Cum să faci bani încă din adolescenţă

Cum să faci bani încă din adolescenţă de Luca Dezmir

1

Cum să faci bani încă din adolescenţă

Cuprins
Introducere Cum să începi Povestea unei cariere Care este scopul / visul / ţelul vieţii tale? Informaţiile înseamnă putere Porneşte acum! Monetizează şi creeaza surse de venit pasiv Bonus: cele mai puternice elemente ale succesului

2

Cum să faci bani încă din adolescenţă

Introducere

Introducere
E foarte nasol şi o ştiu din experienţă proprie:
să fii adolescent şi să nu ai banii tăi e naşpa. Sigur, poate î i dau părin ii ceva bani de buzunar, e posibil să mai primeşti ceva de la bunici, unii tineri au acces la aloca ia de stat (atât cât e ea). Toate aceste surse de venit sunt O.K. până la un punct, dar au două probleme majore: 1. nu sunt banii tăi cu adevărat deci nu ai drepturi totale asupra lor 2. sunt insuficien i pentru nevoile normale ale unui adolescent Aceşti doi ghimpi de care te împungi pe tot parcursul adolescen ei î i creează o stare de tensiune interioară, chiar dacă tu nu î i dai seama de ea. Cu atât mai mult cu cât nu o conştientizezi, ea devine şi mai periculoasă. Sim i că ceva nu este în ordine, î i dai seama că eşti supărat sau nervos pe ceva dar nu reuşeşti să pui degetul pe rană. Lipsa banilor proprii reprezintă una din problemele trecute cu vederea în adolescen ă. O problemă nerezolvată are talentul de a se transforma într-o problemă şi mai mare, de asemenea nerezolvată. Cum spune una din legile lui Murphy

"Lucrurile lăsate singure, evoluează din rău în mai rău.."
Prima dată trebuie să recunoşti că ai o problemă (lipsa banilor făcu i de tine, în cantită i suficiente, în timpul adolescen ei) şi apoi să- i faci un plan ca să o rezolvi. Următorul pas este să treci la ac iune. Eşti gata să

3

Cum să faci bani încă din adolescenţă

Introducere citeşti mai departe?
Cum să faci bani încă din adolescenţă
În primul rând trebuie să te avertizez: citind aceste rânduri, n-o să găseşti ’scheme secrete’, ‘planuri bombă’ cu care ‘dai lovitura' sau ‘dai un tun’. Nu e vorba de bani făcu i pe internet, dând click aiurea pe bannere sau alte chestii de-astea. E plin internetul de ele şi după părerea mea nu fac cât o ceapă degerată. Cel pu in, chiar şi degerată, o ceapă po i s-o foloseşti la ceva. Cu toate acestea, la final, după ce vei citi toate capitolele, vei avea un plan clar, pe puncte, care î i va spune cu exactitate care sunt etapele şi ce trebuie să faci pentru a avea bani încă din adolescen ă. Desigur, detaliile planului le vei stabili chiar tu, pentru că fiecare dintre noi este diferit şi are alte visuri. Visul meu este să învă cât mai multă lume cum se fac banii. Sunt sigur că visul tău e altul şi este cu siguran ă mai important pentru tine, pentru că este visul tău. Ca atare, planul se va adapta visului (vom vorbi despre asta mai încolo). Dar vei avea un plan. Odată planul făcut, trebuie să-l pui în aplicare. Apoi să-l modifici în func ie de rezultate. Î i spun dinainte: vei face greşeli, te vei poticni. E normal şi e foarte important să în elegi un lucru, pe care i-l voi scrie separat:

Doar din greşeli vei învă a!
Ca atare, atunci când ai greşit trebuie să te bucuri, să- i zici: uite încă o ocazie din care voi învă a, iar tot ce învă mă aduce mai aproape de visul meu.

4

numai din experien ă personală) să adaptezi planul la personalitatea şi visul tău să pui planul în aplicare să greşeşti şi să înve i din greşeli iar la fiecare greşeală să modifici planul pentru a-l face mai eficient să o iei de la capăt (ac iune-greşeală-modificarea planului-ac iune) să fii tot mai bun la îndeplinirea planului (tot mai pu ine greşeli) să culegi o groază de bani care vor veni de pe urma îndeplinirii planului de ac iune Ştiu. Dar nu se poate altfel.Cum să faci bani încă din adolescenţă Introducere Ştiu că sună foarte ciudat. Dar î i garantez că dacă urmezi paşii de mai sus vei fi un învingător. după două note de acest gen profesorii î i pun eticheta ‘tâmpit’ şi uite aşa încep problemele. muncind pentru tine Deşi majoritatea î i vor spune că varianta 1 e mai sigură şi mai convenabilă. muncind pentru al ii 2. Ştiu că î i e foarte greu. eu (ca de obicei) voi spune 5 . e diferit de chestiile auzite de la prieteni şi de multe prostii care se afla în căr i sau (mai ales) pe internet. pentru că scoala te înva ă exact invers: dacă greşeşti eşti penalizat. Nu te mai bat mult la cap pentru că ştiu. pregăteşte-te să: • • • • • • • înve i care sunt liniile planului. Doar un lucru î i mai spun: banii se fac în două feluri (mari şi late): 1. Iei o notă proastă. pentru că aceşti paşi i-am urmat şi eu iar succesul pe care îl trăiesc astăzi se datorează planului. vrei să faci bani. plan testat de mine personal şi care mi-a adus succesul din ziua de azi (nu vorbesc din auzite. Ca atare. obişnuin ele vechi sunt dificil de înlocuit. Trebuie să ui i aceste lucruri şi să tratezi greşelile altfel.

6 .Cum să faci bani încă din adolescenţă Introducere contrariul: fugi de a muncii pentru al ii cum fuge dracul de tămâie. despre care voi vorbi în capitolul următor. cel pu in o lună. la sfârşitul căreia vei ştii mai multe despre cum se fac banii cu adevărat decât ştiu mul i oameni. poate chiar şi părin ii tăi. Să pornim la drum! pentru al ii. Pe de altă parte. Pregăteşte-te pentru o călătorie interesantă. O experien ă care e necesară. pentru a vedea ce nasol e. î i recomand să munceşti Atât deocamdată.

indiferent care au fost acestea. Începutul ei înseamnă că va trebui să te angajezi ‘la patron’. doar pentru ‘casă şi masă’ sau pe bani pu ini Nu se poate altfel. Şi ca orice ucenicie. Chiar şi în firmele cele mai mari. A porni pe drumul care te duce spre independen a financiară înseamnă a începe o ucenicie. iar institu ia uceniciei s-a perpetuat până în zilele noastre. • • • • Primii paşi sunt deosebit de importan i. ea presupune mai multe lucruri: trebuie să înve i ‘meseria’ vei avea pozi ia cea mai mică în cadrul organiza iei (cu toate dezavantajele care sunt legate de această situa ie) vei începe cu lucrurile simple. Acest lucru este important din mai multe motive: • • vei cunoaşte din experien ă personală ce înseamnă să fii angajat vei privi avantajele acestui statut (câştig relativ stabil. luând forme variate. pentru a cunoaşte organizarea firmei şi activitatea pe care o vei desfăşura. dacă te angajezi ca începător vei fi nevoit s-o iei ‘de jos’. dar men inându-şi rolul.Cum să faci bani încă din adolescenţă Cum să începi Cum să începi Orice lucru are un început. Sistemul uceniciei este folosit de când oamenii au inventat meşteşugurile. În cazul nostru vorbim despre ucenicia legată de câştigarea banilor. de bază de multe ori ucenicia se face pe gratis. lipsa unor responsabilită i majore legate de 7 .

a începe prin a fi angajat este un lucru necesar pentru că: • • pe viitor.) vei cunoaşte dezavantajele (vei avea un şef. conform legii. sub formă de salariu. cum spun adolescen ii. trebuie să găseşti un echilibru între a munci pentru bani 8 . Î i recomand să te angajezi de îndată ce po i. Ştiu că nu i se pare normal. salariul este insuficient pentru nevoiele tale. Cum putem câştiga bani. dar acestea sunt regulile după care func ionează societatea de azi. atunci când (poate) vei fi patron. pentru dezvoltarea ta viitoare.i spune şeful chiar dacă nu. etc. etc. în job-uri adecvate vârstei şi pregătirii tale. vei şti ce înseamnă a fi angajat şi ce trebuie să-i pretinzi unui angajat vei putea să.i alegi un serviciu. Oricum.avantajlastart.i convine. iar ie î i va rămâne doar o mică parte. cea mai mare parte a valorii pe care o produce munca ta va fi preluată de patron şi de stat. Î i recomand să citeşti un articol pe această temă.) Să fii angajat e naşpa. comoditatea de a face ce i se spune. adică după 16 ani.Cum să faci bani încă din adolescenţă Cum să începi • asigurarea supravie uirii firmei.net). Acolo vei găsi informa ii detaliate despre cadrul legal şi despre cum să. Cel mai nasol este că trebuie să ascul i de ordine şi că mare parte din munca ta va ajunge sub formă de bani în buzunarul patronului şi al statului.i câştigi primii bani care î i vor asigura o primă felie de independen a financiară A fi angajat este cel mai simplu mod de a face bani. Trebuie să fii foarte atent referitor la schimbările din via a ta care vor apare în urma faptului că te-ai angajat: • sub nici o formă nu trebuie să neglijezi şcoală. scris de Mirela Bojin (îl po i găsi la adresa online. Po i începe prin a munci în timpul vacan elor. va trebui să faci ce.

de amor eală: ştii că dacă vei munci vei avea suficien i bani pentru a supravie ui şi vei fii tentat să faci tocmai acest lucru: să supravie uieşti. Pentru nimic în lume nu trebuie să te aba i de la elul tău. dar este esen ial să economiseşti bani pentru a. metode pe care le vei cunoaşte în capitolele viitoare. eşecuri şi succese răsunătoare. gadgeturi). Majoritatea oamenilor rămân aici pentru că aşa au fost învă a i. efort şi bucurii. iar asta î i va rezolva toate problemele’. Tu trebuie să fii mai deştept decât ei şi să mergi mai departe. muncă. care în final te va duce spre elul pe care ar trebui să-l aibă to i oamenii: de a avea bani în cantită i suficiente.i deschide o firmă sau pentru a începe să investeşti. pentru că li se spune: ‘ fă în aşa fel încât să ai un salariu mare. dar trebuie să fii atent pentru a nu rămâne blocat în acest prim pas. A fi angajat creează o stare de comoditate. 9 . într-un teritoriu plin de aventuri. fără să fie nevoi i să muncească pentru ei.i cheltui to i banii pe lucruri care i se par importante. acela de a avea suficien i bani pentru a. dar nu sunt decât o modă de moment (haine. Nu spun să nu. cu atât vei scurta timpul în care vei avea banii pe care i-i doreşti.i cumperi nimic. surprize. de la prieteni sau de la şcoală. în ciuda a ce auzi de la părin i. Ca atare. de aceea să lucrezi doar în vacan e când eşti elev şi cu jumătate de normă dacă eşti student apari ia unui câştig financiar î i va da posibilitatea să cheltui acei bani. Sunt alte metode de a face bani. care trebuie să fie independen a şi mai apoi libertatea financiară. a fi angajat este doar primul pas spre o via ă fără grijă banilor.i îndeplini orice dorin ă pe care ai putea s-o ai. acest lucru este un avantaj şi o capcană în acelaşi timp pentru că vei fi tentat să. Ca atare te vei depărta de elul ini ial. a fi angajat nu î i aduce suficien i bani pentru a deveni cu adevărat independent financiar.Cum să faci bani încă din adolescenţă Cum să începi • şi timpul alocat învă ăturii. Cu cât vei aloca o parte mai mare din salariu pentru elul tău de a deveni independent financiar. Te asigur că.

cu un efort mai mic din partea ta. 10 . Atunci vei putea abandona serviciul pentru că vei câştiga mai mul i bani aplicând planul. dar te provoc să citeşti capitolele următoare. o promisiune fără suport. la un moment dat vei începe să faci bani. atunci când planul va func iona la capacitate maximă. În final. pentru că vei cunoaşte planul care î i va permite ob inerea independen ei financiare. va fi nevoie din partea ta doar de un mic efort de management: banii vor veni ’singuri’ la tine.Cum să faci bani încă din adolescenţă Cum să începi Ştiu că pare o poveste. pentru că ai creat un sistem care produce bani. În momentul în care vei aplica acest plan.

pasiunea lui pentru acest gen de ambarca iune a înregistrat un salt impresionant: s-a hotărât să devină designer de iahturi. Se ducea deseori. iar lacurile se găsesc destul de greu (mai ales în zona unde trăia Leopold) acesta nu văzuse niciodată cum arată un vas de lemn. Curând şi-a alcătuit o bază de date cu zeci de modele. La un moment dat şi-a dat seama că e cazul să împărtăşească lumii ceea ce a adunat.Cum să faci bani încă din adolescenţă Povestea unei cariere Povestea unei cariere Vă voi spune povestea lui Lepold Magnussen. În acel moment. orăşel 11 . Sub presiunea entuziasmului. Pentru că în West un tânăr din West Shakenstal. al unei legende a iahtingului clasic. Pe la cinci ani a primit de ziua lui o machetă de velier. purtat de adierea dimine ii. de Crăciun. în fiecare zi. SUA. privind cu încântare cum se deplasează uşor. doar prin for a vântului a constituit o sursă constantă de uimire şi plăcere pentru băiat. cu pânze. Leopold a fost pasionat de iahturi din copilăria timpurie. Altair. Cum în Montana nu există ocean. căutând noi modele sau lucrând la baza de date. fără niciun motor. pe care a organizat-o cronologic. din îndepărtatul stat Montana. A ajuns să petreacă cel pu in două ore. în zilele de vară. a început să caute pe internet (era anul 1995) fotografii şi informa ii din acest domeniu. Pe la 13 ani Leopold a primit. la fântână arteziană din fa a primăriei şi lansa la apă velierul. un alt model de lemn. Acea mică jucărie care putea să se propulseze.

Leo a început să strângă adrese de email de la vizitatorii interesa i să ştie când se competeaza baza de date a site-ului. Folosind uneltele de marketing on-line. La început lucrurile se mişcau greu. baza de date a site-ului a început să fie tot mai mare.Cum să faci bani încă din adolescenţă Povestea unei Shakenstal nu mai găsise pe nimeni care să aibă o asemenea pasiune exotică (to i băie ii de vârsta lui îşi petreceau zilele vacan ei călărind). persoanele care îl contactau i se adresau cu pronume de polite e. hosting de site-uri şi alte asemenea informa ii de specialitate. În paralel. Ca atare era destinat să aibă succes. utilizând tot resurse gratuite de pe internet. La acea vreme. Leopold era supărat că nimeni nu-i vizita site-ul. Curând site-ul a început să aibă trafic. în 1997. A căutat pe site şi şi-a dat seama că acest lucru se petrecea deoarece Leopold nu îşi dezvăluise vârsta nicăieri. Timpul a trecut. a trebui să înceapă de la zero. În plus. În acel moment a aflat cu stupoare că vizitatorii săi nu erau adolescen i ca el. E necesar să-l faci cunoscut. Tânărul a pornit să înve e despre cum să. în speran a că vor cariere afla de ea al i tineri asemenea lui care să îi împărtăşească iubirea pentru iahting. Spre norocul său. ci adul i pasiona i de iahting. A în eles într-un târziu că a face un site şi a-l pune pe internet nu e suficient. Cum nu avea cunoştin e despre web design. era unul dintre pu inele site-uri de profil care să con ină informa ii şi fotografii despre iahturi clasice. Leopold şi-a lansat site-ul. Şi-a petrecut o întreagă vacan ă de vară învă ând cum se face prelucrarea de imagine. internetul era plin de tutoriale. După două luni de studiu urmate de o lună de design şi ajustări. care sunt site-urile care î i oferă hosting gratuit şi care sunt firmele care fac găzduire pe bani la cele mai bune pre uri. ceea ce se numeşte marketing on-line.i promovezi site-ul. Leopold s-a gândit să-şi pună baza de date pe internet. tânărul şi-a concentrat 12 . design grafic. cum să foloseşti un program de design html.

După terminarea celor trei ani de studii a rămas la Newport pentru programul de master. postate pe site-ul său au fost remarcate de un Colegiu de design naval. odată cu articolul s-a dezvăluit şi cine se ocupă de site. unde se vorbea despre acest subiect. Leopold a fost contactat de un redactor pentru un interviu. Schi ele tânărului. editorul a rămas foarte impresionat de vârsta interlocutorului (tânărul avea pe atunci 17 ani). site-ul sau a fost premiat la categoria “cel mai tânăr de inător de site web cu subiect de iahting” într-un concurs organizat de Yachting Club of America. le-a postat pe internet. A început să urmărească site-uri de specialitate de pe internet sau site-urile pasiona ilor. Ca atare. După o lună de la publicarea articolului. Tot în acea perioadă. 13 . pentru a studia cei trei ani la Greenwitch Navy College. a pornit să cariere deseneze propriile proiecte de iahturi. Faima sa a înregistrat un nou salt şi odată cu ea au crescut cererile de bannere pentru publicitate. Leopold câştiga din reclamele afişate pe site mai mult decât ob inea mama sa din slujba de chelneri ă la fast-food-ul din centrul oraşului. site-ul sau a fost remarcat de o publica ie de profil. Lucrurile au început să se precipite. După discu ie. A început să cumpere căr i.Cum să faci bani încă din adolescenţă Povestea unei aten ia asupra ştiin ei designului de iahturi. După apari ia lui Leo în revistă. Diverse firme care se ocupau cu vânzarea de iahturi au vrut să-şi expună în site bannere cu ultimele modele de iahturi scoase la vânzare. După ce a strâns vreo cinci design-uri. care i-a oferit o bursă de studii de trei ani. a început să primească cereri de publicitate. pentru că Leopold a participat constant la concursurile de design ob inând două premii întâi şi o mul ime de premii doi şi trei. Din acel moment lucrurile au continuat să se desfăşoare pe o pantă ascendentă. Imediat după terminarea liceului. Au fost ani plini de împliniri şi succese. însumând patruzeci de planşe. În decurs de patru luni de zile. Yachting Magazine. care i-au adus nu numai notorietate dar şi bani. a plecat din Montana la Newport.

Citeşte-le biografia şi vei vedea că succesul nu e chiar aşa de greu de ob inut. Leopold avea o situa ie financiară. animat de pasiunea pentru iahturi. După cariere terminarea masterului s-a dedicat în întregime firmei. cu vârsta sub 30 de ani. două au avut un succes răsunător. Leopold a ajuns pe prima pagină a revistei Times. care a reuşit să-şi croiască o via ă plină de succese doar datorită faptului că şi-a urmat pasiunea. tineri care au ajuns milionari înainte de 25 de ani prin viziune şi muncă pasionată. nu ’starurile’ furnizate de posturile de televiziune. ca fiind cel mai talentat designer al decadei. După aceste două comenzi.Cum să faci bani încă din adolescenţă Povestea unei Încă din studen ie a primit oferte de angajare la firme renumite din domeniul designului de iahturi. Light Dream Boats. Am scris această poveste pentru a vă men iona câteva dintre elementele care pot sta la baza unui succes de propor ii: • • • • • găsirea pasiunii tale dorin a de a învă a permanent folosirea internetului crearea unei comunită i de pasiona i în domeniu muncă sus inută Deşi această poveste este … doar o poveste pe care am imaginat-o pentru voi. 14 . Cameron Johnson şi Mark Zuckerberg sunt doar două dintre numele emblematice. E nevoie doar de pasiune şi muncă. Dintre proiectele sale. E important să ai asemenea modele. foarte bună. Toată lumea are nevoie de exemple. ajungând milionar înainte de 25 de ani. ceea ce a făcut în anul trei de colegiu.Admiră (iaht în valoare de 5 milioane de dolari) şi Cleopa (valoare 7 milioane de dolari). Nu numai atât. Leo le-a refuzat pe toate pentru că dorea să-şi deschidă propria firmă. ca cele propuse mai sus. Aceasta este povestea unui tânăr dintr-un orăşel anonim din Montana. ve i putea citi pe internet o mul ime de biografii asemănătoare cu cariera fictivă a lui Leopold Magnussen.

aceasta ar fi: Visul personal este acel lucru pe care doreşti să-l realizezi din tot sufletul. 15 . a cărui urmărire te umple permanent de plăcere şi î i dă senza ia de completă împlinire. Deşi se află pe cea mai înaltă pozi ie ‘în clasament’. a defini acest concept este extrem de dificil. pe primul loc ar fi definirea visului personal. Dacă ar fi să dau o defini ie a visului personal. căruia eşti dispus să-i acorzi întreaga via ă şi toată energia ta pentru a se realiza.Cum să faci bani încă din adolescenţă Care este scopul visul ţelul vieţii tale Care este scopul / visul / ţelul vieţii tale Dacă aş fi pus să fac o listă a paşilor necesari scopul vie ii tale menirea ta în această lume elul suprem al existen ei tale pentru a deveni independent financiar. în ordinea importan ei. Voi strânge la un loc aceste sinonime pentru a vă putea face o imagine de ansamblu asupra a ceea ce înseamnă visul tău: • • • Aceste cuvinte exprima fiecare o părticică din adevăr dar împreună nu reuşesc să acopere întreaga vastitate de în elesuri. deoarece are multe sinonime şi fiecare dintre ele poate însemna altceva.

Altfel nu ar fi fost în stare să-şi dedice via a elului. prin educa ia primită în familie şi în şcoală. pe care nu le simt ca atare deoarece ele sunt compensate permenent. Par cuvinte mari dar acesta este adevărul. Căutând oameni de succes şi comparând numărul lor cu cel al locuitorilor acestei planete vei trage concluzia că a.i urma visul este un lucru foarte rar.i vei atinge visul. în fiecare moment de plăcerea imensă de a face ceea ce şi-au dorit dintotdeauna. Timpul şi efortul nu sunt considerate muncă. la fel cum stupul are nevoie de albine harnice iar muşuroiul are nevoie de furnici lucrătoare. tributul plătit nu este peceput a fi un sacrificiu. Urmărirea visului personal este activitatea care te scoate din închisoarea existen ei obişnuite. foarte greu. te sim i împăcat pe deplin şi fericit că ai fost în stare să i te visul dedici. nu ar fi găsit puterea de a trece peste nenumăratele obstacole.Cum să faci bani încă din adolescenţă Care este Deşi de cele mai multe ori visul este ceva intangibil. capabil să influen eze prin activitatea sa milioane de oameni. aproape irealizabil. ţelul vieţii tale Persoanele care îşi urmăresc visul personal sunt capabile de eforturi şi sacrificii enorme. Este o aparen ă înşelătoare. timpul trăit a trecut cu scopul folos pentru tine şi pentru cei din jurul tău.i urmări visul este răsplata pe care o primeşti. pentru că trebuie să în elegi: din start. majoritatea oamenilor nu sunt îndemna i să-şi găsească visul personal şi să-l urmeze. fără excep ie. care te transformă din simplu supravie uitor într-un element al schimbării. şi-a urmat visul personal. însăşi activitatea de a. care au fost în stare să aibă un impact major asupra omenirii şi î i vei da seama că fiecare dintre aceştia. Atât societatea cât şi statul au nevoie de robo ei ascultători şi muncitori. de la început. de a găsi solu ii la probleme aparent insolvabile. E suficient să găseşti exemple de oameni remarcabili. De aceea nici nu este de mirare că atât de pu ini oameni vor încerca să-şi caute visul. 16 . Chiar dacă la finalul vie ii nu.

i găseşti o slujbă bine plătită să. pe care scrie: i-a atins scopul.i cumperi o casă şi o maşină să. chiar dacă periodic se poticneşte în crize existen iale. aceste lucruri nu realizează decât un singur deziderat: acela de a te integra în societate. societate şi stat să for a. de a supravie ui fizic şi de a produce urmaşi. cu atât mai pu ini încearcă să-l atingă: elul tău în această via ă. De fapt.i întemeiezi o familie (să te căsătoreşti) să ai copii să. Punct. răspunsuri înghesuite în mintea ta cu ţelul vieţii tale Înaintecaretoate î i prezentate cacu false de necontestat. caracterizate mai jos: 17 . Trebuie să. Nimic mai mult.i pui o seamă de scopul întrebări care să te ducă la un singur răspuns: visul personal. lista de lucruri care trebuie atinse în această via ă. Î i propun să te dai un pas în spate. pentru că sistemul de educa ie. mul i dintre voi vor fi revolta i de cele spuse mai înainte. Ştiu. au fost adevăr programat crezi că elurile tale sunt: • • • • • să. visul de voi da o listă răspunsuri. să încerci să ui i tot ce i-a inoculat educa ia şi să compari cele două alternative.i faci vacan e în locuri exotice Aceasta este lista majorită ii oamenilor. social şi statal face o treabă extrem de eficientă în a programa min ile oamenilor. care odată îndeplinite pot da un certificat de bună purtare. familial.Cum să faci bani încă din adolescenţă Care este De aici trebuie să pleci. De aceea societatea a supravie uit timp de milenii. asta trebuie să faci în primul rând. Ai fostcare au fostde familie. să cau i acel lucru pe care foarte pu ini pornesc să-l caute. Este absolut normal.

ca o dorin ă nestăvilită. Nu po i obliga un om să-şi urmeze elul. te rog să mai refaci acest test regulat. 18 . Trebuie să tânjeşti să ai o via ă plină de ac iune şi satisfac ii. an de an. Da.Cum să faci bani încă din adolescenţă Care este 1. acest imbold trebuie să vină din interior.i place conştiin a faptului că aduci o contribu ie care afectează pozitiv al i oameni recompense materiale (dacă î i doreşti să le ob ii) Priveşte listă şi dă un răspuns rapid: 1 sau 2? Dacă răspunsul tău e 1. via • • • • • • • • • lipsa ineditului rutină plafonare a urmând visul personal ac iune suspans provocări bucuria victoriei după depăşirea problemelor aparent de nerezolvat inedit senza ie de împlinire satisfac ia permanentă de a face ceea ce. până vei ob ine răspunsul numărul 2. via a “normală” • integrare scopul • acceptare de către ceilal i visul • auto-suficienta ţelul vieţii tale • confort • stabilitate • • • 2. nu am de gând să te împing spre schimbare.

în care apar primele dorin e referitoare la propria persoană. în acelaşi timp. Ea trebuie să con ină: • • • ce i-ai dorit să fii când ai fost copil pasiunile tale alte lucruri pe care te-ar tenta să le faci Minunea copilăriei Copilăria timpurie (până la şapte ani) este perioada magică a vie ii. De cele mai multe ori.i defineşti visul personal. scopul visul Ai făcut primul pas: vrei să. Este perioada în care se formează preferin ele care î i vor influen a via a.i găseşti visul personal dar. ce dorim să ob inem este perioada în care ne căutăm personalitatea. Nu există limite.Cum să faci bani încă din adolescenţă Care este să. E foarte bine dar trebuie să în elegi că nu va fi simplu. poli ist. de a fi aprecia i 19 . într-o zonă de pădure virgină. nu există bariere.i faci o listă. ne definim pe noi vrem să de la via ă. orice este realizabil. Nu se poate altfel. Tocmai de aceea e greu să. cântărea ă. Realitatea se deschide în fiecare clipă în fa a ta. să. Ele reprezintă imboldul nostru de a ieşi în eviden ă. Adolescen a ţelul vieţii tale înşine: cedacă eşti fim. balerină. dintr-un motiv foarte simplu: via a ta este pe punctul de a demara! Ia o hârtie şi un creion şi începe să scrii.i doreşti ca prezen a ta în această realitate să fie un factor pozitiv care să ajute via a celor din jurul tău. Sinceritatea este maximă. mai ales adolescent. lipsită de orice calcul sau preconcep ie. dorin ele copilăriei sunt legate de persoane care ne-au impresionat: vreau să fiu pompier. Totul este posibil. A te alimenta din această sursă este identic cu a. gata pentru a fi descoperită.i potoli setea sorbind dintr-un izvor de munte. este cea mai potrivită perioada pentru a-l găsi.

să experimentezi. să te paramedicpermanent.i dedica via a salvării oamenilor care traversează visul pericole mortale. ai un imbold nestăvilit de a.timp cât î vei ajunge pompier. Tot la fel de adevărat poate să scopul fie faptul că.i dai seama ce este cu adevărat relevant sau ce este doar o atrac ie de moment. E posibil ca mare parte din motiva ia care stă în spatele dorin ei de a fi pompier este aceea de a fi recunoscut drept un om curajos. Nu contează. să devină contează. în momentul în care le ob ii sim i că activitatea ta are o valoare. Pasiuni Ai un hobby. Pasiunile au unele dintre caracteristicile visului personal: • • • • • activitatea în sine î i produce o plăcere continua atunci când o execu i nu te oboseşte să faci acel hobby mai mult. e foarte important să testezi orice pasiune care i se pare interesantă. ea poate să fie atât de puternică încât să te obsedeze elul tău Poate nu vei ţelul vieţii tale consume. este posibil ca un hobby pe care îl ai să fie cel mai apropiat lucru de visul tău personal.în via ă. chiar dacă la început doar tu sim i acea valoare Din aceste motive. la origine. legată de o modă a timpului sau de o activitate populară în rândul celor de vârsta ta. poate te salva face salvamar. reprezintă o metodă de relaxare eşti mândru de rezultatele finale. sau salvamontist. să încerci cât mai multe activită i. S-ar putea să fie o preocupare de moment. Numai în acest fel vei putea să. Indiferent care este cauza acestei porniri. Încearcă să vezi ce te atrage să faci un anumit hobby şi înscrie în lista ta alte activită i similare. nu Atâta i vei urmări elul. o pasiune care î i consuma timpul? Pune-o pe listă. 20 . de a fi deosebi i. modalitatea în care o faci va deveni visul tău personal.Cum să faci bani încă din adolescenţă Care este de oamenii din jurul nostru. acela de a vie i.

încearcă să te gândeşti care activită i te-ar tenta să le faci. Pentru a reuşi. Nu are nici visul un rost să te întrebi: “de ce?”. Foarte bine! Urmează s-o prelucrezi pentru a vedea care element (elemente) de pe lista reprezintă visul tău personal sau care dintre ele se afla cel mai aproape de el. abstract sau imposibil î i pare (mai ales la activită ile clasate în categoria “tenta ii”) dacă i se pare că ai epuizat listă. de fiecare dată când o faci? dacă ar fi nevoie să te scoli diminea a devreme pentru a începe activitatea respectivă. pune-o la o parte de fiecare dată când î i vine o idee. ai face acest lucru cu plăcere şi anticipare pozitivă? te-ai sim i împlinit în momentul în care ai face acea activitate? ai putea face acea activitate chiar dacă nu ai fi plătit pentru ea? sim i dorin a nestăvilită de a povesti prietenilor despre acea activitate? 21 . Pur şi simplu gândeşte-te la ceva interesant şi scrie-l pe hârtie.Cum să faci bani încă din adolescenţă Care este scopul Tenta ii Indiferent dacă ai sau nu un hobby. trebuie să vezi care dintre ele răspund la cât mai multe întrebări din lista de mai jos: • • • • • activitatea respectivă i-ar produce plăcere. De aceea nu trebuie să analizezi elementele listei (în momentul în care o scrii) scrie orice î i trece prin minte. trece-o pe listă Analizarea listei Ai o listă. nu este de a produce rezultate corecte. indiferent cât de ciudat. ţelul vieţii tale Recomandări pentru realizarea listei: • • • • scopul listei este de a produce rezultate.

E important să perseverezi. o via ă care merită trăită cu intensitate. Este un efort care merită pe deplin. ai toată via a în fa ă pentru a-l împlini. 22 . o linie-ghid care le conduce. pentru că este o via ă de satisfac ii continue. Dacă îl vei găsi. un principiu. mai mult de opt ore? consideri că merită să î i cheltui toate economiiile tale pentru a ajuta activitatea respectivă să producă un rezultat pozitiv? E posibil ca în lista ta să găseşti mai multe activită i care răspund pozitiv la majoritatea (sau poate la toate!) întrebările din lista de mai sus. la sfârşit. Probabil. pentru că momentele pe care leau trăit au fost de o intensitate nemaipomenită în compara ie cu plictiseala ternă a vie ii de până atunci. să încerci. să cau i. Sunt oameni care şi-au descoperit elul la bătrâne e şi au reuşit să-l urmărească doar în ultimii ani din via ă. Acest lucru înseamnă că acele activită i au un punct comun. Dacă analizând lista nu vei găsi nici un candidat serios înseamnă că trebuie să iei procesul de la capăt. urmând oricare dintre ele. în bine. Chiar şi aşa.Cum să faci bani încă din adolescenţă Care este scopul visul ţelul vieţii tale • • • eşti convins că activitatea ta î i îmbunătă eşte semnificativ via a? te-ar deranja să faci acea activitate zilnic. Tu eşti tânăr şi ai acest avantaj enorm: ai pornit în definirea visului tău la momentul potrivit. pentru că î i va transforma via a într-un fel extraordinar. în clipa mor ii. de mai multe încercări pentru a găsi răspunsul la întrebarea: care este visul meu personal? Nu trebuie să fii dezamăgit dacă nu ai reuşit din prima. Ele se aliniază cu elul vie ii tale. s-au declara i satisfăcu i şi împlini i. Probabil că va fi nevoie de mai multe liste. î i vei da seama că pot să devină visul personal.

Ici-colo se mai găsesc grupuri răzle e de oameni care încearcă să supravie uiască. cei care de in cunoştin e valoroase devin automat persoane importante pentru restul grupului. În caz de pericol. Tehnologia care altădată ne asigura un trăi confortabil este acum distrusă. În situa ii de supravie uire. Încet. care se stabileşte în func ie de anumite criterii. Mai eficientă decât ea este puterea min ii. Dar for a muşchilor nu este singurul mod de a domina. î i dai seama că în interiorul grupului se formează o ierarhie. 23 . Indivizii care au un fizic puternic vor avea tendin a să-şi impună suprema ia.Cum să faci bani încă din adolescenţă Informaţiile înseamnă puterea Informaţiile înseamnă puterea Imaginează-ţi un scenariu apocaliptic: s-a întâmplat un cataclism natural şi majoritatea omenirii a pierit. Tu eşti unul dintre norocoşii care au scăpat cu via a din cataclism şi te-ai alăturat unui asemenea grup. comportament care creşte şansele de supravie uire. oamenii au tendin a să se adune în grupuri. Dar pentru a trăi ai nevoie de adăpost şi de hrană.

Este important să în elegi că astăzi.i gestionezi resursele Persoanele care au asemenea cunoştin e vor fi propulsate automat în calitate de conducător. tocmai datorită informa iilor pe care le au (denumite know-how sau ştiin ă de a face) şi tendin ei lor naturale spre ac iune. Acest lucru s-a întâmplat în mod natural în timpul evolu iei primare a omenirii.i construieşti şi să mânuieşti arme cum să organizezi un grup de oameni pentru a realiza sarcini care nu pot fi duse la capăt de un singur individ cum să creezi o for ă de apărare sau atac (o armată) cum să. organizatori. în esen ă nu ne-am schimbat de loc ca indivizi. datorită a ceea ce suntem ca specie. iar mul imea îi transforma în lideri adevăra i. chiar dacă am creat o civiliza ie. Nici măcar partenerul tău sexual (prietenul sau prietena ta) nu te iubeşte dezinteresat: are nevoie 24 .i construieşti un adăpost cum să. vraci… Informa iile înseamnă putere. Ei vor deveni şefi militari. pentru că sunt în stare să crească şansa de supravie uire a grupului. ine minte un adevăr dureros: oamenii nu te bagă în seamă atâta timp cât nu le aduci măcar un beneficiu. care îi fac folositori mul umii. Viitorii liderii apar din mul ime.Cum să faci bani încă din adolescenţă Informaţiile Ce înseamnă “cunoştin e valoroase” (în condi ii de catastrofă)? înseamnă • ce plante pot fi mâncate puterea • cum să cultivi plante • • • • • • • • cum să vânezi animale cum să creşti animale cum să vindeci bolile cum să.

automat eşti o persoană interesantă. planul care î i va permite să faci bani în cantită ile de care ai nevoie. Desigur.) cum se prelucrează (editează) un clip video 25 . Twitter etc. Aceasta este realitatea şi e bine să bagi la cap. Dacă nu mă crezi. Pentru a realiza planul de care î i vorbeam.Cum să faci bani încă din adolescenţă Informaţiile de corpul tău pentru a-şi satisface instinctele de procreere (indiferent dacă eşti bărbat sau femeie). cum crezi că vei putea face bani (primi i de la ‘ceilal i’'?). citeşte blogul lui Pera înseamnă Novacovici. unul dintre pu inii psihologi care are curajul de a spune lucrurilor pe nume. Iar dacă eşti invizibil pentru ceilal i.i creezi un site web cum se ob in şi se prelucrează imaginile cum se înregistrează un clip video re elele sociale constituite pe internet (denumire preten ioasă pentru Facebook. banii se pot face şi în alte (multe) feluri. Cele mai romantice sentimente de iubire se bazează pe instinct. puterea Î i mai spun o dată: Eşti invizibil pentru ceilal i oameni până în momentul în care po i să îi aju i cu ceva. Dacă po i să faci anumite lucruri pe care al ii nu le ştiu. Răspunsul este simplu: trebuie să devii important pentru ei. dar pentru început e bine să ştii acest lucru. va trebui să de ii următoarele tipuri de informa ii (cunoştin e): • • • • • • • despre despre despre despre despre despre despre folosirea computerelor internet şi ceea ce î i poate oferi cum să. Una dintre cele mai simple modalită i este de a de ine informa ii de care au nevoie sau de a avea abilită i pe care ei nu le au.

Internetul este cea mai puternică unealtă de vânzare inventată de om.Cum să faci bani încă din adolescenţă Informaţiile • despre marketing în general (ştiin a de a vinde) • despre marketingul online (ştiin a de a vinde prin internet) înseamnă puterea Toate aceste abilită i sunt legate de internet şi de capacitatea de a vinde prin internet. domeniul în care vrei să activezi nu este legat de internet. pentru a vinde cât mai mult şi cu costuri cât mai mici. Poate ştii mai mult decât atât.i expertiza pe măsură ce vei avea nevoie de diferite aptitudini. deci trebuie să înve i să faci lucrurile din lista de mai sus. lista pare destul de lungă şi ar putea să te sperie. pentru că el î i dă posibilitatea de a ajunge rapid şi ieftin la miliarde de oameni care au o conexiune de internet. Ştiu. Pentru că citeşti acest ebook înseamnă că te pricepi să faci cel pu in unul din lucrurile de pe listă: să foloseşti un computer. începând cu un blog (vezi capitolul respectiv) şi măreşte. Î i spun un lucru: nu e nevoie să fii as în fiecare din domeniile de mai sus (excep ie face vânzarea prin internet…) ci trebuie doar să ai suficiente informa ii care să te ajute în planul tău. Înva ă să creşti natural. e nevoie să te foloseşti de internet. Chiar dacă visul tău (vom vorbi despre el mai încolo). ai mai multe avantaje de necontestat: • • • faci parte dintr-o genera ie care s-a născut în preajma computerelor şi a internetului eşti tânăr şi ai capacitatea de a învă a foarte rapid eşti tânăr şi ai tot timpul înainte Nu trebuie să înve i peste noapte toate domeniile din listă. 26 . Chiar dacă majoritatea dintre ele sunt o necunoscută pentru tine. pentru că este cea mai stabilă dintre formele de creştere. Porneşte încet.

de necontestat. să devină o unealtă eficientă. vânzări…) faptul că de ii informa ii din mai multe domenii te va ajuta să faci conexiuni noi. pe o multitudine de posturi (operare de computer. în momentul în care le vei aplica. Dar înainte de a începe să înve i mai trebuie să faci un singur lucru.Cum să faci bani încă din adolescenţă Informaţiile Există şi avantaje secundare. care necesită doar timp şi energie pentru a fi dezgropate. Creierul func ionează pe bază de informa ii şi analogii. Ca atare. nu rata această comoară: caută şi vei găsi. pentru colegii tăi de şcoală sau de facultate. pe care nu le stăpâneşti. Pentru a învă a lucrurile de care ai nevoie î i trebuie doar un computer şi o conexiune la internet. nebănuite. care să te ajute în domenii noi. design web. Probabil le ai deja. care vor vedea în tine o persoană capabilă să-i ajute) puterea • • vei avea cunoştin e şi experien a cu care. cu cât ai mai multe informa ii cu atât el devine mai puternic. El este o comoară care îşi dezvăluie valoarea doar celor care sunt dispuşi să investească munca pentru a găsi informa iile potrivite. în momentul în care vei ştii să faci lucrurile de mai sus: înseamnă • o mul ime de oameni nu ştiu să le facă. prelucrare de imagine şi video. deci po i deveni important pentru ei (printre al ii.i găseşti visul. în orice moment. 27 . dar care este de departe cel mai important dintre toate: să. te po i angaja la un patron. Are toate cunoştin ele de care ai nevoie pentru că tu să devii un om foarte bogat. î i va ajuta creierul să se dezvolte. Internetul geme de informa ii gratuite. de mare valoare.

Dar nu e suficient. Nu fac decât să aştepte momentul oportun pentru a porni spre visul lor. Trebuie să în elegi un lucru: nu există momentul oportun. de necesită ile pe care le are orice om (adăpost. Ai reuşit un lucru pe care doar o parte din oameni sunt în stare să-l facă: să privească via a dincolo de supravie uirea zilnică. elul care te va inspira în via ă. gândindu-se la marile realizări pe care le vor avea. Ideal înseamnă: • • • • că tu să fii pregătit din toate punctele de vedere (intelectual. motiva ional…) că oamenii de care ai nevoie în proiectele tale să fie prezen i. familie. momentul oportun nu vrea să apară. Dar. Niciodată în via ă nu se vor aduna în acelaşi timp toate condi iile necesare pentru a porni o ac iune. emo ional. realitatea înconjurătoare să fie propice ac iunilor tale 28 . trebuie să ac ionezi. gata să te ajute din punct de vedere financiar să ia banii necesari via a. divertisment). curios lucru.i urmăreşti pasiunea este chiar acum! Prea mul i dintre semenii noştri au un vis care rămâne ceea ce este… un vis. te po i considera un om fericit. Cel mai bun moment de a începe să. Se află într-o permanentă stare de reverie. Pentru ca visul personal să se manifeste.Cum să faci bani încă din adolescenţă Porneşte acum Porneşte acum Dacă ai reuşit să-ţi defineşti visul tău. hrană. în condi ii ideale.

gratuite… Deschide un blog legat de pasiunea ta E pasul următor. Începe acum. internetul reprezintă o bibliotecă virtuală unde po i avea acces nu numai la informa ii pure dar mai ales la experien a pasiona ilor în orice domeniu de interes care există. Cum? Foarte simplu. Pur şi simplu începe. Cel mai bine este să foloseşti blogul pentru această activitate. în func ie de cât de exotic este lucrul care te pasionează. Astăzi.Cum să faci bani încă din adolescenţă Porneşte acum Sunt mult prea multe variabile şi e aproape imposibil ca ele să aibă valoarea de care tu ai nevoie. cea mai bună sursă de informa ie) blogurile celor care activează în domeniul tău de interes (o resursă deosebit de valoroasă) forumuri unde se întâlnesc cei care activează în zona care te pasionează (e important să te înscrii la ele şi să urmăreşti discu iile) newslettere ale specialiştilor în domeniu (foarte importante!) ebook-uri sau podcast-uri (înregistrări audio). Ca atare e bine să pui deoparte ideea de moment oportun. mii sau milioane de pagini web. Cu o simplă căutare pe Google vei ob ine zeci. Sursele de informa ii sunt: • • • • • • site-uri cu informa ii generale (e bine să începi cu ele) site-uri cu informa ii de specialitate (evident. Până nu demult căr ile şi revistele de specialitate erau singurele surse. 29 . Toate resursele pe care le strângi despre domeniul care te pasionează trebuie adunate undeva. Caută informa ii despre pasiunea ta Cea mai simplă modalitate de a începe este să te informezi despre domeniul tău de interes. sute. deosebit de important.

Indiferent cât de exotică e pasiunea ta. În ziua de azi şi mai ales în cea de mâine. prin care po i să începi să. este locul unde po i să. Dacă mă urmăreşti pe blogul meu. î i dai seama că eu nu scriu cu majuscule. fie sub formă de link-uri. dacă nu îşi pot permite o conexiune de internet sau dacă nu îi interesează acest mediu de comunicare) Începe să. dacă nu eşti pe internet: 1.i faci un blog. nu exişti 2. adică legăturile pe care le stabileşti cu acei oameni care au o pasiune asemănătoare cu tine. nu ai acces la cea mai mare pia a de vânzare din lume: comunitatea oamenilor conecta i la internet (ceilal i aproape că nu contează.i construieşti biblioteca de resurse de informa ii. Faptul că am scris cuvântul "esen ial" cu majuscule înseamnă că e ceva total neobişnuit. o vitrină în mişcare în care ară i lumii cât de pasionat eşti este locul unde se pot strânge al i pasiona i de acelaşi subiect va fi viitoarea ta baza de networking (vom vorbi despre asta mai târziu) va fi viitoarea ta platforma de lansare a vânzărilor. fie sub formă de documente salvate este locul unde î i înregistrezi progresele zilnice pe care le faci pe calea spre îndeplinirea visului tău este cartea ta de vizită. indiferent de domeniu: • • • • • • cum spuneam.i construieşti re eaua Network înseamnă re ea.i monetizezi pasiunea Blogul este ESEN IAL.Cum să faci bani încă din adolescenţă Porneşte acum Blogul are enorme avantaje pentru orice pasionat. Oamenii se strâng în re ele 30 . Ei doresc la fel de mult ca şi tine să intre în contact cu cei care le împărtăşesc visul. fii sigur că există în lume al i oameni care sunt la fel de preocupa i de acest subiect. e e s e n i a l să. de aceea e bine să îi cau i în toate. Îi vei găsi în cele mai neaşteptate locuri. Da. Voi folosi în continuare acest termen cu sensul de re ea de socializare.

trimiterea de mesaje legate de pasiunea ta 3. socializarea cu cei care au aceeaşi pasiune cu tine este calea spre succes. Ei se strâng în mod natural dacă se creează o platformă pentru întâlnire. listarea adresei blogului tău 2. Din aceşti oameni î i vei alege viitorii colaboratori sau parteneri de afaceri. atât în via a de zi cu zi dar mai ales prin intermediul internetului. înscrierea în grupuri legate de pasiunea ta Cel pu in la fel de importantă ca pornirea unui blog. Pur şi simplu î i faci un cont la ele şi î i expui public pasiunea pe care o ai. precum şi cei mai buni viitori clien i.Cum să faci bani încă din adolescenţă Porneşte acum sociale. Nu ai cum să fii prezent în toate dar î i recomand să le foloseşti pe cele mai populare. pentru că permite conectarea oamenilor care se găsesc în cele mai îndepărtate col uri ale lumii. 31 . Netul este cea mai bună unealtă de comunicare din ziua de azi. Iată câteva dintre acestea: • • • • • • forumuri pe diverse subiecte Facebook Twitter Linkedin hi5 (mai ales pentru tineri) … Sunt mii şi zeci de mii de platforme de acest gen. Cele mai simple trei metode sunt: 1.

încearcă să. an de an şi vei vedea că lucrurile bune vor începe să apară în via a ta.Cum să faci bani încă din adolescenţă Porneşte acum Banii sunt în listă Ca să po i vinde pe internet ai nevoie de o listă a oamenilor interesa i de subiectul care te pasionează şi din care vrei să faci bani. ca atare cred că î i dai seama că este o sabie cu două tăişuri. care în final o să. orice lucru care îl crezi de valoare (o listă de resurse cu informa ii din domeniul de interes. gratuit. Fă aceste lucruri continuu.) şi trimite acel lucru prin email. cu atât mai bine. Pentru început ajunge. strânge adrese de email de la cei interesa i de domeniul în care activezi. Cauza este una simplă: lumea observă persoanele pasionate de un anumit lucru şi îşi dau seama că aceşti pasiona i devin sau vor deveni exper i în domeniul lor. În acest fel vei oferi o valoare şi vei avea acces la adresa de email a celui care împarte cu tine pasiunea. vei primi oferte de colaborare. lunp de lună. contra cost. Aceste lucruri nu se vor întâmpla dintr-o dată. cereri de a da sfaturi sau cereri de ajutor. Ea cere timp.i faci contacte cu oameni care au aceeaşi pasiune ca şi tine. Scrie pe blog. Î i fac o recomandare: niciodată. 32 .i producă mai multe probleme decât câştiguri. Nu voi intra în detalii. Oferă ceva gratuit. î i spun doar că trebuie să î i faci de la început o modalitate de a strânge o listă de emailuri. dar vor apare cu siguran ă. Ca prin minune. un ebook. cereri de a furniza servicii sau produse (depinzând de domeniul tău de activitate). Sunt sigur că urăşti spamul la fel de mult ca toată lumea. absolut niciodată să nu faci spam. iar lumea are nevoie de exper i. deci cu cât vei începe mai devreme. etc. Cea mai bună metodă de a strânge emailuri de la persoane interesate de ceea ce faci este să foloseşti marketingul prin permisiune. doritorilor.

33 .Cum să faci bani încă din adolescenţă Porneşte acum Trebuie să fii pasionat. trebuie să devii un expert în domeniul tău şi automat vei cunoaşte faima iar banii o să înceapă să curgă spre tine.

un cuvânt latin care de-a lungul timpului şi-a modificat semnifica ia. În momentul în care au trecut câ iva ani de la demararea călătoriei tale în urmărirea visului personal. î i dă un sentiment de împlinire şi de valoare personală. care înseamnă maturizarea preocupărilor tale. Dar banii nu trebuie să devină un scop în sine. Monetizare? Vine de la moneta.Cum să faci bani încă din adolescenţă Monetizează şi creează surse de venit pasiv Monetizează şi creează surse de venit pasiv Dacă ai reuşit să-ţi defineşti visul tău. a visului personal este. Cititorii blogului tău se vor înmul i. Chiar şi din pasiunea ta. Monetizarea este pasul următor. Nu trebuie să 34 . ajungând să însemne monedă. Trebuie să trăieşti iar pentru a trăi ai nevoie de bani. Ea î i aduce bucurii în fiecare moment. necesar. urmărirea pasiunii. A monetiza înseamnă a scoate bani din ceva. pentru că pasiunea pentru bani te va face să te aba i de la visul tău. Orice. vei deveni suficient de cunoscut. o recompensă. bani. Acestea sunt condi iile esen iale pentru a putea începe monetizarea pasiunii tale. Dar aceste lucruri nu sunt de ajuns. pentru că nu există vânzare fără cumpărători. în sine. lista de marketing va creşte.

vei lucra frenetic pentru promovarea căr ii tale. 35 . dacă optezi pentru o creştere naturală. după creşterea spectaculoasă va urma căderea. Î i vei modifica planul şi felul în care î i urmăreşti visul doar pentru a produce mai mul i bani. de venit pasiv În momentul în care vrei să faci mai mul i bani. că el nu mai este în centrul aten iei tale. vei putea. Dar va urma o creştere artificială. ele îşi vor pierde interesul în momentul în care vor vedea că promisiunea ta (cartea pe care o scrii) nu se materializează. Curând î i vei da seama că nu mai ob ii rezultatele bune pe care le-ai avut înainte. Acest lucru va reduce din timpul dedicat scrisului. nu din cauza focului interior. dai lucrurilor posibilitatea să îşi creeze o bază stabilă. că faci ceea ce faci doar din iner ie. începi să te gândeşti la ei mai mult decât la ceea ce faci. determinat de legile care guvernează realitatea. dar dragostea de bani poate deveni o obsesie care te duce spre distrugere. listă care trebuie construită înainte de scrierea căr ii. Lucrurile au tendin a să revină la starea de echilibru. Acest lucru înseamnă că visul nu mai este prioritar. În schimb. care nu poate fi sus inută în timp. Un pas foarte important este realizarea unei liste de persoane care ar fi interesate de cartea ta.Cum să faci bani încă din adolescenţă Monetizează şi cazi în această capcană! creează surse Banii în sine nu sunt un lucru rău. Antidotul este simplu: creşterea naturală. Ai for at creşterea naturală şi ai ajuns într-un impas. Există tot felul de metode. Acesta este începutul sfârşitului. Î i dau un exemplu. De aceea la un moment dat. că a dispărut pasiunea. să le ob ii mai repede. Din dorin a de a avea o listă mare. Orice proces care se desfăşoară în acest univers are un ritm interior. ceea ce va întârzia termenele limită stabilite pentru publicare. Să zicem că vrei să sco i o carte şi ai nevoie de cititori. Degeaba ai reuşit să strângi un număr mare de persoane. Banii i-au consumat pasiunea. Dacă vrei să for ezi rezultatele.

Cum să faci bani încă din adolescenţă Monetizează şi Un secret al ob inerii creşterii naturale este următorul: nu trebuie să te bazezi pe banii care îi ob ii din monetizarea visului tău. pentru traiul zilnic. Blogul. ea trebuie să î i asigure independenta. Acest lucru se poate face: • • dacă rămâi la părin i până în momentul în care pasiunea ta produce suficien i bani pentru a putea să te între ină dacă ai o altă slujbă care î i produce venit pentru supravie uire Indiferent care este alegerea ta. atunci nu există nicio presiune asupra ob inerii de bani. prin realizarea de: 36 . Monetizarea pasiunii tale se poate face din mai multe surse. Dacă necesită ile tale de supravie uire sunt ob inute din alte creează surse surse financiare. Ca atare nu vei fi tentat să încerci o de venit pasiv creştere artificială. prin: • • • • • spa ii de reclamă vândute de tine spa ii de reclamă vândute prin agen ii sau firme specializate (de exemplu Google AdWords) sisteme de afiliere (recomandare de produse sau servicii de la care primeşti un procent din fiecare vânzare realizată prin intermediul blogului tău) articole plătite … Din producerea de con inut.

mai mult sau mai pu in necesare. cu reguli care trebuie învă ate şi unde succesele apar numai prin muncă sus inută şi seriozitate. Acesta este un alt punct critic. nu o via ă căldu ă. pentru că scopul tău este de a ob ine independen a financiară. De ce? Pentru că se poate ca unul sau altul din domenii să nu mai fie la modă şi să nu mai producă bani dar e imposibil ca toate domeniile să intre ‘în faliment’. Veniturile pasive În momentul în care banii care vin din pasiunea ta se vor înmul i. 37 .i cumperi tot felul de lucruri. Dar dacă vei reuşi în unul sau (recomandabil) mai multe din aceste domenii. nu vei mai avea probleme cu banii. vei fi tentat să cheltui tot mai mult. Iar marele avantaj este că o parte din aceste modalită i de a face bani pot fi transformate în surse de venit pasive. apoi să.Cum să faci bani încă din adolescenţă Monetizează şi creează surse de venit pasiv • • • • • căr i electronice (ebooks) căr i audio (audiobooks) căr i publicate cursuri scrise cursuri audiovizuale Contribu ie personală: • • • consultan ă training produc ie (dacă e cazul) Fiecare din aceste modalită i poate deveni o afacere şi o sursă de bani. Fiecare dintre ele reprezintă o lume în sine. La început vei dori să pleci de la părin i (dacă nu ai făcut acest lucru deja).

prin efort. Cele mai simple şi sigure sunt investi iile imobiliare. vei avea 38 . Personal î i recomand să nu laşi banii ob inu i de tine.i urmăreşti visul personal. Cu cât vei avea mai multe surse de veni pasiv. cu atât vei fi mai liber să. Dacă ai reuşit să. nu mai trebuie să te agi i. Veniturile pasive sunt cheia independen ei financiare. ci doar să o supraveghezi. În esen ă. Investi iile pe pie ele financiare sunt alte surse de venit pasiv. scrise de tine vânzarea unei căr i scrise de tine Veniturile din vânzări sunt realizare de al ii (firma de publicitate pentru blogul tău. pe mâna consultan ilor. O altă sursă de venituri sunt investi iile. pentru a avea o sursă de venit pasiv trebuie ca de venit pasiv aceasta să fie creeată. Po i cumpăra o clădire pe care să o închiriezi.Cum să faci bani încă din adolescenţă Monetizează şi Independen a financiară se ob ine numai prin găsirea unor surse de venit pasiv. Valoarea clădirii va creşte în timp iar tu vei primi lună de lună bani din chirii. Cu cât vei avea mai mul i bani fără să munceşti. Ele necesita cunoştin e de specialitate sau angajarea unui consultant financiar. dar după ce i-ai construit-o. cu atât vei fi mai prosper. prin: • • • vânzare de spa iu publicitar în blogul tău vânzarea unei căr i în format electronic. Ob inerea lor trebuie să fie principala ta preocupare în domeniul finan elor.i monetizezi visul înseamnă că eşti perfect capabil să investeşti pe pie ele financiare. distribuitorul căr ii tale pentru cartea publicată…) dar banii intră în contul tău. sursele de venit creează surse pasiv aduc bani fără să fie nevoie să munceşti. Sursele de venit pasiv pot fi legate de pasiunea ta. Evident. Trebuie doar să înve i cum. programele automatizate de vânzare pentru cartea electronică.

Degeaba ai bani dacă nu ai de venit pasiv timp ca să te bucuri de ei.Cum să faci bani încă din adolescenţă Monetizează şi mai mult timp pentru tine şi pentru familia ta. iar acest lucru nu îl po i ob ine decât dacă î i construieşti surse de venit pasiv. Secretul este de a avea bani şi timp. Este o greşeală majoră. 39 . creează surse ine minte: cei mai mul i oameni urmăresc doar banii.

40 . niciodată.i cau i pasiunea şi să. Succesul lui se datorează con inutului de calitate şi duratei de timp de când este prezent pe net. Neglijarea lor î i poate prelungi drumul spre succes sau îl va îngreuna extrem de mult. Singurul lucru pe care trebuie să-l ai în vedere este visul tău personal. Porneşte devreme Î i recomand să porneşti ACUM! Chiar dacă ai 14 ani. ele nu trebuie trecute cu vederea.i creeze o senza ie de împlinire şi bucurie.Cum să faci bani încă din adolescenţă Bonus Bonus: cele mai puternice elemente ale succesului Dintre recomandările pe care le-ai citit în acest ebook.i voca ia Este elementul primordial pe care se va baza succesul tău. câteva sunt esen iale. Banii nu vor putea să facă aceste lucruri. El î i va da energia şi puterea de a trece momentele grele. În vremuri de criză. Cu cât îl începi mai devreme cu atât mai bine. el e în stare să. primesc tot mai multe mesaje cu întrebarea: “care este afacerea de care trebuie să mă apuc pentru a face bani?” Afacerea ta nu trebuie selectată în func ie de un criteriu de moment (modă. Găseşte.i deschizi un blog. nu e prea devreme să. viteza cu care se fac banii.). etc.

Cum să faci bani încă din adolescenţă Bonus Toate elementele enumerate în celelalte capitole necesită timp pentru a deveni mature şi a face banii. site 41 . De aceea. doar prezen a banilor şi a timpului. Găseşte altă modalitate de a face bani (o slujbă sezonieră sau cu orar redus este o solu ie bună). voca ia. Obişnuin a de a. pe internet. elul. î i pot asigura suportul care î i permite să. împreună. Munca pe care trebuie să o faci se întinde pe ani de zile.i place. Nu grăbi monetizarea O spun încă o dată: optează pentru o creştere naturală. Informa iile de care ai nevoie sunt mult mai multe şi le po i găsi în mare parte gratuit. Dar motivul ac iunii nu trebuie să fie financiar. Dar aceste lucruri nu trebuie să te sperie atâta timp cât î i vei urma visul.com). Ştiu. totul devine uşor.i trăieşti via a aşa cum doreşti. ci legat de voca ia ta. cu cât începi mai devreme cu atât vei dispune de bani la o vârstă mai tânără. Atunci când faci ceea ce. paşii pe care trebuie să-i faci. o să vezi că nu e chiar aşa de simplu. Consideră acest ebook doar un ghid. Nu for a pasiunea ta să producă bani înainte de vreme şi nu încerca să te bazezi pe acei bani când sunt prea pu ini. eşti tânăr şi ai nevoie de bani cât mai repede. Doar atunci vei fi un om cu adevărat liber. Detaliile trebuie să le stabileşti singur. În Milionarul Mioritic (milionarulmioritic. El con ine liniile care să te îndrume. Banii în sine nu reprezintă răspunsul la problemele tale. Cuvintele magice: venitul rezidual Nu există independen a financiară fără venituri reziduale. atunci când ai cea mai mare nevoie de ei. Chiar dacă la un moment dat vei putea să te retragi.i urma visul îşi va spune cuvântul şi te va îndemna la ac iune. Po i începe chiar acum să strângi informa ii suplimentare.

în domeniile enumerate. Şi poate cel mai important. Scrie comentarii. asemeni majorită ii sau î i vei găsi şi urma pasiunea. Depinde doar de tine dacă vei alege să devii un om "normal". dublată de abunden ă financiară. Vei găsi zeci de link-uri spre resurse gratuite pe internet.com 42 . pentru că mi-am făcut o obişnuin ă în a le căuta. Milionarul Mioritic este o platformă în care po i să te afirmi şi unde po i găsi al i oameni care î i împătăşesc pasiunile. Fă primul pas ACUM! Luca Dezmir lucadezmir. investi iilor la bursă şi în imobiliare vei găsi sute şi sute de articole care î i arată în termeni simpli. pas cu pas. i le propun doar pe cele mai bune. singura cerin ă din partea ta fiind cunoaşterea limbii engleze. intră în discu ii. arată ce ştii. metode şi tehnici de a face bani.Cum să faci bani încă din adolescenţă Bonus pe care l-am dedicat finan elor personale. Acesta este doar unul din punctele de plecare. care te duce spre o via ă captivantă.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful