P. 1
Jpt Psk 3101 (Dr Malar) Jun 2010

Jpt Psk 3101 (Dr Malar) Jun 2010

|Views: 168|Likes:
Published by Siti Radziah Ahmad

More info:

Published by: Siti Radziah Ahmad on Dec 01, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/05/2012

pdf

text

original

BAHAGIAN PENDIDIKAN GURU KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA JPT TUGASAN PSK3101 BAGI TAHUN 2010 INSTITUT JABATAN/UNIT

MATAPELAJARAN SEMESTER : IPG, KAMPUS SULTAN ABDUL HALIM : JABATAN KAJIAN SOSIAL : PENGENALAN PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN : TIGA

TARIKH MULA

16/6/10

TARIKH HANTAR

20/7/10

OBJEKTIF Pelatih dapat; i Mengumpul maklumat tentang kefahaman pelajar mengenai salah satu skop di bawah yang dapat memupuk kesedaran sivik dan kewarganegaraan (20%) • Perspektif diri dan dunia luar (self in the world)- Kumpulan 1 • Konsep `good citizen’(warganegara yang baik) berbeza mengikut masa, budaya, jantina dan falsafah politikKumpulan 2 • Individu dan masyarakat yang sentiasa berinteraksi –Kumpulan 3 • Individu dan Negara –Kumpulan 4 1

masyarakat dan Negara. Agen perubahan – Kumpulan 5 (Secara Individu).• a. majalah dan lain lain bahan akademik kemudian pilih salah satu skop ( yang tersenarai di atas ) yang dapat mencetus kesedaran sivik dan kewarganegaraan pada diri anda.(5%) Baca artikel dalam jurnal. akbar. Menyediakan satu isi kandungan pengajaran yang merujuk kepada Huraian Sukatan Pelajaran Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan berdasarkan tema : (30%) • • • • • • Sayangi Diri Sayangi Keluarga Hidup Bersama Di Sekolah dan masyarakat Kenali Budaya Malaysia Malaysia Negaraku Sedia Hadapi Cabaran 2 . Dan ii.

Menyediakan satu folio kerja kursus. Menulis satu refleksi mengulas tentang maklumat yang diperolehi. Konsep Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Dan 2. 1. (Secara kumpulan) iii. Huraian Sukatan Pelajaran 1.Menunjukkan kesungguhan dan penglibatan penuh dalam tugasan 2.b. Membuat peta minda berasaskan maklumat yang dikumpulkan. Menyediakan satu isi kandungan pengajaran yang dapat digunakan dalam pengajaran pembelajaran kelak. Mengumpul maklumat mengenai tema tersebut dari internet. pilih satu tema : 1. Membuat folio mengikut format yang disediakan. SPESIFIKASI TAJUK PEMEROLEHAN ILMU (25%) TAHAP PENGUASAAN ILMU DAN KEMAHIRAN (30%) PEMINDAHAN PEMBELAJARAN (30%) SAHSIAH (15%) 1. Sukatan Pelajaran Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan. Mengenal pasti tema anda. Dapat menerangkan rencana yang dipilih. 2. jurnal dan lain lain bahan ilmiah. 4. 3. 2. Merujuk kepada Huraian Sukatan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan (yang tersenarai di atas). 2. 5. Menunjuk kan kefahaman mengenai kesedaran sivik yang perlu ada pada seseorang. Kebolehan membina pemikiran dan tafsiran kendiri sesuai dengan kehendak soalan 1. 5.Menunjukkan bukti kolaborasi dan usaha mendapatkan bimbingan yang 3 . Mengumpul maklumat mengenai satu isu atau masalah yang terdapat dalam rencana yang dapat mencetuskan kesedaran sivik dan kewarganegaraan. 1. akhbar.

4 . 3. Menunjukkan keupayaan pemikiran reflektif 4. dijalankan dengan menggunakan borang kolaborasi 3. Membina peta minda berasaskan maklumat yang dikumpulkan. .Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan berdasarkan tema: Sayangi Diri Sayangi Keluarga Hidup Bersama Di Sekolah dan masyarakat Kenali Budaya Malaysia Malaysia Negaraku Sedia Hadapi Cabaran 2. Berjaya melaksanakan ngan sempurna. Mengenal pasti isu dan memberi justifikasi kepada isu yang dipilih. Menunjukkan kesungghan dalam melaksanakan tugasan. Dapat mengaplikasikan teknik pembinaan peta minda 4. 3.

Kertas kerja kurang mengikut format dan terdapat kekurangan b. Borang seperti borang temu bual dan pemerhatian yang kurang relevan. Borang seperti borang temubual dan pemerhatian yang relevan disediakan.19 Penguasaan ilmu 30% Penyediaan kertas kerja dan bahan untuk mengumpul maklumat a. Internet. Peta minda tepat. Peta minda kurang tepat. 5 . Kertas kerja mengikut format yang betul. Isi kandungan kurang Lemah 08-01 a. Borang seperti borang temu bual dan pemerhatian yang agak relevan. c. Kertas kerja mengikut format tetapi ada sedikit kekurangan b. Maklumat daripada 1 sumber sahaja b. Lemah 8-1 a. Maklumak daripada lebih daripada 3 jenis sumber b. Isi kandungan Sederhana 18-09 a. (Contoh. jelas dan kreatif c. Kertas kerja lengkap dan menepati keperluan. jelas dan kreatif c. Bahan cetak. c. Maklumat daripada 2 sumber sahaja b. Peta minda Amat tepat. Isi kandungan cukup Baik 30. b.9 a. a. jelas dan kreatif c.PERATURAN PEMBERIAN MARKAH KRITERIA Aspek Yang Dinilai Dan Pemberatan Pemerolehan maklumat 25 % Komponan Tugasan / Aktiviti Kemahiran mengumpul data dari pelbagai sumber. Audio visual dll) Baik 25 . Kertas kerja kurang lengkap dan kurang menepati keperluan. Kertas kerja sangat lengkap dan menepati keperluan c. .18 Sederhana 17.

30 . Kertas kerja agak lengkap dan sebahagian menepati keperluan f.19 a. Borang seperti borang temu bual dan pemerhatian yang relevan disediakan 18 . Kurang tanggungjawab terhadap tugas b. Sederhana. Kurang dapat mengulas dengan Sahsiah 15% Refleksi 6 .10 a. Kertas kerja mengikut format tetapi terdapat sedikit kekurangan. Dapat mengulas dengan matang dan menghasilkan pendapat sendiri Lemah 04 . Kesedaraan baru hasil renungan kendiri kurang jelas dapat di lihat. e. Kertas kerja kurang mengikut format. Tanggung jawab terhadap tugas sederhana b. Kertas kerja mengikut format yang betul b. Borang seperti borang temu bual dan pemerhatian yang kurang relevan disediakan Penguasaan ilmu 30% Penyediaan kertas kerja dan bahan untuk mengumpul maklumat Baik 15. Kertas kerja kurang lengkap atau menepati keperluan i.05 a. h. Kertas kerja sangat lengkap dan menepati keperluan c.01 a. Kesedaran baru hasill renungan kendiri sederhana dapat dilihat c.09 d. Kesedaran baru hasil renungan kendiri dapat dilihat c. Dapat 08 . Tanggung jawab terhadap tugas jelas dilihat b. Borang seperti borang temu bual dan pemerhatian yang sederhana relevan disediakan Sederhana 09. c.01 g.

2. 7 .P.mengulas dengan sederhana matang dan menghasilkan pendapat sendiri matang dan menghasilkan pendapat sendiri Anda dikehendaki berbincang dengan pensyarah tentang pelan tindakan anda untuk menjalankan kerja kursus ini (Guna Borang Kolaborasi).A. Hasil/ laporan disediakan lebih kurang 1500 patah perkataan dan sertakan gambarajah di mana perlu. Pelatih boleh berkongsi bahan dan berbincang tetapi laporan disediakan secara individu termasuk refleksi kendiri. Tulisan menggunakan font Arial . Tugasan diberi dalam bentuk individu dan kumpulan (iaitu tiga orang satu kumpulan). 6.5. Bahan yang diambil dari internet perlu dinyatakan alamat webnya. bersaiz 12 dan jarak langkau 1. Sumber / rujukan perlu dinyatakan dengan jelas mengikut format A. Tugasan perlu dihantar dalam bentuk hard copy. Arahan Tugasan 1. 4. 7. Segala pernyataan dalam penulisan perlu dinyatakan sumber maklumatnya. 3. 5.

.... Tarikh : 1 Januari 2010 Tarikh: 1 Januari 2010 8 ...... Nama pensyarah pembimbing f................8.................. Tanda tangan Ketua Jabatan: .......... Angka giliran c.... Kumpulan e................. Nama Penyelaras : Ng Tiak Sui Nama/ cop ketua Jabatan : ................ Nombor kad pengenalan d....... Nama pelajar b...... Bahagian kulit luar tugasan projek hendaklah dilengkapkan dengan mAklumat berikut: a....... Tarikh serahan Tanda tangan Penyelaras: ..

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->