DISCIPLINA UNIUNEA EUROPEANĂ DE LA MAASTRICHT LA TRATATUL DE LA LISABONA

REFERAT TRATATUL DE LA LISABONA UN NOU ÎNCEPUT IN ECHILIBRUL SECURITĂŢII EUROPENE

Autor: MORA FELIX

Bistriţa 2010

1

.....................pag................ Privire critică asupra Tratatului de la Lisabona...........pag.......................... O UE mai solidară şi aplecată spre respectarea drepturilor fundamentale........... Democraţia europeană este afectată......................................................... 7 Secţiunea 3............................................................................................................................................................................... 6 Capitolul 3........................pag.......................3 Secţiunea 1................. 2 Secţiunea 1..................2 Opinia publică din SUA..1................ 10 Capitolul 5................ 5 Secţiunea 2.pag.pag....pag........pag....... 2 Capitolul 1.......... Impactul asupra Republicii Moldova................... Poziţia SUA şi Rusia....................................................................................................................... 2 Introducere. 12 Concluzii..................... 4 Capitolul 2...3...........pag..................................................................... pag.......pag......................................................................... 8 Capitolul 4...................pag....pag................ Poziţia SUA şi Rusia în vara anului 2008................. 13 Bibliografie ............pag.......................................................... 7 Secţiunea 3..2..................................... 2 Secţiunea 1.....................................................1.........................1............................................... Poziţia SUA şi Rusia la începutul anului 2010....................................................................CUPRINS Abstract ................................................pag............. Europa ca actor pe scena internaţională..................pag.......... Opinii negative........................................ O Uniune Europeană mai eficientă.................................4........2..... Întărirea şi diversificarea participării cetăţenilor la luarea deciziilor UE ...........................................pag. 15 2 .......................................................................... 5 Secţiunea 2.. pag.. 3 Secţiunea 1........Noutăţi aduse de Tratatul de la Lisabona.......

Lucrarea de faţă îşi propune să sintetizeze. atât opinii negative şi alarmante referitoare la diferenţele prea mari între culturile. contextul regional sensibil al Rep. Europa ca actor pe scena internaţională1 1 http://www.1. remarcând că partenerul de peste Atlantic nu are un omolog al preşedintelui SUA.TRATATUL DE LA LISABONA UN NOU ÎNCEPUT IN ECHILIBRUL SECURITĂŢII EUROPENE Abstract “In statu nascendi” în traducere directă semnifică ceva în stare de naştere. cine imi răspunde?". analizarea nouăţilor pe care le aduce tratatul. pe scurt. Moldova şi aspectele pozitive dar şi negative pe care le presupune intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona.ro/stiri-esential-6407829-aduce-nou-tratatul-lisabona-avea-presedinte-care-raspundatelefon-lui-obama.reprezentanţii Cehiei . Introducere Henry Kissinger a rămas celebru prin intrebarea sa: "Când dau un telefon Europei. La începutul lunii decembrie 2009 prin ratificarea Tratatului de la Lisabona şi de către ultimii eurosceptici . punctele de vedere ale principalilor actori SUA şi Rusia. limbile şi etniile popoarelor din Uniunea Europeană cât şi opinii pozitive cu privire la beneficiile pe care le poate aude uniunea. Capitolul 1. Noutăţi aduse de Tratatul de la Lisabona Secţiunea 1. Expresia a fost folosită în limbajul alchimiştilor medievali şi reprezintă faptul că procesul obţinerii unei substanţe este în curs. Este firesc să apară atât optimişti cât şi sceptici cu privire la noutăţile tratatului. 3 .hotnews.htm.s-a reuşit intrarea în vigoare a celui mai inovator act de până acum al Uniunii Europene. Un diplomat european s-a exprimat astfel caracterizând impactul pe care îl are Tratatul de la Lisabona asupra ţărilor membre ale Uniunii Europene dar şi asupra celorlalţi actori ai lumii contemporane SUA şi Rusia.

• Noi sfere de cooperare: combaterea criminalităţii transfrontaliere. politică monetară a zonei euro şi politica comercială. statele membre au competenţe în sănătate. droguri şi arme. ceea ce îi va întări puterea de negociere determinând-o să fie mai eficientă pe plan mondial şi un partener mai vizibil pentru ţările terţe şi organizaţiile internaţionale. reprezentând cel putin 65% din populatia europeana. Este sistemul "dublei majorităţi". deciziile Consiliului vor avea nevoie de sprijinul a 55% dintre statele membre. • Infiinţarea noului serviciu european pentru acţiune externă care va oferi Progresele în domeniul politicii europene de securitate şi apărare vor menţine Înaltului Reprezentant sprijinul necesar. • Stabilirea unor funcţii clare de conducere şi reprezentare a Uniunii Europene Numirea unui Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate. "ales" de Parlamentul European la propunerea Consiliului. O Uniune Europeană mai eficientă Metode de vot şi de lucru simplificate şi o separare clară a competenţelor Uniunii şi a statelor membre • Votul cu majoritate calificată din Consiliu va fi extins la noi domenii politice. • unele modalităţi decizionale specifice. care va fi şi unul din vicepreşedinţii Comisiei.2. Incepând din 2014. Secţiunea 1. • Uniunea va avea o personalitate juridică unică. educaţie şi industrie. astfel încât procesul decizional să se desfaşoare mai rapid şi mai eficient. traficul de femei şi copii. • Uniunea Europeană are responsabilitate exclusivă în domeniile concurenţă. iar competenţele sunt împărţite între cele două pe domenii precum piaţa internă. • Creează postul de preşedinte al Consiliului European. imigraţia ilegală.Instrumentele de politică externă de care dispune Europa vor fi regrupate atât în ceea ce priveşte elaborarea. agricultura. Tratatul de la Lisabona va oferi Europei o voce mai clară în relaţiile cu partenerii săi din intreaga lume. cu un mandat de doi ani Stabileşte mai clar limitele atribuţiilor Uniunii Europene şi jumătate. cât şi adoptarea noilor politici. va creşte impactul. coerenţa şi vizibilitatea acţiunii externe a Uniunii Europene. precum şi cooperare pe domeniile schimbărilor 4 . transporturi şi energie. facilitând totodată o cooperare consolidată în cadrul unui grup mai mic de state membre.

securitate şi justiţie . sport. pentru prima cetăţeni din diferite state membre vor putea cere Comisiei să prezinte noi propuneri politice • dată. care reprezintă statele membre. 5 .Tratatul de la Lisabona prevede faptul că Uniunea şi statele membre acţionează împreună într-un spirit de solidaritate în cazul în care un stat membru este ţinta unui atac terorist sau victima unui dezastru natural sau provocat de mâna omului.4. bugetul Uniunii Europene şi acordurile internaţionale. • Rol sporit al parlamentelor naţionale .Parlamentul European se va afla pe o poziţie de egalitate cu Consiliul.va avea noi atribuţii privind legislaţia. posibilitatea ca un stat membru să se retragă din Uniune. în ceea ce priveşte adoptarea celei mai mari părţi a legislaţiei Uniunii Europene.un milion de Retragerea din Uniune . ajutor umanitar. Secţiunea 1.implicarea parlamentelor naţionale în consultări înainte de adoptarea legislaţiei europene. Se referă la drepturi civile.Tratatul de la Lisabona garantează libertăţile şi principiile înscrise în Carta drepturilor fundamentale şi conferă dispoziţiilor acesteia forţă juridică obligatorie. O Uniune Europeană mai solidară şi aplecată spre respectarea drepturilor fundamentale • Carta Drepturilor Fundamentale obţine statut juridic obligatoriu . • Introduce o clauză de solidaritate între statele membre pentru o serie de ameninţări .3. De asemenea. politică comercială. cercetare. economice şi sociale. turism şi cooperare administrativă. se subliniază solidaritatea în domeniul energiei.pe domeniul libertate. Prin faptul că se va recurge mai des la procedura de codecizie în cadrul elaborării politicilor europene . Secţiunea 1. coeziune teritorială.climatice şi energiei. serviciile de interes general. politice. iar cetăţenii au mai multe sanse de a se face auziţi: • Creşterea rolului Parlamentului European .Tratatul de la Lisabona recunoaşte explicit. astfel încât vor participa într-o mai mare măsură la activităţile Uniunii Europene. spaţiu. datorită principiului subsidiarităţii care le permite sa se asigure ca Uniunea Europeană intervine doar atunci când se pot obţine rezultate mai bune la nivel comunitar • Introducerea dreptului de iniţiativă legislativă pentru cetăţeni . Intărirea şi diversificarea participării cetăţenilor la luarea deciziilor Uniunii Europene Parlamentele naţionale şi Parlamentul European au un rol consolidat.

Tratatul Consituţional a fost retras. orice Tratat European va fi supus obligatoriu referendumului. Cine porneşte pe acest drum se poate aştepta la surprize3:  Tratatul de la Lisabona e urmaşul fostului Tratat Constituţional care a fost respins. sub numele de Tratatul de la Lisabona. http://www.  Capitularea partidelor britanice e. Democraţia europeană este afectată Adoptatea Tratatului European nu e o poveste întru totul armonioasă. Cameron a lansat proiectul unei legi care stabileşte că.org/content/blog/1870613. Noile prevederi în materie de protecţie civilă. Vechi principii şi obişnuinţe democratice au fost relativizate sau chiar încălcate. După un an şi jumătate. să le semneze în numele statelor membre şi să 2 3 http://europa. încă. la rîndul ei. securitate şi justiţie.europalibera. nimeni n-a mai avut curajul să rişte şi Tratatul de la Lisabona n-a fost trimis în faţa alegătorilor francezi şi olandezi ci ratificat de parlamentele francez şi olandez.eu/lisbon_treaty/index_ro. Imediat după eşec.1. un episod mai mult decît discutabil.de data asta votul a fost declarat valid.  Tratatul de la Lisabona a fost învins de alegătorii din Irlanda. Votul lor a fost clar dar valoarea lui finală a fost nulă.html Blog / Traian Ungureanu . Promisiuni scrise solemne au fost retrase iar această substituire a alimentat masiv proasta reputaţie a politicienilor democraţi. după ce a anunţat că renunţă la referendum. Din votul franco-olandez n-a rămas nimic. Capitolul 2. obiectivul de a întări capacitatea Uniunii de a răspunde la ameninţările la adresa securităţii cetăţenilor europeni2. Evident. 6 .htm. trimis în depou. ajutor umanitar şi sănătate publică au. În al doilea rînd. irlandezii au aflat. A doua oară. rebotezat şi retrimis pe piaţă. prin referendum.  Negocieri secrete despre cum va fi implementat Tratatul de la Lisabona au produs propuneri care să permită UE să negocieze tratate. Rezultatul acestei operaţiuni: destui europeni au înţeles că democraţia e variabilă şi nu decide ce decide. de acum înainte. Opinii negative Secţiunea 2.• Uniunea va beneficia de o capacitate extinsă de acţiune în materie de libertate. de asemenea. ceea ce va aduce avantaje directe în ceea ce priveşte capacitatea Uniunii de a lupta impotriva criminalităţii şi terorismului.nu e clar de ce . de alegătorii francezi şi olandezi. Tratatul de la Lisabona a trecut şi . Rezultatul operaţiunii le comunică multor europeni că votul lor are o utilitate limitată. că votul nu e corect şi trebuie să voteze din nou.

Lorraine Mullally. directoarea proiectului „Europa Deschisă“. picătură cu picătură. iar un monstru colectivist. care face Uniunea Europeană să semene mai degrabă cu un stat decât cu un organism internaţional“5. “Cum s-a ajuns aici? Cum s-a putut ca naţiuni independente. După cum a spus cândva părintele proiectului european. Europa şi-a pierdut suveranitatea cu cincizeci de ani în urmă. Naţiunile Europei trebuie să fie călăuzite spre super-statul lor fără ca popoarele să înţeleagă ce se petrece. bucată cu bucată.co.americanthinker. propriu statelor europene. inaugurînd noua tiranie pentru secolul 21. Acest lucru poate fi realizat prin paşi succesivi. Alt document confidenţial arată că primele „ambasade-pilot“ ale UE vor fi deschise la New York. fiecare din aceştia fiind deghizat într-o acţiune cu scop economic. călăreşte acum continentul. Potrivit cotidianului britanic „The Daily Telegraph“4. Nici măcar Anschluss-ul nemţilor nu se poate compara cu această renunţare unanimă la libertate exprimată de lunaticii europeni”.. http://conservativehome.uk/. Jean Monnet. o dată cu instituţionalizarea unui plan de dezvoltare prin care europenilor avea să li se administreze un elefant cu linguriţa. cu identităţi distincte şi culturi divergente. Uniunea Europeană a realizat un transfer de autoritate la care nu au putut ajunge nici măcar cele mai agresive cuceriri militare.com/2010/01/the_breaking_of_nations. 7 .com/platform/2009/04/lorraine-mullally-caroline-flints-admission-of-ignorance-about-thelisbon-treaty-makes-a-referendum-. dar care în realitate să conducă pînă la urmă la federaţie”.deschidă ambasade în întreaga lume. Secţiunea 2.telegraph. Kabul şi Addis Abeba. Suveranitatea a pierit aici cu totul.html. sugestiv descris de Mihail Gorbaciov ca „Sovieta europeană”.html . Prin unanima (dar foarte nedemocratica) ratificare a mârşavului Tratat de la Lisabona din 3 noiembrie 2009.2 Opinia publică din SUA La începutul anului 2010 jurnalistul John Griffing de la „American thinker” a făcut câteva comentarii6 legate de Tratatul de la Lisabona: “Europa alcătuită din naţiuni libere şi independente – nu mai există../Worried-about-President-Blair-of-the-EU-It-may-be-about-to-get-even-worse. să accepte să fie înlănţuite de cârdul de gâşte al birocraţilor europeni din Bruxelles? Răspunsul este că atacul asupra principiului naţionalităţii. a fost introdus cărămidă cu cărămidă. 6 http://www.blogs.html. 4 5 www. a descris mişcarea drept „un masiv transfer de putere. un document care conferă „personalitate juridică“ Uniunii a fost conceput deja în scopul de a permite recunoaşterea ca negociator cu drepturi depline a noului serviciu diplomatic european de către organismele internaţionale şi ţările non-UE.

1. Bolton a făcut aceste declaraţii la University College din Dublin. Diplomatul american consideră că tratatul subminează democraţia „întărind puterea instituţiilor de la Bruxelles fără a extinde autoritatea cetăţenilor”7. Dar cel mai grav lucru din perspectivă americană este faptul că tratatul ar putea face „NATO redundant”. iar statele Uniunea Europeană să creadă „că se pot ocupa de propria apărare”.uk/news/worldnews/europe/2094840/John-Bolton-Lisbon-Treaty-will-undermine-democracy. dând apă la moară taberei care milita în favoarea respingerii tratatului. Vladimir Chizhov. Astfel. Rusia s-a pronunţat pentru ratificarea tratatului Ambasadorul rus pe lângă Uniunea Europeană. Bush critică Tratatul de la Lisabona şi unde afirma că „ar înţelege de ce irlandezii nu ar da mai multe puteri birocraţilor de la Bruxelles”. The Daily Telegraph citează declaraţiile lui Bolton cu câteva zile înainte de referendum.info/international/criza-europeana-agravata-de-jocul-de-interese-al-rusiei-si-sua-2736666. http://www. ar fi mai uşor de a negocia un pact” cu referire la parteneriatul stategic dintre Uniunea Europeană şi Rusia. Secţiunea 3. Consilerul a fost numit pentru intervenţia sa “ calul troian al SUA în Uniunea Europeană”.2.telegraph. Poziţia SUA şi Rusia la începutul anului 2010 7 8 http://www. lingvistice şi etnice şi totodată deplâng societatea britanică prinsă în capcana UE. 8 . preciza în vara anului 2008 că „odată ce Tratatul de la Lisabona ar fi ratificat şi cu o imagine mai clară despre cum este Uniunea Europeană organizată. Capitolul 3.co. Poziţia SUA şi Rusia Secţiunea 3.gandul. Bush) chiar cu câteva zile de referendumul din Irlanda din vara anului 2008 cu privire la tratatul de la Lisabona a enumerat între nemulţumirile Washingtonului faţă de acest tratat tocmai motivele invocate de tabăra „NU” din Irlanda. Poziţia SUA şi Rusia în vara anului 2008 Statele Unite ale Americii John Bolton ( fost ambasador la ONU şi consilier al lui G. în care fostul consilier al lui George W.html. pe care îl echivala cu obligarea Irlandei să-şi părăsească politica de strictă neutralitate (nu este membră NATO) şi participarea la „o armată europeană”8.Totodată americanii vorbesc despre Noua Ordine Europeană. dacă deschide calea ca UE să-şi dezvolte propriile capacităţi de apărare. despre faptul că această uniune nu va dura datorită divergenţelor culturale.

americanchronicle. Preşedintele SUA s-a pronunţat la finele anului 2009 în favoarea tratatului subliniind rolul de viitori parteneri dar şi faptul că această colaborare vizează atât subiecte economice şi de integrare dar şi de securitate comună10. Având în vedere escaladarea violenţelor din Irak şi Afganistan unde SUA se confruntă cu o situaţie de tip “no win”. cu ocazia întâlnirii s-au stabilit puncte de vedere comune în sensul că cele două puteri vor lua aceleaşi decizii referitoare la viitoarele sancţiuni ce se vor aplica Iranului9. http://en. 11 9 .com/9/29322.com/articles/view/126584 The Lisbon Treaty! Will It Effect World Peace? Tim Williams November 01.ru/world/20091104/156705244. Pentru SUA Tratatul de la Lisabona prezintă cea mai mare importanţă din punct de vedere a stabilizării situaţiei din Afganistan şi Irak.2010). Poziţia Rusiei 9 10 http://euobserver. americanii speră ca împreună cu Uniunea Europeană să aibă o şansă de succes mai mare în combaterea activităţilor teroriste care subminează stabilitatea şi securitatea statelor. http://www.Poziţia SUA Cu ocazia unei întâlniri dintre Secretarul de stat al SUA Hillary Clinton şi Înaltul Reprezentant al Uniunii doamna Catherine Ashton la începutul anului 2010 (21. Totodată Hillary Clinton şi-a exprimat speranţa ca pe măsură ce Uniunea Europeană se va dezvolta va creşte de asemenea şi parteneriatul transatlantic.html. În opinia SUA în momentul de faţă există resursele umane. O Europă unificată sub o conducere unică asemănătoare SUA va crea cea mai mare economie din lume astfel încât resursele sale să fie folosite pentru protejarea şi stabilitatea economică a fiecărui stat. reprezentanta SUA a felicitat modul modern în care Tratatul de la Lisabona abordează politica externă a Uniunii Europene. puterea financiar-bancară şi tehnologia necesară pentru a rezolva situaţia11.01. Se remarcă poziţia contrastantă a SUA faţă de opiniile anului 2008 unde s-au pronunţat impotriva ratificării tratatului deoarece nu dorea să concureze cu o Europă mai puternică pe scena internaţională. 2009. De asemenea a numit Tratatul de la Lisabona o piatră de hotar în istoria lumii şi că se aşteaptă la maturizare a Uniunii Europene în perioada ce va urma.rian. Referitor la politica externă legată de Orientul Apropiat .

decât cu un «public pestriţ». într-o formă sau alta. Semnarea unor acorduri consistente. de liderii ruşi.ru/2009/12/01/2473266. Rusia.ruvr. 10 . este posibil ca relaţia Moscovei cu Bruxellesul să se concretizeze. Gândirea este pragmatică şi geopolitică. va fi mai uşor să se poarte discuţii cu un partener. semnându-se chiar un memorandum ce vizează „avertizare timpurie” („early warning”) în chestiunea energetică. deloc întâmplător.Rusia vorbeşte cu statele naţiuni membre UE şi nu cu Uniunea Europeană ca atare . că noul mecanism de politică externă aduce rezultate.  Incertitudinea instituţională a Uniunii Europene Politizarea procesulul de negociere din prisma creşterii rolului parlamentului 12 http://romanian. Totodată Rusia a scos în evidenţă anumite situaţii de fapt care fac dificil procesul de negocieri:   European  Nu sunt clare funcţiile aşa-numitului ministru de externe al Uniunii Europene: în Postul va fi considerat o funcţie care oferă temeiuri să se vorbească în numele ce raport competenţele acestuia vor fi coordonate cu competenţele miniştrilor naţionali de externe  întregii Europe sau vor decide statele naţionale în continuare12 Tratatul de la Lisabona a fost salutat. pentru că Federaţia Rusă are tot interesul din lume ca Europa să fie monovocală în condiţiile în care decizia politică se va muta spre Vest. iar recalcitranţii estici (Polonia. faţă de vechea abordare bilaterală . Din această perspectivă.Atât preşedintele Dmitri Medvedev cât şi ministrul de Externe. care văd în el posibilitatea apariţiei pe scena globală a unui actor cu care. se vor putea alia pentru a bloca sau şubrezi SUA. Serghei Lavrov şi-au exprimat convingerea că odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona. ar aduce avantaje atât Moscovei cât şi Bruxelles-ului:  Bruxelles ar putea astfel demonstra.) vor deveni tot mai puţin semnificativi în Uniune. prin „resetarea” şi formalizarea relaţiilor cu Avantajul Rusiei va fi nu doar economic. Uniunea Europeană şi Rusia au astăzi nevoie una de cealaltă mai mult decât oricând. dar şi de imagine. este posibil ca de aici înainte ca Rusia să devină la fel de interesată să discute cu Bruxellesul ca atare. Astfel că.html Tratatul de la Lisabona deschide calea pentru acordul de parteneriat Rusia-UE . inclusiv a unui nou Acord de Parteneriat şi Cooperare. balticii etc. dialogul va deveni mai constructiv. Rusia nu mai insistă atât cu recunoaşterea internaţională a Osetiei de Sud şi a Abhaziei sau se declară deschisă pentru compromis în chestiunea gazului şi a posibilei crize.

va creşte competiţia dintre UE şi alţi actori regionali (Rusia).). Semnificaţia referendumului din Irlanda şi a Tratatului de la Lisabona a fost percepută necorespunzător de mediul politic din Rep. Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe şi Serviciului European de Acţiune Europeană.md/ro/comment/7082.) şi a îmbunătăţirii procesului decizional. astfel degradând în pondere şi importanţă14. Moldova. Reformarea parţială a Uniunii Europene pe care o aduce în sine Tratatul de la Lisabona. economice. precum ar fi Ucraina şi Republica Moldova. acordarea unor împuterniciri mai mari pentru Parlamentul European etc. http://www. Uniunea Europeană va căpăta o poziţie univocă în afaceri ce ţin de politica externă şi afaceri internaţionale (conflicte regionale. Totodată.moldova. sociale etc. cu reorganizarea domeniului pentru politică externă şi alte filiere importante.html. Important este ca o dată cu creşterea importanţei decizionale a . întărire a relaţiei cu Bruxellesul va conferi Moscovei un avantaj în plus în negocierea cu Washingtonul.13 Capitolul 4. Impactul asupra Republicii Moldova O dată cu reorganizarea fundamentală pe care urmează să o suporte Uniunea Europeană şi care nemijlocit vor influenţa politicile sale din viitor. cum ar fi conflictul transnistrean sau în cazul unor eventuale crize declanşate în regiune (conflicte energetice. precum si de societatea civila autohtonă. Acest subiect absentează în discursul public ca urmare a înţelegerii superficiale a modului de organizare şi funcţionare a Uniunii.vechii Europe". ar trebui să aducă consecinţe pozitive în vederea „tratării" aşa-zisei „oboseli a extinderii" şi revigorării tratativelor cu unii subiecţi din est. slab familiarizate cu realităţile politice de natură europeană. Totodată.org/news/dan-dungaciu-proiectul-2014-pentru-r-moldova-204598-rom. „noua Europă" să nu se pomenească uitată şi „abandonată" din punct de vedere al politicilor europene. energetice etc. ceea ce 13 http://politicom. determină un interes minor pentru Tratatul de la Lisabona. ameninţări armate. Republica Moldova teoretic va putea conta pe o participare calitativ nouă din partea Bruxellului în reglementarea unor probleme de interes comun. 14 11 .. datorită sporirii funcţionalităţii (crearea postului de Preşedinte al UE. Astfel. probleme climaterice.). imperativele economice stringente şi imaturitatea clasei politice în materie de procese politice europene. apare şi întrebarea cu privire la ulteriorul vector care va fi preluat de către Bruxelles în abordarea chestiunilor pe proiecţie estică. dinamizând soluţionarea problemelor urgente de ordin intern şi exogen.azi.

) Republica Moldova e un caz aproape unic. Chişinăul trebuie să se deschidă pentru o dezbatere reală legată de integrarea în NATO"16. politice şi economice pe care Moldova le va implementa şi capacitatea Republicii Moldova de a beneficia de acest context nou şi ceva mai pozitiv pe care îl observăm astăzi la Bruxelles”. Printre condiţiile acestui acord. Moldova. fortificarea Cartei pentru Drepturile Fundamentale (adoptată în 2007). Iar întrunirea criteriilor de la Copenhaga va fi crucială pentru extinderea ulterioară a UE15.. prin reformele democratice.2010 a negocierilor oficiale pe marginea semnării unui Acord de Asociere. biroul din Londra. Moldova. cererea privind reglementarea conflictului transnistrean sau cel puţin înregistrarea unui progres semnificativ în acest domeniu apare ca o măsură necesară. univ. responsabil de relaţiile UE cu vecinii din Est – Rusia.) Drumul României a avut o staţie esenţială numită NATO (. Dan Gheorghe Dungaciu profesor la Universitatea din Bucureşti a explicat că „ Republica Moldova reprezintă un caz special.ziare. inclusiv Rep. în Transnistria exista trupe ruse). dar şi asigurarea condiţiilor juridice pentru aderarea UE la Convenţia Europeana pentru Drepturile Omului. aproape unic.01.com/2009/10/06/tratatul-de-la-lisabona-si-efectele-lui-asupra-r-moldova/.va contribui la calitatea ofertelor lor politice. http://www.com/articole/aderare+moldova+nato. 15 http://cenusadi. 16 12 .wordpress.] "Ceea ce inseamnă nu numai intrarea în UE ci şi în NATO. în realitate nu există de fapt. Tratatul confera Uniunii personalitate juridică unică şi totodată prevede accentuarea rolului „democratizator” al UE. Adevărata bătălie pentru viitorul european al ţării se face în interiorul Moldovei. dr.. Nicu Popescu [cercetător la Consiliul European pentru Relaţii Externe (ECFR). Toate aceste aspecte vor avansa reformele democratice şi în vecinătatea europeană imediată. în special în ţările cu aspiraţii europene. Ucraina si Caucazul de Sud] a precizat că “adevărata bătălie pentru viitorul european al Republicii Moldova nu se face pe nişte dosare simbolice precum apartenenţa sau neapartenenţa la Balcanii de Vest sau la vecinătatea estică. conf.. Neutralitatea blochează teoretic intrarea în NATO şi o scoate din seria integrării fireşti". în vederea creşterii atractivitătii lor pentru statele din zona limitrofă. In acest sens. Primii paşi au fost deja realizaţi în această privinţă prin demararea la data de 12. special. pentru că în Constituţie e stipulată neutralitatea ţării (e doar constituţionala. ea nefiind membră NATO (.. [ Primele semne legate de integrarea în NATO au apărut la sfârţitul anului 2009 prin declaraţia explicită a secretarului de stat american Hillary Clinton "aşteptăm Republica Moldova ţn spaţiul euroatlantic".

negocieri. noua conducere a UE angajându-şi răspunderi neasumate până acum. China. desfăşurată la Montevideo. Una dintre cauze care a determinat intreruperea procesului de negocieri l-a constituit prelungita criză politica de la Chişinău17. statul. acţiuni sau inacţiuni cu potenţial impact asupra securităţii internaţionale pe termen mediu şi lung. 2009 UE se califica doar la a). 13 . Privire critică asupra Tratatului de la Lisabona Conform articolului 1 din Convenţia cu privire la Drepturile şi Îndatoririle unui Stat din anul 1933. relaţia cu Rusia (incluzând chestiunile vecinătăţii estice. Are un Ministru de Externe. Balcanii de Vest. Relaţia cu Rusia Kosovo. Responsabilitatea care derivă din acest fapt este una deosebit de mare. Pînă pe 1 Dec. c) un guvern. b) un teritoriu definit. În evoluţia spre federalism şi supranaţionalitate a Uniunii Europene. sub Tratatul de la Lisabona. trebuie să posede următoarele atribute: a) o populaţie permanentă. integrarea ţărilor din Balcanii de Vest în Uniune Chestiunea cipriotă Candidatura Turciei ridică întrebări referitoare la: 17 http://www. deocamdată nu s-a reuşit reluarea negocierilor pe marginea reglementării transnistrene. India şi Brazilia. Capitolul 5. Acum. Reliefarea complexelor problemelor pe care le are de rezolvat/mediat Uniunea Europeană cu privire la:      Orientul Apropiat sau problema nucleară iraniană. peste 160 de ambasade.Cu toate acestea. întrerupte de Chisinau în primavara lui 2006. Corp Diplomatic. ca persoană în cadrul legislaţiei internaţionale. b) şi c). UE capătă „personalitate juridică” care îi dă dreptul să semneze acorduri şi tratate cu alte state.financiarul.ro/2010/01/14/republica-moldova-asteapta-de-la-ue-anularea-vizelor/. a Caucazului de Sud şi a Asiei Centrale) sunt teste mai puternice decât tipul de relaţie pe care o vor avea actuala conducere a UE cu SUA sau puterile emergente. Orientul Apropiat. d) capacitatea de a întreţine relaţii cu alte state.

Germania şi Marea Britanie sau van Rompuy. 2008. pag 702. Unită. cine va avea cuvântul hotărâtor în definirea politicii din Orientul Apropiat. Afirmaţia este făcută de Kissinger încă din anul 1994 iar acum este mai actuală ca oricând. Este un progres democratic că preşedintele Consiliului European şi şefa diplomaţiei europene au fost aleşi nu numai de şefii de state din ţări mari.html Politica externă a UE post-Lisabona Filon Morar . 2008. preşedintele Uniunii Europene sau membrii Legislativului european să fie aleşi direct. Vor putea oare. ceea ce îi va face mai autonomi faţă de guvernele naţionale şi mai direct legaţi şi responsabili faţă de cetăţeni 18? Concluzii Naţiunea europeană a sec. Succesul efortului lor de a se consolida într-o Uniune Europeană le va determina influenţa viitoare. creştere economică şi influenţarea evenimentelor internaţionale. acum când administraţia americană nu dă semne să preseze suficient pentru oprirea politicii de colonizare în Cisiordania şi să încurajeze moderaţii din Fatah şi Hamas. de toţi cetăţenii Uniunii. Ed. 18 http://www. Europa. Ashton şi Barroso. tradiţionalelor state-naţiune europene – statele ce au format concertul Europei până la primul război mondial – le-au lipsit resursele pentru a juca un rol global. Diplomaţia. la nivel european. All. Tot Kissinger ne oferă şi liantul instituţional dintre Uniunea Europeană şi SUA şi anume Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord20. triumviratul Franţa. a oferit cadrul optim pentru securitate. Ed. 14 . în viitor. All. pag 713. 19 20 Kissinger Henri.revista22. va continua ca o Mare Putere.ro/politica-extern259-a-ue-post-lisabona-7389. Cipru şi Turcia? Cel mai probabil. În lumea ce a urmat Răzuboiului rece.  va putea actuala conducere a UE să fie la fel de eficientă în relaţia cu Rusia unde UE a fost singurul actor capabil de mediere şi acceptat să trimită o misiune de monitorizare după războiul de cinci zile dintre Georgia şi Federaţia Rusă din 2008?  se va putea gestiona preventiv şi eficient problemele Balcanilor. ea va aluneca într-o poziţie secundară19. Diplomaţia. tot ţările membre o vor face pe termen scurt. împărţită în state naţionale. dată fiind tehnologia timpului. Kissinger Henri. al XIX-lea se baza pe limbă şi cultură comune şi. ci şi de marile familii politice europene din Parlamentul Uniunii Europene.

15 . Depinde de cât de eficient şi cu ce mijloace vor putea actorii acestor puteri să apere valorile democraţiei pentru întreaga societate contemporană şi viitoare.Un echilibru al puterilor începe să se cristalizeze în momentul de faţă în lume.

telegraph.eu/lisbon_treaty/index_ro. http://www.html Tratatul de la Lisabona deschide calea pentru acordul de parteneriat Rusia-UE 8.http://politicom. http://www.html 10.html 16 . 2008.md/ro/comment/7082.html Blog / Traian Ungureanu 14. Surse electronice: 1. http://euobserver.http://cenusadi. http://en.financiarul.ru/world/20091104/156705244.org/content/blog/1870613. www. http://www. http://romanian.htm 12. http://europa. Kissinger Henri.ro/2010/01/14/republica-moldova-asteapta-de-la-ue-anularea-vizelor/.ro/politica-extern259-a-ue-post-lisabona-7389. Ed. 2009 11.hotnews.html Politica externă a UE post-Lisabona 2.com/9/29322 9.http://www. Diplomaţia.ro/stiri-esential-6407829-aduce-nou-tratatul-lisabona-aveapresedinte-care-raspunda-telefon-lui-obama.ziare.moldova.. 4./Worried-about-President-Blair-of-the-EU-It-may-be-about-to-geteven-worse.htm 13. 5..Bibliografie Lucrări editate: 1.ruvr.europalibera.americanchronicle.wordpress.azi.revista22.co.com/articole/aderare+moldova+nato.ru/2009/12/01/2473266.org/news/dan-dungaciu-proiectul-2014-pentru-r-moldova-204598rom.com/2009/10/06/tratatul-de-la-lisabona-si-efectele-lui-asupra-rmoldova/. All. http://www.rian.uk/. http://www. 3.com/articles/view/126584 The Lisbon Treaty! Will It Effect World Peace? Tim Williams November 01.html 6.http://www. 7.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful