You are on page 1of 30

PENGAKUAN

Saya mengaku bahawa tugasan ini adalah asli daripada penulisan saya.
Penulisan ilmiah ini tidak melibatkan sebarang peniruan daripada sebarang pihak
atau aktiviti plagiarisme. Jika terdapat sebarang persamaan dengan penulisan
ilmiah yang lain adalah mungkin daripada sumber yang sama. Oleh yang
demikian, saya berharap penulisan ilmiah ini dapat memberi manfaat kepada
manusia sejagat atau sekurang-kurangnya memberi gambaran dan idea yang
jelas tentang penulisan kertas kerja sesuatu aktiviti kokurikulum.

Tandatangan :___________________________

Pemikir : REZA BADIUZZAMAN BIN ABDULLAH

1

PERHARGAAN

Apabila saya menerima tugasan ini, saya menyangka bahawa tugasan ini

agak mudah. Namun, persepsi saya ternyata salah kerana tugasan ini

memerlukan pelbagai kemahiran pembelajaran seperti kemahiran menganalisis,

menaakul, mensistesis dan sebagainya. Jadi saya pun mengumpul maklumat

yang dapat membantu dalam penulisan ilmiah ini. Saya bertanya kepada

pensyarah bimbingan, Puan Ling Pick Ying untuk sumbang saran idea

memulakan penulisan ilmiah ini. Atas motivasi pensyarah, saya bersemangat

untuk menulis penulisan ilmiah ini, beliau juga memberi informasi yang amat

berguna dalam membantu penulisan ilmiah ini. Jutaan Terima Kasih.

Selain itu, saya juga ingin berterima kasih kepada rakan-rakan

seperjuangan yang lain yang sudi membantu saya dalam menyiapkan tugasan

ini seperti perkongsian pendapat dan berbincang mengenai segala kemusykilan

yang berlaku.Bantuan daripada rakan-rakan sekalian amatlah dihargai.

Seterusnya , saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada pihak

institut kerana telah menyediakan pelbagai kemudahan seperti Pusat Sumber

dan perkhidmatan internet yang telah saya manfaatkan sebaik yang mungkin

untuk mendapatkan maklumat-maklumat yang dikehendaki dalam menyiapkan

Kerja Kursus Pendek Pengurusan Gerko ini.

Tidak lupa juga segala ucapkan terima kasih kepada kedua-dua ibu bapa

saya yang sentiasa memberi sokongan moral dan sokongan kewangan kepada

saya untuk menyiapkan kerja kursus ini.Terima kasih.

2

ISI KANDUNGAN

Perkara Muka surat
Pengakuan
i
Penghargaan ii
1.0 Pengenalan 1
2.0 Kertas Kerja 2-6
3.0 Surat Rasmi 7 – 11
4.0 Senarai Nama 15 – 17
5.0 Laporan 20 – 25
6.0 Rujukan 26
7.0 Refleksi 27
8.0 Lampiran 28
8.1 Soalan Tugasan
8.2 Borang Kolaborasi

3

melalui aktiviti-aktiviti diluar kelas boleh mendorong murid menimba sesuatu pengalaman baru dan merasai sendiri suasanan berkenaan bukan sekadar teori sahaja. benar atau tidak dan apakah ia harus dilakukan atau tidak dalam satu-satu keadaan. Guru boleh mengadakan lawatan sambil belajar bagi memberi peluang kepada murid mengkaji. menyediakan kertas kerja. dan patut dilakukan. dapat memberi peluang murid memahami lebih mendalam lagi tingkah laku yang bermoral dan yang tidak bermoral. Lawatan ke penjara. Bagi Persatuan Pendidikan Moral Dan Islam penekanan diberikan dalam membentuk satu sistem perlakuan yang berdasarkan prinsip-prinsip yang dianggap benar. Guru juga perlu memahami dan mematuhi prosedur yang telah ditetapkan sekiranya berhasrat untuk mengadakan lawatan sambil belajar. Selepas lawatan pula guru perlu menyediakan laporan lengkap. semasa dan selepas lawatan dijalankan. dokumen-dokumen penting ada seperti kebenaran ibu bapa serta permit bas. Pengalaman yang mereka lalui dapat mengukuhkan lagi daya ingatan murid-murid. baik. kebenaran PPD. membuat surat kebenaran ke tempat lawatan.Pengenalan Proses pembelajaran bukan sahaja berlaku semasa pengajaran dan pembelajaran semata-mata. Prosedur ini melibatkan sebelum. kebenaran JPS. Ini adalah bertujuan untuk melancarkan perjalanan semasa mengadakan lawatan dan bukan untuk menyulitkan urusan. Sebelum lawatan guru perlu membuat mesyuarat pembentukan Ajk. Moral itu sendiri bermaksud sebagai cara atau berbagai cara untuk melihat dan mempersoalkan pelbagai isu berhubung dengan perbuatan atau tingkahlaku berdasarkan persoalan betul atau salah. kebenaran ibu bapa. Sebolehnya guru cuba mengelakkan daripada murid kita menjadi insan yang tidak bermoral. Moral juga bersifat praktikal kerana ia merupakan disiplin yang memberitahu apakah sistem moral yang dihayati oleh sesuatu masyarakat. Guru boleh mempelbagaikan proses pembelajaran. menganalisis dan membuat perbandingan apa yang mereka lihat dan pelajari. 4 . Semasa lawatan pula guru perlu memastikan keselamatan murid.

KERTAS KERJA LAWATAN SAMBIL BELAJAR KE PENJARA SIBU PADA 31 JULAI 2010 ANJURAN : PERSATUAN MORAL DAN ISLAM Kerjasama PERSATUAN PIBG SKAA 5 .2 Menyediakan Kertas Kerja.1 Mengadakan mesyuarat penubuhan Ajk pelaksanaan. 1.1. berbincang mengenai lawatan yang akan dijalankan.0 Aktiviti Sebelum Lawatan 1.

2. 6 .2 Menggalakkan dan mewujudkan keinsafan dalam diri murid untuk berkelakuan baik dan menjalankan kehidupan seperti orang biasa serta bebas melakukan aktiviti dan menikmati kehidupan yang aman.3 Memberi kesedaran kepada murid tentang tingginya komitmen dan inspirasi negara bagi membangunkan modal insan yang berkualiti dan bebas daripada masalah sosial. KERTAS KERJA LAWATAN SAMBIL BELAJAR KE PENJARA SIBU ANJURAN PANITIA MORAL DAN PANITIA PENDIDIKAN ISLAM DENGAN KERJASAMA PERSATUAN PIBG SKAA 1.2 Memberi pengalaman baru dan melihat sendiri kehidupan warga penjara dengan lebih dekat lagi.1 Pendedahan kepada murid mengenai aktiviti yang dijalankan oleh warga penjara sepanjang mereka berada di dalam tahanan.1 Memberi peluang kepada murid untuk melihat dengan lebih dekat lagi corak kehidupan sebenar sebagai penghuni penjara. 4. 2.0 DEFINISI Lawatan ini diadakan bertujuan untuk memberi kesedaran kepada murid- murid dan pengalaman baru kepada mereka mengenai kehidupan sebenar sebagai penghuni penjara. 3.0 SASARAN Murid Tahap 2 iaitu Tahun 4.0 OBJEKTIF 3. 2. 5 dan 6. 3.0 RASIONAL 2.

Mohammad Azraf Bin Abd Jalil 8.00 pagi hingga 4. Seramai 5 orang guru akan mengawasi pelajar sepanjang program ini berjalan. Noorvina Binti Wahi Kecemasan : En.0 AJK INDUK Pengerusi : Tn. Siti Zulaikha Nabila Binti Mahmud Pn. Jusniza Binti Spawi Kuiz : Pn.0 BILANGAN PESERTA / GURU Seramai 40 orang murid akan mengikuti lawatan ini dengan kebenaran ibubapa / penjaga. 6. Calvin ak Chendan Makanan : Pn. Vilasini a/p Kunasekaran En.0 AJK KERJA Ketua Rombongan : En. Reza Badiuzzaman Bin Abdullah Fotografi : Pn.0 CADANGAN PROGRAM Tarikh : 31 Julai 2010 Masa : 8. Mirna Amira Binti Abu Bakar 7 . Muhammad Afiq Bin Sahari ( GPK Kokurikulum ) Setiausaha : En. Reza Badiuzzaman Bin Abdullah Bendahari : Pn. Nur Fatin Liyana Binti Yusof Ajk : Pn.00 petang Tempat Lawatan : Sekitar kawasan Penjara Sibu 7. Hj. Ridhzwan Bin Rashid ( Guru Besar SKAA ) Naib Pengerusi : En.5.

2 Kutipan Murid ( RM 20.00 pagi . Makan tengah hari / solat . Diberi taklimat ringkas oleh Pegawai yang 9.1 Peruntukan Unit Kokurikulum RM 520. Berkumpul di sekolah / pendaftaran 8.00 tengah hari dijatuhkan hukuman.9. Menonton Tayangan Video 10.30 pagi . Bersedia untuk bertolak ke Penjara Sibu 8.00 Jumlah RM 1320.40 pagi .00 petang . Penyampaian cenderahati 4.0 TENTATIF PROGRAM Masa Aktiviti 7.00 pagi .00 X 40 orang ) RM 800. Melawat sekitar kawasan penjara ( tempat 1.45 petang . bilik kurungan ) 2.00 PERBELANJAAN 8 .0 PENDAPATAN / PERBELANJAAN PENDAPATAN 10. Rehat . 10. Bertolak balik ke Sekolah Abang Ali . Tiba di SKAA 10. Tiba di Penjara Sibu .00 pagi bertugas.30 petang dikenakan 4.30 pagi .00 petang .00 10. Sesi Motivasi oleh penghuni penjara yang bakal keluar setelah hampir tamat tempoh tahan yang 3.

00 10.2 Lembaran kerja akan dikumpul semula setelah program selesai untuk disemak dan dinilai oleh guru pengiring. 11. 10. 12.shirt RM 400. 9 . 1.0 PENUTUP Diharap dengan menyertai lawatan ini.7 Edaran RM 40.3 Surat Kebenaran Ibu bapa 1.1 Setiap pelajar akan diberi lembaran kerja bagi menjawab soalan- soalan yang berkaitan dengan lawatan dan tempat-tempat yang dilawati.0 CADANGAN AKTIVITI 11.4 Makanan ( RM 12 X 40 orang ) RM 480.3 Bayaran Pengangkutan RM 350.3 Seramai 10 orang murid yang dapat menjawab dengan memuaskan akan dipilih untuk menerima cenderahati yang disediakan. 11.00 11.5 Cenderahati Penjara RM 50.00 10.6 Topi dan T.5 Surat Kebenaran Pelancongan ‫الي ابڠ کبڠساٴن سکوله‬ SEKOLAH KEBANGSAAN ABANG ALI.00 10. dapat membuka minda murid disamping memberi peluang kepada murid untuk melihat dengan lebih dekat lagi corak kehidupan insan-insan yang kurang bernasib baik.00 Jumlah RM 1320. sama ada kesilapan mereka sendiri ataupun kesalahan yang tidak disengajakan.00 10.4 Surat Kebenaran Tempat Lawatan 1.

terima kasih. Sarawak.332 170 No. Tel.Kami: SKAA01/06/10/001 ( ) Tarikh : 20 April 2010 Pengarah. 4. Fax : 084-332 170 Email : skaapej@tm.00 petang Bilangan : 40 orang murid dan 5 orang guru pengiring Tujuan : i) Memberi pengalaman baru mengenai corak kehidupan sebagai penghuni penjara. Sekia n. Di sini juga pihak kami akan sertakan tentatif lawatan yang kami cadangkan.00 pagi hingga 4. 96000 SIBU. Pihak tuan boleh membuat perubahan dan cadangan yang difikirkan bersesuaian. 3. Memohon Kebenaran Mengadakan Lawatan Sambil Belajar Dengan segala hormatnya perkara di atas dirujuk: 2.my Tuan: Ruj. Penjara Sibu. Adalah dimaklumkan sekolah kami berhasrat untuk mengadakan lawatan sambil belajar ke Penjara Sibu. Tuan. “BERKHIDMAT UNTUK NEGARA” 10 . Sehubungan dengan perkara di atas berikut adalah butiran lawatan : Tarikh : 31 Julai 2007 Masa : 8. SARAWAK No. Segala jasa dan perhatian pihak tuan amat kami hargai. : 084.net. Kami amat berharap permohonan ini mendapat perhatian daripada pihak tuan.

Sarawak.Tel : ________________ 11 . Sekolah Kebangsaan Abang Ali.Saya yang menurut perintah. No. (HAJI RIDHZWAN BIN RASHID) Guru Besar. ………………………………. ………………………………. ………………………………. ……………………………….

00 petang Tujuan : Memberi pengalaman baru berkaitan dengan kehidupan seorang banduan. 3.K/P : ______________________ No. Saya juga telah memastikan bahawa anak jagaan saya faham bahawa setiap peraturan dan arahan yang diberikan oleh pihak sekolah dan guru pengiring hendaklah dipatuhi bagi memastikan keselamatan pelajar.00 pagi hingga 4. Sekolah Kebangsaan Abang Ali. K/P : ____________________ Tarikh : ____________________ Tarikh : ____________________ ‫الي ابڠ کبڠساٴن سکوله‬ 12 . SURAT KEBENARAN PENJAGA / IBU BAPA Bahawa saya ibu bapa / penjaga yang bernama _________________________ No. 4.Kepada. Sarawak. Nama : ________________________ Nama saksi : ____________________ No. Saya juga memberikan kebenaran kepada pihak sekolah atau wakilnya memberikan segala bentuk rawatan ke atas anak saya sekiranya diperlukan. Saya bersetuju untuk memaklumkan kepada pihak sekolah sekiranya terdapat apa-apa perubahan kesihatan atau keadaan fizikal anak jagaan saya sebelum tarikh aktiviti berkenaan. K/P ________________________ memberi kebenaran kepada pelajar yang bernama ____________________________________ dari kelas ___________ menyertai aktiviti seperti butiran berikut : Aktiviti : Lawatan Sambil Belajar Tarikh : 31 Julai 2010 Masa : 8. Saya faham bahawa pihak sekolah telah pun memberikan segala penerangan dan akan mengambil langkah-langkah keselamatan dan pengawasan sepanjang kegiatan tersebut diadakan. Guru Besar.00 2. Perakuan dibuat oleh. 96000 Sibu. Tempat : Penjara Sibu Bayaran : RM 20. Tuan.

my Ruj. Fax : 084-332170 Email : skaapej@tm. Lot 452.Kami: SKAA01/06/10/001 ( ) Tarikh : 14 Mei 2010 Pegawai Pelajaran Gabungan Daerah Sibu. SARAWAK. Walau bagaimanapun pihak ibu bapa mengaku bahawa tidak akan mendakwa mana-mana pihak sekiranya berlaku perkara-perkara seperti kemalangan tau kecederaan ke atas anak jagaan mereka di sepanjang program tersebut. Pejabat Pelajaran Gabungan Daerah Sibu. SARAWAK No. terima kasih.Tuan: Ruj.net. : 084-332170 No. Sarawak pada 31 Julai 2007. 3. Adalah disahkan bahawa pihak sekolah telah mendapat kebenaran daripada ibu bapa bagi membawa seramai 40 orang murid untuk mengikuti lawatan sambil belajar ke Penjara Sibu. 2. Tel. “BERKHIDMAT UNTUK NEGARA” Saya yang menurut perintah. Adalah dimaklumkan juga bahawa pihak sekolah telah memberi segala penerangan dan akan mengambil langkah keselamatan dan pengawasan kepada ibu bapa di sepanjang program ini. Undang-Undang Pelancongan Sekolah 1957 – Surat Kebenaran Daripada Ibu Bapa Dengan segala hormatnya perkara di atas dirujuki. Blok 3. Tingkat 6. 96000 SIBU. Sekian. SEKOLAH KEBANGSAAN ABANG ALI. 13 . Wisma Persekutuan Sibu. 96000 Sibu. Tuan. Jalan Persiaran Brooke.

(HAJI RIDHZWAN BIN RASHID) Guru Besar. Sekolah Kebangsaan Abang Ali. Sibu. PERATURAN-PERATURAN PELANCONGAN SEKOLAH 1957 14 .

PN.Nama Sekolah : SEKOLAH KEBANGSAAN ABANG ALI 2. Jenis Kenderaan : BAS 7.Nama Guru Yang Mengelolakan : EN. PN. PN. Nama Guru Besar/Pengetua : HAJI RIDHZWAN BIN RASHID 3. MIRNA AMIRA BT ABU BAKAR NO K/P 760406-08-6134 4. Nama Guru-Guru Yang Membantu : 1. 5. EN. 1. REZA BADIUZZAMAN BIN Pelancongan ABDULLAH 4. Tempat-Tempat Yang Dilawati : 15 .Tujuan Lawatan : Memberi pendedahan kepada murid mengenai pengalaman hidup seseorang yang bergelar banduan.Borang-borang permohonan untuk perkara-perkara di atas hendaklah dibuat dalam 4 salinan ditambah dua salinan lagi bagi setiap negeri yang hendak dilawati atau dilalui dan disampaikan ke Pejabat Pelajaran Gabungan Sibu tiga minggu sebelum tarikh melancong dalam negeri Sarawak / 5 minggu sebelum tarikh perjalanan keluar negeri Sarawak. JUSNIZA BINTI SPAWI NO K/P 710420-08-6418 2. NOORVINA BINTI WAHI NO K/P 810824-03-5068 3. CALVIN ANAK CHENDAN NO K/P 760515-01-6856 6.

Penyata Perbelanjaan Bagi Setiap Murid : 16 .00 Jumlah RM 1320. Nama dan Keterangan mereka yang diberi kuasa mengutip dan membelanjakan wang. Mohammad Arif 96000 SIBU. Nama Tempat Tarikh Nama & Alamat Tempat Dari Hingga Bermalam Penjara Sibu 31/07/2010 10/07/2010 Tiada 8. 111 A KAMPUNG bt 6134 HILIR.2 Punca Pendapatan Lain : Peruntukan Unit Kokurikulum RM 520.00 seorang X 40 orang RM 800. K/P Umur Alamat n Pn Norazuwani Guru 760406-08.00 8.00 9. Punca Pendapatan Wang 8. SARWAK 10. 31 thn NO. Nama Jawata No.1 Yuran daripada murid-murid seperti senarai ahli dalam borang ini : RM 20.

makan tengah hari minum petang.2 Tambang Bas RM 12. makan malam) 10.00 1.10.00 Jumlah RM 20.6 Senarai Nama Peserta 17 .00 (sarapan pagi.1 Makanan/Minuman RM 8.

Sibu 18 . 019-8811469 Sibu 11 Muhd Hamizan b AF 89846 4 Kekwa 3F5 Krts Hosp. 013-8778057 Despazi Kenanga Sibu 9 Muhd Fikri b Jumri AC 41796 4 12 Kg Melayu Sibu 012-8917137 Kenanga 10 Muhd Aikal b Harun L 099088 4 Kekwa Lot 121-C Kg Melayu. 88827374 Sibu 13 Muhd Syazwan b AC 74226 5 No 49A Kg Melayu 013- Abd Razak Kenanga Tambahan. 0138849442 Mohd Ismam Sibu 6 Muhd Luqman Hakim AF 03210 4 Lot 33B Kg Selamat 019-8264836 b Halim Nordin Kenanga Sibu 7 Thenesh a/l AF 90509 4 Lot 109 Kg Melayu 019-8338139 Mutusamy Kenanga Sibu 8 Teguh Firdaus b L 136639 4 Lot 79-8 Kg Melayu. Sibu 81716663 14 Ahmad Nujaid b AE 45086 4 B-1-6 KIPM Sg Buloh. Krts. Kompleks 019-8166827 Shari Teratai. Hosp. Sibu 014-8374506 Ismail 12 Muhd Emir Eizaz b K 968009 5 A221 Aprt Saujana. 012- Samsudin Kenanga Damansara Damai. 012-8516564 Abdul Aziz Kenanga Sibu 15 Salfiana bt Zainal AF 93550 4 Lot 170 Kg Paya 013-8644467 Kenanga Jaras Hilir. Sibu 3 Muhd Ali Husseini b AF 35641 4 Mawar 142. Sibu 2 Muhammad Zulhakim L 118388 4 Mawar 4-8 Pangsapuri 012-8504588 b Zulhelmi Bunga Raya. Krts Hosp Sibu 4 Nicol a/l Kanadasan L 143175 4 Mawar Lot 105 Kg Melayu 012-8029498 Sibu 5 Fadzil Dzil Iqram b AE 86042 4 Mawar C-2-2 KIP Sg Buloh. SENARAI NAMA MURID YANG AKAN MENGIKUTI LAWATAN SAMBIL BELAJAR KE PENJARA SIBU PADA 31 JULAI 2010 Bil Nama No S/B Tahun Alamat No Telefon 1 Gobinat a/l Ramutthu AF 96570 4 Mawar 15 Jln D/C 3/11 Desa 013-8806623 Coalfields.

019-8926958 Zainurin Sibu 23 Nur Adleena L 075062 4 Mawar Lot 84 Kg Melayu. Sibu 31 Wan Noor Aliyah bt AC 22201 5 Mawar B-110 Aprt Impian. Sibu 22 Haiqal Qadrini bt AE 45003 4 Mawar D-2-2 KIP Sg Buloh.16 Nur ‘Adilah bt AS AF 90699 4 Mawar B-4-4 KIP Sg Buloh. Kg Bahagia Bukit 016-8517377 Md Ghazali Lagong. Sibu 29 Nurafizah Dini bt K 933576 4 N0 1A Kg Melayu 019-8101545 Hamid Kenanga Sibu 30 Nurafizah bt Hamzah AG 85333 4 Kekwa B-3-9 Pangsapuri 017-8513415 Danau Rebong. 016-8225318 Zainudin Sibu 19 Farah Adlina Iwani bt L 098132 4 Mawar 18. 013-8497699 Mohd Noor Damansara Damai. 013-8702460 Yusof Kenanga Sibu 28 Nor Atikah bt AC 43222 4 No 1290 Jln 1D/2 Bdr 012-8242908 Sukahar Kenanga Baru Sg Buloh. 016-8017443 Fathnur Sibu 17 Nur Farahana bt AF 48718 4 Mawar B-3-2 KIP Sg Buloh. Sibu 20 Aishah bt Aziz AF 51973 4 Mawar Lot 125 Kg Melayu 013-8352809 Sibu 21 Shazza Nuralia bt L 038944 4 Mawar No 32A Jln 12 Tmn 013-8619429 Md Shukri Desa Bkt Indah. Sibu 19 . 013-6402640 Shukri Sibu 18 Sharifah bt Ahmad AF 32339 4 Mawar C-2-2 KIP Sg Buloh. 019-8718581 Kenanga Sibu 27 Nursyazwani bt K 992376 4 No 1B Kg Sentosa. Kg Melayu 019-8042961 Salim Kenanga Sibu 26 Zuraini bt Junaidi AF 92802 4 Lot 24-1 Bkt Lagong. Sibu 32 Aisyah Sakinah bt A 094143 5 Mawar JPN 7144 Rumah 013-8615816 Shahrin Guru SK Sg Merah Sibu 33 Nurul Izanah bt Ilyas K 931360 5 Mawar Lot 10 Kg Paya Jaras 012-8576972 Hilir. 012-8050600 Zulaikha bt Zulkifle Sibu 24 Norsyafika bt Mohd K 968181 4 Lot 128 Kg Melayu 084-311658 Rosli Kenanga Sibu 25 Siti Norhaziliana bt AG 69011 4 Lot 118.

00 pagi . Tiba di Penjara Sibu . 012-8029498 Sibu 38 Nurfarahadiba bt L 034899 4 Kekwa No 18A Kd Melayu 013-8906421 Rahmat Sri Tambahan . Melawat sekitar kawasan penjara ( tempat 1. 013-8085300 Syafiqah bt Hashim Kenanga Sibu 36 Nur Suriana bt L 098143 4 Mawar 70A. Sibu 39 Khairunnisa bt Abdul L 099063 4 No 49A Kg Melayu 084-316663 Razak Anggerik Tambahan. Berkumpul di sekolah / pendaftaran 8. Kg Sri Indah.30 pagi . Makan tengah hari / solat 20 . Diberi taklimat ringkas oleh Pegawai yang 9.0 Aktiviti Semasa Lawatan 2. Bersedia untuk bertolak ke Penjara Sibu 8. Bt 13 ½ Kg 016-8004743 Kenanga Melayu Sibu 35 Nor Hasrina K 874858 5 Lot 133 Kg Melayu.34 Siti Aisyah bt zulkifli K 830922 5 No 2. Menonton Tayangan Video 10.40 pagi .00 tengah hari dijatuhkan hukuman. Sibu 2.00 petang . 084-314168 Shahrizan Sibu 37 Iman bt Zulhairi L 022357 4 Mawar Lot 115-F Kg Melayu.1 Aturcara lawatan Masa Aktiviti 7. Sibu 40 Khuqmarisha bt L 098010 4 Lot 71 Km 21 Kg 016-8040499 Rahamat Anggerik Melaayu. bilik kurungan ) 2.00 pagi .00 pagi bertugas. 10. Rehat .30 pagi .

Tiba di SKAA 2. menghayati dan membuat catatan perkara- perkara penting.00 petang . Mereka akan ditayangkan sejarah penubuhan. membuat catatan. Sesi Motivasi oleh penghuni penjara yang bakal keluar setelah hampir tamat tempoh tahan yang 3. tempat hukuman gantung dijalankan dan aktiviti-aktiviti yang dijalani oleh pelatih penjara yang bakal keluar. aktiviti-aktiviti yang dijalankan di penjara. Tidak lupa guru memberi peringatan beberapa perkara penting semasa lawatan seperti menjaga tingkahlaku.2 Keterangan Aturcara Lawatan i) Pendaftaran Guru memberi penerangan mengenai aturcara sepanjang lawatan. mematuhi peraturan penjara dan tidak lupa menjaga barangan peribadi supaya tidak tertinggal. 21 . ii) Menonton Tayangan Aktiviti menonton tayangan murid dingatkan supaya tidak membuat bising. . Penyampaian cenderahati 4.45 petang . Seperti bilik tahanan.30 petang dikenakan 4. iii) Melawat Sekitar Kawasan Penjara Murid-murid akan dibawa melawat kawasan sekitar kawasan penjara. Bertolak balik ke Sekolah Abang Ali .

0 Aktiviti Selepas Lawatan 3.1 Pelapor Pengajar LAPORAN LAWATAN SAMBIL BELAJAR KE PENJARA SIBU 1. 22 .2 Memberi pengalaman baru dan melihat sendiri kehidupan warga penjara dengan lebih dekat lagi. 1. iv) Sesi Motivasi Mereka juga diberi peluang mendengar sendiri luahan rasa penghuni penjara sepanjang mereka menjalani tahanan. Tujuan 1. Keperitan mereka menghadapi hukuman. dapat memberi pengajaran kepada murid-murid.1 Pendedahan kepada murid mengenai aktiviti yang dijalankan oleh warga penjara sepanjang mereka berada di dalam tahanan. 3.

2 Kutipan Murid ( RM 20. Wahi Kecemasan : En.00 Jumlah RM 1320. Noorvina Bt.3 Bayaran Pengangkutan RM 350.00 4. Jusniza Bt. 1.00 X 40 orang ) RM 800.7 Edaran RM 40. 2.00 4.3 Memberi kesedaran kepada murid tentang tingginya komitmen dan inspirasi negara bagi membangunkan modal insan yang berkualiti dan bebas daripada masalah sosial. Mirna Amira Binti Abu Bakar Kewangan PENDAPATAN 4. 2.00 4.00 4. Ajk Keselamatan Ketua Rombongan : En.5 Cenderahati Penjara RM 50.1 Memberi peluang kepada murid untuk melihat dengan lebih dekat lagi corak kehidupan sebenar sebagai penghuni penjara. Reza Badiuzzaman Bin Abdullah Fotografi : Pn.1 Peruntukan Unit Kokurikulum RM 520.00 4. Calvin anak Chendan Makanan : Pn. Spawi Kuiz : Pn.4 Makanan ( RM 12 X 40 orang ) RM 480.00 PERBELANJAAN 4.00 23 .2 Menggalakkan dan mewujudkan keinsafan dalam diri murid untuk berkelakuan baik dan menjalankan kehidupan seperti orang biasa serta bebas melakukan aktiviti dan menikmati kehidupan yang aman.6 Fail RM 400. Objektif 2.

Secara tidak langsung murid perlu memberi tumpuan dan pemerhatian semasa mereka melawat sekitar penjara. Jawapan kepada soalan berkenaan berkisar kepada tempat yang mereka lawat. Lembaran kerja ini juga akan digunakan oleh murid untuk membuat laporan selepas daripada lawatan. 6. Jumlah RM 1320. Seramai 10 orang murid yang dapat menjawab dengan memuaskan akan dipilih untuk menerima cenderahati yang disediakan. Secara tidak langsung memberi kesedaran kepada murid untuk tidak melakukan kesalahan di sisi undang-undang kerana hukuman yang dikenakan setimpal dengan kesalahan yang dilakukan. Lembaran kerja akan dikumpul semula setelah program selesai untuk disemak dan dinilai oleh guru pengiring. Pengalaman sehari berada di penjara banyak memberi pengajaran kepada murid-murid apa yang mereka lihat pada hari itu mungkin 24 . Rumusan Secara keseluruhan lawatan ini banyak memberi peluang kepada murid- murid melihat sendiri kehidupan sebenar seorang banduan semasa tahanan. Aktiviti Sepanjang lawatan sehari ke Penjara Sibu setiap murid akan diberi lembaran kerja bagi menjawab soalan-soalan yang berkaitan dengan lawatan dan tempat-tempat yang dilawati.00 5.

berguna pada masa akan dating untuk menjadi insan yang lebih menghargai usia muda dengan aktiviti yang lebih berfaedah. Hakimi Setiausaha : Nur Aina Fatini bt. 3. Amran 25 . Cadangan Saya sebagai seorang guru yang membuat lawatan ini rasa amat bertuah kerana dapat berpeluang menjejaki kaki ke penjara. Azaman Bendahari : Nur Fia Erieka bt. Bukan semua orang berpeluang seperti ini. Seharusnya. 7. Pihak penjara juga mungkin boleh mengadakan ceramah atau pameran ke sekolah untuk memberi kesedaran di kalangan murid-murid.2 Pelapor Pelajar LAPORAN LAWATAN SAMBIL BELAJAR KE PENJARA SIBU Pengerusi : Nurul Shazleen bt. Azlan Naib Pengerusi : Mohd Fahrul b. kita sebagai guru perlu mengadakan lawatan sebegini memandangkan masalah keruntuhan akhlak di kalangan murid amat membimbang semua pihak.

Selepas diberi taklimat ringkas oleh beliau. tempat hukuman gantung. Akj : i) Ahmad Ashraf b. Zakaria iii) Nur Amaliana bt. adalah aktiviti yang ditunggu- tunggu oleh setiap peserta lawatan iaitu melawat sekitar kawasan penjara. Kamaluddin Pada 31 Julai 2010. kami mendengar motivasi yang diberikan oleh penghuni penjara yang bakal keluar setelah hampir tamat tempoh tahanan yang 26 . malam bertemankan nyamuk dan berselimutkan kesejukan malam yang menggigit tulang penghuni. tempat-tempat khas seperti bilik kurungan. iaitu selepas selesai menjamah makanan tengah hari dan mendirikan solat. Rombongan yang dipimpin oleh 5 orang guru ini bertolak meninggalkan sekolah kira-kira pada pukul 8. kami menonton tayangan video yang mengisahkan sejarah tentang penubuhan. kami disambut oleh pegawai yang bertugas.15 pagi. Kami berasa sungguh gerun apabia melihat sendiri tempat dijatuhkan hukuman dan bilik-bilik kurungan. Bilik-bilik ini tak ubah seperti sangkar sempit dan amat tidak selesa. Setelah hampir satu jam berada di dalam bas berhawa dingin. seramai 40 orang murid Tahap 2 Sekolah Kebangsaan Sungai Buloh telah mengikuti lawatan yang dianjurkan oleh Panitia Pendidikan Moral dan Panitia Pendidikan Islam ke Penjara Sibu. Tujuan lawatan ini adalah untuk menambahkan pengetahuan dan memberikan kesedaran sivik kepada para peserta mengenai kehidupan penghuni di penjara. Kemudian. Apabila kami sampai di sana. dan banyak lagi. kami dibenarkan berehat selama setengah jam sebelum memulakan aktiviti seterusnya.00 petang. Mohd Shamsuddin ii) Erin Jazlina bt. Tidur tidak beralas. Kira-kira jam 2. Aktiviti seterusnya. akhirnya kami tiba di tempat yang dituju.

Lawatan Ke Penjara Sibu. Sesuai dengan harapan Perdana Menteri kita ingin melahiran generasi yang berakhlak. Sebelum bertolak. Bukan itu sahaja. kami juga dinasihatkan supaya menjauhi sebarang jenayah. Kami juga akan kongsi pengalaman yang berguna ini dengan rakan-rakan lain yang tidak berpeluang mengikuti lawatan. Sedikit sebanyak. kami menjadi insaf dan berazam untuk menjadi insan yang baik serta dapat menjalani kehidupan yang bebas dan aman. Kami berasa puas dan yakin pengetahuan yang kami peroleh dapat dimanfaatkan dalam pembelajaran di kelas. Kami juga berharap supaya pada tahun yang akan dating. bilangan penghuni di penjara akan semakin berkurangan. Kami dimaklumkan oleh pegawai terbabit. Akhirnya. Laporan disediakan oleh. bertamadun dan berilmu. masa untuk pulang pun telah tiba. cenderahati ini merupakan hasil kerja tangan penghuni penjara.dikenakan. mahupun dalam menjalani kehidupan seharian. 7 SEPTEMBER 2010 ( NUR AINA FATINI BINTI AZAMAN ) Setiausaha. amat berfaedah walaupun lawatan ini cuma sehari. 27 . Lawatan sambil belajar ini. Kami menerima cenderahati daripada pihak Penjara Sibu untuk dijadikan sebagai kenang-kenangan.

Bhd. Kuala Lumpur. John Arul Phillips (2007). Dr. Pendidikan Moral Untuk Bakal Guru. Prof.Rujukan Abdul Jalil Ali ( 2002 ). Dr. Penerbit Francaisi Media Netwaork Sdn. Ee Ah Meng ( 1988 ). UNITEM 28 . HBME 1203 Pendidikan Moral Tahun 1. Dewan Siswa. Dr. Prof. Longman Malaysia. Kuala Lumpur. Kuala Lumpur. Ansory Ahmad. Prof. Mansoor Fadzil.

Omardin Ashaari (1997) . Old. Open University Malaysia. Sumber Internet : http : //www.Pengurusan Persatuan. Bhd. Widad Publication Sdn.karangkraf.my Refleksi Penerimaan tugasan Kerja Khusus Pendek Pengurusan Gerko memberi kepada saya peluang untuk memperoleh ilmu dan maklumat baru yang pelbagai walaupun terdapat kesukaran semasa melaksanakannya.com. 2006 Selangor. Penerimaan tugasan Kerja Kursus subjek Pengurusan Gerko ini memberi peluang kepada saya sekali lagi dalam memperoleh pengetahuan dan kemahiran sebagai pendidik. Selain itu. Salleh Long (2006).Pengurusan Kokurikulum.Alim Abdul Rahmana(2004) . Sdn.Subang Jaya: Kumpulan Budiman Sdn.Pengurusan Gerak Kerja Kokurikulum. Tam Yeow Kwai (2010). Ab. Kekangan paling besar adalah masa kerana saya juga mempunyai beberapa kerja kursus yang lain yang memerlukan saya dalam ruang masa yang singkat. Pendidikan Bil.Bhd.Kuala Lumpur:Fajar Bakti Sdn. Bhd. saya juga menghadapi kesukaran dalam mencari maklumat kerana di perpustakaan IPGM Kampus Rajang tidak terdapat banyak 29 .Bhd. Kuala Lumpur:Utusan Publication.

tugasan ini akan banyak membantu saya bakal guru masa kelak. ada di antara rakan – rakan saya yang sanggup membantu saya dalam perkongsian maklumat yang ada mahupun dalam pembaikan tugasan ini. kolaborasi antara pensyarah dan rakan - rakan untuk pembetulan serta maklumat dari media elektronik Terima kasih kepada Puan Ling Pick Ying yang membimbing saya dan juga rakan-rakan yang lain. Pelbagai alternatif telah digunakan untuk memperoleh maklumat selain daripada menggunakan buku rujukan . namun dalam proses menyiapkan kerja kursus ini. saya juga merasakan dan memahami dengan lebih jelas peranan guru sebagai guru penasihat kokurikulum dan membuat kertas kerja sesuatu aktiviti. Akhirnya . saya telah berjaya mengatasi kelemahan saya. Sekian . Sesungguhnya. tugasan saya ini selesai tepat pada masanya dan memudahkan saya untuk melakukan penelitian dan penyemakan semula tugasan saya ini. Walaupun tugasan ini merupakan tugasan individu. Cara mengatasinya ialah saya berkunjung ke Perpustakaan Awam Sibu dan juga melalui internet (walaupun selalu mempunyai masalah untuk mengaksesnya disebabkan wireless yang tidak stabil).sumber maklumat. Sepanjang penhasilan tugasan ini. terima kasih 30 .