You are on page 1of 6

SCOALA GENERALA NR.

22 BRASOV

PROF. AVADANEI DUMITRU

OLIMPIADA DE BIOLOGIE
FAZA LOCALA 2006/2007

ITEMI CU ALEGERE SIMPLA SAU MULTIPLA

1. Care dintre urmatoarele afirmatii nu sunt corecte:
a. b. c. d. e. sinusurile sunt cavitati aflate in oasele craniului polipii sunt excrescente ale faringelui. bila nu contine fermenti. epiglota astupa intrarea in esofag. vitamina k este sintetizata de bacteriile din intestinal subtire.

2. Care din afirmatiile urmatoare sunt corecte: Factorii coagularii sangelui sunt:
a. plachetele sanguine b. hemoglobina c. fibrinogen d. limfocite e. hematii 3. Inspiratia este considerata un proces activ datorita: a. relaxarii diafragmei b. relaxarii musculaturii inspiratorii c. contractiei muschilor respiratori d. contractiei muschilor abdominali e. relaxarii muschilor abdominali 4. Circulatia limfatica: a. circulatia limfei se face de la periferie spre centru b. limfa se varsa in venele subclaviculare c. limfa contine 95% apa d. limfa se formeaza din lichidul intercelular e. limfa contine mai multe leucocite si hematii decat sangele

5. Respiratia celulara (interna):
a. b. c. d. se realizeaza prin inspiratie si expiratie se face la fel ca la nivelul alveolelor pulmonare oxigenul oxideaza lipidele si glucidele la nivel celular in urma oxidarilor celulare rezulta energie, dioxid de carbon si substante toxice. e. Reactile de oxidare se desfasoara simultan in alveole si celule.

e. c. se transforma in anticorpi sunt capabile de diapedeza contin factorii coagularii fac fagocitoza sunt mononucleate . aduc oxigen de la celule la alveolele pulmonare duc dioxidul de carbon de la alveole la celule aduc la alveole dioxid de carbon si duc oxigen la celule combinatiile dintre hemoglobina si cele doua gaze sunt stabile hemoglobina imprima culoarea rosie sangelui 10. Hematiile: a. sistolele dureaza mai mult decat diastolele d. c. c. b. este produs de glandele gastrice actioneaza in stomac transporta fizic alimentele contine mucina contine enzime si acid clorhidric 9. e. b. d.Neutrofilele: a. zgomotul sistolic este generat de inchiderea valvulelor de la baza arterelor b zgomotul diastolic este generat de inchiderea valvulelor atrioventriculare c. e. b.-2- 6. b. Laringele: a. d. c. e. d. d. c.Activitatea inimii: a. Ventilatia pulmonara ( schimbul respirator): a. d. zgomotele inimii sunt ascultate cu tensiometrul e. e. ciclul cardiac se numeste si revolutia cardiaca 11. b. cuprinde inspiratia cuprinde expiratia se realizeaza ritmic frecventa respiratorie este egala cu frecventa cardiaca ritmul respirator este de 18 respiratii/minut 8. spatiul dintre corzile vocale se numeste glota corzile inferioare au rol in producerea sunetelor cartilajul tiroid prezinta “marul lui Adam” comunica cu esofagul face legatura intre faringe si trahee 7. Sucul gastric: a.

pancreasul este cea mai mare glanda din corp b. sunt inveliti de doua pleure intre care se afla lichid pleural b. traheea este situata in continuarea esofagului b. d. c. plamanii au capilare aeriene stomacul se deschide in duoden pilorul leaga esofagul de stomac cardia leaga esofagul de stomac diafragma separa toracele de abdomen 16. b. c. I I I I 2/2 C 1/1 PM 2/2 M3/3 4/4 C 2/2 PM 4/4 M 3/3 4/4 C 1/1 PM 2/2 M 3/3 2/2 C 1/1 PM 4/4 M3/3 17. acini pulmonari si alveole c. Traheea si bronhiile: a. d. c.-312. Plamanii: a.Formula dentara definitive pentru ½ din maxilar si mandibula: a. bronhiolele nu contin inele cartilaginoase e. traheea este formata din inele cartilaginoase complete d. bronhiolele se deschid in alveolele pulmonare 15. incepe din Vs de unde pleaca artera pulmonara cu snage neoxigenat la plamani b. proteaza actioneaza asupra proteinelor c. incepe din Vd si se termina in As d. bila emulsioneaza grasimile d. sunt formati din lobi.Circulatia pulmonara (mica circulatie) a. b. mucoasa traheala are cili si glande cu mucus c. b. incepe din Vd si se termina in Ad . d. e. bronhiile principale sunt formate din inele cartilaginoase incomplete e. Care dintre afirmatiile urmatoare sunt corecte: a. incepe din As de unde pleaca aorta cu sange oxigenat in corp incepe din Vs de und epleaca aorta cu sange oxigenat in corp se termina in Ad unde se deschid cele doua vene cave incepe din Ad si se termina in Vs 18.lobuli. amilaza actioneaza asupra grasimilor 14. Glandele anexe digestive: a. plamanul drept este format din doi lobi si cel stang din trei lobi 13. lipazele actioneaza asupra glucidelor e. se termina in Ad unde sosesc venele pulmonare cu sange oxigenat c.Circulatia sistemica (marea circulatie) a. bronhia principala intra in plamani si se ramifica d.

Expiratia este rezultatul: a.Factorii de risc care produc boli cardiovasculare: a. c. b. c.Vitamine: a. radacina este strabatuta de canale cu vase de sange si nervi e. tutun. PM c.-4- 19. b. excesul de cafea. b. d.Capilarele: a.Surplusul de glucoza se depoziteaza sub forma de glicogen in: a. d. dentitia de lapte cuprinde I. f. alcool alimentatia bogata in grasimi sedentarismul si obezitatea stresul si diferite infectii pierderea elasticitatii arterelor prin depunerea de cholesterol 24. e. e. C. muschi tesutul adipos ficat celule pe peretii arterelor 22. Structura dintelui: a. e. in structura dintelui intra alveolele dentare b. d. d. dentitia definitiva nu are molari f. vitamina C se numeste antirahitica vitamina D se numeste antiscorbutica vitamina A se numeste antihemoragica vitaminele joaca rol de catalizatori citricele sunt bogate in viatamina A 23. impanzesc tot organismul si fac legatura intre artere si vene sunt de 50 de ori mai subtiri decat firul de par peretele lor este unistratificat sangele circula la nivelul lor cu viteza si presiune scazuta la nivelul lor au loc schimburile de substante intre sange si cellule 21. c. e. b. c. e. coroana dintelui este invelita de dentina d. d. c. radacina este invelita de cement . b. maririi volumului plamanilor scaderii presiunii aerului in plamani micsorarii volumului plamanilor puterii de contractie a inimii cresterii presiunii aerului din plamani maririi volumului cutiei toracice 20.

-5- Scrie un eseu cu tema : absorbtia intestinala. A fost transportat la spital unde I s-au facut analizele de laborator. cati l de sange a pierdut? . 6000 leucocite/mm3 de sange. defineste absorbtia intestinala specifica locul unde are loc care sunt nutrimentele si din ce factori nutritivi provin descrie traseul urmat de nutrimente in urma absorbtiei intestinale Rezolva urmatoarea problema: Un barbat cu grupa sanguina Ab. 2. 300000de trombocite pe mm3/sange 1. au fost gasite urmatoarele valori: 3900000hematii/mm3 de sange. respectand urmatorul plan: 1. 3. 4. In urma efectuarii analizelor. cati l de sange avea barbatul inainte de accident? 2. Rh negativ. si cu o greutate de 60kg. a pierdut in urma unui accident 20% l sange.

7. 6.3. ce afectiune indica analizele de laborator? care poate fi cauza acestei afectiuni? care valori ale elementelor figurate se inscriu in limitele normale? ce tip de grupa sanguina sa aiba sangele transfuzat? ce Rh trebuie sa aiba sangele transfuzat? BAREM DE EVALUARE ITEMII=66 DE PUNCTE (23X2=66) ESEUL=14 PUNCTE PROBLEMA=20 PUNCTE TOTAL=100 PUNCTE CALIFICAREA IN FAZA SUPERIOARA 90-100 PUNCTE . 5. 4.