You are on page 1of 11

Liceul

:

Consecințele aerului poluat asupra animalelor și plantelor

Intocmit de :

– 2010 –

Consecinţele aerului poluat asupra animalelor şi plantelor INTRODUCERE Poluarea este fenomenul prin care aerul se încarcă cu substanţe străine dăunătoare vieţii. . printre care urangutanii. Pe lista animalelor aflate în pericol de dispariţie se află 25% din speciile de mamifere ale globului. cimpanzeii şi elefanţii. atunci când este pătruns de elemente străine ce au efect dăunator asupra plantelor si animalelor. rata curentă de extincţie a animalelor nu a mai atins un asemenea nivel de la dispariţia dinozaurilor. Poluarea provoacă dispariţia a trei specii de animale sau plante la fiecare oră! Acesta este principalul semnal de alarmă tras cu prilejul unei recente conferinţe mondiale privind salvarea animalelor sălbatice. ce a avut loc acum 65 de milioane de ani. Potrivit unui raport şocant prezentat în cadrul conferinţei. Acestea işi modifică compoziţia sa naturală.

ele vor cădea odată cu ploaia formând ploile acide. speciile pierd contactul cu celelalte populatii. Substanţele chimice emanate în atmosferă sunt transportate de vaporii de apă din curenţii de aer. care le asigură condiţiile optime de viaţă de care au nevoie. In . drenarea mlaştinilor. vaporii de apă se condensează si cad sub formă de ploaie. defrişarea pădurilor. Poluarea. Astfel. urbanizarea şi construcţia de drumuri (Transamazonianul. Când aceştia se ridică deasupra munţilor. Apele respective vor fi moarte biologic. Daca există substanţe chimice in curenţii de aer. Aceasta distruge plantele si animalele.distrugerea habitatelor de către activităţile umane este cauza primară a dispariţiei unor specii de plante si animale. iar situaţia se agravează daca ajunge in râuri. omorand cele mai mici organisme. reducăndu-se astfel diversitatea genetica şi adaptându-se mai greu la condiţiile climatice schimbătoare. Transsiberianul) duc la distrugerea sau fragmentarea acestor medii de viaţă. Pe măsură ce vieţuitoarele evoluează. ele se adaptează unor habitate specifice. Aerul poluat are pe lângă efectele directe asupra sănătaţii omului şi un efect devastator asupra mediului. Cauzele dispariţiei speciilor sunt diverse: . pentru ca aceasta va transporta otrava la distanta.

familii întregi de cactuşi şi orhidee sunt ameninţate cu dispariţia din cauza culegerii lor iraţionale. Un alt exemplu concludent este rinocerul negru african. Poluarea apei şi temperaturile ridicate ale apei au facut să dispară numeroase specii de peşti endemici.din Costa Rica la mare altitudine .unele cazuri. .speciile aclimatizate introduse unui nou ecosistem au cauzat. SPECII PE CALE DE DISPARITIE ANIMALE: Broasca fluorescenta de Aur Broasca de aur : Nu e singura specie disparuta în ultimii 40 de ani Acest amfibian fluorescent a fost găsit pe crestele muntilor.o altă cauză majoră care a dus şi duce la diminuarea drastică a faunei şi florei este poluarea mediului. încălzirii globale şi infecţiilor fungice ale pielii. ireversibil pană în ziua de astăzi. coloniştii britanici au introdus bibanul de Nil în lacul Victoria in Africa de Est. . 118 milioane m3 de material lemnos în Europa. ucis pe scară largă pentru cornul sau. care se hrăneau cu alge. vegetaţia acvaticş din lacul Victoria a crescut extrem de mult şi echilibrul natural a fost dereglat. Acest peşte de pradă a redus drastic populaţiile native de peşti şi a cauzat dispariţia a nu mai puţin de 200 de specii endemice. habitatul fragmentat devine o zonă prea restransă pentru a suporta o populaţie mare.în ultimii 400 de ani. deversările chimice au afectat pentru mult timp şi fundul oceanic. pană la sfarşitul sec. care este preţuit ca medicament si afrodisiac. Multe specii de balene au ajuns in pragul dispariţiei dupa ce au fost pur si simplu macelărite pentru ulei şi carne. . De asemenea. declinul speciilor native. Ploile acide au distrus. . insa datorită poluării . specia a dispărut în 1989. de multe ori. Diferite chimicale toxice s-au raspândit tot mai mult în circuitul hranei in cadrul ecosistemelor. De asemenea. Astfel.XX. In 1959. exploatarea comerciala mondiala a animalelor pentru hrana şi alte produse a crescut simtitor.

Leopardul de Zanzibar a disparut in 1996 Unul din mai multe subspecii de leopard. sau Honeycreeper Black au fost păsări care traiau pe panta de sud-vest a vulcanului Haleakala . Leopardul Zanzibar este tehnic pe cale de disparitie – desi există rapoarte privind aparitii ocazionale neconfirmate . La mijlocul anilor ’90 a existat totusi un efort de conservare de scurtă durată. prădătorii şi de un declin a sursei lor de alimentare . dar initiativa a fost prea târzie. şi în 1997 au mai fost recenzate doar trei Po’ouli . Po’ouli . . Populaţia a scăzut rapid.melcii de copac. Eforturile de a inmulti păsările rămase au eşuat şi specia a fost declarată oficial dispărută şapte ani mai târziu.şi chiar guvernul a facut campanie in acest sens. Po’ouli disparuta in 2004 Originar din Maui. Cauza dispariţiei : Animalele au fost privite ca animale de pradă care trebuie să fie exterminate. la care se adauga boallile . Cauza de dispariţie : pierderea habitatului. Hawaii .

Cu toate acestea . un Ibex clonat . Acesta a murit la scurt timp după naştere. din cauza unor complicaţii pulmonare. Cauza de dispariţie speciei : Vânătoare masiva de Ibex şi lipsa unor masuri de conservare si protejare si vina guvernului spaniol pentru că nu a actionat la timp pentru a o salva . .Fluturele Madeiran Marele Alb a disparut in 2007) Fluturele Madeiran Marele Alb se găsea în văile pădurilor Laurisilva pe Insulele Madeira din Portugalia . a fost nascut în 2009. Cauza dispariţiei se datoreaza in principal : pierderii habitatului ca urmare a extinderii construcţiilor . precum şi poluarii cu îngrăşăminte agricole. Caprele Ibex Pirinei au disparut in anul 2000 Ultima Ibex din Pirinei a murit în anul 2000. creat din celule de piele prelevate de la ultima capra Ibex .

ei au fost considerati dăunătoari de băştinaşii insulei.in ciuda eforturilor de conservare întreprinse in anii ’50 . . Cauza de dispariţie : Braconajul pentru cornul său . Tigrul de Iava disparut in 1979 Similar în aparenţă cu Tigrul de Sumatra . care este considerat de unii în Yemen şi China că ar poseda puteri afrodisiace . doar 20 de tigri au rămas in viata . Rinocer negru din Africa de Vest a fost una dintre cele patru subspecii de rinocer . ultimele exemplare rămase în Camerun disparand si ele. Cauza dispariţiei : Pierderea habitatului şi dezvoltarea agriculturii au condus la un declin sever al speciei.Rinocerii Negrei din Africa se Vest disparuti in 2006 Rhinocerul negru din Africa de Vest a fost declarat dispărut în 2006. Prin anii 1950. iar odata cu cresterea populatiei insulei.numarul tigrilor a scazut drastic.

era renumit pentru frumoasele sale pene albastre. specia a disparut în sălbăticie.Papagalul Spix disparut in 2004) Macaul Spix . numit . În timp ce unele exemplare există încă în captivitate .disparut din 1975 Nativ in Runda Island. Cauza de dispariţie : distrugerea habitatelor vanatoarea ilegala cu capcane şi a comerţul au contribuit decisiv la disparitia sa totala din natura l .au imputinat dupa 1940. dar insa exemplarele sa. şi cu timpul puteau fi fi găsite doar pe Insula Runda după 1949 . o mică insulă din largul coastelor Mauritius aceasta varietate de Boa fost gasita pe mai multe insule din jurul Mauritius . Boa din Insula Runda. Cauza de dispariţie : introducerea de specii alogene de iepuri şi caprine care au distrus vegetaţia şi i-au distrus habitatul . A fost văzut ultima dată în 1975. Little Blue Macaul . de asemenea. .

asta are multe implicaţii". "Plantele sunt baza vieţii. arată un studiu realizat în Statele Unite. Cu cat este mai mare gradul de poluare a mediului. Astfel. care constau in modificarea proceselor de creştere şi dezvoltare a fotosintezei.Fluturele Alcon olandez albastru disparut in 1979) Acest fluture olandez. a declarat Craig Hilton-Taylor. existenţa organismelor vii în condiţii nefavorabile de mediu este determinată de rezistenţa şi capacitatea de adaptare. Totodată. de la IUCN. Organismele vii suferă direct sau indirect din cauza poluarii accentuate a mediului de viaţă. activitaţii hormonale şi a altor procese reglate la nivel molecular. Reprezentând sisteme deschise. respiraţiei. PLANTE: Poluarea aerului este un fenomen obişnuit in oraşele mari si în zonele limitrofe. există încă în unele părţi ale Europei şi Asia . cu atat dereglarile metabolismului celular sunt mai pronunţate. . poluanţii generează aşa-numitele stări de stres. in organismul vegetal. plantele răspund în mod adecvat la acţiunile nefavorabile. ultimul olandez Alcon albastru a fost văzut în sălbăticie. în 1979. Cauza de dispariţie : Chimizarea în agricultură şi constructiile masive a avut un impact negativ asupra habitatului Blue Alcon si a condus la pierderea surselor principale de hrana .o subspecie de Blue Alcon – putea fi remarcat în principal pe pajiştile din Ţările de Jos . şi dacă nu ştim ce se intamplă cu ele. În timp ce specii înrudite (foto aici ). Una din cinci specii de plante din lume este pe cale de dispariţie. iar procesele fiziologo-biochimice sunt perfect coordonate cu factorii ambianţi.

000 de specii de plante. în condiţiile în care se descoperă sute de noi specii în fiecare an. noul studiu rămâne in continuare un motiv de îngrijorare. citat de The Guardian. de la padurile tropicale şi pană la orhidee şi s-a constatat şi arătat că 22% dintre plante sunt pe cale de dispariţie. arată studiul realizat de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii. insă se estimează că mult mai multe sunt în pericol. . Deşi ultimele estimări oficiale arătau mult mai rău (75% dintre specii erau considerate pe cale de dispariţie sau în pericol). Studiul a fost realizat pe 7. de vreme ce plantele sunt fundamentul vieiţi pe Pămant.

ro/poluarea-provoaca-disparitia-a-trei-specii-de-animale-sau- plante-la-fiecare-ora/ http://cersipamantromanesc.files.ro/view/elefanti 1024x768.com/2010/08/4.jpg?w=650&h=434 http://facultate.scribd.htmlhttp://www.albastra.ecomagazin.com/ http://www.html http://renne.html http://ramonapanaite.wordpress.blogspot.com/doc/8483049/POLUAREA-aerului http://www.ro/sol.html .jpg http://www.regielive.ro/Defrisarile_masive_ameninta_habitatul_urangutanilor_si_t igrilor_indonezieni-6036.ro/referate/ecologie/rezistenta_plantelor_la_poluarea_mediului_ de_viata_ecofiziologie_ambientala-116841.prowallpapers.zooland.http://www.planeta.ro/wp-content/uploads/cimpanzei.go.