©2007 www.Web-garden.be / www.Web-garden.

nl

Werken met Joomla 1.5
Inleiding
Deze cursus is een uitvoerige en gedetailleerde tutorial betreffende het gebruik van Joomla 1.5. De cursus beschrijft de installatie, het configureren van Joomla 1.5 alsook de basis betreffende het maken van Joomla 1.5 templates. De cursus gaat er vanuit dat U geen enkele voorkennis heeft van Joomla. Joomla is een ‘Open Source’ (maw gratis) ‘Content Management Systeem’. Het is een PHP (en MySQL) geschreven pakket die toelaat om volledige websites online te plaatsen, waarbij derden ook inhoud kunnen plaatsen op de site, en dit zonder dat ze HTML kennen. Wanneer Joomla gebruiken? Deze vraag kan ik het makkelijkst met de vraag beantwoorden: Wanneer NIET Joomla gebruiken? Als je een zeer bedreven schrijver bent van HTML, CSS en PHP code, lijkt mij de toegevoegde waarde van Joomla inderdaad beperkt. Als dit niet het geval is, dan is Joomla een perfecte oplossing. Het helpt je om op een eenvoudige manier complexe zaken in je website te integreren (zoekfunctie, commentaren, fotogalerijen, forums,….) Het essentiele voordeel van Joomla blijft dat derden inhoud kunnen wijzigen of toevoegen, zonder dat ze enige kennis hebben van HTML, CSS of PHP. Zo kun je na het opmaken van een website, het beheer overlaten aan derden. Op www.Web-garden.be vind je reeds een cursus Joomla. Maar dat betreft een tutorial aangaande de versie 1.0.13. Echter de Joomla communiteit heeft de opvolger, met name Joomla1.5, reeds geintroduceerd. Bij het schrijven van deze cursus, was de versie Joomla 1.5 RC3 (release candidate 3) beschikbaar. Deze versie is stabiel genoeg om een persoonlijke website mee te maken. Wat zijn de voordelen van Joomla 1.5 tov Joomla 1.0.13?

1

©2007 www.Web-garden.be / www.Web-garden.nl Op deze vraag is het moeilijk een zeer concreet antwoord te vinden. Het beste (nederlandse) antwoord heb ik terug gevonden in het tijdschrift PCM Zware belasting Voor versie 1.5 van Joomla! is de gehele code grondig onder de loep genomen en op veel plekken herschreven. De code is efficiënter en het templatesysteem, dat bepaalt hoe de site eruitziet, is sterk verbeterd. Vorige versies gebruikten matig gecodeerde html-tabellen, terwijl hedendaagse webdesigners vinden dat tabellen taboe zijn. Zij gebruiken liever cascading style sheets (css). Versie 1.5 voldoet aan hun wensen, maar om te voorkomen dat oude templates niet meer werken, kunt u ervoor kiezen om toch tabellen te gebruiken. Het is opmerkelijk dat de standaardtemplate van 1.5 wel met tabellen werkt, maar door een vinkje te veranderen kunt u kiezen voor een template zonder tabellen. Pluspunt: hierin zijn de koppen van artikelen voorzien van de html-tag H1, belangrijk voor de vindbaarheid in zoekmachines.

Eenvoudiger te installeren Opvallend is dat de installatie van versie 1.5 eenvoudiger is geworden. Voorheen moest u bepaalde mappen met de hand beschrijfbaar maken. Dat is verleden tijd. Joomla! omzeilt de niet-beschrijfbare mappen door uitbreidingen via ftp te uploaden en daarna te installeren. Wel moeten we het configuratiebestand handmatig aanpassen en zelf uploaden via een ftpprogramma. Dit euvel kwamen we bij vorige Joomla!-versies ook al tegen, maar mogelijk heeft dit te maken met de instellingen van onze hostingprovider.

Nederlands 'praten' Versie 1.5 ziet er wat gelikter uit en heeft een overzichtelijk administratiegedeelte. Een artikel plaatsen is eenvoudig dankzij de knop Nieuw artikel toevoegen, waarna nog slechts één wysiwyg-editor tevoorschijn komt voor zowel het intro als de bodytekst. Joomla! 1.x laadde hiervoor twee wysiwyg-editors – dat was onnodig zwaar. Het administratiegedeelte 'praat' voortaan Nederlands en dat is ook nieuw. Het is eenvoudiger geworden om uitbreidingen, templates en taalbestanden is installeren, doordat er nog slechts één installer bestaat. Joomla! zoekt zelf uit of u de installer voorziet van een component, module, plug-in of taalbestand. Handig! De nieuwe Joomla!-versie gebruikt UTF-8 om tekens op te slaan, waardoor het cms nu ook met buitenissige tekens overweg kan, zoals Chinese of Arabische. Traditioneel zijn er voor Joomla! veel uitbreidingen beschikbaar, bijvoorbeeld om een fotoalbum te tonen of om bezoekers te laten reageren op artikelen. Omdat versie 1.5 grotendeels is herschreven, werken de 1.x-uitbreidingen niet standaard. Wie echter 1.5 in Legacy-modus draait, kan ze wel gebruiken. Helaas krijgen wij soms een foutmelding bij installatie en gebruik van 1.x-componenten. Uitkijken dus als u wilt overstappen. Wel slim: oude componenten gebruiken nog vaak html-tabellen. Als u van deze tabellen af wilt, kunt u ze automatisch laten vervangen door css-code, bijvoorbeeld div'jes.

Bron: PCM

2

©2007 www.Web-garden.be / www.Web-garden.nl

Tenslotte nog dit: Alvorens je Joomla leert, lijkt het me ten zeerste aangewezen de basis van HTML, CSS en PHP te leren. Voor gedetailleerde cursussen betreffende dit onderwerp, bezoek www.webgarden.be.

Je webhosting moet PHP en MySQL ondersteunen.

Firefox
Gedurende het schrijven van deze handleiding is gebleken dat Joomla 1.5RC3 en Internet Explorer geen aller beste vriendjes zijn. Joomla maakt voor een aantle menu’s gebruik van Javascript. De positionering van de dan geopende vensters in IE6 is ronduit slecht. In Firefox heb je dit probleem niet!!

Hoofdstuk I. Downloaden.
Je kunt de Engelstalige hier Joomla 1.5 RC3 (rc3 = release candidate 2) downloaden. Daar bij het schrijven van de cursus de Nederlandse versie nog niet beschikbaar was, gebruiken we de gedurende deze cursus de Engelstalige versie. Er is voldoende aandacht besteed aan het weergeven van Nederlandse begrippen gedurende de uiteenzettingen. Naderhand is ook een Nederlandse versie beschikbaar gekomen. Deze kun je hier downloaden.

Vervolgens pak het zip bestand uit ergens op je harde schijf. Na uitpakken dien je met een FTP programma de uitgepakte bestanden te downloaden op je webserver. Zelf heb ik daar toe een map ‘joomla’ aangemaakt op de webserver. Zorg dat je de mappen structuur van de uitgepakte bestanden respecteert. Na downloaden op je server, dien je deze mappen strucuur te zien.

3

dan wordt de URL: http://www.net/joomla Dit veronderstelt dat je de joomla bestanden hebt geplaatst op je webserver in de map joomla.Web-garden.be / www.jouwwebsite.jouwwebsite. Installatie Na downloaden van de bestanden. Als je in de root geïnstalleerd hebt.net 4 . typ je volgende URL in je webbrowser http://www.Web-garden.nl Hoofdstuk II.©2007 www.

Indien er een rode ‘neen’ verschijnt. 5 .©2007 www.Web-garden. In principe mag dit de werking van Joomla niet verstoren.be / www.. In de bovenste rechthoek dienen alle parameters een ‘Ja’ te hebben.neem dan contact op met je webprovider.Web-garden.. Klik op “Volgende” in de rechter bovenhoek. In de onderste rechthoek kunnen afwijkingen (rood) staan.nl De keuze staat op Nederlands.

Web-garden.nl Klik op “Volgende” in de rechter boven hoek Hierbij staan de licentie voorwaarden betreffende het gebruik van Joomla.©2007 www.be / www. (Naam) Host: vermoedelijk is dit ‘localhost’ 6 . Er is weinig andere keuze dan deze te accepteren door te klikken op “Volgende” in de rechter bovenhoek.Web-garden. Dit kan alleen als je webprovider MySQL (of MySQLi) ondersteunt. Hierbij dien je nu gegevens in te brengen die je gekregen hebt van je webprovider.

geen ‘bak_’ Klik nu op “volgende” in de rechter boven hoek 7 . de statistiek pagina van je provider Wachtwoord (‘password’): Dit is het paswoord voor je database.nl Gebruikersnaam(‘username’): Dit is de gebruikersnaam voor je database. kun je inderdaad beter kiezen voor “oude tabellen backuppen”.©2007 www. zoals aangegeven.Web-garden. Als je al tabellen hebt die toevallig die deze pre-fix hebben.Web-garden. Let op: idem als hierboven. Naam database: Info aangeboden door provider Eenmaal alles keurig ingevuld…klik dan even op “Geavanceerde instellingen” Als je een oude installatie van Joomla hebt. vul hier dan een andere prefix in. Alle tabellen aangemaakt bij de Joomla installatie zullen het voorvoegsel ‘jos_’ meekrijgen.be / www. Maar gebruik. Let op: de gebruikersnaam van je database kan verschillend zijn van de gebruikersnaam die je gebruikt om in te loggen op bijv.

nl Dit is optioneel. Gezien ik steeds met een afzonderlijk FTP programma werk.Web-garden.©2007 www. Voorbeeld: Web-Garden Webdesign E-mail 8 .Web-garden. Dit is niet hetzelfde als de URL van je website. zet ik een vinkje bij “Nee” (FTP bestandssysteemlayer inschakelen) Naam website: Vul hier de naam van je joomla website in.be / www.

Klik nu op Volgende (rechtsboven) Zo eenvoudig is een Joomla installatie ☺ Via een FTP programma ga je naar de map op de webserver waar je Joomla hebt geïnstalleerd.nl De bijgaande uitleg op het scherm lijkt mij meer dan duidelijk.be / www. Het ingebrachte wachtwoord zul je dus moeten gebruiken om als administrator straks in te loggen.©2007 www.Web-garden. Dus verlies het niet ☺ Plaats een vinkje bij “Installeer standaard voorbeelddata” Klik vervolgens op “Installeer voorbeelddata” Indien u upgrade van een oude versie naar Joomla 1.Web-garden. 9 .5 dient u te kiezen voor “Laad migratiescript”.

nl Verwijder nu de inhoud en de map “installation”!! (PS: Stel dat je voor een of andere reden de installatie opnieuw wil doen.php” verwijderen.©2007 www. Verwijder installation dan niet. Vervolgens kun je de installatie opnieuw doen) Klik vervolgens op “site” bovenaan rechts op het scherm 10 . Je moet dan wel op je server het bestand “configuration.be / www.Web-garden.Web-garden.

Dit is wat de bezoeker ziet.be / www. 11 . Klik vervolgens op “Login”.Web-garden. Bij password breng je nu het paswoord in die we daarnet hebben ingebracht (bij de installatie) Language (taal): daar laat je “default” staan.©2007 www. Klik nu even in het linkermenu op “Administrator” Bij username vul je keurig “admin” in.Web-garden.nl Uw website staat online!!! Dit is wat men noemt de “front-end” (frontpage) van je joomla website.

12 . is vermoedelijk niet de site die u voor ogen had ☺ Maw we moeten de site aanpassen aan u wensen en/of behoeftes. Hoofdstuk III: Joomla! configureren De website die nu online staat. In dit hoofdstuk gaan we ons bezig houden met de inhoud van de site. gebeurt in de back-end omgeving (maw administrator pagina) Je kunt de administrator pagina oproepen via volgende URL: http://www. Dit is waar de inhoud wordt ingebracht. De layout of template aanpassen is voer voor een aander hoofdstuk. Dit is niet zichtbaar voor de bezoeker.©2007 www.Web-garden. Alles wat we nu aanpassen of bespreken.nl Dit is wat men noemt de “back-end” van je Joomla site.be / www.com/joomla/administrator/ Dit is de URL indien je de installatie van Joomla hebt gedaan in de map “joomla”.mijnwebsite. of waar de layout wordt aangepast.Web-garden.

Ga naar ‘extensions>module manager 13 .be / www.nl Breng je gebruikersnaam (username) en paswoord (password) in We willen eerst af van de introductie tekst dewelke rechts staat op bovenstaande pagina.©2007 www.Web-garden.Web-garden.

Web-garden.nl Klik nu op ‘Administrator’ in submenu onder <Module Manager> Plaats nu een vinkje in het vakje voor “Welcome to Joomla” 14 .Web-garden.be / www.©2007 www.

be / www.Web-garden. 15 .Web-garden.©2007 www.nl Klik nu op “Delete” (rechtsboven) Klik nu op ‘Site>Control Panel’ Vervolgens krijgen we het begin scherm van de administrator pagina…maar zonder welkom tekst.

nl We focusseren ons nu op een gedetailleerde bespreking van het bovenste menu. zullen de onderstaande knoppen (Add New Article.Web-garden.A Site Beweeg de muis over ‘Site’ in het bovenste menu. Eenmaal alle functies de revue zijn gepasseerd. Front Page Manager.Web-garden. Als je op ‘control panel’ klikt.be / www. III.…. 16 .©2007 www. dan kom je op de start pagina van de administrator pagina. Articel Manager. Deze knoppen zijn namelijk een snellere toegang tot de functies die ergens opgenomen zijn in het bovenste menu .) duidelijk worden.

Logisch dat er nog maar 1 persoon is gedefinieerd.be / www.Web-garden. Met name.nl User Manager: Met de user manager beheer je de gegevens van personen die toelating hebben om inhoud op de website te wijzigen of te plaatsen. u als persoon die Joomla heeft geinstalleerd. We gaan nu even een nieuwe gebruiker (“user”) toevoegen: Klik op “New” – rechtsboven Name: Vul de naam in de van de gebruiker die toegang heeft tot de website Username: Dit is de gebruikersnaam waarmee de gebruiker dient in te loggen 17 .Web-garden.©2007 www.

om zeker te zijn dat er de eerste maal geen typfouten zijn gemaakt.Web-garden.nl E-mail: E-mail adres van de gebruiker(“user”) New password: Geef hier het paswoord in die de gebruiker moet gebruiken om in te loggen. Front-end gebruikers gaan naar de frontpage (homepage) van de website en loggen daarin via het log-in 18 . Dit paswoord moet jij dus bepalen Verify Password: Je moet het paswoord een tweede keer inbrengen. Bij Group wordt het iets complexer ☺.be / www.©2007 www. Dus “fasten seatbelt…” ☺ Je ziet dat er een opdeling is tussen Front-end gebruikers (maw zij die inloggen via de ‘Home Page’ van de website) en de ‘Back-end’ gebruikers (maw zij die inloggen via de inlogpagian van de administrator webpagina).Web-garden.

©2007 www.Web-garden. Author Deze gebruiker kan zijn eigen inhoud op de website aanpassen.be / www.nl Front-End Registered Deze categorie gebruikers heeft zeer weinig mogelijkheden.Web-garden. Ze kunnen mogelijke verborgen pagina’s ook lezen. 19 .

Een Publisher kan inhoud toevoegen of wijzigen. en vervolgens ook publiceren (on line plaatsen). Maar ze kunnen niet publiceren (=on-line plaatsen). Publisher Een ‘Author’ en ‘Editor’ kunnen dus wijzigen of toevoegen. (kan een site bekijken bij wijzigingen) Statistics (kan statistieken betreffende bezoekers raadplegen) Menu: Access and edit existing Menus (kan een menu aanpassen) Content: (kan alle parameters betreffende inhoud wijzigen) Content by Section All Content Static Content Manager. 20 . Dus de nieuwe of aangepaste inhoud opgemaakt door een Author of Editor kan door een Publisher online geplaatst worden. Ze moeten wachten op de goedkeuring van een ‘hoger gerangschikte’.Web-garden.be / www.nl Editor Deze gebruikers kunnen alle inhoud op de website aanpassen.©2007 www. Back-End Back-end gebruikers zijn gebruikers die net als u kunnen inloggen via de administrator log in Manager Manager Site: Media Manager (Kan afbeeldingen beheren) Preview.Web-garden.

Web-garden. veranderen of verwijderen. Category Manager Front Page Manager Archives Manager. ) Components: Mass Mail (kan via de website een mailing uitsturen) Messages: Inbox (kan via de website een e-mail versturen) Configuration 21 .©2007 www. (beheer van de prullenbak) User Manager (may create/edit/delete any user of the same level or below – all except Super Administrator. Page Impressions Administrator Site: Trash Manager.) (kan ieder ondergeschikte of gelijkgestelde gebruiker wijzigen) Menu: Menu Manager (kan menu wijzigen) Modules: Site Modules (Joomla beschikt over Website Modules.be / www.Een Administrator kan er toevoegen of weghalen) Administrator Modules (Hier wordt bepaald hoe de ‘back-end’ site eruitziet) Components Banners (met banners wordt bedoeld: reklame-banners) Contacts (contact gegevens voor de site bezoekers) News Feeds (inhoud van de rubriek News aanpassen) Polls (beheren en plaatsen van polls) Syndicate Web Links (beheer van de rubriek Links in het hoofdmenu) Mambots: Site Mambots (het integreren van andere website in jou website) Installers (installeren van onderstaande modules) Components Modules Mambots Super Administrator Site: Global Configuration Language Manager (kan de taal van de website aanpassen) Template Manager (kan de layout van website en administrator pagina aanpassen) Site Administration User Manager (kan gebruikers toevoegen.nl Section Manager.Web-garden.

Tijdzone: Hier kies je voor UTC+1. zal hij een tekst editor ter beschikking krijgen waarmee hij/zij zijn inhoud kan aanpassen.….Web-garden.00 Amsterdam. Help Site: Als de gebruiker mogelijks ondersteuning wil bij het inbrengen van zijn inhoud kun je hier een site kiezen die gekoppeld wordt aan de help functie . Als oefening hebben we hier volgende info ingebracht: 22 .0. Berlijn. User Editor: als de front-end gebruiker inlogt.nl Bekijken we nu het rechter stuk van de pagina: Back-end language: Je kunt hier de taal kiezen dewelke de gebruiker in kwestie wil gebruiken.©2007 www.Web-garden. Hier kun je aangeven welke editor dit is. Front-end language: Je kunt hier de taal kiezen in de welke de inhoud op de site zal worden weergegeven. Het is aangewezen te kiezen voor TinyMCE 2.be / www.

Web-garden.©2007 www.be / www.Web-garden.nl Vervolgens klikken we op “Save” in de rechter boven hoek. Media Manager Ga naar Site>Media Manager 23 .

Web-garden. gebruikt in je Joomla site. beter te kunnen beheren. Klik op Detail View 24 .nl Volgend scherm opent zich: De Media manager is een instrument om je afbeeldingen.be / www. Persoonlijk lijkt me de Detail View weergave beter.Web-garden. De standaard weergave is de “Thumbnail View (weergave)”.©2007 www.

M_images.Web-garden. Nu zie je ook de 4 sub-directories (banners. Open nu even via FTP de map ‘images’ op je webserver. Kijk even via FTP of die je terug vindt. smilies en stories) dewelke je in de Media Manager hierboven ook ziet.Web-garden. Dit is een beetje verwarrend daar er op je webserver helemaal geen map “Madia” is terug te vinden. Met Media wordt hier de bedoeld de map ‘images’ op je webserver.be / www. In de Media Manager staat bij Files op het eerste zicht de URL (van een map) die niet te begrijpen valt ☺ 25 .nl Links zie je dat bij Folders de map Media is aangeduid.©2007 www.

26 . Onze installatie is gedaan in de map “joomla”. In die map “images” kun je nu een nieuwe sub-map maken. Daarin bevindt zich een sub-map met naam “images”.nl Dit verwijst naar de map op je webserver waar de afbeeldingen staan.nl/web-garden. Om een vergrote afbeelding te kunnen zien klik je op de link van de afbeelding.Web-garden.Web-garden. Vervolgens kunnen we nu ook afbeeldingen toevoegen aan een van de folders. en klikken vervolgens op “Create Folder”. (Deze functionaliteit bevindt zich onderaan de pagina) Via de functie “bladeren” kun je een bestand (afbeelding) aanwijzen. We maken een nieuwe sub-map met naam “submap”. De rest van de URL is dan toe te wijzen aan je eigen mappenstrucuur. Door te klikken op “Start Upload” kun je de afbeelding downloaden in de folder naar keuze. is het eerste stuk van bovenstaande URL (/customers/web-garden.be / www.nl) toe te wijzen aan een mapstructuur opgemaakt door je webhosting bedrijf. Gezien het feit dat je een plaats op een webserver huurt bij een provider.©2007 www.

kom je terug op het overzicht Global configuration We klikken op Site>Global Configuration 27 .be / www.Web-garden.Web-garden.©2007 www.nl Dan krijg je: Door te klikken op de toets “vorige” in je browser.

be / www.nl Vervolgens krijgen we: We hebben nu 3 submenu’s: Site. 28 . System en Server Bovenaan zie je de pagina behorend bij submenu “Site”.Web-garden.©2007 www.Web-garden.

Als de lijst langer wordt dan zal hij een extra pagina aanmaken. Joomla" /> Global site Meta description: Hier kun je de meta “description” informatie inbrengen dewelke verwijst naar je website. follow" /> <meta name="keywords" content="joomla.0”. Dit moet niet noodzakelijk de URL van je site zijn. List-length: Vermoedelijk zullen op je website een aantal ‘lijsten’ voorkomen.… Meta informatie komt steeds in de header van een webpagina te staan. Om dit te doen krijgen ze toegang tot wat men noemt een tekst editor.be / www. Yahoo. Met “list-length” geef je de maximum lengte aan een lijst. Voorbeeld : “Links”. Bij Metadata Settings breng je informatie aan dewelke gebruikt wordt voor zoekmachines zoals Google. En dit om inhoud aan te passen of toe te voegen.nl Site offline : Ik mag aannemen dat je hier “No” in brengt. (waar je linhks weergeeft naar andere site). Site-name: Dit is de naam van je site.©2007 www. 29 .Web-garden. Zodoende is je site zichtbaar voor alle surfers op het internet. Als je “No” aangeeft…dan krijgt de bezoeker een foutboodschap die weergegeven is in “Offline Message” Offline Message: De foutboodschap die de bezoeker krijgt als de site offline staat. Kies voor “Editor-TinyMCE 2.the dynamische portaalmotor en arikelenbeheersysteem" /> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html.Web-garden. Default WYSIWYG Editor: zoals reeds eerder aangegeven kunnen sommige gebruikers (users) toegang hebben tot de website.5" /> <meta name="description" content="Joomla! . Hier kies je het type editor die de gebruiker moet gebruiken. charset=utf-8" /> <meta name="robots" content="index. Voorbeeld: meta name="generator" content="Joomla! 1. In feite het best te vergelijken met een afgeleide van het programma “Word” (Microsoft).

zal Joomla wel SEO vriendelijke URL’s aanmaken http://localhost/component/option. Voorbeeld: <meta name="title" content="Welcome to Joomla!" /> Show Author Meta Tag: Als je “Yes” aangeeft dan wordt een extra meta lijn toegevoegd met de naam van de auteur van de pagina of tekst. Ze zijn helaas niet SEO vriendelijk.php?option=com_contact&Itemid=3 Dit zijn typische URL’s voor PHP geschreven sites. Gezien je met Joomla diverse gebrukers (“users”) kunt hebben…kan de auteursnaam verschillen Voorbeeld: <meta name="author" content="Administrator" /> Nu kijken we even rechts van de “Site” pagina: Dit is een tricky stukje.een meta lijn toegevoegd met de titel van je pagina.com_contact/cursusHTML/ Echter.nl (Nota: je zult later de mogelijkheid krijgen om Meta “descprition” info toe te voegen aan individuele pagina’s) Global Site Meta Keywords: Hier kun je meta “keywords” inbrengen. Dit bestand moet je hernoemen in . dewleke betrekking hebben op je volledige site. het is niet voldoende om hier alleen maar een “Yes” te plaatsen.example. In de hoofd directory van je Joomla installatie staat een bestand met de naam htaccess.com/Joomla150/index.Web-garden. Standaard zien de URL’s aangemaakt door Joomla er als volgt uit: http://www. Het is aangewezen om “Yes” te behouden. Door Search Engine Friendly URLs op “Yes” te plaatsen.be / www. (Vergeet het puntje niet voor htaccess) 30 . Show Meta Title Tag: Als je “Yes” aangeeft. Maw Google kan van bovenstaande URL weinig maken.htaccess.©2007 www. wordt voo iedere individuele pagina .txt.Web-garden.

dan kun je dit niet zomaar. Linux of Windows.Com) Met behulp van het FTP programma kan ik nu het bestand htaccess.htaccess.©2007 www.be / www.nl Omdat dit te eenvoudig zou zijn.ultraedit.txt herbenoemen in . Dan moet je een extern programma gebruiken. maken we het dus nog een stukje complexer ☺ De webserver waarop je site (via je provider) is geïnstalleerd kan draaien op 2 software pakketten. Als het Windows is.Web-garden.Web-garden. 31 . zoals bijvoorbeeld “Ultraedit” (http://www.txt herbenoemen (rename). Als het Linux is dan kun je ongestoord het bestand htaccess.

©2007 www.Web-garden.be / www.Web-garden.nl

Druk op OK…en…klaar.

Zoals je ziet heeft het bestand .htaccess heen indicatie van bestandstype (.php, .html, .jpeg,….). Dat kan de oorzaak zijn van het feit dat je FTP programma na de naamswijziging het bestand .htaccess niet weergeeft in het bestanden-overzicht. Maw vraag aan je provider: a)of ze Linux of Windows draaien op de webserver b)of je htaccess bestanden kunt herbenoemen? Ik ben behoorlijk lang stikgestaan bij dit “htaccess” verhaal, omdat het zeer belangrijk is. De score resultaten van je website in Google zullen zeker beter zijn. Sommigen zullen nu beweren dat Joomla niet vriendelijk is voor Google. Dit heeft niets te maken met Joomla, maar alles met het gebruik van PHP. Het gebruik van PHP kan aanleiding geven tot het vormen van SEO onvriendelijke URL’s. Vandaar het belang van het htaccess verhaal. Conclusie: Hier valt exht wat te experimenteren alsmede je webprovider even op de rooster te leggen. Ikzelf heb er heerlijk en leerrijke chatsessies met www.one.com op zitten ☺ Bij SEO settings staat er een tweede vraag:

32

©2007 www.Web-garden.be / www.Web-garden.nl

“Use Apache mod_rewrite” Gelieve hier bij voorkeur “No” in te geven. Tenzij je webserver het ondersteunt, en je heel goed weet wat je doet. Deze topic is dermate complex dat ze buiten deze cursus valt.

Als je gebruik maakt van RSS feeds…kun je hier verdere info inbrengen.

Global Configuration: SYSTEM

33

©2007 www.Web-garden.be / www.Web-garden.nl

System Settings

Secret word: Hopelijk heb je dit nooit nodig☺. Bij installatie van Joomla heb je een paswoord moeten definieren. Echter Joomla bewaart het paswoord niet als dusdanig maar onder een gecodeerde vorm. Die code staat onder secret word. Path to Log folder: Activiteiten binnen je Joomla site worden gelogd (geregistreerd) en bewaard in een bestand. De plaats van deze bestanden is de sub-directory “logs”. Help Server: Hier kun je instellen welke help bron gebruikers ter beschikking krijgen.

User settings

Allow user registration: Via het Log in Formulier op de Home Page van je website kunnen front end gebruikers zich inloggen. Dit formulier kan ook gebruikt worden daar voorbijgaande bezoekers om zich te registreren. Registratie van internet bezoekers moet zinvol zijn. Als je er geen belang bij hebt dat bezoekers zich kunnen registreren, zet hier dan “No”. New User Registration Type: Als je registratie toelaat en gebruikt op je site, kun je ook aangeven wat de bevoegdheden zijn van de nieuwe geregistreerde bezoeker. New User Account activation: Om te vermijden dat het registratie formulier gebruikt wordt door automatische robots, kun je hier instellen dat er bij registratie een e-amil naar de geregistreerde bezoeker wordt gestuurd. Die moet dan via een link in zijn ontvagen mail zijn account op jou site activeren.

34

nl Front-end User Paramaters: Als je “show” opgeeft zal de front-end gebruiker bij inloggen de mogelijkheid krijgen om zijn account gegevens aan te passen Media settings Legal extensions (file types): Hier geef je de bestandsextensies op die mogen worden gebruikt Maximum size: Als je via Joomla bestanden gaat opladen. Hier kun je die instellen.©2007 www. is er een maximum grootte ingesteld.be / www. Path to File folder: De naam van de subdirectory waar opgeladen bestanden van gebruikers (users) worden opgeslagen is in dit geval “images” 35 .Web-garden.Web-garden.

©2007 www. Dit vergt tijd. Session Settings “Session” is weer een PHP kreet. Debug Settings Dit laat toe om eventuele problemen op je website te detecteren en weer te geven. dan bewaart Joomla de meest frequent gevraagde pagina’s in een tijdelijk geheugen (=cache). Cache Time: Na xxxx minuten wordt het cache geheugen leeggemaakt en terug “opgefrist”. maar bij oproep wordt samengesteld aan de hand van informatie die is opgeslagen in een database. Als je de “Cache” optie aanzet. Dan zul je dus genoodzaakt worden op terug in te loggen.be / www. Als je niet uitlogt. Echter dit is alleen bestemd voor diegene die zeer goed vertrouwd zijn met PHP en MySQL. Dit heeft als voordeel dat die pagina’s sneller zullen laden. wordt een “session” aangemaakt.Web-garden.Web-garden. dan zal Joomla automatisch de sessie afsluiten na ‘15’ minuten.nl Path to Images Folder: dit is de subdirectory waar door gebruikers (users) opgeladen afbeeldingen zullen worden opgeslagen. Dit betekent concreet dat een opgeroepen webpagina niet direct beschikbaar is (zoals HTML). Als je als gebruiker (user) inlogt op een Joomla website. 36 . Cache Settings Een Joomla website wordt opgemaakt dmv PHP.

be / www.Web-garden.Web-garden.nl Global Configuration: SERVER Server Settings Hier kunnen we heel snel zijn…laat deze instellingen ongewijzigd. 37 .©2007 www. Locale settings Zet de tijdinstelling zoals hierboven weergegeven.

Echter sommige webproviders laten dit vanwege veiligheidrisico’s niet toe. In dit geval stelt Joomla een ingebouwd FTP protocol ter beschikking. Database settings Deze gegevens krijg je aangeleverd door je webprovider. De gegeven die je hierbij moet invullen dien je te krijgen van je webprovider. Als de Webserver op Windows draait.©2007 www. PS: Je kunt natuurlijk gewoon je eigen standaard FTP programma gebruiken om zaken op te laden op je website. 38 .Web-garden.Web-garden.nl FTP Settings Let wel: bovenstaand schermpje (FTP settings) is alleen zichtbaar als je webprovider een webserver ter beschikking stelt die draait op Linux.be / www. dan krijg je onderstaand schermpje Als een gebruiker (user) een afbeelding of een bestand wil opladen dan gebruikt Joomla daar standaard een PHP script voor.

Deze laatste wordt ondersteund door Linux webservers (check bij jou provider) Mail from: dit is het e-mail adres van waaruit je de mail verstuurd.Web-garden. SMTP Authentication: Hier moet je “Yes” opgeven als je een e-mail adres hebt die toegekend of verkregen is door een provider als kpn.nl Database Prefix: Deze term lijkt mij een beetje ongelukkig gekozen. Tenminste als je webprovider die optie ondersteunt. telenet.be / www.©2007 www. Alle tabellen die door Joomla worden aangemaakt krijgen de prefix jos_ . Laat dit ongewijzigd. Verdere SMTP gegevens dien je op te vragen bij de provider van je e-mail adres. skynet. Als je gebruik maakt van Gmail of Hotmail kun je hier “No” inbrengen. From Name: Hier komt de naam te staan die jij wil laten verschijnen in de “From” (“Van”) lijn van een e-mail bericht Sendmail Path: Als je SendMail gebruikt dan moet je hier de directory opgeven waar SendMail is geïnstalleerd.Web-garden. PS: Je kunt natuurlijk ook een e-mail versturen via je gewone e-mail programma ☺ 39 . Mailer: Je kunt hier een keuze maken tussen PHP Mail Function of Sendmail. In principe ontdekt Joomla die automatisch bij installatie.…. Mail Settings Je kunt vanuit Joomla een e-mail versturen naar alle gebruikers (users) van je website.

1 Menu Manager In de Menu Manager krijg je een overzicht van alle menu’s die op je website staan.be / www.Web-garden.B Menu III.B.©2007 www.Web-garden.nl III. 40 .

©2007 www.Web-garden.B.B. ).2 Menu Trash Stel dat je een volledig menu uit je website gooit (via Delete staan. dan komt die hier te III.nl III.3 Main Menu 41 .Web-garden.be / www. Dit is te vergelijken met de “Prullenbak” functie in windows.

Default: Met deze functie kun je de link in het menu aangeven waarmee de website bij bezoek opstart.©2007 www. Als je je actuele website oproept dan krijg je de “Home” pagina te zien We plaatsen nu voor Joomla!Overview een vinkje 42 .Web-garden.Web-garden.nl We onderscheiden een extra ‘boven-menu’ Daaronder heb je een overzicht van de “links” opgenomen in het “Main Menu” We bekijken eerst het bovenste extra menu: Menus: Dit brengt je terug naar de Menu Manager.be / www.

be / www.nl Vervolgens klikken we op “Default” Nu bezoeken we onze online website opnieuw.©2007 www. We plaatsen een vinkje voor “Home” en klikken op “Default” in het bovenste menu 43 .(mogelijks moet je even “verversen” ) Nu stel je vast dat de website start op de pagina gekoppeld aan de link “Joomla!Overview”.Web-garden. We herstellen nu even de oorspronkelijke situatie.Web-garden.

be / www. We bezoeken nu opnieuw onze online website.Web-garden. Unpublish: Als je hier op klikt zorg je ervoor dat een link uit menu niet meer zichtbaar is Move: Met deze functie kun je een link uit een menu verplaatsen naar een nader menu Voorbeeld: We plaatsen een vinkje voor de link “FAQ” Vervolgens klikken we op “Move” in het bovenste menu Bij”Move to Menu” kun je nu een menu kiezen naar dewelke de link “FAQ” moet verplaatst worden We kiezen voor “othermenu”.©2007 www. 44 .Web-garden. en klikken vervolgens op “Move” rechtsboven.nl Publish: Als je hier op klikt zorg je ervoor dat een link uit het menu ook zichtbaar is.

©2007 www.nl We zien dat de link “FAQ” nu inderdaad is toegevoegd aan het menu “other menu” Edit: Met deze functie kun je parameters betreffende een link uit het menu lezen en aanpassen.Web-garden.be / www.Web-garden. Voorbeeld: Voor de link “The News” plaatsen we een vinkje Vervolgens klikken we op “Edit” rechtsboven 45 .

php/the-news Link: Dit is de door Joomla aangemaakte URL voor deze link Display in: Hier geef je het menu aan in dewelke de link moet worden opgenomen.. We praten hier alleen over de tekst van de link. Title: Hier breng je de titel in van je link. Dit komt verder in de cursus uitvoerig aan de orde. Maw hier wordt niet gepraat over de inhoud (content) gekoppeld aan een bepaalde link.Web-garden.be / www. Met deze naam komt de link op je website te staan.©2007 www. Alias: Hier kun je een bijkomende naam ingeven. Deze info komt onderaan in de browser te voorschijn als de bezoeker met muis beweegt over de link Als Alias is hier ingebracht ‘the-news’. de plaats van de link in het menu. Als een bezoeker met zijn muis over “The News” link in het Main Menu beweegt ziet hij onderaan de link……./index. de zichtbaarheid van een link.Web-garden. Parent name: Hier kun je mogelijk submenu’s gaan maken. We klikken vervolgens op “Save” bovenaan rechts We bezoeken nu onze online website. en zien dat de link “The News” is verplaatst onder ‘News Feeds’ 46 . Dit betekent dat we de link “The News” onderbrengen in de link ‘News Feeds’.enz.nl Menu Item Details Alvast eerst even de volgende opmerking: hier wordt alleen een overzicht gegeven van de links uit een menu. Voorbeeld: In bovenstaand voorbeeld klikken we bij “Parent Name” op ‘News Feeds’.

©2007 www.Web-garden.be / www.Web-garden.nl

Order: de desbetreffende link komt op plaats ‘x’ in het menu. Access Level: Hier kun je aangeven voor wie die Link zichtbaar is. On click, open in: Parent window with browser navigation: Bij deze keuze zal bij het aanklikken van de Link, de nieuwe pagina zich openen in hetzelfde (parent) venster New window with browser navigation: Bij deze keuze zal bij het aanklikken van de Link, de nieuwe pagina zich openen in een nieuw venster. Op dezelfde pagina hebben we ook aan de rechterkant van het scherm een aantal menu’s

47

©2007 www.Web-garden.be / www.Web-garden.nl Parameters-Basic. We zullen eerst de begrippen Category en Content verderop moeten bespreken alvorens we hier een zinnig woord kunnen over zeggen. We laten het hier even bij de opmerking dat je via de dropdown menu bij Category, in staat bent op content toe te wijzen aan een bepaalde link (in ons voorbeeld de link “The News”)

Parameters-Advanced Idem als bij Paramaters-Basic

Parameters-Component

48

©2007 www.Web-garden.be / www.Web-garden.nl Show unauthorized links: Zoals hierboven reeds aagegeven kunnen er links zijn die voor het brede publiek niet toegangelijk zijn, maar wel zichtbaar. Als je deze functie op “No” zet…zijn ze ook niet meer zichtbaar Show Article Title:

De titel “Welcome to Joomla” is zichtbaar (maw “show”) Title Linkable: Bij “yes” zal er een link worden gekoppeld aan de titel van het artikel.

Als de bezoeker er op klikt dan verschijnt het volledige artikel in een nieuw venster. Dit heeft het zelfde effect als klikken op “Read more…” (lees meer)

49

Een aantal van deze functies zijn hieronder weergegeven: Article Raring/Voting: Als die op “show” wordt geplaatst…dan kan de bezoeker een score geven aan het artikel op de pagina die gekoppeld is aan de link “The News” (althans in ons voorbeeld) 50 . We dienen eerst de hoofdstukken betreffende ‘sections’ en ‘categorieen’ te hebben besproken.Web-garden.nl Deze vier functies laten we momenteel links liggen.Web-garden.be / www.©2007 www.

©2007 www. Dit betreft het plaatsen van icons bij artikels : Hier zie je bovenaan rechts de drie iconen: PDF.nl Tenslotte….be / www.Web-garden. Print en E-mail -PDF: Een PDF bestand wordt gemaakt van het desbetreffende artikel (niet de volledige pagina) -Print: Het desbetreffende artikel wordt uitgeprint -E-mail: De link kan worden ge-emailt naar iemand anders 51 .Web-garden.

nl Bij Page Title brengen we even “Nieuwsblad” in We klikken op “Save” rechts boven de pagina Vervolgens bezoeken we onze online website.Web-garden.be / www.©2007 www. We klikken op de link “The News” 52 .Web-garden.

©2007 www.Web-garden.be / www.Web-garden.nl

Als hier zou kiezen voor “Hide” dan zou je de titel “Nieuwsblad” niet zien.

Als je de pagina gekoppeld aan de link “The News” een aparte CSS stijl wil meegeven, kun je hier een CSS class identificatie geven.

Hier kun je kiezen voor een afbeelding die vóór de naam van de link in het menu komt te staan. De afbeeldingen moeten op de webserver staan in de map /images/stories.

Hier kun je aangeven of er een beveiligde pagina gekoppeld is aan desbetreffende link. (SSL = Secure Site Link) Er rest ons in het bovenste menu bij Main Menu nog 1 icon: New

Dit geeft je de mogelijkheid een nieuwe link aan te maken in het menu. Echter dit vergt grondige kennis van de begrippen Section en Category. Dus doorloop eerst even de hoofdstukken betreffende “Content” alvorens je een nieuwe link aanmaakt.

53

©2007 www.Web-garden.be / www.Web-garden.nl

III.B.4. Overige Menu’s

We hebben zeer uitvoerig het Main Menu beschreven. Dit alles geldt natuurlijk voor alle andere menu’s User Menu / Top Menu/ Other Menu/ Example Pages/ Key Concepts Misschien vraag je je af waar dat “Example Menu “ zit ☺? Welnu we bezoeken de online website…We klikken op “Example Pages”

Het gevolg is dat een nieuw menu verschijnt:

54

©2007 www.Web-garden.be / www.Web-garden.nl

III.C. Content (Inhoud)
Misschien was het tot nu toe saaie kost ☺. Uiteindelijk draait een website om inhoud. Welnu, in dit hoofdstuk zullen we het alleen over inhoud (content) hebben. Goed zo ☺?

Joomla ! definieert een artikel (article) als inhoud (content) dewelke een stuk tekst (geformatteerd dmv HTML) bevat. Joomla’ artikels worden georganiseerd volgens onderstaande structuur:

(Figuur uit Joomla 1.5 Beta 1 Hagen Graf Packt Publishing)

55

Neem voldoende tijd om dit goed te absorberen.C.be / www.1 Article Manager Deze pagina kunnen we indelen in drie delen : a)Bovenste menu b)Overzicht van alle artikels die op onze site staan 56 .nl Voor absolute beginners met Joomla kan deze structuur in den beginne heel onwennig overkomen. III.Web-garden.Web-garden.©2007 www. Voorbeeld: Een bepaald bestand (content) wordt bewaard in een map “category”. Het is uiterst belangrijk dat je dit goed in de vingers hebt!! Je kunt de structuur het best vergelijken met een mappen structuur van een harde schijf. “categories” en “artikelen(content)” maken als je wilt. Je kunt zoveel “sections”. dewelke op zijn beurt weer onderdeel is van een map “section”.

geef ik hier een voorbeeld genomen uit de online site: Dit staat op de “home page” van onze online website. een “category”…mogelijks een “author”. Als je nog steeds twijfelt betreffende de definitie van een artikel.nl c)Onderaan de pagina blijkt dat alle artikelen verspreid staan over 3 pagina’s Blijkt dus dat er 43 artikels op onze online site staan.be / www. Archive We plaatsen een vinkje voor het artikel “What’s New in 1.5?” 57 . Dan geeft “Article Manager” je een aangepaste lijst van de desbetreffende artikelen.©2007 www.Web-garden.Web-garden. Je ziet een afbeelding van het artikel “Welcome to Joomla!” Terug naar de “Article Manager” Boven het overzicht van alle artikels staat een selectiemenu: Dit maak het je eenvoudiger om een bepaald artikel te zoeken Je kiest een “section”.

Tevens duidt het teken erop dat het artikel niet gepubliceerd is.5?” We klikken nu op “Unarchive” 58 .©2007 www. Maw ipv een artikel te verwijderen (delete) kun je het archiveren (Archive).be / www. We plaatsen terug een vinkje voor het artikel “What’s new in 1.5?” staat nu lichtgrijs gekleurd. Zodoende kun je het mogelijks later terug plaatsen. Unarchive Als je eerder een artikel gearchiveerd hebt.Web-garden. kun je dm “Unarchive” het desbetreffende artikel terug online plaatsen.nl Vervolgens klikken we op ‘Archive’ Het artikel “What’s new in 1.Web-garden.

nl We zien dat de tekst terug lichtblauw is.be / www.Web-garden.©2007 www. dewelke op zijn beurt toebehoort aan de “section” ‘About Joomla’ Vervolgens klikken we op ‘Edit’ 59 .5?” Dit artikel behoort toe tot de “category” ‘The CMS’. Echter bij de kolom ‘Published’ staat er een rood kruisje . We plaatsen een vinkje voor het artikel “What’s new in 1.Web-garden. Edit Dmv “Edit” kunnen we een bestaand artikel openen en mogelijks wijzigen. We klikken op dit rood kruisje.

maar.Web-garden. ☺ Ik kan deze pagina nu stap voor stap bespreken.59 pagina’s ver…en we zien voor het eerste ECHTE Inhoud.be / www.hoe raar het ook klinkt…dit is tijdverlies☺ Ja.Web-garden.ja...nl Eindelijk…. Oprechte felicitaties dat je het zolang hebt vol gehouden.©2007 www..we hebben nu eindelijk inhoud…en dan heb ik het direct over tijdverlies ☺ Wat ik namelijk poog te zeggen is dat we onmiddellijk overgaan naar de volgende knop in het bovenste menu…namelijk…New New We klikken dus op “New”…met de bedoeling een nieuw artikel aan te maken (heerlijk☺) 60 .

Triomfantelijk op een vrolijke manier overigens. Maar nu zijn de meeste functies leeg. niet bijzonder knap maar wel heel charismatisch. maar iets met zang en dans). Het was donker en het festijn speelde zich af in de buitenlucht. ontspannen.©2007 www. Tot mijn verbazing bleef de man mij telkens schaamteloos en haast triomfantelijk aankijken. Net alsof hij wist dat ik weer zou gaan kijken en daar gretig op 61 .be / www. maar verder niets. was samen met mij toeschouwer van een cultureel festijn (wat weet ik niet precies. Er hing een uitbundige.Web-garden.nl Nu begrijp je beter mijn laatste opmerking. Bij Title zet je: Gesmolten ijs Published: Yes Front Page: Yes Section: News Category: Latest In de tekst editor breng je dmv copy en paste volgende tekst Een wat oudere man met veel ervaring in zijn leven. Dit scherm is namelijk identiek aan het scherm die je krijgt bij “Edit”. maar ook zwoele sfeer.Web-garden. Het maakte me onrustig maar nieuwsgierig tegelijk en af en toe keek ik even zijn kant op om te zien of ik het me niet verbeeldde. In de stiltes tussen het praten door voelde ik de blikken van de man echter ook op mij gericht. Ik wil je orgastisch verlangen om direct je eerste artikel online te hebben niet langer tegen houden. We kenden elkaar niet en stonden bij toeval in elkaars nabijheid. Af en toe spraken we over wat we zagen. want zijn ogen twinkelden van plezier als hij me weer betrapte op een blik die naar hem was gericht.

©2007 www. gesmolten zelfs… Zodoende moet je dit als scherm krijgen: Klik nu vervolgens op “Save” rechts bovenaan Vervolgens bezoek klik je op “Preview” (rechts bovenan) En daar staat ons eerste bericht op de Front pagina!!! Gefeliciteerd!!!!!! 62 . De blikken werden zo steeds intenser en gedurfder..nl anticipeerde.. . Vrolijk en uitdagend was het en tenslotte barstten we allebei in lachen uit om deze manier van geluidloos communiceren die we voerden.Web-garden.Web-garden.Het ijs (wat er niet was geweest) was gebroken.be / www.

nl De tekst valt wel wat lang uit.©2007 www. We passen daar een mouw aan… Ga via het menu naar Content>Front Page manager 63 .Web-garden.be / www.Web-garden.

Web-garden.©2007 www.nl Dit is een overzicht van alle artikels die op de Frontpage (Home page) staan.Web-garden.be / www. Klik op “Gesmolten ijs” 64 .

Web-garden.nl Na de woorden …. bezoek dan je even je online website. 65 .Web-garden. Klik nu op “Save” rechtsboven.©2007 www. Als je nu afvraagt wat het effect is.plaatsen we de muis door een linkerklik Vervolgens klikken we onderaan de pagina op “Read More” Zie de rode lijn die aangeeft dat er een “read more” link is toegevoegd.wat we zagen.be / www. maar verder niets….

We hebben er tot nu toe voor gezorgd dat je snel je eerste artikel online gekregen hebt… Nu gaan we even in detail kijken wat er allemaal verder op het scherm staat.©2007 www. 66 .Web-garden.Web-garden.be / www. Bij het klikken op “Read More” krijg je de rest van het artikel in een nieuw venster.nl Alleen het eerste stukje van de tekst staat nu op de Frontpage.

Als je Never ingeeft.nl Author: Als er meerdere personen artikelen voor je website.Web-garden. PS: Je kunt hier ook gebruik maken van het agenda-icontje. Access Level: Hier geef je aan door wie het artikel kan worden gelezen. zal het artikel er steeds staan tenzij je het manueel gaat verwijderen (zie Archive hierboven) 67 . Start Publishing: Mogelijks heb je een artikel geschreven waarvan je wil dat pas later online verschijnt. kan hier de auteur van het artikel gekozen worden Author Alias: Hier kan de auteur mogelijks een Alias ingeven. Je kunt op agenda-icontje klikken naast de datum Zodoende kun je de datum van publicatie aan klikken. Finish Publishing: Mogelijks wil je hier al ingeven dat een artikel vanaf een bepaalde datum niet meer online moet staan.be / www. Created Date: Hier kun je de datum invullen op dewelke het artikel is geschreven.Web-garden. Het is het Alias die op de website verschijnt. Hier kun dus de datum aangeven vanaf dewelke het nieuwe artikel online moet verschijnen.©2007 www.

In ons voorbeeld: Gesmolten ijs Title Linkable: Bij Yes wordt een link verbonden aan de Titel.be / www. dan wordt na het klikken op “Read More” ook het stukje tekst dat op de Home Page stond herhaald. Intro Text: In ons voorbeeld “gesmolten ijs” werd bij klikken op “Read More” het vervolg van de tekst getoond in een nieuw venster. Als je hier “Show” inbrengt. 68 .Web-garden.nl Show Title: Bij Show wordt de titel getoond.©2007 www. wordt een nieuw venster geopend. Het stukje tekst dat reeds op de Frontpage (HomePage) stond werd niet herhaald.Web-garden. Als de bezoeker er op klikt.

nl Section Name: Als je hier “Show” invult dan komt de Section er bij te staan waartoe het desbetreffende artikel hoort Section Title Linkable: Als je hier “Yes” inbrengt dan wordt in ons bovenstaande voorbeeld een link toegevoegd aan “News”. dan wordt de “Category” waartoe het artikel behoort weergegeven.be / www. 69 .Web-garden. Category Title: Dit is identiek als bij de “Section Name”. Als we hier “Show” inbrengen.Web-garden.©2007 www.

©2007 www. 70 .nl Category Title Linkable: Dan wordt een link toegevoegd aan de “Category” Article Rating: Als je hier “Show” inbrengt dan wordt een poll toegevoegd aan het artikel. De poll is alleen zichtbaar als de bezoeker klikt op “Gesmolten ijs” ( de titel van het artikel) of op “Read More” (indien beschikbaar) Hier kun je dus Meta informatie inbrengen. De bezoeker kan dan punten geven aan dit artikel.Web-garden.be / www. dewelke specifiek toebehoort aan dit artikel.Web-garden.

Onderaan de tekst-editor staat een knop “Image” Een nieuw scherm opent zich: Hier krijg je een overzicht van alle mappen ondergebracht in de map ‘images’. Dmv FTP kunnen we inderdaad op de server kijken wat er allemaal in de map ‘images’ staat 71 .nl Descprition: Hier breng je info in die behoort bij meta name”description” Keywords: Hier breng je info die behoort bij meta name “keywords” Robots: Hier breng je info die behoort bij meta name “ROBOTS”. dewelke allemaal afbeeldingen bevatten.be / www.Web-garden.FOLLOW Author: Hier breng je info in die behoort bij met name “author”.©2007 www.Web-garden. Images/Afbeeldingen Er zal zeker de vraag zijn om afbeeldingen toe te voegen aan een artikel. Je kunt hier dus invullen INDEX.

Vervolgens klikken we op “Image” onderaan de tekst-editor.Web-garden.Web-garden.nl We willen een afbeelding toevoegen aan ons artikel “gesmolten ijs”. We plaatsen eerst de cursus (linker-klik) op de plaats waar we de afbeelding willen hebben. We plaatsen dus de cursor voor het woord “een”. 72 .be / www.©2007 www.

Bij ‘Align’ kiezen we voor ‘Left’.Web-garden.be / www.Web-garden. Vervolgens klikken we op ‘cherry.nl We openen de map “stories”.©2007 www. Vervolgens openen we de map “fruit”. Zodoende plaatsen we de afbeelding ‘links’ Nu klikken we op ‘Insert’ linksboven het scherm.jpg’. 73 .

Web-garden.nl Nu vergeten we niet de klikken op “Save “ rechtsboven. We kiezen nu voor ‘preview’ rechtsboven. Het resultaat is: 74 .be / www.©2007 www.Web-garden. De pagina “Article Manager” opent zich.

Klik in het bovenste menu op Content>Front Page Manager Klik vervolgens op Gesmolten ijs 75 ..Web-garden.be / www.nl Als we nu op de link “Gesmolten ijs” klikken: We keren nu terug naar ons artikel in de Administration back-end. Als je even de weg kwijt bent.©2007 www.Web-garden.

be / www.©2007 www.Web-garden.Web-garden. Nu klikken we op de afbeelding in de tekst: Nu kiezen we voor het afbeeldings-icon in het editor menu 76 .nl En dan opent zich het reeds eerder gezien tekst-editor venster.

Web-garden. General Image description: Dit zorgt voor de invulling van “Alt”. Belangrijk voor een goede score bij SEO 77 .©2007 www.be / www.Web-garden.nl Nu kunnen we de afbeelding verder bewerken.

Hiermee plaats je de afbeelding tov de tekst Dimensions: Hiermee kun je in principe de afmetingen van de afbeelding veranderen. Als je afmetingen wil veranderen gebruik dan een foto-bewerkings programma zoals Photoshop.Web-garden.©2007 www. Border: Zo kun je een boord toevoegen rond de afbeelding 78 . en kijk wat er met het ‘boompje’ gebeurt in de voorbeeld afbeelding . Ik raad dit ten sterkste af. Met ‘horizontal space’ voeg je extra ‘witte ruimte’ toe links en rechts van de afbeelding.Web-garden. Vertical space/ Horizontal Space: Met vertical space voeg je extra ‘witte ruimte’ toe boven en onder de afbeelding.be / www.nl Appearance: Alignment: Dit is het zelfde als de knop ‘Align’ die we eerder hebben gezien. Breng even in beide vakjes de waarde 10.

Web-garden.©2007 www. verschijnt er een andere afbeelding.nl Class: Hier kun je een caption toevoegen aan de afbeelding Advanced: Hier kun je de URL van andere afbeeldingen geven. Preferences Na klikken op deze knop verschijnt volgend extra scherm: 79 . Als de bezoeker met zijn muis over de oorspronkelijke afbeelding beweegt.be / www.Web-garden. We zijn 20 pagina’s terug (pagina 55) begonnen met de bespreking van de Article Manager. Op pagina 58 zijn we begonnen met de bespreking met de knop ‘New’ (aanmaken van een nieuw artikel) Welnu in het bovenste menu bij ‘Article manager’ is er nog 1 knop te bespreken.

©2007 www.nl Het zal je ongetwijfeld zijn opgevallen dat bij een aantal besproken drop-down menu’s er staat “Use Global” Voorbeeld (ook terug te vinden op pagina 67) 80 .be / www.Web-garden.Web-garden.

81 . Als je nu ergens bij de aanmaak van een nieuw artikel een menu ziet met titel “Author Name”. dan kun je daar “Use Global” kiezen. Even een voorbeeld ter illustratie Dit is een stukje van het volledige “Preferences” scherm Voor auteurs-naam (Author Name) staat “Show” (tonen).©2007 www.be / www.Web-garden. Dus als ergens “Use Global” staat dan kun je werkelijke waarde van die parameter terug vinden in de “Preferences”. Maw je kiest voor “Show”.Web-garden.nl Welnu de “use global” instellingen worden gedefinieerd dmv de “Preferences” button.

Web-garden.be / www.Web-garden.nl III. dan kun je deze via de Article Trash Manager terug op halen III.©2007 www.3 Section Manager We hebben op pagina 54 de inhoudelijke structuur van Joomla besproken.C.2 Article Trash Als je via de Article Manager een artikel in de prullenbak (Trash) hebt gegooid.C. We geven ze hier nogmaals schematisch weer: 82 .

Deze laatste behoren dan bij een bepaalde “Section” (sectie) Met de “Section Manager” beheren we deze Sections.be / www. Zoals je kunt zien bezit onze site 3 ‘sections’ (About Joomla. We klikken op Content>Section Manager De opbouw van deze pagina is heel gelijkaardig aan voorgaande pagina’s.©2007 www. News en FAQs) We klikken op de “Section” ‘About Joomla’ 83 . Unpublish.Web-garden.…) Daaronder hebben we een overzicht van alle “Sections”.nl Artikelen (content) behoren tot een bepaalde Category. We hebben een horizontaal menu met grafische knoppen (Publish.Web-garden. Copy.

©2007 www.nl Hier kun je de titel van de section opgeven.Web-garden.be / www.Web-garden. 84 . geregistreerde bezoekers of gebruikers (users/Special) Via Description kun je ook een beschrijving geven aan de “Sections”. alsook of de desbetreffende section toegangelijk is voor alle bezoekers.

Web-garden.C.©2007 www.nl III.4 Category Manager Identiek aan de “Section Manager”…maar nu voor het overzicht van alle Categorieën We klikken op de “The Project”. 85 .Web-garden.be / www.

nl Title: De titel van de Category. zoals ze verschijnt op de website Section: Hier geef je aan tot welke Section deze Category hoort Access Level: Wie heeft toegang tot deze Category? Image: Om het effect daarvan te zien.Web-garden.Web-garden. kiezen we voor de afbeelding key.jpg 86 .©2007 www.be / www.

Web-garden.be / www.Web-garden.nl Vervolgens kiezen we bij Image Position (positie) voor “Left” (links) Onthou ook even de tekst die bij “Descriptions” staat (General facts about Joomla) We klikken nu “Save” – rechtsboven Nu klikken we op preview – rechtsboven Dan komen we terecht op de online website Klik op “More about Joomla” Klik nu op “The Project” 87 .©2007 www.

Web-garden.C. Front Page Manager 88 .jpg”.nl Nu zie je de positionering van de afbeelding “key.Web-garden.be / www.©2007 www.(General facts about Joomla) III. Je ziet ook de tekst staan dewelke was opgenomen in “Description”.5.

be / www. Als je op de naam van het artikel klikt opent zich onmiddellijk de inhoud van desbetreffend artikel.C. Aan de hand van “Order” kun je de volgorde van de artikelen op de Home Page bepalen. Bezoek even de homepage van de online website. III. Tot vervelens toe herhalen we nogmaals dat de echte inhoud van een joomla website geschreven wordt dmv artikelen (Articles). Item aan menu toevoegen We hebben in hoofdstuk II bij de bespreking van menu’s aangegeven dat het aanmaken van een nieuwe link in een menu pas begrijpbaar is als we de begrippen Section en Category hebben besproken. Laat ons die structuur nog eens illustreren met een voorbeeld.6.Web-garden. We zijn nu zover. Deze worden verzameld binnen diverse categorieën (Category). Klik dan even op “FAQ” in het hoofd menu (Main Menu) 89 .nl Zodoende krijg je een overzicht van alle artikelen die op de Front Page (Home Page) staan.©2007 www. Deze laatste worden op hun beurt dan weer ondergebracht in diverse “Sections”.Web-garden. Je ziet ook het artikel (Gesmolten ijs) staan die we zelf hebben toegevoegd.

be / www. De online site heeft namelijk een “Section” FAQs (controleer maar even bij Content>Section Manager) Je ziet dus de titel van de Section in het vet staan (FAQs) Daaronder zie je een lijst staan van alle Categorieën (Category) die deel uitmaken van de Section “FAQs”.Web-garden.Web-garden.©2007 www. 90 .nl Vervolgens krijg je de volgende pagina: Dit is de Section pagina.

©2007 www. moet je echt eerst en vooral goed nadenken over de structuur van je site.Web-garden.be / www. Als je nu op de eerste lijn klikt (Is it possible….Web-garden. Hoeveel en welke “Sections” wil ik? Wat zijn de categorieen binnen iedere “Section”? 91 . Als je nu (als voorbeeld) klikt op de Category “General”. dan krijg je volgend scherm: Dit is een overzicht van alle artikelen (Articles) die deel uitmaken van de Category “General”. dan krijg je de inhoud te zien van dit artikel Als je straks dus zelf een Joomla website gaat maken.nl In totaal zijn er dus 4 Categorieën in de Section “FAQs”.entries?).

©2007 www. Persoonlijk maak ik daar zelfs steeds een tekening (organigram) van. ‘Contact’. me dunkt.Web-garden. “Sections” Daarnaast heb je dan algemene pagina’s die geen section of category behoeven. zoals ‘Links’ . Het is dus voor zeer groot belang (!!!!) dat je eerst een goed gedefinieerde structuur hebt van je toekomstige website. Dan zou je volgende tabel kunnen maken Section Bedrijf Juwelen Category Bedrijfsinfo Bedrijfsnieuws Oorbellen Armbanden kettingen Nieuwe produkten Bestellen Recenties Klanten Nu kun je steeds Artikelen blijven schrijven die je vervolgens eenvoudig toevoegt aan één van de categorieen cq. het meest logisch. Als je een menu-link toevoegt dan weet je (hopelijk☺) wat je met de extra link wil: -je wil een pagina toevoegen waarop straks meerdere artikelen komen te staan -je wil een pagina toevoegen waarop één (1) artikel komt te staan -je wil een pagina toevoegen met een overzicht van diverse sub-links (Een mooi voorbeeld is de pagina “FAQs” of “General” zoals hierboven beschreven) -je wil met de link een andere website aanroepen 92 .Web-garden. Een menu is het belangrijkste hulpmiddel van een bezoeker om die structuur van je website te zien…en vervolgens eenvoudig te komen waar hij/zij wil zijn in die structuur (Voorbeeld: Juwelen>Oorbellen). Persoonlijk adviseer ik dan ook (het is geen ‘must’!) om je hoofdmenu (Main Menu) parallel te laten lopen met je “Sections”.nl Stel je wil een site gaan maken om door jouw gemaakte juwelen te verkopen. Dat maakt het voor jou en de bezoeker.be / www. Home.

Web-garden.©2007 www. Daar gaan we ☺ We gaan naar Menu>Main Menu Daar krijg je een overzicht van alle links die in het hoofdmenu staan: We klikken nu op “New” in het bovenste menu 93 .nl Deze voor de hand liggende wetenschap moet je goed in het achterhoofd houden bij het aanmaken van een nieuwe link in een menu.be / www.Web-garden.

94 .Web-garden.Web-garden.be / www.©2007 www.nl De meest makkelijke is “External Link”. Als je daar op klikt dan krijg je de mogelijkheid een naam (Title) en URL(Link) in te brengen naar een externe site.

Web-garden. Klik bijvoorbeeld even op ‘Articles’ Zo krijg je dus een grote hoeveelheid aan keuze mogelijkheden.Web-garden.…) Als je nu op één van die sub-links klikt opent zich weer een reeks keuze mogelijkheden.be / www.©2007 www. News Feeds. Contacts. 95 .nl Onder ‘Internal Link’ staan een hele reeks ‘sub-links’ (Articles.

Archive Dit zie je vaak in weblogs. We klikken even op deze link 96 . De artikelen die gearchiveerd zijn (zie Article Manager) zijn hier te bekijken en kunnen worden gezocht op basis van datum. Als je hier (Archived Article List) op klikt . dan krijg je onderstaand scherm: Het lijkt mij logisch dat je als Titel (Title) geeft: Archive of Archief. Article Als je kiest voor ‘Article Layout’ dan wil je dat een link wordt gelegd naar één bepaald artikel.Web-garden. Oudere posts (artikels) worden bewaard onder de rubriek ‘Archive’.be / www.©2007 www.nl Met de hieronder beschreven keuzemogelijkheden kun je mijn inziens 95% van alle courante website pagina’s invullen. Je ziet ook dat Joomla al een link (archive) heeft toegekend.Web-garden. Articles Bij het kiezen van ‘Aricles’ wil je dus op één of andere manier een link leggen naar een artikel.

Web-garden.nl Dmv Title (Titel) kun je een naam geven aan de link. Klik op ‘Select’ 97 .©2007 www. Je ziet dat de link reeds door Joomla is ingevuld.be / www.Web-garden. Als je nu even rechts bij Parameters-Basic gaat kijken dan kun je een artikel selecteren die wil linken.

©2007 www. de datum van aanmaak en de datum van last update (laatste aanpassing) weg te laten (zie Article Manager) 98 . Hoe gaat je webpagina er dan uitzien? (Voor een vergrote weergave klik op de afbeelding) Zoals je kunt zien krijg je dus een pagina waarbij één (1) artikel staan (inclusief de menu’s) Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de naam van de auteur.nl Dan krijg je een overzicht van alle geschreven artikelen.Web-garden.Web-garden.be / www. inclusief de bijhorende “Section” en “Category”.

be / www. In beide gevallen maak je dus één link naar een pagina die een samenvatting is van een category (=een aantal artikelen) Bij ‘Category Blog Layout’ krijg je volgende layout (voor een vergrote versie klik op de afbeelding) Herinner je de beschrijving die we in het begin van het hoofdstuk hadden betreffende de link “FAQ”. dan krijg je volgende pagina: 99 .Web-garden. inclusief de inhoud van het artikel. Alle artikels worden er weergegeven. Als je op de link ‘Category Blog Layout’ klikt. In bovenstaand voorbeeld zijn het allemaal zeer korte artikels.nl Category Hier willen we dus een link maken naar een “Category” Bij Category hebben we 2 keuzes Herinner dat een “Category” een reeks artikelen (Articles) bevat.©2007 www. dan kun je bij de opmaak van het artikel een “Read More (Lees Meer…)” link maken. Wat je hier dus ziet is de Category “General” onder de “Section” FAQ. Stel dat jee nlanger artikel hebt.Web-garden. Bovenstaande keuze laat u toe deze artikelen op 2 manieren weer te geven.

Web-garden.be / www. Het menu rechts (Parameters-Basic) is uiterst interessant en belangerijk Category: Daar kun je dus de Category kiezen naar waar gelinkt moet worden. Daar hebben we geleerd hoe je bij de aanmaak van een ‘Category’ een ‘Descprition’ (omschrijving) kon inbrengen. Je ziet dat Joomla weerom reeds een URL heeft ingebracht bij ‘Link’. meer bepaald ‘Category Manager’.©2007 www.Web-garden. Hier kun je aangeven of je die omschrijving wilt tonen of niet 100 .nl Bij Title(Titel) kun je weerom een titel van je link ingeven. Description: Daarvoor moet je terug naar het hoofdstuk ‘Content’.

#Leading: Bekijk even het voorbeeld op pagina 98.Web-garden. #Columns: De 4 artikels zijn weergegeven in 2 kolommen #Links: Dit zie je dus niet op pagina 98 ☺. Maar onderaan de pagina zoals weergegeven op pagina 98 zie jet het volgende: 101 . Maw het eerste artikel is de volledige breedte. Alle andere artikels staan in 2 kolommen.entries?) staat over de volledige breedte van het scherm. Hier kun je aangeven of je die wil laten zien.Web-garden.be / www. Dus “intro” is gelijk aan 4. De Leading is dus “1”.nl Description image: Bij het maken van een Category hebben we aangegeven dat je ook een afbeelding kunt opladen voor één “Category”.©2007 www. Onder het ‘Leading’ artikel staan er 4 artikels met de inhoud. Als je ‘Leading’ ‘2’ zou invullen betekent dit dat de 2 eerste artikelen de volledige breedte hebben. Het eerste artikel (Is it possible to change…. #Intro: Bekijk terug het voorbeeld op pagina 98.

De bezoeker moet nu op een Artikel klikken om de Full Screen inhoud te zien. Als er meer artikelen zouden bestaan dan zal Joomla een extra pagina aanmaken (knap toch ☺☺) Bij ‘Category List Layout’ krijg je volgende webpagina: (voor een vergrote versie.Web-garden. Als we op de link ‘Category List Layout’ klikken: dan krijgen we volgende pagina: 102 .nl Bovenstaande afbeelding is het verlengde van pagina 98. klik op de afbeelding) Nu krijg je dus een lijst van Artikelen die behoren bij de Category “General”. Met ‘#Links” geef je het maximum aan links die hier bij ‘Read More’ mogen komen te staan.©2007 www.Web-garden. maar ze zijn opgenomen in de kolommen en hebben geen tekst van de artikelen. Onderaan zie je bij ‘Read More’ 3 extra links naar bijkomende artikelen staan.be / www.

Bij Parameters-Basic(rechts) kun je inbrengen: Category: Kies hier de Category naar de welke je wil linken Table Headings: De Table Heading is ons bovenstaand voorbeeld is: Met ‘Show’ toon je die. Weerom heeft Joomla al een URL toegekend bij ‘Link’. Date Column: Met deze optie kun je een extra kolom toevoegen waarbij de datum van aanmaak van het artikel wordt getoond.nl Weerom kun je een titel(Title) van de nieuwe link opgeven. Voorbeeld: Filter field: Daarbij geef je aan op welk veld gefilterd kan worden.be / www.Web-garden. Filter: Bij ‘Show’ komt er een filter functie boven de tabel te staan. 103 .©2007 www.Web-garden. Met ‘Hide’ niet.

nl Front Page /Front Page Blog Layout Dit is identiek aan de Category Blog Layout.Web-garden. 2 kolommen.…) 104 . Maw de artikelen gekoppeld aan de Front(Home)Page zullen getoond worden in blog layout.be / www.©2007 www. met dit verschil dat het hier de Front (Home) Page (pagina) betreft.Web-garden. Als je de Home page van onze online website bekijkt (zie afbeelding hieronder) dan zie je dat deze is opgemaakt in blog formaat ( 1 “leading” artikel.

weerom weergeven op 2 manieren: Blog Layout Section Layout (PS: Hier is Joomla niet consistent: Bij Category noemen ze dit de ‘Category List Layout’.©2007 www. Hier zie je een overzicht van alle Categorieen. Als we op de link “FAQ” klikken in het hoofd menu (Main Menu) dan opent zich een ‘section’ pagina met een overzicht van alle categorieen. 105 .be / www. met daarbij tussen haakjes de hoeveelheid artikelen . De inhoud van die “Section” kun je. naar analogie met “Category”.nl Section Hierbij zijn weerom 2 mogelijkheden: We verwijzen hierbij terug naar het “FAQ” voorbeeld dat we uitvoerig hebben beschreven op pagina 89. We hernemen hierbij ons voorbeeld van “FAQ”.Web-garden.Web-garden. Als je dus bij ‘Select Menu Item Type’ kiest voor ‘Section’ wil je dus een link maken naar een pagina die info bevat betreffende een “Section”. terwijl ze bij ‘Section’ over een Section Layout spreken (zonder ‘list’)) Section Layout Ik wil hierbij eerst even beginnen met ‘Section Layout’.

©2007 www.Web-garden.be / www.nl Section blog Layout Als we nu deze layout zouden kiezen voor de link (section) “FAQ”.Web-garden. dan zou die er zo uitzien: Als je deze pagina verder naar beneden scrollt zie je onderaan van de pagina: 106 .

©2007 www.nl Laat ons even beginnen met de afbeelding op pagina 105. zonder de inhoud op te geven van het artikel (alleen links) Alle artikelen uit alle categorieen zijn verdeeld over 3 pagina’s.Web-garden. Op de afbeelding hierboven zie je: onderaan worden een aantal links opgegeven naar artikelen.Web-garden. Als we nu op de ‘links’ “Section Blog Layout klikken” 107 . Heb je onmiddellijk door?? Bij deze layout worden de categorieen (Category) helemaal niet weergegeven…maar direct de inhoud van ALLE artikels uit ALLE categorieen.be / www. Je kunt van de ene naar de andere pagina surfen.

be / www.nl opent zich een venster die bijn identiek is aan het venster (menu) die we hadden bij ‘Category Blog Layout’ (pagina 99) Contacts Vervolgens hebben we in de lijst van ‘Select Menu Item Type’ de keuze ‘Contacts’ 108 .©2007 www.Web-garden.Web-garden.

nl Als we klikken op ‘Contacts’ dan krijgen we: Alvorens dit (en wat volgt) te begrijpen moeten we een sprongetje maken naar de rubriek ‘Contact’ dewelke te vinden is in het hoofdmenu onder ‘Components’ 109 .Web-garden.Web-garden.©2007 www.be / www.

©2007 www. Onderstaand voorbeeld is genomen uit een Joomla website van een jeugdbeweging: Afhankelijk van welke groep je wil contacteren kun je een ander contact formulier kiezen. Misschien gaat u ervan uit dat er op een website maar 1 contact formulier of 1 contact (=email) adres is.nl Hier zien we terug de Joomla filosofie terug betreffende het gebruik van “Category”. Joomla gaat ervan uit dat er meerdere ‘contacts’ kunnen zijn. Telkens krijg je een contact-formulier te zien 110 .Web-garden.Web-garden.be / www. Logisch want Joomla laat toe dat er meerdere ‘auteurs/gebruikers’ (authors/users) werken aan de website. Ieder van die gebruikers/auteurs kan zijn eigen contact informatie (formulier) plaatsen.

nl Dus je dient eerst voor ‘Contacts’ een Category te hebben.Web-garden. We klikken op ‘Contacts>Categories’ We zien dat er 1 Category aanwezig is (met naam ‘Contacts’) Als we nu klikken op de category ‘Contacts’ 111 .Web-garden.©2007 www.be / www.

be / www.©2007 www.Web-garden.nl Ik mag hopen dat de opbouw van dit scherm intussen heel vertrouwd overkomt ☺ Hier kun je dus gegevens betreffende de Category ‘Contacts’ aanpassen.Web-garden. We keren nu terug naar vorig menu: 112 .

be / www.Web-garden.Web-garden.©2007 www.nl We klikken nu op ‘Contacts’ (links-boven) We zien via de ‘Contact Manager’ dat er 1 contact is toegevoegd met de zeer originele naam ‘Name’ We klikken nu op ‘Name” 113 .

Als je dus de rubriek Fax helemaal niet op je site wil. telefoon. GSM.Web-garden. Fax. Let wel: Als je bijvoorbeeld geen Fax nummer invult. Website.…) In de rechterkolom kun je nu aangeven of je al die informatie ook zichtbaar (Show) wil hebben. kunnen we terug naar de keuze ‘Contact ‘ bij ‘Menu Item Type’ (pagina 108) 114 .Web-garden. dan moet je voor ‘Hide’ kiezen.be / www. Joomla voorziet de mogelijkheid om naast een e-mail contact formulier ook andere (persoonlijke) gegevens op de website plaatsen (adres. maar in de rechterkolom ‘show’ hebt staan bij Fax…dan krijg je op de website wel Fax te zien maar zonder nummer.©2007 www.nl Je ziet dat er hierbij heel wat informatie kan worden ingebracht. Nu dat we weten dat er bij ‘contacts’ ook ‘Categorieen’ bestaan.

©2007 www. moet je er wel EERST voor zorgen dat je contact-category en je contact(s) zijn aangemaakt in ‘Components>Contacts’ (pagina 110) Search 115 . Let wel: Als je dus een link ‘contact’ in je menu wil toevoegen (onafhankelijk van de gekozen layout – Contact Category Layout of Standard Contact Layout).Web-garden.Web-garden. Een voorbeeld hiervan hebben we gegeven op pagina 109 (jeugdbeweging-website) Standard Contact Layout Hierbij zal 1 contact (contact-formulier) op de webpagina worden weergegeven.be / www.nl Contact Category Layout Hier maak je een layout waarbij ALLE contacts binnen een bepaalde Contact-Category worden weergegeven.

Hierbij is er gekozen voor de extra mogelijkheid om specifiek te zoeken bij Articles (Artikelen) .….nl Hierbij kun je een link maken in je menu die gekoppeld is aan een Search. contacts. 116 .be / www.Web-garden.©2007 www.Web links. Deze extra zoek functie kun je activeren door in de rechterkolom een ‘’Yes’ te plaatsen bij ‘Use Search Areas’ Web Links Iedere website of weblog heeft een pagina waarbij een verzameling ‘Links’ worden weergegeven. Deze links verwijzen naar bevriende of analoge websites waar meer of andere info kan worden gevonden.Web-garden.

Je moet eerst een links-category aanmaken . Bij ‘Web links’ is het idem dito. We hebben daar gezien dat er eerst een contact-category moet worden gemaakt.Web-garden. moeten we terug naar de rubriek ‘Components’ in het hoofdmenu. Voor het maken van een web-link layout.Web-garden. en vervolgens een contact wordt aangemaakt die behoort bij een welbepaalde contact-category. Dan vind je in het hoofdmenu een link naar ‘Links’.©2007 www.Web-garden.be. en vervolgens een link definiëren die behoort tot een bepaalde links-category. kun je vervolgens kiezen uit 3 mogelijkheden: 117 . Hier geldt dezelfde logica als bij ‘Contacts.be / www. Om de desbetreffende Categorieen en links aan te maken .nl Kijk maar even op www.

nl a)Web Link Category List Layout Hierbij maak je een link naar een pagina met een overzicht van alle weblinks-categorieen b)Category List Layout Hierbij maak je een link naar een pagina met een overzicht van weblinks binnen 1 weblinkcategory.Web-garden.Web-garden. Hier kun je dus een link toevoegen an je menu. 118 . c)Web Link Submission Layout Hierbij maak je een link naar een pagina waarbij een geregistreerde bezoeker een weblink kan toevoegen.©2007 www. Wrapper Dmv de wrapper layout kun je een externe webpagina laden in je eigen website. External Link Dit is misschien wel de meest eenvoudige toepassing. die direct verbinding geeft met een externe website/pagina.be / www.

En ze pakken het heel professioneel aan ☺ Joomla gaat er vanuit dat je diverse klanten hebt die jou betalen voor het plaatsen van advertenties op je website (ik hoop het voor jou ☺) Bij de functie ‘banners’ heb je drie sub-keuzes: 1)Clients Dmv deze functie kun je al je klanten beheren ☺ 119 .Web-garden. Joomla heeft een uitgewerkte functie die het plaatsen en beheer van dergelijke banners toelaat.Web-garden. 1 Banners Banners zijn advertenties onder de vorm van afbeeldingen.be / www. D.©2007 www. D.nl III. Components III .

©2007 www. 120 .nl Momenteel staat er dus slecht 1 klant in…met naam “Open source Matters’ We klikken daar even op Dit is dus een veredeld fiche systeem. waarop je de klanten info stockeert.Web-garden.Web-garden. 2)Categories Zoals quasi overal binnen Joomla wordt er ook hier gewerkt met Categories.be / www.

PS: Bij Banners wordt dus geen gebruik gemakt van “Sections” 3)Banners 121 .be / www.nl Alle banners worden dus opgeslagen in een welbepaalde Category We klikken even op Joomla We kunnen dus hier de Category een bepaalde naam geven. Al dan niet publiceren.©2007 www.Web-garden.Web-garden. en aangeven voor wie ze toegankelijk zijn.

be / www. Show Banner: Met ‘Yes’ wordt de ‘Banner’ vertoond op de website.Web-garden. Sticky: Een banner met het etiket ‘Sticky’ (dus Yes). Order: Joomla gaat er van uit dat je roterende banners gebruikt. Maw telkens de bezoeker de pagina (her)bezoekt.©2007 www. 122 .nl Name(Naam): Hier geef je de banner een naam.Web-garden. Met ‘order’ heef je de positie aan van deze banner aan in het roterende systeem Category: Hier geef je aan in welke Category de banner moet worden opgeslagen. wordt het eerst vertoond. ziet hij een andere banner.

org/wiki/Affiliate_Networks Banner image selector: Hier kies je de banner afbeelding.©2007 www. Click URL: De bedoeling is dat een bezoeker klikt op de advertentie.be / www. 2. Customer banner code: Dit is wat complexer.Web-garden. Die ‘x’ breng je hier in. D. Hier geef je de URL op van de website waar de bezoeker moet uitkomen na klikken. Meer info: http://en. Clicks: Hier kun je zien hoeveel keer de banner is aangeklikt. Als je kiest voor ‘Unlimited’ dan zal de banner ‘eeuwig’ vertoond worden..nl Client Name (Naam Klant): Hier geef je de klant op aan wie deze banner behoort Impressions Purchased: Letterlijk vertaald betekent dit ‘Aangekochte vertoningen’. Let wel: De banner afbeeldingen moeten opgeladen worden in de map: images/banners/ Banner images: Hier zie je een afbeelding van de gekozen banner. Sommige adverteerders willen alleen betalen als de banner op je website is aangeklikt (Pay per Click) Er bestaan netwerken en programma’s die de kliks op een advertentie-banner registreren.Web-garden. Contacts 123 . Maw ke je kunt met een betalende adverteerder afspreken dat je een baner ‘x’ keert vertoont op je website. en vervolgens op de website van de klant arriveert. Hier kun je de URL en code betreffende het controlerende netwerk ingeven. III.tot het moment dat je bovenstaande ‘Show Banner’ op ‘No’ zet.wikipedia.

be / www. Om een idee te krijgen waarover het gaat. 3 News Feeds News Feeds is specifiek interessant voor iemand die een Joomla site wil maken die RSS ondersteunt. bezoeken we even onze online website. 124 .©2007 www. D.Web-garden.nl Dit stukje hebben we reeds uitvoerig beschreven op pagina 109 III. We klikken op News Feeds in het Main Menu (hoofd menu) Dit is een overzicht van de onderwerpen binnen News Feeds.Web-garden.

We gaan nu terug naar de Administrator back-end. Nu op ‘….Web-garden. de bovenstaande artikels heb je” zelf niet geschreven maar zijn overgenomen van een andere website.Web-garden.©2007 www.Community News’ Wat is er nu zo speciaal??? Welnu. En in feite dmv copy and paste geplaatst op jou website. en naar de functie Components>News Feeds>Feeds 125 .be / www.nl We klikken op Joomla. De website die deze artikels ter beschikking stelt doet dit door dmv een RSS feed.

Ieder van deze is gekoppeld aan een website dewelke een RSS Feed heeft.Web-garden.nl Hier zie je nu een overzicht van alle News Feeds.Web-garden.©2007 www.be / www. Als voorbeeld klikken we even op “Business News” 126 .

http://headlines.rss III.©2007 www.nl Name: Naam van de News Feed Category: Ook de News Feeds worden opgeslagen in een bepaalde News Feeed – Category Link: Dit is de URL naar de website die via een RSS Feed artikels en nieuws ter beschikking stelt.be / www. D.rss Dergelijke URL’s verwijzen meestal naar een bestand met extensie .com/internetnews/bus-news/news.Web-garden. 4 Polls Via dit menu krijg je een overzicht van de gemaakte Polls We klikken op “Joomla is used for?” 127 .internet.Web-garden.

nl Title: Hier kun je een titel geven aan de Poll.Web-garden. Dit titel komt op ook op je website te staan.be / www.Web-garden. Lag: Dit is het aantal seconden dat een bezoeker moet wachten alvorens hij/zij nogmaals mag stemmen.©2007 www. Options: Daar krijg je de antwoorden tussen welke de bezoeker kan kiezen? 128 .

E.be / www. Vervolgesn klik je op ‘Upload File & Install’. E. 129 . dewelke je extern gevonden hebt.joomla.nl III. Daarbij horen ook nieuwe templates (layouts) of een ander talenpakket.Web-garden. Bovenstaand menu lijkt mij behoorlijk vanzelfsprekend.©2007 www. Extensions III.1 Install/Uninstall Hier kun je allerlei extensies (pug-ins en components). installeren of de-installeren.org vind je een zeer goed overzicht van beschikbare extensies. Je hebt via het internet een extensie gevonden en gedownload op je harde schijf Dmv ‘bladeren’ zoek je de gedownloade bestanden op je harde schijf. Tip: Op http://extensions.Web-garden.

E.be / www.©2007 www.Web-garden.2 Module Manager 130 .5 Via Install kun je dus ook een ander talenpakket opladen.Web-garden. III.nl Er wordt teven aangegeven of de extensie compatibel is met Joomla 1.

… We hebben reeds uitvoerig besproken hoe je een link toevoegt aan een menu. spitsen we ons toe op het begrip ‘position’ (positie) van een module.nl In bovenstaande afbeelding krijg je een overzicht van alle modules die standaard meegeleverd worden met Joomla. We gaan via het hoofdmenu naar Extensions>Template Manager We klikken op Template Manager Er zijn 2 templates (layouts) beschikbaar. Joomla kent een aantal voor-gedefinieerde posities. Verder zullen we bij de bespreking van een module telkens zien dat we de positie (position) van een module kunnen opgeven. Via een module kun je nu bepalen waar het menu moet geplaatst worden en hoe een menu er moet uitzien.Web-garden. Alvorens we beginnen met het bespreken van een aantal modules.Web-garden. Je hebt dus de module ‘Main Menu’. Een template/layout op zijn beurt houdt al deze modules dan samen in een specifieke visuel vormgeving.be / www. ‘User Menu’. Deze posities zijn specifiek voor een bepaalde layout/template. Er zijn weerom meedere externe modules beschikbaar op het internet: Voorbeeld: Je kunt er een module vinden die een live-chat box op je website plaatst. De template ‘rhuk_milkyway’ is actief (zie ster bij ‘Default’) 131 . Alle beschikbare menu’ s vormen ook modules.©2007 www.

Web-garden.be / www.Web-garden. wat aangeeft dat er geen specifieke omkadering is zoals extra boord of afgeronde hoeken. Tussen haakjes staat er ‘none outline’.©2007 www.nl We klikken op ‘rhuk_milkyway’ Nu klikken we op “Preview’ (klik op bovenstaande afbeelding voor een vergrote versie) Dmv rode tekst zijn de posities binnen deze layout weergegeven. 132 . Bovenaan hebben we de positie ‘top’.

be / www.Web-garden. user3 en user4 De posities user1 en user2 zij hieronder weergegeven Nu kunnen we de verschillende modules bespreken Breadcrumbs Breadcrumbs is een navigatietool die de bezoeker vertelt waar hij zich op dit moment bevindt binnen de website. breadcrumb. user1. user2. left. user3 en user 4 Joomla heeft de volgende posities: left.Web-garden.©2007 www. footer. top. right. Voorbeeld: 133 .nl Verder zie je de posities : breadcrumb.

Hier is gekozen voor ‘Alle’ Bij ‘Module Parameters’ (rechterkolom).be / www. kun je aangeven dat de breadcrumb steeds moet beginnen met ‘Home’ (Show Home:Yes) Text for Home entry: De breadcrumb begint met in ons geval steeds met ‘Home’. De positie is ‘breadcrumb’.Web-garden.©2007 www. Footer Webdesigners verwijzen met ‘Footer’ steeds naar wat er onderaan een webpagina wordt geplaatst. Via ‘Menu Selection’ kun je aangeven bij welke menu’s de breadcrumb module moet worden gebruikt.nl De bezoeker heeft via de Home Page (Home) geklikt op ‘The News’ en vervolgens geklikt op het artikel ‘We are Volunteers’ (wij zijn vrijwilligers) In de Module Manager klikken we nu op ‘Breadcrumbs’ Je kunt er de desbetreffende module een ‘title’ (Title) geven.Web-garden. 134 . Maar in het plaats van het woord ‘Home’ zou je hier kunnen zetten ‘Beginpagina’.

nl Banners De banner wordt geplaatst in de positie ‘footer’.maw onderaan de pagina.Web-garden.. Header Text: Tekst die de banner voorafgaat Footer Text: Dit is tekst die mogelijks na de banner komt. Hier kun je aangeven of deze website zich moeten openen in hetzelfde venster als jou website. gevolgd door de andere banners. wordt hij/zij doorgelinkt naar de website van de adverteerder. -Sticky. 135 .©2007 www. De volgorde van tonen is gedefinieerd bij ‘banners’ -Sticky.be / www. Target: Als een bezoeker op de banner klikt. ordening: De banners gedefinieerd als ‘sticky’ worden eerst getoond. randomize: De banners gedefinieerd als ‘sticky’ worden eerst getoond. of als er een nieuw venster moet worden geopend (nieuw tabblad voor FF of IE7) Banner Client: Hier geef je de adverterende klant op (zie pagina 118) Randomize: Vrij vertaald “Volgorde”. De andere banners worden getoond in willekeurige volgorde.Web-garden.

136 .Web-garden.©2007 www. maw inclusief het bolletje of ander symbool -Legacy-Vertical: Dan krijg je alle links in het menu onder elkaar.nl Main Menu Het PHP programma mod_mainmenu wordt gebruikt voor het plaatsen en beheren van alle menu’s.be / www. Menu Style: -List: Dan krijg je alle links in het menu als een lijst. maar zonder de bolletjes of ander lijst symbool.Web-garden.

137 .be / www. waardoor hij mogelijks website inhoud kan toevoegen of aanpassen. Met Statistics kun je info geven betreffende je server.Web-garden. Met increase Counter kun je de het weergegeven aantal wat vervalsen ☺☺ Login Form Met het Login Form kan een gebruiker(user) zich inloggen. Met de Hit Counter kun je dus een bezoekersaantal weergeven op je site.Web-garden.©2007 www.nl -Legacy-Horizontal: Dan krijg je alle links in het menu op 1 horizontale lijn Statistics Zoals je kunt vast stellen is deze module niet actief bij installatie.

Greeting: Als de bezoeker inlogt kun je de tekst “Hello.nl Gewone bezoekers kunnen zich hier mogelijks registreren.Web-garden.©2007 www. Post-Text: Hier komt eventueel tekst die na de login form komt Voorbeeld: Login Redirection URL: Hier kies je waar de bezoeker/gebruiker naar wordt doorverbonden bij inloggen Logout Redirection URL: hier kies je waar de bezoeker naar toe moet als hij/zij uitlogt. Pre-Text: Dit is tekst die voor het login-form kom te staan.Web-garden.be / www. [username]” laten verschijnen 138 .

©2007 www. De correlatie is op basis van keywords die ingebracht worden in de metadata. gebruik makend van de ‘gebruikersnaam’ (username) of van de naam (name) Related Items Bij installatie van Joomla is deze module niet geactiveerd.Web-garden. Polls Hier activeer je de vertoning van Polls. 139 .be / www.Web-garden. Deze module heeft je de mogelijkheid om de titels van artikels te tonen die gerelateerd zijn aan een bepaald getoond artikel.nl Name username: Hier kun je kiezen of de begroeting gebeurt. Je heeft ook aan op welke pagina de poll terecht komt In bovenstaand voorbeeld dus alleen op de Home Page (Front Page) Who’s online (wie is online) Deze module geeft je de mogelijkheid de bezoeker te laten zien wie online is op dit moment.

voor een goede weergave van de afbeelding is het aangewezen dat alle afbeeldingen dezelfde afmeting hebben. 140 . Image folder: Hier geef je de map aan op de server waar de afbeeldingen staan. We kiezen hier voor ‘4: Random Images’ .Aanpassen van afmetingen doe je het best met een extern foto-bewerkings programma. Let wel: je begint de locatie dus niet met een’/’ teken Link: Je kunt er voor kiezen dat bezoekers op de afbeelding kunnen klikken.be / www. Dit betekent dat de willekeiruge afbeelding het meest onderaan in de rechterkolom van de site komt te staan Image Type: Hier kun je kiezen tussen gif. en zodoende doorverbonden worden naar een bepaalde URL. Order: Er zijn meerdere modules die rechts (right) worden geplaatst. .©2007 www. .nl Je kunt dus kiezen welke info je daarbij wil tonen. Hier kun je desbetreffende URL ingeven. Voorbeeld: images/stories . jpg of png.Web-garden. Met ‘order’ geef je de volgorde aan. Random Image Je kunt je website opfrissen door op bepaalde pagina’s afbeeldingen te plaatsen.Het is niet aangewezen om via HTML code de afmetingen van een afbeelding te veranderen. Daarbij wordt systematisch een andere afbeelding getoond. Vandaar het woord ‘random’ (willekeurig) Position: hierbij wordt er voor gekozen om de afbeelding rechts (right) te plaatsen. . Width(px)/Height(px): Hier kun je de breedte (width) en hoogte(height) van de afbeedling opgeven.Web-garden. Alle afbeeldingen die gebruikt worden voor het vertonen van een willekeurige (random) afbeelding moeten dus dezelfde extensie hebben.

nl Voorbeeld: Je kunt natuurlijk de titel ‘Random Image’ vervangen door een meer gepaste omschrijving. Newsflash Misschien is het je al opgevallen…maar bij je online website verschijnt er helemaal bovenaan de pagina.be / www. Syndication De Syndication module levert een RSS Feed aan. Deze functie wordt beheerd dmv de module ‘Newsflash’ 141 . die door bezokers kan gebruikt worden in hun RSS programma.Web-garden.©2007 www. Hier kun je op Wikipedia iets meer lezen betreffende RSS. De getoonde tekst is steeds anders als je een webpagina opnieuw oproept. Zo worden ze via RSS steeds op de hoogte gehouden van de laatste berichten op je website.Web-garden. steeds een stukje van een artikel.

Layout: Je kunt hier kiezen tussen een horozontale of verticale weergave.©2007 www. Category:Hier geef je de Category weer waar “NewsFlash” zijn stukjes van artikels moet halen.be / www.a. weergeven op de Home Page (Front Page). 142 . Article title: Moet de titel van het artikel worden weergegeven? # of articles? Hier vul je het aantal artikels (in de specifieke Category) in. Latest News (Laatste Nieuws) Dit is o.Web-garden.nl Position:Top Menu Assignment: Hier is er voor gekozen om de “NieuwsFlash” op alle pagina’s te laten zien.. De rubriek (module) ‘Latest News’ geeft de laatst gepubliceerde artikels weer.link: Moet er bij de ‘NieuwsFlash’ een link weergegeven worden waardoor de bezoeker de rest van het artikel kunnen lezen.Web-garden. Read more. waaruit Joomla kan kiezen.

©2007 www. Order: Hier je de volgorde bepalen Recently Added First: De meest recente staan van boven in het lijstje Section ID: Ga even terug naar Content>Section Manager Open de Section Manager Dan zie je in de laatste kolom dat iedere Section een ID nummer heeft.Web-garden. Count: Dit is het aantal recente artikels die moet worden weergegeven bij ‘Latest News’. 143 .Web-garden.be / www.nl Position: In dit geval ‘user1’.

dewelke gescheiden zijn door een komma. Search Deze module beheerst de “Search” (zoeken) functie op de website. Dit zijn de artikels die het meest zijn aangeklikt/bezocht door bezoekers.©2007 www. 144 .be / www.Web-garden.Web-garden.nl Dit ID nummer kun je nu inbrengen bij Section ID. Hier kan de bezoeker de website doorzoeken op basis van en door hem/haar ingebrachte term. Je kunt ook meerdere Section ID’s ingeven. Category ID: Idem als Section ID maar dan voor Category’s Popular De module Popular heeft een overzicht van de meest populaire artikels. Dan zal de module ‘Latest News’ specifiek nieuwe artikelen zoeken in die Section.

©2007 www.nl Box Width: Hier geef je de breedte (in pixels) aan van het zoekvenster. Hier hebben we search vervangen door ‘zoeken’ Search Button:Als je hier ‘Yes’ ingeeft dan krijg je dit: ER is hier een knop toegevoegd met de tekst ‘zo’ 145 .be / www.Web-garden. Text: Hier kun je een tekst ingeven die in het zoekvenster staat.Web-garden.

Web-garden. e-mail cloaking: Met deze module zorg je ervoor dat gebruikte e-mail adressen dmv Javascript versleuteld worden.©2007 www. alsook welke zijn geactiveerd. 146 . dan moet ‘Page Navigation’ geactiveerd zijn.be / www. Er is de beperking tot het activeren of deacitevern van de plug-in. moet ‘Rating’ geactiveerd zijn. de meest belangrijke uit. Ik neem er hier even.3 Plug in Manager Plug in’s zijn een stukje software die een bepaalde taak uitvoeren binnen Joomla. Als je klikt op Extension > Plug in Manager.nl III. Page Navigation: Onderaan een pagina zie je soms staan ‘Next’ (volgensde) en ‘Previous’ (vorige).Zo zijn deze adressen moeilijk opspoorbaar voor spammers. Code Hightlighter(GeSHi): Deze module is alleen interessant voor diegene die HTML of andere code willen verwerken in een tekst Pagebreak: Deze module heeft je de mogelijkheid om langere artikels ‘uit te smeren’ over meerdere pagina’s. Als je die functionaliteit ter beschikking wil. mijn inziens. Dit omdat bijvoorbeeld een artikel meerder pagina’s in beslag neemt. Rating: We hebben gedurende bovenstaande cursus aangegeven dat je een functie kunt toevoegen waarbij de bezoeker een beoordeling kan geven aan een artikel. Als je überhaupt van deze functie gebruik wil maken. Gmail: Indien ingesteld kan een Gmail gebruiker zich inloggen op je Joomla website via zijn Gmail gegevens.Web-garden. Meestal zijn er geen verdere specificaties op te geven. dan krijg je een overzicht van de geïnstalleerde plug-ins.E. Pagebreak zorgt er ook voor dat je een kleine inhoudstabel op de pagina’s krijgt die de bezoeker makkelijker navigeert binnen het lange artikel. en welke gedeactiveerd.

Web-garden.Web-garden.be / www. Image Dit is de module die het mogelijk maakt om bij de aanmaak van een artikel een afbeedling op te laden. TinyMCE 2.0: Dit is de editor die je reeds in diverse voorbeelden hebt zien verschijnen.©2007 www. 147 .nl Voorbeeld: No editor: Met deze module zorg je ervoor dat een gebruiker/user geen echte editor ter beschikking krijgt voor het aanmaken van een artikel. De gebruiker/user kan alleen “kale” tekst (zonder opmaak) creëren.

©2007 www. klik hier 148 . is het mogelijk om te ‘communiceren’ tussen Blogger en Joomla. ) de eigenschappen van deze Read more…(lees meer): Deze module moet geactiveerd zijn om de mogelijkheid te hebben ‘Read more (lees meer)’ toe te voegen aan een artikel.nl Vervolgens kun je via de afbeelding knop in de editor ( afbeelding veranderen.Web-garden. Blogger XML-RPC API: Met deze plug in.Web-garden. Voor meer info en tutorial.be / www.

Op het internet kun je diverse gratis templates terug vinden.be zullen we regelmatig links bij plaatsen van gevonden gratis templates.Web-garden.Web-garden.5 nog maar net zijn start blokken is vertrokken.E.5 nog beperkt. Op www.nl III.4 Template Manager De Template Manager heeft een overzicht van alle templates (layouts) die beschikbaar zijn. Dus bij de installatie van Joomla zie je dat er 2 templates (layouts) zijn mmegeleverd.be / www.Web-garden. Daar Joomla 1. is het aantal gratis templates voor Joomla 1.©2007 www. Het opladen van nieuwe templates gebeurt via de Install/Uninstall Manager 149 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful