LOUISE L.

HAY – POȚI SĂ-ȚI VINDECI VIAȚA [CLUB]
← 08 septembrie 09 septembrie →

Louise L. Hay - Poți să-ți vindeci viața | Esenţialul pe scurt

Louise L. Hay – Poţi să-ţi vindeci viaţa Louise Hay este o autoare foarte cunoscută în întrega lume care a devenit celebră prin această carte în care sunt prezentate bolile şi cauzele lor spirituale. Legătura care există între minte, spirit şi corp este indisolubilă, iar atunci când avem o boală, chiar şi incurabilă, cauza ei trebuie căutată mult mai adânc decât în corp. Potrivit autoarei, odată ce ai identificat cauza spirituală a bolii tale, şansele tale de vindecare cresc enorm. Adevărata vindecare stă în schimbarea felului de a gândi, altfel vindecarea prin medicamente este doar temporară sau chiar ineficientă. Cartea Poţi să-ţi vindeci viaţa abordează un nou mod de a privi viaţa şi anume prin ochii iubirii şi ai iertării. Aceasta conţine printre numeroasele vorbe de înţelepciune şi o listă cu bolile cele mai cunoscute, cu posibilele cauze şi cu vindecarea lor cu ajutorul afirmaţiilor pozitive.
1

Louise L. Hay este adepta schimbării prin puterea afirmaţiilor, motiv pentru care prezintă şi în carte o serie de afirmaţii pozitive menite să te ajute să înlături tiparele gândurilor negative cu care e obişnuită mintea ta. Ea a conceput această carte ca o şedinţă de vindecare, cu o recomandare de exerciţii, iar fiecare capitol al cărţii se încheie cu un „tratament” format din afirmaţii pentru vindecare. Autoarea a înţeles foarte bine viziunea medicinii holistice, astfel termenul de „vindecare” înseamnă mult mai mult decât acela de a vindeca un corp, dat fiind faptul că trupul nu este decât suprafaţa, carcasa spiritului. Dacă spiritul tău e intoxicat cu o gândire negativă sau egoistă, mai devreme sau mai târziu se va vedea la suprafaţă, adică în corp.

Iată câteva dintre ideile relevante ale cărţii: „Viaţa se schimbă în permanenţă. Nu există început şi sfârşit, ci doar o reciclare constantă a substanţei şi a experienţelor. Viaţa nu este niciodată statică sau stagnantă, întrucât fiecare moment este mereu nou.” Viaţa este extrem de simplă: noi primim întotdeauna ceea ce dăruim.  Suntem responsabili pentru tot ceea ce se petrece în viaţa noastră, indiferent că e bun sau rău  Gândurile pe care le emitem şi cuvintele pe care le rostim dau naştere experienţelor cu care ne confruntăm  Dacă afirmaţia următoare ţi se pare cunoscută, nu ezita să începi să o înlocuieşti: „Ceilalţi oameni încearcă să îmi controleze viaţa” cu „Ceilalţi oameni mă ajută întotdeauna să progresez”. Majoritatea oamenilor au idei naive legate de ei înşişi şi prea multe reguli rigide despre felul în care „ar trebui” să îşi trăiască viaţa.  Încă din primii ani de viaţă, începem să ne comportăm prin a imita viaţa adulţilor din jurul nostru.
2

Din păcate mulţi oameni se tratează singuri aşa cum au fost trataţi la rândul lor de către părinţi şi se acuză în interior aşa cum făceau părinţii cu ei.  Dacă îţi examinezi retroactiv propria viaţă, vei observa de câte ori ai repetat aceleaşi experienţe precum părinţii tăi.  Dacă ai ajuns în această situaţie pentru ideile inoculate de părinţi, nu e cazul să-i acuzi: „Noi suntem victimele unor victime, iar ei nu ar fi putut să ne înveţe altceva decât au învăţat ei înşişi de la părinţii lor. De fapt, ei au fost nişte oameni la fel de speriaţi ca şi tine”.  Noi ne alegem părinţii înainte de a ne naşte, am căutat acei părinţi care să reflecte cel mai bine tiparul mental asupra căruia trebuie să lucrăm în acestă viaţă. „Convingerile noastre nu sunt altceva decât gânduri susţinute o vreme foarte îndelungată. Oricare ar fi ele, noi nu avem niciun motiv să rămânem ancoraţi în durerea noastră. Trecutul nu mai are nicio putere asupra noastră.” Îţi vine să crezi sau nu, noi ne alegem singuri gândurile.

Un gând nu ajunge să ne domine decît dacă noi l-am ales şi i-am dat acces. Multe din gânduri le refuzăm: „Gândeşte-te cât de des ai refuzat să emiţi gânduri pozitive legate de tine însuţi!”. De ce refuzăm gândurile pozitive?.  Încetează să te mai critici pe tine şi pe ceilalţi, pentru că indiferent ce ai face, întotdeauna se poate găsi ceva de criticat. Resentimentele, (auto)critica excesivă, vinovăţia şi teama generează cele mai multe probleme din viaţa oamenilor şi cele mai multe boli.  Acestea sunt cauza majorităţii bolilor din viaţa oamenilor, ele se nasc din condamnarea celor din jur şi din lipsa asumării responsabilităţii pentru propriile fapte.  Astfel, resentimenetele susţinute îndelung duc la cancer, critica şi autocritica duce la artrită, vinovăţia duce la dureri, teama şi tensiunea duce la ulcer şi dureri de picioare, etc.  Îţi poţi schimba oricând atitudinea faţă de trecut, întrucât e o prostie să te pedepseşti singur pentru rană pe care ţi-a produs-o cineva cu mult timp în urmă; dacă nu-l poţi ierta, tot ţie îţi faci rău în primul rând.

3

Pentru a te elibera de trecut e nevoie să înveţi să ierţi. „Nu aştepta să ajungi în spital, pe mâna unui chirurg sau chiar pe patul de moarte pentru a ierta, când pe lângă aceste resentimente va trebui să faci faţă şi panicii care te va cuprinde”.

„Orice boală se naşte din incapacitatea de ierta pe cineva” (pe alţii sau pe tine). Una dintre afirmaţiile de iertare pe care Louise Hay le propune este aceasta: „Te iert că nu eşti aşa cum mi-aş dori. Te iert şi te eliberez.”  Iertarea nu are nimic de-a face cu acceptarea unui comportament negativ, ci cu transcenderea unui ataşament (inevitabil ne ataşăm cu gândul de persoana sau situaţia pe care n-o putem ierta).  Dacă ţie ţi-e uşor de regulă să-ţi înţelegi propria durere, fă un efort în a înţelege şi durerea celui care te-a rănit.  „Oamenii care se iubesc pe ei înşişi şi propriul lor corp nu comit niciodată abuzuri împotriva fiinţei lor, dar nici împotriva altora.”

O şedinţă de vindecare cu Louise Primul lucru la o astfel de şedinţă e identificarea problemei: corpul nu funcţionează cum trebuie, relaţiile tale nu sunt aromioase, lipsa banilor, lipsa voinţei şi a disciplinei, etc.  Interesant este faptul că autoarea vorbeşte din experienţă că de regulă, toate aceste sunt simptome exterioare cu cauze mult mai profunde şi anume tipare mentale dăunătoare.  Astfel de tipare se determină din folosirea unor cuvinte precum „Ar trebui”, „Mă tem” „prea” (sunt prea gras, prea slab, prea sărac, etc.) urmate de întrebarea „De ce?”  „Ar trebui„ poate fi în schimb înlocuit cu „Aş putea”  Majoritatea tiparelor au drept concluzie finală „Nu sunt suficient de bun”.  Toate acestea au la bază lipsa stimei de sine şi a iubirii de sine, astfel unul din exerciţiile propuse este să te uiţi în oglindă şi să-ţi spui „te iubesc şi te accept aşa cum eşti”(dacă ţi se pare foarte dificil, atunci e foarte probabil că nu te accepţi)

4

Problemele tale sunt scoase în evidenţă de convingerile limitatoare pe care le-ai dobândit de la alţii, faptul că cineva (un părinte, un profesor, un vecin, un coleg de şcoală, etc.) ţi-a spus în copilărie ceva care te-a afectat şi ai crezut în ce a spus  Mulţi au crezut în afirmaţia „Ce vor spune vecinii?” după care se ghidează şi acum când fac ceva. Un alt sistem de ghidare extrem de utilizat este cel al reclamelor care te fac să te simţi lipsit de valoare dacă nu le cumperi produsul.  Alte convingeri precum „Nu te încrede în nimeni”, „Bărbaţii nu plâng niciodată”, „Femeile trebuie să gătească în familie” şi multe altele te pot împiedica să te manifeşti în toată splendoarea ta şi să crezi în tine şi în ceilalţi.  Autoarea recomandă să faci o curăţenie mentală, aşa cum faci curat într-o casă în care nu se mai poate sta şi să arunci la gunoi toate convingerile care te împiedică să te vindeci sau să te schimbi în bine. „Dacă îţi doreşti iubire trebuie să emiţi iubire. Toate vibraţiile pe care le emiţi mental sau verbal se întorc înapoi la tine într-o formă similară.”  A opta pentru gânduri şi cuvinte negative este ca şi cum ţi-ai alege la restaurant un fel de mâncare de pe urma căruia ştii că ţi se face rău întotdeauna.  „Ori de câte ori apare o problemă nu înseamnă că avem ceva de făcut, ci ceva de aflat”.

Optează pentru schimbare De obicei oamenii, când ajung în punctul critic al vieţii lor, disperă şi se înfurie, atitudine care nu ajută cu nimic, în timp ce alţii se enervează foarte uşor din orice. „La ce îţi foloseşte enervarea? Aceasta este o reacţie stupidă care nu face decât să-ţi irosească timpul şi energia. Ea reprezintă refuzul de a percepe viaţa dintr-o altă perspectivă”.

Luciditatea este primul pas în domeniul vindecării şi al transformării lăuntrice.
5

Lasă-ţi prietenii în pace Chiar dacă le doreşti binele şi vrei să împărtăşeşti ce ai descoperit, tu nu-i poţi schimba pe prietenii tăi şi nici nu ar trebui să încerci, întrucât acest lucru poate duce la distrugerea prieteniei. „Nu toţi sunt însă pregătiţi să se schimbe în acelaşi moment sau în acelaşi ritm cu noi. Este suficient de greu să te schimbi pe tine însuţi, darămite să încerci să schimbi pe cineva care nici măcar nu îşi doreşte aşa ceva.”

Cum te poţi schimba – prin eliberare, control al minţii şi iertare Atunci când începi să te eliberezi de un anumit tipar mental, situaţia poate părea mai dură o vreme, dar acesta e doar un indiciu că lucrurile se schimbă; atunci când te apuci de curăţenie în casă la început este un haos total, dar încet-încet toate se aşază la locul lor.  Încercarea de a elimina simptomul fără a lucra la eliminarea cauzei care a stat la baza producerii lui este inutilă. De îndată ce puterea voinţei îţi va slăbi, simptomul va reveni.”  Al doilea pas e să nu laşi mintea să te controleze prin tot felul de gânduri cum ar fi „Îmi este greu să mă schimb”, ci să preiei tu controlul asupra ei : „Optez pentru a crede că îmi este din ce în ce mai uşor să fac aceste schimbări”.  Prin iertarea de sine şi a celorlaţi ne eliberăm de trecut, de regrete, de răni şi de acuzaţii.  Potrivit autoarei, iertarea este cea mai directă cale către iubire, întrucât ea dizolvă toate resentimentele.  Învaţă să gândeşti folosind afirmaţii pozitive şi verbe la modul prezent, pildă „Sunt prosper” „Am o relaţie armonioasă”, etc. „Gândeşte-te numai la lucruri care te fac fericit. Cultivă exclusiv compania oamenilor care te fac fericit. Mănâncă numai alimente care fac să te simţi bine.”

Dacă vrei să faci o schimbare, e nevoie si de răbdare, e ca şi cum plantezi o sămânţă din care îţi vine greu să crezi că va ieşi o adevărată

6

plantă, dar după ceva timp asta se întâmplă, cu condiţia să nu tai primii lăstari, doar pentru că nu vezi încă o plantă matură.  Nu renunţa atunci când porneşti pe drumul schimbării: „În cazul în care copiii ar renunţa să mai încerce atunci când se ridică pentru prima dată în picioare şi cad, ei nu ar învăţa niciodată să meargă” .

Iată câteva linii directoare ale autoarei: 1. Cu toţii suntem responsabili pentru experienţele noastre. 2. Fiecare gând pe care îl emitem contribuie la realizarea viitorului nostru. 3. Capacitatea maximă a fiecărui om este momentul prezent. 4. Mulţi oameni de pe această planetă suferă din cauza nemulţumirii faţă de sine şi a vinovăţiei. Acesta este un simplu gând, iar gândurile pot fi schimbate. 5. Bolile noastre sunt de fapt create de noi, prin gândurile noastre. 6. Eliminarea completă a resentimentelor poate vindeca până şi cancerul. În aces scop, noi trebuie să ne eliberăm de trecut şi să îi iertăm pe toţi cei care ne-au făcut vreodată rău. 7. E necesar să învăţăm să ne iertăm şi să să începem să ne iubim pe noi înşine. 8. Aprobarea şi acceptarea de sine în momentul prezent sunt principalele două căi prin care putem declanşa schimbările pozitive în fiinţa noastră. Încheiere Louise L. Hay are 83 ani şi a început să-şi trăiască viaţa cu adevărat şi să înveţe noile principii la 50 ani, când şi-a deschis propria editură pentru a-şi publica „Poţi să-ţi vindeci viaţa”, într-o perioadă în care aceste idei erau văzute ca radicale şi nimeni nu dorea să le publice. Ulterior cartea ei a fost tradusă în 29 limbi şi s-a vândut în peste 30 milioane de exemplare în întreaga lume. La ora actuală, editura ei numită Hay House este una dintre cele mai mari edituri din lume specializată în cărţi de dezvoltare personală şi spirituală. Ea a crescut spiritual din momentul în care a început să lucreze cu bolnavi de SIDA pe care i-a ajutat să se vindece prin autosugestie, iar numărul lor a crescut de la 6 oameni la peste 800. A fost bolnavă de
7

cancer şi a reuşit să se vindece singură, iar de atunci, indiferent de situaţie a afirmat mereu: „Dacă eu am putut înseamnă că şi tu poţi. Nu există boli incurabile, ci numai boli la care nu s-a găsit încă medicamentul”. Felul în care a reuşit ne arată că niciodată nu e prea târziu să te vindeci atât de boală cât şi de tiparele mentale acumulate şi să începi să te bucuri cu adevărat de viaţă.

8

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful