You are on page 1of 6

Facultatea de Isrorie, Pitesti

Filosofie si Jurnalism
Sectia – Psihologie

TIMPUL DE
REACTIE
Psihologie experimentala

STUDENT – ENACHE M. DANIELA ELENA
ANUL I, GR V, SRG 10

RAPORT DE CERCETARE .

tactilo-chinestezica. adica o dependenta de formarea unui reflex condititonat. ca subiectii. rezultatele au fost cresterea vitezei de reactie pana la formarea unui reflex conditionat. creand astfel o dependenta vitezei de reactie fata de obisnuinta cu stimulul. INTRODUCERE: S-a observat de-a lungul a mai multor experimente ca viteza de reactie a unui individ la diferiti stimuli. pe masura ce subiectul ia contact in repetate randuri cu acelasi tip de stimul. Descrierea desfasurari propriu zize a experimentului Subiectilor li se va cere sa apese pe un buton atunci cand acesta se aprinde. Acest procedeu fiind repetat. Masurarea timpului se va face cu cronoscopul. care devin. reactioneaza ca timp si viteza mai incet decat atunci cand deja au luat cunostiinta cu o anumita categorie de stimuli. ori olfactiva ) este mai mare cu cat subiectul devine din ce in ce mai familiar cu stimulul respectiv. Aici se va apela la un grup experimental Experimentul 2. fiind supusi unor categorii de stimuli pentru prima oara. Vom alege un grup experimental si un grup de control. IPOTEZA: Experimentul 1. S-a observat in timpul experimentelor.REZUMAT: Acest proiect este dedicat sa elaboreze sub forma de studiu experimental viteza timpului de reactie la un stimul si dependenta acesteia ( a vitezei de reactie ) de formarea unui reflex conditionat. Viteza de reactie este dependenta de formarea unui reflex conditionat. Aici se va apela la un gup de control. Viteza de reactie este intamplatoare. Rezultatele obtinute pana in prezent afirma faptul ca ele se datoreaza atat sistemului perceptiv cat si asocierilor realizate la nivel neuronal. Pentru grupul de control butonul se va aprinde la intervale de timp neregulate. vizuala. reflexe. Ei vor trebui sa apese pe buton . de orice natura ( auditiva.

prin explicarea scopului si conditiilor generale in care urmeaza sa se desfasuare si specificarea exacta a ceea ce trebuie sa faca el. se parcurge o scurta etapa de acomodare. Variabilele caracteristice ambelor experimente sunt: Variabile dependente: timpul de reactie la stimul. Timpul de reactie va fi consemnat. perimte repetarea si reproducerea. Din timpul lui Wundt pana in prexent. METODA: Metoda folosita este exprimentul de laborator introdus de catre Wundt in psihologie. timpul cat sta aprins butonul. permite producerea de catre cercetator a fenomenului studiat\ b). dezavantaje: a). izolarea si neutralizarea unuor variabile d). insa astazi se utilizeaza in cercetarea proceselor si functiilor psihice. Ininte de inceperea experimentului. Experimental de laborator prezinta atat avantaje cat si dezavantaje: 1. confera analizelor si interpretarilor un ridicat grad de obiectivitate d).atunci cand aceste se aprinde. Experimentul de laborator este integral controlat de cercetator si presupune satisfacerea unor cerinte minimale/: a) delimitarea exacta a conditiilor ce trbui sa se mentina constante de cele modificabile. artificialismul – rupe subiectul de contactul firesc b). de 10 minute. 2. pt a putea fi retinut usor si cat mai clar. avantaje: a).decuparea si fragmentarea realitatii psihocomportamentale c). Initial se aplica numai studiului proceselor senzoriale si reactivitatii motorii. b) Formularea cu exactitate a obiectivelor si ipotezelor c) Repatibilitatea si verificabilitatea d) Pregatirea prealabila a subiectului. Butonul va sta aprins timp de 4 secunde. Eperimentul este o modalitate de provocare deliberate a unui fenopmen in scopul studierii lui. asigura o ridicata rigoare si exactitate in recoltarea si inregistrarea datelor c). Variabile independente: intervalul de expunere a stimulului. Instrucatjul trebuie sa fie cat mai concis. experimental de laborator a cunoscut o evolutie spectaculoasa. izolarea unei functii sau a unei trasaturi psihice din sistemul conexional. SUBIECTII: . unde de asemenea va fi consemnata viteza de reactie si rezultatele. Pentru grupul experimental butonul se va aprinde la perioade de timp regulate.

32 12 .88 - 8 d = 1. fiecare subiect. PROCEDURA: Subiectii au fost plasati pe grupuri ( cel experimental sic el de control ) in camere diferite.01 - 9 . D = 1. media de varsta fiind de 20 per grup. insa intervalul timpului la care ledul se aprinde nu a fost dezvaluit. REZULTATE: Dupa aplicarea experimentului s-au obtinut urmatoarele rezultate Timpul de reactie Experimentul Experimentul 2 d Subiectul Nr crt. cu ajutorul unui aparat se aprinde la anumite intervale.91 - 3 d = 1.cei din grupul de control au fost instruiti ca atunci cand se va aprinde becul.23 11 .18 13 . D = 1. Acest procedeu s-a repetat de cate 5 ori pt fiecare subiect.08 14 . D = 1. Grupul Grupul de experimental control 1 d = 0. Ei sunt membri ai unei organizatii. Dup ace subiectii au fost selectati si repartizati in grupurile lor.03 - 4 d = 0.cei din grupul experimental au fost rugati ca atunci cand becul se aprinde ( la fiecare 10 minute ) sa apese pe buton. Pentru acest experiment s-au folosit un numar de 16 subiecti ( 8 fete si 8 baieti cu varste cuprinse intre 16 si 28 de ani ) in fiecare grup plasandu-se 4 fete si 4 baieti. sunt rugati sa apese butonul ( pe rand. D = 1.au fost informati cu privire la ceea ce urmeaza sa faca respective: . D = 1.15 .09 10 . In fiecare camera exista un buton ( led ) care. APARATURA: Aparatura folosita este un cronoscop.19 - 6 d = 0.89 - 2 d = 0.94 - 7 d = 0. el stand in camera cu aproximatie o ora. apasand o singura data) .78 - 5 d = 1. D = 1. ocupand diferite posturi.

28 16 . D = 1. = 0.2125 Legenda D = timpul de reactie la grupul de control d = timpul de reactie la grupul experimental .37 Media aritmetica M.95375 M. D = 1.a.a = 1.15 .