You are on page 1of 6

Sierra Topko

Topoko este un program pentru managementul lucrarilor topografice care ofera unelte
sofisticate pentru masuratori topografice si cadastrale si modelarea tridimsensionala a
terenului. Topko ofera solutii pentru calcule topografice complicate si poate genera profile si
sectiuni, modele digitale ale terenului si calcule privind volumul lucrarilor de sapatura-
umplutura.

Obtinerea datelor de la colectoarele de date

Programul permite obtinerea datelor de la modelele cele mai raspandite de statii totale si
GPS. Topko T are proceduri atat pentru interfata directa si proceduri pentru conversia
fisierelor in formatul original de inregistrare al instrumentelor.

Calcule de masuratori

Topko T proceseaza orice tip de masuratori, de asemenea prin metode diferite : calculul
drumuirilor cu ajustare empirica si ajustare folosind metoda celor mai mici patrate, calculul
punctelor de statie necunoscute prin intersectia inversa cu 2 sau mau multe puncte; solutia
statiilor izolate si rototranslatua automata pe puncte de referinta; autorecunoasterea noii
orientari; calculul punctelor prun trilaterare si intersectie unghi-unghi. Din masuratori GPS
sau coordonate GPS (lat-long sau geocentric) Topko T calculeaza coordonatele plane prin
proiectia pe un sistem local sau un sistem definit de coordonate (lat-long sau geocentric)
Topko T calculeaza coordonatele plane prin proiectia pe un sitem local sau un sistem definit
de coordonate; proiectia poate de asemenea folosi retele nationale. Pentru calculul cotei
este posibile sa folositi retele nationale sau alte modele de geoid.

Desenarea masuratorilor

Intregul desen este complet sub controlul utilizatorului; textele si simbolurile pot fi mutate
manual sau folosind setarile din tabel. O procedura automata permite eliminarea textelor
suprapuse pentru puncte apropiate. Comenzi speicfice permit completarea desenului cu
elememte pe care instrumentele topografice nu le-au masurat complet.

Desenarea folosind coduri

Este de asemenea posibil sa setati importanta. marind astfel viteza functiilor de desen si introducere de date. care poate fi si calculata automat de catre program.Desenul masuratorii poate fi generat folisind codurile atribuite punctelor. Profilele topografice Profilele topografice pot fi introduse din fereastra grafica de planimetrie ca polilinii pe care sectiunile transversale pot fi pozitionate fie automat cu un pas fix. de la coordonate plane la coordonate plane. Modelarea matematica si liniile de contur Generarea modelului digital al terenului din triunghiuri (DTM) poate fi facuta manual. de la coordonate plane la coordonate geodezice si invers. Triangulatia automata recunoaste liniile de includere si exludere si liniile de frangere din masuratoare. Subdiviziuni Topko T include functii pentru calculul automat si manual al subdiviziunilor. Sectiuni transversale Topko extrage automat sectiuni din triunghiuri. layer. puncte tangente. linii de contur. Calcule de volum Se pot efectua calcule de volum prin nivelment (cu sau fara planul de ajustare). Transformarea coordonatelor intre sisteme Topko T efectueaza toate tipurile de transformari de coordonate intre diferite sisteme: de la coordonate geodezice la coordonate ceodezice. este posibil sa creati rapid si cu precizie noi puncte de masuratoare prin intersectie. panta. aceleasi coduri permit generarea liniilor si/sau liniilor de frangere ale modelului digital. Pentru orice cod se pot seta mai multi parametrii care sa reprezinte punctul: simbol. Adnotarile si dimensionarea sunt automate si pot fi modificate. Liniile de contur sunt generate automat si pot fi modificate de utilizator. Toate metodele calculelor de volum pot fi aplicate fie pentru intregul model sau pe portiuni. Transformarea coordonatelor folosind puncte de control Transformarea coordonatelor poate fi efectuata ndicand anumite puncte de control. marime . offset. COGO Folosind comenzile COGO. aliniament. proiectie. puncte de masuratori. liniile de sapatura/umplutura sunt calculate si pentru orice punct programul determina cota din nivelment. prin diferenta modelelor si se pot obtine rapoarte detaliate de calcul. Calculul de volum se efectueaza atat prin metoda mediei ariei de capat si prin metoda ariei egalizate. Fereastra grafica a . semi-automat sau automat. semi- manual. linii de frangere.

Puteti sa creati diferite modele de proiecte si sa generati automat un model final al proiectului combinat cu situatia existenta. printr-un singur click aveti acces la tabelele de puncte GPS. liniile de baza. zonelor de parcare. calculele pot fi efectuate de la modelul digital din triunghiuri sau direct de la punctele masuratorii. etc. cota terenului. prin numarul de pasi si numarul de solutii posibile. multumita preciziei modelelor proiectate. linii de gradient. drumuri. Modelul digital al cotelor (DEM) Topko este solutia tuturor situatiilor care implica managementul .profilului permite afisarea profilului dintr-un punct de vedere longitudinal . metoda traditionala a planificarii folosind sectiuni este depasta deoarece se poate lucra complet dintr-un punct de vedere planimetric 3D. lanturi si offseturi. Dedesubt se afla lista principalelor functii noi ale Topko 2009 Topografie – Managementul unei masuratori topografice Toate datele privind masuratorile topografice sunt puse intr-o singura casuta. Topografie – Setari pentr salvare si optiuni de calcul Procedura care efectueaza calculul masuratorii a devenit mai rapida si mai usoara. Topko M Premium va permite sa obtineri rapid modele precise de proiect pana la crearea pantelor laterale si intersectiilor cu un model existent al terenului. si orice priveste planificarea modelelor. cota proiectului. Sistemul poate salva toate setarile efectuate in timpul calculului coordonatelor precum si punctele care vor fi folosite in rototranslatia automata sunt informatii care acum sunt salvate si afisate automat cand urmatoarele calcule sunt efectuate. pentru transformarea cotelor se poate folosi reteaua IGM sau alte modele de geoid. Topografie – Folosirea retelelor IGM Pentru calculul masuratorilor GSM este posibil sa setati sistemul Gauss-Boaga ca sistem de coordonate si sa folositi retelele IGM pentru a calcula coordonatele plane din coordonatele geografice. Plane tridimensionale (Pits and dumps) Topko M Premium extinde functiile Topko M Standard cu un subprogram pentru planificare 3D a sapaturilor. Este posibil sa filtrati datele folosind culori diferite in functie de cod sau numele statiei. umpluturilor. umplutura. rampe. trasee. Folosind Topko M Premium. Tabelul permite introducerea si modificarea datelor profilului: statie. terasare. vizualizarea. Din modelele create este posibil sa extrageti sectiuni transversale si sa calculati volume foarte precise de sapatura. statii de drumuire. creand pante. analiza si in general folosirea DEM. puncte de datum si coordonate. grupand toate tabelele de date intr-o structura ramificata. se pot alege datele care sa fie raportate in tabel precum si ordinea de afisare. terasarea. Topografie – Tabelul punctelor topografice din fereastra grafica Din tabelul cu puncte topografice se poate crea in fereastra grafica un tabel de desen care contine date. descrierea. Tabelul poate contine toate datele sau numai cele selectate. . marginirea.

precum si a desenelor de la orice sistem de start la orice sistem de destinatie. Topografie – Reducerea punctelor apropiate Pentru a reduce numarul de puncte topografice continute intr-un subproiect de masuratori este disponibila o comanda care va sterge sau muta in alt subproiect punctele topografice care sunt prea apropiate unele de altele. punctelor GPS sau tabelelor de coordonate. . se pot afisa coordonatele punctelor si diferentele intre ele. Cadastru – Stiluri pentru parcele Este posibil sa definiti un stil propriu pentru desenarea parcelelor cadasrale. garduri. semne rutiere. aceasta fereastra afiseaza datele punctului topografic. COGO – Crearea punctelor in functie de pante Noi comenzi COGO permit crearea punctelor topografice 3D in functie de panta folosind anumite puncte de referinta. arie.Topografie – Compararea punctelor topografice Cu aceasta comanda se pot compara in functie de numele lor. perimetru. Cadastru – Propunerea de actualizare Procedura care permite crearea unei propuneri de actualizare acum va permite sa redeschideti propunerea anterioara de actualizare si sa o continuati sau sa o modificati. Algoritmul va sterge automat toate punctele aflata sub distanta minima setata de utilizator. alte utilitati va permit sa pozitionati blocuri pe modele precum si sa extrudati si sa pozitionati blocurile in lungul liniilor si poliliniilor. Modelare 3D – Utilitati de modelare Diverse utilitati au fost introduse. permitand completarea modelelor cu elemente suplimentare cum ar fi cladiri. programul identifica automat reteaua care sa fie folosita pentru fiecare punct care sa fie transformat. proprietar. punctele topografice care apartin de doua subproiecte de masuratori. Utilizatorul poate alege subproiectele care sa fie comparate si programul va afisa datele referite numai de punctele comune. Transformarea poate folosi fie sistemele de coordonate obisnuite. este posibil sa vedeti dac apunctul selectat este cel dorit. rotirea etichetelor poate fi setata manual. fie retelele IGM. Topografie – Informatii din interiorul comenzilor privind punctul topografic Aceasta noua functie consista in afisarea unei ferestre cand modul snap identifica un punct topografic ca un obiect de snap. Topografie – Rotirea etichetelor punctelor topografice Etichetele punctelor topografice pot avea propriul unghi. Acest stil va permite sa alegeti tipul informatiilor care sa fie afisat in parcele (nume. In acest fel cand punctele topografice se suprapun. Transformarile de cote pot fi efectuate folosind modele predefinite de geoid precum si modelul de geoid din retelele IGM. folosind fereastra cu proprietatile punctului sau folosind tabelul de puncte topografice. Topografie – Transformarea coordonatelor Transformarea coordonatelor intre diverse sisteme a fost complet redefinita si permite acum transformarea punctelor singure. folosind punctul de prindere din fereastra grafica. laturi) marimea si un posibil prefix.

il completeaza cu ajustarea folosind metoda celor mai mici patrate a retelelor orizontale si verticale. un motor puternic de calcul precum si un raport detaliat al datelor calculate.Sectiuni – Diferenta de inaltime intre polilinia de sectiuni O optiune specifica permite obtinerea unei coloane care sa raporteze diferenta de cota intre orice linii de sectiune. sctiunile in lungul axei definite. va permite sa creati un punct topografic indicand pozitia acestuia in fereastra grafica a sectiunilor transversale. managementul punctelor de masuratori si solutia pentru orice tip de problema topografica.. Modulul ofera o interfata sofisticata pentru introducerea datelor. vizualizarea si analiza DEM. Datele de pe teren pot fi importate direct de catre instrumente topografice (statii totale si GPS) si apoi procesate pentru a obtine coordonatele punctelor masurate. managementul profilelor si sectiunilor transversale. Topko M Standard este solutia pentru toate situatiile privind managementul 3D al modelelor de teren. M Standard: Modelarea 3D a terenului. diverse metode pentru calculul volumelor din modele 3D si sectiuni transversale sunt incluse. T Standard: Topografie si cadastru Topko T este un program pentru managementul masuratorilor cadastrale si topografice. Sectiuni – Titlu si culoarea de dimensionare in dimensionarea sectiunilor O pagina specifica va permite sa setati titlurile si culoarea de dimensionare in dimensionarea sectiunilor. axa X indicata in sistemul cartezian. permite determinarea pozitiei in plan a punctului iar axa Y reprezinta cota. calculul volumelor.manual sau automat . Modulul N: Ajustarea retelelor Un modul suplimentar al Topko T. Dedesubt se afla o lista pentru diverse configuratii si module disponibile. calculul linilor de contur si extragerea profilelor si sectiunilor. nivelment. M Premium: Planificare tridimensionala (gropi si umpluturi) . Profile topografice Modulul Topko M include managementul complet al profilelor topografice. Proceduri puternice si rapide permit crearea si managementul modelelor 3D. Sectiuni – Crearea punctelor topografice din sectiuni O noua comanda este disponibila ca utilitate de trasare. Este deci posibil sa calculati profilul longitudinal al terenului si sa obtineti apoi desenul final complet cu dimensionarea dorita. Topko 2009 este disponibil in mai multe configuratii. in acest fel este posibil managementul mai multor culori pentru linii. Functii puternice sunt disponibile pentru editarea datelor. permitand introducerea unui profil dintr-un punct de vedere planimetric . Topko M include managementul.

folosind acest modul este posibil sa analizati problemele hidrologice privind teritoriul si sa simplificati deciziile pentru nou proiecte (drumuri. etc).trasee si tot cea ce tine de planificarea modelelor. . baraje. lacuri artifciale. maluri. Topko M Premium va permite sa proiectati interactiv si foarte precis modele 3D din care sa extrageti sectiuni sau sa calculati volume. lacuri. zonelor de parcare. Modulul H: Hidrografie si hidrologie Topko H este un modul suplimentar al Topko M si este solutia ideala pentru analiza hidrografica si hidrologica a unui teritoriu. rampe. terase.Topko M Premium extinde Topko M Standard cu o unealta pentru comenzi pentru planificarea 3D a santurilor si umpluturilor.