You are on page 1of 2

SOALAN 4: Kemasukan pendatang tanpa izin ke negara kita sering menjadi topik perbincangan dalam media massa.

Barcincangkan kesan negatif kemasukan pendatang asing ke negara kita

Marcapada,negara kita kini dihangatkan lagi dengan kemasukan pendatang asing tanpa izin ke negara kita yang semakin berleluasa.Hal ini menyebabkan media massa menjadikan ianya suatu topik yang cukup hangat untuk dibincangkan di dalam surat khabar yang menjadi saluran informasi rakyat.Kemasukan pendatang asing ini sebenarnya memberikan pelbagai kesan negatif yang sangat berbahaya kepada sesebuah negara yang semakin membangun.

Antara kesan negatif yang pertama ialah pendatang asing sebenarnya mendatangkan pelbagai masalah.Kedatangan mereka ini menjadikan peningkatan kes-kes jenayah yang amat membimbangkan semua pihak.Contohnya kejadian mencuri barang-barang milik orang lain,merompak dan menceroboh masuk ke dalam rumah dan meragut.Perbuatan mereka ini dilakukan dek kerana kesempitan wang.Perbuatan mereka ini haruslah dicegah oleh pelbagai pihak untuk mengelakkan kejadian seperti ini terus berleluasa. Selain itu juga,kedatangan pendatang asing ini boleh membawa kepada pelbagai masalah untuk menyatukan kaum .Kedatangan mereka ini telah menyukarkan rakyat Malaysia yang berbilang bangsa untuk merapatkan hubungan kerana mereka sering membuat kekacauan. Di samping itu,kedatangan mereka ini telah menambahkan ramai penganggur di Malaysia.Hal ini kerana kemasukan buruh kurang mahir yang terlalu ramai ke

Pengeluaran wang yang diberikan oleh majikan kepada pekerjanya yang mungkin sebenarnya tiada passport Malaysia sebenarnya dapat membazirkan wang Negara kita.Ini sangat membahayakan Negara kita yang sedang maju dan membangun ini. Konklusinya.pihak kerajaan haruslah memastikan kemasukan pendatang tanpa izin dapat dikurangkan terutamanya pekerja asing. . Kesan negatif yang lain pula ialah.negara ini telah menyebabkan rakyat Malaysia hilang pekerjaan.ia dapat membazirkan wang negara.Ekonomi Malaysia juga akan mula merundum.