T ialah adam A.MANUSIA DAN AGAMA ` ` Unsur-unsur Kejadian Manusia Manusia pertama yang dihidupkan di atas muka bumi ini oleh allah s.S.S. manusia dikatakan berasal daripada tanah dan roh di mana unsur jasad dan roh telah disatukan untuk memberi nyawa kepada adam a. Dalam islam.W. ` .

7 roh akan ditiupkan untuk memberi nyawa kepada bayi di dalam kandungan dan seterusnya sehinggalah berlakunya kelahiran.1 Nutfah bermaksud percantuman air mani lelaki di dalam rahim wanita. 3 Seterusnya alaqah akan membentuk pula sepotong daging iaitu mudghah 5 Lahman ialah daging-daging yang akan tumbuh menyelaputi tulang-temulang yang terbentuk 4 Dari sepotong daging. akan terbentuk pula tulang-temulang di dalam rahim yang dikenali sebagai idzam. 2 Alaqah juga dikenali sebagai embrio dalam bahasa sains di mana air mani yang telah masuk ke dalam rahim wanita akan membentuk segumpal darah. 6 Seterusnya tulang-temulang yang diselaputi atau di tumbuhi dagingdaging akan membentuk janin iaitu bayi yang berada di dalam kandungan wanita. .

Menurutnya kanak-kanak dilahirkan dengan keadaan yang sedia baik. ` ` ` . Pada kurun berikutnya. ii. Pada kurun ke 17. John Locke memperkenalkan konsep tabula rasa. Jean-jacques Rousseau memperkenalkan konsep ³innate goodness´. ³innate goodness´. Semulajadi berdosa. tujuan pengasuhan kanak-kanak adalah untuk membersih mereka daripada dosa tersebut. Tabula rasa dan iii. kanak-kanak dipercayai lahir dengan dosa dan kejahatan.` Ahli falsafah barat menganggap fitrah kejadian manusia berasaskan 3 konsep iaitu: i. Justeru. Kanak-kanak diibaratkan seperti ³blank blanket´ keperibadiannya terbentuk daripada pengalaman. Pada kurun ke pertengahan.

Dengan adanya otak yang dapat berfikir dengan baik. Manakala komponen rohani pula komponen yang wujud tetapi tidak dapat diperhatikan secara zahir/fizikal yang kekal ada dalam setiap manusia. body. manusia terdiri daripada akal/minda. Komponen fizikal merangkumi semua organ/anggota tubuh manusia serta bahagian lain yang zahir/dapat dilihat dan dipegang secara langsung. dan roh. manusia menjadi pemimpin di kalangan semua haiwan/makluk yang ada di alam/bumi. Dengan kata lain. antaranya ialah: mind. ` ` . dan spiritual. biologikal/fizikal.` Manusia terdiri daripada tiga unsur.

Ngawi menemui fosil manusia kera yang merupakan penghubung antara bentuk kera dengan manusia sempurna yang selama ini dicari. kerana dengan demikian cukuplah bukti yang diperlukan untuk melengkapi teori Darwin. di Trinil. Charles Darwin mengemukakan teori proses evolusi makhluk hidup sehingga menghasilkan makhluk tertinggi yang disebut manusia. Ini menunjukkan bukti bahawa evolusi demikian pernah terjadi. ` ` . Bukti berupa fosil adalah makhluk yang berupakan antara beruk dan manusia. Ini terjadi pada tahun 1891. Pada saat manusia meragui teori tersebut. Dunia ilmu pengetahuan menjadi gempar. Teori evolusi ini ditunjang oleh bukti-bukti yang kukuh.` Charles Darwin adalah dari lingkungan orang yang taat beragama Kristian dan merupakan sarjana muda teologi. cukup banyak dan menyakinkan.

fosil demi fosil yang ditemui memperkuatkan teori Darwin. Sesudah itu. makhluk ini berdiri tegak seperti manusia dan tingginya kurang dari manusia kerdil namun otaknya jenis kera kerana ia kurang dari 1000cc. Jelas di sini. Demikianlah fosil tersebut melengkapi bukti teori bahawa manusia itu marupakan hasil evolusi. ` ` .).` Manusia Trinil ini bentuknya adalah gabungan manusia dan kera. antrophus adalah manusia manakala erectus bermaksud berdiri. Oleh sebab itu ia disebut Pithecantrophus erectue (Pithecus bermaksud kera.

` ` . tetapi rajah disebelah menunjukkan fetus berada dalam uterus telah dilukis oleh leonardo da vinci pada kurun ke-15.W. Pada kurun ke-2 masehi.T berfirman yang bermaksud: ³dia menjadikan kamu dalam rahim ibu kamu.Dalam surah az-zumar ayat 6 allah s. ` Ahli sains sebenarnya tidak mengetahui bila manusia mengetahui tentang proses perkembangan manusia dalam uterus(rahim) ibu. Kejadian demi kejadian dalam tiga kegelapan´. seorang ahli sains yunani bernama gelen mengatakan bahawa plasenta dan membran janin dalam bukunya berjudul ³on the formation of the foetus´.

Kesedaran bahawa embrio manusia terbentuk secara berperingkat tidak pernah dibincangkan sehingga kurun ke -15 masehi. dan dinding amniochorionic. dinding anterior abdomen. Tetapi tidak mungkin mereka mengetahui bahawa embrio terbentuk secara berperingkat.` Sehubungan dengan itu. ` . Dalam surah az-zumah ayat 6 ³tiga kegelapan´ mungkin merujuk kepada: dinding uterus. Walaupun aristotle telah mengatakan bahawa embrio ayam terbentuk secara berperingkat pada kurun ke-4. ahli perubatan pada kurun ke-7 berkemungkinan besar mengetahui bahawa embrio manusia terbentuk dalam uterus.

Perkataan µalaqah¶ merujuk kepada pacat. Perkataan ini merupakan perkataan yang sesuai untuk menggambarkan bentuk embrio manusia pada hari yang ke 7 hingga ke 24 ketika ia bergantung kepada edometrium uterus. Tafsiran ini diperkuatkan lagi oleh ayat dalam Al-Quran ³Manusia dicipta daripada titisan yang bercampur. Embrio pada hari ke 23 hingga ke 24 menyerupa seekor pacat.³Dan kami letakkannya dalam tempat yang kukuh´ ` Pernyataan dalam surah Al-Mu¶minun ayat 13.14. tetapi tafsiran yang lebih bermakna ialah zigot yang membahagi untuk membentuk blastosis yang menempel pada dinding uterus (tempat rehat). titisan atau nutfah yang dimaksudkan sebagai sperma. ` .´ ³Dan kami jadikan air mani tersebut segumpal darah´ ` ` Pernyataan dalam surah 23.

embrio manusia kelihatan seakan-akan daging. Ini mungkin merujuk kepada embrio berbentuk manusia yang terbentuk pada minggu ke 8. Dan tulang tersebut kami bungkus dengan daging. Pada akhir minggu ke 4. ³Kemudian kami jadikan makhluk (yang berbentuk) lain´ Pernyataan dalam surah Al-Mu¶minun ayat 14 mengatakan bahawa tulang dan otot melahirkan makhluk lain. ` . Perkataan arab bagi µmudighah¶ bermaksud bahan yang dikunyah atau benda yang dikunyah. Selepas 8 bulan ianya dinamakan fetus. ³Dan dari mudighah itu kami jadikan tulang. Pada masa itu. Bentuk seperti kunyahan adalah disebabkan oleh somites yang menyerupai bekas gigitan gigi. Somites merupakan permulaan pembentukan tulang belakang. Ini sebenarnya selaras dengan perkembangan embriologi. Mulanya tulang membentuk tulang rawan (cartilage) dan kemudian otot (daging) terbentuk daripadanya mesoderma somatik. ia mempunyai sifat-sifat khusus manusia dan mempunyai semua bakal organ dalaman dan luaran.³Lalu alaqah tersebut kami jadikan mudighah´ ` Kenyataan ini juga terdapat dalam surah 23.14.´ ` Sambungan surah Al-Mu¶minun ayat 14 menunjukkan bahawa daripada benda yang dikunyah tersebut membentuk tulang.

. penglihatan dan perasaan terbentuk.´ ` Surah Al-Hajj ayat 5 menunjukkan bahawa embrio mengandungi tisu yang telah mengalami proses pembezaan dan yang belum berlaku proses pembezaan. tetapi tisu sambungan embrio yang berada di sekitarnya belum lagi mengalami perbezaan. Alat pendengaran terbentuk sebelum terbentuknya alat penglihatan dan otak. Umpamanya apabila tulang rawan telah mengalami proses pembezaan. penglihatan.³Dia menjadikan bagimu pendengaran . Tisu-tisu ini kemudiannya membeza menjadi otot dan ligamen yang berpaut pada tulang. ³Kemudian dari mudighah yang sempurna kejadiannya dan yang tidak sempurna kejadiannya. dan hati´ ` Surah As-Sajadah ayat 9 menunjukkan bahawa organ deria tertentu seperti pendengaran.

s dipilih oleh Allah S. ` ` .T bersesuaian dengan matlamat penciptaannya iaitu mengabdikan diri kepada Allah S.` ADAM A.T DI ATAS MUKA BUMI Adam a.W. istimewa dan teratur.T berasaskan perancangan yang sungguh unik.S MANUSIA PERTAMA DAN KHALIFAH ALLAH S. Beliau dibekalkan pelbagai keistimewaan seperti tenaga.W.T sebagai khalifah di bumi untuk menjadi pengurus dan pengatur kehidupan manusia di bumi berdasarkan syariat dan peraturan Allah S. ilmu pengetahuan dan lain-lain lagi untuk melayakkan dirinya sebagai hamba dan khalifahNya di atas muka bumi ini.W. Nabi Adam a. perasaan. fikiran.W.s dijadikan Allah S.W.T.

‡ Manusia mempunyai akal fikiran dan nafsu.` Peranan sebagai hamba dan khlaifah di atas bumi adalah satu tugas yang amat berat dan tidak sanggup dipikul oleh makhluk-makhluk lain tetapi hanya sanggup dipikul oleh manusia sahaja kerana manusia dikurniakan dengan akal fikiran. ‡ Manusia menikmati kemudahan alam tabii. ‡ Manusia mempunyai unsur jasmani dan rohani. CIRI-CIRI KEISTIMEWAAN MANUSIA ‡ Manusia mempunyai kesempurnaan kejadian. ‡ Manusia adalah khalifah Allah S.W. .T di bumi.

Sesungguhnya setiap kejadian ada kepentingannya. Dengan adanya akal fikiran. Sehingga kini. manusia boleh melakukan sesuatu dengan rasional berbanding makhluk yang lain di muka bumi ini. ` ` .` Jelas di sini. contohnya kita sebagai manusia dipertanggungjawabkan untuk mentadbir alam ini dengan sebaik-baiknya. Teori Darwin masih dipertingkaikan oleh segelintir masyarakat kerana mengikut teori beliau. Kita seharusnya bersyukur dengan segala kurniaan daripada pencipta kita. manusia adalah gabungan kera tetapi hakikatnya kera itu adalah haiwan sedangkan manusia itu individu yang tersendiri. manusia adalah sebaik-baik ciptaan kerana dikurniakan akal fikiran.

Perjalanan Roh Manusia Melalui 4 Alam. Shouwy. ` ` ` . Malaysia: DarulFikir. (2002). Kuala Lumpur: Dewan Bahasa Dan Pustaka. D. (1997). Hikmah Kejadian Organ & Tubuh Manusia. M. A. Din. Mukjizat Al-Quran dan AsSunnah tentang Sains dan Teknologi.` Baihaqi. D. (1999). (2001). A. Barr. Kuala Lumpur: Darul Nu'Man.Hidayah Publisher. Kuala Lumpur. Manusia Dan Islam. Kuala Lumpur: Al. M. H.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful