Baca doa akhir tahun dosa-dosa yang lalu).

Selepas waktu Asar hari terakhir bulan Zulhijjah (Allah akan ampunkan segala

Baca doa awal tahun - Apabila masuk waktu Maghrib hari terakhir bulan Zulhijjah (Allah akan mengutuskan dua malaikat agar kita terpelihara dari melakukan maksiat). 1 10 Muharram adalah disunatkan berpuasa. 16 perkara yang sunat dilakukan pada hari yang ke 10 Muharram 1. Selepas waktu Asar hari yang ke 9 Muharram Ambil satu bekas yang berisi air dan dibacakan surah Al-Fatihah sebanyak 7 kali (Ap abi la sampai bacaan kita pada ayat Iyya kanak budu kita berdoa di dalam hati tentang hajat kita terutamanya untuk anak-anak. Kemudian air tersebut disapukan ke muka anak-anak ataupun diberi minum. 2. Puasa sunat pada hari 9 Muharram (Tasua ) dan 10 Muharram (Asaura). Pahalanya adalah seperti 10 ribu kali mengerjakan haji dan 10 ribu kali mengerjakan umrah. 3. Menyapu kepala anak yatim. Caranya ialah dari bahagian belakang kepala ke hadapan. Allah akan mengangkat darjat kita. 4. Memberi makan kepada orang yang berpuasa. Pahalanya adalah sama seperti memberi makan kepada semua umat Muhammad. 5. Mandi sunat. Allah akan menghilangkan penyakit-penyakit/jauhkan dari penyakit. 6. Menziarahi rumah orang alim. 7. Menziarahi orang sakit. Sama seperti kita menziarahi seluruh anak Adam 8. Melebihkan perbelanjaan dari hari biasa/Meluaskan nafkah keluarga. 9. Bercelak mata Boleh menghindarkan dari sakit mata 10. Menziarahi kaum keluarga 11. Mengerat kuku 12. Membaca surah Al-Ikhlas sebanyak 1 ribu kali. Allah akan memandang dengan belas kasihan. 13. Sembahyang sunat 4 rakaat 2 salam (2 rakaat x 2). (Sahaja aku sembahyang sunat mutlak 2

Allah akan mengampunkan dosa 50 tahun yang lalu 14. Hai anak Adam : Engkau berlari-lari atas belakangku dan engkau akan kembali ke dalam perutku. . 16. . daripada berakhlak buruk kepada berakhlak mulia dan daripada tidak bertakwa kepada bertakwa kepada Allah. dan engkau bersukaria di belakangku. dan berjalan engkau dalam berjemaah di atas belakangku dan duduk engkau seorang diri dalam perutku. engkau akan berdukacita di dalam perutku. bhwsanya bumi menyeru tiap hari denga 10 kalimah: berkata ia. dan aku rumah tanah maka carilah hamparan dengan melakukan amal salih.rakaat kerana Allah Taala) Baca surah Al-Ikhlas 15 kali bagi 1 rakaat. 15. dan engkau takabbur di atas belakangku. Beri makan/pakaian kepada fakir miskin. Banyakkan bersedekah. bahawa kubur menyeru tiap-tiap hari lima seruan : Aku rumah seorang diri. maka di belakangku perbanyakkan berkata dengan kalimah :. Sabda Nabi saw : ³Orang yang melakukan hijrah yang sebenar ialah yang meninggalkan perkara yang dilarang oleh Allah´. ( Riwayat Imam al-Bukhari dan Muslim). nikmal maula wanikmalnasir) sebanyak 70 kali Telah berkata Anas bin Malik RA. dan engkau makan haram di belakangku maka engkau akan dimakan oleh ulat dalam perutku. dan engkau durhaka di atas belakangku dan engkau akan diazab di dalam perutku. andai mengasihi orang setengah daripada akal. Engkau berjalan bersukacita di atas belakangku dan engkau jatuh dukacita di dalam perutku. maka carilah penawarnya iaitu dengan membanyakkan membaca dan menumpahkan air mata. maka carilah lampu iaitu dengan menunaikan sembahyang malam.Pandai bertanya setengah daripada ilmu dan pandai merancang setengah daripada sumber rezeki = Umar bin Khattab =Melakukan Perubahan ke Arah Kebaikan Hijrah di sini dengan maksud berubah daripada melakukan kejahatan kepada kebaikan. dan aku rumah ular. engkau akan hina dalam perutku. dan aku rumah so alan Munkar dan Nakir. supaya engkau boleh menjawab akan dia. Dan tersebut dalam hadis. Hijrah sebegini akan terus berkekalan sehingga hari kiamat. Allah akan beri balasan 70 kali ganda semasa di dalam syurga. dan berjalan engkau dalam cahaya di atas belakangku dan engkau duduk engkau dalam gelap gelita dalam perutku. dan engkau tertawa-tawa di belakangku dan engkau akan menangis di dalam perutku. Allah akan menggandakan pahala 1 kepada 700. Berzikir (Hasbi Allahu wanikmalwakil. dan aku rumah kelam (gelap). maka hendaklah jadikan barang yang menjinakkan akan dikau iaitu banyakkan membaca Al-Quran.

Kepada orang Kristian itu si miskin minta sedekah. Suatu hari kebetulan hari Asyura' datanglah seorang miskin meminta sedekah. ia melintas di depan seorang kristian sedang duduk-duduk di hadapan rumahnya. "Datanglah selepas waktu zohor!" Selepas sembahyang zohor orang miskin itu pun datang demi memenuhi janjinya." Qadhi menjawab. sambil menerangkan keutamaan dan kisah-kisah hari Asyura'. Sayangnya si Qadhi kaya itu tidak menepati janjinya dan menyuruh si miskin datang lagi selepas sembahyang Asar." Si Kristian bertanya.Sambutan Ma¶al Hijrah moga2 disusuli dengan perubahan sikap dalam diri setiap individu muslim dan kita ke arah yang lebih baik. Demi kehormatan dan kemuliaan hari ini. kata si miskin. ternyata si Qadhi tidak memberikan apa-apa. "Katakan apa hajatmu padaku!" . lima potong daging dan duit dua dirham. Rupanya orang Kristian itu sangat tertarik mendengar cerita si peminta sedekah dan hatinya berkenan untuk memberi sedekah. "Hari apakah hari ini?" "Hari ini hari Asyura". Berkatalah si miskin tadi. maka berilah saya sedekah sekadarnya berupa sepuluh keping roti. "Tuan. "Wahai tuan Qadhi. Di waktu si miskin jalan mencari-cari. adalah saya seorang miskin yang mempunyai tanggungan keluarga. insyaAllah KISAH SEORANG KRISTIAN MASUK ISLAM BERKAT MEMULIAKAN ASYURA' Undur Depan -------------------------------------------------------------------------------- Alkisah disebutkan bahawa di kota Array terdapat Qadhi yang kaya-raya. saya meminta pertolongan daripada tuan. Maka beredarlah simiskin dari rumah si Qadhi dengan penuh kecewa. demi keagungan dan kebesaran hari ini berilah saya sedekah untuk menyara keluarga saya. Berkata si Kristian. Apabila dia datang selepas waktu yang dijanjikan untuk kali keduanya itu.

"Mengapa anda begitu kedekut. . "Ketahuilah wahai Qadhi. lima ketul daging dan wang dua dirham saja. tiba-tiba tersergam di hadapan matanya dua buah bangunan yang cantik." Dengan segera ia memberi si peminta sedekah semua keperluan yang dimintanya. Adapun Qadhi yang kedekut telah bermimpi di dalam tidurnya. Sebuah bangunan diperbuat dari batu-bata bersalut emas dan sebuah lagi diperbuat daripada yaqut yang berkilau-kilauan warnanya. Kini bangunan itu dimiliki oleh seorang Kristian. sesungguhnya amal baik yang diterima oleh Allah tidak dapat diperjual-belikan sekalipun dengan harga bumi serta seisinya. "Saya memerlukan sepuluh keping roti. sedangkan anda bukan seorang Islam?" Ketika itu juga orang Kristian itu membuang tanda salibnya dan mengucapkan dua kalimah syahadat serta mengakui kebenaran agama yang dibawa oleh Nabi Muhammad S. "Juallah amal itu kepadaku dengan harga seratus ribu dirham. Kata Qadhi. Ia bertanya. "Amal apakah gerangan yang kau buat semalam hingga kau dapat pahala dua buah bangunan yang sangat cantik?" Orang Kristian itu pun menceritakan tentang amal yang diperbuatnya bahawa ia telah bersedekah kepada fakir miskin yang memerlukannya pada hari Asyura' itu. untuk siapa bangunan yang sangat cantik ini?" Terdengar jawapan." Apabila Qadhi bangun dari tidurnya. "Ya Tuhan. Sebaik saja ia mengangkat kepala.Berkata si peminta sedekah. "Angkat kepalamu!" kata suara dalam mimpinya. "Semua bangunan ini adalah untuk kamu andaikan saja kamu mahu memenuhi hajat si peminta sedekah itu. ia pun pergi kepada Kristian yang dimaksudkan dalam mimpinya. Qadhi bertanya kepada si Kristian." Kata si Kristian." Kata Qadhi.A.W. Si peminta sedekah pun balik dengan gembira kepada keluarganya.

(1:4) yg menguasai di Hari Pembalasan (1:5) Hanya Engkaulah yg kami sembah. Ya. Allah tulis padanya pahala seperti mana beribadat selama 2 tahun. maka Allah akan memberikan kpdnya pahala 10. maka Allah akan menaikkan dgn rambut satu darjat. Rasulullah. (1:7) (yaitu) Jalan org2 yg telah Engkau beri ni'mat kpd mrk. (Al Baqarah 91). Amin AWAL MUHARRAM Wahai Tuhanku.Pada asasnya.000 org Haji dan Umrah. Jumaat & Sabtu. Brgsiapa yg berpuasa pd hari Assyuuraa' yakni 10 Muharram. DIANTARA AMALAN YG DISUNATKAN DLM BULAN MUHARAM : 1. (1:6) Tunjukilah kami jalan yg lurus. dan barangsiapa yg puasa pada hari Assyuuraa'. 2.Sejak pemansuhan itu. Banyakkan amal ibadat seperti solat sunat. & hanya kpd Engkaulah kami meminta pertolongan.(1:1) Dgn menyebut nama Allah yg Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. 3. Berpuasa. Dan brgsiapa yg memberi buka puasa org mukmin yg berpuasa pd hari Assyuuraa'. dan mengenyangkan perut mereka. Maksud Hadis:Brgsiapa berpuasa satu hari dalam bulan Muharram pahalanya seumpama berpuasa 30 tahun. (1:3) Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Sahabat bertanya. Jawab Rasulullah: Benar!. Sebelum Hijrah Rasulallah dari Mekah ke Yathrib kiraan bulan dibuat mengikut tahun masihi. .000 malaikat. maka akan diberikan pahala 10. & hubungkanlah daku dgn orang2 yg Sholeh [Al-Syura':83] Muharram merupakan bulan pertama dalam tahun Islam (Hijrah). maka seolah2 memberi buka puasa semua umat Muhammad SAW. dan siapa yg mengusap kepala anak yatim pada hari Assyuuraa'. Maksud Hadis:brgsiapa yg berpuasa tiga hari dalam bulan Muharram iaitu hari Khamis. (1:2) Segala puji bagi Allah. Tuhan semesta alam. Berdoa awal tahun pada 1 Muharram selepas Maghrib 3X Abul-Laits Asssamarqandi meriwayatkan dgn sanadnya dr Ibnu Abbas RA berkata: Nabi SAW bersabda yg bermaksud. zikir & sebagainya. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Mekah. berikanlah daku ilmu hikmah. Allah telah melebihkan hari Assyuuraa' dari lain-lain hari. 000 org mati syahid. Hijrah Rasulullah telah memberi kesan besar kepada Islam samada dari sudut dakwah Rasulullah. dan 10. Muharram membawa maksud "diharamkan" atau "dipantang" iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Berdoa akhir tahun pada hari terakhir bulan Zulhijjah selepas Asar sebanyak 3X 4. bukan (jalan) mrk yg dimurkai & bukan (pula jalan) mrk yg sesat. ukhuwwah & syiar Islam itu sendiri. umat Islam boleh melaksanakan tugas & ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan tersebut.

7.Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang redha. berkata. 2. Bersedekah.Tidak sakit (sakit berat) pd tahun itu. Bahawa siapa yg melapangkan pada keluarganya pada hari Assyuuraa'. Fadilatnya . Jawab mereka. Fadilatnya .a. 6. Fadilatnya . Dan ia pula hari turunnya Nabi Nuh dari perahunya. Maka ia berpuasa syukur.Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya. Menunjukkan orang sesat. Sembahyang sunat empat rakaat.Allah telah menjadikan langit dan bumi pada hari Assyuuraa'.Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bg tiap2 rambut yg disapunya. Memuliakan fakir miskin. "Kami lebih layak mengikuti jejak Musa dari kamu". Melapangkan masa/belanja anak isteri.Allah akan melapangkan hidupnya pd tahun ini. Bercelak. Menahan marah.000X. Said bin Jubair dari Ibn Abbas r. 4.Tidak akan sakit mata pada tahun itu. Lafaz niat: "Shj aku mandi sunat hari Asyura krn Allah Taala. Fadilatnya.Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.Tidak mati pada . menyuruh sahabat supaya berpuasa. Fadilatnya ." 9.Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah di akhirat nanti. Lafaz niat: "Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala. Maka mereka berpuasa. dan menyembuhkan bala Nabi Ayyub pada hari Assyuuraa' dan Allah memberi taubat kepada Adam pada hari Assyuuraa'. "Hari itu Allah memenangkan Nabi Musa a.s. 8.Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya. Fadilatnya . dan menenggelamkan Fir'aun pada hari Assyuuraa'. Menyapu/mengusap kepala anak yatim. dan juga kembalinya kerajaan Nabi Sulaiman pada hari Assyuuraa'. dan menjadikan Adam juga Hawa pada hari Assyuuraa'. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini. mendapatkan kaum Yahudi puasa pada hari Assyuuraa'. Membaca "has biallahhu wa nik mal wa keel. Fadilatnya . Fadilatnya . Mandi Sunat. maka Nabi SAW. dan Allah menyelamatkan dari api neraka pada hari Assyuuraa'. Ketika Nabi SAW. 10. 11. Fadilatnya . maka tanya kepada mereka tentang itu. 3. maka Allah akan meluaskan rezekinya sepanjang tahun itu. 5.. Fadilatnya . Hari Assyuuraa' ialah hari diterimanya taubatnya Nabi Adam. nikmal maula wa nikmannaseer".Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.s.Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. dari Bani Israil terhadap Fir'aun dan kaumnya. Fadilatnya . Maka sabda Nabi SAW. baru hijrah ke Madinah. engkau berpuasalah pada hari Assyuuraa'. AMALAN SUNAT PADA 10 MUHARRAM Empat belas perkara sunat dilakukan pada hari Asyura (10 Muharram): 1. Memelihara kehormatan diri. dan ia pula hari tenggelamnya Fir'aun dan terbelahnya laut bagi Nabi Musa a. kerana itu jika dapat. dan diampunkan dosa Nabi Daud pada hari Assyuuraa'. Maka kami puasa kerana mengagungkan hari ini". dan menjadikan Syurga serta memasukkan Adam di syurga pada hari Assyuuraa'. dan Bani Israil. 12. Abul-Laits meriwayatkan dgn sanadnya dari Muhammad bin Maisarah berkata." Pada rakaat pertama dan kedua selepas Fatihah dibaca Qulhuwallah 11X. Membaca Qulhuwallah hingga akhir 1. dan akan terjadi Qiyamat pada hari Assyuuraa' Abul-Laits meriwayatkan dgn sanadnya dari Ikrimah berkata. Fadilatnya .

Pada hari ini Allah melepaskan Bani Israil dari musuh mereka. Baginda juga berpuasa pd hari asyura & menyuruh org lain berpuasa juga".w. Niat . Jawab mereka. "semoga dapat menghapus dosa tahun yg lalu".a. katanya "Biasanya org Quraisy pada masa jahiliah berpuasa pada hari asyura & Nabi s.a. "Berpuasa kamu pada hari ke sembilan dan sepuluh Muharam dan jangan meniru cara orang-orang Yahudi.." Bersabda Rasulullah SAW : "Sesiapa yg berpuasa pada 10 Muharram maka ALLAH anugerahkan pahala 10 ribu ibadah para Malaikat.w.a. Nabi pun bertanya. tiba di Madinah.a. 14. pun berpuasa." (HR Al Baihaqi ) Bersabda Rasulullah SAW: Sesiapa yg berpuasa sehari dlm bulan Muharram maka baginya menyamai 30 hari berpuasa. bersabda. Fadhilat . "Hari ini ialah hari yg baik.(Sahih Muslim) Dari Aisyah r. katanya Rasulullah s. ditanya org tentang puasa hari arafah. kerana itu Nabi Musa berpuasa kerananya". Menjamu orang berbuka puasa. Ketika Baginda tiba di Madinah. ketika Nabi s. bersabda.a. katanya Rasulullah s.w.Diberi pahala seribu kali Haji. "Semoga dapat menghapus dosa tahun yg lalu dan yg akan datang". "Brgsiapa yg berpuasa pada hari Asyura adalah seperti berpuasa setahun & siapa yg bersedekah pd hari Asyura adalah bagiku bersedekah setahun. Sabda Nabi. dan dikurniakan pahala 10 ribu pahala Haji dan Umrah" Bersabda Rasulullah SAW : "Sesiapa yg melapangkan kesempitan keluarganya pada 10 Muharram maka ALLAH melapangkan kesempitannya sepanjang tahun tersebut. (Sahih Bukhari) Rasulullah s. seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya daripada neraka.a.a. Oleh itu Nabi berpuasa dan menyuruh org lain berpuasa pada hari asyura.a. Jawab baginda. Puasa.Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa."Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala. (Sahih Muslim) Dari Ibnu Abbas r." Fadilat .tahun ini." Bersabda Rasulullah SAW "Seafdhal-afdhal puasa selepas puasa Ramadhan ialah puasa dalam bulan Muharram dan seafdhal-afdhal solat selepas solat fardhu ialah solat pada 1/3 malam 10 Muharram" Bertanya para sahabat : "Wahai Rasulullah ! Apakah kelebihan 10 Muharram berbanding dgn . "Aku lebih berhak daripada kamu dgn Musa"." (HR Albazzar) Dari Abu Qatadah Al-Anshari r. "Seutama2 puasa sesudah puasa bulan Ramadan ialah puasa bulan Muharram dan seutama-utama solat sesudah solat fardu ialah solat malam". dan dikurniakan pahala 10 ribu syuhada' (mati syahid). "Hari apa ini ?". Kemudian Nabi ditanya pula tentang puasa hari asyura.w. (Sahih Muslim) Abu Musa Al Madani meriwayatkan dari Ibnu Umar r. katanya. Dari Abu Hurairah r. 13.a. .a.w. Jawab baginda. Baginda melihat org yahudi berpuasa pada hari asyura.

dan kamu sekalian tidak mahu memberikannya.ALLAH menciptakan gunung-ganang pada 10 Muharram .Awal-awal hujan yg turun dari langit pada 10 Muharram . dan berkatalah kepada Kami tangan mereka dan memberi kesaksian kaki-kaki mereka terhadap apa yg dahulu mereka usahakan'. yg bermaksud ««`Pada hari Kami tutup mulut mereka.Diciptakan lautan pada 10 Muharram . hari Asyura¶.Disembuhkan penyakit Ayub a.hari2 yg lain ?" Sabdanya : . diambil copy n paste dari sumber2 lain2 .s. daripada tenggelam pada 10 Muharram " Ketahuilah dengan mengingati Allah.s. Jika kalian bakhil dengan sedekah.. insyaAllah . dari api Namrud pada 10 Muharram .Diselamatkan Ibrahim a.. LAA HAULAWALA QUWWATAILLA BILLAH ada kesilapan harap beri teguran .ALLAH menciptakan langit.Diterima taubat Adam a. daripada perut ikan Nun pada 10 Muharram .Diselamatkan bahtera Nuh a. dan malam Jumaat. malam Nisfu Sya¶ban. dari sembelihan pada 10 Muharram .s.s. pada 10 Muharram .Awal-awal rahmat diturunkan pada 10 Muharram .s.Dimasukkan Adam a.Dikeluarkan Idris a.s.s. Dia-lah yang telah menentukan taqdir-taqdir dan mengatur sebab-sebabnya. Sebagaimana Ibnu Abbas ra mengatakan: ³Jika datang Hari Raya. bintang dan sebagainya pada 10 Muharram . pada 10 Muharram . pada 10 Muharram .Diangkat Isa a.Dilahirkan Ibrahim a. ke langit pada 10 Muharram . pada 10 Muharram . Sesungguhnya Allah SWT menakdirkan kebaikan dan keburukan dan sebab-sebab di antara keduanya.s. sila rujuk yg lebih arif .. Lailatul Qadar. pada 10 Muharram .s. hati akan menjadi terang" (Ar-Ra'd:28) Firman Allah SWT didalam surah Yasin ayat 65. Wallahua'lam.Diciptakan Arasy pada 10 Muharram .s.Diampunkan dosa Daud a..s.Dianugerahkan tahta kerajaan kepada Sulaiman a..Diciptakan Adam a. sebab kami memberikan sedekah.Dilahirkan Isa a. pada 10 Muharram . hari Jumaat yang pertama dari bulan Rajab.s. roh-rohnya para mayat semua keluar dari kubur mereka dan mereka semua berdiri di pintu-pintu rumahnya seraya berkata: ³Belas kasihanlah kamu semua kepada kami di malam yang berkah ini dengan sedekah satu suap.Diciptakan papan tulis (Luh Mahfuz) pada 10 Muharram . pada 10 Muharram . ke dalam syurga pada 10 Muharram .Diselamatkan anaknya Ismail a.s. maka hendaklah kalian mengingat kami dengan bacaan surah AlFatihah di malam yang penuh keberkahan ini.Ditenggelamkan Fir'aun pada 10 Muharram .Diciptakan Qalam (pena untuk menulis amal manusia) pada 10 Muharram .

"Berpuasalah pada Hari Asyura dan perbezakan (diri kalian) dengan org2 Yahudi dengan berpuasa juga sehari sebelum atau sesudahnya". Persoalan & Perbincangan ..untuk doa akhir tahun dan doa awal Muharram . sila dapatkan melalui pencarian Google . Baginda lalu berpuasa dan mengarahkan (para sahabat) untuk turut berpuasa. Hari ini adalah hari dimana Allah SWT menyelamatkan Bani Israil daripada musuhmusuh mereka lalu Nabi Musa as berpuasa pada hari tersebut. baginda mendapati bahawa orang-orang Yahudi berpuasa pada Hari Asyura'. Adapun puasa Hari Asyura pula. mereka menjawab. Apabila ditanya.. dapat menghapuskan dosa setahun sebelumnya" 2) Puasa Thosu'ah (9 Muharram) Selain daripada puasa pada hari Asyura (10 Muharram). "Maka aku lebih berhak dengan Nabi Musa daripada kamu". Nabi SAW bersabda.. Fadhilatnya Diampunkan dosa-dosa yang dilakukan selama setahun yang lalu. umat Islam juga disunatkan berpuasa pada Hari Thosu'ah iaitu 9 Muharram (atau sehari sesudahnya 11hb Muharram). Nabi SAW kemudian bersabda. "Puasa pada Hari Arafah dapat menghapuskan dosa setahun sebelum dan setahun sesudahnya. Nabi SAW bersabda.." Maka dianjurkan bagi kita supaya berpuasa sunat pada Hari Asyura' iaitu pada 10 hb Muharram. "Hari ini adalah hari kemenangan. Tujuan kita berpuasa adalah sebagai mengikut sunnah Nabi SAW berpuasa yang berpuasa pada hari tersebut. "Sewaktu Nabi SAW tiba di Madinah. maaf sila cuba mengamal apa yg dimudakan Allah kepada kita insyaAllah moga2 dirahmati-NYA Wallahua'lam. Antara Amalan Pada Bulan Muharram 1) Puasa Asyura (10 Muharram) Diriwayatkan daripada Ibn Abbas.

fadhilat-fadhilat membaca doa tersebut yang masyur sebenarnya bukanlah daripada katakata Rasulullah SAW. syaitan akan berkata : "Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Adakah doa-doa tertentu yang disunatkan untuk dibaca pada awal dan akhir tahun dan apakah fadhilatfadhilatnya? Secara umumnya. Dengan sebab membaca doa ini. Begitu juga. Maka sekiranya demikian. Muhammad Abdus Salam as-Shuqairy dan Dr. ***** ***** ***** Al Imam Abu Syamah. Namun. Antara fadhilat yang tidak benar tetapi tersebar dengan meluas adalah sebagai berikut: ***** ***** ***** Sesiapa yang membaca Doa Akhir Tahun (yang telah disediakan ini). Syaitan berkata: "Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan". . Mereka menekankan bahawa dakwaan tentang fadhilat doa itu sememangnya adalah palsu dan bukan daripada Rasulullah SAW. kita berpuasa sebagai puasa sunat Hari Khamis. atau para Taabiin. para sahabat. tiada doa khusus yang disunatkan untuk dibaca pada Awal atau Akhir Tahun. Bahkan mereka menyatakan bahawa fadhilat doa ini tidak terdapat didalam kitab-kitab hadith yang bersanad atau kitab-kitab hadith maudhu aat (palsu). Jamaluddin al-Qhasimy. Allah ampunkan dosanya setahun" Sesiapa yang membaca Doa Awal Tahun ini.Adakah kita disunatkan berpuasa sunat pada 1 Muharram? Kita tidak disunatkan untuk berpuasa sunat pada 1hb Muharram kecuali sekiranya hari itu jatuh pada Hari Isnin atau Khamis dan memang telah menjadi amalan kebiasaan kita untuk berpuasa pada setiap Hari Isnin dan Khamis. Bakr Abu Zaid didalam kitab-kitab mereka menyatakan bahawa doa awal dan akhir tahun tidak tsabit daripada Nabi SAW. umat Islam memang digalakkan agar sentiasa memperbanyakkan doa di dalam menjalani kehidupan ini.

Kita secara umumnya memang di galakkan untuk memperbanyakkan doa. bolehlah melakukannya asalkan tidak meng'itiqadkan dengan itiqad-itiqad yang salah. perkara sebegini tidaklah harus menjadikan sebab perpecahan dikalangan umat islam. Sesiapa yang ingin berdoa pada waktu-waktu tertentu.Namun. Wallahu 'alam .