P. 1
SKIMA KISSM

SKIMA KISSM

|Views: 487|Likes:
Published by Muhammad Jensen
SKIMA KISSM
SKIMA KISSM

More info:

Published by: Muhammad Jensen on Dec 06, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/30/2012

pdf

text

original

Soalan 1.

SKIMA KISSM

Encik Alif ialah seorang Pembantu Tadbir (P/O) yang bertangungjawab terhadap surat menyurat di jabatannya.Setiap hari beliau menerima beberapa pucuk surat rasmi yang dihantar oleh jabatan-jabatan lain jabatana. Nyatakan peraturan bagi merekod surat rasmi di atas kertas minit b. Apakah tindakan perlu terhadap surat yang fail tidak dapat dikesan c. Apakah tindakan diambil jika surat yang diterima untuk perhatian salah seorang pegawai

SKIMA KISSM
Solan 2: Antara langkah yang boleh diambil oleh jabatan dalam usaha memelihara rekod-rekod kerajaan semasa dalam rekodjagaan mereka dari sebarang kerosakan ialah dengan mendapatkan nasihat tentang pemeliharaan rekod dari Jabatan Arkib Negara a. Nyatakan apakah yang dimaksudkan dengan ³rekod kerajaan´?. b. Selain daripada mendapatkan nasihat Jabatan Arkib Negara.Nyatakan lima (5) usaha lain yang boleh dilakukan oleh jabatan untuk memelihara rekod kerajaan dalam jagaan mereka.

SKIMA KISSM
Soalan 3: Cik Era baru sahaja dilantik ke skim Perkhidmatan Pembantu Tadbir (P/O) Gred N17 dan ditempatkan di Kementerian Sumber Manusia.Beliau telah diarahkan oleh Ketua Jabatannya untuk menguruskan hal-hal berkaitan haldengan fail-fail dan pemeliharaan rekod kerajaan faila. Ketua Jabatan Cik Era menerima surat yang memerlukan tindakan serta-merta,manakala fail yang berkaitan tidak sertadapat dikesan.Apakah tindakan yang patut diambil oleh Cik Era untuk mengatasi masalah tersebut? b. Apakah tindakan-tindakan yang perlu diambil oleh Cik tindakanEra bagi mengatasi masalah fail-fail yang telah lebih had failmuatannya c. Apakah langkah-langkah yang perlu diambil oleh Cik Era langkahdalam memelihara rekod-rekod kerajaan di rekodkementeriannya?

SKIMA KISSM
Soalan 4 a. Dalam peraturan kewangan kerajaan,setiap wang yang diterima oleh pegawai kerajaan hendaklah dikeluarkan resit.Resit itu pula hendaklah disediakan oleh seorang pegawai lain dan ditandatangani oleh pegawai yang menerima wang.Dalam keadaan manakah peraturan ini boleh dikecualikan ? En.Shah adalah seorang pemungut hasil.Pada suatu hari salah seorang pembantutadbir di jabatannya telah melaporkan kepadanya bahawa beliau telah tersalah tulis tiga helai borang resit dan akibatnya ketiga-tiga ketigaborang resit berkenaan yelah menjadi rosak.Apakah nasihat yang perlu diberikan oleh En. Shah kepada Pembantu Tadbirnya menenai perkara ini?

b.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->