You are on page 1of 19

GRAFICA 3D

Valentin Stoica

Grafica 3D

UPB 2010-2011

1

Baciu. D. Albastra 1999 Grafica 3D UPB 2010-2011 2 . Ed. „Grafica in realitatea virtuala”. Ionescu.Bibliografie   F. Volovici. Ed. Tehnica 2000 R. „Sisteme de prelucrare grafica”.

Introducere in grafica pe calculator  O definitie a graficii pe calculator este data de standardul ISO: Grafica pe calculator reprezinta acele metode si tehnici de conversie a datelor catre si de la un dispozitiv grafic prin intermediul calculatorului. Grafica 3D UPB 2010-2011 3 .

conversia inversa de la imagine la modelul matematic imagine calcul informatii (modele) conversie inversa Grafica 3D UPB 2010-2011 4 .sinteza (generarea) de imagini pornind de la un model (matematic) model matematic calcul imagine pe dispozitiv de afisare conversie  Prelucrarea si analiza imaginilor .Introducere in grafica pe calculator  Grafica pe calculator .

frame. poate fi rezultatul unei actiuni cu utilizatorul) imagini neinteractive UPB 2010-2011 5 Grafica 3D .Grafica pe calculator  Implică două aspecte importante   crearea modelului scenei virtuale vizulizarea scenei virtuale (+ interactiunea dintre calculator si utilizator) imaginile se genereaza static sau dinamic imaginile generate sunt 2D sau 3D imaginile pot proveni din scene 2D sau 3D interactiunea cu utilizatorul   Astfel:      imagini interactive (fiecare imagine generata.

Domenii de aplicare ale graficii pe calculator    Interfete grafice ale aplicatiilor Sisteme CAD (in domenii precum proiectarea. sunet. etc) Grafica 3D UPB 2010-2011 6 . arhitectura) Prezentari grafice interactive sau multimedia (in combinatie cu alte medii: video. design.

Această realitate. Se refera la modalitatea prin care calculatorul modifică modul în care o persoană percepe realitatea. mediu sintetic – de sinteza)  Definitie Tehnologia prin care utilizatorul se simte imersat intr-o realitate generata sintetic.Realitatea virtuala (mediu virtual. prin simularea unei alte realităţi. simulată de calculator este numită Realitate Virtuală. Grafica 3D UPB 2010-2011 7 . sau mediu.

rezistenţa la efort) miros gust Grafica 3D UPB 2010-2011 8 . duritatea.Realitatea virtuala  Simturi in realitatea virtuala:      văzul auzul tactil (greutatea. temperatura.

datorită apariţiei unui mare număr de acceleratoare grafice care permit redarea în timp real a unor imagini realiste UPB 2010-2011 9 Grafica 3D .Tipuri de sisteme de realitate virtuala  Tipuri de sisteme de realitate virtuala in functie de gradul de imersivitate (de implicare. joystick) observarea mediului virtual printr-o “fereastră” (ecranul monitorului) cele mai simple şi mai ieftine sisteme de realitate virtuală. dar cu dezvoltări spectaculoase. mouse. de interactiune) al utilizatorului:  sisteme de realitate virtuală desktop     imaginea vizuală a mediului virtual tridimensional este afişată pe monitorul unui calculator (în general PC) participantul interacţionează cu mediul virtual prin dispozitive de intrare standard (tastatură.

aviaţia militară. se folosesc în medicină. În astfel de aplicaţii se foloseşte un dispozitiv de afişare montat pe cap (HMD) care suprapune date generate de calculator peste imaginea mediului real Grafica 3D UPB 2010-2011 10 .Tipuri de sisteme de realitate virtuala  sistemele de realitate îmbogăţită    combină informaţiile generate de calculator cu cele ale unui mediu real utilizatorul percepe lumea reală. jocuri distractive. planificarea mişcărilor roboţilor. cu obiecte virtuale suprapuse peste imaginea acesteia.

Tipuri de sisteme de realitate virtuala  sistemele de teleprezenţă  un operator uman este conectat prin intermediul unei interfeţe la senzori de poziţie şi camere video plasate într-un mediu real. Operatorul poate să observe acţiunile unui robot plasat într-un mediu inaccesibil (sau periculos) şi să controleze mişcările acestuia de la o distanţă sigură Grafica 3D UPB 2010-2011 11 .

care pot fi văzute de unul sau mai mulţi utilizatori imaginea afişată pe ecrane urmăreşte acţiunile unuia dintre utilizatori.Tipuri de sisteme de realitate virtuala  sistemele de realitate virtuală proiectivă   imaginea mediului tridimensional este proiectată pe unul sau mai multe ecrane. care demonstrează anumite acţiuni sau concepte celorlalţi utilizatori din grup Grafica 3D UPB 2010-2011 12 .

În această cabină participantul are posibilitatea de a interacţiona cu comenzile de control reale ale vehiculului (manete.Tipuri de sisteme de realitate virtuala  sistemele de simulare (simulatoare)   cea mai cunoscută şi utilizată formă de realitate virtuală intr-un simulator participantul este plasat într-o versiune aproape reală a unei cabine de vehicul (avion. navă spaţială). maşină. pedale. imagine care răspunde acţiunilor efectuate de participant Grafica 3D UPB 2010-2011 13 . navă maritimă. tren. etc). butoane. în timp ce este creată imaginea mediului virtual în care se desfăşoară experimentul. elicopter.

acestuia permiţându-i-se să vadă numai imaginea mediului sintetic. căşti audio (headphones). să audă numai sunetele generate artificial şi să interacţioneze numai cu obiectele virtuale pe care le vede în scenă.Tipuri de sisteme de realitate virtuala  sistemele imersive   cea mai completă formă de realitate virtuală se obţine în contactul participantului cu lumea reală este complet întrerupt. mănuşă de date (data glove) şi îmbrăcăminte de date (data suits). UPB 2010-2011 14 Grafica 3D . Acestă incluziune totală a participantului în mediul virtual se obţine prin dispozitive de afişare (display-uri) montate pe cap (head-mounted display – HMD).

fără a pune în pericol viaţa pilotului sau securitatea aparatului de zbor. fluxuri de informaţie. Jocurile distractive şi filmele de animaţie sunt unele din cele mai cunoscute aplicaţii de realitate virtuală. etc). să observe detaliile împreună cu alte persoane interesate. prin care se obţine imaginea diferitelor modele sau fenomene inaccesibile observaţiei directe (structuri atomice. se pot efectua experimente “la rece” de învăţare a diferitelor proceduri. Proiectantul are posibilitatea să vadă rezultatele proiectului sub forma imaginii acestuia în timp real. în care se pot exersa manevre dificile. fără riscul vieţii pacientului. şi să ia decizii de modificare înainte de construirea prototipului. Vizualizarea ştiinţifică. Proiectare în diferite domenii de activitate (construcţii. arhitectură). în special chirurgie. În domeniul medical.Domenii de aplicare ale realitatii virtuale      Simulatoare de antrenament. UPB 2010-2011 15 Grafica 3D . în special simulatoare de zbor.

Componentele sistemelor de generare a imaginilor   Componenta hardware Componenta software (face obiectul prezentului curs) Programul de aplicaţie Sistem de dezvoltare (toolkit) Biblioteci grafice Sistem de operare Echipament hardware Utilizator Grafica 3D UPB 2010-2011 16 .

Componente software de generare a imaginilor  Programe de creare sau redare a scenelor virtuale (programe de aplicaţii)  se dezvoltă pe baza unor sisteme de dezvoltare (toolkit-uri) sau direct. prin utilizarea unor biblioteci grafice care asigură interfaţa cu echipamentul hardware prin intermediul driverelor sistemului de operare Grafica 3D UPB 2010-2011 17 .

există toolkit-uri pentru generarea obiectelor şi a scenelor virtuale (3d Studio. UPB 2010-2011 18 Grafica 3D . Autocad. EasyScene. etc). browser CosmoPlayer. etc).Componente software de generare a imaginilor  Sisteme de dezvoltare   sunt de cele mai multe ori orientate către aplicaţie şi prevăd un set de funcţii de nivel înalt care permit crearea unui anumit tip de aplicaţie. Sense8. AC3d. de exemplu. toolkit-uri pentru redarea imaginii scenelor virtuale (Performer. Designer Workbench.

biblioteci grafice cum sunt OpenGL sau Direct3D asigură accesul la funcţii grafice adaptate şi optimizate pentru dispozitivele grafice disponibile ale sistemului. bibliotecile grafice cele mai generale sunt bibliotecile grafice care implementează un anumit standard în definirea funcţiilor de acces la echipamentele hardware. care sunt implementate în numeroase sisteme grafice. C++ şi. sub un număr mare de sisteme de operare şi apelabilă din numeroase sisteme de dezvoltare (toolkit). Direct3D. UPB 2010-2011 19 Grafica 3D . Cele mai cunoscute biblioteci grafice sunt OpenGL. programele grafice propuse în continuare se prezintă sub forma de cod C. pseudocod asemănător limbajului C. uneori. QuickDraw. datorită portabilităţii şi disponibilităţii acesteia în aproape toate calculatoarele. de la calculatoare PC până la staţii grafice puternice.Componente software de generare a imaginilor  Biblioteci grafice     sunt pachete de funcţii care asigură interfaţa programului de aplicaţie (creat direct sau prin intermediul unui toolkit care apelează funcţiile bibliotecii) cu echipamentele hardware ale sistemului grafic. In curs accentul se va îndrepta către prezentarea metodelor de bază de generare a imaginilor şi a modului în care acestea se pot aplica folosind limbaje şi biblioteci grafice de nivel înalt. Biblioteca grafică OpenGL este folosită intens.