PENGERTIAN KEJURUJUALAN

MERUPAKAN SATU KAEDAH UNTUK MENARIK, MEMPELAWA DAN MELAKUKAN TINDAKAN PENJUALAN BRGAN KEPADA PELANGGAN/PEMBELI DENGAN SISTEMATIK DAN BERKESAN

PRINSIP KEJURUJUALAN
‡ PERHATIAN. ‡ MINAT ‡ KEINGINAN. ‡ TINDAKAN

PERANAN SEORANG JURUJUAL
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. MEMBUAT HUBUNGAN. MENIMBULKAN MINAT. MELAHIRKAN PILIHAN. MEMBUAT CADANGAN. MENJUAL. MENGEKALKAN PERNIAGAAN. MEMPAMERKAN. MENASIHAT MENGADAKAN KHIDMAT SELEPAS JUALAN. 10. MENGHANTAR & MENGEDAR

FORMULA PEMASARAN YANG MESTI ANDA KETAHUI DAN PRAKTIKKAN
‡ ‡ ‡ Memahami & menghayati budaya masyarakat setempat. Nama produk hendaklah mudah dan senang disebut & diingati. Jangan takut mengeluarkan belanja promosi dan pengiklanan ± satu pelaburan (bukan kos). Lakukan jualan dan promosi bagi menawar atau membeli jiwa pelanggan. Anda mestilah peka dan belajar bagaimana menawan emosi pelanggan. Kekalkan hubungan dengan pelanggan dengan sentiasa mesra.

‡

‡

‡

APA DIA KEPUASAN PELANGGAN ?
MEMBAWA PELANGGAN APA YANG DIKEHENDAKI BILA MEREKA MENGKEHENDAKI BAGAIMANA MEREKA MENGKEHENDAKI

APAKAH YANG DIHARAPKAN OLEH PELANGGAN ???
BARANGAN MEMENUHI SPESIFIKASI HARGA YANG BERPATUTAN BERKUALITI & MENEPATI MASA KHIDMAT SELEPAS JUALAN

Kesan dari ketidakpuasan hati pelanggan
‡ 90% drp pelanggan yang tidak puashati tidak akan membeli atau pergi semula ke kedai tersebut. ‡ Tiap-tiap pelanggan yang tidak puashati akan menceritakan sekurang kurangnya kepada 9 orang lain. ‡ 13% bekas pelanggan yang tidak puashati akan menceritakan kepada lebih 20 orang lain. ‡ Untuk mendapatkan pelanggan baru memerlukan pengorbanan masa, kewangan dan tenaga sebanyak 5 kali ganda. ‡ Tiap-tiap pelanggan yang berpuashati akan memberitahu sekurang kurangnya 5 pelanggan lain.

PERANAN ANDA TERHADAP KEJAYAAN MENJUAL

BAGAIMANA MENAWAN PELANGGAN PESAING-PESAING.

‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡

Bina Perhubungan. Pelajari Kehendak Pelanggan. Jual Diri Anda Tambah Nilai Produk Suruh Mereka Mencuba Tanpa Risiko. Jadikan Pelanggan ´Dutaµ Anda. Jadikan Pelanggan Kekasih Anda. Bina Emosi dan pengalaman terbaik mereka. Banjirkan senyuman anda kepada pelanggan. Berikan yang terbaik daripada yang terbaik yang anda miliki.

KESILAPAN YANG BIASA DILAKUKAN OLEH JURUJUAL
‡ ‡ ‡ ‡ Memburukkan penanding. Tidak ada keyakinan. Lebih mementingkan penjualan produk. Kurang pengetahuan tentang produk,perkhidmatan dan penanding. Penyampian jualan yang lemah. Tidak tahu kehendak pelanggan. Kurang berminat pada tugas. Tidak beri perhatian pada personaliti. Mencelah bila bakal pelanggan bercakap. Cepat putus asa. Tidak menjual kualiti/faedah tetapi mengutama harga. Tidak anggap diri sendiri sebagai satu produk utama.

‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡

PELANGGAN ANDA
‡ ‡ ‡ ‡ Adalah org paling utama dlm perniagaan. Tidak bergantung pada anda ± andalah yang bergantung kepada mereka. Bukan merupakan gangguan tugas anda tetapi kerana merekalah anda bekerja. Mereka tidak terhutang budi,bila anda melayan tetapi andalah yang terhutang budi kepada mereka kerana mereka memberi anda peluang untuk melayani mereka. Bukan orang luar dlm perniagaan anda ± mereka adalah perniagaan anda. Bukan mesin atau tunggul kayu ± manusia punyai perasaan dan emosi . Berjumpa anda bukan untuk berbalah, menunjuk kepandaian ± belum ada orang menang dlm perbalahan dgn pelanggan. Pelanggan datang dengan keinginan dan keperluan.Tugas anda mengendalikan keperluan mereka dengan senang hati dan bersungguh agar mereka pasti datang lagi.

‡ ‡ ‡

‡

MITOS MENJADI SEORANG USAHAWAN YANG BERJAYA
Kadangkala didalam diri kita seakan-akan tertanam satu fakta yang kita jadikan kepercayaan dan sukar untuk kita ubah.Cuba anda baca dan beritahu saya kenyataan manakah yang SALAH mengenai perniagaan ?
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. Anda perlu bijak tipu pelanggan. Anda perlukan modal wang yang banyak. Anda perlu tebalkan muka dan pakar dlm selok belok kejurujualan. Anda ³yakin´ terdapat rahsia yang boleh membuatkan anda berjaya. Anda rasakan peluang perniagaan dan membuat wang telah dibolot oleh orang tertentu. Anda telah cuba sekali, dan gagal dan membuat kesimpulan peribadi bhw perniagaan adalah sesuatu yang mustahil untuk anda lakukan. Anda merasakan menjadi kaya tidak digalakkan mengikut ajaran agama. Anda merasakan kemiskinan selalunya memberi erti kebahagian. Anda merasakan apalah erti kekayaan tanpa kebahagian. Anda merasakan keusahawanan adalah bukan sifat semulajadi anda sebagai manusia

APAKAH JAWAPAN ANDA ?
Sebenarnya kesemuan kenyataan tersebut adalah salah.

Merangka Strategi Pemasaran
Fokus ke atas pelanggan Mengamalkan kualiti Mementingkan kemudahan Menekankan inovasi Dedikasi kepada perkhidmatan dan kepuasan pelanggan ‡ Menitikberatkan kepantasan perkhidmatan ‡ ‡ ‡ ‡ ‡

Fokus ke atas Pelanggan
‡ 67% pelanggan tidak membuat pembelian seterusnya kerana layanan pekerja yang buruk. ‡ 96% pelanggan yang tidak berpuashati; tidak membuat pengaduan, tetapi: ± 91% tidak akan membeli dari perniagaan tersebut. ± 100% akan menyebarkan ³cerita buruk´ sekurangkurang kepada 9 orang lain. ± 13% pelanggan yang tidak puashati akan menceritakan pengalaman mereka sekurangkurangnya kepada 20 pelanggan lain.

Fokus ke atas Pelanggan
‡ Layanan berbeza atau buruk kepada pelanggan menyebabkan jualan kasar kurang di antara 15%30%. ‡ Menggantikan pelanggan yang hilang adalah mahal; syarikat akan melibatkan kos berjumlah 5 kali. ‡ 70% jualan perniagaan datangnya dari pelanggan yang sediaada. ‡ 20% pelanggan adalah menghasilkan 80% jualan keseluhan perniagaan.

Psikologi Pasaran Masa Kini. 1. Konsep pemasaran daripada oreintasi produk kepada orientasi pelanggan. 2. Konsep pemasaran orientasi Green Marketing (mesra alam) dan mesra kesihatan. 3. Konsep pemasaran orientasi jenama. 4. Pemasaran orientasi personal. 5. Dari pemasaran buat & jual kepada pemasaran kenali & respons. 6. Beroperasi dipasar menjadi orientasi internet. 7. Dari mendapatkan pelanggan menjadi fokus memuaskan dan mempertahankan pelanggan. 8. Dari satu ´departmentµ pemasaran melakukan pemasaran menjadi setiap pekerja diperusahaan melakukkan pemasaran. 9. Dari tanggungjawab pemasaran perniagaan kepada tanggungjawab pemasaran sosial.

Kita rehat dahulu « ingat keusahawanan perlu kita gembira, ceria bagi menerokai pasaran meluas dihadapan « jika ada tidak gembira bagaimana anda ingin menggembirakan pelanggan anda ?

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful