuartitul.Pestera Muierii. dar care este mai frecventa în zona decât silexul. Uneltele sunt realizate.In România exista mai multe faciesuri musteriene: 1. mai precis silex de Prut). Este posibil ca locuirea frecventa în pesteri sa fie semnul unei raciri a climei.000) Este o epoca mult mai scurta decât cea anterioara. Viata spirituala este aproape necunoscuta. 3.Kou Tian-. semn ca au fost locuite foarte multa vreme. Paravane asemantoare se cunosc de la Molodova si Chetrosu. dar nu se poate preciza daca are scop alimentar sau ritual. PALEOLITICUL MIJLOCIU (120.deja familiile monogame. În interiorul lor au fost descoperite vetre de foc. cum era si firesc.5-2 m. Ohaba Ponor-Pestera Bordu Mare. sprijinite la baza de pietre.

Creatorul musterianului este Neanderthalul, atestat si la noi prin descoperirea a trei falange de la un picior în Pestera Bordu Mare de la Ohaba Ponor. Spre sfârsitul perioadei apare si homo sapiens care vine de undeva din Africa subsahariana. Cei doi au trait o vreme în paralel (40.000-33.000), fara a avea conflicte caci populatia era scazuta numeric (dupa unele estimari cam 10-12.000 de indivizi în întreaga Europa). Neanderthalul nu a progresat foarte mult din punct de vedere al uneltelor si a fost mai static. A disparut in jur de 35.000-33.000 fara a avea urmasi. În aceasta etapa sunt atestate primele unelte din os. Fiind mai usor de prelucrat, osul ofera o mai mare libertate de creatie, drept urmare se diversifica si se specializeaza mult uneltele. Desigur ca cele mai multe unelte sunt, în continuare, din piatra. Tipice acestei epoci sunt vârfurile musteriene ( care pot fi folosite drept cutite de mâna, dar si ca vârfuri de lance), piesele denticulate si gratoarele de forma literei D. Tehnica de confectionare cea mai raspândita este Levallois. Aparitia unor unelte monofunctionale sugereaza ca au loc fenomene de diviziune a muncii (altele decât diviziunea pe sexe). Probabil ca apar fenomene de calificare a unor indivizi pentru anumite operatii. Creste randamentul la vânatoare prin folosirea lancii si sulitei, a bolasului si a curselor. În general se evita contactul direct cu vânatul. Se vâneaza mai ales ierbivore: mistret, mamut, cal, rinocer, cervide, mai rar ren sau antilope. Exista multe carnivore: urs, hiena, leu, pantera, dar nu par a fi vânate. Exceptie fac doar ursii. Se constata o specializare zonala: este vânat mamutul la Ripiceni, calul la Ohaba Ponor si ursul în Pestera Muierii de la Baia de Fier (183 exemplare). Se crede ca specializarea zonala este urmarea delimitarii stricte a teritoriului locuit de grupurile umane. Unii cercetatori vorbesc chiar de aparitia triburilor la acest nivel. Fenomenul de teritorializare a grupurilor umane este consecinta cresterii demografice si are drept urmare aparitia faciesurilor culturale mai sus amintite, dupa o lunga perioada de timp în care cultura materiala a fost destul de unitara. Faciesurile culturale dovedesc ca între grupele umane apar granite, iar ideile circula pe spatii limitate. Este greu de spus daca teritoriul era într-un fel marcat sau cu ce era marcat. Cele mai probabile par a fi fost limitele naturale (râuri, munti, vai). Este clar ca vânatoarea selectiva (a unui anumit animal) este dictata de potentialul faunistic al zonei, dar si de tehnicile si armele de care dispune un anumit grup uman. În timp, apare un fel de dependenta a grupurilor de o anumita specie. Fenomenul de teritorializare duce si la un grad mai avansat de sedentarizare decât în epoca anterioara sau macar de micsorare a razei spatiului în care grupurile umane penduleaza. Un aport din ce în ce mai are în asigurarea subzistentei încep a-l avea pestele si scoicile. Culesul semintelor, fructelor si radacinilor are, în continuare, un rol neglijabil, complementar. Acum se ajunge la producerea artificiala a focului prin frecare sau percutie, ca urmare sunt ocupate masiv si zonele cu clima mai rece. In unele zone ale lumii, cadavrele defunctilor nu mai sunt abandonate, apar primele morminte. In spatiul nostru ele nu sunt inca atestate la acest nivel cronologic. Mortii sunt acoperiti cu pietre sau cu flori (la

Shanidar). Este momentul în care omul constientizeaza moartea. Ca si în epoca anterioara, exista forme de canibalism, de aceasta data si în Europa (Bavaria). Unii cercetatori cred ca ginta bazata pe legaturi de rudenie constituie forma de agregare sociala a acestei epoci.

PALEOLITICUL SUPERIOR (35/30.000-15.000) Aceasta etapa corespunde cu o parte din glaciatiunea Würm (etapa mijlocie si finala). În spatiul actual al Romaniei evolueaza doua culturi: aurignacianul si gravettianul oriental. AURIGNACIANUL (35/30.000-24/23.000) Denumirea culturii vine de la Aurignac (pestera din sudul Frantei). Cultura nu începe în acelasi timp peste tot. Aurignacianul exista în Moldova într-o vreme în care în pesterile carpatice mai exista un musterian tardiv. Se dezvolta pe fond local, musterian. Cele mai importante statiuni din aurignacianul timpuriu sunt Mitoc-Malu Galben, Ripiceni -Izvor si Ceahlau- Cetatica I, toate din Moldova. Piesele tipice sunt uneltele pe aschii: lame denticulate, racloare, burine. Începând cu aurignacianul mijlociu creste numarul siturilor adaugandu-se: Dârtu (in Muntii Ceahlau), Cremenea- Sita Buzaului (in Tara Bârsei), Ciumesti si Remetea (în NV Romaniei). În faza finala apar statiuni si în sudul tarii, la Cernica, Lapos, Giurgiu-Malu Rosu, Vadastra, Ciuperceni. Din Banat se cunosc statiunile de la Cosava, Românesti si Tincova. În aceasta din urma zona se simte o influenta central-europeana prin filiera austriaca (grupul KremsWillendorf). Este vorba de unele unelte tipice Europei Centrale, cum sunt lamele Dufour si vârfurile Krems si Font Yves. Aurignacianul se termina mai repede în Moldova, unde este urmat de gravettianul oriental, dar dureaza mai mult în sudul tarii, unde nu exista gravettian. În Europa, epoca se caracterizeaza mai ales prin dezvoltarea industriei osului. La noi se cunosc mai ales varfuri de sulita din os. GRAVETTIANUL (24/23.000-15.000) Este bine atestat, mai ales în în Moldova la: 1. Mitoc-Malu Galben; 2. Ceahlau-Dârtu; 3. Bistricioara-Lutarie; 4. Cotu Miculinti. În cea din urma statiune a fost descoperit un atelier de prelucrare a osului si a coarnelor de cerb, folosite pentru producerea de harpoane si de ciocane- târnacop. Sunt tipice locuirile în aer liber, pesterile fiind doar accidental locuite. Sunt atestate colibe prevazute cu vetre de foc. Pentru prima data se constata un interes sporit pentru preocupari extraeconomice. Apar primele obiecte de podoaba ca si obiecte ce fac obiectul artei preistorice.Cele mai vechi amulete sunt cele de la Mitoc-Malu Galben (una din silex, alta din os). Se cunosc pandantive din canini

de lup si vulpe si din incisivi de cerb. De la Lapos se cunoaste o statueta. Europa de vest se caracterizeaza printr-o explozie a artei rupestre. De la noi se cunoaste o singura pestera cu peretii pictati, Pestera de la Cuciulat, de pe Valea Somesului, jud. Salaj , unde, într-o sala (3,70 x 2,50), a fost descoperit un perete pictat pe care erau reprezentate un cal si o felina. Atribuirea culturala, deci si datarea (în jur de 10.000) nu sunt foarte sigure pentru ca nu s-a gasit si o depunere arheologica. Apar îndoieli si datorita realismului reprezentarilor de la Cuciulat caci, în epoca, în vestul Europei, sunt tipice reprezentarile foarte schematice. În restul Europei, arta este deja bine reprezentata prin figurinele de fildes de la Vogelherd-Germania (cal) si Geißsen Klösterle (elefant, om). Gravettianul din Moldova prezinta asemanari cu cel de pe Nistru si Ucraina de vest, cel din Maramures si Oas cu cel din Ucraina transcarpatica si Slovacia. În Europa sunt tipice vârfurile La Gravette. În Banat exista si un facies local numit paleolitic cuartitic care caracterizeaza zonele înalte, cu pesteri: Herculane- Pestera Hotilor si Climente I. Populatia acestui facies este interesata de vanarea ursului de pestera. OMUL ÎN PALEOLITICUL SUPERIOR Tipic paleoliticului superior este homo sapiens-sapiens (omul de Cromagnon), urmasul direct al lui homo sapiens. De aceasta data el este atestat si la noi, prin câteva descoperiri de resturi fosile: 1. Baia de Fier-Pestera Muierii- craniu, mandibula de femeie de 40-45 ani 2. Giurgiu-Ostrovu Mocanu- frontal descoperit în aluviuni, deci fara context 3. Pestera Cioclovina- craniu de femeie de 30-40 ani 4. Pestera La Adam- mugure dentar al unui copil de 6 ani 5. Pestera Ciurului de la Izbuc, în Muntii Padurea Craiului- amprente de picioare: femeie, barbat si copil, peste care s-au suprapus amprente de urs. Daca în epocile anterioare pescuitul era o activitate ocazionala, în paleoliticul superior creste importanta lui. Acum apare si o unealta specializata: harponul. Desigur ca se folosesc si alte metode de pescuit: cu mâna, cu maciuca sau cu sulita. Pasarile, de asemenea, ocupa o pondere mai mare în asigurarea subzistentei. Frecvent vânatoarea este de tip manipulativ. Ea nu are ca scop uciderea animalului, ci capturarea lui si stocarea în tarcuri. Un indiciu în acest sens ar fi unele picturi rupestre din Franta care indica folosirea lassoului pentru capturarea cailor. Apar, asadar, primele forme de stocaj, în ideea ca animalele respective sa fie consumate în perioade când lipseste vânatul. Este, în fapt, un

obisnuite cu vânarea unei anumite specii. cu alte cuvinte incearca sa gaseasca solutii.Paleoliticul din Banat. recoltarea unor graminee salbatice. Ligia Barzu. încearca sa se adapteze la noile conditii si compenseaza lipsa vânatului prin pescuit. 1993 5. Bibliografie: 1. Dispar unele animale. începând cu 15. 1970.000. adunarea de moluste. altele se retrag spre zonele alpine. nu se pot adapta la noile conditii de clima si de fauna si. Bucuresti. schimbari climatice. Florea Mogosanu. care se reduce la spatiul restrâns din jurul asezarilor. 3. Acest lucru contribuie la modificarea faunei si florei.Paradisul pierdut. Bucuresti. se crede ca este indubitabila existenta tribului care are în proprietate un teritoriu strict delimitat. Istoria romanilor (Academia Romana). 2. Au loc. Pentru etapa de tranzitie de la paleolitic la neolitic se folossc doi termeni: mezolitic si epipaleolitic. Ca forma de organizare sociala. mai flexibile. Bucuresti.000-10. existand o tendinta generala de încalzire. în sensul ca economia este .Evolutia uneltelor si armelor din piatra cioplita descoperite pe teritoriul României. vol. Unele grupuri umane. 2001 Mezoliticul in spatiul actual al Romaniei EPIPALEOLITICUL SI MEZOLITICUL (15. Alexandru Paunescu. Alexandru Paunescu. probabil. dependente de specia cu pricina. 1993. Termenul de epipaleolitic vine sa precizeze o mai pregnanta legatura a acestei epoci cu paleoliticul decât cu neoliticul. Alte grupuri. dar si începutului holocenului. o urmaresc în deplasarile ei. 1968. Bucuresti. De ce doi termeni ? Leroi Gourhan si Michel Brezillon au facut precizarea ca dezvoltarea în aceasta etapa cronologica este inegala.000-7000/6500) Aceastei etape ii corespund tardiglaciarului (15. I. Bucuresti.000).Ripiceni-Izvor. Studiu monografic.pas important pe drumul domesticirii animalelor. pas care a fost facut. ca urmare a teritorializarii grupurilor umane si a îngustarii arealului de vânatoare. 4. Paleolitic si mezolitic.

fie pe uscat. în Pesterile Climente I si II.000. sa nu fi fost depistate. Azi se cunosc situri atât în .tot una de tip pradalnic.000-9. În urmarirea vânatului. pandantive din dinti de animale perforati. 1.500) Cultura a fost identificata relativ recent. CULTURA SCHELA CLADOVEI (8500-6. Se pare ca patria lor initiala era însa Germania. În Moldova se constata interesul pentru vanarea mistretului si a calului.000-6. dar. Se dezvolta din fondul local si se caracterizeaza prin microlitizarea accentuata a uneltelor. deci cunosteau deja arcul cu sageti. care provine din zona Tokay. Purtatorii lui colectioneaza si ocrul rosu. Caracteristica pentru NV Transilvaniei este folosirea intensa. Ripiceni-Izvor si Castelu. cochilii perforate. în 1965. unele grupe swideriene au mers spre Pen. MEZOLITICUL Sunt încadrate în aceasta etapa cultura tardenoisiana si cultura Schela Cladovei. prin Austria si Ungaria. Albesti.500) Principalele grupuri culturale epipaleolitice sunt grupul swiderian. din Ungaria. Cuza Voda).000. hranesc si întretin în tarcuri. grupul epigravetian si grupul tardigravettian sau romanello-azilian. pe Valea Dravei si Savei. triunghiulare si în forma de semicerc) în proportie de 98 %. iar în NV Transilvaniei pentru caprioara si mistret. GRUPUL SWIDERIAN Acest grup ocupa o zona restrânsa din România. prin sapaturile realizate de Vasile Boroneant în localitatea eponima. Ripiceni-Izvor). Se cunosc statiuni în Cheile Bicazului si doua statiuni de pe Ceahlau: Bardosu si Scaune. TARDENOISIANUL (8. de undeva din Polonia. la care se aduga obiecte ornamentate din os ( o falanga de cal decorata). altele pe cursul superior al Niprului si al Volgai. 1. 2. din zona italica. în Pestera Veterani si în adapostul Cuina Turcului de la Dubova. estul Munteniei si Dobrogea în statiunile de la Malusteni. 2. Scandinava. având în vedere altitudinea lor ridicata. Datele 14C situeaza acest grup între 12. Grupul se caracterizeaza prin unelte microlitice geometrice (trapezoidale. în sensul ca îsi manifesta predilectia pentru unele graminee salbatice a caror cultura o întretin si pentru anumite animale salbatice pe care le captureaza. pe la 13. o sticla naturala. GRUPUL TARDIGRAVETTIAN SAU ROMANELLO-AZILIAN Este atestat pe Valea Dunarii. fie pe cale maritima si apoi prin Muntenegru. la altitudini care depasesc 1000 m. Dobrogea (Medgidia. NV. Grupul este intrusiv venind. SE Transilvaniei (Cremenea-Sita Buzaului). a obsidianei. iar NV Transilvaniei cu Slovacia. Este posibil sa fi existat mult mai multe situri. antrent în urmarirea vânatului. GRUPUL EPIGRAVETTIAN Este atestat în Moldova.500) Se dezvolta în Moldova (Erbiceni. fiind atestat doar în zona înalta din Muntii Ceahlaului. în zona Cazanelor. 3.000-10. Romaniei (Ciumesti). Populatiile mezolitice tind deja spre o economie de tip productiv. ca materie prima pentru unelte. Este si el un grup intrusiv care vine din nordul Marii Adriatice. Moldova si Dobrogea au similitudini de dezvoltare cu zona nord-pontica. EPIPALEOLITICUL (15. Cea mai tipica piesa a acestui grup este vârful pedunculat din silex.

Pentru haituirea vânatului este folosit pentru prima data un animal domestic: câinele. Recoltarea gramineelor nu mai este haotica ci sistematica. Ea devine. o activitate individuala. Cultura e evidentiaza prin unelte de proasta calitate si putin diversificate tipologic. Ostrovu Banului. Cei mai multi au fost descoperiti in statiunea de la Lepenski Vir. cunoscandu-se în jur de 36 de schelete din aria culturii. Se banuieste ca atacatorii ar fi populatii intrusive. Împutinarea vânatului sau retragerea lui spre zonele cu clima rece duce la cresterea ponderii hranei vegetale în alimentatie. Pentru macinatul cerealelor sunt folosite râsnite din piatra. Oamenii pescuiesc. Ogradena. Economia se bazeaza pe vânatoare (cerb. realizate din cuart si cuartit. Au locuinte cu fundatii din piatra. CONCLUZII Epoca este una de progres chiar si pentru populatiile mai greu adaptabile. înconjurate de pietre. Vlasa). robusti. vârfuri de sulite. nisipoase. Sunt atestate vetre ovale si rectangulare. Lepenski Vir. fie din paleoliticul cuartitic din Banat. Este vorba de indivizi de talie înalta. mai ales a gramineelor în stare salbatica. Sunt sedentari. cu soluri usoare. culeg cochilii de melci si de scoici si fac un fel de pseudocultivare foarte primitiva a unor graminee salbatice. hydruntin-magar salbatic.000 in China). apar silozuri pentru depozitarea acestor . Se crede ca grupul a evoluat fie din grupul romanello-azilian. caprioara. atestat în jur de 12. Sunt preferate pentru locuire malurile joase ale Dunarii. probabil datorita interesului evident pentru gramineele salbatice pe care au tot interesul sa le recolteze. cainele domestic. cât si în Serbia (Padina. Cultura se individualizeaza mai ales prin frecventa unor bolovani sculptati care reprezinta fete antropomorfe sau zoomorfe.000 pentru prima data la Shanidar. mistret. de fapt întretin plante care cresc spontan. Aparitia arcului cu sageti face mult mai putin periculoasa vânatoarea. Shanidar de exemplu. Schela Cladovei). vulpe. Se crede ca ei sunt o davada a aparitiei primelor conflicte intertribale. Doi au sucombat datorita faptului ca au fost strapunsi de varfuri de sageti. sudice si deci ca neolitizarea acestei zone s-ar fi facut prin violenta si chiar prin exterminarea populatiei locale de catre noii veniti. Sunt înmormântati în pozitie chircita. scormonitoare.000 în Germania (descoperiri recente indica chiar o domesticire mai timpurie pe la 14. Unele obiecte din os sunt chiar decorate prin incizii. iar pe la 10. Pescari. morti de moarte violenta: prin lapidare sau decapitare.România (Ostrovu Corbului. Este atestat si canis familiaris. În unele zone orientale. Veterani. Ostrovu Mare. de buna calitate: plantatoare. ducând la o mai mare sedentarizare a populatiilor care întretin aceste graminee si care sunt obligate sa astepte coacerea lor.si iepure). sapaligi. incepand de acum. Are foarte multe unelte din os si corn. castor. În ultimul nivel de locuire de la Ostrovu Corbului au fost descoperite cele mai vechi morminte. lup. tipici reprezentanti ai protoeuropoizilor.

aceasta roca nu a fost exploatata în mine. Initial au fost folositi bolovanii rulati din albiile râurilor. este foarte taioasa. destinata. Anglia sau Ciclade. in aceasta perioada. spargere concoidala (cu valuri concentrice). Ulterior au fost folosite mai ales rocile care se prelucrau usor. deci de la acest nivel se poate vorbi deja despre minerit. Avantajul este acela ca uneltele astfel compuse se pot repara si refolosi. În paralel. apar primele mijloace de deplasare pe apa. trebuie amintit ca. controlabil. obsidiana. Un alt element de noutate este folosirea unei roci noi. Nu în ultimul rând. în spartura. Fara îndoiala ca o mare parte dintre unelte au fost din lemn. cuartitul. Se constata un spor demografic. obsidiana din Insula Melos. dar ele nu s-au pastrat. Microlitele sunt de fapt piese foarte mici. deci rezerve de hrana pentru anotimpul friguros. Cele mai utilizate roci au fost silexul.graminee. adica care clivau la lovire. s-au folosit osul si cornul. deci. În unele zone ale Europei. cu ajutorul puturilor. clivaj regulat. scoicile Dentalium din Golful Persic. dar si aparitia unor afectiuni dentare ca urmare a cresterii ponderii hranei vegetale. Culoarea difera de la un depozit la altul. ci s-au adunat bolovanii de silex gasiti pe vaile unor râuri. galetele. Silexul (cremenea) este o roca silicioasa care se gaseste sub forma de bulgari sau de lentile în rocile calcaroase (depuneri de calcar sau de creta). cariile (atestate pentru prima oara în cimitirul de la Shanidar). in principal. confectionarii podoabelor. monoxila si pe uscat. De obicei. apar noi tehnici de exploatare a rocilor. obsidiana care prezinta avantajul ca. piesa microlita defecta fiind eliminata si înlocuita cu alta. Cel mai adesea . fara a se manifesta un interes aparte pentru o anumita roca. Roca se caracterizeaza prin duritate destul de mare (7). componente ale unor unelte. Piatra ca materie prima si tehnici de prelucrare MATERII PRIME SI PRELUCRAREA LOR IN EPOCA PIETREI MATERII PRIME Tipica pentru întreg paleoliticul ca materie prima este piatra. Interesant este ca se vehiculeaza materii si obiecte fara importanta economica: chihlimbarul de la Marea Baltica. În confectionarea uneltelor constatam tendinta de microlitizare a pieselor. luciu sticlos. saniile si schiurile. mai ales din paleoliticul mijlociu. Aschiile au marginile foarte taioase. Ele deschid perspectiva dezvoltarii schimburilor pe distante mari. desfacându-se în aschii si mai ales acele roci care aveau clivaj regulat si.

are nuante cafenii, cenusii, dar exista si variante galbene sau roz. Silexul a fost folosit înca din paleoliticul inferior, utilizarea continuând pâna la sfârsitul epocii bronzului. Cele mai importante depozite de silex din spatiul actual al României se gasesc pe Prutul Mijlociu, în nordul Moldovei (silexul de Prut), în sudul Dobrogei (silexul de Medgidia), în Banat, pe Bega Superioara, în Muntii Poiana Rusca (silexul de Faget), la est de Valea Prahovei (silexul de Lapos). Uneori au fost folosite si varietati de silex din Platforma prebalcanica (in sudul Olteniei) sau silex de Nistru.

Obsidiana este o sticla naturala, de origine vulcanica. Are textura vitroasa si este translucida. Se caracterizeaza prin duritate 6-6,5, clivaj controlabil si spartura concoidala. Este o roca saraca în apa (maxim 2,5 %). Are diverse culori: neagra- violacee, neagra-cenusie, cenusiu- alburie. Aschiile au marginile si mai taioase decât ale silexului. In timp ce în Bazinul Mediteraneean obsidiana exista în cantitati mari, la noi se gaseste rar, în depozite mici în M. Poiana Rusca, în SE Muntilor Apuseni, Maramures sî in Muntii Persani. Ea începe a fi folosita doar în paleoliticul superior, fiind mai frecventa în neolitic, mai ales în aria culturii cu ceramica liniara. Piesele de obsidiana sunt mai numeroase în Transilvania, rare în Banat si foarte rare în teritoriul extracarpatic. Se pare ca o mare parte a pieselor din Transilvania sunt realizate dintr-o obsidiana de import adusa din NE Ungariei si estul Slovaciei, din zona Tokay-Prešov. Cele mai multe piese din obsidiana sunt microlitice. Raritatea acestei roci ca si frumusetea ei au facut ca, adesea, sa fie considerata o piatra semi-pretioasa, motiv pentru care în neolitic se foloseste de multe ori pentru confectionarea unor podoabe, mai ales pandantive. Cuartitul este o roca metamorfica care contine cuart. Ea se formeaza prin recristalizarea gresiei. Are textura compacta. Datorita unor nervuri intrusive, are clivaj neregulat, motiv pentru care pisele din cuartit sunt mai rar folosite si mai grosiere. De la prelucrarea ei ramân multe deseuri. Roca este folosita începând cu paleoliticul mijlociu, mai ales în Banat, în aria culturii musteriene, în paleoliticul superior si în mezolitic, în aria culturii Schela Cladovei. Alte roci utilizate sporadic au fost gresiile, sisturile negre, tuful vulcanic sau chiar unele varietati nenobile de roci semipretioase cum ar fi jaspul sau calcedonia, dar folosirea celor din urma este accidentala. Atelierele de confectionare a uneltelor se afla, de obicei, în zonele cu materii prime. Ele pot fi recunoscute lesne datorita cantitatilor foarte mari de rebuturi de debitaj. Alteori prelucrarea se face în asezirile de resedinta, unde se gasesc mai ales piese finite, mai putine deseuri. Se pare ca între comunitati nu a prea circulat materia prima, ci, mai degraba, piesele finite. Aceasta datorita faptului ca toate aveau acces liber la materia prima, iar transportul rocilor la mari

distante era dificil. Doar pentru obsidiana este presupusa circulatia materiei prime la distante mai mari. La noi este dovedita doar folosirea obsidianei din zona Tokay-Presov si este presupusa, doar pentru Banat, folosirea obsidianei venita din Insula Melos. TEHNICILE DE PRELUCRARE A PIETREI Tehnicile de prelucrare a pietrei au fost reconstituite prin observatii etnografice asupra indienilor din Mexic, papuasilor sau australienilor, dar si prin unele experimente moderne facute mai ales de paleoliticieni din Franta. Tipica paleoliticului este cioplirea care se putea face fie prin percutie, fie prin presiune pectorala. Slefuirea, ca tehnica, este de data mai recenta ca si perforarea, ele aparând pentru prima data în neolitic. Cioplirea presupune o lovire intentionata a unui nucleu în vederea desprinderii de aschii. Se poate folosi ca unealta atat nucleul din care au sarit aschii, cat si aschiile desprinse de pe nucleu. Initial s-au folosit ca unelte doar nucleele, ulterior ele au fost înlocuite tot mai mult cu uneltele pe aschii care valorificau aproape integral materia prima. Pentru cioplire este nevoie de cel putin doua elemente: un nucleu de silex, care se va prelucra si un percutor din piatra cu care se loveste nucleul. Locul unde se izbeste nucleul cu percutorul se numeste plan de lovire. Aschia desprinsa are doua fete, una, cea dinspre nucleu, care prezinta o mica umflatura, numita concoid, si striuri care reprezinta urmele transmiterii undei de soc. Acesta este reversul piesei. Aversul este partea exterioara care, de obicei prezinta pe ea linii, muchii de la desprinderile anterioare de pe nucleu. Talonul se afla în partea aschiei unde s-a aplicat lovirea, deci este o parte a planului de lovire. Percutia poate fi directa sau indirecta. Percutia directa poate fi simpla, pe nicovala, sau bipolara. Percutia directa se face cu un percutor care se tine în mâna dreapta si cu care se loveste nucleul care se tine în stânga. Percutia pe nicovala sau bloc contra bloc este tot o percutie directa, dar percutorul este fix. El se aseaza pe pamânt si se izbeste de el nucleul. Se desprind, în acest fel, aschii care sunt mai groase decât în cazul percutiei directe simple. Aceasta tehnica a aparut în clactonian, la sfarsitul paleoliticului inferior. Percutia bipolara presupune trei elemente. In afara de percutor si nucleu se foloseste o nicovala pe care este asezat nucleul. Tehnica este folosita mai ales atunci când nucleul este de mici dimensiuni. O revolutie în tehnica de prelucrare s-a realizat la finele paleoliticului inferior, în acheulean când a început a fi utilizata o tehnica numita Levallois. Ea presupunea o preparare a nucleului înainte de a se trece la desprinderea aschiilor. Mai precis, în functie de forma dorita pentru aschii (triunghiulare, dreptunghiulare, rombice), se prepara suprafata exterioara a nucleului. Aschiile apoi desprinse aveau aceeasi forma. Percutia indirecta apare în paleoliticul superior. Ea este indirecta pentru ca, în plus fata de cele trei elemente, apare, între percutor si nucleu, o dalta sau un poussoir din os, corn sau lemn. Este necesara decalotarea nucleului de silex în prealabil. Cioplirea prin presiune pectorala a fost utilizata mai ales pentru prelucrarea obsidianei, începând cu paleoliticul superior. Tehnica a fost reconstituita dupa observatiile facute în sec. 17 asupra unor indieni din Mexic. Inainte de a se trece la cioplire, obsidiana suferea un tratament termic. Bulgarele era introdus într-o baie de nisip incins la 200-300 grade C. Rolul baii era acela de a deshidrata roca, fapt ce facea ca ea sa fie mai fin cristalizata, sa aiba o granulatie mai fina. Ca poussoir se foloseste o pârghie din lemn care, la un capat, este despicata si în despicatura se introduce o dalta din os, iar la celalalt capat este bifurcata pentru

a putea fi impinsa cu pieptul. Nucleul de silex este tinut strins intre picioare care au rol de menghina.

O alta tehnica este tehnica retusarii. Lamele desprinse de pe nucleu prin diferite tehnici, pentru a deveni unelte, trebuie sa treaca prin operatiunea de retusare. Adica se aplica pe marginile lamei lovituri succesive cu un percutor, lovituri care duc la desprinderea unor solzisori foarte mici si subtiri. Amprenta ramasa pe lama dupa desprinderea solzisorilor se numeste retusa. Retusarea poate avea scopuri diferite. Retusa de fasonare este retusa care transforma lama bruta în unealta. Se pot executa si retuse de acomodare care urmaresc sa elimine din lama acele portiuni care pot rani, la utilizare, mâna. Retusele pot fi clasificate dupa mai ulte criterii: dupa unghiul de lovire, dupa directia de lovire (dinspre avers spre revers sau invers), dupa dispunerea lor pe piesa :continua, discontinua, marginala, pe întreaga fata, pe ambele fete ale piesei. TIPURI DE UNELTE DIN PIATRA In timp, se remarca trecerea de la unelte masive, pe nucleu, la unelte mici, pe aschii sau chiar la unelte microlitice, adica, potrivit conventiei, sub 4 cm lungime. Procesul de microlitizare este specific finalului paleoliticului superior si epipaleoliticului. Microlitele nu sunt unelte în sine, ci sunt parti componente ale unor unelte. Folosirea lor prezinta un mare avantaj. Unealta compusa din microlite poate fi reparata prin înlocuirea microlitei defecte. Cele mai folosite unelte au fost burinele, utilizate pentru zgâriere si gravarea osului, lemnului si cornului, varfurile de diferite tipuri (foliacee, Font Yves, Krems, La Gravette) care, în functie de sistemul de înmanusare, puteau fi folosite ca varfuri de lance sau ca pumnale (din paleoliticul mijlociu), razuitoarele, folosite pentru prelucrarea pieilor, desprinderea pieilor si a grasimilor, strapungatoarele, utilizate ca sfredele sau ca varfuri de sageti, piesele denticulate, utilizate pentru taisul secerilor sau fierastraielor, varfurile pedunculate (în epipaleolitic) care sunt folosite ca varfuri de sageti, topoarele cioplite (în neolitic), cutitele curbe (in epoca bronzului). Bibliografie:
Alexandru Paunescu- Evolutia uneltelor si armelor din piatra cioplita descoperite pe teritoriul României,

Bucuresti, 1970.
Neoliticul pe teritoriul Romaniei

NEOLITICUL PE TERITORIUL ROMANIEI (6600-3800/3700)
Neoliticul, epoca nouă pietrei, este o epocă în care se schimbă radical relaţia om-mediu. Schimbarea climei, mai precis incalzirea si stabilizarea ei, in jur de 10.000, a modificat radical modul de viata al oamenilor in aceasta etapa cronologica. Numele epocii subliniază un fapt remarcabil, dar care nu este însă cel mai important: acela că în această epocă se foloseşte o nouă tehnică de prelucrare a pietrei, şlefuirea, dublată de perforare. Materia primă de bază pentru confecţionarea uneltelor rămâne, în continuare, piatra. Vechea tehnică a cioplirii continuă să fie utilizată. De o importanţă capitală este insa trecerea de la economia de tip prădalnic, ocupativ, la cea productivă, prin apariţia şi dezvoltarea unor ocupaţii cu totul noi:

a cultivării a dus la o mai mică mobilitate în spaţiu.1. solide. dar le vom aminti doar pe cele mai importante: 1.o oarecare creştere a duratei medii de viaţă. când se poate vorbi de o sedentarizare totală. CONSECINTELE PROCESULUI DE NEOLITIZARE Consecinţele apariţiei economiei productive sunt multiple. 4. spre exemplu. vechile ocupaţii: culesul. procentual din ce in ce mai redusa. la fixarea comunităţilor umane în spaţiu. olaritul 4. mai apoi. cultivarea plantelor şi creşterea animalelor. Raportul dintre cele două ocupaţii devenite de bază. 2. Se modifică radical tipul de alimentaţie. În general. cultivarea primitivă a plantelor. mestesugurile casnice: impletitul. confortabile. în continuare. dar şi printr. în epoca de tranziţie se înregistrează o tendinţă de marire a ponderii creşterii animalelor în detrimentul cultivării. fenomen care devine mai evident în ultima parte a neoliticului. Scăderea dependenţei omului faţă de natură şi capriciile ei. 2. ce se caracterizează printr-un sensibil spor demografic. doar la sfârşitul eneoliticului şi. Habitatul cunoaşte modificări notabile. crescătoare de vite în turme mari. de obicei de suprafaţă. care inseamna o epocă mai prosperă. având însă. populaţii venite din stepele nord-pontice. datorată consumului repetat de cereale). mestesugurile specializate: metalurgia aramei şi a aurului si olaritul Drept urmare. 3. Sunt abandonate cvasi-total peşterile. 5. se dezvoltă aşezările stabile constituite din locuinţe. durabile. Schimbările sunt în general benefice. 3. Multiplicarea mijloacelor de subzistenţă. generoase prin spaţiul destinat locuirii. o anumită pondere. datorită pătrunderii în spaţiul est european a unor populaţii intrusive. dar şi în timp. în asigurarea mijloacelor de subzistenţă. Trecerea pe plan secundar a vechilor ocupaţii. cu precădere. fapt ce are o serie de consecinţe pentru gradul de sănătate al comunitatilor umane. vânătoarea sau pescuitul şi dezvoltarea. domesticirea şi creşterea animalelor. este variabil de la o arie culturală la alta. dar se constată şi urmări negative (apariţia cariilor dentare. economia neolitică s-a axat pe cultivarea plantelor. vânătoarea şi pescuitul trec pe plan secundar. torsul tesutul. .

acorda mai mult timp muncii. 2. Dudeşti (în Muntenia). Se constată. 7.6. Vădastra (între Olt şi Jiu). Sălcuţa (Oltenia). Hamangia (Dobrogea).cu cultura ceramicii liniare (în nordul României). Decea Mureşului (Transilvania). Noul tip de economie are şi un puternic impact ecologic. Cernavoda I (pe linia Dunării). faza incipientă (în Dobrogea) 3. iar spre finele neoliticului se răspândeşte practica înmormântărilor extra muros. ORIGINILE NEOLITICULUI ÎN SPATIUL ACTUAL AL ROMÂNIEI . In eneoliticul târziu evolueaza culturile Cucuteni-Ariuşd (Moldova şi jumătatea estică a Transilvaniei). ca omul devine mai activ decat in epocile anterioare. fiind acum adorate cu precădere divinităţi protectoare ale ogoarelor şi ale fertilităţii. Tiszapolgár-Româneşti (Banat şi Crişana) şi Bodrogkeresztúr-Gorneşti (la vest de Muntii Apuseni). 9. Neoliticul timpuriu (6600-5500). a dus la un amplu proces de deforestizare. in cimitire. Termenul este sinonim cu cel de chalcolitic care vine de la grecescul chalkos=aramă. Gumelniţa (Muntenia şi Dobrogea). Lumea Nouă (în Transilvania). Hamangia.VincaTurdaş (Transilvania şi Banat). Eneoliticul timpuriu este reprezentat de culturile Boian (centrul şi sudul Munteniei). Starcevo-Criş (pe aproape întreg teritoriul României. Vinca timpurie (în Banat şi Oltenia). PERIODIZAREA NEOLITICULUI Pentru neoliticul de pe teritoriul României au fost definite următoarele etape: 1.cu culturile Cârcea-Gura Baciului (în Oltenia şi vestul Transilvaniei intracarpatice). Eneoliticul care a fost divizat în eneolitic timpuriu (5000-4500) şi eneolitic târziu (45003800/3700). Neoliticul reprezintă o altă atitudine faţă de natură şi faţă de viaţă în general. Apar stereotipii de înmormântare a defuncţilor. Stoicani-Aldeni (zona de curbură Carpaţilor. în spaţii strict delimitate. 8. Denumirea vine de la latinescul eneus= aramă. sunt abandonate vechile divinitati protectoare ale vanatorului si vanatului. în condiţiile unei agriculturi primitive.Neoliticul dezvoltat (5500-5000). de tip extensiv. mai puţin Dobrogea şi NV Transilvaniei) şi Ciumeşti. Nevoia de terenuri cultivabile. sudul Moldovei). deci legate de noile ocupaţii. este o stare psihică nouă care se caracterizează printr-o preocupare constantă pentru viitor. Precucuteni (Moldova). creşte efortul fizic şi timpul acordat activităţilor care au menirea de a asigura subzistenţa. Au loc modificări în plan religios.Pişcolţ (în NV Transilvaniei). de asemenea. care se constituie în obiceiuri funerare.

Sigur că. el este azi depăşit. Schela Cladovei (dezvoltata in partea de sud a Banatului). Japonia şi China. Childe. deci nu toate trăsăturile noii epoci au apărut concomitent. deci acolo unde au fost depistaţi în stare sălbatică strămoşi ai unor animale si plante cunoscute. Termenul de cultivare este însă prea pretenţios. cea de-a doua pare revoluţionară prin multiplele elemente de noutate. termen care presupune că în noua epocă se face un salt uriaş. că această cultură nu a evoluat în sens neolitic. paleoliticul şi neoliticul. a introdus în literatură termenul de revoluţie neolitică. De altfel. Este paradoxul neoliticului. Ca centre primare de invenţie. În alte zone. în arealul căreia este atestat pentru prima dată un animal domestic. eventual. acolo unde paleofauna şi paleoflora dispunea de specii şi soiuri care se pretau cultivării şi domesticirii. evolua în sens neolitic. Ce i-a determinat pe oameni să ajungă la cultivare şi domesticire. din specia cerealia. noile invenţii s-ar fi răspândit destul de rapid. Totuşi. mai apoi. Mai mult. la nivelul neoliticului timpuriu. deci la conceptul de rezervă? Cel mai probabil schimbările climatice (incalzirea climei) din epoca postglaciară. domesticirea este un proces complex. implicit şi al zonei noastre. a existat o singură cultură care ar fi putut. apariţia noilor ocupaţii este concomitentă şi bruscă. Adică nu au fost constatate elemente de continuitate între cultura ei materială şi cultura materială a neoliticului timpuriu din această zonă. Faptul că a existat neolitic aceramic este o dovadă. în 1929. aparţinând culturii Cârcea-Gura . comparând trăsăturile generale ale celor două epoci. Gramineele cunoscute şi cultivate în neoliticul timpuriu din spaţiul actual al României ca şi mare parte a animalelor domestice nuşi au strămoşi în această zonă. Mai mult. Se pare. acceptat pentru acele spaţii unde neolitizarea s-a realizat prin colonizare. Cel mai apropiat centru de invenţie faţă de Europa şi de noi este cel din Orient. În centrele de invenţie trecerea nu a fost deloc bruscă. care au presupus familiarizarea cu soiurile sălbatice şi o tot mai mare apropiere faţă de animalele sălbatice. cazul continentului european. dar numai pentru ceramică. care corespunde mileniilor 9-7. Catal Hüyük. de obicei. eventual. au fost acceptate a fi fost Orientul Apropiat şi Mijlociu pentru mileniile 9-7. Termenul este destul de discutabil. Jerichon). trecerea de la paleolitic la neolitic a fost un proces complex şi de lungă durată. de durată. prin preluarea de idei. artefacte din aproape în aproape. fie prin procese de acculturaţie. Termenul de revoluţie poate fi. drept pentru care se caută originile neoliticului european în această zonă. ca şi interesul pentru o graminee în stare sălbatică. Se constată că în mezolitic. fie prin deplasări de populaţii. însă.G. in spatiul actual al Romaniei. căci asistăm la o revoluţie exact în acele spaţii in care populatiile nu au făcut nici un pas concret şi nici un efort. nu şi-au adus nici un aport inventiv care să grăbească trecerea la neolitic. Mijlociu şi în Africa de NE cultivarea şi domesticirea s-au realizat într-un interval larg de timp. În ceea ce priveşte termenul pus în circulaţie de Childe. sub formă domestică sau cultivata. acela de revoluţie neolitică. deci donatoare. În Orientul Apropiat. mai potrivit este să spunem că populaţiile Schela Cladovei întreţineau o vegetaţie spontanee de tip cerealia. adică consideră că ar fi putut exista şi alte centre de invenţie în Europa. Aici animalele domestice. fapt care a dus la diminuarea resurselor de vânătoare. Si în cazul cultivării şi în cazul domesticirii au existat o serie de etape intermediare. pentru mileniile 8-7 şi America Centrală pentru mileniile 5-2. brusc şi rapid. Cultivarea se pare că a apărut prima. patria lor de origine fiind una orientală sau sud-balcanică. Aceste constatări au făcut să se vorbească despre existenţa unor centre nucleare de invenţie. Contribuţii ştiinţifice mai noi admit posibilitatea pluralităţii nucleare. A trecut mult trimp pănă au fost domesticite toate animalele de bază. Este. care au dus la dispariţia unor animale sau la retragerea altora spre zonele cu climă rece. in Orient a existat un neolitic aceramic ( la Hacilar. plantele şi ceramica au apărut toate deodată şi brusc. cea mai veche ceramică neolitică din România. modele . de unde. câinele .

între 0-2000 m. ECONOMIA NEOLITICA CULTIVAREA PLANTELOR Cultivarea plantelor este ocupaţia de căpătâi. aestivum. pe Valea Dunării. mazărea. secara (lat.atestată mai ales în sudul României. panicum miliaceum). spelta şi durum. care a exista în stare naturală în Orient. a plecat spre nord. Primul ar fi dus la apariţia culturii Cârcea-Gura Baciului.ovăzul (lat. în Banat. trebuiesc făcute câteva observaţii. Se cultivă. care asigură baza alimentaţiei.Baciului. hordeum vulgare). prezintă asemănări de formă. borceagul Dintre leguminoase sunt atestate bobul. grâul (lat. Aceste populaţii au traversat NE Jugoslaviei şi au pătruns mai întâi. Triticum monococcum il are ca strămoş pe triticum böeticum. Al doilea val de populaţii sudice a dus la formarea culturii Starcevo-Criş. triticum). avena sativa) 6. de unde cultura lui s-a răspândit pe spaţii foarte largi. care s-a adaptat extrem de bine la orice condiţii de relief. la care se adaugă spaţii din fosta Jugoslavie şi Ungaria. Oltenia şi o parte din Muntenia. Grâul este cultivat în toate ariile culturale. Triticum dicoccum a existat în stare sălbatică doar în Iordania şi Israel. Dintre pomii fructiferi este atestat doar mărul în aria Cucuteni. seminţe şi ar fi venit însoţită de animale gata domesticite. vulgare. orzul (lat. înaintând pe văile râurilor şi traversând Bulgaria. o serie de cereale: 1.sunt atestate în zona noastră: triticum monococcum. iar dintre plantele tehnice cânepa şi inul. datorat unui proces de roire şi migraţie pornit din sudul Peninsulei Balcanice a unei populaţii care. hrişca 7. care a evoluat în Oltenia. în primul rand. Caucaz şi în sudul Peninsulei Balcanice. Din Banat s-au extins spre Crişana si Transilvania. Iniţial a fost cultivat în Asia Mică. în urma unui spor demografic. fiind un soi care s-a adaptat foarte bine în zonele cu relief înalt. SV Transilvaniei. Triticum aestivum şi . Populaţia creatoare a acestei culturi a venit din Grecia. secale). aproape întregul areal al României de azi (exceptie fac Dobrogea si NV Transilvaniei). lintea. 5. meiul (lat. în arie Gumelniţa. 2. Aceste populaţii ar fi adus cu ele tehnica de confecţionare a ceramicii. cea mai timpurie cultură neolitică. dicoccum. graţie faptului că a fost un soi nepretenţios. ocupând un spaţiu extrem de larg. iar mai apoi au trecut prin pasurile Carpaţiulor Orientali spre Moldova. Se vorbeşte de mai multe valuri de migraţie dinspre sud. Se cultivă şi astăzi. 3.total teoria conform căreia neoliticul din spaţiul nostru este un fenomen de import. Drept urmare. compactum. ajungând până în zona Clujului. azi este împărtăşită cvasi. acest soi a fost abandonat. 4. Azi. în căutare de noi terenuri care se pretau cultivării. Cu privire la soiurile de cereale cultivate. tehnică de ornamentare şi motive decorative (pictură cu linii şi buline albe) cu ceramica de tip proto-Sesklo din Grecia şi cu ceramica Karanovo I din Bulgaria.

săpăliga din corn de cerb. adica destul de primitive. care acopereau spaţii foarte largi. mai degrabă. se fac experimente în materie de cultivare. nu sunt foarte bogate în substanţe nutritive. În general. Iran şi Irak. a fost folosit focul. un minim de cereale. Orzul (hordeum) este cunoscut în stare sălbatică (hordeum spontaneum) în Asia Mică. . populaţiile sunt total sedentarizate. Pentru defrişarea pădurilor. cu aceeaşi plantă. Doar în Spania se cunosc din chalcolitic. fiind selectate şi cultivate doar cele care se adaptează perfect la condiţiile de relief şi climă ale unei zone date. ducea la epuizarea solurilor. semn că fuseseră găsite soluţii pentru o profitabilă exploatare a solului. numit aratru. de aceea termenul cel mai potrivit este cel de grădinărit. Spre exemplu. Spre exemplu cultivarea unor leguminoase. indiferent de capriciile vremii. iar în aria culturii Cucuteni din Moldova soiurile agreate sunt triticum compactum şi vulgare. s-ar fi cunoscut deja rotaţia culturilor şi lăsarea pămâtului în pârloagă. care a fost descoperită în aria culturii Tripolie din Basarabia. în sensul că se cultivă pe aceeaşi tarla mai multe soiuri de grâu. Arheologia nu are mijloace pentru a stabili dacă s-au folosit îngrăşminte pentru îmbunătăţirea calităţilor solului. în arie Gumelniţa. deci originea lui este tot orientală. Uneltele folosite pentru cultivare sunt destul de primitive: plantatorul. drept urmare se abandonează soiurile nepotrivite. Iniţial. Având în vedere că uneltele au fost destul de primitive. în eneolitic. cunoscute din Mesopotamia sau Egipt. se cunosc unele unelte din corn de cerb care ar fi putut fi folosite drept brăzdare pentru aratru. Desigur că nu avem certitudinea ca soluţia a fost aratrul. Metodele de cultivare sunt la fel ca şi uneltele. soiurile cultivate la nivelul neoliticului nu au antecedente locale. de obicei. foarte probabil să fi fost folosit bălegarul în acest sens. Cât priveşte îmbunăţirile funciare de tipul irigaţiilor. semn că nu se cunoşteau foarte bine calităţile fiecărui soi şi modul în care se adaptează acestea la factorii de mediu. fapt ce se constituie într-un argument pentru teoria neolitizării ca fenomen de import. Există doar puţine indicii în acest sens: o statuetă de lut care pare a reprezenta o vită înjugată. nicăieri în Europa ele nu sunt atestate atât de devreme. fapt care explică semisedentarismul neoliticului timpuriu. numite uşoare. Se bănuieşte că. deci asolamentul şi că aşa s-ar explica. În timp. Privitor la cultivare trebuiesc făcute câteva observaţii foarte importante. au fost exploatate mai ales solurile afânate. desigur nu la distanţe foarte mari.compactum sunt hibrizi ai primelor două soiuri. climă. pe un teren epuizat are urmări benefice pentru sol care se îmbogăţeşte cu azot. De asemenea. se acumulează experienţă şi se fac observaţii riguroase asupra fiecărui soi în parte. precum bobul şi mazărea. Este. care. deci spre finele neoliticului. în neoliticul final. Liban. Cultivarea repetată a aceluiaşi lot. sedentarizarea totală. adică la nivelul neoliticului timpuriu. Prin cultivarea concomitentă. Azi s-a demonstrat că urmările incendierii pot fi pozitive doar un an ( arderea duce la creşterea procentului de potasiu din sol) şi că repetarea acestei operaţiuni la nesfârşit duce la epuizarea solului. ci intr-un areal ingust cu care comunitatile erau familiarizate. totuşi. Spre sfârşitul neoliticului se bănuieşte că ar fi apărut deja un plug primitiv din lemn. adică frecventa strămutare a vetrei satului. nisipoase. câteva oase de bou castrat provenite din aria culturii Vădastra (neolitic mijlociu) despre care se crede că a fost castrat în ideea de a fi folosit ca animal de tracţiune. comunităţile îşi asigurau. comunitatile se fixează la triticum vulgare. condiţii de umiditate şi relief. tot atât de bine putea fi descoperirea asolamentului sau a îngrăşmântului natural. Este posibil ca paiele rămase după recoltare să fi fost şi ele incendiate mai ales că este încetăţenită şi azi părerea falsă că incendierea resturilor de vegetaţie duce la îngrăşarea pământului. Palestina. spre finele neoliticului. nu au existat în stare sălbatică în spaţiul nostru. La acestea se adaugă faptul că.

Siria (Ras Shamra). În general. Domesticirea ca proces este foarte greu de reconstituit. îngrădirea turmelor în ţarcuri şi asigurarea hranei acestora. nu departe de ele. Tot pe baze logice se presupune că între vânătoare şi domesticire au existat câteva etape intermediare.000 in Estul Asiei. nu pot fi confirmate pe cale arheologică. în Irak. animal care era util vanatorilor. Aceste etape ar fi: 1. sau de către familiile individuale. Toate animale domestice au fost domesticite pentru prima dată în Orient.000 fusese deja domesticit la Shanidar. dar si altele. care constituiau taisul secerei. Palestina (Jerichon). Unul dintre acestea ar fi adoptarea de pui de animale de catre comunitatile de vanatori. Practic este foarte dificil de stabilit momentul în care un animal a devenit domestic. Printre modificarile comportamentale ar fi de amintit in primul rand comportamentul pasnic in prezenta omului. Zona orientală de invenţie cuprinde Iranul (Ali Kosh). urmărirea animalelor domestice în deplasările lor. Can Hasan). lipite cu rasini. Dintre modificarile morfologice pot fi enumerate cele ce tin de talia animalelor. precum şi în Iran. este credibila idea ca participau la activităţile agricole toţi membri valizi ai colectivităţii. studierea ADN-ului permite stabilirea arborelui genealogic al speciilor domestice actuale. inclusiv câinele despre care s-a crezut că ar fi apărut mai întâi în Europa. indiferent de sex sau vârstă. Azi este o certitudine că pe la 12. 2. de întreaga comunitate. de culoare. 4. Anatolia (Hacilar. fie prin taierea cu secera. Loturile cultivate. 3.Gramineele erau recoltate fie prin smulgere cu tot cu tulpina. Nu avem nici o informaţie cu privire la lotificarea suprafeţelor cultivate. Domesticirea duce in timp la modificari morfologice si comportamentale ale animalelor datorita selectiei controlate de catre om. dupa care erau legate si transportate spre asezari in baloti. motiv pentru care azi avem mai multe scenarii posibile. Apariţia aratrului este posibil să fi dus la propulsarea bărbatului în activităţile de cultivare mai mult decât înainte. Mai nou. Un alt scenariu presupune gestionarea animalelor salbatice si vanarea selectiva a animalelor. DOMESTICIREA SI CRESTEREA ANIMALELOR De un real folos pentru studierea domesticirii si cresterii animalelor este paleozoologia. Studii de data recenta aduc noutatea ca el ar fi existat deja in jur de 15-14. atrofierea coarnelor. care trebuie sa fi fost importanta. desigur. cum există pentru Mesopotamia (canale de irigaţie) sau China (fântâni). Irakul (Shanidar).supravegherea. păzirea turmelor aflate în stare de libertate. Este atestata o secera realizata din corn. Se . pe de altă parte. Terenul cultivat era situat în afara aşezărilor. care. înmulţirea turmelor în stare de captivitate. care avea un jgheab in care erau fixate microlite din silex. spre exemplu a celor batrane sau a celor aflate in exces. spre exemplu scaderea vitezei de deplasare. ori din Europa se cunoaste doar din jurul anului 10. Uneori se recoltau in prima faza doar spicele si abia ulterior si paiele. care poate stabili specia si varsta de sacrificare a animalelor pe baza studierii resturilor osteologice. Acest lucru este sugerat de faptul ca uneori ceramica neolitica contine ca degresant exclusiv pleava ramasa dupa recuperarea boabelor. Casele sunt prea concentrate în spaţiu ca să permită cultivarea intravilană.000. Acest scenariu este de admis mai ales in cazul cainelui. nu puteau fi foarte departe de aşezări pentru că nu erau cunoscute încă mijloacele de transport terestru (carul). Nu se ştie dacă pământul era exploatat în devălmăşie.

estimata pentru Ukraina. cam la aceeasi data in China. se pare în Palestina. a trăit şi în Europa. în intervalul 9000-8000. în Corsica. Porcul este întotdeauna sacrificat în jurul vârstei de un an. Sardinia. Oaia a fost domesticită în Orient. sus scrofa şi calul sălbatic.consideră că o etapă importantă în domesticirea animalelor este momentul în care se constată o riguroasă selecţie a speciilor şi apar stereotipii la vârsta de sacrificare a animalelor. coyotul si sacalul. De asemenea. pornindu-se de la muflonul roşu. inclusiv in spatial nostru. fapt care oferă posibilitatea perpetuării speciei. porcine şi câini. Calul va fi târziu domesticit. Analizele recente de ADN indica lupul ca stromosul cel mai probabil si indepartat al cainelui. în intervalul 4000-3000. 96 %. acest procent arată că vânătoarea a fost abandonată cvasi-total. în funcţie de animal. iar alta. bos primigenius. care se preta domesticirii. urmate de ovi-caprine. apar cu cea dintâi cultură neolitică: Cârcea-Gura Baciului. O excepţie este înregistrată în faza a II-a a culturii Sălcuţa. atestat în Asia Mică. Cea mai veche oaie domestică este atestată la Shanidar. dar şi exploatarea la maxim a unui animal (ne gândim la folosirea animalului nu numai pentru carne. în Irak. urmate de porcine şi doar pe ultimul loc se situeaza bovinele. în pofida acestui fapt. Se constată o preocupare pentru selecţia speciilor de animale în funcţie de zona de relief. Cele mai numeroase au fost bovinele. Strămoşul său sălbatic. A existat o ierarhie a animalelor domestice. ci şi pentru obţinerea unor produse secundare. creşterea numărului de porci indică o sedentarizare totală. De precizat este faptul că la capră procesul de domesticire nu este ireversibil. derivate). In spatial actual al Romaniei existau în fondul genetic bos primigenius . de la Gura Baciului. Sicilia. Tot în mileniul al 7-lea este atestat şi boul domestic în Grecia de nord. Vârsta de sacrificare este foarte importantă pentru că ea precizează modul în care este exploatat un animal. dar nu este încă sigur că ea ar fi fost domesticită independent de centrele orientale. O specie de capră sălbatică. Pe teritoriul nostru. Spania şi Grecia. Iran şi Cipru. Procentele foarte ridicate de oase provenite de la animale domestice indică o trecere bruscă de la vânâtoare. cel mai probabil pe la 3500. la creşerea animalelor domestice. procentual vorbind. a existat în paleolitic în întreaga Europă. fază în care predomină ovi-caprinele. în zona noastră nu s-a ajuns la domesticirea lor de catre comunitatile locale. ca forma de asigurare a subzistentei. excepţie făcănd căinele cunoscut inca din mezolitic. în Asia Centrală. cu foarte puţine excepţii. care este valabilă pentru toate culturile neoliticului. primele animale domestice. dar. O specie de muflon (muflonul de Corsica) care s-a pretat domesticirii a trăit şi în sudul Europei. În neoliticul romănesc nu se cunoaşte nici o cultură în aria căreia ponderea vânătorii să fi fost mai mare decât cea a creşterii animalelor. O statistică făcută pe resturile osteologice din stratul cel mai vechi de la Cârcea indică 76 % animale domestice. la 6500 la Jarmo şi la 6200 la Nea Nikomedia (în Grecia). când atinge maximul de greutate. În general. Capra a fost domesticită în jur de 7000. Cea mai optimista data ar fi in jur de 4000. Cainele are trei posibili stramosi: lupul. mai precis o capră domesticita poate redeveni sălbatică. fiind alese acelea care se adaptează cel mai bine la condiţiile de mediu. Porcul domestic este cunoscut pe la 7000 la Ras Shamra (Siria). fără etape intermediare. Creşterea lui .

Contribuţii la problemele neoliticului în România. Bucureşti. a folosit recipente din alte materiale: din piatră. apariţia ceramicii este legată de sedentarizarea comunităţilor umane. Eugen Comsa- Neoliticul pe teritoriul Romaniei. În cazul bovinelor. deci ceva mai târziu. deşi s-a făcut afirmaţia că în aria culturii Vădastra ar fi fost descoperit deja din neoliticul dezvoltat un cal domestic de talie mică. Ceramica se bănuieşte că a apărut mai întâi la populaţii cultivatoare de plante. Doar după ce bovinele au început a fi folosite ca animale de tracţiune. 1961. neconfirmată de alte descoperiri şi foarte îndoielnică. in prealabil. BIBLIOGRAFIE: Dumitru Berciu. Femelele sunt sacrificate la vârste mai avansate decât masculii. De abia în epoca bronzului calul a fost folosit altfel decat pentru hrana. a crescut vârsta de sacrificare a masculilor care.Gura Baciului. Iran şi Siria) ca şi în Japonia se situează în jur de 8000 i. Cifra avansată pentru apariţia ceramicii în Orientul Apropiat (Fenicia-Byblos. poate şi lutuite ca să poată adăposti lichide.n. realizate din fructe cu coajă lemnoasă. comparativ cu cultivarea plantelor sau creşterea animalelor. 1987. Prin urmare. Consideratii. IMPORTANTA CERAMICII . în lumina noilor cercetări.. pentru că ele erau mai stabile în spaţiu. din lemn scobit. descoperirea este singulară. Nu există alte atestări de cal domestic la acest nivel cronologic. utilizat la călărie. Asadar. vârsta de sacrificare diferă in primul rand în funcţie de sex.după această vârstă este inutilă pentru că sporurile în greutate sunt de aici încolo neglijabile. Fără îndoială că omul. deci ceramica a aparut deodată cu cea mai timpurie cultură neolitică: Cârcea. ba chiar în epoca de tranziţie ele sunt foarte puţine în Europa. în Orientul Apropiat a existat şi un neolitic aceramic.e. fiind nomade. Oaia este sacrificată la o vârstă cuprinsă între 4 -10 ani. care sunt sacrificaţi în momentul în care ajung la greutatea maximă. realizate din lemn sau piele. În ceea ce priveşte calul. înainte de-a fi inventat ceramica. burdufuri din piele sau chiar tigve de animale. Mestesugurile in neolitic MESTESUGURILE IN NEOLITIC OLARITUL APARITIA CERAMICII. Oaia întâlnită în neoliticul românesc are 60 cm la greabăn şi are ca strămoş pe ovis orientalis. fapt ce indică că ea este folosită şi pentru lapte şi lână şi că este asigurată şi perpetuarea speciei. erau castraţi. coşuri împletite din nuiele. Bucuresti. Pe teritoriul nostru nu a existat neolitic aceramic. Castrarea bovinelor este atestată prima data la nivelul culturii Starcevo-Criş. cele de păstori. preferau recipiente uşoare şi incasabile.

toate putand fi puse in evidenta prin surprinderea unor tipuri ceramice intrusive in anumite spatii. De asemenea. pe durata răcirii. Ceramica se încălzeşte la o temperatura de aproximativ 500 grade. indiferent de epoca. Metoda termoluminiscenţei. 2. oale găsite în cuptoare de ars ceramica sau pe vetre. Calitatea ceramicii poate fi expresivă şi în departajarea indivizilor din punct de vedere al statutului social. pentru viaţa cotidiană a comunităţilor neolitice. sistemul de construcţie a cuptoarelor. a cerealelor şi lichidelor. de exemplu. deoarece noile recipiente au făcut posibilă fierberea şi prăjirea şi folosirea unor alimente care nu sunt comestibile în stare naturală. vasele antropomorfe şi zoomorfe). atunci când este vorba de forme ceramice. câmpul magnetic al locului în care are loc procesul de ardere. din pacate. pastei şi a materiilor prime folosite pentru frământarea ei . Gustul artistic sau lipsa lui. poate indica deosebiri în ceea ce priveşte prosperitatea unei comunităţi sau a unui grup din cadrul acesteia. ci. nu există laboratoare în România pentru aplicarea lor. motive sau tehnici decorative utilizate. thoriu). Ceramica poate fi şi un mijloc de datare. potasiu 40. Reactivarea duce la apariţia unei raze de lumină care este măsurabilă. ca şi transportul lor la mari distanţe. În procesul de fabricare a ceramicii s-au acumulat. presupune cunoasterea: 1. metoda arheomagnetică poate fi utilizată numai pentru obiecte din lut ars care au rămas pe loc după ardere ca. ştiut fiind faptul că o serie de vase au fost folosite exclusiv în oficierea unor ritualuri religioase (vasele pentru libaţii sau de ofrandă. Drept urmare. în primul rând. in chip special în prelucrarea metalelor. a unor relaţii de schimb sau chiar a unor mişcări de populaţii. De o deosebită valoare este ceramica pentru surprinderea unor legături interculturale.Ceramica este pentru arheolog extrem de importantă. Vasele au permis depozitarea în bune condiţii a rezervelor de hrană. prin folosirea a două metode fizice: 1. Metoda arheomagnetică. Pe baza studiului ceramicii pot fi depistate centrele de olari ca şi arealul deservit de acestea. care se bazează pe faptul că lutul ars are o proprietatea importantă: aceea de a memora. studiul ceramicii poate da informaţii despre viaţa cotidiană a unei epoci: nutriţie şi rafinamente culinare sau despre viaţa religioasă. De asemenea. pereţi din lut ai unei locuinţe care a ars şi apoi s-a prabuşit pe loc. au fost periodizate toate aceste culturi. fiind artefactul pe baza căruia au fost definite grupele culturale cunoscute până în prezent precum şi ariile lor de răspândire. Apariţia ceramicii nu este importantă doar pentru arheologie. care au putut fi aplicate ulterior în alte domenii. prin experienţe repetate. fapt ce duce la reactivarea elementelor radioactive conţinute de ceramică sau absorbite din sol (ca uraniu 238. Apariţia ei a schimbat hotărâtor alimentaţia. CERAMICA NEOLITICA Studiul ceramicii. Ambele metode sunt costisitoare şi. numeroase cunoştiinţe tehnologice cu privire la reglarea arderii. pe baza tipologiei ceramicii şi a evoluţiei ei în timp. Statuetele de la Hacilar (66 de piese) au fost supuse unei analize de acet fel şi s-a ajuns la o concluzie de-a dreptul neaşteptată: 40 erau falsuri recente.

Materia primă de bază este lutul sau argila care se amesteca. procedeelor de ardere STUDIUL PASTEI SI DEGRESANTILOR Pasta se poate studia cu ochiul liber. tipologiei formelor ceramice 4. bineinteles.2. Examinarea cu ochiul liber este. procedeelor de modelare 3. cu apă. cel din urmă putând ajuta la depistarea depozitelor de argilă utilizate. dar şi cu ajutorul microscopului petrografic. care au rolul de-a asigura elasticitatea vasului şi de a împiedica fisurarea lui dupa . La acestea se adaugă degresanţi. tehnicilor şi ustensilelor de ornamentare 5. asta doar după ce ceramica a fost bine spălată şi a fost îndepărtată crusta calcaroasă care s-a depus pe ea în urma zacerii în sol cu ajutorul unui detartrant. metoda cea mai la îndemână şi cel mai des utilizată. Mai există o metodă de studiu: bombardamentul cu raze beta. motivelor decorative 6. desigur. cel mai adesea o soluţie slabă de acid acetic sau clorhidric (10%).

fapt care indică folosirea unui suport uşor curbat. Toate aceste materii prime se amestecă bine şi se frământă. cioburile mărunţite provenite de la vase sparte. Pentru obţinerea unei paste intermediare sau fine s-au folosit alţi degresanţi: nisipul amestecat cu pietricele. Desigur că. până când se obţine o pastă perfect omogenă. Astfel. calcarul pisat. Cei mai vechi şi cei mai răspândiţi degresanţi la nivelul neoliticului au fost pleava şi paiele tocate. a modului în care a crăpat vasul (de obicei în locurile de îmbinare.n. 3 tehnici: 1. de gătit sau de transport. care sunt mai vulnerabile) poate aduce indicii cu privire la tehnica de modelare. . apare târziu. 2. care facilita rotirea vasului şi-l expunea mai puţin la deformări cu ocazia realizării decorului. De asemenea. deci când olăritul nu era un meşteşug specializat. ci unul casnic. căci nu mai era rotit vasul. Cine modela vasele? În general se admite că. care se lipeau de fundul vasului. nisipul fin.. date spre expertiză la Institutul de medicină legală. Unele vase ale culturii Boian. Există. De regulă. Pasta intermediară era utilizată cel mai adesea pentru recipiente în care se gătea sau din care se mânca. cochiliile de melci şi scoici sau calcarul cochilifer au fost degresanţii cei mai utilizaţi la sfârşitul eneoliticului şi în perioada de tranziţie la epoca bronzului. la început. Ulterior apar şi vase cu fundul plan-concav.evaporaea apei. deşi era cunoscută în Grecia încă din epoca bronzului. iar pasta fină pentru recipiente de cult sau vase din care se mânca sau se bea. Studiul atent al exteriorului şi interiorului vasului. pleava este caracteristică mai ales neoliticului timpuriu şi mai ales vaselor mari. Acesta trebuie sa fi fost şi un prim pas care a dus mai târziu la apariţia roţii olarului. par a confirma această ipoteză. unde au fost examinate amprentele digitale. pe la 450 i. vasele erau modelate şi decorate de femei. cernut. o pastă de bună calitate. frământarea unui boţ de lut şi scobirea lui. cât si in interiorul vasului. tehnică folosită la vasele de dimensiuni foarte mici. TEHNICILE DE MODELARE A CERAMICII. deci în epoca La Tène. de regulă. ci suportul. drept pentru care aceşti degreasanţi fie au fost abandonaţi în favoarea altora.e. Cochiliile de scoici sunt folosite mai ales în aria culturii Hamangia din neoliticul dezvoltat. Pentru ceramica de uz gospodăresc. Ultima operaţie era netezirea peretilor atât la exterior . de sudură. o pastă intermediară. În neolitic au fost folosite în exclusivitate doar primele trei tehnici de modelare. de provizii. se obţinea o ceramică destul de grosolană. care nu prea putea fi decorată. în timp. din benzi de argilă. cernut. apar şi alte tehnici de modelare: cu roata olarului sau prin turnarea în tipare. În spaţiul nostru roata olarului. unde exista din abundenţă această materie primă. mai degrabă miniaturale. 3. Construirea vasului din fâşii. iesite din uz. Este de precizat că degresantul are un rol hotărâtor pentru calitatea vaselor. în principal. fie au fost găsite soluţii (de exemplu acoperirea suprafeţei vasului cu un strat subţire de lut) pentru a se depăşi acest impas. prin folosirea paielor şi a plevii. Tiparele sunt atestate pentru prima oară tot în La Tène. Nisipul cu pietricele sau cioburile pisate dau. tehnica au columbin. iar nisipul fin. Iniţial vasele au toate fundul drept. cochiliile de scoici sau de melci pisate. cultură care se dezvoltă în Dobrogea. Se realiza mai întâi fundul rotund şi plat al vasului peste care se aşezau colăcei din lut cu diametru variabil.

dacă s-a găsit. arsă pe vatră. tronconic. Acest mod de descriere prezintă marele avantaj că este uşor de vizualizat şi este mult mai obiectiv. de gătit. bitronconic. ovaidal. Fără îndoială că olăritul ca meşteşug casnic nu a dispărut decât foarte târziu. de la o etapă la alta. etc. pentru o cultură. 1. în formă de sticlă. tot femeile ar fi fost cele care se ocupau în exclusivitate cu el. adică în eneolitic. pentru a putea fi uşor înţeleasă. torţi. Termenii au ambiguitate: ce fel de pepene ? (sferic sau ca o minge de rugbi?). cunoştinţe speciale legate de folosirea şi reglarea cuptoarelor. conic. însă. Inconvenientul este acela ca descrierea nu este foarte rapida si poate deveni plictisitoare pentru cititor.realizată în casă. deoarece nu s-a găsit încă un limbaj comun sau. amforă. Denumirea formelor ceramice prin folosirea unor termeni care denumesc ceramica grecească. de mâncat. aprovizionare cu combustibil pentru întreţinerea arderii. de la o zonă la alta. de băut. existând în paralel cu cel specializat şi asigurând minimul necesar în materie de oale pentru o gospodărie. cilindric. dar şi cea mai defectuoasă metodă pentru că este total subiectivă şi greu de înţeles. Este un deziderat care este. este mai greu de admis că. deci când apar anumite stereotipii sau canoane de modelare şi de decorare. etc. Descrierea ceramicii (ca şi tipologia ei) trebuie să fie foarte obiectivă şi precisă. este cel mai probabil ca femeile să fi fost cele care realizau vasele. de frământare a lutului. de cult. ce fel de borcan sau de sticlă?. în evul mediu. etc. . etc. Asta pentru că meşteşugarii produc mari cantităţi de oale. în formă de sac. Forma este desigur dictată de funcţionalitatea vasului: vas de provizii. avantajul ar fi doar acela că descrierea este expeditivă. În arheologie este absolut obligatorie descrierea vaselor şi alcătuirea unei tipologii a formelor ceramice tipice pentru o aşezare. FORME CERAMICE IN NEOLITIC Există. nu este întotdeauna sau întru totul respectat. 2. de genul vas de tip lekithos. greu de atins. pentru o necropolă. de transport. Descrierea este impresivă şi subiectivă. Se folosesc termeni ca vas în formă de pepene. face posibilă descrierea tuturor părţilor componente ale vasului: fund. pe parcursul neoliticului. de la o cultura la alta. krater. pentru că ele ştiau cel mai bine de ce au nevoie în gospodărie. Totuşi. gât. Folosirea în descriere a unui limbaj geometric: vas semisferic. Se poate vorbi deci de olărit ca de un meşteşug specializat în momentul în care apar cuptoarele de ars ceramica. kantharos. atunci când se poate vorbi despre olărit ca meşteşug specializat. Descrierea prin asocierea unei forme ceramice cu obiecte contemporane. o mare varietate de forme ceramice. Acest sistem nu poate fi consecvent aplicat din mai multe motive: exista de multe ori vase care nu-şi găsesc corespondent de formă în ceramica grecească sau asemănarea de formă a unor vase cu forme ceramice greceşti este uneori foarte aproximativă şi forţată' fapt ce creează cititorului imagini false. fapt ce presupune operaţii dificile de scoatere a materiei prime. În plus. 3. în formă de borcan. trunchi. cu rol funerar. sferic. Este cea mai expeditivă. Se pot remarca mai multe tendinţe atunci când se denumesc şi se descriu vasele. indivizi care se ocupă doar de această activitate şi în momentul în care sunt viziblie seriile ceramice.

cupa cu picior.O descriere corectă trebuie să aibă în vedere toate părţile componente ale vasului: fund. Este o tehnică comună tuturor culturilor neolitice. vasele antropomorfe sau cu capac antropomorf din aria culturilor Vinca si Gumelnita. buza. . frecvente în aria culturii Gumelniţa. gâtul. Ca forme mai deosebite pot fi amintite vasele duble. 1. sau metal. tipice culturii Cucuteni.constă în zgârierea peretelui crud al vasului cu ajutorul unui obiect ascuţit din os. bolul. torţile. umărul. de tip binoclu. apucătoarele sau proeminenţele. unele general valabile pentru toate ariile culturale. diferite tipuri de pahare. motiv pentru care exemplificarile sunt inutile. altele tipice doar unora dintre ele. incizarea. TEHNICI DE ORNAMENTARE A CERAMICII IN NEOLITIC Sunt atestate la nivelul neoliticului destul de multe tehnici de decorare a ceramicii. castroanele semisferice sau bitronconice (unele suspendate pe suporturi cilindrice). mai rar amforele. lemn. partea inferioară a corpului. Cele mai frecvente vase în neolitic sunt vasele mari de provizii. vasele zoomorfe. partea superioară a corpului.

ci este stropit cu acest amestec. 3. de obicei albă. se umplu cu o substanţă. Consta în sculptarea în peretele crud al vasului cu ajutorul unei ustensile de forma unei spatule. stratul gros de lut având proprietăţi termorezistente. De obicei sunt tratate în această manieră vasele de gătit. cu mult lut. capătă un luciu metalic. vasele tratate în acest fel. Drept urmare apar ornamente adâncite. sunt si mai puţin alunecoase si mai usor de manipulat in bucatarie. care se numeşte angobă sau slip. care contrastează cu fondul vasului. scotand in evidenta motivul ornamental. vasul nu se mai cufundă. . În urma acestei opeaţiuni iau naştere pe pereţii vasului un fel de pliuri adâncite. deci tipică în primul rând culturilor Vădastra şi Boian. În urma acestei operaţiuni. in special culturilor Vădastra şi Boian. Impresiunea sau imprimarea constă în apăsarea peretului crud al vasului cu diferite obiecte care-şi lasă amprenta pe perete si se constituie in element de decor. în vederea decorării. pe pereţii vasului se depune un strat subţire de lut. Se face cu pietre sau cu lustruitoare din lut. Tehnica s-a folosit mai ales în ariile culturilor Dudeşti. În acest caz. Incrustarea cu materii colorate. amestecul de lut cu apă este mai dens. în care apoi se scufundă vasele modelate şi zvântate. 5. Cucuteni.tehnică care are ca scop acoperirea porilor vasului şi înobilarea suprafeţei vasului care. ulterior. folosindu-se scoica cardium). dublata de presare. cu scoica (tipic pentru Hamangia. dar şi culturii Hamangia. aproape întotdeauna asociată cu excizia. cu degetul. prin lustruire. Uneori. Tehnica este folosită pentru a acoperi porii vaselor şi pentru a uniformiza suprafaţa vasului. Operatiunea se poate face cu pieptenele. după care. mai ales dacă degresantul a fost pleava. de forma unei ştampile. cu şnurul. de consistenţa noroiului. fiind mai zgrunturoase. Vinča-Turdaş. Lustruirea. se uniformizează suprafaţa vasului. cu rogojini sau ţesături (cultura Tisa). 7. Constă în formarea unei băi din amestec de lut cu apă.2. mai rar roşie. care. Gumelniţa). Barbotinarea este o tehnică foarte răspândită în neolitic. cu măturica.este o tehnică tipică mai ales neoliticului dezvoltat. de consistenţa unei smântâni. cu degetele. Canelarea este tot un fel de lustruire. cu unghia (Starčevo-Criş. 4. Totodată. excizarea.este tehnica mai sus amintită. 6.

roşu şi ciocolatiu este tipică culturilor Ariuşd. Pictura policromă. 9. Precucuteni şi Cucuteni. MOTIVE DECORATIVE PE CERAMICA NEOLITICA Cele mai frecvente motive utilizate pe ceramica neolitică sunt: . prin ardere. în chip identic. proeminenţe sau butoni. deci la inceputul neoliticului. Uneltele folosite pentru decor sunt scoica. Decorul plastic constă în adăugarea de pastă suplimentara pe peretele vasului. StarčevoCriş. era mai rezistentă. În aria culturilor Gumelniţa şi Sălcuţa s-a practicat pictura cu grafit. pintaderele. Cea realizată după ardere se numeşte pictură crudă. Ciumeşti. rotiţa. dar mai ales in eneolitic. Pictarea s-a utilizat mult în neolitic. cu alb. 10. Ea poate fi realizată înainte sau după ardere. Cel mai adesea se adaugă brâuri în relief. pieptenele. care trebuiesc repetate în câmpul vasului de mai multe ori. după modelare.8. Stampilarea se realizează cu ajutorul unei stampile din lut cu care se apasă pe peretele crud al vasului. măturica. Tehnica este utilizată pentru motive decorative mai complicate. vârfuri ascuţite din os. De obicei pictarea se realiza înainte de ardere pentru simplul fapt că. Pictura monocromă este frecventă pe ceramica culturilor Cârcea-Gura Baciului.

Triunghiurile haşurate 6. Romburile concentrice (Vinca) 4.1. Bulinele (Cârcea-Gura Baciului) 13. Motivele în căpriori 9. Parantezele (Gumelniţa) 11. Spicul de grâu (Starcevo-Cris) 10. Spirala dinamică (Cucuteni) 8. Motivul ochiului (Cucuteni) . Dinţii de lup (Vădastra) 5. Portativul muzical (cultura cu ceramică liniară) 12. Tabla de sah (Boian) 7. Reţelele de linii 15. S-urile îmbucate 14. Liniile unghiulare (StarčevoCriş) 2. Meandrul (Vădastra) 3.

REGULILE DE DISPUNERE A DECORULUI Se constată unele stereotipii de poziţionare a decorului. iar cele antropomorfe sau zoomorfe sunt foarte rare şi tot de esenţă geometrică. Aceste orificii pot fi astupate. Tărtăria si Ariuşd. ca urmare vasele sunt pătate. sunt instalatiile cele mai răspăndite. Triskelion-ul (Cucuteni) Tipic neoliticului este decorul strict geometric. Cuptoarele simple. din faza Cucuteni A.pe întreg corpul vasului (oroarea de vid). Temperaturile obţinute în aceste cuptoare nu depăşesc 500 de grade. care asigura circulatia aerului in cuptor. Partea aflată deasupra nivelului de călcare are pereţi din lut. variabile de la o arie culturală la alta sau în funcţie de mărimea şi funcţionalitatea vasului: 1. Astfel de cuptoare se cunoasc de la Cârcea. asimetria. ca atare ceramica este de proastă calitate. Un astfel de cuptor se cunoaşte de la Glăvăneştii Vechi. atunci cand el are gura larga. cu o singură cameră. Apariţia lor este o dovadă sigură că olăritul este deja un meşteşug calificat. Cuptorul este prevăzut cu două deschizături: una laterală. au formă tronconică sau calotiformă şi prezintă o uşa de acces.in arie Cucuteni. se constata adeseori prezenta decorului chiar si in interiorul vasului. Sunt tipice mai ales neoliticului timpuriu. Ariuşd şi Cucuteni ARDEREA CERAMICII IN NEOLITIC La nivelul neoliticului s-au practicat diferite tipuri de ardere şi s-au folosit instalaţii mai mult sau mai puţin complicate. Cuptoarele de acest . Lipsesc motivele vegetale. unele părţi ale vasului sunt arse incomplet sau chiar crude. cuptoarele sunt plasate la periferia aşezărilor sau înafara lor. Cuptoarele cu doua camere sunt rare şi nu se cunosc decât din aria culturii Cucuteni. frize sau celule ornamentale 3. Cele mai simple instalaţii de ardere au fost vetrele casnice deschise. 2. 1. 2.este destul de rară. Temperatura de ardere pe vatra este scăzută. mai ales pentru ceramica nepretenţioasă: vase de provizii sau de gătit. pe unde se introduc lemnele şi alta în partea superioară.din faza Cucuteni B. De obicei. se fărâmă.16. simetria.caracterizeză toate culturile neolitice 2. în părţile mai expuse privirii. aproape de o sursă de apă. Principii de dispunere a decorului: 1. dar ele sunt foarte puţine tocmai datorita faptului ca nu au rezistenţă. in arie Cucuteni. aparand doar pe ceramica cucuteniana. Se cunosc şi vase care au fost doar expuse la soare. adica in partea superioară a vasului sau pe diametrul maxim. 3. decorul fiind organizat în benzi. arderea este inegală. Ele sunt puţin adâncite în sol. jos (de acces). dar continuă să fie folosite pe tot parcursul neoliticului. fiind tipică doar culturilor Precucuteni. Cuptoarele au diametrul de aproximativ 2 m şi înălţimi care sunt sub 1 m.repetarea aceluiaşi motiv de mai multe ori. alte sunt supraarse.

Pe lângă pandantive. Culoarea vaselor depinde în primul rînd de tipul de ardere: arderea reducătoare. Cuptorul este rotund în plan şi tronconic în secţiune. Aici se introduce combustibilul. deci importate.Grătarul se sprijină fie pe un picior cilindric. cu pereţii uşor boltiţi. cuprinzând piese din mai multe epoci. Piesele din aur sunt. care seamănă până la identitate cu piesle din aceeaşi arie culturală din Bulgaria (acolo numita Karanovo VI). PRELUCRAREA AURULUI Cea mai veche piesă din aur. mai ales a aurului şi cuprului. datează din eneoliticul timpuriu şi a fost descoperită la Boian. cules din albiile râurilor. o banală sârmă. pandantul culturii Gumelniţa de la sud de Dunăre. În camera superioară se ard vasele. Majoritatea pieselor gumelniţene sunt pandantive en violon. vasele nu mai prezintă pete. în marea lor majoritate. Grătarul elimină contactul direct dintre vase şi combustibil. dă o ceramică de culoare cenuşie până la negru. fără oxigen. cum era şi de aşteptat. dintre care peste 100 aparţin tezaurului de la Moigrad. El este eterogen. iar cea oxidantă nuanţe roşu. Necropola de la Varna aparţine culturii Karanovo VI. iar camera superioară un orificiu care poate fi acoperit. Cele două camere sunt despărţite de un grătar perforat care permite circulaţia aerului. temperatura de ardere sau timpul de ardere. De exemplu. podoabe: ace. Doar pentru arderea vaselor pictate cu grafit sunt necesare temperaturi foarte înalte.tip au o groapă de acces (numita groapa olarului). Având în vedere că aurul din Apuseni are un conţinut ridicat de argint (25 %). din aria culturii Bodrogkeresztúr. PRELUCRAREA METALELOR IN NEOLITIC La nivelul neoliticului este confirmată de descoperirile arheologice folosirea sau chiar prelucrarea unor metale. prima de la Durankulak. Acest cuptor prezintă multiple avantaje. Mai mult de atat nici nu este nevoie pentru că la 1175 de grade lutul se vitrifiază. dar acesta este un metal folosit doar accidental. Trebuie remarcată marea cantitate de piese de aur din două necropole din Bulgaria. Camera inferioară se numeşte focărie. Gumelniţa şi Cucuteni. ca atare arderea este egală. care cântăresc aproximativ 6 kg. cu un procent scăzut de argint. Unul dintre cei 4 idoli este de mari dimensiuni şi cântăreşte 750 g. Focăria are o gaură de alimentare. Există şi alţi factori care pot influenţa nuanţa: tipul de argilă. se remarcă . a doua de la Varna. de circa 1050 grade. În necropolă au fost descoperite în jur de 3000 de obiecte din aur. pandantive de tip saltaleoni sau alte tipuri care reprezintă foarte schematic silueta umană. este foarte probabil ca aurul să provină din Tracia sau Macedonia. Analiza metalografică a pieselor gumelnitene din România dovedeşte că la confecţionarea pieselor s-a folosit aur nativ. Identitatea de formă cu piesele din Bulgaria ar încuraja chiar ideea că sunt piese provenite din ateliere sudice. Este vorba de circa 130 de piese. Înainte de folosire. apa şi oxizii pe care aceasta îi conţine. Au fost atribuite neoliticului 105 mărgele care au formă bitonconică sau de butoiaş. completă. operatiune care putea dura o zi intreaga. cuptorul era foarte bine încins. Arderea poate fi reducătoare sau oxidantă. se pot obţine temperaturi cuprinse între 500-1000 grade. Se cunoaşte chiar şi o piesă de plumb la Sălcuţa. fapt care-i conferă o culoare albă. doi idoli en violonşi 4 idoli antropomorfi. cu braţele în cruce. spre exemplu cu cele de la Hotnica. după cum orificiile sunt astupate sau deschise. Tezaurul a fost descoperit în împrejurări necunoscute şi a fost achiziţionat de Muzeul din Cluj în 1912 de la un negustor. deci se poate regla arderea. Cele mai multe piese de aur se datează în eneoliticul final şi aparţin culturilor Bodrogkeresztúr. fie pe un perete median perforat.

de obicei. nu este exclus ca ele să provină din ateliere locale şi să fie realizate din aur transilvănean. Urmează o lustruire a piesei. prin ciocănire. Gumelniţa. care a fost prelucrată prin ciocănire. mai rar străpungătoare sau cârlige de undiţă. Un fenomen asemănător se constată şi în nordul Bulgariei. Hunedoara. mărgele. fapt dovedit de apariţia unui număr destul de mare de piese masive din cupru în ariile culturilor Cucuteni. mai degrabă. Marton Roska credea că au fost folosite la tăierea şi prelucrarea lemnului. în aria culturii Starcevo-Criş prin descoperirea unei sule la Balomir. Primele tipare apar în Orient în mil. tehnică numită au repoussé. inele de buclă. Catal Hüyük si Ergani (Anatolia). ar fi putut fi. în urma căreia se obţine o foiţă subţire. Dimini sau Sesklo. realizate cu ajutorul unui poinson. jud. al 6-lea. piesele din cupru sunt foarte puţine şi. în eneolitic. Ulterior s-a ajuns la reducerea aramei din minereuri complexe de cupru. dar. există. căci reducerea presupunea temperaturi destul de scăzute de circa 700-800 de grade. Cele mai multe piese sunt nedecorate. având în vedere că arama este foarte moale.foarte multe aplici pentru îmbrăcăminte ca şi foiţele de aur folosite pentru acoperirea unor părţi ale trupului:ochii. faţa sau mâinile. METALURGIA ARAMEI IN NEOLITIC Datele pe care le avem cu privire la prelucrarea aramei arată că acest metal a fost folosit pentru prima dată în mileniul al 7-lea la Ali Kosh . Bodrogkeresztúr-Gorneşti şi Tiszapolgár-Româneşti. Nu este exclus ca minereurile frumos colorate să fi fost colecţionate şi pentru tatuaje sau în scopuri cosmetice. În ceea ce priveşte tehnicile de prelucrare. însă. Cu privire la funcţionalitatea acestor piese au existat mai multe supoziţii. trebuie remarcat că aurul este prelucrat la rece. doua tipuri de topoare cu gaură transversală ( respectiv topoarele-ciocan şi topoarele cu braţe în cruce) şi târnăcoapele. Iniţial minereurile de cupru erau colecţionate pentru culoarea şi luciul lor şi folosite pentru confecţionarea mărgelelor. mult mai . Sălcuţa. şi piese decorate cu puncte sau cerculeţe în relief. prin procese nu foarte complicate. iar restul pieselor. În mileniul al 5-lea. Este cazul malachitului sau azuritului. judecand dupa culoarea aurului. Până în eneolitic. în timp ce în staţiuni neolitice celebre din Grecia. iar Ion Nestor a emis ipoteza că topoarele cu braţe în cruce au fost. care este decupată în forma dorită. Pentru piesele de la Moigrad nu există o analiză metalografică. G. Este clar deci faptul că raritatea acestui metal îl face să aibă in neolitic mai degrabă regimul unui metal preţios şi exclusiv un rol ornamental. precum Dikili Tash. piesele masive din cupru sunt o raritate. are loc o evidentă dezvoltare a metalurgiei cuprului în spaţiul sud-est european. Sunt mai frecvente patru categorii de piese: toparele plate (pană sau ic). Probabil că în aceeaşi tehnică au fost prelucrate şi piesele timpurii de la noi. Arama este atestată pentru prima dată în spaţiul nostru în neoliticul timpuriu. Este vorba de aramă nativă. topoare de luptă. Childe credea că târnăcoapele şi topoarele au fost utilizate la exploatările de minereu şi de sare. de mici dimensiuni. majoritatea piese de podoabă: ace cu dublă volută.

probabil. Analiza metalografică a unor piese din Oltenia şi Muntenia. publicat de Alexandru Vulpe. Este vorba de depozitul de topoare de la Cărbuna care continea 343 de piese. se prelucrează uşor. faza III. mai ales de bărbaţi. fiind adunate şi încadrate tipologic. Moldova. Ar mai fi şi alte indicii care duc spre supoziţia că ar fi existat ateliere în spaţiul nostru. a analizat 200 de piese masive din cupru din aceasta perioada şi a constatat că 90 % dintre ele sunt noi. La vremea aceasta există dovezi de exploatare a minereurilor de cupru doar la Rudna Glava. Nordul Dobrogei. urmează piesele descoperite în depozite. aflate într-o zonă de dealuri cu altitudini de 300-400 m. Printre avantaje: se reduce uşor. Oltenia (Baia de Aramă). drept pentru care se toarnă destul de greu în tipare şi există riscul să se formeze bule de aer în interiorul pieselor. din seria PBF. în volumul Äxte und Beile aus Rumänien (Topoare si securi din Romania) II. imbraca forma unor şanţuri. O descoperire de excepţie a fost făcută pe teritoriul Rep. date fiind posibilităţile de transportare a minereului foarte rudimentare. de obicei locuri cu relief înalt. Dezavantajele majore sunt că este foarte vâscoasă în stare incandescentă. Henrieta Todorova. Este posibil ca multe din piesele finite să provină din ateliere sudice. ceea ce este sigur insa este ca reducerea nu s-a realizat în aşezările din apropiere. mai puţin târnăcoapele din cupru. de putere. Nu este exclus nici chiar ca ele să fi fost lingouri folosite în schimburile dintre comunităţi. doar 10% avănd vagi urme că ar fi fost utilizate. unde au fost descoperite vase arse secundar care aveau în interior urme de zgură de cupru. în Serbia şi la Aibunar. arama este foarte moale . apanaje ale unor persoane cu un statut social înalt. Deocamdata nu avem dovezi de exploatare a resurselor interne de minereu de cupru. Supoziţia că piesele masive din cupru nu ar fi unelte se bazează şi pe faptul că majoritatea pieselor provin din morminte. in ciuda faptului ca resurse exista. cele mai multe provenite din Transilvania. a dus la concluzia că aceste piese sunt făcute din cupru provenit din Tracia.n. Cel mai adesea. Pentru exploatarea minereurilor s-au utilizat topoare masive din piatră. dar în niciuna nu s-au aflat instalaţii de reducere a minereului. Maramureş. Pe lângă aceste patru categorii de piese. precum cele din sudul Banatului. SE Transilvaniei (Bălan). Nu au fost descoperite locurile de reducere. Arama prezintă avantaje şi dezavantaje. aşezări şi morminte. Topoarele şi târnăcoapele din arama descoperite pe teritoriul României au făcut obiectul unui studiu complex. doar foarte puţine au fost descoperite în aşezări. Crişana şi Banat. piesele de arama descoperite în aşezări sunt banale străpungătoare. IX/5. mai apar. dar destul de rar. atestată doar în spaţiul Transilvaniei şi Moldovei. cele cunoscute până în 1974. care reprezintă o variantă tipologică originală. căci analizele metalografice au dovedit că arama provine din cel puţin patru locuri de extracţie diferite. este maleabilă. Este sigur că în Bulgaria au existat şi alte locuri de extracţie. sa se fi aflat în imediata vecinătate a locurilor de extracţie. în aria culturii Precucuteni. Foarte probail erau creuzete folosite la turnarea metalului. in toate au fost descoperite piese din cupru. motiv pentru care ele sunt mai greu de depistat de cercetarile arheologice moderne. ca de exemplu o descoperire din nivelul Sălcuţa de la Ostrovu Corbului. teritoriul României este şi foarte bogat în zăcăminte de cupru. se topeşte la 1085 de grade. din ariile culturilor Sălcuţa şi Gumelniţa. Foarte multe sunt descoperiri izolate (peste 200 de piese). fapt care întăreşte ipoteza că reducerea se făcea foarte aproape de locul de extracţie. Este posibil ca atelierele de prelucrare a aramei. O cercetătoare din Bulgaria. însemne de demnitate. în Bulgaria. nr. În aceste şanţuri a fost descoperită ceramică neolitică care sugerează că ele funcţionează deja pe la 5100/5000 i. poate chiar piesele finite provin din ateliere sudice. nu au nici o urmă de întrebuinţare. Deocamdată este dovedită producerea locală doar a topoarelor de tip pană prin descoperirea a două valve de turnare (tipare) în aşezarea de la Căscioarele. Se cunosc peste 300 de piese. pumnale sau străpungătoare. Exploatarile de la Aibunar. În plus.Totodată. În jurul minelor de la Aibunar au fost cercetate 7 aşezări neolitice. Indicii pentru o producţie locală ar mai fi si pentru toparele cu braţe în cruce de tip Târgu Ocna.e. semn ca originea lor trebuie cautata aici.

ajungandu-se la sedentarizare totala spre sfarsitul epocii . Sunt abandonate definitiv aşezările în peşteri si se generalizează aşezările în aer liber. care prezenta dezavantajul că modelul de ceară putea fi utilizat o singură dată şi turnarea în tipare monovalve sau bivalve din piatră sau din lut.şi se deformează uşor. Este destul de probabil că ritualuri magice însoţeau acest proces. Bucuresti. În unele arii culturale. nu se pot face afirmaţii care să fie valabile pentru toate culturile. care funcţionează în poziţionarea unei aşezări. în . pastrandu-se un orificiu. În rest. situate pe boturi de deal. Bucuresti. 1968 Eugen Comsa. 1987 Habitatul si necropolele in neolitic HABITAT SI NECROPOLA IN NEOLITIC HABITATUL Economia de tip productiv a determinat o mai mare stabilitate în spaţiu a comunităţilor umane.Arta neolitica în România. există şi aşezări de înălţime. 1979. lunca Dunării. Consideratii. BIBLIOGRAFIA: Vladimir Dumitrescu. Bucuresti. Metoda cerii pierdute presupune realizarea obiectului dorit din ceara. După turnarea şi răcirea pieslor se mai făceau eventuale operaţiuni de retuşare. procesul tehnologic fiind destul de complicat. Bucuresti. Vladimir Dumitrescu. ostroavele.Arta preistorica în România. o data cu culturile Boian şi Stoicani-Aldeni. toate zonele de relief sau pentru întreg intervalul cronologic. Au doar şanţuri împrejmuitoare care asigură securitatea animalelor domestice în faţa atacului animalelor sălbatice sau sunt facute pentru a ingradi deplasarea animalelor domestice in afara arealului locuit. Printre locurile preferate se numără terasele joase sau înalte ale raurilor. Regula de bază. Dupa racire. TIPURI DE ASEZARI În neoliticul timpuriu aşezările nu sunt fortificate. Starcevo-Criş din Moldova. Este neîndoielnic că prelucrarea aramei la nivelul eneoliticului s-a făcut de către meşteri specializaţi. apar tot mai multe aşezări fortificate artificial sau natural. ci pe tot parcursul preistoriei. Acesta era apoi imbracat intr-o pelicula de lut. este amplasarea asezarilor in vecinătatea unei surse de apă potabilă: apă curgătoare sau izvor. Poziţionarea aşezărilor este variabilă.Neoliticul pe teritoriul Romaniei. Prin acesta din urma se turna metalul incandescent care topea ceara si apoi ii lua locul. Precucuteni. Vladimir Dumitrescu. Pentru obţinerea pieselor din aramă au fost folosite două proceede de turnare: metoda cerii pierdute. Cucuteni. regulă valabilă nu numai în neolitic. iar fenomenul capătă intensitate mai ales în eneoliticul final. În eneoliticul timpuriu. 1974. se spargea carcasa de lut.Arta culturii Cucuteni.

acoperiş de formă conică. se cunosc şi aşezări care au sute de locuinţe. altele au casele aliniate in şiruri. De regulă. Sălcuţa. fiind înconjurate de râpe. prevăzute cu anexe care vin să asigure confortul si necesitatile cotidiene. care nu oferă o suprafaţă de locuit prea mare. altele. Unele sate au locuinţele rarefiate în spaţiu. cu diametre de 3-6 m si au o o groapă cu treapte de acces.cu un sistem de apărare mai rar. sustinut de un stâlp central. 3. Tipurile de locuinţe ne sunt cunoscute ca urmare a cercetarii unor resturi de locuinţe. format dintr-o palisadă constituită din pietre acoperite cu lut. sofisticat şi solid. cele de tip tell. 2. colibele şi adăposturile din peşteri sunt înlocuite cu locuinţe elaborate. Gumelniţa. Suprafaţa aşezărilor este variabilă. ultimele fiind mai frecvente în a doua parte a epocii. Un tip de aşezare specific mai ales eneoliticului. Printre aşezările fortificate pot fi amintite: 1. Sunt uilizate atât locuinţele de tip bordei. asezari care pot fi considerate a fi deja proto-urbane. au locuinţele foarte dense. Caracteristice neoliticului timpuriu sunt aşezările de mici dimensiuni. Au. Cele fortificate natural sunt amplasate pe boturi de deal care asigură supravegherea zonei limitrofe. precum aşezarea din faza A 2 de la Truşeşti.Târpeşti. este aşezarea de tip tell. cât şi locuintele de suprafaţă. mai rar cu un cuptor. dar din Ucraina (Kolomišcina). Structura internă a aşezărilor este destul de puţin cunoscută datorită faptului că există foarte puţine aşezări care au fost cercetate integral. Stoicani-Aldeni sau Sălcuţa. Ghindăreşti .cultura Precucuteni. Alte aşezări au sisteme artificiale de apărare: şanţuri adânci. Deci ele sunt urmarea sedentarizării totale. mai durabile. Unele au o dispunere a caselor în cerc. apar aşezări de dimensiuni mari.cultura Cucuteni-asezare fortificata cu un şanţ adânc de 2 m şi lat de 45 m.arie Cucuteni. TIPURI DE LOCUINTE Ca urmare a procesului de sedentarizare. dupa cum exista si aşezări în care nu a fost remarcată o ordine oarecare de amplasare a locuinţelor. mai multe straturi şi depuneri groase de 4. cu o piaţă centrală (Târpeşti). Elementele de fortificatie au o dispunere circulară sau sunt amplasate doar în zonele mai expuse unor atacuri. deci cu functionalitati suplimentare. dar şi datorită descoperirii unor modele miniaturale din lut de locuinţe în ariile culturilor Gumelniţa.cultura Gumelniţa. care are o depunere de 12 m. Aşezările de dimensiuni mari sunt suspectate a fi fost eventuale centre tribale sau centre de cult. care este caracteristic zonelor de câmpie. Din arie Cucuteni. aparute ca urmare a unei locuiri de lungă durată. au formă rotundă. În eneolitic.5m. mai ales în arie Cucuteni-Tripolie.Dealul Viei. Sunt atestate şi laviţe din pământ cruţat . palisade. dar şi securitatea. Bordeiele sunt îngropate aproximativ 1 m în sol. se cunosc sate cu case dispuse in mai multe cercuri concentrice şi o retea radiala de ulite. mai spaţioase. care numără 93 de locuinţe şi care este aşezarea cea mai mare cunoscută până în prezent în spaţiul nostru. Cel mai mare tell cunoscut din România este cel de la Hârşova. cu 5-6 locuinţe. aceste aşezări se prezintă sub forma unor movile artificiale. valuri de pământ. În interior sunt prevăzute cu o vatră. StoicaniAldeni. drept urmare. mai ales în timp. obisnuita in aria culturilor Hamangia. dar din Ucraina. Traian. Din aria aceleaşi culturi.

Este greu de crezut pentru că tehnic erau dificil de realizat. Ca anexe. trestie sau papură. probabil. sub podeaua caselor. de la o cultură la alta. la Căsciorele. mai ales în cazul copiilor. au existat chiar şi locuinţe cu etaj. În ariile culturilor eneolitice. Cucuteni si Petreşti. să fie vorba de sacrificii aduse zeilor. cel mai adesea cu o singură încăpere. Daca aşezarea ar fi fost de tip tell poate ar fi fost mai credibilă această ipoteză. uniţi prin împletituri de nuiele sau trestie şi acoperiţi cu lut amestecat cu pleavă. Podeaua este din lut sau pământ bătătorit. constituită din trunchiuri despicate de copaci. Ea numără în jur de 500 de morminte. schelete sau părţi de schelete au fost descoperite în gropi menajere sau în şanţul de protecţie al aşezării. Inventarele funerare sunt deocamdată sărace. deci din eneoliticul timpuriu. uneori prevăzută cu gardină. În ultimul caz. Mormintele se constituie din gropi simple. totusi. existând doar o singură excepţie: necropola de la Suplacu de Barcău (jud. se presupune că s-a recurs şi la legarea defuncţilor. Acoperişul este în doua sau patru ape. la Vărăşti (126 morminte) şi Varna (281 morminte) ale . de obicei decapitate). PRACTICI FUNERARE Obiceiurile de înmormântare sunt inegal cunoscute. fie poziţia cea mai comună de somn. ceea ce ar duce la o interpretare a morţii ca un somn prelungit. tipică Ungariei. Un alt tip de locuinţă. Există şi locuinţe prevăzute cu pridvor la intrare. Chircirea poate fi pe dreapta sau pe stânga. în zona vetrei.Locuinţele de suprafaţă sunt rectangulare.Gumelniţa. Poziţiile de depunere a defunctului sunt: intinsă pe spate (tipică culturii Hamangia şi fazei timpurii Boian) sau chircită (spre exemplu în arie Gumelniţa sau în fazele II şi III ale culturii Boian). cand chircirea este pronunţata. fiind şi cea mai mare necropolă neolitică din România. în Crişana. dintre care 276 apartin culturii Hamangia. Lazarovici crede că. facut din paie. necropolă care aparţine culturii Herpály. Petreşti. De regulă.Gumelniţa). Gumelniţa sau în arie Cucuteni) sau depunerea de schelete dezarticulate (arie Cucuteni. De multe ori. Radovanu si Petru Rareş. Alte necropole se cunosc de la Cernavodă (circa 400 morminte) şi Durankulak (800 de morminte. Pereţii sunt construiţi din pari. Lângă cadavre se depun uneori si ofrande. S-ar putea ca. în centrul locuinţei se află o vatră pe pat de pietre sau de cioburi. care este atestată doar sporadic in spatial nostru. este prevăzut cu o podea-platformă. apoi ele ar fi presupus o densitate mare de locuire într-un spaţiu limitat. si locuinţele cu două încăperi. în aşezarea neolitică de la Parţa. Gh. Sunt destul de frecvente inmormântările de cranii sub podeaua locuinţelor (Căscioarele. Unele locuinţe au şi cuptor. între locuinţe sau. Bihor). În aria culturii Bodrogkeresztúr funcţionează chiar o regulă foarte strictă.sunt frexcvente . Tipul este cunoscut din ariile culturilor Boian. tot de suprafaţă. de formă ovală sau rectangulară. dictată de sexul defunctului: femeile sunt depuse pe stânga. Poziţia chircită se crede că ar sugera fie poziţia foetusului în uter. Casele au înălţimi de aproximativ 2 m şi sunt dotate cu ferestre rotunde sau ovale care. Vădastra. restul culturii Karanovo VI. Cea mai timpurie necropolă este cea de la Cernica. din faza Bolintineanu a culturii Boian. se practică inhumaţia. iar bărbaţii pe dreapta. acoperite cu lut. erau acoperite cu băşici de porc. Există şi situaţii în care morţilor le este destinată o parte a aşezării neutilizată sau o parte dezafectată (necropola neolitică de la Gomolava (Serbia) sau Andolina) Pentru neoliticul timpuriu şi o mare parte a celui dezvoltat se constată că nu există reguli stricte de înmormâtare. Există şi locuinţe care au pereţii pictaţi în aria culturii Gumelniţa. In aceasta etapa. în aceste cazuri. mormintele se află în interiorul aşezărilor. Pentru neoliticul timpuriu nu se cunosc necropole. aparţinând culturii Vinca. Cucuteni.

70 erau avariate. Tot aici este frecventă depunerea ocrului pe schelete sau în vase. Nu numai că în toate acestea au fost descoperite piese de aur. Trebuie remarcat faptul că apariţia necropolelor extramuros este un fenomen izolat în Peninsula Balcanică. Au fost constatate aici deosebiri de tratament între adulţi şi copii şi între femei şi bărbaţi. sub formă de pulbere sau de bulgări. doua necropole la Iclod (ale grupului Iclod). Apariţia cenotafului indică obligativitatea înmormâtării chiar şi pentru defuncţii ale căror cadavre nu sau găsit. dar în unele dintre morminte inventarul funerar era foarte bogat. 170 aveau între 1-10 obiecte de inventar. la nivelul neoliticului. Din cele 281 de morminte. 23 nu aveau inventar. Adesea apar topoare de piatră dispuse în poziţie funcţională.5 %). Astfel. Ele apar atât în morminte de bărbaţi. Printre necropolele de excepţie trebuiesc amintite cele de la Cernavoda. care caracterizează mai ales zona Dunării Inferioare şi Bulgaria de est. Cu un inventar mai bogat sunt mormintele din necropolele de la Iclod. Dintre acestea din urmă. ocru depus pe cadavru sau sub cadavru. Durankulak şi Varna. Necropola de la Varna este un caz special. topoare de piatră. mărgele sau pandantive. inexistente sau foarte sărace: un vas. Numărul mic al mormintelor datate în neolitic vine în dezacord cu estimările demografice. lame de silex. La Cernavoda sunt frecvente podoabele din melc Spondylus. În arie Starcevo-Criş este frecventă acoperirea craniului sau a părţii superioare a corpului cu un fragment ceramic de mari dimensiuni. de obicei brăţări. sau din scoică Dentalium. brăţări din Spondylus. iar 18 erau foarte bogate (8. sunt cenotafuri. restul culturii Karanovo VI (numele bulgar al culturii Gumelniţa din România). Unele morminte nu au schelete. adica nmorminte simbolice. ofrande de carne. Si în această necropolă au fost descoperite statuete antropomorfe. Necropola de la Durankulak numără în jur de 800 de morminte dintre care 276 aparţin culturii Hamangia. cât şi în morminte de femei. Sultana. Cimitirul are o suprafată de 1200x 600 m. Frecvent au fost descoperite în morminte statuete antropomorfe sau capete de animale domestice. care au 1 până la 12 vase. uneori câte 4 într-un mormânt. iar 211 bine conservate. Cifrele ar putea fi expresia unei structuri sociale. Ea a fost descoperită în 1972 şi a fost cercetată în anii '70 şi '80. .culturii Gumelniţa. fapt ce i-a făcut pe unii cercetători să emită ipoteza că doar o parte din populaţie era selectată pentru înmormântare. Interesant este că toate cenotafurile sunt bogate sau chiar foarte bogate. Inventarele funerare sunt. lângă mâna dreaptă sau lângă cap. cel mai adesea depuse sub capul sau pe pieptul defunctului.

e. dans. care vorbesc despre un unic cult. In consecinta. Catal Hüyük (Anatolia). se exprimă prin gesturi sacre. aşezate pe picioarele mortului. mult mai complicat decât ni-l imaginăm noi astăzi. cel al Marii Zeiţe. Jerichon (Jordania). Aurul din mormant cantărea in jur de 1. Reconstituirea bazată doar pe izvoare arheologice este dificilă şi incompletă. de acum încolo.Neoliticul pe teritoriul Romaniei. Ivan Panayotov. pantomimă. Pentru a înţelege mai bine gândirea religioasă a oamenilor neolitici se apelează frecvent la populaţiile retardate economic. Ne referim la faptul că aceasta. care pleacă de la religia unor popoare antice despre care există izvoare scrise.n. drept urmare cercetrea se loveste de piedici insurmontabile. pe studiul plasticii antropomorfe şi zoomorfe. s-au schimbat radical trăirile religioase. în comparaţie cu paleoliticul. tatuaj sau costum sacru care nu pot fi suprinse pe cale arheologică. două discuri de aur. BIBLIOGRAFIE: Eugen Comsa.majoritatea pieselor din cupru sau aur provin din morminte de bărbaţi. Cele mai sărace inventare s-au găsit in mormintele de copii. accesorii din aur pentru arc şi topor. apar în Orient. drept urmare vegetaţia devine un obiect de solidaritate mistică. la Hacilar (Anatolia). care trăiesc în condiţii analoage şi care au fost studiate etnografic. Acesta avea în inventar peste 1000 de piese. Izvoare scrise nu există. Bailey. Se crede că. pornindu-se de la ideea că religiile antice conservă vechi credinţe. datorită faptului că destinul uman nu mai este legat de vânătoare ci. de cultivarea plantelor. 16 inele de aur. Dintre acestea amintim 890 mărgele de aur. fenomen cu care ne vom întălni şi în spaţiul balcanic. deci inmormântarea pare a fi un prilej de exprimare a diferenţelor de statut social din cadrul comunităţii. au rădacini comune mai vechi. Dintre morminte se remarcă M 43. al altor obiecte folosite în ritualuri religioase. omul neolitic riscă să rămână neînţeles. 1987 Douglass W. Sunt evidente unele tendinţe de simplificare. cândva la sfârşitul .5 kg. Prehistoric Bulgaria. prezente adesea în literatură. reprezentări plastice feminine. 52 de aplici de aur pentru îmbrăcăminte. al sanctuarelor şi al complexelor de cult. 11 cercei sau belciuge. în esenţă. Consideratii. Mai există şi un alt demers. intim legat de activităţile economice principale. Acest demers pentru reconstituirea religiilor neolitice este destul de riscant şi intră în contradicţie cu afirmaţiile care pun în evidenţă o discontinuite care ar fi avut loc în Europa. 1995 Religia in neolitic RELIGIA NEOLITICA Nu există îndoială că populaţiile din neolitic aveau un sistem religios coerent. Bucuresti. care fac imposibilă reconstituirea integrală a religiei neolitice. Reconstituirea religiei neolitice se bazează. cântec. De pe la 7000 i. al unui bărbat de 40-50 de ani. adeseori.

adeseori asociate cu scaune sau tronuri miniaturale din lut. Boian. ulterior apar reprezentările foarte schematice de tip en violon sau statuetele foarte zvelte. Foarte multe statuete au o mască triunghiulară sau pentagonală pe faţă. se observă apariţia unor canoane de modelare care sunt strict respectate. mai ales în culturile Hamangia. meditative.cultura Vinca. în aria Cucuteni. În concluzie. reprezentările de femei. începând cu prima. supusă greşelii. cultura cu cea mai bogată plastică este Cucuteni. Detaliile anatomice. mai rar în mână (Liubcova). Precucuteni. Cultura Gumelniţa surpriunde pentru că nu are modelări standard în lut. Rămâne de văzut dacă seminţele apar accidental sau . incompletă şi in mare parte ipotetică.sau in arie Cucuteni). Fără îndoială că reprezentările plastice diferă de la o cultură la alta. Majoritatea pieselor sunt de mici dimensiuni. reconstituirea fenomenului religios este riscantă. sau reprezentări considerate a fi androgine.prezent la Pazardjik. Se acordă o mare importanţă detaliilor anatomice sexuale: sâni. triunghi sexual. Vădastra si Hamangia. Sunt foarte bine reprezentate numeric în faza A statuetele în poziţe şezândă. În eneoliticul târziu. care se caracterizează prin foarte multe modelări standard. Pentru piesele culturii Cucuteni s-a făcut afirmaţia că ar avea în pastă cariopse de cereale.eneoliticului. Neoliticul timpuriu se caracterizează mai ales prin schematismul modelarii. cu solduri dezvoltate. piesele având caracter de unicitate. probabil în poziţie de naştere. Există şi câteva piese în poziţii de odihnă. cu funţionalitate de pandantive. cu picioarele sub şezut. Predomină net. cu capul perforat. cu excepţia triunghiului sexual. Se cunosc statuete antropomorfe încă din cel mai vechi nivel de la Cârcea. fiind redate cu destul de mare precizie detaliile anatomice. modelarea este mai riguroasă. Se cunosc şi exemplare de statuete duble: de sex diferit (celebrii "Indrăgostiţi" din arie Gumelniţa). PLASTICA ANTROPOMORFA Toate culturile neolitice. mai realistă.Tot în neoliticul dezvoltat încep să apară reprezentările masculine. Cultura Vinca are reprezentări plastice mai speciale. dar ele rămân rare. Statuetele sunt redate cu precadere în două poziţii: în picioare sau în poziţie şezândă. De multe ori statuetele feminine prezintă steatopigie (modelarea accetuată a şoldurilor). în urma căruia ar fi pătruns în acest spaţiu populaţiile indoeuropene. mai mult banuite decat dovedite). sunt standardizate. avand forma unor cioturi. deci sa le contamineze. par a fi destul de neimportante. La acest nivel nu prea există modelări standard. fese. sa le estompeze sau sa se suprapuna peste cele vechi. semn că piesele puteau fi fixate pe un suport. piese care care sunt mai expresive şi din punct de vedere al gesturilor. Statuetele multor culturi au braţele retezate pe lângă umeri . Adesea capul lipseşte (aria culturii Hamangia) sau detaliile feţei sunt foarte vagi şi total inexpresive. in ciuda eforturilor depuse. macheta de sanctuar de la Truşeşti). modelate din pasta fina. un bun exemplu in acest sens fiind cele din aria culturilor Boian. dar există şi reprezentări de bărbaţi ( circa 5%) sau reprezentări de androgini (rar.in arealul culturii Karanovo VI sau aşa zisa "zeiţă-broască". mamă cu sugar în braţe (Rast. Canonul diferă de la o etapă la alta. aşa zişii "Gânditori" de la Târpeşti sau de la Cernavodă. Există şi destul de multe reprezentări masculine. Am aminti motivul zeiţei gravide. Iniţial este preluat modelul precucutenian. adesea perforate. Doar reprezentările antropomorfe din os. Din neoliticul dezvoltat şi eneoliticul tipuriu. la nivelul neoliticului. Se pune un mare accent pe faţă. şolduri. caracterizate prin portul unei centuri sub talie şi a unei diagonale pe piept. datorită unui fenomen amplu de migraţie. au reprezentări antropomorfe. La nivelul neoliticului există şi statuete feminine de excepţie. mamă cu fiică (Rast. Este de remarcat schematismul în modelare. fiind două tipuri de statuete mai frecvente: cele prismatice şi cele în formă de coloană. Vădastra. populatii care trebuie ca au avut propriile lor credinte religioase care puteau sa le inlocuiasca. Începând cu cultura Starcevo-Criş. Capul şi detaliile feţei nu par a fi importante.

Contextele în care au fost descoperite statuetele antropomorfe sunt foarte importante.cimec. Pentru arie Cucuteni s-a făcut observaţia că acestea din urmă (cele din gropi) sunt întotdeauna piese fragmentare. În fine. Se cunosc mai ales din ariile culturilor Vinca (sanctuarul de la Parţa) şi Cucuteni. Există tot felul de atitudini în literatura arhologică faţă de plastica antropomorfă. dar şi intenţionată. drept pentru care se crede că erau desacralizate. Numeroase exemplare provin din stratul de cultură al unor aşezări sau din gropi. Din arie Cucuteni se cunosc multe statuete care au fost descoperite în sanctuare. ele putând aduce precizări cu privire la funcţionalitatea pieselor. Spre exemplu. Spargerea putea fi accidentală. montate pe socluri. care fac parte din ansambluri arhitectonice de cult. Există şi statui sau busturi de statui de mari dimensiuni.in necropola de la Vâhvatinţi) (Pentru cunoasterea in detaliu a reprezentarilor antropomorfe din aria culturii Gumelnita si a modului in care ele au fost interpretate se poate folosi http://www. Religia. de cele mai multe ori. dispuse pe laviţe sau podiumuri din pământ cruţat. din păcate. cercetătorii ruşi considerau figurinele antropomorfe drept jucării pentru copii.intenţionat. trebuie amintit si că unele statuete provin din contexte funerare. de obicei din zona vetrei. Alte statuete provin din contexte profane. De asemenea. exlusă din comportamentul omului contemporan şi considerată un opiu pentru .htm) INTERPREAREA STATETELOR ANTROPOMORFE Interpretarea statuetelor rămâne. Foarte multe piese nu au. piesele fiind considerate adesea a avea un cod pierdut. contextul poate fi unul sacru. in perioada stalinista şi chiar post. fără prea mari şanse de confirmare.stalinista. a cuptorului sau a altarelor cruciforme din aria Cucuteni. Doar în două arii culturale ne întâlnim cu practica depunerii de statuete în morminte: cultura Hamangia (necropola de la Cernavodă şi Durankulak) şi ultima subfază a culturii Cucuteni (faza B3. contexte precizate. lângă râşniţe sau vetre.ro/Arheologie/gumelnita/cd/default. mai ales din locuinţe. ipotetică. având loc după terminarea unei ceremonii în care statuetele au fost folosite în chip de recuzită.

Zeiţa-şarpe. care îndeamnă la descifrarea plasticii antropomorfe în funcţie de contextul arheologic. presupune unicitatea. similitudini cu cea din Orientul Apropiat. dupa Vladimir Dumitrescu. El face un meritoriu efort de înţelegere a religiei neolitice. surse de inspiraţie pentru tot felul de diletanţi. pana in perioada preistorica. care trebuie să fi avut un rol proeminent în neolitic. În general. După aceeaşi autoare. Există însă şi atitudini mai curajoase şi nuaţate. religia neolitica din Romania are. V. De obicei principiul masculin este reprezentat de un animal sălbatic (taurul sau bucraniul sau numai cornul. dar care uneori rămâne vizibil dependentă de interpretările Mariei Gimbutas. desigur foarte expuse unor critici sceptice. este interpretat mecanic ca fiind expresia unui cult al fertilităţii şi fecundităţii. în ciuda faptului că tipul de economie este fundamental altul. prin definiţie. Ca atare. autorul este adept al teoriei ex oriente lux. De foarte multe ori. Are o atitudine creatoare. unde există reprezentări antropomorfe în paleolitic. iar în Europa Centrală. Totuşi. Zeiţa naşterii şi a vieţii. Marija Gimbutas dimpotrivă. spune el. par sa se suprapuna. Drept urmare. Arta neolitică în România. O atitudine interesantă şi nuanţată faţă de plastica antropomorfă neolitică o are. iar pictura rupestră tipică paleoliticului dispare fără urmă. discursul autoarei este destul de slab argumentat şi a dat naştere unor interpretări forţate. la Eugen Comşa este evidentă această atitudine. drept urmare publică mai multe cărţi pe această temă: Arta preistorică în România. din toate punctele de vedere. Potrivit lui. care sunt clar răspunsuri la o comandă religioasă şi care limitează cvasitotal libertatea de creaţie a artistului. spre exemplu. care are. Zeiţa gravidă. el considerand că plastica antropomorfă feminină are drept obiect de reprezentare Marea Zeiţa Mamă. Greşeala lui Vladimir Dumitrescu este aceea că integrează în ceea ce se numeşte artă piese antropomorfe cu modelare canonică. Din literatura romănească. în funcţie de sexul. Pierre Lévêque. Autorul abuzează prin descrieri nesfârşite. are o gândire pozitivă şi mai prolifică în planul ideilor.popor. fără deosebire de context. zeii masculini sunt puţini. cronologic vorbind. nici in Europa. crede că mitologia grecească poate fi cheia descifrării religiei neolitice. care. pentru că rădăcinile ei trebuie să coboare mult în timp. de fapt. Ea reconstituie chiar un panteon neolitic reprezentat prin destul de multe zeităţi. artizanale care nu au nimic comun cu obiectul de artă. Dan Monah. unde nu există antecedente din paleolitic. detaliile anatomice sau gestica . s-a încercat reconstituirea gândirii religioase şi a panteonului neolitic din două direcţii opuse. o dată cu apariţia cultivării plantelor şi a domesticirii animalelor. ale lui Melaart sau ale lui Mircea Eliade. ultimul cercetător al religiilor dintr-o perspectivă etnoculturală. un avans cronologic de doua milenii. Zeiţa regenerării şi transformării. în literatura romănească mai nouă. spaţiul balcanic este indisolubil legat de Asia Mică şi Orient în general. urmate de prea puţine concluzii despre credinţele religioase. care a studiat foarte puţin artefactele arheologice. de obicei de sex feminin. Zeiţa-peşte. Arta culturii Cucuteni. O altă atitudine este cea a lui Vladimir Dumitrescu care este foarte rezervat şi care. dimensiunea. piesele devenind de fapt nişte produse meşteşugăreşti. Sunt total neclare atributele şi atribuţiile acestor zeiţe care.un hibrid cu cap de bufniţă. sansa noastra de a cunoste religia neolitica porneste de la cunoasterea si intelegerea religiei grecesti. de exemplu) sau de reprezentările de phalusuri. era exclusă sau îi era diminuat rolul şi atunci cand era vorba de comportamentul omului preistoric. ocoleşte definirea religiei neolitice. de multe ori. pornind de la artefactele arheologice şi contextul lor de descoperire. În general. In general. Autoarea ignoră faptul că cele dintâi reprezentări plastice apar în Orient. deci consideră că neoliticul european este tributar Orientului. cum ar fi: Zeiţa-pasăre. tot ceea ce este plastică antropomorfă feminină. nu există o plastică neolitică antropomorfă timpurie. Ca atare nu prea exista elemente de continuitate intre cele doua epoci nici in Orient. crede că a existat o continuitate între religia şi simbolurile religioase paleolitice şi cele neolitice. Dumitrescu se refugiază în studiul dintr-o perspectivă artistică a plasticii antropomorfe şi zoomorfe.

toate statuetele sunt feminine. fapt ce ar duce inevitabil la concluzia că bărbaţii sunt lipsiţi de fervoare religioasă. Potrivit lui Mircea Eliade. dar au o cupă fixata în centru.statuetelor. Piesele de mici dimensiuni. În fond. că interpretările sunt foarte deosebite si atunci cand este vorba de decorul statuetelor. Buţureanu ca indiciu de tatuaje. tipice. Se spune adesea că principiul masculin ar fi secundar deoarece. spunea el. în ariile Boian şi Precucuteni. Statuetele androgine au fost considerate de Dan Monah ca reprezentând o divinitate primordială care avea capacitatea de autoreproducere. Altare miniaturale. dovadă că pantecul este asimilat cu glia fertilă. Sunt destinate unor ceremoni însoţite de muzică. reprezentările masculine sunt puţine şi par a avea o poziţie subordonată. Iată. 3. ci poate pe muritori în poziţie de adoraţie. Dualismul ar fi dovedit de reprezentările androgine si de scenele de hierogamie (frecvnte în arie Cucuteni. biologic vorbind. androginia ar exprima totalitatea şi coincidenţa contrariilor. Vadimir Dumitrescu excludea posibilitatea să fie vorba de adoratori pentru că. Principiul masculin este redat pars pro toto. Se crede ca sistemul religios neolitic era unul dual. Adesea scaunele Precucuteni au spătare modelate în formă de coarne. ALTE PIESE DIN RECUZITA DE CULT (PARAPHERNALIA) Au fost identificate o serie de pise care au fost utilizate ca recuzită în ceremonii religioase: 1. procentual. Piese de mobilier miniaturale din lut. principiul masculin este mai prolific decât cel feminin. cu sânii căzuţi. Principiul feminin este redat mai explicit prin statuete antropomorfe feminine. Printre ritualurile magice de la nivelul neoliticului se număra depunerile de bucranii în gropi. dar şi prin simboluri: rombul. Legătura reprezentărilor feminine cu fertilitatea ar fi sugerata prin reprezentări de femei gravide. Decorul unor statuete cucuteniene a fost interpretat de Gh. Piesele din morminte ar putea fi puse în legătură cu o divinitate protectoare a morţlor. bazat pe două principii contrare şi complementare: cel masculin şi cel feminin. mai ales.arată exact ca măsusuţele. deci. pentru calităţile lor apotropaice. cu pietricele în interior. la Truşeşti spre exemplu). au avut în mod clar funcţionalitate de pandantive şi se bănuieşte că au fost folosite pentru caracterul lor magic. phalusuri. de alţii ca aducând aminte de feşele în care erau înfăşurate mumiile egiptene sau ca indicând muşchii. 2. posibil o întruchipare a simbolului masculin. O altă ipostază ar fi aceea de femeie strămoaşă. prin convenţie. modelate adesea în formă de păsări. phalusuri. spre exemplu. Principiul masculin este mai puţin pregnant si adesea se ascunde sub reprezentări de tauri. Fără îndoiala că religia s-a împletit cu magia. detaliile anatomice si piesele de vestimentaţie. Zuruitori din lut. Se cunosc mai multe piese din aria culturii Gumelniţa. . bucranii. din os sau din aur. Este vorba de reprezentările de femei bătrâne. Cele mai frecvente sunt măsuţele cu patru picioare sau scaunele şi tronurile. În această categorie ar intra mai ales statuetele cu braţe îndoite din cot şi ridicate în sus. Există bănuiala că unele statuete nu-i reprezintă neapărat pe zei. Piesele perforate sugerează că ele erau fixate pe suporturi sau pereţi. pentru culturile Starcevo-Criş şi Precucuteni. continuitatea speciei bazându-se pe existenţa a cât mai multor femei. coarne. în poziţie de naştere sau cu o ramură pe pântec (arie Cucuteni). Este greu de crezut că principiul masculin ar fi fost socotit secundar. Adică sub formă de coarne. Reprezentările de animale sunt legate şi ele de practici magice pentru succes la vănătoare sau pentru sporirea turmelor.

Machete de construcţii (de case sau sanctuare sau hambare). Tot din Grecia se cunoaşte o sărbătoare numită Kalligenia. locuinţa familiei celeste. Gumelniţa. se ştie că exista o sărbătoare patronată de zeiţa Athena în care erau arse cereale pe vatră. Cenuşa rezultată era apoi amestecată cu seminţele destinate însămânţării. Sunt circulare . la Turdaş). jertfelnice si râşniţe. cu caracter profan sau căsuţe ale spiritelor protectoare sau ale strămoşilor. Se cunosc din arie Cucuteni. Se întâlnesc în ariile culturilor Vinca (8 buc.4. Ideea i-a fost sugerată de unele ritualuri cunoscute din Grecia clasică. Phalusuri din lut. în oficierea unor ritualuri pentru fertilitate. Popudnia. Stoicani Aldeni. În aria culturii Cucuteni se cunosc nişte reprezentări de sanctuare deschise. fără acoperiş. în cinstea Demetrei. 6. 5. Sunt considerate a reprezenta casa ideală. iar în interiorul lor au fost descoperite statuete. deci un fel de hambare simbolice. Se crede că erau folosite în cursul unor orgii sacre. Cucuteni (Kolomišcina. ocazie cu care se proceda într-un mod similar . Asfel. . S-a crezut că sunt machete de case. tronuri. Nicolae Vlassa a lansat ipoteza că sunt recipiente pentru păstrarea unor rezerve intangibile de cereale. la Ghelăieşti şi Podei-Tg. Šuškova). Aceste vase sunt prevăzute cu un cioc sau o ţeavă. în care se păstrau seminţele în ideea de a fi sacralizate în cadrul unor ceremonii religioase care aveau ca scop asigurarea fertilităţii solului. Ocna. Vase pentru libaţii.

Sunt de obicei 6 siluete feminine. indirect agrar. De fapt este vorba de două sanctuare suprapuse. Unul dintre peretii sanctuarului avea un orificiu prin care se face afirmatia ca ar fi patruns soarele in ziua solstitiului de primavara si de toamna si ar fi luminat perfect altarul.5x 7 m. Timiş). unul de 12. vasul de la Sultana). foarte stilizate. Larga Jijia. O altă serie de vase sunt vase comune care au însă pe ele reprezentări în relief de siluete umane. înlănţuite întrun dans ritual . . CLADIRI DE CULT Cel mai vechi sanctuar a fost descoperit de Gh. In camera altarului se aflau doua statui lipite. tăvi pentru ofrande. Cele mai spectaculoase vase antropomorfe se cunosc din aria culturii Gumelniţa (Zeiţa de la Vidra. Lazarovici în aria culturii Vinca. 6 m. Ipoteşi. altul de 11x 6.7. cu cap de taur. fie au figurate pe gât detalii anatomice ale feţei umane. una feminina si alta masculina. redate foarte schematic. Cel de-al doilea ar fi avut doua incaperi: asa zisa camera a altarului si o camera destinata ofrandelor. Din aceeaşi arie se cunosc multe vase care sunt susţinute de reprezentări antropomorfe. Le-am aminti în chip special pe cele din aria culturii Cucuteni care reprezintă scene de acuplare (celebrul vas de la Brânzeni). deci un cuplu pus in legatura cu fertilitatea. la Parţa (jud. În interiorul sactuarului au mai fost descoperite vetre portative. Vase antropomorfe care fie că sunt modelate în forma trupului uman. Traian. motiv pentru care sanctuarul ar fi fost si un fel de calendar solar. Din aria culturii Cucuteni provin suporturi de vas de tip horă: Frumuşica. vase de cult antropomorfe şi zoomorfe.

o dată folosit în acest scop el devine sacru. . La Mărgineni a fost dezvelită o clădire care avea în interior un cuptor terminat în partea superioară cu un suport ce purta un cap antropomorf din lut. Primul. Alte sanctuare se cunosc din ariile culturilor Precucuteni. Aşadar şi la Parţa şi la Căscioarele locul destinat sanctuarului este folosit o lungă perioada de timp. de formă rectangulară. privită ca axă a lumii. Este o clădire cu doua încăperi. Din arie Petreşti se cunosc sanctuare la Ghirbom şi Pianul de Jos.De la Căscioarele se cunosc alte două sanctuare. pictate. O altă piesă interesantă. cu pereţii pictaţi. Vl. cel mai vechi. Despre coloane se crede că nu au avut funţionalitate arhitectonică. care a aparţinut culturii Gumelniţa. de 16 x 10 m. de aproximativ 2 m înălţime. ca mijloc de legătură între pământeni şi divinitate. În interiorul clădirii au fost descoperite două coloane tronconice din lut. probabil devenit deja sacru. prevăzut cu un cuptor. Pe o latură a sanctuarului se afla o laviţă din pământ cruţat pe care au fost găsite 16 statuete feminine. din 93 de constructii se crede că 6 au fost clădiri de cult pentru că în inventarul lor au fost descoperite statui monumentale din lut. aparţine fazei Spanţov a culturii Boian. tronuri miniaturale din lut şi vase. Din arie Precucuteni este de amintit sanctuarul de la Sabatinovka. lângă care au fost descoperite 5 râşniţe şi 5 statuete feminine antropomorfe. In arealul culturii Cucuteni s-au descoperit mai multe clădiri sau complexe de cult. care au fost refăcute în 3 rânduri. este un tron din lut în mărime naturală. Pe acelaşi loc. Dumitrescu întemeindu-şi pe ele ipoteza existenţei unui cult al coloanei. aflată în interiorul sanctuarului. Petreşti şi Cucuteni. La Truşeşti-Tuguieta. a existat şi un sanctuar mai tărziu.

În această din urma arie culturală există atât modele de sanctuare acoperite. Spre exemplu. Nu este desigur exclus ca. La Ghelăieşti. Ele se cunosc din aria culturii Gumelniţa. cât şi ca locuinţe ideale ale familiei celeste (Marija Gimbutas. râşniţe. care erau acoperite cu paie. Piesele au fost interpretate atât ca locuinţe profane (Vl. fără acoperiş. în continuare. Šuškova şi Ghelăieşti. MANIFESTARI CU CARACTER RELIGIOS . să existe si zei casnici. iar la Văleni au fost descoperite pe podeaua unei locuinţe 5 phalusuri din lut.Există şi amenajări destinate cultului în cadrul unor locuinţe. Apariţia sanctuarelor este un semn că gândirea religioasă se constituie într-un sistem coerent. vetre cruciforme (jertfelnice). cuptoare. protectori ai casei sau familiei. având în centru un vas aşezat cu fundul în sus. ca cele de la Popudnia. dar mai ales din arie Cucuteni-Tripolie.la Căscioarele-. Toate acestea au fost considerate a fi complexe de cult. cât şi deschise. sub care se aflau 4 statuete antropomorfe. ca de exemplu cel de la Kolomişcina.O altă serie de descoperiri au fost interpretate ca fiind machete ale unor construcţii de cult. Alte descoperiri din arie Cucuteni au fost interpretate ca fiind complexe de cult. 4 statuete acoperite cu un vas. Se crede că este vorba de piese de cult care erau depozite în intervalul dintre două ceremonii religioase. spre exemplu. Dumitrescu). au fost descoperite într-o clădire 6 vase dispuse în cerc. Ele au în interior statuete antropomorfe. sunt cunoscute de la Buznea. asociate cu un vas de libaţii. la Poduri (cultura Precucuteni) a fost identificat un vas depozit. care conţinea 13 tronuri miniaturale din lut şi 21 de statuete antropomorfe. este un indiciu al apariţiei zeilor comunitari sau tribali. Dan Monah).

Practica este bănuită mai ales pentru arealul culturii Vinca. a fost descoperit un schelet de copil care e considerat tot o ofrandă de întemeiere. Bucuresti. . Figurinele antropomorfe din epoca neolitica. precum ofrandele de întemeiere a unor construcţii.Tot printre manifestările rituale trebuiesc amintite dansurile. mai ales in aria culturii Cucuteni. Bucuresti. BIBLIOGRAFIE: Eugen Comsa. Este apoi bănuită desfăşurarea unor ceremonii în care muritorii purtau măşti prin care se identificau cu zeii în cadrul unor spectacole dramatice care reactualizează timpul primordial sau care interpretează mituri cosmogonice. care au fost interpretate a fi sacrificii umane pentru întemeierea unor clădiri. Vladimir Dumitrescu. 1974. Arta neolitica în România.Este clar că o serie de gesturi religioase nu au lăsat urme identificabile arheologic. Consideratii. în arie Cucuteni. Există chiar unele situaţii. 1987 Eugen Comsa. totuşi. identificate unele. în aria căreia au fost descoperite foarte multe statuete care poartă o mască pe faţă. Neoliticul pe teritoriul Romaniei. Arta preistorica în România. fapt pentru care ele ne rămân necunoscute. Vladimir Dumitrescu. peste care au fost ridicate mai apoi clădirile. Sub o locuinţă de la Glina. Ele sunt dovedite de descoperirea unor depozite de vase depuse în gropi. Arta culturii Cucuteni. Printre formele de manifestare religioasă au fost. 1968. 1979. Bucuresti 1995. Practicarea lor este sugerată de figurine antropomorfe suprinse în paşi de dans-la Ipoteşti ( cultura Cucuteni-figurină masculină) sau de vasele de tip horă. Ritualurile orgiastice pentru fertilitate şi fecunditate sunt sugerate de descoperirea. Vladimir Dumitrescu. unor phalusuri din lut sau de redarea pe unele vase a unor scene de acuplare. din aria culturii Boian. Bucuresti. Bucuresti.

Chr.C. cu o arie mai mare de răspândire (Oltenia. incetatenindu-se ideea că începutul epocii ar coincide cu sfârşitul Troiei I. Zoia Maxim. cultura amforelor sferice (într-un spaţiu restrâns din Moldova). http://www. La vremea cu pricina. Transilvania). În anii '60. Gumelniţa) şi începutul culturilor din bronzul timpuriu (Monteoru. Sălcuţa. 2001. dar care nu poate fi denumită încă epoca bronzului. Gheorghe Lazarovici. Legends and Cult Images. Radian Romulus Andreescu. au fost definite ca aparţinând epocii de tranziţie o serie de culturi şi grupuri noi. Glina.Schneckenberg. acestei epoci i se afecta un spaţiu foarte îngust de doar 200 de ani. Periam-Pecica).ro/Arheologie/gumelnita/cd/default.) NOTIUNEA DE EPOCA DE TRANZITIE SI CRONOLOGIA EI Prin epoca de tranziţie se înţelegea.cimec. Monografie arheologica. NE Munteniei şi Dobrogea). 1974. neexistând date C14 sau dendrocronologice. S-a ajuns la această datare mai ales pe baza relaţiilor care puteau fi stabilite între spaţiul nostru şi succesiunea straturilor de la Troia. 1997. când a apărut primul tratat de Istoria României. până nu demult. Dan Monah. Banat. Florin Drasoveanu. cuprins între 1900-1700. 7000-3500 B. iar epoca ar fi paralelă cu Troia II-IV . Cu timpul. Culturile care mobilau acest spaţiu erau complexul Horodişea-Folteşti-Cernavoda II (în Moldova.Maija Gimbutas. Parta. Mythes. cu alte cuvinte o etapă care este altceva decât neoliticul.Plastica antropomorfa a culturii Cucuteni-Tripolie. London. datarea în ani calendaristici se baza pe cronologie de contact.htm Epoca de tranzitie de la neolitic la epoca bronzului EPOCA DE TRANZIŢIE DE LA NEOLITIC LA EPOCA BRONZULUI (3800-3500 a. Cultura Baden (în vestul României) şi cultura Coţofeni. Piatra-Neamt. mult prea multe . Timisoara. spaţiul cronologic cuprins între sfârşitul culturilor eneolitice ( Cucuteni. o parte din Muntenia. Plastica antropomorfa si zoomorfa gumelniteana. pe măsura înmulţirii cercetărilor de teren. The Gods and Goddesses of Old Europe.

Folteşti. Sincronizarea începutului epocii bronzului cu începutul helladicului. admite utilizarea în continuare a acestei etape in desfasuratorul cronologic al preistoriei acestui spatiu. Niprului şi Nistrului. Al. În plus. s-a admis că epoca de tranziţie trebuie extinsă şi s-a datat intr-o manieră de compromis între 2600/2500-2000. ceea ce ar presupune că acest grup trebuie eliminat din epoca de tranziţie în care fusese plasat anterior. Culturile anterioare acestui bloc. mai ales în condiţiile în care metodele nu erau înţelese sau nu erau încă foarte bine puse la punct. cercetător al acestei epoci. există în literatura arheologică discuţii în contradictoriu cu privire la această epocă. Sălcuţa şi Cucuteni. începutul epocii ar trebui plasat. In continuare. majoritatea de sorginte estică. Această datare este şi azi adesea folosită. spune el. ar rămâne culturi ale epocii de tranziţie. Cheile Turzii. care a devenit mult prea strâmt. (Vl. consideră aventuroasă această propunere şi consideră că ea nu rezolvă problemele de delimitare a neoliticului de epoca următoare. susţinută şi în articole recente. Vulpe. Celei. Usatovo. El pune. de multe ori existând erori de datare care erau adesea folosite ca contraargumente de cei care erau neîncrezători în aceste metode. întrebarea. venite din spaţiul de stepă aflat la nord de Marea Caspică şi de Marea Neagră. este aceea de a se ralia cronologia românească la cronologia egeeană. înseamnă sfârşitul culturilor eneoltice. moment care s-ar plasa pe la 3500. ea este doar un compromis care încearcă să tempereze discuţiile în contradictoriu pe tema atribuirii unor culturi neoliticului sau epocii bronzului. ci doar că ea se termină la 3500. în 1979. caracterizată prin pătrunderi de valuri succesive de populaţii. Vulpe pledează pentru ideea de a se considera începutul epocii brozului momentul constituirii blocului BadenCoţofeni. Vulpe nu precizează care este momentul cronologic în care începe această epocă de tranziţie. de pe cursurile inferioare ale Volgăi. cel mai probabil. Într-un articol din 1974. spre exemplu. după un timp. dar are o cultură materială care este net diferită de cea tipică eneoliticului.pentru acest interval cronologic. Herculane II. Donului. Milojćić. Vulpe păstrează această epocă intermediară. pentru datarea culturilor. Unii cercetători cred că aceste populaţii pot fi identificate cu indo-europenii. neputinţa arheologilor de a stabili o graniţă precisă între neolitic şi epoca bronzului. Horodiştea. de fapt. unde am încadra cultura Cernavoda I care este contemporană cu sfârşitul culturilor Gumelniţa. Alexandru Vulpe considera că noţiunea "epocă de tranziţie" exprimă. În literatură adesea pot fi întâlnite estimări între 2600-2000 pentru epoca de tranziţie. dar crede că această epocă de tranziţie este o etapă la care se va renunţa pe măsura avansării cercetărilor. fiind mult mai timpurii. nu se bazează pe argumente solide. Petre Roman. În esenţă se pune întrebarea dacă mai este necesară mentinerea acestei epoci în schema de evoluţie preistorică. spre exemplu). Cele mai recente articole ale lui Al. Iniţial ele au fost ignorate sau privite cu reticenţă. Părerea profesorului Vulpe nu este împărtăşită de toată lumea şi există diverse alte propuneri privind conţinutul epocii de tranziţie sau datarea ei. . spre exemplu. Chr. chiar dacă unele sunt paralele în timp cu culturile eneolitice. Chr. Propunerea lui Al. au început a fi folosite tot mai frecvent metode moderne. si-a manifestt totala neincredere in metoda de datare 14 C). pe la 3800 a. pentru spaţiul nostru. Problema indo-europenilor este vastă şi cei 200 de ani care s- . Dacă acceptăm opinia lui Al. Deci. fizico-chimice. acelaşi autor. urmat apoi si de alte articole pe aceeasi tema. Totuşi. Având în vedere reacţia altor cercetători (Petre Roman. adică la o dată în jur de 3500 a. CARACTERISTICILE GENERALE ALE EPOCII DE TRANZITIE Epoca de tranziţie este considerată a fi fost o epocă de instabilitate. Vulpe.III. dată care. ceea ce ar însemna că epoca bronzului în spaţiul actual al Romăniei ar începe cam în acelaşi timp cu helladicul timpuriu în Grecia. Gorodsk. dar extrage din ea culturile Baden şi Coţofeni care sunt caracterizate de o cultură materială tipică epocii bronzului. Al. în final. adică Cernavoda I . Aceste datări noi nu corespundeau deloc cu cele până atunci admise a fi corecte.

care au forma unor capete de animale. amândoi considerând că noii veniţi sunt indo-europenii. lingvişti. tot mai numeroase in ultimul timp. Patria de origine a fost identificată a fi fost în Pen. de exteriorizare în plan material a credinţelor religioase. Sălcuţa. nici pănă azi. Pamir. Se crede că intruşii au fost toleraţi. apar nişte sceptre din serpentin sau diorit. cuprins între India şi Atlantic. Chr. trebuie să admitem că ei au întâlnit în calea lor o serie de populaţii pe care ori le-au asimilat şi influenţat. Roman (un studiu din 1981. Patria lor de origine este undeva pe Volga inferioară. Populaţiile Gumelniţa îşi modifică arealul de locuire. Roman) ar fi afectat zona noastră într-un moment în care în Moldova se apropia de sfărşit faza A 4 a culturii Cucuteni. În plus. Am remarca din literatură doi autori care au în vedere toată această perioadă: P. Primul val (cel de la 4200 a. Gimbutas consideră că începutul lor este de plasat pe la 4200 a. de obiceiuri funerare. Cultura Cucuteni pare a fi fost foarte puţin afectată. in epoca de tranzitie. cel mai adesea de cai. nu ştim de unde şi încotro au plecat. B1 şi B 2. ori le-au împins spre alte zone. Casimcea. Mişcărilor de populaţii care au afectat spaţiul nostru sau cel SE european li s-au consacrat mai multe studii. abandonează Dobrogea şi zonele joase din Câmpia Munteniei. ci doar diferenţe de civilizaţie materială. S-a constatat că pe un teritoriu vast. care nu ştim dacă au existat ca nucleu iniţial. este aventuroasă. fără ca vreouna să fi fost solid argumentată. se vorbeau limbi înrudite între ele. ne obligă la maximă prudenţă. totuşi. dată mult mai credibilă dacă avem în vedere datele 14C .au scurs de când antropologi. în Oltenia cultura Sălcuţa se afla în faza a IV-a. P. şlefuite. drept pentru care a fost emisă ipoteza că a existat un popor străvechi (aşa numit indo-european) care vorbea o limbă străveche. chiar dacă ar fi fost vorba de o o deplasare a acestora. apărut în 1989. care trebuia să fi fost şi expansiv în spaţiu. Chr. Fedeleşeni. fără a se ajunge la un consens. M. unde ar putea fi plasata. care foloseşte ca degresant cochiliile de scoici şi melci pisate sau calcarul mărunţit. Chr. Odata emisa aceasta ipoteza. iar în Transilvania evoluau culturile Tiszapolgár (Româneşti) şi Petreşti. Venirea lor se face simţită arheologic prin apariţia unei specii ceramice noi (denumita Cucuteni C) proastă calitativ.. respectiv 3500 la P. Asia Centrală. Roman consideră că această primă penetraţie nu a fost foarte puternică. Roman plasează aceste mişcări de populaţii între 3500-2000 a. iar cultura Cucuteni a continuat să existe pe parcursul fazelor A-B. una de esenţă lingvistică. Cei doi autori prezintă un adevărat scenariu al acestor pătrunderi. dar şi în fosta Jugoslavie si Bulgaria. Problema este. arheologi si etnografi încearcă să o rezolve. Sau emis foarte multe ipoteze.. în lipsa unor izvoare scrise. În restul României se produc. care au afectat în valuri succesive spaţiul de SE al Europei. Deci nu se ştie. în timp ce M. Scandinavă. zona pontică sau dunăreană. cu intensitati diferite de la o zonă la alta. în Muntenia se încheia faza A 2 a culturii Gumelniţa. iar aşezările erau bine fortificate. mai ales în condiţiile în care. Gimbutas foloseşte pentru aceste populatii intrusive termenul de populaţii kurganice. în zona Europei Centrale. nu are capacitatea de-a surprinde diferenţe lingvistice. sau de la care au împrumutat elemente de civilizaţie materială. Ele sunt atestate la Fitioneşti. dar avut unele repercursiuni asupra culturilor locale. cercetătoare din SUA. plecate de pe Niprul Inferior. în România. care a scris mai multe articole pe această temă . arheologia. Oricum. care au fost traduse şi adunate într-un volum numit Civilizaţie şi cultură. unele transformări. din care apoi au evoluat celelalte limbi atât de înrudite între ele. Armenia. antrenându-le în migraţie. În acestă situaţie. din revista SCIVA) şi Maria Gimbutas. Gimbutas. următorul pas a fost identificarea patriei de origine a acestui popor. Gimbutas crede că noii veniţi sunt populaţii Srednîi Stog II. dupa la M. cu indo-europenii. M. Ori diferenţele în aceste planuri nu presupun nicidecum în mod obligatoriu diferenţe etnice sau lingvistice. în primul rând. identificarea populaţiilor estice pătrunse în spaţiul nostru acum. P. de altfel populaţia ei pare a fi fost destul de numeroasă. .

dar care. Tot în Transilvania apare un grup cultural nou. Are loc o reacţie în lanţ: populaţiile Sălcuţa se refugiază pe ostroavele de pe Dunăre. unde apare cultura Ezero. Este afectat şi NE Bulgariei. care ocupă toată zona de câmpie limitrofă Dunării. în urma primului val se formează în sudul Romaniei o cultură nouă. care ar putea fi expresia unui proces de unificare culturală. va avea deja o coloratură locală. În timp ce M. Valea Siretului şi Tazlău. a adus cu siguranţă calul. Ele sunt plane. cu schelete în poziţie întinsa pe spate si au un inventar neobişnuit pentru această zonă: depuneri de ocru. carul (cunoscut de la Storojevaja Mogila. pe Nipru Inferior).grupul Decea Mureşului-. pe langă sceptrele din piatră în formă de cal. mai ales că în inventarele funerare apar pumnale şi sunt atestate şi sacrificii umane cu ocazia inmormantarilor. Interesant este că ceramica depusă în morminte este de factură locală. către zona colinară sau spre V. din Ungaria. în detrimentul populaţiilor Cernavoda III. prezintă afinităţi cu culturile epocii de tranziţie. măciuci din piatră. ducând la dispariţia ei. de inhumaţie. situată între Carpatii Orientali. spre Polonia şi Germania. se mai practică pictura doar după ardere (pictura cruda). În Transilvania. lame din silex. intrusivă. la rândul lor de la spate de populaţiile de sorginte estică numite Gorodsk. penetrează prin zona gurilor Dunării şi afectează Dobrogea. Dinspre nord. Roman în jur de 2700/2600. Un al doilea val de migratori are un impact mult mai mare şi afectează în temelii civilizaţia neolitică. apar şi populaţiile Gorodsk care ocupă ce mai rămăsese neocupat din Moldova. coboară pe Morava spre Macedonia şi Albania sau se îndreaptă spre Transilvania. noi tipuri de construcţii funerare. care în literatura arheologică . care are un pandant şi în Ungaria. P. Acest val este datat de M. în Campia Tisei -grupul Csongrád. care. purtătorii culturii Lengyel. punând bazele culturii Cernavoda II. Se crede că acest al doilea val. Nu se ştie dacă acest prim val aduce. dupa M. această cultură. este intrusiv. Gimbutas pe la 3400/3200. Cel de-al treilea val. Grupul este posibil să fi fost de nomazi sau seminomazi căci nu i se cunosc aşezările. se constată dispariţia unor culturi precum Petreşti şi Tiszapolgár şi formarea unei sinteze culturaleSalcuta IV-Herculane II-III-Cheile Turzii-. spre finele ei.refugiindu-se pe doua direcţii: spre N. Cernavodă I. considerând că 33 de morminte tumulare descoperite în Insula Leukas sunt o dovadă in acest sens. suprapunându-se peste populaţiile Cucuteni. primele populaţii care pătrund sunt cele cu amfore sferice.Yamna (înseamnă groapă)-. Gimbutas crede că sunt nomazi. dinspre N şi dinspre E. Banatul şi Crişana. Gimbutas. Balcanice. M. se refugiază pe Dunăre în sus. Mai târziu şi treptat înaintează pe Dunăre spre centrul Europei. Din mixtarea cu localinicii şi cu populaţiile Cernavoda I apare cultura Cernavoda III. aparţine eneoliticului. Populaţiile cu amfore sferice ocupă o zonă restrânsă din NV Moldovei. Roman consideră că acum începe epoca de tanziţie. Alte popualaţii estice. Gimbutas crede că acum începe epoca bronzului. afectând spaţiul de locuire Sălcuţa. fiind şi ele împinse. Spaţiul abandonat de populaţiile Gumelniţa este ocupat de noii veniţi care pun bazele unei culturi de coloratura estica numită Cernavoda I. Nu este clar locul de origine al acestei populaţii. este cel al mormintelor tumulare. Ceramica pictată decade. judecând după inventarele funerare. venite din Podolia. În concluzie. de reactie solidara a populatiilor eneolitice locale. Unii cred că este vorba de o populaţie paşnică şi sedentară de la periferia sud-estica a culturii Cucuteni. bronzurile arsenizate. cronologic vorbind. noi zei. Ulterior. Muntenia şi Oltenia. care. Din contopirea esticilor cu autohtonii va apărea cultura Horodiştea-Erbiceni. Amândoi sunt de acord că spaţiul actual al României a fost invadat pe doua direcţii. Usatovo. Gimbutas crede că a fost afectat chiar sudul Pen. obiecte mărunte din cupru. iar de P. şi calul sau el este adus doar de valul al doilea. prin cultura materială. ci doar mormintele. Ca urmare a contactului cu populaţia locală. care a fost forţată să se deplaseze de presiunile nomazilor. Un val de întârziaţi estici vor ocupa ceva ma târziu Dobrogea. podoabe din scoici unio. cel usatovian. M.

pentru creşterea mobilităţii în spaţiu şi dezvoltarea schimburilor coerente la mare distanţă. Se constată dispariţa aşezărilor de tip tell. Treptat. în detrimentul cultivării. iar apoi dispare cu totul. Nu sunt de trecut cu vederea nici sacrificiile funerare de sotii. cele mai multe fiind podoabe. sunt atestate mormintele tumulare. este prost modelată. Cea mai importantă dintre piesele noi este pumnalul. aşezările au straturi subţiri de cultură.din Romănia este încadrat deja în bronzul timpuriu si caruia i se mai spune cultura catacombelor. Dacă iniţial se mai păstrează pictura tricromă. treptat idolii feminini sunt înlocuiţi cu cei masculini. agresivi. sunt de scurtă durată. Se manifestă o preferinţă pentru ovicaprine şi bovine. prima armă în adevăratul sens al cuvântului. înarmaţi cu pumnale. Venirea populaţiilor noi are urmari de natura economica caci schimbă raportul dintre cultivare şi creşterea vitelor. care este clar că sunt războinici. din aria culturii Baden. tunetului şi cerului. nedecorată sau. Decade in mod vizibil plastica antropomorfă. Apar obiceiuri de înmormântare noi. decorată cu şurul sau cu caneluri. mormintele în cistă. de multe ori de tip sălaş/cenusar (zolniki). topoare de luptă sau pumnalele depuse în morminte. Practica presărării cu ocru a cadavrului este mai frecventă. dispar fara urma. ulterior ea devine monocromă. Piesele masive din cupru. atestate atât la populaţiile cu amfore sferice. precum topoarele ciocan. eventual. cu doar câteva colibe. poate zei ai soarelui. caracteristice zonei de câmpie în eneolitic. Dispar canoanele de modelare. simboluri ale unităţii de credinţă religioasă. În primele faze ale culturilor Horodişea-Erbiceni şi Folteşti se mai practică pictura tricromă. Ele se vor continua tipologic în epoca bronzului. menhirii (la Casimcea). poate ca urmare a celor dintâi pătrunderi de populaţii intrusive. topoarele plate. Ceramica are ca degresant tipic scoica pisată sau calcarul. Carul (cea mai veche descoperire este carul miniatural din necropola de la Budakalász. Inventarele funerare sunt mai bogate. Începând cu al doilea val. copii sau servitori. cât şi la cele estice. Locul lor este luat de piese mărunte din cupru sau bronzuri arsenizate. Ea deschide seria dezvoltării fără precedent a armelor în epoca următoare. cu multe asimetrii si stangacii. Asa cum arată înmormântările. noua societate este . Cu mici excepţii. care apare încă din epoca eneolitică. al doilea val aduce şi calul şi carul. adesea reprezentaţi ca zei războinici. fapt dovedit de maciuci. Tot ca elemente de noutate pot fi amintite ringurile din piatră din jurul mormintelor. dar există roţi miniaturale mai timpurii) ca şi calul domestic constituie premisele cele mai importante pentru abandonarea autarhiei neolitice. târnăcoapele. sunt de dimensiuni reduse. dispare ceramica pictată. Plastica sufera si din punct de vedere artistic o evidenta decadere. semn că apar frecvente conflicte intercomunitare. este prost arsă. Cel mai probabil. topoarele cu braţe în cruce. Aceste piese sunt aduse din zona caucaziană (nu sunt produse locale) unde sunt atestate primele bronzuri arsenizate. mai ales în cazul defuncţilor bărbaţi.

populaţiile Usatovo. Se crede despre ei că sunt zei uranieni: ai cerului. Este posibil ca aristocraţia războinică să deţină rolul conducător. Adesea li se depune in morminte doar capul. Această cultură evoluează în paralel cu Cucuteni A4. fapt destul de ciudat pentru nişte cuceritori. E Munteniei. pe care se bazează periodizarea culturii în trei etape. datorită faptului că noii veniţi. in consecinta. Afirmaţia este discutabilă. culoarul Vardar-Morava. Ungaria. dar trăiesc şi din vânătoare. Câmpia Banatului şi Crişana. Au atat locuinţde suprafaţă durabile şi de mari dimensiuni. Au loc schimbări notabile în sfera credinţelor religioase. Petre Roman spune că aceasta cultura nu este omogenă şi că reprezintă un conglomerat etnic. A-B şi B. căci trebuie că existau sacerdoţi sau meşteşugari specializaţi. chirciţi. Aşezările sunt plasate în locuri cu apărare naturală. Petre Roman afirmă că purtătorii acestei culturi au controlat principalele căi de comunicaţii din SE Europei: Dunărea. care sunt împinse spre nord şi vest. evidenţiate de frecventele sacrificii (fără îndoială că nici eneoliticul nu a fost pe deplin o societate egalitară. CULTURA CERNAVODA III-BOLERÁZ Cultura Cernavoda III-Boleraz ocupă spaţii foarte largi : din Romania. dar că ar fi fost dizlocata si obligata sa migreze de populaţii nomade. cu un statut aparte în cadrul comunităţii). Unii cercetatori cred că ar fi fost. Se presupune. ca urmare afirmaţia nu se bazează pe nici un argument. Ceramica are ca degresant scoicile pisate şi este decorată cu şnurul. prin dizlocarea populaţiilor Gumelniţa din Dobrogea. sectorul de campie ce se află de-a lungul Dunării. Ea este atestată de-a lungul Dunării şi în Serbia. cat şi masculine. se suprapun peste grupe etnice diferite. Purtatorii culturii au foarte puţine obiecte din cupru şi arme. Pentru a putea fi locuit. mai rar cai). Zeiţele par a fi înlocuite cu zei cu atribute războinice. drept pentru care primeşte in timp o coloratură locală. În prima şi ultima fază. soarelui. . Printre formele ceramice se pot observa şi unele de tradiţie Gumelniţa. tunetului. Dacă nu are omogenitate se pune intrebarea de ce a fost definită ca fiind o cultură? Grupele etnice diferite nu pot fi probate pe cale arheologică. altfel nu se poate explica împuţinarea statuetelor antropomorfe feminine şi înlocuirea lor cu cele masculine.Dealul Sofia.marcată de puterea bărbatului într-o măsură mult mai mare decât înainte. este contemporană cu Troia I şi asimilează elemente de civilizaţie locală. Se cunosc reprezentări plastice atat feminine. Aşezările sunt nefortificate. Ceramica se caracterizează mai ales prin forme globulare şi decor canelat. care făcea legătura cu Grecia şi Troia. Slovacia şi chiar în Polonia de sud. O statuetă masculină de la Cernavodă are reprezentat un pumnal incizat pe piept. Cei sacrificaţi nu pot fi decât prizonieri de război sau robi. Olteniţa şi Ulmeni. la fel ca şi populaţiile care-i adoră. locuinţele nu sunt prea solide. initial. Aşezarea era apărată de Dunăre şi de viroage naturale. cea de la Cernavoda. au fost identificate trei straturi. pescuit şi cultivarea plantelor. o populaţie stabilă. CULTURILE EPOCII DE TRANZITIE CULTURA CERNAVODA I Această cultură se formează după prima penetraţie de populaţii estice. Sceptrul în formă de cap de cal pare a fi simbolul autorităţii. Apar diferenţe majore între membri grupurilor umane. În staţiunea eponimă. Noii veniţi sunt crescători de animale (ovi-caprine şi bovine. Morţii sunt îngropaţi în aşezări. dealul a fost terasat. cât şi colibe. aşezarea a fost fortificată. adesea presăraţi cu ocru. de crescători de animale. Alte situri se cunosc de la Cascioarele. S Moldovei şi NE Bulgariei.

De pe urma acestor populaţii au rămas mai ales morminte. care au fost plasate tot în perioada de tranziţie: Celei şi Orlea. aplici. de fapt. Inventarul funerar. monocromă. De la Celei se cunosc şi podoabe de aur. 3-10. Sunt documentate trei faze (Horodistea II=Erbiceni I). mai ales al defunctului bărbat. Grăniceşti şi Preuteşti. precum cele de la Dolheştii Mari. Pictura este insa. lame de silex. Ucraina. Locuinţele au. a ocupat şi zona de la vest de Siret. în spaţiul de origine).FOLTEŞTI Unii cercetători separa cultura Horodiştea -Erbiceni din Moldova de cultura Folteşti din NE Munteniei. dar nu se ştie ce s-a petrecut cu ea în Muntenia. De obicei. podea din dale de piatră. ulterior. cistele conţin mai multe schelete chircite (1-7 la noi. Mormintele sunt în gropi căptuşite şi acoperite cu dale din piatră (ciste). cele două culturi fiind foarte asemănătoare din punct de vedere al culturii materiale. Probabil purtătorii ei au dispărut treptat. decorate cu şnurul. dar este practicată şi agricultura. copii. respectiv Iaşi. cultura a fost urmată de culturile Coţofeni şi Baden. brăţări şi catarame din os ajurate şi incizate. În Oltenia şi Banat. este foarte bogat: topoare din silex lustruite. de tradiţie cucuteniană. Spaţiul ocupat de ea este ulterior locuit de populaţiile Horodiştea-Erbiceni II. Se foloseşte şi decorul . partea estică a Germaniei. porci. Economia se baza în principal pe creşterea transhumantă a animalelor. Atât ceramica. Aşezările (Horodiştea. Degresantii obişnuiti sunt cochiliile de scoici şi melci ca şi calcarul. cuprinsă între Carpaţii Orientali. Cultura a fost identificată prin săpături în anii '50 de către Dinu Marin. Este ocupată mai ales zona de NV a Moldovei. să fie vorba de un singur grup sau să reprezinte amandoua o etapă incipientă a culturii Coţofeni. Printre formele ceramice se remarcă vasele de tip askos şi castroanele cu buza teşită oblic. La Celei au fost surprinse 6 nivele de construcţie si au fost dezvelite cateva locuinţe de suprafaţă. Pe teritoriul nostru. Tipice culturii sunt amforele globulare cu 4 torţi sub buză. morminte în cistă. bovine. dovadă că sunt crescători de animale. cât şi plastica antropomorfă sunt. mai ales în prima fază. de asemenea. adică fostul spaţiu locuit de populaţiile cu amfore sferice. Nu se şie cum a dispărut această cultură. Este posibil ca aceasta cultura să fi avut contribuţii genetice la formarea culturii Schneckenberg din Transilvania de SE. COMPLEXUL CULTURAL HORODIŞTEA.ERBICENI. uneori. dovadă că se practicau sacrificiile umane (soţie. Se cunosc şi colibe. Grupul Orlea-Sadovec este atestat şi în Bulgaria şi este considerat a fi de origine sudică. Botoşani. Pentru Oltenia au mai fost definite doua grupuri culturale post Cernavoda III.si un monopol al drumurilor comerciale si comertului. Iniţial cultura a fost atestată doar la est de Siret. Nu este exclusă posibilitatea ca unele morminte din necropola timpurie de la Zimnicea să aparţină acestui grup. Slovacia. Horodiştea şi Erbiceni sunt aşezări din jud. cultura fiind deja într-o fază finală. spre exemplu) sunt fortificate de multe ori sau ocupă poziţii dominante. foarte rar cai. CULTURA AMFORELOR SFERICE Această cultură s-a dezvoltat pe un spaţiu foarte larg care cuprinde Polonia. De cele mai multe ori este vorba de înmormântări simultane. alţii vorbesc despre un singur complex. toate pisate. în faza a II-a. în a cărei arie de dezvoltare sunt documentate. Siret şi Tazlău. Este posibil ca. purtătorii acestei culturi pătrund din Podolia. zone în care este atestată mai ales prin morminte megalitice. servitori). iar în Bulgaria la Nova Zagora şi în Peştera Devetaki . Inventarul aşezărilor se caracterizează prin multe oase de animale: ovi-caprine. covârşiţi numeric de populaţiile vecine. Grupul Celei este atestat doar la Celei şi Siliştioara în Romania. la formarea căruia şi-a adus contribuţia cultura Ezero din Bulgaria. Azi nu este nicidecum lămurită problema acestor două grupuri cu arii de raspandire mult prea mici.Sadovec.

Sectia stiinte istorce si arheologie. Cresc ovicaprine şi bovine. culeg scoici. Se crede că unele morminte de la Brăiliţa i-ar putea aparţine. Se presupune chiar ca ar fi exisitat conflicte între cele două pentru ocuparea sectorului dunărean cuprins între Olteniţa şi Hârşova. Epoca bronzului pe teritoriul Romaniei . Bucuresti.prin impresiune cu şnurul. p. 33-47.IV 21. Cultura se formează pe un fond Cernavoda I. Nu se ştie ce a dus la dispariţia acestei culturi. 1. 37-49. 1981. 1997. in mare. Bucuresti. Timpul istoriei. Siturile mai importante sunt aşezările de la Folteşi şi Stoicani. cât şi tumulare. Purtătorii acestei culturi sunt foarte preocupaţi de asigurarea subzistenţei. Spatiul egeo-anatolian si Europa sud-estica in lumina unei revizuri a cronologei epocii bronzului. Dobrogea şi pe litoralul nordic al Bulgariei. Alexandru Vulpe. in honorem emeritae Ligiae Barzu. vânează cervide. practicand inhumatia sub tumuli. Cultura Folteşti are. CULTURA CERNAVODA II Cultura Cernavoda II incepe ceva mai târziu decât Cernavoda III. p. in Vlad Nistor.21-42. La Varna sunt atestate locuinţe lacustre. Au atât morminte de inhumaţie plane. SCIVA 32. peste care se suprapun populaţii Usatovo. dar si-a schimbat obiceiul de inmormantare. aceleaşi caracteristici. 1989. Ser. Alţii cred că ea a continuat să existe discret şi la începutul epocii bronzului. Marija Gimbutas. in Memoriile Academiei Romane. Se bănuieşte că pătrunderea populaţiilor tumulare Yamna ar fi fost cauza. Mormintele sunt plane. fapt pentru care pescuiesc. până la Burgas. p. de inhumaţie. 1996 91997). BIBLIOGRAFIE: Petre Roman. dar cele doua culturi au si momente de contemporaneitate.Forme de manifestare cultural din eneoliticul tarziu si perioada de tranzitie spre epoca bronzului. Daniela Zaharia (coord.). Vestigii preistorice in sud-estul european. Este atestată în E Munteniei. Civilizatie si cultura. Consderatii privind inceputul si definirea perioadei timpurii a epocii bronzului in Romania. Memorie si patrimoniu I. Aexandru Vulpe.

cred că s-a răspândit doar o modă ceramică şi nu şi populaţia care o producea. spunând că spaţiul nostru nu a fost afectat de populaţiile HGK. care au o economie bazată pe păstorit. Totuşi sunt elemente de cultură materială de tip HGK în Banat. Amalia Mozsolics. În Banat se formează o nouă cultură.e. Cum cele mai multe dintre aceste piese sunt piese de cult.). în Moldova şi Podişul Transilvaniei. prezenţa noilor veniţi fiind semnalata prin descoperirea unor morminte care au groapă cu trepte. Adesea mormintele sunt acoperite de tumuli. Dinspre Europa Centrală par a se fi mişcat spre SV populaţiile cunoscute sub numele de Hügelgräberkultur (prescurtat HGK). unii cercetători. Crişana şi la Târgu Mureş. CARACTERISTICI GENERALE ALE EPOCII MISCARILE DE POPULATII IN EPOCA BRONZULUI Pe parcursul epocii bronzului. Cruceni-Belegiš care pare a avea şi elemente preluate de la culturile cu ceramică incrustată şi elemente HGK. dar spre sfârşitul epocii bronzului.n. Pe linia Dunării se răspândeşe şi un nou rit de înmormântare. Foltiny) consideră că înaintarea acestor populaţii a provocat şi deplasarea altor populaţii pe care le-au găsit în cale. inclusiv credinţele despre moarte şi imaginea despre viaţa de dincolo. sunt captuşite cu rogojini şi sunt acoperite cu bârne. Banatul jugoslav. în traducere cultura mormintelor tumulare. ci de schimbari de esenta. ducând la formarea în spaţiul nostru a două culturi de coloratură estică: Noua. Apar piese din Europa Centrală precum brotlaibidolii din lut (idolii în formă de pâine). În ceea ce priveşte culturile cu ceramică incrustată care apar pe ambele maluri ale Dunării. unde au fost înlocuite culturile Vatina şi Verbicioara. Verbicioara (din Oltenia şi sudul Banatului). zuruitorile aviforme sau vasele aviforme. inclusiv la nivelul . care pătrund tot dinspre est. Totuşi este greu de crezut că moda ceramicii incrustate cu pastă albă a murit la ea acasă (adica in Transdanubia). Cercetarea maghiară ( István Bóna. Cel de-al doilea val este constitut din populaţiile Sabatinovka. sudul Banatului românesc şi zona dunăreană a Olteniei. incineraţia. urmată de depunerea resturilor cinerare în urne. Deci nu este vorba doar de schimbarea unei mode ceramice. de unde dispare cultura cu ceramică incrustată. În ciuda acestor evidenţe. S. în Muntenia şi Dobrogea. spaţiul nostru mai este afectat în două rânduri de penetraţii de populaţii estice. În aria culturii Zuto Brdo-Garla Mare se dezvoltă (fără precedente în bronzul mai timpuriu local) plastica antropomorfă care pare a pleca de la modele ale grupului Szeremle-Bijelo Brdo. Din Ungaria este foarte afectată Transdanubia (teritoriul de la vest de Dunăre). Primul val este cel al populaţiilor Yamna şi se datează la începutul epocii. Este afectată in special jumătatea estică a României. înseamnă că se schimbă şi credinţele religioase. Dispar şi alte culturi ale epocii bronzului din Ungaria şi România: Periam-Pecica (din zona de vărsare a Mureşului). Vatina (din Serbia şi Banat). mai ales spaţiul extracarpatic. Se pare că populaţiile cu ceramică incrustată din Transdanubia s-au deplasat în jos. ducând la formarea grupului Szeremle-Bijelo Brdo-Dalj în sudul Ungariei şi Croaţia şi a culturii Zuto Brdo-Gârla Mare în nordul Serbiei. şi Coslogeni.EPOCA BRONZULUI (3500-1200/1100 i. cercetarea românească nu împărtăşeşte teza migraţiei. dar s-a răspâdit în alte spaţii în forme identice. precum Bernhard Hänsel. pe Dunăre.

lângă o sursă de apă potabilă. ambele evitând alte forme de relief decât câmpia. Ambele aşezări eponime ale culturii Periam. Doar în ariile unor culturi din bronzul timpuriu şi târziu (Yamna. motiv pentru care teza inaintarii unor populatii pe Dunare in jos nu poate fi cu usurinta ignorata. într-o zonă cu multe lagune fluviatile. există acum doar în doua arii culturale. frecventa in neolitic. Culturile Baden şi Periam-Pecica erau în principal cultivatoare de plante. Fitioneşti. se constată o adaptare a economiei la zonele de relief. de la o cultură la alta sau de la o zonă de relief la alta. Tipurile de aşezări sunt foarte diverse. În general. au fost atrase doar de zona de podiş sau de deal şi au practicat mai mult creşterea vitelor. Coslogeni) pare a predomina creşterea vitelor.aşezare în pantă cu 13 nivele de locuire. care s-a dezvoltat de o parte şi de alta a Dunării. ECONOMIA În general există un echilibru între agricultură şi creşterea vitelor. Năeni. Turia) Otomani (Barca) şi Monteoru (Sărata Monteoru.. Pe lângă aceste două ocupaţii care asigură subzistenţa. Cândeşti. bogate in peste si pasari de balta. PeriamPecica şi Otomani. Lemnia. ASEZARILE Amplasarea este. Aşezarea de tip tell. semn că a fost locuită o perioadă foarte lungă de timp. ultima având o depunere de 4 m grosime.vietii spiritale. 9 respectiv 16.Pecica au mai multe straturi de cultură. Populaţiile Coţofeni au ocupat toate formele de relief şi s-au adaptat la orice condiţii de mediu. cele ale culturii Wietenberg sau Monteoru. Unele populaţii.) Ele sunt situate pe înălţimi apărate natural. ca urmare a pătrunderii celor două valuri stepice. Yamna şi Sabatinovka. pot juca un rol destul de important şi vechile îndeletniciri. Aşezările de tip cetăţuie sunt caracteristice culturilor Wietenberg (Wietenberg. Sunt locuite toate zonele de relief. Noua. precum pescuitul sau vanatoarea care au fost practicate in chip clar în aria culturii Gârla Mare. la fel ca şi în neolitic. dar au şi fortificaţii .

dar uşor ieşite în afară. Dovada ar fi mulţimea necropolelor şi obligativitatea înmormântării chiar şi atunci când trupul defunctului nu a fost recuperat. Multe dintre ele au o acropolă cu o clădire solidă. Coslogeni. afirmă. cat si. Existau desigur şi uliţe. Balej (aria culturii Gârla Mare. 1 m. dar din Bulgaria) şi Sălacea (cultura Otomani. faza a II-a). funcţionalitate de sanctuar. mai ales. Harding. tipice pentru păstori. Pereţi cu decor reliefat se cunosc şi de la Corneşti. eventual şi o clădire de cult (Sărata Monteoru). itreg ritualul venind sa asigure accesul spre o alta lume. La Mošorin-Feudvar.suplimentare. foarte elaborate. formate din linii verticale şi orizontale în relief. Acest tip de clădire a avut. făcute în tehnica tradiţională. de 5-6 x10-12 m. grupul Govora. au fost semnalate mai ales în aria culturii Monteoru. trebuiesc amintite cele de tip megaron atestate la Pecica (cultura PeriamPecica). Tipurile de locuinţe sunt destul de puţin cunoscute. Statutul social al indivizilor se conservă şi după moarte şi se subliniază de cei rămaşi în viaţă cu ocazia ceremoniei funerare. Sunt aşezări cu straturi superficiale de cultură. paradoxal. ca şi fragmente de coloane încastrate în zid. Ea cucereşte teren. Locuinţele sunt de tip colibă. Par a continua sa existe atat bordeie. La multe dintre aşezările din ariile acestor culturi se fac chiar paşi spre urbanism. locuinţe rectangulare de suprafaţă. în zona Titel. Foarte interesant este că unele locuinţe aveau pereţii decoraţi cu un fel de stucatură în relief. În epocă se folosec atât inhumaţia. Au fost descoperite ancadramente de uşi. Alte reliefuri de pe pereţi sunt formate din romburi concentrice. foarte înghesuite.F. cel mai probabil. Sisteme interesante de fortificaţii. OBICEIURI FUNERARE A. Necropola este situată în afara aşezărilor şi este privită ca o lume diferită de cea a viilor. iar în arie Monteoru sunt frecvente terasările pantelor pentru a putea fi locuite. Printre clădirile mai deosebite. un cercetător britanic. răspândindu-se de la vest . Inmormântarea era. din aria culturii Otomani. căci erau foarte abrupte. că în această epocă s-a crezut mai mult în nemurire decât în neolitic. cât şi incineraţia.Noua. foarte puţine şi rarefiate în spaţiu. Aşezările de tip sălaş. legată cu pământ. distanţa dintre ele fiind de aprox. Un caz mai special îl reprezintă unele aşezări şi locuinţe din aria culturii Vatina. din aria aceleeaşi culturi. o procedură pentru eliminarea morţii sau de negare a ei. având în vedere dispunerea foarte riguroasă a locuinţelor. probabil. La Sărata Monteoru şi Fitioneşti fortificaţia era constituită dintr-un zid de piatră. dar şi ca un loc al strămoşilor. Inhumaţia caracterizează mai ales bronzul timpuriu şi mijlociu. vorbind la modul general despre epoca bronzului în Europa. O friză spiralică în relief au avut şi pereţii exteriori ai sanctuarului de la Sălacea. În majoritatea ariilor culturale par a se contura prescripţii de ritual care se respectă întocmai. incineraţia devine rit dominant în bronzul târziu. a fost săpată o aşezare care avea case cu aceeaşi orientare. Se caracterizează prin depuneri de cenuşă şi multe oase de animale domestice. zolniki sau cenuşar sunt tipice culturilor din bronzul târziu. La Sărata a fost dezvelit şi un turn asa-zis de supraveghere.

bărbaţii cu capul la N. direct pe sol. Gârla Mare. Mormintele de incineraţie au gropi rotunde în plan si tronconice în secţiune (culturile Cruceni-Belegis. cultura Otomani). Coslogeni. bărbaţii pe stânga).spre est. ne face să credem că între credinţele religioase ale inhumanţilor şi incineranţilor nu este. femeile pe dreapta. prentru că efortul de ridicare movilei funerare este mare şi presupune efortul comunitar. este considerat un indiciu că defunctul este un personaj cu statut social înalt. o prăpastie. sau sunt risipite în groapă. Gârla Mare). fie tumulare (tumul= movilă mare de pământ). Se cunosc foarte multe necropole din epoca bronzului. fazele timpurii). Sarata Monteoru (4 necropole. apărând mai întâi în zonele vestice ale României. nu se mai deschid. poate si Verbicioara. Mormintele de inhumaţie sunt fie plane. Orientarea şi poziţia defuncţilor este uneori dictată de reguli foarte stricte. gropa în care se depune trupul poate fi asimilată cu un container. cultura Monteoru). cultura Otomani). Incineraţia sugerează că. În arie PeriamPecica a fost observată orientarea şi poziţionarea complementară a celor doua sexe (femeile cu capul la S. venită dinspre est . În felul acesta este exclus contactul dintre vii şi morţi şi sunt respectaţi strămoşii. Nizña Myšla. dar si culturi birituale: Monteoru. Bistreţ-Işalniţa. ba chiar incinerarea trupului oferă sufletului şansa de a se elibera mai repede de carcasa perisabilă. Mormintele odata închise. Noua. sau morminte cu treaptă. Tumulul este şi un semn de loc sacru (al strămoşilor) şi are rol de magnet. Zimnicea Plovdiv. altele din incineraţie: Nir. conservarea trupului nu mai este obligatorie. Tei. deci moarte respectivului individ afecteaza nu numai familia. cultura Monteoru). nu neapărat contemporani. chiar dacă invetarul funerar este modest. din Slovacia (1500 de morminte. gropi căptuşite cu dale de piatră (morminte în cistă tipice culturii Schneckenberg). Pozitia este fie . E greu de spus dacă apariţia tumulului în spaţiul nostru se datorează penetraţiei unor populaţii estice sau dacă este vorba doar de o idee preluata. Tiszafüred. Cândeşti (aproximativ 1200 de morminte. În general. Suciu de Sus. În general. în gramezi. Biritualismul practicat în aceeaşi arie culturală. Wietenberg. Gropile mormintelor sunt simple gropi rectangulare sau ovale. unele de dimensiuni uriaşe. Otomani. aşa cum adesea se crede. Doar în aria culturii Suciu sunt acoperite de tumuli. morminte cu catacombă (in arie Monteoru. tumulul. Există culturi care-şi fac o regulă din inhumaţie: Periam-Pecica. din Ungaria (1000 de morminte. Resturile cinerare se depun în urne. ci intreaga comunitate. totuşi. restul fiind plane. în sensul că atrage după sine alţi tumuli. un spaţiu care se constituie intr-un fel de casa a mortului. Cele tumulare caracterizează mai ales bronzul timpuriu şi populaţiile de sorginte estică. de acum incolo. acoperite cu bârne. Cruceni-Belegiš.

ceramica epocii bronzului este de bună calitate. de puţine ori însoţit de armele sale.întinsă pe spate. chiar spectaculoasă prin forme sau motive decorative în cazul unor culturi precum Vatina. Nu exista indoiala ca vasele depuse in morminte contineau ceva. ea este partea defunctului din ospatul funerar. totuşi. mormintele nu au arme şi invers. În aria unor culturi (Schneckenberg sau Montoru) există ceramică care are ca degresant calcarul cochilifer mărunţit. fie chircită pe dreapta sau pe stânga. . S-a observat că. ambele aşezate în zona capului. sexul şi statutul social al defunctului. în acele arii culturale în care armele apar frecvent în depozite. Podoabele caracterizează mai ales mormintele de femei. Uneori. de obicei. destinata ospatarii defunctului in drumul spre o alta lume. În general. Nu este clara motivatia ofrandei. mormintele de bărbaţi sunt cele mai bogate şi cele de copii şi senili cele mai sărace. Cantitatea şi calitatea inventarului funerar sunt în strânsă relaţie cu vărsta. cel mai probabil. În general. În unele arii culturale au fost determinate inventare standard: în arie Periam -Pecica inventarul se compune din doua vase: un castron şi o cana cu 2 torţi . spre exemplu). Gârla Mare. meştesugarii au lângă ei tipare sau alte unelte definitorii pentru ocapatia lui. în aria culturilor Cruceni-Belegis şi Garla Mare inventarul standard număra trei vase: o urna. Suciu de Sus. Razboinicul este. Wietenberg sau Otomani. un capac-castron sau castron pentru ofranda alimentară şi o canită pentru ofrande lichide. În arie ZimniceaPlovdiv. armele şi uneltele pe cele de bărbaţi. inventarul se compune dintr-un singur vas. spre deosebire de alte epoci (Hallstatt. dar. o ofranda alimentara sau lichida. OLARITUL SI CERAMICA Cei mai frecvenţi degresanţi folosiţi la modelarea lutului sunt cioburile pisate şi nisipul.

care o folosesc pentru depunerea oaselor incinerate (Garla Mare. Vasul de tip kantharos . Dintre formele de uz comun trebuiesc amintite şi asa-zisele tăvi sau tigai de peşte sau vasele de tip pyraunosun fel de vetre mobile. prevăzut cu doua torti. Din aria culturii Gârla Mare atrag atenţia pixidele cu patru proeminenţe perforate. Baden. Mai spectaculoase ca formă sunt castroanele cu 4 lobi din ariile culturilor Vatina. Govora. Garla Mare sau Wietenberg sau castroanele cu proeminenţe din aria Otomani. final: Vatina. Tei. în formă de burduf sau de raţă) mai frecvenţi în bronzul timpuriu în ariile culturilor Coţofeni. cu gura îngustă. Se dezvoltă spectaculos amfora (vas înalt. Noua. folosiţi în ceremonii cu cântec şi dans. mai ales la culturile incinerante. O formă rară. dar interesantă este căucul. prevăzute cu capace în formă de pălărie de mexican (de la termenul grecesc pixis care înseamnă cutie). din bronzul mijlociu sau. mai ales. Tavile cu picior sau un fel de fructiere se cunosc din arie Vatina şi Gârla Mare. tipic culturii Coţofeni. destinat depozitarii lichidelor). . Din aceeaşi arie se remarcă zurgălăii din lut cu modelare aviformă. trebuiesc amintiţi askoii (la singular askos= vas asimetric. care aveau rol de cădelniţe sau cănile aviforme (cu corpul in forma de pasăre de apa) şi unele şi altele frecvente în morminte. cu rol de castaniete. Coslogeni. care se dezvoltă în toate ariile culturale. Cruceni-Belegiš. Monteoru sau vasele de ofrandă cu fund ascuţit din aria Monteoru.cunoscute din ariile culturilor Verbicioara. CruceniBelegiš). trase din buzăeste tipic multor culturi. Dintre vasele de cult.Vatina. Gârla Mare.vas cu gura largă. Printre formele ceramice cu totul noi trebuiesc amintite cănile şi ceştile cu foarte multe variante tipologice. Gârla Mare.Formele ceramice sunt mult mai variate decât în neolitic. Castroanele apar în toate ariile culturale.

cârligele spiralice. fiind frecvent doar în ariile Wietenberg şi Gârla Mare. iar la polul opus arii culturale cu ceramica foarte împodobită: Wietenberg. având una sau doua axe de simetrie. triunghiurile şi romburile haşurate (Tei.Motivele ornamentele sunt aproape exclusiv geometrice. Cele mai elaborate sunt motivele spiralice despre care s-a crezut că sunt de inspiraţie miceniană. Periam-Pecica. Gârla Mare. Zimnicea Plovdiv. Doar în aria Suciu de Sus sunt atestate şi motive de inspiraţie vegetală. la fel ca alte două motive. Coslogeni. Suciu de Sus. toate prezente pe ceramica Garla Mare. Meandrul este cultivat în mai mică masură. Govora. Ultimele două sunt cultivate mai ales în ariile culturilor Suciu de Sus si Wietenberg. argonautul şi vârtejul. Decorul este întotdeauna simetric. Noua. zig-zag-ul. cercurile cu raze. fazele timpurii Monteoru. Dintre motivele tipice mai trebuiesc amintite cercurile concentrice. mai ales străchinile din aria culturii Gârla Mare. Există arii culturale unde ceramica este foarte puţin decorată: Schneckenerg. Costişa). Se folosesc adesea frizele sau metopele dispuse pe gâtul sau partea bombată a vasului. Spirala apare şi pe ceramica Vatina sau Garla Mare. S-urile imbucate sub formă de talaz. Otomani. Ca tehnici de ornamentare se folosesc: . Unele vase sunt decorate şi în interior.

Tei. Este tehnica care ia cea mai mare amploare în această epocă 6. impresiunea cu rotiţa .pe ceramica Garla Mare ( se cunosc şi ustensile din lut utilizate în acest sens) 7.Vatina.pe caremica Wietenberg. Cruceni-Belegiš (şnur fals) 4.pe ceramica Coţofeni. lustruirea.pe ceramica Gârla Mare 3.incrustaţia cu pastă albă. inciziape ceramica Vatina. Vatina. decorul plastic în relief se compune din: -potcoave.1.in arie Coslogeni. CruceniBelegis. ştampilarea. Monteoru 2. Wietenberg. Verbicioara. Monteoru 5.pe ceramica Periam-Pecica. impunsăturile succesive . Gârla Mare. .

Printre cele timpurii sunt de amintit cel de la Tufalău (jud. 9. aparand frecvent pe ceramica Otomani.la ceramica Gârla Mare. dar şi de apariţa unor fenomene de tezaurizare. Gârla Mare. uneori cu arme.doar la ceramica culturii Coţofeni 8. in arie . practicandu-se doar accidental in aria culturii Gârla Mare VIATA SOCIALA Indubitabil că între membri comunitaţilor există deosebiri. Ele sunt relevate de studiul necropolelor şi al inventarelor funerare. Suciu de Sus -brâuri în reliefîn toate ariile culturale -coaste în relief . dar este tipică mai ales bronzului târziu.apare deja din bronzul mijlociu. Suciu de Sus -protome de păsări şi cornute . în aria Periam-Pecica).pe ceramica Otomani. alteori cu podoabe de aur (spre exemplu în necropola de la Beba Veche. Covasna. Pentru epoca bronzului se cunosc multe tezaure de podoabe şi arme.pe vasele Monteoru sau Otomani -boabe de linte sau pastile. Cruceni-Belegiş. Cruceni-Belegiš. excizia. care este foarte rară. Igriţa. canelarea.-proeminenţe . Gârla Mare. Bistreţ-Işalniţa.

precum cele de la Dupljaja (localitate din Serbia a culturii Zuto Brdo-Gârla Mare). o spadă de aur şi 4 topoare de argint). Probabil că in aceasta epoca se conturează o aristocraţie războinică care-şi revendică funcţii de conducere. Reprezentările în lut de care uşoare. Sacrificiile umane atestate în aria Monteoru sau construcţiile funerare care solicită un mare efort comunitar (tumulii) o sugerează si ele deosebiri majore de statut social. brăţări). la fel ca în spaţiul micenian. dar mai ales de dezvoltarea fără precedent a armelor precum spada şi toporul de luptă. fapt demonstrat de fortificaţiile frecvente din aşezări. Otomani şi Suciu de Sus şi unde au fost descoperite foarte multe depozite de arme. Mulţi cercetători sunt sceptici pentru că relieful ar fi mult prea accidentat pentru folosirea carului de luptă. mărgele. iar armele de luptă nu sunt adecvate folosirii lor de pe platforma carelor. Cele mai războinice par a fi populaţiile din Transilvania. Pecica-Rovine (faleră şi tutuli conici). Grăniceri (falere). GENERALIZAREA CARULUI SI DEZVOLTAREA SCHIMBURILOR . CONFLICTELE INTERCOMUNITARE Demn de remarcat este faptul că epoca bronzului este o perioadă caracterizată prin frecvente conflicte intertribale sau intercomunitare. Vărşand (falere). cu 4 topoare si falere). Totuşi nu ar fi exclus ca aceste vehicole asa-zis de lupta să fi existat. ele asigurând doar deplasarea pe câmpul de luptă a unor aristocraţi războinici.Wietenberg. Adoni. Tigănaşi (falere. iar dintre cele tărzii : Săcuieni (falere). inele buclă. ar putea fi indicii că în lupte au fost folosite care de luptă. Crişana şi Maramureş unde au evoluat culturile Wietenberg. care apar foarte rar în epoca bronzului în această zonă a Europei. Măcin (pumnale). Perşinari (12 halebarde. Armele potrivite pentru posesorii de care sunt arcurile cu săgeţi şi vârfurile de lance sau suliţă. Şmig (falere. asemanatoare cu cele de luptă. saltaleoni).

Din epoca bronzului se cunosc miniaturi de care mai ales din ariile culturilor Wietenberg şi Otomani. motiv pentru care anterior epocii bronzului schimbul nu putea sa aiba o amploare prea mare. care asigură o deplasare mai rapidă. Apariţia roţilor cu spiţe face carul mai uşor şi face posibilă înlocuirea vitelor cu caii. El are cofragul rectangular sau. pe schiuri sau sănii si cu ambarcatiuni acolo unde erau ape navigabile. fie pot fi folosite doar o parte a anului. cântărea aprox. mai rar. oval. tras de două vite. Epoca bronzului este epoca în care se poate vorbi cu adevărat de schimburi.82. un fel de obrăzare) care fac posibilă înhămarea cailor sau folosirea lor la călărie.5 km pe oră. Ele . iar prin bronzul mijlociu apare roata prevăzută cu 4-10 spiţe. 700 kg. Carul tras de boi era foarte greoi. Roţile sunt iniţial pline. fie că nu sunt rapide. Deocamdată nu se pot face deosebiri între piesele de harnaşament folosite pentru călărirea calului şi cele utilizate atunci când calul era folosit la tracţiune. datorită faptului că se răspândeşte pe spaţii foarte largi carul cu 4 roţi. Cele mai timpurii care miniaturale din lut se cunosc din aria culturii Baden. se afunda în noroi şi avea o viteză de deplasare de 1. Folosirea calului la tracţiune are drept urmare dezvoltarea pieselor de harnaşament (psaliile. schimburile la mari distanţe s-au lovit de două impedimente majore: lipsa drumurilor şi a vehicolelor de transport. dar devin frecvente doar în bronzul mijlociu. Primele roţi miniaturale din lut apar încă din eneolitic. Ele sunt prezente si în ariile culturilor Wietenberg şi Gârla Mare. Cele mai timpurii psalii apar la sfârşitul bronzului timpuriu. dar nu este sigur ca ele sunt parti componente ale carului. fie nu permit transportarea unor cantităţi prea mari de produse. Aceste mijloace prezintă inconveniente. Roţile cu spiţe sunt atestate mai devreme în zona Volga-Urali şi Armenia.În pristorie. Produsele erau cărate cu ajutorul animalelor de povară. din bronzul timpuriu. aşa-zisul car cu rol economic.

Mureşul trebuie că a fost şi el o importantă artera de comunicaţie. la Ulu Burun şi la Capul Gelidonya. fără îndoială. Se cunosc corăbii şi din Egipt şi din Scandinavia. Existenţa ei s-ar putea admite eventual pentru bronzul final. fără de care oamenii puteau să trăiască.după deteriorare se refoloseau). adică din zonele umede. Unele aveau furcheţi pentru prinderea vâslelor. Aproape sigur nu vasele erau importante. Sigur nu alimente perisabile. Căile de comunicaţii cele mai probabile au fost văile unor ape.sunt de două tipuri: în formă de bară. scoici. unde imaginea lor a fost gravată pe pereţii unor morminte. comunităţile având posibilitatea să-şi producă singure mijloacele de subzistenţă. Psalia circulară este de origine estică şi apare mai târziu. care nu s-au păstrat. Balcanice. Nu ştim ce puteau conţine. pumnale. Cu ajutorul lor se făcea doar cabotaj (cabotaj= navigaţie pe coastă). iar cu sudul Pen. probabil. Printre bunurile cu valoare economică trebuie admise totuşi cositorul sau bronzul. băuturi. cu mlaştini. Nu se cunosc scăriţe de şa şi nu este atestată nici saua. Dezoltarea vehicolelor de transport a facut ca schimburile să nu mai aibă caracter episodic şi întâmplător ca în epocile anterioare. Primul tip este realizat din corn. Se crede că exogamia a dus la dezvoltarea schimburilor. Ar putea fi vorba de condimente. sub forma de scanduri sau trunchiuri subtiri de copaci. În aceeaşi categorie se înscrie şi ceramica care adesea este schimbată între comunităţi vecine. după o anumită perioadă de întrbuinţare se deteriorau. un fel de canoe scobită din trunchiuri de copaci. Transporturile pe ape erau mai comode şi mai rapide. sceptre în formă de capete de cal). Modul în care sunt amplasate aşezările ar putea sugera traseul unor drumuri preistorice. de aceea foarte instabile. totusi. al doilea mai ales din os. materii prime foarte importante de care nu aveau parte o . Din epoca bronzului se cunosc două epave de corăbii care au eşuat pe coastele Asiei Mici. motiv pentru care calărirea trebuie să fi fost tare incomodă. Trebuie subliniat faptul că schimbul. nu se potrivea cu sistemul de înhămare din această zonă. unde s-a folosit pentru traversarea acestora material lemnos. cu o perforaţie mare. deşi fiecare are propria-i ceramică. centrală şi alte 2-3 laterale. La vremea cu pricina se cunoştea deja de multă vreme monoxila. Balcanice pe culoarul Vardar-Morava sau Struma -Isker. Psalia în formă de bară este de origine anatoliană sau un tip local. Se cunoaşte din Asia Mică (Kültepe) de pe la 1850-1650. drept pentru care i s-au adus modificări. Termenul de schimb este de preferat celui de comerţ. lungă de 3-16 m. Mişcările de populaţii. Corăbiile au suprastructuri complicate şi sunt prevăzute cu catarge. însemne de putere. Ea putea fi folosită doar pentru navigaţia pe râuri şi probabil mai ales pentru pescuit şi comunicaţie între cele două maluri. alcătuite din dulapi de lemn îmbrăcaţi în piele. Legătura cu Europa Centrală se realiza pe Dunăre. să fi fost folosite scăriţe din lemn. fiind atestată mai ales în faza a II-a a culturii Monteoru. chihlimbariul). ci conţinutul lor. chiar cel de bunuri. De asemenea sunt atestate ancorele. Este posibil. Din epoca bronzului se cunosc doar în Anglia şi Danemarca. şi nu mai puteau fi folosite). A fost puţin utilizată la noi pentru ca. care presupune folosirea monedei. apoi de daruri. Este destul de puţin probabil că ar fi existat şi o cale maritimă de legătură cu sudul Pen. că au dus la vehicularea unor bunuri pe spaţii foarte largi (bronzuri arsenizate. Tot pentru navigaţie s-au folosit un fel de bărci cu fund plat. mai mici. Drumurile sunt foarte rar atestate. Din medii Vatina şi Otomani se cunosc psalii foarte frumos gravate cu motive geometrice. De cele mai multe ori au fost vehiculate produse exotice: podoabe. Au fost vehiculate si bunuri de consum ( care. mai întâi de femei (schimburi matrimoniale). nu a avut neapărat caracter economic. care sunt mai frecvente si de formă circulară. materii prime (cositor) sau bunuri de valoare legitimate (aurul. Pentru deplasare se foloseau padele sau prăjini. bunuri de prestigiu (arme). bunuri de lungă folosintă ( care . eventual peşte sărat sau carne uscată.

într-adevăr. Pentru piesele din aria culturii Monteoru este foarte probabilă o provenienţă locală. pe mare. este posibilă existenţa unor negustori ambulanţi sau efectuarea unor schimburi la mari distanţe prin verigi intermediare de legătură. Transilvania. S-a vorbit despre o cale terestră a chihlimbarului care pleca de la Baltica. spre Italia. Veterov. şi alte câteva de la Cândeşti) sunt foarte rare şi nu au fost analizate pentru a se şti cu certitudine dacă sunt din ambră de la Baltica.Pecica. Aurul nu este doar o materie primă. Această cale este dovedită de descoperirea în Grecia a unor distanţiere din chihlimbar tipice culturii Wessex. cobora pe drumuri de uscat până în sud şi apoi ajungea. pe Mediterana. el este un bun de valoare legitimat. prin Alpi. Munţii Pirinei. Totuşi piesele de chihlimbar din spaţiul nostru (unele piese din aria Periam-Pecica şi Otomani. Ar fi existat şi o ramificaţie a acestui drum principal. pe spaţii foarte largi. La acestea se adaugă aurul şi chihlimbarul. spre Italia şi apoi pe mare. trebuie amintit că cel mai lesne au circulat. Tracia şi Macedonia. au ajuns în Albania. materii prime foarte preţioase. bare sau lingouri în formă de piele de viţel. Au circulat însă şi piesele finite din bronz. Ambra de Baltica a circulat. Sunt doar câteva zone în Europa care-l deţin: Irlanda. premonetare. De cele mai multe ori este vorba de schimburi ceramice la mici distanţe. pe malurile Marii Nordului şi Mării Baltice. cale care nu a fost demonstrată deşi a fost presupusă (căci lipsesc piesele din Italia) fie. Fără îndoială că schimbul de daruri trebuie să fi fost fost continuat cu trocul. cel mai probabil. Este vorba de perlele din pastă sticloasă şi unele piese de podoabă din metal. Ambra este un clei al pinului (pinus succinifera) care creştea doar în nordul Europei. din Anglia (cultura Wessex) spre NV Franţei. deci au circulat mai degrabă piese finite. Spade de tip micenian. destul de rar. care. Sunt suspectate a fi fost lingourile sub formă de piele de viţel.serie de populaţii. Pentru toate aceste materii prime deficitare nu este întotdeauna clar dacă ele au circulat în stare brută sau sub formă de produse finite. Pentru a putea aprecia corect traficul cu obiecte de metal sunt necesare analize spectrale pentru a se preciza originea materiei prime şi analize tipologice pentru piesele finite. ca urmare a instituirii accesului controlat la resursele de materii prime. 4. Nu în ultimul rând. Cositorul este o materie pimă deficitară. care veneau sa asigure prestigiul. Bulgaria şi Macedonia. Germania de sud (adică ariile culturilor Mad'arovce. secerile şi colanele de gât cu capete spiralice. din Boemia. Dintre produsele din Europa Centrală. la acest nivel cronologic. ultima venita de la Marea Baltică. Din bronzul mijlociu şi târziu sunt de amintit piesele de lut de tip Brotlaibidol (idoli în formă de pâinisoara) cunoscute din Slovacia. Cositorul si bronzul au circulat sub formă de turte. Este greu de presupus că vasele erau vehiculate goale de la o comunitate la alta. Polada) care apar si în aria . Relaţiile cu Europa Centrală şi Nordică Se crede că s-au vehiculat dinspre Europa Centrală spre spaţiul nostru mai ales două produse: cositorul şi ambra. Drumul lung pe care-l străbate chihlimbarul presupune existenţa unui lanţ comercial cu o serie de verigi intemediare. cele mai multe apar în aria culturii Periam. Austria şi Italia. era adusă. invenţii sau mode ceramice. dar nu este exclus să fi existat şi mijloace de schimb cu valoare de etalon. trecea în Franţa. 5 perle la Sărata Monteoru/Cimitirul nr. Ambra se pare că pleca din Anglia sub formă de piese finite. La Sinaia este cunoscut un depozit de lingouri. între culturi vecine. din aproape în aproape. ideile şi circulaţiei lor li se datorează răpândirea unor tehnologii. sub formă de lingouri. cel mai probabil. care sunt cu siguranţă atestate în spaţiul nostru. până la Micene. spre exemplu. spre Grecia. fie prin pasurile Alpilor. Piesele din arie Periam-Pecica şi Otomani este posibil să fie din ambră de Baltica. care coincidea cu linia Dunării si care mergea spre zona noasra. având în vedere că există o varietate de chihlimbar în zona Buzăului (la Colti). apoi pe râul Garronne până în sudul Franţei şi apoi. Se admite că. spre Grecia.

Dinspre est pătrund. Relaţiile cu spaţiul balcanic . ceramica din Moldova prezintă asemănări cu grupul Edineţ din Moldova. o scurgere de populaţie din Transdanubia în jos pe Dunăre. au şi ele o origine vestică. cu două tortiţe. unele chiar până în Pen. de sorginte estica. celelate în aria culturii cu ceramică incrustată din Transdanubia. Unele piese de podoabă. semn ca erau produse de buna calitate. produse undeva în Ungaria de NE şi NV României. Având în vedere multitudinea de elemente vestice care apar la Dunărea bănăţeană şi olteană este de presupus. precum topoarele de luptă cu disc sau celtul de tip transilvănean au circulat mult spre vest.culturii Gârla Mare. unele tipuri de topoare: celtul de tip estic. mai ales în Moldova. precum pandantivele şaibă cu nervuri în relief . Unele piese din metal din zona Tisei Superioare. prezente în unele depozite din Transilvania sau în aria Gârla Mare. Unele tipuri de morminte cu treaptă semnalează pătrunderi de populaţii Yamna. Scandinavă. Plastica antropomorfă a culturii Gârla Mare ca şi zuruitorile din lut din aceeaşi arie culturală îşi au originile tot în vest. au ajuns la Povegliano în Italia şi în Schleswig şi Holstein. Spadele de tip Boiu. primele în aria grupului Szeremle-Bijelo Brdo-Dalj. Relaţiile cu Europa de Est Încă din bronzul timpuriu. unde sunt atestate cele mai multe forme de turnare. produs originar din spaţiul dintre Nistru şi Nipru. Un rol important în vehicularea bunurilor estice trebuie să-l fi avut populaţiile Sabatinovka care pătrund spre sfârşitul epocii bronzului în spaţiul nostru. mai degrabă decât comerţul.

toate de tip A. Importuri miceniene au fost considerate a fi tot felul de piese cu decor spiralic: psalii din os. Printre piesele originare din spaţiul nostru. Ideea est încurajată şi de descoperirea unor lingouri în formă de piele de viţel. din Colchida pe mare. Miecurea Sibiului. Din Europa au ajuns în Grecia fibulele en violon ( la Perati). Este atestată şi relaţia de schimb pe direcţie inversă. Legatura lor cu civilizatia miceniana este azi tot mai mult pusa la indoiala. Singurele spade miceniene din afara Greciei. Unele piese descoperite în spaţiul nostru au fost considerate a fi importuri miceniene sau piese de influenţă miceniană. Ea este sugerată de legenda argonauţilor care ar fi plecat. Tigănaşi. Ideea este foarte interesantă. unele tipuri de spade şi un tipar de Lappenbeil. XV-XIII a. Falerele de aur de la Grăniceri. sunt topoarele bipene de tip Kilindir-Begunci. Drajna. descoperite la Sarata Monteoru care au fost analizate şi par a fi miceniene. Sf. Printre piesele de influenţă miceniană au fost considerate a fi şi statuetele din arealul culturii Gârla Mare sau carele cu roţi cu spite atestate. prin analiză metalografică. în staţiunea de la Dupljaja. mai degraba. în forme miniaturale. Singurele importuri care ar puta proveni din aria civilizaţiei miceniene sunt perlele din pastă sticloasă tărzii. fiind greu de admis că grecii s-ar fi aventurat spre un teritoriu total necunoscut. O legătură martimă cu spaţiul nostru ar fi putut să fi existat la sfârşitul epocii bronzului. Chr. . Alba Iulia) care s-a dovedit. din Muntenia sau Dobrogea. Civilizaţia miceniană a avut legături indubitabile cu Europa. pentru odihnă şi aprovizionare. că sunt de fapt copii după spade de tip A. Săcuieni din tezaurele din România s-a dovedit. Adoni. falere de aur. unele fiind mai vechi decât piesele miceniene. ambele pe ţărmul bulgar al Mării Negre şi ambele în golfuri. din Serbia. iar psaliile sau alte obiecte din os decorate sunt si ele mai vechi decât piesele miceniene şi prezintă asemănări destul de multe cu piese anatoliene. că sunt realizate din aur local. trebuie că au existat explorări ale ţărmului vestic şi nordic al Mării Negre. la Burgas şi Capul Caliacra. în Macedonia. Printre importurile considerate miceniene de Alexandrina Alexandrescu. provin tot din ateliere din Bulgaria. înainte de fundarea Histriei. căci importurile sigure sunt constatate mai ales în sudul Italiei (ceramică şi două statuete antropomorfe). Cu siguranţă sudice. de tip italic. cu loc de origine în Bulgaria. tot în aria culturii Gârla Mare. sa fi evoluat din piese oaecum asemanatoare din aria grupului Szeremle-Bijelo Brdo. Legenda argonauţilor arată clar că argonauţii practicau cabotajul şi făceau astfel de popasuri. mai ales la nivelul civilizaţiei miceniene. Kurt Horedt şi alţi cercetători se numără vreo 15 spade (de la Roşiori de Vede. tipice lumii miceniene si spatiului egeean. Nusfalău. adică locuri ideale de popas de noapte. Şmig. Statuetele par . trebuie amintită o spadă de tip Boiu-Sauerbrun descoperită la Pella. B sau C 3 din lumea miceniană. mai ales că trebuie admis că. expediţia ar fi avut loc la 1225. atestate în sud. s-au dovedit a fi trei spade din Albania şi alte trei din Bulgaria. Perşinari. fluviu care i-ar fi dus spre Adriatica (?). spre nord. Medgidia. Gheorghe. După Eratostene. Lâna de aur ar fi putut fi o metaforă pentru aurul transilvănean. fără torţi. în căutarea lânei de aur. în sec. în 657/656. Un astfel de topor a fost descoperit la Izvoarele.Zona noastră a fost suspectată a fi avut strânse relaţii cu sudul Pen. dar pare a fi vorba mai ales de legături maritime. Balcanice. Celturile de tip sudic. au ajuns în Marea Neagră şi s-au întors spre casă pe Dunăre. între timp.

aflate la periferia civilizaţiei miceniene.Epoca bronzului în nord-vestul Transilvaniei. Dentalium. Bonn. Colombela rustica. 1968.Necropola de incineratie din epoca bronzului de la Cîrna. Vladimir Dumitrescu. În concluzie. Bucuresti. 1961. au existat cu siguranţă legături ale spaţiului nostru cu civilizatia miceniană. Conus mediterraneus. sunt greu de reconstituit. BIBLIOGRAFIE: Tiberiu Bader. Bucuresti. N. Credinte religioase si piese de cult in epoca bronzului EPOCA BRONZULUI PE TERITORIUL ROMANIEI CREDINTELE RELIGIOASE Credinţele religioase. Pectunculus (melc). dar nu au circulat atât produse cât idei.Die Wietenberg-Kultur. se numără cochiliile de melci sau scoici exotice care au drept zonă de origine Mediterana sau Oceanul Indian: Cardium. provenite de la mari distanţe. iar aceste legături par a fi fost mediate de alte populaţii intermediare. Bonn. la fel ca şi în perioadele anterioare. Bernhard Hänsel. 1978. 1994.Printre piesele insolite descoperite în spaţiul nostru. apoi pentru că rareori în preistorie au rămas urme materiale care să ateste credinţele religioase. Glycimeris glycimeris. . Boroffka.Beiträge zur Chronologie der mittleren Bronzezeit in Karpatenbecken. O dată pentru că noi avem o altfel de gândire.

2. tunetului. Presupusul sanctuar nu a fost in detaliu publicat. 1. Se cunosc trei sanctuare din epoca bronzului în spaţiul nostru şi in cel apropiat României: la Sălacea. Teoretic ele ar putea fi oriunde în mediul natural: în peşteri. Bihor (cultura Otomani. Ea ar asigura eliberarea rapidă a sufletului nemuritor de trupul efemer. cercurile însoţite de raze. Ca argumente sunt folosite unele motive ornamentale. un altar suspendat. . purificarea lui şi înălţarea lui către cer. în apropierea izvoarelor. În Poiana Scoruşului de la Sarata Monteoru a fost identificată o clădire mare.jud.Jud. LOCURI DE CULT Sanctuarele Una dintre întrebări este unde se află locurile de cult. spaţiu sub controlul zeilor uranieni: ai soarelui.Bulgaria ( cultura Gârla Mare) si Sarata Monteoru. Un posibil sanctuar ar putea fi si o constructie de tip megaron din asezarea de la Pecica. Balej. considerate a fi altare fixe.50. fulgerului. solare. Buzău (cultura Monteoru) . Însăşi incineraţia este considerată a fi legată de aceste culte. Sanctuarul se compune din trei încăperi care comunicau între ele. Sanctuarul de la Sălacea: Dimensiuni: 8. În preajma sanctuarului s-a dezvelit un mormânt de copil.80 x 5. În interior au fost găsite două platforme de lut. faza a II-a). care apar frecvent redate pe ceramică sau pe piesele din metal: cercurile concentrice. însoţit de câteva vase. pe vârfuri de munţi. considerată a fi o constructie de cult sau casă tribală. Pronaosul avea două coloane. Cele mai spectaculoase sunt siturile megalitice din Anglia. cosiderate a fi simboluri solare. în crânguri. În intreaga Europă sunt puţine locuri artificiale destinate cultului. zvastica. Una dintre încăperi este decorată cu frize cu motive spiralo-meandrice în relief. Scoţia şi Irlanda care sugerează că cei care le-au făcut aveau şi unele cunoştiinţe de astronomie. cu scheletul dezarticulat ( interpretat ca sacrificiu de întemeiere a sanctuarului). un car miniatural din lut şi o barcă de lut.Ideea generală despre epoca bronzului este aceea că se instalează cultele uraniene.

Din inventarul megaronului sunt de amintit două piese. spre exemplu) în care au fost depuse ofrande constând din ceramică şi piese de bronz.a fost descoperit în nivelul al IV-lea al aşezării. faza II. constituiau un mijloc de comunicare cu lumea de dincolo. fie locuri de cult. Ar putea fi şi una şi alta. dar şi în alte părţi ale Europei. o serie de peşteri (Igriţa. Planul elaborat ar indica o construcţie de cult. Megaronul de la Balej. mai ales) puţurile cu adâncimi mari au fost considerate a fi fie fântâni. prin adâncimea lor. se întâlnesc şi se despart cele două lumi. care.70 m şi o orientare E-V. de la sfârşitul epocii bronzului. Are dimensiunile de 14. a celor vii şi a celor morţi. Din aria culturii Wietenberg. Puţurile În Europa (Germaia şi Anglia. au fost descoperite vase întregi. dar şi piese cu caracter profan. fapt ce sugerează că nu este vorba de fântâni dezafectate. Ne întâlnim cu astfel de situaţii în Slovenia. Avea o anticameră şi două camere. În ele. se cunoaşte un loc de cult la Oarţa de Sus.30 x 5. Aici se ingemaneaza lumina cu întunericul. care ar putea fi considerate recuzită de cult: un topor miniatural de lut şi o piesă cu utilitate necunoscută care seamana cu o barcă. Italia. Adeseori în peşteri s-au făcut înmormântări sau s-au depus piese de ofrandă. Croaţia. au fot descoperite. în Munţii Apuseni din Crişana. Ecoul lor poate impresiona şi poate sugera că ele sunt populate de spirite. unele de 20 m adâncime. PIESE DIN RECUZITA DE CULT Statuetele antropomorfe . Peşteri Peşterile sunt spaţii foarte enigmatice. Ele sunt deschideri spre lumea de dincolo. În spaţiul nostru. în arealul grupului Igriţa.3.

. la care se adaugă cultura Szeremle-Bijelo Brdo-Dalj din Ungaria şi Croatia.Spre deosebire de neolitic. post 1390 a. Este interesant faptul ca statuetele din arie Szeremle si Garla Mare au modelari oarecum asemanatoare tipologic cu cele miceniene. plastica antropomofă este slab reprezentată la nivelul epocii bronzului. in aria grupului . unde sunt prezente trei tipuri de statuete : Phi (cu braţele lipite de corp şi arcuite spre abdomen). În aria celor două culturi s-au descoperit în jur de 340 piese. Chr. Reprezentări plastice din lut există foarte multe în aria civilizaţiei miceniene. Astfel. Psi (cu braţele ridicate şi arcuite deasupra capului) şi Tau (cu bratele dispuse orizontal). Singura cultură din spatiul nostru care este foarte bine reprezentată din acest punct de vedere este cultura Zuto Brdo-Gârla Mare. dintre care 244 sunt din aria Gârla Mare.

având în vedere că în unele morminte au fost descoperite mai multe statuete antropomoirfe. Ipoteza trebuie eliminată. Tipul Phi poate fi cu cap modelat în prelungirea corpului sau asa-zise "cu cap mobil" (de fapt fara cap. Sunt destul de multe supoziţii. care-l conduce pe defunctul copil spre lumea de dincolo. Este posibil ca şi celelalte statuete cu cap de pasăre din aria culturii Gðrla Mare să fie tot masculine. dar sunt fragmentare. Dolj). la baza gâtului. Interpretarea statuetelor este destul de dificilă. retezate. Această ipoteză este şi ea destul de puţin probabilă căci. în morminte au fost descoperite două sau chiar trei statuete antropomorfe. inclusiv concubine ale defunctului. respectiv statuetele de tip Psi. a fost formulată pentru statuetele cu braţele ridicate deasupra capului. O divinitate a muzicii. Această presupunere a fost făcută pentru statuetele masculine. provin din morminte de copii. Ipoteza este plauzibilă pentru statuetele cu cap de pasăre căci. de forma unor cioturi. Acestea din urmă sunt masculine. adesea în atichitate. Şi această ipotză est destul de puţin probabilă. păsarile erau simboluri ale sufetelor călătoare. potrivit cărora statuetele ar reprezenta: 1. căci este vorba de un motiv care iniţial desemna foarte schematic ochii şi nasul.Szeremle-Bijelo Brdo sunt tipice statuetele de tip Tau. 9. Reprezentări ale defunctului. adesea. dar cu un presupus cap atasabil). cât şi la Plosca şi Cârna-Ostrovogania (toate necropole din jud. cat şi din necropole. destul de credibilă. 5. Reprezentări ale unei divintati solare. Supoziţia a fost făcută de Dumitru Berciu. deci de muritori aflaţi în poziţie de adoraţie. Reprezentări de nursă. Reprezentări de divinitate protectoare a mortilor. iar in aria culturii Gârla Mare sunt prezente statuete de tip Phi şi Psi. in plus statuetele se regasesc si in locuintele asezarilor. Reprezentări de adoaratori. 6.O divinitate a fertilităţii şi fecundităţii. Cele descoperite in morminte. 8. Ipoteza este destul de puţin probabilă căci reprezentările nu sunt nude şi nu au atributele sexuale subliniate. atât la Cârna-Grindu Tomii. 3. Reprezentări ale sufletului celui mort. doică divină. Piesele provin atat din aşezări. Reprezentări de servitori ai unor defunctii cu inalt statut social (la fel ca statuetele de tip ushebti din Egipt). Ipoteza. ersatz (=înlocuitor) de mamă. precum două statuete descoperite pe cele două care miniaturale din lut de la Dupljaja. motiv pentru care nu li se poate determina sexul. care avea în vedere un motiv ornamental în formă de liră care apărea adesea figurat pe statuete. 7. 2. Majoritatea statuetelor sunt feminine. 4. . precursoare a lui Apollo. cu bratele orizontale. cu cap de pasăre de apă (raţă sau lebădă). Unele au cap de pasăre de apă.

şi un altul cu 3 roţi. Ceva mai târziu. Pe ambele care de la Dupljaja se afla câte-o statuetă antropomorfă masculină. Toate aceste care sunt care cu cofragul rectangular sau oval. Otomani şi. poate dint-un mormânt. comparabile cu păpuşile de azi. cu cap de pasăre. Piesele de port foarte multe reprezentate pe statuete vin în contrast cu numărul pieselelor de podoabă descoperite în mormintele din această arie culturală. foarte împodobit. mai ales. Statuetele au sigur semnificaţie religioasă căci se remarcă prin modelarea canonică. masculin. Wietenberg. tras de păsări de apă. care este foarte rar reprezentat. provin două care de excepţieun car cu 2 roţi. Carul cu 3 roţi era . De la Dupljaja. ceremonial.10. Pare a fi vorba de cel puţin doi zei: unul feminin şi altul. roţi sau care miniaturale sunt atestate si în ariile culturilor Schneckenberg. cu cap de pasăre.Simple jucării din lut. din Ungaria şi a fost descoperit într-un mormânt (la Budakalász). deci ar trebui să reprezinte zei comunitari şi nu zei din patrimoniul familial. cu două osii şi cu 4 roţi pline. cu rol economic. tot cu 4 spite. Că ar fi vorba de zei ar sugera-o şi costumul elaborat care pare a fi zeiesc. cu 4 spiţe. Carele miniaturale din lut Cel mai timpuriu car miniatural din lut se cunoaşte din aria culturii Baden (cultură din bronzul timpuriu).

Piesele au fost interpretate a fi: 1. porneşte de la un ritual târziu. iar statuetele cu chip de pasăre să fie o reprezentare a sufletului celui mort. de invocare a ploii cu ajutorul carului. Unii cercetatori s-au mulţumit a le numi obiecte enigmatice. idoli foarte schematici Pieselor li s-a dat şi o interpretare numerică: s-ar fi folosit un sistem numeric în bază 12număr care. atestat în sec. Unele ornamente care apar pe aceste piese se pare ca au fost realizate cu ajutorul fructelor de nalbă. piese pentru ştampilarea ambrei. iar a 2-a statuetă. divinizat ca zeu al soarelui. Piese comparabile c cele din Romania se regasesc si in alte zone din Europa . este foarte posibil ca acest vehicol să reprezinte vehicolul de deplasare spre lumea de dincolo. altfel este greu de explicat existenţa acestei asocieri atât de mult în timp. IV p. talismane 2. În plus. Unterwölbling (Austria). până în Hallstatt. dar asta nu lamureşte utilitatea pieselor. Aceasta deoarece există un mit potrivit căruia Apollo ar fi călătorit într-un car tras de lebede spre Helikon. la nivelul culturii Basarabi. alţii le-au dat semnificaţii diferite. simbol al perfecţiunii.şi Gârla Mare-24 piese. Veterov şi Mad'arovce din Slovacia. statueta de pe carul cu două roţi are pe piept un motiv decorativ în formă de zvastică. un cercetător sârb. de pe carul cu trei roţi. Arbon ( SV Germaniei). Statuetele sunt masculine. Chr. aprox. Brotlaibidolii din lut Piesele au formă de pâine şi sunt presupuse a fi idoli cu reprezentare foarte schematica. spre deosebire de alte statuete antopomorfe din aria culturii Gârla Mare. mai ales că în mitologia grecească sufletele celor morţi sunt adesea reprezentate prin păsări (lebede. că l-ar reprezenta pe un precursor al lui Apollo Hyperboreanul. religioase sau profane. avea fixat deasupra capului un fel de disc solar. răboaje preistorice 3. Având în vedere că multe reprezentări de care (Europa nordică-care figurate pe pereţii mormintelor) sau care adevărate (Sintašta) sau miniaturale au fost descoperite în morminte. Nu se ştie dacă piesele sunt realmente piese de cult. Din Romania se cunosc piese de acest tip doar din două arii culturale: Otomani-două piese de la Derşida. negative pentru obţinerea de ustensile pentru decorat ceramica 6. Szeremle (Ungaria). considerată a fi un simbol solar. era considerat magic. păsări de apă). Ele au fost descoperite mai ales în aşezări. . dată de Trbuhovic. datorită faptului că zgomotul produs de deplasarea carului semăna cu cel al tunetului. Despre cele două pesonaje masculine găsite asociate cu aceste care predomină supoziţia. ţara hyperboreenilor sau spre Africa. O altă intepretare a carului. la babilonieni (?). porumbei. Este sigur că asocierea car-pasăre de apă are o semnificaţie religioasă. rar în necropole. pintadere (stampile) pentru decorat ceramica 5.asociat cu o piesă din lut tronconică care a fost interpretată ca fiind o umbrelă sau un disc solar.. sugerată în 1954 de Sprokhoff. 195 de piese de acest tip în ariile culturilor Polada (Italia). toate indubitabil feminine. care garantau calitatea sau cantitatea ei 4.

urmată de trezirea la viată si are o legatură cu reinvierea. Monteoru. Apar cu . picioare umane. Vasele de cult Pot fi integrate în această categorie pixidele ( vase de agăţat. Totuşi labrys-ul apare frecvent asociat si cu luna şi poate fi şi un simbol al unei zeite a vegetaţiei. Piesele au cu siguranţă un mesaj religios. Asine şi Micene). Acest model anticipează urnele în formă de casă miniaturală foarte comune în aria culturii Villanova din Italia.20 m. se crede că este un import din aria culturii Gârla Mare. Monteoru (1 buc. Cea mai probabilă divinitate este bănuita a fi una a fulgerului. aur. toporul este asociat cu coarnele de consacraţie sau cu simboluri astrale: luna. În spaţiul micenian are dimensiuni diferite. Modelele miniaturale de casă Din epoca bronzului se cunoaşte un model de casă dintr-un mormânt din necropola de la Karaburma (cartier al oraşului Belgrad). drept urmare. mormânt de copil). Elveţia. de la forme miniaturale până la forme uriaşe. Foarte frecvent. Topoarele miniaturale din lut Din epoca bronzului sunt cunoscute topoare miniaturale din lut de mai multe tipuri: topoareciocan sau securi duble. mai rar în complexe profane. Dolj) au figurate pe ele X-uri. din aria culturii Cruceni-Belegiš.Zurgălăii din lut Apar la noi doar în aria culturii Gârla Mare (15 piese). Datorită faptului că decorul piesei este incrustat cu alb. pasăre de apă sau hibrizi cu corp de pasăre.necropolă. obiect de adoraţie. crucea. Verbicioara şi Gârla Mare. care este şi foarte longeviv căci şi în Hallstatt sau epoca geometrică în Grecia se cunosc o serie de pandantive cu rol apotropaic. argint sau lut. soarele.Nasta (jud. asemănătoare topoarelelor din piatră sau din metal (tipul KilindirBegunci). Apariţia lui frecventă în complexe palaţiale ar sugera chiar că el a devenit ulterior un insemn al regalitaţii.labrys-ul. o groapă de la Carna-Nasta şi în necropola de la Orsoja -Bulgaria). în complexe de cult şi morminte (mormântul toporului dublu de la Knossos). de 1. Toporul dublu. în spatiul cretan sau micenian. Polonia (cultura Lausitz). care au capac). iniţial. precursoare a Demetrei. Tansdanubia (cultura cu ceramică incrustată). Pasărea de apă este cu sigurantă un animal psihopomp. Unii cercetători cred despre labrys ca ar fi o expresie aniconică a unei diviniăţi şi. Piesele sunt făcute să producă zgomot. cel mai adesea. Vatina. Se crede că. Gârla Mare (în aşezări precum cea de la Balej. Două piese de la Cârna. Ea are un topor în mână şi primeşte în dar măciulii de mac şi fructe. dar ulterior ar fi căpătat alte semnificaţii.construcţia de tip megaron. la fel broasca ţestoasă (semnifica poate hibernarea. Schneckengerg (20 exemplare). Au fost interpretate şi ca jucării pentru că au fost descoperite uneori în morminte de copii. Wietenberg. semilune şi cercuri concentrice. în forma de topor dublu. la Năeni). care apare reprezentată pe sigilii miceniene asezata sub un arbore. Sunt atestate în ariile culturilor Periam-Pecica. labrys-ul era instumentul de sacrificare a taurului. Este din fildeş. Alte piese se cunosc din Grecia miceniană (Perati. Se cunosc descoperiri din ariile culturilor Otomani (Hernádkak. deci trebuie să fie vorba de un echipament ritualic pentru ceremonii care implică muzică şi dans. Sunt recipiente inchise din lut care au pietricele în interior si sunt modelate în formă de broască ţestoasă. cap de cornută.este frecvent în lumea cretană şi miceniană unde apare. căci se cunosc depuneri de carapace de ţestoase în mormintele culturii Aunjetitz). deci posibile simboluri astrale.

de aceea se presupune că erau înfipte in pământ. Iordania. probabil folosesc pentru depunerea de ofrande. . instabile. Se găsesc în morminte Monteoru. Alte vase suspectate a fi de cult sunt asa-zisele vase de ofrandă care sunt tipice culturii Monteoru. mai ales în mormintele mai bogate. iar vasele sa fi avut funcţionalitatea unor cădelniţe. Monteoru. Egipt. Pasărea de apă mai apare în culturile epocii bronzului sub forma de askoi (Nagyrev. Este posibil ca în aceste vase sa se fi ars substanţe aromate. căci aveau fundul ascuţit. Vasele cu protome în formă de cap de pasăre sau aviforme se cunosc din epoca bronzului şi din Israel. Erau un fel de amfore. Liban. Periam-Pecica) sau de căni terminate cu protome în formă de cap de pasăre (Gârla Mare) sau vase aviforme (Gârla Mare).predilecţie în necropole.

BIBLIOGRAFIA: Vladimir Dumitrescu. Dacia 34. Cluj. Monica Sandor. 1990. Ion Chicideanu.Cultura Zuto Brdo-Gârla Mare. 1961. Contributii la cunoasterea epocii bronzului la Dunarea Mijlocie si Inferioara.Arta preistorica în România. Bucuresti. Vladimir Dumitrescu. Antropomorphic Statuettes. Contributions to the Study of the Gârla Mare Hallstatt-ul pe teritoriul Romaniei . Bucuresti. Monica Sandor-Chicideanu.Necropola de incineratie din epoca bronzului de la Cîrna. 2003. 1974. 53-76.Chicideanu. p.

decorata.e. Trebuie remarcat ca exista diferente de periodizare între Europa Centrala si cea de est. care a avut circa 2000 de morminte.Chr. un mare complex cultural din bronzului târziu.Medias si Gava-Reci. Epoca a fost periodizata de Paul Reinecke în etapele A. Zimnicea). începând cu Ha mijlociu. care nu au rol functional. în jumatatea vestica a Romaniei si cel cu ceramica imprimata. A2. dintre care au fost sapate 1270. Meri. în Bulgaria si Saharna-Solonceni. când se sfârseste UFK (Urnenfelderzeit). iar Müller-Karpe a definit subetapele A1 . Prima vârsta a fierului începe la 1200/1100 si se sfârseste la 450 în Muntenia. centrul si sudul Moldovei (grupurile Cozia-Brad. ca si Dobrogea (cultura Babadag) au ceramica imprimata în hallstattul timpuriu. De multe ori. C-ul Ha mijlociu (800650). ceva mai târziu. CARACTERISTICI GENERALE ALE EPOCII HALLSTATTIENE CERAMICA Fenomenul care anunta noua epoca nu este aparitia metalurgiei fierului. poate chiar a patrunderii de populatii UFK dinspre Europa Centrala spre est. primul din Austria. ci aparitia unei ceramici de alta factura. La scurta vreme. Hans Hildebrand a împartit epoca fierului în doua etape : Hallstatt si La Tène. unde cel mai vechi grup hallstattian este grupul Vârtop-Hinova. motiv pentru care epoca bronzului a fost prelungita pâna pe la 800 a. Maramures si Crisana. Din Banat. în jumatatea estica. cu predilectie. ceramica canelata se raspândeste spre Oltenia. de culoare neagra. B1-3. Si în Moldova de nord este atestat un grup hallstattian cu ceramica canelata. Etapele A si B (fara B 3) ar corespunde Ha timpuriu (1200/1100-800). ceramica canelata se va raspândi în întreg teritoriul României. Muntenia (Chitila. din cauza raritatii pieselor din fier. grupul Granicesti. în ciuda faptului ca necropola acopera doar intervalul 800-400 i. În Europa Centrala.Susani în Banat si Gava-Lapus în NV României. cum ar fi fost normal. dupa numele a doua situri.si în Ucraina-cultura Holyhradi. adesea cu luciu metalic. aparând ceva mai târziu grupurile: Gava. si D. C. Noua ceramica canelata apare ca urmare a unor impulsuri UFK (Urnenfelderkultur). A fost ales numele acestei necropole deoarece ea contine multe piese de metal tipice epocii. sunt atestate si în spatiile vecine: grupul Pšenicevo. Unii istorici au crezut ca este posibil ca ceramica imprimata sa apartina blocului . Se remarca pentru Ha timpuriu din România existenta a doua mari complexe: cel cu ceramica canelata. Grupuri cu ceramica imprimata. periodizarea a tinut seama de dezvoltarea culturala. pe la 350. Astfel de ceramica exista si în Ungaria-cultura Gava. perioada Ha A si B a fost privita ca o perioada de tranzitie de la epoca bronzului la epoca fierului. Ceramica canelata apare mai întâi în Banat. al doilea din Elvetia. în spatiul în care la sfârsitul epocii bronzului evoluasera culturile Cruceni-Belegiš si Suciu de Sus si grupul Igrita. Ceramica se caracterizeaza prin culoare neagra la exterior si rosie în interior si decorul cu multe proeminente. în Republica Moldova). Numele epocii (Hallstatt) vine de la o necropola descoperita în Austria. în teritoriul intracarpatic. ceramica canelata (de tip Gava-Lapus) se va generaliza la spatiul întregii Transilvanii.n.HALLSTATTUL (1200/1100-450/350) In 1874. despre care se crede ca au avut o contributie genetica la formarea culturilor hallstattiene timpurii: Bobda. bine lustruita. B. caracterizat prin asa-zisele câmpuri de urne ( mai precis mari necropole de incineratie în urna). asemanatoare celei din România. iar D Ha târziu (post 650). prin doua tehnici: canelarea si imprimarea. Tamaoani). Ulterior.

Apar pentru prima oara centurile din bronz. iar mai târziu cnemida. se remarca în epoca cetatile de refugiu. METALURGIA BRONZULUI SI A FIERULUI IN HALLSTATT La începutul epocii hallstattiene se constata maxima dezvoltare a metalurgiei bronzului. Pe la 1200 a. pare a fi orientata mai degraba spre pastorit decât spre cultivarea plantelor. toate celelalte arme si unelte fiind deja realizate din fier. XIII-XII apar primele piese din fier in spatiul nostru. Dintre spade se remarca spadele cu cupa la mâner (apar în Ha B) sau cele cu antene. apare fibula de tip Peschiera. Ciceu (30 ha). din bronz se mai fac doar piese de podoaba si de harnasament. iar mai târziu fibulele ochelari. Spalnaca si Aiud. Hallstattul. În general. Cornesti (68 ha). straturi subtiri de cultura. uneori pe acelasi vas (spre exemplu pe ceramica culturilor Basarabi si Babadag).etnic tracic. Teleac. Depozitul de la Uioara are 5800 de piese si cântareste în jur de 1100 kg. motiv pentru care ele au dimensiuni foarte mari. cele de tip Donja Doljna sau de tip Glasinac. fiind frecvente asezarile de tip salas. la fel ca si cea de la sfârsitul epocii bronzului. Hallstattul continua fara hiatusuri epoca bronzului. Gusterita. fortificate cu valuri de pamânt pe schelet de lemn. Se dezvolta armele defensive dintre care sunt de amintit coiful si scutul. Huedin. Alte elemente de noutate sunt vasele de bronz: situle (vase asemanatoare unor galeti). Din aceasta etapa dateaza marile depozite de obiecte din bronz de felul celor de la Uioara. cazane cu atase cruciforme si cesti de tip Kirkendrup. foarte frumos decorate cu motive geometrice. În Hallstattul mijlociu canelura si imprimarea se vor folosi în paralel. În Ha C. de cele mai multe ori. Noua epoca. Totusi. iar cea canelata celui illyric. reprezentata prin depozitele din orizonturile Cincu-Suseni si Turia Jupalnic. care sunt tipice mai ales Transilvaniei si care sunt fortificate în ideea de a asigura securitatea locuitorilor si animalelor din mai multe asezari din jur. motiv pentru care asezarile au. Alte tipuri de fibule specifice acestei epoci sunt fibula Passmanterie. aduce cu sine noi tipuri de piese. Chr. Economia. Dintre aceste cetati pot fi amintite: Sântana (78 ha). În sec. Cele mai vechi dintre ele sunt: .

în sec. Moldova (minereu de balta). obiecte de fier si bronz. Despre o metalurgie a fierului se poate vorbi în Asia Mica. Chr. Având în vedere ca cele mai timpurii piese de la noi au fost descoperite în Maramures si Banat. ideal 1500 grade. sideritul (48% fier) si calcopirita (46% fier). Oltenia (Baia de Fier). la sfarsitul sec. un celt din fier descoperit în necropola de la Lapus. In difuzarea metalurgiei fierului în spatiul nostru. XIV-XII a. Sunt suspectate doua cai de patrundere a metalurgiei fierului: fie prin Caucaz. IX-VIII provine de la Cernatu. o spada de fier din Banat. din aria culturii Babadag. o lingura de turnat. Aici. prin filiera greceasca. 12. apoi uneltele. 5. 3. ar fi patruns in spatiul actual al Romaniei si ar fi adus cu ei noul metal si tehnologia lui de fabricatie. în Banat. se cunoaste un cuptor de redus minereul de fier.Satu Mare Este usor de constatat ca cele mai timpurii piese apar în Maramures si Banat. Raspândirea metalurgiei fierului s-a facut destul de greu deoarece procesul de reducere este destul de complicat si necesita temperaturi înalte de reducere. fie din Anatolia. de forma tronconica. În tumulul de la Susani. secretul de fabricatie al noului metal a fost pastrat cu strasnicie. 4. Pentru reducere se foloseau cuptoare speciale. cu miez de fier descoperit la Tirol. minereul fiind asezat în straturi intercalate de mangal (un combustibil obtinut prin arderea mocnita a lemnului de conifere). a fost descoperita zgura de fier într-un context databil în sec. fie pe culoarul Vardar-Morava. iar în Ha târziu se mai confectioneza din bronz doar podoabe si piesede harnasament. descoperita în necropola de la Bobda. obiectele din bronz sunt treptat înlocuite cu cele din fier. iar în stratul II al asezarii de la Babadag a fost descoperita zgura de fier. din Banat. 7. un pumnal de bronz. un cutit de fier de la Cauas. S-au folosit cu precadere magnetitul (71 % fier). un ac de bronz. dintr-o localitate necunoscuta. în jur de 50 %. Din Grecia ar fi putut patrunde fie pe litoralul Marii Negre. Fara îndoiala ca sunt piese de import. Au fost preferate pentru reducere minereurile cu un continut ridicat de fier (peste 20-30%). unde a fost descoperit un atelier de mester metalurgist care continea zgura de fier. un mâner de cutit. Începand cu Ha mijlociu. în Muntii Taurus. al XII-lea. bare de fier. dar o dovada sigura de practicare a metalurgiei fierului în sec. Vasile Pârvan a crezut ca un rol important l-ar fi avut cimerienii. dar primele obiecte sunt din fier meteoritic. Primele dovezi sigure de practicare a metalurgiei fierului în spatiul nostru sunt din sec. E greu de spus cat de credibila este aceasta informatie. SE Transilvaniei. deoarece randamentul de reducere era destul de scazut. precum un pumnal descoperit la Ganovce. doar ulterior metalurgia fierului s-a raspandit destul de repede pe spatii imense. al IX-lea. III. Se pare ca erau folositi si fondanti pentru usurarea reducerii: varul sau zgura provenita de la reduceri anterioare. Zona noastra are suficiente resurse de minereu de fier în Banat. in sec. descoperit în Banat. cu peretii de lut. 6. Dobrogea (Altân Tepe).1. în Maramures din sec. erau rezerve mari de minereu de fier. Zgura începea sa se lichefieze la 1030 . O singura descoperire este foarte timpurie. a VIII-lea. din Banat. 13. De la Dervent. o bratara de fier. descoperit în depozitul de la Rozavlea III. care. în Slovacia. 13 2. adâncite în pamânt. nu este exclus sa fi existat si un centru independent de inventie si în centrul Europei. limonitul (63% fier). databil în sec. hematitul (70% fier). în regatul hittit. mai întâi armele. cu miez de fier. Fierul este cunoscut înca din mil. Pâna la caderea regatului hittit. mai ales ca se cunosc si alte piese timpurii în Europa.

Se cunosteau si procedee mai rafinate de prelucrare precum supraturnarea. Pentru prelucrarea lupei. un tezaur de aproximativ 5kg. În 1980 a fost descoperit la Hinova. ea trecea prin procese succesive de forjare (calire) si martelare (ciocanire la cald). de aceea randamentul era redus. . iar fierul la 1200-1300 grade. se obtinea o lupa de fier spongioasa. Aceasta temperatura nu asigura. care sunt însa dificil de datat pentru ca piesele sunt rupte de contextul cultural. verigi. o reducere completa. tutuli.grade. care continea o diadema. In urma reducerii. ARTA AURULUI Din România se cunosc o serie de tezaure de aur. margele. însa. placarea cu aur sau sudura cu bronz. saltaleoni. în mijlocul unei necropole de incineratie. bratari. datorita impuritatilor.

amândoua potrivite pentru lupta de pe cal. Despre o influenta illrica se poate vorbi si în NV Bulgariei (necropola de la Vraca). toporul bipen) le continua pe cele de la nivelul epocii bronzului. Aceste necropole cu greu ar putea fi atribuite etnic. dar exista si morminte de inhumatie. piese de harnasament (psalii si zabale). ci constituie adevarate necropole tumulare. Într-un mormânt tumular din sec. Ele vin din trei parti: dinspre SV.mansoane. la est Morava). In necropola de la Basarabi. ambele din medii Basarabi. desi este de inhumatie. zvastica. al VI-lea. locuiau în zona Albaniei si a fostei Jugoslavii (avand ca limite la nord Drava. care. Dupa toate aparentele. De altfel si izvoarele literare arata ca. probabil un car de lupta. cei din Ha sunt de dimensiuni mult mai mici. fie prin intermediul tracilor sudici. fapt ce ne face sa credem ca se schimba radical tehnica de lupta. continuand traditii vechi. pasarea de apa. ultimele de sorginte scitica. Influenta illyrica este mai evidenta în SV României. de esenta illyrica. vârfuri de lance. Se cunosc multe pandantive din metal de forma unor topoare duble miniaturale. RELIGIA Simbolurile religioase (crucea. unde apar aceste . Se cunosc doua care din spatiul nostru cel de la Orastie si cel de la Bujoru (Teleorman). Illyrii. se înmultesc razboinici traci calari. Dintre artefactele cultice de exceptie sunt de amintit cazanele din bronz prevazute cu 4 sau mai multe roti si trase de pasari de apa. ultimul tras de 12 pasari de apa. fie în morminte tumulare. si dinspre est. Cele mai multe morminte sunt direct pe solul antic. din Oltenia. al VIII-ea de la Balta Verde. Un alt tezaur databil în sec. din epoca bronzului. Spatiul din Bulgaria. precum cele de la Basarabi. sunt razboinici calareti. canelat tipic Hallstatt-ului timpuriu. deci necropola pare a apartine unei populatii tracice . în Oltenia de vest. cutitase curbe din fier. armele de baza devenind arcul cu sageti si lancea. Balta Verde si Gogosu. INFLUENTE STRAINE Spatiul nostru a fost supus unor influente straine care au afectat continutul culturii materiale. aproximativ 90 de triburi-neamuri. ca în epoca bronzului. Printre monumentele arheologice importante care le-au fost atribuite se numara necropola de la Glasinac. Aceleasi izvoare subliniaza ca tracii sunt mari iubitori si îmblânzitori de cai. El prezinta analogii cu tezaurul de la Valcitran. din Bosnia. vârfuri de sageti. s-a descoperit sina unei roti de car. din Bulgaria. drept pentru care se crede ca religia era de esenta uraniana. akinakai. PRACTICI FUNERARE In epoca hallstattiana predomina net incineratia. Tezaurul era depozitat într-un vas bitronconic. Spre deosebire de tumulii din epoca bronzului. Ritul de înmormântare caracteristic al acestora a fost inhumatia sub tumuli. avand diametre de 5-6 m si au frecvent in structura lor pietre. din Grecia. fapt ce-i face aseamanatori cu scitii. începând cu sec. incepand din sec. 12-10 este un tezaur de vase descoperit la Radeni. purtate la gât. fie în morminte plane. in Ha târziu. Chr. aveau rol apotropaic. vasele sunt tipice culturii Basarabi. mai târziu. Se remarca prin inventare bogate mai ales mormintele de razboinici care au adesea topoare de lupta cu doua taisuri paralele (topoare tracice). drept pentru care credibila o datare a tezaurului in sec. dinspre sud. Tumulii nu sunt izolati.al XII-lea a. al VI-lea. unde au fost descoperite câteva necropole de inhumatie. fie prin intermediul cetatilor grecesti intemeiate Pont.

asasinându-l pe regele Ariapeithes. 3. cea mai mare necropola fiind dezvelita la Ciumbrud si numarad 26 de morminte. Nu par a fi sciti pentru ca nu au morminte tumulare si nu depun cai intregi. Dintre podoabe se remarca inelele de bucla cu cap conic. Herodot vorbeste despre sciti regali. nomazi. regele Spargapeithes. vor fi masiv folosite si de traci. cu timpul. Herodot ne da de înteles ca relatiile dintre agatirsi si sciti au fost si mai târziu proaste. Adesea cadavrul este acoperit cu ocru sau realgar ( o sulfura de arsen). Lânga ofranda de carne se afla adesea un cutitas de fier. care au dus la o molima cumplita. Un grup care prezinta asemanari cu grupul Ciumbrud exista si în Moldova. Scitii agatârsi pe teritoriul României. mult mai târziu. un grup estic intrusiv este surprins la noi în zona Transilvaniei. carte in care analizeaza cultura materiala a grupului Ciumbrud si face o serie de consideratii de ordin istoric. si a unor populatii scitoide. în sec. când ca ar fi traci. în Asia Mica. Târgu Mures. ei au fost alungati de sciti din patria lor si s-au îndreptat spre sud. ulterior. dar nu i-a primit nimeni. al agatirsilor. lipsesc asezarile si folosesc ceramica de factura locala. 7-6. morminte plane de inhumatie. fapt care l-ar fi mâniat pe Apollo. in epoca latene. dar sub numele de sciti au fost desemnate populatii eterogene aflate sub stapanire scitica. Cipau. aflate sub dominatie scitica. al VI-lea dispar din izvoarele scrise. oglinzi din bronz. produsa de niste aburi care ieseau din pamânt. O alta piesa tipic illyrica este colierul torsionat. Aiud. caci nu au decât necropole. desi sunt inruditi cu scitii. IX-VII. akinakai. Printre piesele de factura illyrica trebuiesc amintite fibulele de tip Glasinac. Se cunosc peste 225 de morminte ale grupului. Influenta estica este pusa pe seama unor patrunderi de populatii intrusive estice: cimerienii. La rândul sau. Alte necropole se cunosc la Blaj. Este posibil sa fie vorba de niste illyri tracizati. iar în secolul urmator sunt pomeniti în Asia Mica atât de izvoarele grecesti cât si de cele akkadiene. Scitii sunt la origine iranieni. din 279. cum ne spune Herodot ca se proceda la sciti. oaie la femei si bovine la barbati. Strabon spune despre antariati ca au fost cei mai viteji dintre illyri si ca i-au supus pe tribali si au domnit peste traci si illyri. nu trebuiesc confundati cu acestia. aflam despre ei ca sunt gingasi. Ne spune despre ei ca sunt vecinii estici ai scitilor. Nu stim daca cimerienii au ajuns vreodata în zona noastra. Evenimentul ar fi avut loc. Agatirsii refuza sa-i ajute pe sciti pe timpul conflictului cu Darius.influente a fost locuit de tribali despre care izvoarele spun cand ca ar fi illyri. Fara indoiala ca. O legenda reprodusa de Appian spune ca unii illyri-antariatii. Motivul acestei migratii ar fi fost faptul ca ei au participat la atacarea sanctuarului de la Delfi. Cele mai multe morminte au ofrande de carne. care nu sunt sciti (Alexandru Vulpe). Cimitirele sunt de dimensiuni reduse si au. in sec. margelele de caolin sau din scoici Kauri.grupul Trestiana. conform legendei. Ei sunt atestati de izvoarele akkadiene sub numele de gimmirai. spre a evita razbunarea lui Darius.ar fi migrat la traci. plugari si agricultori. este vorba de grupul Ciumbrud. Drept urmare. Sunt si câteva morminte de incineratie. Cine se ascunde sub denumirea de grupul Ciumbrud? O atentie speciala a acordat acestui grup Valentin Vasiliev care a publicat în 1980 o carte. Herodot ne da de înteles ca agatirsii. Potrivit lui Herodot. stâlpi de baldachin. Un obicei constant surprins în aceste necropole este acela de a depune în morminte parti de cal (mai frecvent capul si picioarele). al scitilor. care s-a razbunat pe ei. în sec. În mormintele de femei s-a gasit depusa creta. au adaugate scitilor si populatii de agricultori. Dupa sec. Unii cred ca purtatorii grupului Ciumbrud sunt agatirsii. îi localizeaza la izvoarele unui râu numit Maris (Mures?) care se varsa in Dunare. Grupul Ciumbrud a fost datat de Valentin . motiv pentru care s-au asezat într-un tinut mlastinos nelocuit al getilor. antariatii si-au parasit casele. altii ca ar fi scitii agatirsi (Valentin Vasiliev). vârfuri de sageti în trei muchii. Donja Doljna si navicella care. infectându-le apele cu broaste. mari iubitori de aur si ca au nevestele in devalmasie. Arheologic. Inventarele se caracterizeaza prin piese de factura scitica precum aplici cruciforme de tolbe. ca sa nu se certe între ei. înca de pe vremea lui Sargon II (722-705). ba chiar le interzic acestora sa le calce tara. Sunt sigur nomazi. de obicei.

al IV-lea reapar asezarile din zona de câmpie. dar probabil ca. deci data întemeierii se afla undeva spre sfârsitul sec. un imens pustiu. mestesugari. ba chiar si sacrificiile umane (sacrificarea sotiei defunctului). Astfel. aflam din izvoare. dezvoltarea mestesugurilor si nevoia unor piete noi de desfacere a produselor. Se crede ca este vorba de Amyntas I. concentrarea proprietatilor funciare în mâini putine. sacrificiul cailor. dar arheologic se poate stabili momentul. de obicei oameni cutezatori sau aventurieri. dupa Eusebius Hyeronimus. Despre o patrundere masiva de sciti. ursi. de pilda aplicile de curele în forma de animale foarte stilizate (cai. grupul Szentes-Vekerzug-Chotin. Initial schimburile s-au facut pe baza de troc si de . când scitii condusi de regele Atheas patrund în Dobrogea. cap de bour). saracirea populatiei. cultivatori) pentru drepturi politice.n. Desigur ca sunt posibile unele incursiuni. care-si alegeau o capetenie. 8. care a domnit între 540-498. Nu exista marturii scrise despre intemeiere. fapt confirmat si de izvoare. Un grup de aceeasi factura este cunoscut si din Ungaria. a fost întemeiat pe vremea când în Macedonia a preluat puterea regele Amyntas. Relatia initiala a grecilor cu autohtonii a putut fi conflictuala. Nu se stie daca anterior întemeierii au existat puncte de schimb de tip emporia. Toate acestea au dus la expatrierea unui mare numar de greci. Este posibil si ca unele practici funerare ale aristocratiei tracice. sunt multiple: solul inoportun agriculturii în Grecia. De asemenea. ei fiind înfrânti de regele Filip II al Macedoniei în 339. sa fi fost tot de influenta scitica: obiceiul ridicarii de camere funerare. Ulterior.Vasiliev începând cu 600-575. Tomisul este tot o colonie a Miletului si dateza tot in sec. al VI-lea. Prima colonie greceasca a fost Histria. iar de Alexandru Vulpe începând cu 550 si pâna pe la 450. a unor piese de harnasament . Stâncesti. Scitii propriu-zisi par a intra in spatiul nostru doar mai târziu. care ocupa în exclusivitate zona subcarpatica. proces care începe în sec. caci nu a fost identificata nici o cultura în acest spatiu. care. au reusit sa-i induplece pe autohtoni. precum pumnalele de tip akinakes si sagetile de fier în trei muchii. la 335. Alexandru Macedon a trecut Dunarea si a gasit aici o asezare fortificata a getilor. cresterea demografica. lupta demosului (negustori. care încep sa apara în sec. în Muntenia si Oltenia datorita legaturilor cu tracii sudici. Mosna. expansiunea scitica trebuie sa fi fost împiedicata de regii odrisilor sub autoritatea carora s-a aflat cu siguranta Dobrogea. Este posibil ca zona de câmpie din sudul Munteniei si Olteniei sa fi suferit de pe urma acestor raiduri si asa sa se explice faptul ca în Ha târziu aceasta zona pare nelocuita. V-lea a. O alta civilizatie care si-a pus amprenta pe dezvoltarea culturii materiale in hallstattul tarziu a fost cea greca. Cauzele colonizarii grecesti. care au avut mai strânse relatii cu grecii. Ele ar fi sugerate de fortificarea unor cetati din nordul Moldovei: Cotnari. fiind caracterizata de prezenta abundenta a motivelor animaliere. doar la 340. Callatisul. Chr. Probabil ca expeditia lui Darius de la 514/512 a barat expansiunea scitica spre est o buna bucata de vreme. Influenta scitica asupra civilizatiei materiale a hallstattului târziu consta în adoptarea de catre traci a unor arme de factura scitica. Începând din sec. În Dobrogea inflenta s-a datorat întemeierii cetatilor grecesti din Pont. Singura cultura atestata în sudul României în Ha târziu este FerigileBârsesti. potrivit lui Pseudo-Scymnos. capabili a-si asuma riscuri. la aceasta vreme. si izvoarele scrise (Istorii.e. Herodot) pomenesc la nord de Dunare. acoperite de tumuli. mai ales cu odrisii. colonie doriana a Heracleei Pontica.de cate Millet. raiduri scitice în spatiul nostru. feline. prin daruri si promisiuni. desi ea este privita de istoriografia greaca ca un insucces. in timpul expeditiei impotriva tribalilor. Arta argintului la traci a fost profund influentata de arta scitica si persana. al VI-lea. a fost întemeiata la 657/656 i.

În prima faza decorul este realizat prin incizie. se imbogateste si se transforma de-a lungul celor 3 faze. începând cu sec. Ca urmare a schimburilor comerciale au fost descoperite o serie de amfore grecesti în care erau aduse uleiul de masline si vinul. Ceramica: cultura are un repertoriu redus de forme ceramice care nu se imbogateste de la o faza la alta. care mosteneste elemente Monteoru si Coslogeni. Unele morminte sunt colective. Republica Moldova sau Bulgaria (Pšenicevo. cât si inhumatia. epoca La Tène. drept pentru care contributiile sale la geneza culturii Basarabi trebuie excluse.. ceasca cu 1-2 torti trase din buza si suprainaltate. Cele mai frecvente forme ceramice sunt amfora.Solonceni). Ulterior cetatile grecesti au batut moneda proprie. Saharna. iar în ultima decorul este canelat. în faza de expansiune maxima ( faza a II-a). isi limiteaza arealul.5 m. CULTURI HALLSTATTIENE Cultura Babadag Aria de raspândire: Este atestata în Dobrogea. În faza a III-a evolueaza doar în Dobrogea datorita presiunilor si extinderii arealului Basarabi. al IX-lea. cultura a fost împartita în 3 faze. Beidaud. Periodizare si datare: faza I. strachina cu buza adusa spre interior.vârfuri de sageti din bronz (descoperite la Histria si Tariverdi). al VI-lea a. al XI-lea a. faza a III-a-800. uneori în perimetrul asezarilor. Prut. spre deosebire de forme. Dintre motivele decorative.1100-1000. faza a II-a-1000-800. mai ales pe Siret. cele mai frecvente sunt triunghiurile hasurate si cercurile concentrice cu tangente. amfore care ulterior vor fi imitate si ele de catre geti. are o origine locala. În faza a III-a. fiind atestata prezenta ei doar in Dobrogea. Inflenta greceasca se simte prin patrunderea unor produse de lux (podoabe. Chr. Decorul ceramicii. Arges si de-a lungul Dunarii. Asezari: Cultura este cunoscuta aproape exclusiv din asezari: Babadag. NE Munteniei si Sudul Moldovei. Cultura Basarabi . iar decorul cu cercuri si tangente prezent pe ceramica s-ar datora unui grup de la Dunare. Topalu. Pare ca se practica atât incineratia . Morminte: Nu se cunoaste nici o necropola. ulterior în sec. vase din metal) în spatiul autohton. Pe baza stratigrafiei din aceasta asezare. Decorul prezinta multe asemanari cu decorul grupurilor culturale cu ceramica imprimata din sudul Moldovei. Chr.pina la colonizarea greaca ( dupa S. Piatra Frecatei.Morintz). grupul Insula Banului care a fost datat initial în sec. Asezarea a fost fortificata în faza a III-a cu un sant lat de 10-12 m si adânc de 3-4 m. Gura Canliei. Însasi roata olarului va fi preluata tot de la greci. Enisala. S-a descoperit mai ales ceramica lucrata la roata în arealul culturii Ferigile-Bârsesti. Uneori autohtonii imita aceasta ceramica. în cea de-a doua e realizat prin imprimare. Schimburile dintre parti sunt dovedite de aparitia de monede histriene în diferite asezari autohtone din Moldova si Muntenia. ci doar morminte izolate.mijloace de schimb premonetare. Asezarea de la Babadag are trei straturi de cultura si are o depunere de 1. dar aparitia ei marcheaza deja trecerea la o noua epoca. facând-o însa cu mâna. stofe. Originea: dupa Sebastian Morintz.

cât si imprimat sau incizat si apoi incrustat cu pasta alba. Câmpia Pannonica. amfora. în Muntenia. triunghiurile hasurate. caci pestera avea peretii pictati. Banatul. apar. cilindric. Necropola de la Basarabi s-ar putea sa nu fie a acestei culturi. Marian Guma crede insa ca aceasta cultura are o origine sudica si ca a aparut mai devreme în SV României. zona de câmpie din Muntenia si Oltenia. Piese de metal: dintre piesele de metal. atestat si la Balta Verde si Gogosu. Dintre motivele decorative cele mai frecvente sunt spirala. Remetea. Prezenta ei este documentata si în nordul Bulgariei. motive zoomorfe foarte stilizate. Moldova Veche. Asezarile: se cunosc la Popesti. este arie illyrica. Mormintele sunt tumulare si au manta din piatra. retelele de linii sau snurul fals. Populatiile Basarabi au preferat zonele cu relief de campie.. sudul Moldovei. Totusi aria de raspândire cuprinde si nordul Serbiei. Necropolele: majoritatea necropolelor sunt de incineratie: Berzasca. evitând zona de deal si de munte. În Pestera Magura din Bulgaria se crede ca era un sanctuar de vreme Basarabi. Valea Timisului si Gornea. Dintre formele ceramice tipice pot fi amintite strachina cu buza adusa spre interior. frecvente în aria acestei . Ieselnita în România. Vojvodina. un grup cu ceramica incrustata anterior.Cultura sau "fenomenul" Basarabi ocupa un spatiu geografic foarte larg: sudul Transilvaniei. majoritatea asezari. destul de putin cunoscut. de unde s-a extins treptat in restul spatiului romanesc. Sub forma de importuri au fost descoperite materiale Basarabi pâna în Austria. A. desi ceramica este Basarabi. Mormintele fiind de inhumatie s-ar putea sa apartina unui grup illyric infiltrat. cana cu doua torti supraînaltate. Sofronievo în Bulgaria. S-a crezut ca aceasta cultura a evoluat din grupul Insula Bananului. Pe lânga motivele geometrice. nordul Serbiei. strachina cu buza rasfrânta spre exterior si cu picior inalt. care potrivit izvoarelor scrise. Tei. Gârla Mare si ca au fost transmise prin tesaturi sau sculpturi în lemn. Vulpe crede ca motivele ornamentale prezinta asemanari cu motivele folosite în epoca bronzului în ariile culturilor Wietenberg. sudul Republicii Moldova. Ceramica: are atât decor canelat. foarte rar. Soldanesti în Basarabia. Alexandru Vulpe crede ca ea este expresia arheologica a desprinderii tracilor nordici din masa triburilor tracice. s-urile imbucate. în Banat. Având în vedere aria de raspândire a acestei culturi. Se cunosc în jur de 350 de situri.

etapa D. se constata în zona subcarpatica. iar dintre piesele din fier cutitele lungi de lupta. Datare: în timp ce A. în Gorj 3. Vulpe o împarte în doua faze. A. 5. M. iar M. Vulpe dateaza cultura în intervalul 800-650. Eselnita. în zona Romanati 2. . în Vâlcea. Guma între 750-600. cu siguranta piese de cult. Arges si Prahova 4.culturi sunt fibulele ochelari. Grupul Ferigile-Bârsesti În etapa finala a Hallstatt-ului. existenta unor grupuri culturale înrudite între ele: 1. fibulele de tip Glasinac dintre podoabe. Guma vorbeste de trei faze. cu mâner de forma literei T . în Vrancea. Bârsesti. Telesti-Dragoesti. Gura Padinei. în zona Portilor de Fier. Piese de exceptie: Cazanele de bronz cu pasari si roti de la Bujoru si Orastie. Ferigile. din sudul României.

Alexandru Vulpe. Mormintele sunt construite direct pe solul antic. in general de buna calitate. Attila László. La Bârsesti a fost descoperita o necropola tumulara constituita din 23 de tumuli. Cea mai bine cunoscuta este necropola de la Ferigile. aplici cruciforme. cu 28 de morminte. Bonn. cutite din fier. fibule. ultimii 50 de ani fiind afectati necropolei plane. cât si morminte cu urna depusa în groapa. Deasupra mormintelor se afla 1-3 straturi de piatra si apoi pamânt.Scitii agatîrsi pe teritoriul României. 1976. una tumulara. cu 150 detumuli si alta plana.Începuturile epocii fierului la est de CarpaÛi. Vulpe a datat necropola între 550400. este decorata cu canelura. 1993. dar o mare parte din vase sunt nedecorate. Multe morminte sunt de luptatori. cutite curbe de lupta. sau mominte cu cenusa depusa direct în groapa. 1994.Beiträge zur regionalen und chronologischen Gliederung der alteren Hallstattzeit an der Unteren Donau. care contin atât morminte de inhumatie cat si de incineratie. În inventar apar akinakai. BucureÕti. cutitase de fier. Ceramica. zabale. Vulpe. vârfuri de sageti cu trei muchii.Necropola hallstattiana de la Ferigile.Toate aceste grupuri sunt documentate exclusiv în zona de dealuri si sunt atestate doar prin necropole.CivilizaÛia primei epoci a fierului în sud-vestul României. publicata de A. BIBLIOGRAFIA: Marian Gum|. vârfuri de lance si de sageti. Bucuresti. Al. BucureÕti. Cluj-Napoca. având în inventare akinakai. Valentin Vasiliev. 1967. Toate mormintele sunt de incineratie. Ritualul funerar este destul de divers: exista atât morminte cu urna depusa direct pe solul antic. Metalurgia bronzului in epoca bronzului si Hallstatt METALURGIA BRONZULUI ÎN EPOCA BRONZULUI SI A FIERULUI . La ridicarea tumulilor s-au folosit pietre si pamânt depuse în straturi succesive. La Ferigile au fost descoperite doua necropole. Bernhard Hänsel. fibule de tip Glasinac si Donja Doljna. 1980.

5 în Anatolia (la Can Hasan) începe a se prelucra arama la cald. estice. Existenta minereurilor de cupru si a altor minereuri care contin cositor sau un înlocuitor al acestuia (arsen. Cunoasterea tehnologiilor de exploatare a minereurilor. Centrele de inventie a metalurgiei sunt Anatolia. Calcozina= sulfura de cupru.Cu2O 2.Malachitul=carbonat bazic de cupru . totusi. .Cu2(OH)2CO3 5. cubanitul. China. MINEREURILE Cuprul se gaseste în stare nativa sau sub forma unor minereuri.Practicarea metalurgiei bronzului de catre o populattie presupune : 1. aduse în spatiul nostru de populatiile nomade.Cu2S 3. primele bronzuri arsenizate apar în epoca de tranzitie de la neolitic la epoca bronzului. . bornitul. tetraedritul. care sunt aliaje ale cuprului cu antimoniul. apelând la importul de materii prime. Iranul. deoarece în natura se gasesc minereuri care contin si cupru si arsen. sulfuri. Totusi exista zone care nu detin minereuri. 4. antimoniu).Calcopiritul= sulfura de cupru si fier-Cu FeS2 4. Pot fi enumerate : 1. arsen. arsen. Turnarea aliajului în tipare pentru obtinerea pieselor Acestea ar fi conditiile si operatiile care trebuiesc cunoscute. prelucrarea la rece a cuprului nativ prin ciocanire. 2. Aceste minereuri puteau fi lesne depistate deoarece arsenul emana un miros tipic. iar din mil. Cupritul= oxid de cupru. sub forma de oxizi. covelina. antimoniu.Azuritul.bronzuri pentru ca sunt aliaje care contin. Este posibil ca un centru independent de inventie a metalurgiei bronzului sa fi existat si în Franta unde se cunosc pseudo-bronzuri timpurii. nu le reduc si. Initial sa practicat. Pe teritoriul României. 6. Ele apar pentru prima data în zona caucaziana si în Anatolia. în loc de staniu. deci post 3800 a. prin turnarea în tipare. asemanator celui de usturoi. Cunoasterea procedeelor de reducere a minereurilor pentru obtinerea cuprului. Tailanda si America. 7. înnobilarea cuprului cu alte metale (cositor=staniu. 5. în combinatie cu alte elemente chimice. în zona Frantei fiind frecvente asocierile naturale în minereuri a cuprului cu antimoniul. 3. 7. Chr. tenoritul. brochantitul. începând din mil. Alierea. Executarea unor operatii preliminare reducerii. etc. Primele bronzuri sunt de fapt pseudo. nu le exploateaza. Posibilitatea de a depista aceste minereuri. fiind piese de import din zona caucaziana. ele au creat piese originale din bronz. Se crede ca primele bronzuri sunt aliaje întâmplatoare. plumb).

Moldova Noua. cea mai importanta fiind galena ( PbS). urmele de extractie preistorice. dar este o materie prima deficitara în intreaga Europa. Este probabil motivul pentru care s-au folosit pentru înnobilarea cuprului alte metale. sub aspectul materiilor prime. fiecare având una specifică: malachitul-verde. Antimoniul sau stibiul se gaseste în natura sub forma unor compusi. Este clar ca. Un eventual indiciu indirect ar putea fi doar un ciocan preistoric din piatră descoperit într-o mină auriferă de la . azuritul. calcopirita. în Oltenia ( la Baia de Arama). EXTRACTIA MINEREURILOR Tehnicile de exploatare a minereurilor sunt relative greu de reconstituit pe cale arheologica. cel mai important fiind stibina. Rezerve de casiterit sunt atestate în Franta (Bretagne). Ciclova Româna) si Poiana Rusca (Ruschita). Dognecea) care se găsesc şi în filoane de suprafaţă. ofereau populatiilor traitoare in acest spatiu sansa practicarii metalurgiei. minereurile trebuiau mai întâi a fi depistate. cupritulroşie. care puteau fi folosite în conditiile în care unele populatii nu detineau o tehnologie avansata. sinugura problema fiind aceea a procurarii prin schimb a cositorului. dar si la sud de Dunare la Majdanpeck. În România exista minereuri de cupru în Banat. Este foarte probabil că erau căutate filoanele de suprafaţă. Staniul sau cositorul se gaseste în natura sub forma de casiterit. Plumbul se gaseste sub forma de sulfuri. Minereurile cu conţinut de arsen ar fi putut fi reltiv usor identificate datorită mirosului lor pregnant de usturoi. cum ar fi realgarul (minereu de culoare portocalie). de obicei. Pentru România nu există nici o dovadă directă de exploatare preistorică. dar. în Apuseni. medievală sau modernă. au distrus. teritoriul actual al Romaniei si zonele limitrofe Romaniei. o sulfura de antimoniu. Sasca Montana.albastru. din pacate. Ciclova.aurie. în Maramures. care apoi erau deosebite şi alese în funcţie de culoare. chiar daca ele au fost exploatate în preistorie. in zona Ciuc-Harghita (Balan). care sa le permita reducerea minereurilor complexe. iar sub forma de compusi exista tot în Banat. Saxonia si Boemia. Anglia de SV. Arsenul nativ este atestat la Oravita si Ciclova Româna. Cele mai importante resurse din Romania sunt cele din Maramures. cele mai multe minereuri se găsesc în filoane cu adâncime mare.e în Muntii Miroc si Stara Planina sunt atestate rezerve bogate de minereuri de cupru. La sud de Dunar. Din păcate. Sasca Montana. în Muntii Banatului (Moldova Noua. IDENTIFICAREA MINEREURILOR Pentru a putea fi exploatate. un oxid al staniului. arsenopiritul sau auripigmentul (sulfura de arsen. în SE Transilvaniei. atomic 33) se gaseste în stare nativa sau în combinatii cu sulful. Reskovica. în Moldova (la Fundu Moldovei). dar si în NE Serbiei (Rudna Glava). La noi nu exista acest minereu decât sub forma unor vagi urme în Munţii Apuseni. adica din epoca romana. Arsenul (nr. la Dognecea. de culoare aurie). Rudna Glava. în Dobrogea ( la Altîn Tepe malachit). azi nu mai exista dovezile ca ele au fost extrase deoarece exploatarile ulterioare.Minereurile de cupru exista în multe zone din Europa. Oravita. Mai lesne de exploatat trebuie să fi fost minereurile din Banat (Moldova Noua. în Banat. Este important de precizat ca exista si cupru nativ în Banat.

Puturile verticale sunt atestate în NE Serbiei. ca atare greu de identificat prin cercetari arheologice de suprafata. Santurile sunt atestate în zona asiatica. Prajirea se realiza pe vetre deschise. minereurile extrase treceau pin mai multe operatiuni: spalarea. de cele mai multe ori zone cu relief înalt. care a consemnat modul cum se exploatau minereurile în Galia) procedeele de exploatare pot fi. chiar si acestia conservati. pentru eliminarea componentilor pamântosi. eventual santuri (pseudo-galerii) cu adâncimi ce puteau ajunge la 20 m sau chiar 40-42 m. unde se exploata înca din chalcolitic malachitul. dar şi de la unele surse scrise din antichitate (Caesar. caracterizate. Ciclova. datorita faptului ca ele erau cu siguranta amplasate departe de asezari. Astfel de vetre sunt atestate pe Cetatea nr. în mai multe situri din Tadjikistan si. asistati de 30 de muncitori care asigurau transportul spre locul de reducere. Măcinarea se făcea cu ajutorul unor zdrobitoare şi râşniţe din piatră. în zona Uralilor. erau la mică adâncime. cu peisaj silvestru. santuri care au fost consolidate cu scânduri din lemn.Căraci. totuşi. Se cunosc cuptoare . Dupa incendiere si stropire. maruntirea. Buzău. coborârea era asigurata de scari din lemn. Pentru exploatare se foloseau picuri din corn. măcinarea si prajirea. Alte exploatari miniere se cunosc la Aibunar. La Mitterberg sunt cunoscute puturi si santuri prevazute cu sisteme de ventilatie. jud. de obicei. Sasca şi Dognecea. iar dupa exploatare au fost umplute cu muschi si lut spre a impiedica prabusirea peretilor. Extractia minereurilor se banuieste a se fi facut prin incendierea zacamântului si stropirea lui cu apa sau cu un acid (acidul acetic= vin). lânga Stara Zagora. apareau fisuri în roca si se puteau face cu mai multa usurinta puturi verticale pentru extractie. Calculele au relevat ca se foloseau 40 de mineri. pentru deshidratare si eliminarea componentilor pamântosi care mai ramâneau dupa spalare. În plus. nu puteau face fata cantitatilor foarte mari de minereu. mult mai lesne de procurat în locurile de extractie. cum s-a constatat la Kargaly. carele. Pâna în epoca romana nu sunt atestate galeriile subterane. ultimele doua din neolitic. fapt explicabil pentru ca cuptoarele de reducere erau utilizate o singura data. în Bulgaria. era nevoie si de cantitati mari de combustibil care întretinea arderea. 1 de la Năeni. datorită şocului termic. Nici macar cuptoare distruse nu se cunosc. oamenii şi-au valorificat experienţa dobândită la extragerea silexului. bănuite. spre exemplu. din piatra dura. Cu siguranţă. Pornind de la constatările de aici. iar scoaterea la suprafata a minereului se facea cu ajutorul unor saci. Amplasarea în apropierea locurilor de extractie era justificata caci randamentul la reducere era destul de scazut si trebuiau foloste cantitati foarte mari de minereu pentru obtinerea unor cantitati mici de cupru. Un indiciu în acest sens ar fi marturiile lui Caesar pentru exploatarile din perioada preromana din Galia. Iluminarea se facea cu ajutorul tortelor. Exista putine exceptii pentru Europa. aflat destul de aproape. in arealul culturii Monteoru. la Mitterberg. la Rudna Glava. puteau fi exploatate doar zacamintele de suprafata sau de mica adancime. OPERATII PRELIMINARE REDUCERII Înainte de reducere. care avea în componenta arsen. în apropierea locurilor de extractie. Problema era că majoritatea filoanelor de minereu de cupru se aflau la adâncime. dupa care erau distruse pentru a putea fi recuperat metalul. Mijloacele de transport. cum am precizat deja. unde este dovedita o exploatare preistorica sau din Serbia (la Rudna Glava) si Bulgaria (la Aibunar). uneori. la Kargaly. REDUCEREA Procedeele concrete de reducere pot fi cu greu deduse deoarece nu s-au pastrat cuptoare pentru reducerea minereului de cupru. care prezentau avantajul că. prin relief înalt. Ca atare. Tot din Tadjikistan se cunosc topoare de minerit neslefuite. unde s-a exploatat azuritul si malachitul la nivel de Karanovo VI (Gumelnita). din Tirolul austriac. Mai usor de exploatat par a fi fost filoanele de la Moldova Nouă.

prea puţine piese descoperite în spaţiul actual al României au fost supuse unor analize metalografice care să le pună în evidenţă compoziţia. mai ales la cele timpurii. cât si metalele nealiate: cuprul. au dus. adâncite în sol. prin care se introduceau foalele pentru activarea arderii cu oxigen. Primele analize chimice in Europa s-au facut la sf. al XIX-lea. pentru ca. de la Abu Matar. după răcire. Cuptoarele (furnalele) trebuie ca aveau peretii grosi. La noi sunt destul de putine analize pe piese din bronz. din Serbia. Astfel de lingouri se cunosc sub forma de piele de vitel în lumea egeeana. meşterii locali s-au aflat într-o fază experimentală. In ultimii ani s-a creat un laborator pentru analize matalografice si la Muz. în Israel. fara a mai fi necesara distrugerea cuptorului. materia prima a circulat sub forma de turte din bronz plan-convexe. Niculescu-Otin a facut primul observatia ca piesele de provenienta transilvaneana pot fi deosebite de cele extracarpatice prin prezenta. desi putine. sec. respectiv absenta. Primii care se topeau si se zgurificau erau componentii pamântosi care se scurgeau si se depuneau la baza cuptorului. Analizele chimice si spectrale ale pieselor din bronz sunt extrem de importante. lângă Beersheba. Nu este exclusa nici posibilitatea ca secerile sa fi fost tot un fel de lingouri. deci este indoielnica folosirea lor in agricultura. mai mult sau mai putin. de bare în Germania. Avea loc o ardere oxidantă care era întreţinută iniţial de cărbune. cositorul. care permiteau recuperarea lupei de fier. fusesera aduse noi perfectionari. cuprul era turnat în tipare de lingouri. de asemenea. era recuperată prin spargerea cuptorului. Se pare că. de la Vučedol. Se obţinea un produs metalurgic intermediar între minereu şi produs finit. Se cunosc.ANALIZE METALOGRAFICE Din păcate. Ramsau şi Mühlbach din Austria. Analizele realizate. Cuptorul era umplut cu straturi succesive de minereu si combustibil (carbune de lemn. pot fi denisate zonele de extractie sau atelierele producatoare. totuşi. în spatiul nostru. terminate cu o teava din lut. Procesul de reducere poate fi reconstituit prin analogie cu reducerea minereului de fier. din piatră şi lut si erau. Foalele se compuneau din burdufuri de piele. facute. .La foarte multe piese. care.de redus minereul doar accidental de la Agados în Niger. De multe ori. nu au putut fi observate stereotipii în ceea ce priveşte procentul de cositor. plumbul. apoi de sulful conţinut în minereu. de căutare a reţetei ideale. in Italia şi de la Aegina Kolonna. de Eugen Stoicovici. piese semibrute care se îndreptau se atelierele de turnare a pieselor finite sau puteau fi destinate schimbului la mari distante. argintului din aliaj. numit mangal). la câteva concluzii interesante: 1. National de Istorie din Bucuresti. al XX. În Franta au circulat lingouri de plumb sub forma de topoare. bare de costior. mai recent. databile în jur de 2000. de topoare bipene sau de torquesuri în Europa Centrala. o lungă perioadă de timp. În partea superioară se forma o turtă de cupru. La aceasta supozitie s-a ajuns datorita faptului ca cele mai multe seceri din depozitele de bronzuri nu au urme de folosire. 2. în anii '30 ai sec. Dupa reducere.Temperatura de reducere se ridica la 600-900 de grade. Sub forma de lingouri a circulat atât bronzul. de Constantin Niculescu-Otin si. de la Bedollo. de la Mitterberg. practicata mai târziu si de pe urma careia s-au pastrat mai multe cuptoare de redus caci. Erau de forma cilindrica sau tronconica si erau prevazute cu o gură de alimentare în partea superioară şi o perforatie în partea inferioara.lea. iar numarul pieselor descoperite în asezari este extrem de redus. care era întrodusa în orificiul cuptorului. numit mată. care conţinea sulfuri. Această primă ardere avea ca scop eliminarea sulfului. pe baza lor. ALIEREA. în timp.

la fel în Serbia. OBTINEREA PIESELOR FINITE Atelierele de producţie a pieselor finite se aflau. Ele dovedesc ca nu se poate vorbi de o specializare a atelierelor pe anumite produse din metal. Metoda cerii pierdute consta în modelarea piesei dorite din ceara si îmbracarea ei într-o pojghita de lut. Deci cantitatea mai mare de cositor din aliaj face ca punctul de topire al aliajului sa fie mai sc|zut. pastrându-se un mic orificiu prin care se turna bronzul incandescent. dar erau mai rezistente. Grecia miceniană s-a crezut multă vreme că s-ar fi aprovizionat cu cositor pe cale maritimă. În general. restul cupru. 7. Azi este foarte credibilă ipoteza că s-ar fi apelat la zăcămintele din Afganistan sau Asia Centrală. se foloseşte mai mult cositor. iar cea egipteana 13 % cositor. iniţial foarte mic. în aşezări. Procentul de cositor. cele mai complicate în tipare bivalve. Spre deosebire de alte spaţii. putând deveni cenusiu când procentul este foarte mare. creuzete. Cositorul influenteaza mult duritatea si rezistenta bronzului. devine mai mare în bronzul mijlociu. la noi nu a putut fi observată o reţetă strictă a bronzului. Eugen Stoicovici a observat ca piesele din Transilvania au un procent mai ridicat de cositor decât cele din Moldova. procentul de antimoniu se situeaza între 6-10 %. din SV Angliei. în timp ce la arme. Cea mai apropiată sursă de România ar fi Boemia (Slovacia). putând fi utilizate pentru turnarea mai multor piese. Cuprul se topeste la 1085 grade. semn că s-au găsit mijloace de a se ajunge la resursele de cositor. Procentul de cositor variază în funcţie de categoria funcţională a pieselor. În general la aceste bronzuri.3. De multe ori. Dupa racire. cel mai adesea. 4. care nu depaseste in aliaj niciodata procentul de 25 %. era sparta carcasa din lut si se recupera piesa din bronz. eventual a unor piese semifinite sau neretuşate. Procentul de cositor influenteaza culoarea si calitatile bronzului. Procentul mic de cositor da bronzuri de culoare rosiatica. La noi se găsesc doar vagi urme de acest minereu. iar cele de dimensiuni mari necesitau mai multe tipare (spadele de exemplu) . Bronzurile cu antimoniu folosesc ca materie prima stibina din Maramures. Pentru podoabe se constată un procent mai mic de cositor. fie prin turnarea în tipare din lut sau piatra. care trebuiau să fie mai dure. 6. Pentru turnarea topoarelor cu disc se foloseau tipare compuse. Acesta din urma topea ceara si îi lua locul. tiparele descoperite aveau negative de piese diferite şi pe avers şi pe revers. bronzul este mai galben. dalti. Piesele simple (strapungatoare. minereu care conţine cositor. iar cositorul la 283 grade. unde a fost pus în evidenţă doar la Strumica. este o materie primă deficitară în multe zone din Europa. linguri de turnare. Tiparele din piatră erau mai greu de realizat. 5. . Piesele finite se obtineau fie prin metoda cerii pierdute. Din putinele analize reise ca erau bine cunoscute de catre metalurgisti proprietatile cositorului. Reteta miceniana presupunea 9 parti de cupru si o parte de cositor. un bronz de buna calitate are între 5-18 % cositor. topoare de tip pana) se turnau în tipare monovalve. Prezenţa lor este dovedită de descoperirea unor tipare. Se ştie că casiteritul. Pe masura ce creste procentul de cositor.

care si-a propus publicarea exhaustiva a tuturor categoriilor de piese din bronz. El distribuia materia primă meşteşugarlor care erau dependenţi de palat. Din România au fost publicate. Este vorba de valve pentru topoare cu gaură de înmănuşare transversală. o asociaţie profesionala a meşteşugarilor. De obicei. din punct de vedere al exista o discontinuitate între cele doua epoci. motiv pentru care. epoca de metalurgiei.RETUŞAREA ŞI DECORAREA După turnarea pieselor. secerile (publicate de Mircea Petrescu-Dâmbovita). Pe plan european apare o colecţie numita Prähistorische Bronzefunde (PBF). timpurii de prelucrare sunt atestate şi în Pecica. Decorarea se realiza cu ajutorul unui dorn. cele două valve folosite la turnare nu erau perfect fixate şi etanşeizate. pâna în prezent. ce urmează a fi publicate de Tudor Soroceanu. spadele (Tiberiu Bader) şi fibulele (Tiberiu Bader). Fara indoiala ca mealurgistii aveau un statut aparte in sanul comunitatilor preistorice. utilizarea lipsă de cositor. pe piesa din bronz rămânea bronz excedentar sub forma unei excrescenţe. În spaţiul micenian exista un monopol al materiilor prime care era deţinut de wanax. topoarele (in doua volume. Este în lucru volumul consacrat recipientelor din bronz. la îmbinarea celor două valve. Tăbliţele pomenesc şi termenul de ke-ru-sia. de catre Alexandru Vulpe). metalurgiştii sunt atestaţi de tăbliţele linearului B. deci. probabil. . bratarile (M. care era. Aceasta se înlătura cu ajutorul unei dălţi sau prin frecarea cu o gresie. adica a aliajelor care. plumb. care sunt specializaţi în confecţionarea vaselor de bronz. Este pomenită o categorie de meşteri numiţi ka-ke-u. Petrescu Dâmbovita). în nivelurile XII-XIV. Piesele din epoca bronzului le continua tipologic pe cele din tranzitie. tipare pentru turnat au fost descoperite la grupului Jigodin. zinc. în folosesc pentru alierea cuprului: arsen. ISTORICUL CERCETÃRII PIESELOR DE BRONZ Piesele de bronz din România s-au bucurat de mult interes din partea cercetarii arheologice. Sunt singurele informatii scrise pe care le avem pentru acesti specialisti ai bronzului pentru intreaga Europa. Nu este exclus ca operatiunile de reducere sa fi fost dublate de ritualuri magice. în aria culturii Bronzul timpuriu se caracterizaza prin pseudo-bronzurilor. numită bavură. DEZVOLTAREA IN TIMP A METALURGIEI În Grecia. nu Cele mai vechi Leliceni. urma retuşarea. pe tari. în aria turnarea unor Ateliere aşezarea de la Periam-Pecica.

Cele mai spectaculoase piese sunt. O spada de tip Apa a fost descoperita la Pella. topoarele cu disc. piesele de mici dimensiuni. Piesele timpurii se caracterizeaza prin decoruri spiralice foarte elaborate. placute cu capete rulate. torquesuri. mai frecvente sunt dalţile şi străpungătoarele. topoare de lupta. diferite tipuri de ace (acul cu cap în forma de pastaie. Piese provenite din bazinul Tisei au ajuns. Dintre unelte. pandantive de tip lunula. cel mai adesea podoabe: saltaleoni. toporul plat cu marginile ridicate (Randleistenbeil). topoarele cu prag (Absatzbeil). ace cu cap discoidal. vârfurle de lance. de pilda în aria culturii Tei. aplici in formă de orgă. unele tipuri de topoare cu gaura de înmanusare transversala (Kozarac. securile plate. aparatoarele de brat.pieptene. În paralel cu dezvoltarea metalurgiei. pandantive în forma de coada de rândunica sau pandantive cordiforme. la Cernica. care au fost create undeva în zona Tisei Superioare. ace cipriote. acul cu cap biconic. Printre piesele masive se numara unele arme: pumnalul cu placa de înmanusare sau cu limba la mâner. Se diversifica foarte mult tipurile de ace: ace cu cap biconic cu gât perforat. însa. semn ca materiile prime circulau si ajungeau si la populatiile dezavantajate aflate departe de resursele naturale. pâna în zona Mării Baltice. Devin mai frecvente vârfurile de lance. printre care se numără cel descoperit la Ostrovu Corbului. Din bronzul mijlociu apar ateliere de turnare a pieselor de bronz chiar si în arii culturale care nu beneficiaza de resurse de minereu de cupru.Tipice bronzului timpuriu sunt. Se cunosc şi câteva depozite de bronzuri. uneori terminate cu capete în forma de pecete. Baniabic). mai ales. ace cu cap rulat (Rollennadel)). Dintre podoabe se remarca bratarile masive cu capete desfacute. pe calea schimburilor. bratari simple sau multispiralice. care apar accidental înca din bronzul timpuriu. Printre culturile cu mai multe piese de bronz se numara Periam-Pecica. butoni calotiformi. semn ca acest tip de piesa avea cautare şi făcea obiectul schimbului la mare distanţă. care a fost atribuit culturii Glina. bratarile cu capete spiralice. Apar primele tipuri de spade: Boiu si Apa. În aceasta etapa se diversifica mult tipologia pieselor din bronz. în Macedonia. pandantive. ace cu cap în forma de ciuperca. creste . continuînd sa existe si pandantivele cordiforme.

Tot ca elemente de noutate trebuiesc amintite din Ha A centurile din bronz. unde resursele de materii prime erau mai mari. Ulterior se vor dezvolta noi tipuri de fibule. tipica pentru Ha B. venite din Bulgaria. venite de peste Prut sau din Ucraina. Dintre ustensile sunt de amintit pensetele si bricele ca elemente de noutate. Depozitele din seria Uriu -Domanesti din Transilvania. mai ales în Oltenia si Muntenia. Suciu de Sus si Cruceni-Belegiš. In aceasta etapa se diversifica tripologic celturile. Guterita. prin arme. Din Dobrogea lipsesc piesele transilvanene.Oinac (in Muntenia). Aiud. Unele depozite din aceasta perioada au în componenta lor mii de piese si cântaresc câteva tone. cu un spectaculos decor geometric. În Moldova apar frecvent celturile de tip estic (cu doua torti). Cel mai vechi tip este fibula în forma de arcuş de vioara. În Muntenia si Oltenia au fost descoperite des piese de origine sudica. punându-se un accent mai mare pe latura lor ornamentala.considerabil numarul de depozite. sunt de amintit spadele cu . cu ciot de turnare sau cu spin. cu predilectie în zona subcarpatica. Rîsesti-Baleni (în Moldova) si Drajna de Jos. Ca piese noi din bronz. care pot fi atrbuite grupurilor Bobda-Susani si GavaLapus. iar mai frecventa este fibula în forma de ochelari. aparuta în Ha A. Se constata schimbul destul de intens de piese finite: astfel celturi de tip transilvanean circula si în teritoriul extracarpatic. Spalnaca. Dintre podoabe cea mai importanta piesa noua este fibula. Wiettenberg si Suciu de Sus. în Ha B. Cele mai multe piese din bronz provin din Transilvania. Caracteristice acestei etape sunt depozitele din seria CincuSuseni. cu limba la mâner. Este cazul depozitelor asa-numite de turnatorie de la Uioara. undeva în intervalul 1200-1100. mai ales. din ariile culturilor Otomani. mai ales în zona de câmpie. foarte asemanatoare unui ac de siguranta si ca forma si ca întrebuintare. cele din seria Risesti-Baleni (cultura Noua) si DrajnaOinac au în componenta lor mai ales seceri. ele având în continuare si un rol utilitar. Printre tipurile spectaculoase ar fi de amintit fibula pasmenterie. eventual şi celturi. se caracterizeaza. Apar acele cu nodozitati. care probabil apartin culturilor Otomani. Se cunosc foarte multe depozite. Continua dezvoltarea tipologica a acelor. Maxima dezvoltare a metalurgiei bronzului are loc în Ha timpuriu (Ha A). din Bulgaria. Bronzul târziu se caracterizeaza prin doua tipuri noi de piese: topoarele cu gaura de înmanusare longitudinala de tip celt si secerile cu buton. este vorba de depozitele de tip Uriu-Domanesti (in Transilvania). dar apar adesea piese sudice.

În Ha C. în depozite încep sa apara piese din fier. a cel putin doua piese din bronz. aproape în exclusivitate. căldarile cu atase cruciforme. dar mai ales în Ha B si primele recipiente din bronz. a devenit frecventa în bronzul final si a atins apogeul în Ha A. deoarece este greu de admis ca ele sunt piese pierdute. mlastina sau într-o prapastie. excludea din rândul depozitelor piesele descoperite în aşezări sau morminte.cupa la mâner si spadele cu antene. După mediul în care a avut loc depunerea pot fi deosebite depozitele uscate (cele descoperite in pământ. cestile si situlele din bronz. Geisslinger. eventual apa. sunt depuse tot intenţionat. iar din Ha D este cunoscut un singur depozit de bronzuri. în depozite sunt doar podoabe de bronz. Scade numarul de depozite începând din Ha mijlociu. Practica acestor depuneri a aparut în eneolitic (depozite de piese de cupru). cel mai probabil. cu umbo din bronz. DEPOZITELE DE BRONZURI Definiţia depozitului Prin depozit se întelege o depunere intentionata în pamânt. Din Hallstattul mijlociu. Se cunosc în spatiul nostru peste 500 de depozite. Majoritatea armelor. uneltelor si ustensilelor din bronz sunt înlocuite treptat cu piese similare din fier. a continuat in bronzul timpuriu (depozitul de la Ostrovu Corbului). Tot în Ha B apar primele arme defensive: coifurile (precum cel de la Piscolt) si scuturile din piele. ci. Apar în Ha A. Alexandru Vulpe consideră că se poate admite că şi piesele singulare sunt depozite. pe înălţimi sau in . mai ales piese de harnasament (psalii si zabale). cel de la Drencova. Ha C. în definiţia dată depozitelor în 1967. ultimul depozit datând din Ha D (depozitul de la Drencova). Practica depunerii de piese din bronz este în regres începând cu Hallstattul mijlociu si dispare în Ha târziu. Clasificarea depozitelor Depozitele pot fi clasificate în functie de mai multe criterii.

Din aceste exemple reiese cu claritate că există stereotipii regionale de depunere care este destul de probabil să aibă legatură cu tehnicile de luptă diferite de la o zonă la alta. Interesant este faptul că se pot observa diferente regionale. par a se contura grupuri de populaţii mai paşnice şi mai războinice. În Bronz D. care practica in mica masura cultivarea plantelor. depozite din piese întregi. depozite cu asocieri simple (alcatuite din doua categori funcţionale). Depozite simple de arme există în epoca bronzului şi în Hallstatt. începând cu Hallstatt A. desigur. depozite cu asocieri complexe (care contin 3 sau 4 categorii functionale) si depozite eterogene (care asociaza peste 4 categorii funcţionale). însă. Un lucru extrem de interesant este acela că o serie de topoare cu disc descoperite în Transilvania. deci arealului ocupat de cultura Noua. pare a fi a unor populatii crescatoare de animale. spre exemplu. mai degrabă. în Slovacia predomină acele de podoabă. fie numai unelte. Dupa tipul de asocieri pot fi deosebite depozitele simple (cu o singura categorie functionala). încercând o clasificare a depozitelor din sudul Germaniei. trei sau chiar mai multe categorii functionale. Un alt criteriu de clasificare ar fi continutul de piese functionale. lingouri. Franke Stein. Depozitele care conţin piese de harnaşament. tehnici care. urmate de depozitele de piese de port şi mai apoi de cele de unelte. nu sunt finisate sau au lama goală în interior fapt ce le face nefuncţionale. care combina doua. Muntenia si Dobrogea) exista aproape exclusiv topoare de luptă de tip celt. mijlocii şi mari. zona de la Est de Dunăre) şi în râul Sava. Un alt criteriu ar putea fi modul de dispunere: direct în groapă. de vase si depozite mixte. a deosebit trei categorii de depozite: de materie primă (care conţin turte de bronz. În Ha A. Se pot constata şi în cazul lor unele diferenţe zonale. Numarul pieselor componente si greutatea lor ar putea duce la clasificarea depozitelor în mici. la Est de Tisa brăţările. foarte interesant. coliere cu valoare de lingou). fără a fi prea multe. Varfurile de lance sunt foarte rare in depozitele de epoca bronzului. scoase din uz. dar cu urme de folosire şi depozite cu piese fragmentare.peşteri) sau umede (descoperite în mlastini. de piese finite (utilizabile). de poadoabe. Dacă în Transilvania şi Banat. piese din componenţa carului sau depozitele de vase de bronz sunt destul de slab reprezentate procentual. Piesele de port prezente în depozite au legatură cu modele vestimentare. în Sudul României (Oltenia. si de piese fragmentare. Dupa starea de conservare a pieselor. de unelte. noi. iar la Vest de Tisa apărătoarele de braţ. predomină spadele. că cele mai multe depozite sunt cele formate din arme. deci ele. dar ating apogeul procentual în Hallstatt B1-B2. per ansamblu. spre exemplu. exista tot felul de arme în depozite. cultura care. lacuri sau ape curgatoare). în Ungaria. descoperite în Transdanubia (Ungaria. in aceste cazuri. Depunerile de seceri în Bronz D sunt tipice pentru SE Transilvaniei şi pentru Moldova. dar apar. putând fi deosebite: depozite de arme. În Slovacia. se schimbă în timp. în Bronz D. nu trebuie interpretate ca arme ci. Swed Hansen împarte depozitele în două mari categorii: depozite pure. care teoretic ar trebui să fie considerate arme. in 1977. fie numai piese de port. Pe de altă parte. ca piese de prestigiu (care fac economie de materie primă). situaţia fiind foarte asemănătoare cu cea din Bulgaria. pot fi deosebite depozite formate din piese întregi. care conţin o singură categorie funcţională (respectiv fie numai arme. etc) şi depozite mixte. direct în apă sau în vase de lut sau metal. Foarte multe spade au fost descoperite si in asa zisele depozite umede din Bronz D. Pentru zona noastră se poate constata. numărul lor creşte. Semnificaţia depozitelor . ele dispar din Moldova.

De asemenea. de conflicte intertribale si razboaie. În prezent. Depozitele de mari dimensiuni din România au fost interpretate ca fiind depozite de temple. care a studiat bronzurile din Ungaria şi Transilvania. fara urme de utilizare. s-a constatat o depunere a pieselor într-o ordine foarte stricta La Drajna secerile din depozit au fost depuse cu mare minutiozitate. unde predomină depozitele umede. împartea depozitele din Romania în trei categorii: depozite de turnătorie. bothroi sau chalkoteka. dupa trecerea pericolului. Petrescu Dîmbovita are o atitudine mai nuantata cu privire la motivele care au dus la îngroparea depozitelor. cum ar fi turtele de bronz. printre ele si piese de metal de valoare sau cu valoare simbolica. dar si ca depozite de turnatorie care au apartinut unor mesteri sau unor comuniati. nefolosite (atribuibile unor negustori) şi depozite cu piese întregi. Un celebru cercetator german. Un argument pentru cea de-a doua supozitie ar fi acela ca. formate din piese scoase din uz. în apropierea templelor au fost descoperite adevarate depozite de metale. Printre cei care s-au ocupat de bronzurile din România l-am aminti în chip special pe Mircea Petrescu Dimbovita. lacuri. credea că cele care au provocat masiva îngropare a depozitelor ar fi fost populaţiile Hügelgräber (populaţiile cu morminte tumulare) care. Apoi au fost definite serii sucesive de depozite. depozite formate din piese noi. valabil pentru toate depozitele pentru că 70 % din depozite au fost descoperite în condiţii rămase neprecizate şi doar 15% provin din săpături arheologice. ar fi invadat o serie de teritorii. Paul Reinecke. Este desigur greu de imaginat ca un negustor . Holste. fie unor meşteri metalurgişti. ori este ilogic ca o populatie sa raspunda unui atac îngropâdu-si armele. din Ungaria. începând cu Vasile Pârvan. adesea în Grecia. pentru succes în lupta. exista obiectii serioase vis-a vis de ipoteza ascunderii de frică. Proprietarul îngropa piesele din bronz pentru a le pune la adapost si în ideea de a le recupera. Aceasta ipoteza este greu de sustinut în acele cazuri în care. s-a admis încă din sec. Daca îngroparea ar fi fost dictata de conflicte. in sensul ca admite ca ar putea fi votive depozitele de pe inaltimi sau cele din albiile râurilor. Totusi. am putea trage concluzia ca epoca bronzului si Hallstatt-ul sunt caracterizate de conflicte permanente. Amalia Mozsolics. multe depozite. de nesiguranta. prapastii. este greu de dat un raspuns definitiv. deoarece unele depozite au fost descoperite în locuri de unde nu puteau fi recuperate: albiile raurilor. Un alt cercetător german. aceste depozite contin si materie prima neprelucrata. contin arme. promiteau divinitatilor protectoare diverse daruri. de nefolosit. Desi initial credea ca depozitele au fost ascunse de frica invadatorilor. dar admite ca unele ar fi fost depozite de turnatorie si altele depozite votive. Totodata. ele descriind un disc solar cu raze. la Drajna de Jos spre exemplu. poate functiona si un alt rationament logic: piesele erau intentionat distruse. el fiind acela care a definit seriile cronologice de depozite din România. a emis ipoteza ca depozitele au fost îngropate în pamânt în perioade foarte agitate. În nordul Europei. mai ales cele din Transilvania. aflate în uz. constând din piese de metal depuse ca ofrande. pentru a nu fi furate divinitatii dupa depunere. Ca ar fi asa ar fi sugerat si de faptul ca piesele sunt fragmentare.Întrebarea obsesiva cu privire la aceste depozite a fost care este motivatia acestor depuneri. Din pacate. Ideea a venit pornindu-se de la Iliada unde sunt amintiti razboinici care. care au aparţinut fie unor comunităţi. Un alt cercetător român care s-a ocupat de studiul depozitelor de bronzuri. al XIX-lea că depunerile de bronzuri ar fi depuneri cu caracter sacru. Au existat mai multe explicatii. Depozitele care contin piese nou-noute. Mircea Russu. Încet si-a facut loc ipoteza ca şi depozitele uscate ar putea fi ofrande aduse unor divinitati. O alta cercetatoare celebra. uneori. Ipoteza lui Reinecke a fost îmbratisata de majoritatea cercetatorilor din România. aflate in migraţie dinspre centrul spre E şi SE Europei. provocând o panică generală. indiferent de categorie. autor al unei carti numită Depozitele de bronzuri din România. mai nou M. mlastini. au fost ascunse din cauza unor conflicte sau pătrunderi de populaţii intrusive. piesele fiind depozitate (tezaurizate) în ideea de a fi retopite. El consideră ca toate. au fost atribuite de unii cercetători unor negustori itineranti care si-ar fi pus la adapost marfa în împrejurari critice. uzate . considera ca cele mai multe depozite au fost ascunse de teama invaziilor.

. 1975. 1991. I. afirma că depunerea lor este finalul unei ceremonii religioase chiar şi atunci când piesele sunt fragmentare cand. Bucuresti.care era amenintat a-si pierde avutul. Stuttgart. 1977. Contributii arheologice la istoria tracilor timpurii. Un cunoscut cercetator german. vol. von Brunn. funcţionează în fapt principiul"pars pro toto". 1970. vol. ar fi recurs la un aranjament studiat al pieselor. spune el. I si II. München. Prähistorische Bronzefunde IX/5 si IX/9. 1978 Mircea Petrescu Dâmbovita. Sebastian Morintz. Alexandru Vulpe-Die Äxte und Beile in Rumänien.Depozitele de bronzuri din România. Prähistorische Bronzefunde IV/8. BIBLIOGRAFIE: Tiberiu Bader-Die Schwerter in Rumänien. Bucuresti. discutând în 1980 despre semnificaţia depozitelor.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful