You are on page 1of 13

c    c c .

 .

 .

  Dari segi lughoh bermaksud berjalan malam dan istilah Israk dan Mikraj itu sebenarnya ialah Nabi Muhamad S.A. Meenurut riwayat yang boleh dipercayai perjalanan ini bertujuan untuk menggembirakan hati nabi yang kesedihan disebabkan kekerasan dan kejahilan kaum Musyrikin yang masih tidak mahu menerima islam sebagai pegangan mereka disamping terus-terusan menyakiti umat islam tatkala itu.W dibawa berjalan malam bermula dari Masjidil haram di Tanah suci Makkah hinggalah ke Masjidil Aqsa di bumi Palestin. c .

 .

  .

Sebelum Israk dan Mikraj ii. Semasa Israk dan Mikraj iii. Selepas Israk dan Mikraj  .  Terbahagi peristiwa ini kepada 3 bahagian iaitu : i.

  .

  .

dan iman. dibuang ketul hitam ('alaqah) iaitu tempat syaitan membisikkan waswasnya. ekornya seperti ekor onta. Adapun besarnya hewan itu antara keledai dan Bighol dengan bentuk yang sangat indah. dicuci dengan air zamzam.W.ke dalam dada Rasulullah S.A. 2.A.  2. rupanya berwarna merah delima. dan pakaiannya khusus dari . mukanya seperti muka manusia.A. telapaknya seperti telapak lembu. pipinya seperti pipi kuda. dadanya dijahit dan dimeterikan dengan "khatimin nubuwwah". Hati Baginda S. Setelah itu. dilakukan oleh malaikat Jibrail dan Mika'il. mengalami pembedah an dada / perut.W. Selesai pembedahan..2 Di luar Masjid telah tersedia seekor kendaraan yang bernama ³Buroq´ yang dibawa langsung oleh malaikat Jibril AS dari Syurga. didatangkan binatang bernama Buraq untuk ditunggangi oleh Rasulullah dalam perjalanan luar biasa yang dinamakan "Israk" itu. bulu lehernya seperti bulu leher kuda. belakangnya tercipta dari mutiara. kakinya seperti kaki onta. Kemudian dituangkan hikmat.1 Rasulullah S.W. ilmu.

neg eri ini adalah Yastrib tempat Hijrahmu. dan Mikail duduk di sebelah kirinya memegang tali kekang. serta banyak pohon kurma dan buahnya. tidak ada seorangpun menaiki kamu yang lebih mulia kecuali Nabi Muhammad SAW´. ¢   . dan tempat Masjidmu dan juga tempat kuburmu nanti´. siapa yang akan menunggangi kamu? Demi ALLAH. maka berontaklah Buroq itu dan kemudian dijinakkan oleh Jibril AS seraya berkata ³Apakah kamu tidak mengetahui. maka sampailah ke tanah subur. Dan kemudian Buroq itu terbang secepat kilat. Maka Naiklah Rosul SAW bersama malaikat Jibril dan Mikail AS. Adapun sayap dan kupingnya sangat indah dan senantiasa mengepak-ngepak kedua sayapnya itu. Maka Jibril berkata ³Wahai Rosul turunlah dan Sholat 2 rokaat di sini. Maka malaikat Jibril AS berkata ³Wahai Rasul naiklah ke atas kendaraan itu´. Syurga. Maka Buroq itu membungkuk dan berkeringat malu. Jibril duduk di sebelah kanan Rosul SAW sambil memegang pelana.

.

A. Antaranya : . iii. Baitul-Laham (tempat Nabi 'Isa A. Rasulullah telah diarah oleh Jibrail supaya berhenti dan bersembahyang sebanyak dua rakaat. menghadapi gangguan jin 'Afrit dengan api jamung dan dapat menyasikan peristiwa - peristiwa simbolik yang amat ajaib.W. menerima wahyu daripada Allah.S. Bukit Tursina.W. ii. d iiringi (ditemani) oleh malaikat Jibrail dan Israfil.      3.1 Sepanjang perjalanan (israk) itu Rasulullah S.S. dilahirkan). iaitu tempat Nabi Musa A. 3. Negeri Thaibah (Madinah).2 Antara tempat-tempat berkenaan ialah: i. 3. Tiba di tempat -tempat tertentu (tempat- tempat yang mulia dan bersejarah).3 Dalam perjalanan itu juga baginda Rasulullah S.A. tempat di mana Rasulullah akan melakukan hijrah.

3. diberitahu ol eh Jibrail : Itulah bau kubur Mayitah (tukang sisir rambut anak Fir'aun) bersama suaminya dan anak-anaknya (termasuk bayi yang dapat bercakap untuk menguatkan iman ibunya) yang dib unuh oleh Fir'aun kerana tetapt teguh beriman kepada Allah (tak mahu mengakui Fir'aun sebagai Tuhan).3. 3. 3.3. Kata Jibrail: Itulah orang tak dapat menunaikan amanah tetapi masih menerima amanah yang lain.3 Sekumpulan orang yang sedang memecahkan kepala mereka.8 Satu kaum yang sedang menggunting lidah dan bibir mereka dengan penggunting besi berkali -kali.A. Demikian dilakukan berkali-kali. Rasulullah S.3. tapi ditambah lagi kayu yang lain. Kata Jibrail : Itulah orang-orang yang tidak mengeluarkan zakat harta mereka.5 Satu kaum. Setiap kali digunting.A.3. 3. Setiap kali dipecahkan. 3. Rasulullah S. 3.3. yang memakan daging mentah yang busuk sedangkan daging masak ada di sisi mereka.3. Hal ini berlaku berulang -ulang.7 Lelaki yang menghimpun seberkas kayu dan dia tak terdaya memikulnya. lidah dan bibir . Kata Jibrail: Itulah lelaki dan perempuan yang melakukan zina sedangkan l elaki dan perempuan itu masing-masing mempunyai isteri / suami. Mereka dihalau seperti binatang ternakan.3.W. Jibrail memberitahu Rasulullah: Itulah orang-orang yang berat kepala mereka untuk sujud (sembahyang). 3. Kata Jibrail: Itulah orang yang makan riba`. Mereka makan bara api dan batu dari neraka Jahannam. hasil (bu ah) yang baru keluar semula seolah -olah belum lagi dituai.W.3. dibertahu oleh Jibrail : Itulah kaum yang berjihad "Fisabilillah" yang digandakan pahala kebajikan sebanyak 700 kali ganda bahkan sehingga gandaan yang lebih banyak.2 Tempat yang berbau harum.4 Sekumpulan orang yang hanya menutup kemaluan mereka (qubul dan dubur) dengan secebeis kain. apabila dituai. lelaki dan perempuan. kepala mereka sembuh kembali.1 Kaum yang sedang bertanam dan terus menuai hasil tanaman mereka. lalu dipecahkan pula. 3.6 Lelaki yang berenang dalam sungai darah dan dilontarkan batu.

Rasulullah memilih susu lalu diminumnya. 3.A.W. Rasulullah turun dari Buraq. Kemudian menyesal. Tak dapat dimasukinya semula lubang itu.3. .3. Kata Jibrail: Itulah orang yang memakan daging manusia (mengumpat) dan menjatuhkan maruah (mencela. Rasulullah S. nescaya umat Islam akan mengutamakan dunia daripada akhirat.4 Setibanya di masjid Al-Aqsa. Kata Jibrail: Itulah orang yang bercakap besar (Takabbur). nescaya ramai umat baginda akan menjadi sesat. Kemudian masuk ke dalam masjid dan mengimamkan sembahyang dua rakaat dengan segala anbia` dan mursalin menjadi makmum.11 Seorang perempuan dengan dulang yang penuh dengan pelb agai perhiasan. 3.10 Seekor lembu jantan yang besar keluar dari lubang yang sempit. Kata Jibrail: Itulah gambaran umur dunia yang sangat tua dan menanti saat hari kiamat. tapi sudah terlambat.12 Seorang perempuan tua duduk di tengah jalan dan menyuruh Rasulullah berhenti.3. Jika arak itu dipilih.W. menghinakan) orang. Kata Jibrail: Baginda membuat pilhan yang betul.13 Seorang perempuan bongkok tiga menahan Rasulullah untuk bertanyakan sesuatu. Kata Jibrail: Itulah dunia. Jika Rasulullah memberi perhatian kepadanya. 3. tidak menghiraukannya. lalu dibawa Jibrail dua bejana yang berisi arak dan susu. 3.3.9 Kaum yang mencakar muka dan dada mereka dengan kuku tembaga mereka. Kata Jibrail: Itulah orang yang mensesiakan umurnya sampai ke tua. terasa dahaga. Kata Jibrail: Itulah orang yang membuat fitnah dan mengatakan sesuatu yang dia sendiri tidak melakukannya. mereka kembali seperti biasa.3. Rasulullah S.A. Rasulullah tidak memperdulikannya. 3. 3.

Ò  .

  .

   .

4. Bertemu dengan Nabi Harun A.5 Langit Keempat: Naik tangga langit keempat.W. Bertemu dengan Nabi -Nabi. Rasulullah mengangkat kepala (disuruh oleh Jibrail) lalu dapat melihat umat baginda sendiri yang ramai.S 4. lalu berjumpa dengan Nabi Adam A.A. Seterusnya dengan Nabi Musa A.   4. 4. Bertemu dengan Nabi Idris A. Rasulullah S.S. Kemudian dapat melihat orang -orang yang makan riba` dan harta anak yatim dan melihat orang berzina yang rupa dan kelakuan mereka sangat huduh dan buruk. dan Jibrail naik ke atas tangga pertama lalu terangkat ke pintu langit dunia (pintu Hafzhah).A.S. 4.W. dan Jibrail naik tangga langit yang kedua. 4. Penzina lel aki bergantung pada susu penzina perempuan. dan Nabi Yahya A.S .1 Didatangkan Mikraj (tangga) yang indah dari syurga.W. .S. Berte mu dengan Nabi Yusuf A. 4.A. termasuk 70. lalu masuk dan bertemu dengan Nabi 'Isa A. yang dikelilingi oleh kaumnya Bani Israil.S. dan Jibrail masuk ke langit pertama.2 Langit Pertama: Rasulullah S.000 orang yang masuk syurga tanpa hisab.6 Langit Kelima: Naik tangga langit kelima.7 Langit Keenam: Naik tangga langit keenam.3 Langit Kedua: Nabi S.4 Langit Ketiga: Naik langit ketiga.S.

. Kepada Rasulullah S.A. Nabi Ibrahim A. bersabda. Umatmu adalah akhir umat dan terlalu dha'if.8 Langit Ketujuh: Naik tangga langit ketujuh dan masuk langit ketujuh lalu bertemu dengan Nabi Ibrahim Khalilullah yang sedang bersandar di Baitul -Ma'mur dihadapi oleh beberapa kaumnya. "Engkau akan berjumpa dengan Allah pada malam ini. bersabda. tawar airnya dan tanamannya ialah lima kalimah. Suruhlah umatmu menanam tanaman syurga iaitu      Mengikut riwayat lain. Nabi Ibahim A. maka berdoalah untuk umatmu. syurga itu baik tanahnya.W.S. "Sampaikan salamku kepada umatmu dan beritahu mereka.S.4. iaitu: .

9 Tangga Kelapan: Di sinilah disebut "al-Kursi" yang berbetulan dengan dahan pokok Sidratul - Muntaha. Rasulullah S. Setelah melihat beberpa peristiwa lain yang ajaib. masuk di dalam nur dan naik ke Mustawa dan Sharirul -Aqlam. Rasulullah dan Jibrail masuk ke dalam Baitul-Makmur dan bersembahyang (Baitul-Makmur ini betul-betul di atas Baitullah di Mekah) . 4. iaitu lelaki di . Buah. menyaksikan pelbagai keajaiban pada pokok itu: Sungai air yang tak berubah. Unggas-unggas emas berterbangan.A. Baginda Rasulullah S.A. Rasulullah S.W. daun -daun.A. dapat menyaksikan pula sungai Al -Kautsar yang terus masuk ke syurga.W. Lalu dapat melihat seorang lelaki yang ghaib di dalam nur 'Arasy. batang dan dahannya berubah -ubah warna dan bertukar menjadi permata -permata yang indah. 4. sungai susu.        dan        . sungai arak dan sungai madu lebah.10 Tangga Kesembilan: Di sini berbetulan dengan pucuk pokok Sidratul -Muntaha. Seterusnya baginda masuk ke syurga dan melihat neraka berserta dengan Malik penunggunya. Semua keindahan itu tak terperi oleh manusia.W. Bagi orang yang membaca setiap kalimah ini akan ditanamkan sepohon pokok dalam syurga".

Aku berikanmu ayat-ayat di akhir surah al-Baqarah sebagai suatu perbendaharaan di bawah 'Arasy. Rasulullah : Labbaika.11 Tangga Kesepuluh: Baginda Rasulullah sampai di Hadhratul -Qudus dan Hadhrat Rabbul-Arbab lalu dapat menyaksikan Allah S.T : Angkatlah kepalamu dan bermohonlah. Rasul -Nya: Allah S. Engkau ajarkan 'Isa Taurat dan Injil. syaitan dan angin. manusia. Engkau berkata -kata dengan Musa. dunia yang lidahnya sering basah berzikir. Rabb. Allah S. Dan Aku fardhukan atasmu dan umatmu lima puluh (waktu) sembahyang. .T : Ya Muhammad. lantas sujud.W. orang sufaq dan menghidupkan orang mati.T.T : Aku ambilmu sebagai kekasih. Aku perkenankanmu sebagai penyampai berita gembira dan amaran kepada umatmu. Aku kurniakan tujuh ayat (surah Al-Fatihah) yang tidak aku kurniakan kepada sesiapa sebelummu. 4. Aku berikan habuan daripada kelebihan Islam. dia dapat menyembuhkan orang buta. maka Adam dan semua yang lainnya di bawah panji-panjimu. Kemudian berlakulah dialog antara Allah dan Muhammad. hijrah. sedekah dan amar makruf dan nahi munkar. Engkau berikan Dawud kerajaan yang besar dan da pat melembutkan besi. Allah S. Rasulullah : Ya.W. Kami perkenankan. Dengan izin -Mu. Engkau telah ambil Ibrahim sebagai Khalil dan Engkau berikan dia kerajaan yang besar. Aku kurniakanmu panji-panji Liwa-ul-hamd. Engkau lindungi dia dan ibunya daripada syaitan. dengan mata kepalanya. hatinya tertumpu penuh kepada masjid dan tidak memaki ibu bapanya. Aku jadikan umatmu sebaik-baik umat.W. Engkau kurniakan kerajaan kepada Sulaiman yang tidak Engkau kurniakan kepada sesiapa pun dan memudahkan Sulaiman menguasai jin.W. Aku beri keutamaan dan keistimewaan kepadamu pada hari qiamat. Aku buka dadamu dan buangkan dosamu.

Rasulullah S.S.W.S. kemudian Nabi Musa A. di bawa menemui Nabi Ibrahim A.W. yang kemudiannya menyuruh Rasulullah S. akhirnya Allah perkenan memfardhukan sembahyang lima waktu sehari semalam dengan mengekalkan nilainya sebanyak 50 waktu juga. merayu kepada Allah S.W.  . Selepas sembilan kali merayu. mengurangkan jumlah waktu sembahyang itu.A. 5.A.12 Selesai munajat. 4.T agar diberi keringanan. (setiap kali dikurangkan lima waktu).

  Rasulullah S. Lalu menunggang Buraq perjalanan pulang ke Mekah pada malam yang sama. 6.   c !" dari segi bahasa bererti "kilat cahaya". Ia adalah sejenis makhluk menyerupai haiwan.A. Seterusnya turun ke Baitul - Maqdis. turun ke langit dunia semula. Walaubagaimanapun ia dijadikan oleh Allah bukan dari jenis yang berdarah.3 Mengikut satu riwayat !" yang dipilih oleh Jibril ini merupakan satu - satunya haiwan yang mempunyai ciri teristimewa kerana sejak mendengar nama Nabi Muhammad. bahkan saban masa duduk menangis tersedu-sedu. ia tidak tahan menanggung rindu sehingga tidak lalu untuk makan dan minum. badannya berpeluh dan . Wallahu'alam. berdaging dan bertulang belulang seperti haiwan. 6. Ò !" yang dibawa oleh Jibril itu agak liar tetapi bila Jibril mengatakan yang Nabi Muhammad akan naik di belakangnya.2 Namun ada juga yang mengatakan buraq menyerupai burung putih yang besar. besar sedikit dari himar (keldai) dan kecil sedikit dari baghal (haiwan kacukan keldai dan kuda). Dalam perjalanan ini baginda bertemu dengan beberapa peristiwa yang kemudiannya menjadi saksi (bukti) peristiwa Israk dan Mikraj yang amat ajaib itu (Daripada satu riwayat peristiwa itu berlaku pada malam Isnin.W. 27 Rejab. Diriwayatkan juga buraq ini merupakan makhluk yang menyerupai haiwan lagenda iaitu seekor kuda putih yang bersayap burung berbulu pel epah yang besar. kira-kira 18 bulan sebelum hijrah). sebaliknya ia diciptakan daripada cahaya.

6 Saat hendak menaikinya. dengan rasa malu merendahkan badannya untuk ditunggang oleh Nabi.5 Setelah itu. Maka bermulalah perjalanan yang amat bersejarah. 6. Nabi Muhammad merasa kesulitan. diciptakan dengan dua sayap pada sisi pahan ya untuk membantu kecepatannya. disiapkan untuk Rasulullah binatang Buroq lengkap dengan pelana dan kendalinya. Buraq terus membawa Nabi dengan diiringi oleh Jibril di sebelah kanan dan Mikail di sebelah kiri. lebih besar dari himar lebih rendah dari baghal. 6. maka Jibril AS meletakkan tangannya pada wajah buroq sembari berkata: '  . dia letakkan telapak kakinya sejauh pandangan matanya. jika turun dia mengangkat kedua kaki depannya. binatang ini berwarna putih. kedua telinganya panjang.

  .

 .

 .

  .

.

.

 Dalam perjalanann Isra¶ dari Masjidil Haram ke Masjidil Aqsha itu. setelah tenang. Sebelum Rasulullah. Jibril menemani di sebelah kanan beliau. 'Mendengar ini buroq merasa malu sehingga sekujur tubuhnya berkeringat. Menurut riwayat Ibnu Sa'ad. sedang Mikail memegang tali kendalI. naiklah Rasulullah ke atas punggungnya. sedangkan Mikail di sebelah kiri. telah banyak Anbiya' (nabi) yang menaiki buroq ini. Ë  . Jibril memegang sanggurdi pelana buroq.

w. memahami tujuan Jibril datang membawa makhluk menyerupai haiwan untuk di kenderai oleh Nabi s. dalam peristiwa Y.a.a.w. adalah bagi memudahkan Nabi Muhammad s. Ë dijadikan buraq yang berfungsi sebagai kenderaan dan pesawat angkasa menyerupai seekor binatang walaupun unsur kejadiannya daripada cahaya.

Sesuai dengan hakikat 'zat' lembaga buraq yang dijadikan oleh Allah SWT dari cahaya. Kerana kenderaan yang lazim digunakan oleh manusia pada ketika itu ialah haiwan sama ada unta atau kuda dan seumpamanya. Ë  !" mempunyai kelajuan yang luar biasa iaitu selangkah kakinya memacu .. juga mendapati bahawa pergerakan . bergerak sejauh mata memandang.

´.´Itu adalah buraq wahai Abu Hamzah. Ibnu Duraid mengatakan bahwa ³buraq´ berasal dari kata al barqi (kilat) insya Allah ta¶ala karena kecepatannya.yang  di alam maya ini ialah cahaya.. kemudian mereka berdua kembali pulang ke tempat semula (ketika berangkat)..´ Al Jaruud mengatakan kepadanya. Mereka berdua (Rasulullah saw dan Jibril as. mengkilat dan sangat cepatnya. (Fathul Bari . Atau pula untuk menampakkan mu¶jizat yang terjadi karena kecepatannya yang sangat cepat dengan menunggangi seekor binatang yang tidak pernah disifatkan dengan sifat seperti itu jika menurut keadaan normal.a.´Buraq adalah binatang yang ditunggangi oleh para Nabi as.´ Anas mengatakan.´Buraq adalah nama binatang yang ditunggangi Rasulullah saw di malam isro.´Dinamakan buraq dikarenakan terlalu bersih. pen) namun melebihi keldai putih.´ Yang dikatakan oleh kedua orang itu dengan menyertakan semua nabi didalam hal ini membutuhkan dalil yang shahih.´ Al Hafizh Ibnu Hajar mengatakan bahwa ³bukan b aghal dan melebihi keldai putih´ demikianlah disebutkan ia adalah binatang tunggangan atau dengan melihat lafazh ³buraq´. Didalam hadits yang diriwayatkan oleh Tirmidzi dari Hudzaifah bin al Yaman mengatakan bahwa Rasulullah saw telah diberikan seekor binatang yang punggungnya panjang dan langkahn ya adalah sepanjang mata memandang. Dalam kelajuan seperti cahaya...´ Az Zubaidiy didalam ³al Mukhtashar al µAin´ dan pemilik kitab ³at Tahrir´ mengatakan.kemudian aku diberikan seekor binatang yang bukan b aghal (peranakan kuda dengan keldai.´ Al Qodhi mengatakan. Ada yang mengatakan. Ë ¢ !#$#!%&!' ()(*!%!' !" Didalam hadits yang diriwayatkan oleh Bukhori dan Muslim disebutkan.´Betul..´ Ada yang mengatakan..´Karena warna putihnya.... Dia (binatang) itu meletakkan langkahnya sejauh pandangan mata.´ ( Abu Isa mengatakan bahwa ini adalah hadits hasan shahih) Imam Nawawi menyebutkan bahwa para ahli bahasa mengatakan. pen) tidaklah terpisahkan diatas punggung buraq sehingga mereka meyaksikan surga dan neraka .. membolehkan Nabi s. Hikmah pensifatan itu adalah sebaga i isyarat bahwa orang yang menungganginya adalah dalam keadaan nyaman bukan dalam keadaan perang atau ketakutan.´Kemungkinan dinamakan buraq karena dia .*Tembok Barat di Baitulmuqaddis dipanggil  di mana baginda menambat Buraq di situ.w. tiba di Masjid al-Aqsa Baitul Muqaddis dalam waktu yang singkat.

memiliki dua warna. dikatakan µsyaatun barqoo¶ (kambing kilat) apabila disela -sela bulunya yang berwarna putih terdapat bercak -bercak hitam´ Dia berkata..) Dengan demikian bagaimana hakekat dari bintang buraq itu? seperti apakah dia? Apakah dia memiliki sayap? Berapakah kecepatannya sekali dia melangkah? Bagaimana mungkin mereka bisa selamat melintasi atmosfer bumi? Maka itu semua adalah termasuk didalam perkara -perkara ghaib yang kita tidak bisa mengatakannya melebihi dari nash-nash shahih yang telah menceritakan tentang hal itu. Kita tidak dituntut untuk mena¶wilkann ya namun dituntut untuk mengimaninya saja.´didalam hadits itu disifatkan bahwa buraq itu berwarna putih.´ (Shahih Muslim bi Syarhin Nawawi al israa bi rosulillah . Bisa jadi ia dari jenis kambing kilat dan dia terbatasi dengan warna putih. Dan apabila hal-hal itu ada manfaatnya bagi kehidupan manusia pastilah Rasulullah saw menjelaskannya kepada kita..      .

Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Melihat. . (+$. Mafhum Firman Allah S. Adalah lebih penting untuk kita menghayati pengajaran di sebalik peristiwa tersebut bagi meneladani perkara yang baik dan menjauhi perkara yang tidak baik.*-!''. Seandainya peristiwa dalam Israk dan Mikraj ini dipelajari dan dihayati benar -benar kemungkinan manusia mampu mengelakkan dirinya daripada melakukan berbagai - bagai kejahatan.T. Peristiwa Israk dan Mikraj itu merupakan ujian dan mukjizat yang membuktikan kudrat atau kekuasaan Allah Subhanahu Wataala. Allah Subhanahu Wataala telah menunjukkan bukti-bukti kekuasaan dan kebesaran-Nya kepada Baginda Sallallahu Alaihi Wasallam. Orang -orang kafir di zaman Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam langsu ng tidak mempercayai.! . Kejadian Israk dan Mikraj juga adalah untuk menguji umat Islam (apakah percaya atau tidak dengan peristiwa tersebut). malahan memperolok- olokkan Nabi sebaik-baik Nabi bercerita kepada mereka. : "Maha Suci Allah yang telah memperjalankan hamba - Nya pada suatu malam dari Al-Masjidil Haram ke Al-Masjidil Aqsa yang telah kami berkati sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda -tanda kebesaran Kami." (Surah Al-Israa': Ayat 1). Peristiwa Israk dan Mikraj bukan hanya sekadar sebuah kisah sejarah yang diceritakan kembali setiap kali 27 Rejab menjelang.W. Peristiwa Israk dan Mikraj yang memperlihatkan pelbagai kejadian aneh yang penuh pengajaran seharusnya memberi keinsafan kepada kita agar sentiasa mengingati Allah dan takut kepada kekuasaan-Nya.