P. 1
aplicatii_structura_proiectelor

aplicatii_structura_proiectelor

|Views: 552|Likes:
Published by Just Anca

More info:

Published by: Just Anca on Dec 07, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/08/2013

pdf

text

original

Arborele problemei

Aplicatie practica Echipa: 2-4 persoane Timp de lucru: 30· Expunere: 10¶

Analiza Problemei
Analiza potentialelor probleme ‡ PROBLEMELE sunt acele lucruri/situatii care impiedica organizatia sa ajunga din locul unde se afla, in locul unde doreste sa se afle, la un moment dat. ‡ Procesul de solutionare a problemei, reprezinta arta de a ajunge de la o situatie existenta nefavorabila la o situatie dorita, printr-o serie de activitati.

Analiza Problemei
‡ Analiza potentialelor probleme, trebuie sa includa raspunsuri la o serie de INTREBARI: ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ CARE este problema pe care trebuie sa o solutionam? DE CE este o problema? (cauza) DE CE trebuie solutionata problema? UNDE si CAND se manifesta problema? A CUI problema este? PE CINE afecteaza problema? DE CAT TIMP este o problema? CE SE VA intampla daca nu se solutioneaza? (efectul)

Analiza Problemei
Este o procedura care permite: ‡ Analiza unei situatii existente ‡ Identificarea problemelor cheie in contextul acestora ‡Vizualizarea problemelor in forma unei diagrame/arbore (relatie cauza-efect )

Ce ?

Analiza Problemei
Arborele Problemei - schema de baza

EFECTE

PROBLEMA PRINCIPALA

CAUZE

Analiza Problemei Cum? Cum sa procedam? ‡Identificati problemele majore existente intr-o situatie data (sesiune brainstorming) ‡Selectati o problema principala ‡Cautati probleme inrudite cu problema principala .

Analiza Problemei Problemei Analiza Cum? Criterii de selectie a problemei prioritare CRITERIU IMPORTANTA PROBLEMEI URGENTA PROBLEMEI PROBLEMA 1 PROBLEMA 2 PROBLEMA3 FEZABILITATEA SUPORT DIN PARTEA CELOR INTERESATI .

efect ‡Problemele care genereaza direct problema principala sunt asezate dedesubt (cauze) ‡Problemele care sunt generate direct de problema principala sunt asezate deasupra (efecte) .Analiza Problemei Cum? ‡Stabiliti o ierarhie cauza .

Analiza Problemei Cum? ‡Legati problemele cu sageti cauza-efect ‡Revedeti diagrama si verificati corectitudinea si completitudinea acesteia .

NU SUNT EFICIENTE COMPETENTELE SUNT GRESIT DEFINITE MASURILE DE CONTROL SUNT INEFICIENTE .Exemplu de Arbore al Problemei INVESTITII PRIVATE SCAZUTE VENITURI REDUSE PENTRU OPERATORII PRIVATI ACCIDENTE FRECVENTE EFECTE COSTURI DE TRANSPORT CRESCUTE PRODUSELE AGRICOLE COMERCIANTII NU PIERD VALOAREA VOR SA DESERVEASCA DE PIATA PIETELE RETEAUA REGIONALA DE DRUMURI DETERIORATA CAUZE CAMIOANELE SUNT SUPRAINCARCATE CALITATEA CONSTRUCTIEI DRUMULUI SUB STANDARDE DRUMURILE NU SUNT INTRETINUTE CORESPUNZATOR ECHIPELE DE INTRETINERE ALE GUV.

Arborele obiectivelor Aplicatie practica Echipa: 2-4 persoane Timp de lucru: 30· Expunere: 10· .

altfel spus.Definirea scopului proiectului Dupa identificarea nevoilor si a problemei/problemelor carora trebuie sa le raspunda proiectul. o situatie a unui scop este Scopul proiectului este practic solutia identificata sau. trebuie identificat rostul proiectului. Pe scurt: care este scopul proiectului? pentru problema la care dorim sa (evident. . Äinversarea´ problemei. este situatia ajungem in urma implementarii proiectului mai buna pentru beneficiarii proiectului). ce se doreste sa se realizeze prin acest proiect. Cea mai simpla modalitate de enuntare pozitivarea. de ce sa il derulam.

³in scopul´ in enuntul scopului) . ³odata cu´) ‡Nu trebuie explicat (se evita folosirea cuvintului ³prin´. o imbunatatire.Definirea scopului proiectului Caracteristicile scopului sunt urmatoarele: ‡Nu se prezinta sub forma cantitativa (numeric. ³cu´. procentual) ci doar calitativ (o crestere. volumic. ³alaturi de ³. o schimbare) ‡Este unic (nu contine cuvinte de legatura ca ³si´.

Definirea scopului proiectului Exemple de scopuri: ‡Cresterea eficientei sistemului de coordonare a fondurilor publice din cadrul Primariei orasului X ‡Cresterea adaptabilitatii tinerilor pe piata muncii ‡Cresterea competitivitatii firmei .

Z si Y ‡Realizarea unui centru de informare si consiliere pentru tineri in scopul cresterii adaptabilitatii pe piata muncii ‡Cresterea cu 20% a competitivitatii firmei si imbunatatirea procesului decizional in departamentele X. Z si Y .Definirea scopului proiectului NU sunt scopuri: ‡Cresterea cu 40% a eficientei sistemul de coordonare a fondurilor publice prin informatizarea completa a departamentelor X.

in vederea formularii corecte a obiectivelor se va raspunde cu precizie la urmatoarele intrebari: ‡Care sunt zonele cheie pe care dorim sa le schimbam prin acest proiect? ‡ Care este segmentul de populatie care va fi implicat in schimbare? ‡ Care este directia schimbarii pe care o dorim? (crestere sau imbunatatire.Definirea obiectivelor proiectului Obiectivele reprezinta pasii spre atingerea scopului. descrestere sau reducere) ‡ Care este gradul sau proportia schimbarii? ‡ Care este termenul (sau intervalul de timp) prevazut pentru atingerea gradului de schimbare? .

unde.masurabil .este un obiectiv care poate fi. cand.specific .este obiectivul clar: cine. in general.abordabil . atins? R .incadrare in timp .exista un termen limita? Exemple de obiective: ‡Asigurarea accesului la broad-band pentru 10 comune din judetul Dolj pana la sfarsitul anului 2013 ‡Instruirea a 40 de femei din mediul rural di regiunea SV in ceea ce priveste operarea PC si utilizarea Internetului pana la finalul anului 2010 ‡Cresterea CA cu 10% in urmatoarele 5 luni .are organizatia resursele necesare pentru atingerea lui in timpul dat? T . ce.Definirea obiectivelor proiectului S . grup-tinta? M .sunt masurabile rezultatele? A . cum.realist .

realiste) Ce ? .Analiza Obiectivelor O tehnica pentru: ‡Descrierea situatiei viitoare care va fi obtinuta prin rezolvarea problemelor ‡Identificarea posibilelor solutii pentru o situatie data ‡Transformarea aspectelor negative in aspecte pozitive (dezirabile.

schema de baza FINAL OBIECTIV GENERAL OBIECTIV GENERAL OBIECTIV GENERAL OBIECTIV PRINCIPAL MIJLOACE OBIECTIV SPECIFIC OBIECTIV SPECIFIC OBIECTIV SPECIFIC .Analiza Obiectivelor Arborele Obiectivelor .

dezirabile .Analiza Obiectivelor Cum ? Cum sa procedam ? ‡Reformulati toate situatiile negative ale analizei problemei in situatii pozitive care sunt: .posibil de obtinut in mod realist ‡Verificati relatiile mijloace-final .

Arborele Obiectivelor INVESTITII PRIVATE RIDICATE VENITURI RIDICATE PENTRU OPERATORII PRIVATI ACCIDENTE REDUSE FINAL COSTURI DE TRANSPORT REDUSE PRODUSELE AGRICOLE COMERCIANTII VOR SA DESERVEASCA PASTREAZA VALOAREA DE PIATA PIETELE RETEAUA REGIONALA DE DRUMURI REABILITATA MIJLOACE CAMIOANELE SUNT INCARCATE LIMITAT STANDARDE ALE CONSTRUCTIEI RESPECTATE DRUMURILE SUNT INTRETINUTE MAI BINE ECHIPELE DE INTRETINERE ALE GUV. SUNT EFICACE COMPETENTELE SUNT BINE DEFINITE MASURILE DE CONTROL SUNT MAI EFICACE .

Analiza strategiei Aplicatie practica Echipa: 2-4 persoane Timp de lucru: 30· Expunere: 10· .

Analiza Strategiei O tehnica pentru: ‡ Identificarea solutiilor posibile care ar putea forma o strategie a proiectului ‡ Selectarea uneia sau mai multor strategii ‡ Alegerea strategiei pentru care se formuleaza proiectul .

. .probabilitatea succesului sau minimalizarea riscurilor. .relevanta pentru grupul tinta.intervalul de timp necesar etc. .Analiza Strategiei Cea mai pertinenta si fezabila strategie este selectata pe baza unui numar de criterii precum: .posibilitatea implicarii sectorului public/privat.compatibilitatea cu POS.complementaritatea cu alte proiecte. bugetul disponibil / posibilitatile de cofinantare. .prioritatile celor implicati/partenerilor. . .

schema de baza OBIECTIV GENERAL OBIECTIV GENERAL OBIECTIV GENERAL FINAL OBIECTIV PRINCIPAL MIJLOACE OBIECTIV SPECIFIC OBIECTIV SPECIFIC OBIECTIV SPECIFIC .Alegerea unei strategii Alegerea unei strategii .

Grupati obiectivele. pentru a obtine strategii posibile sau componente (grupare pe verticala) 4. Identificati obiectivele de neurmarit (indezirabile or nerealizabile) 2. Estimati care strategie reprezinta o strategie optima corespunzator criteriilor agreate 5.Analiza Strategiei Cum? Cum sa procedam ? 1. Identificati obiectivele de urmarit (dezirabile si realizabile) 3. Determinati Obiectivul General si Scopul Proiectului .

Alegerea unei strategii Proiect I Proiect II RETEAUA REGIONALA DE DRUMURI REABILITATA CAMIOANELE SUNT INCARCATE LIMITAT MASURILE DE CONTROL SUNT MAI EFICACE STANDARDE ALE CONSTRUCTIEI RESPECTATE DRUMURILE SUNT INTRETINUTE MAI BINE ECHIPELE DE INTRETINERE ALE GUV. SUNT EFICACE COMPETENTELE SUNT BINE DEFINITE Strategia A Strategia B .

Potentialul si capacitatile existente (ale grupului tinta) Urgenta Acceptabilitatea sociala . etc.g. gender) Relevanta pentru strategia de aderare agreata de EC/tara partenera Importanta data de grupul tinta Disponibilitatea resurselor financiare.Analiza Strategiei: Cateva posibile criterii Complementaritate cu proiecte finantate de alti donori Contributie la reducerea inegalitatilor (e. a expertizei.

Analiza factorilor interesati Aplicatie practica Echipa: 2-4 persoane Timp de lucru: 30· Expunere: 10¶ .

grupurilor. organizatiilor avand o legatura cu proiectul ‡Identificarea intereselor si asteptarilor grupurilor & persoanelor care au o posibila relevanta pentru proiect .Analiza Factorilor interesati Cum? ‡Este o procedura care permite: Identificarea persoanelor.

asociatii sau firme care ar putea fi implicate in proiect. direct sau indirect. institutii.Analiza Factorilor interesati Cine sunt µstakeholderii¶ ? Cine? Orice persoana. grupuri de persoane. pozitiv ori negativ .

‡permite obtinerea de informatii relevante.Analiza Factorilor interesati Participarea factorilor interesati: ‡permite formularea si/sau adaptarea proiectelor la conditiile sociale. ‡intareste relevanta obiectivelor in raport cu nevoile. economice si politice. ‡intareste societatea civila si procesul democratic . ‡intareste capacitatile locale. ‡arata cum percep factorii interesati realitatea.

etc. Clasificati (grupuri tinta.) . beneficiari. contractori. grupuri de interese.Analiza Factorilor interesati Cum? Cum sa procedam? 1. Identificati grupurile/institutiile importante 2.

motivare: ‡ Nevoi. aspiratii ‡ Interese (deschise/ascunse) ‡ Asteptari & preocupari ‡ Atitudini fata de proiect .Analiza Factorilor interesati Interese.

Analiza Factorilor interesati Potential si constrangeri: ‡ Puncte tari. Puncte slabe ‡ Posibile contributii la proiect .

Matricea actorilor-cheie Actorii-cheie De ce sunt interesati de proiect Capacitatea si motivatia de a contribui la proiect Activitatile din proiect care li se adreseaza Stakeholder 1 Stakeholder 2 Stakeholder «. .

Planul de Actiune Activitatile proiectului Aplicatie practica Echipa: 2-4 persoane Timp de lucru: 30· Expunere: 10¶ .

.

timp. ‡ Specificarea responsabilului activitatii respective. echipament.Planul de Actiune . buget. ‡ Descrierea contribuitiei fiecarei activitati la realizarea obiectivelor specifice.Ce trebuie facut pentru atingerea obiectivelor? Planul de Actiune cuprinde: ‡ Enuntarea fiecarei ACTIVITATI in parte. etc) ‡ Descrierea secventelor in timp si modul cum se interfereaza activitatile ‡ Prezentarea cronologica a activitatilor cu ajutorul diagramei GANTT . ‡ Specificarea resurselor de care este nevoie (personal.

1 Preg tirea suportului Implementare Faza 3.2 Realizare evenimente Preg tire Faza 3.Diagrama GANTT Anul 1 Activitatea Preg tire Faza 1.1 Editare de materiale Realizare Faza 2.1 Editare de materiale Preg tire Faza 2. MANAGEMENTUL PROIECTULUI Realizare PACHET DE LUCRU 4. MANAGEMENTUL PROIECTULUI Semestrul 1 Semestrul 2 11 12 Responsabil CCMP CCMP CCMP CCMP CCMP/INIMM CCMP/INIMM CCMP CCMP CCMP/INIMM CCMP/INIMM CCMP/INIMM CCMP/INIMM CCMP/INIMM CCMP/INIMM 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 .2 Achizi ia Preg tire Faza 2.1 Preg tirea suportului Preg tire Faza 3.1 Stabilirea echipei Preg tire Faza 1.2 Selectarea cursan ilor Preg tire PACHET DE LUCRU 4.2 Selectarea cursan ilor Implementare Faza 3.1.2 Achizi ia Realizare Faza 1.2 Organizare evenimente Realizare Faza 2. Stabilirea echipei Realizare Faza 1.

Bugetul proiectului Aplicatie practica Echipa: 2-4 persoane Timp de lucru: 30· Expunere: 10¶ .

Bugetul proiectului ‡ Estimarea cheltuielilor pentru fiecare activitate si subactivitate. ‡ Bugetul se va supune organizatiei pentru aprobare. ‡ Estimarea potentialelor surse de venituri. ‡ Stabilirea procedurilor de supraveghere permanenta . ‡ Estimarea diferentelor dintre cheltuieli si venituri. ‡ Gasirea solutiilor pentru evitarea potentialelor crize de lichiditati. ‡ Realizarea unei planificari in timp a cheltuielilor si a veniturilor.

Rezultatele si indicatorii proiectului Aplicatie practica Echipa: 2-4 persoane Timp de lucru: 30· Expunere: 10¶ .

eventual. reprezentand. ‡ Rezultatele asteptate reprezinta finalitatea proiectului. De obicei ele sunt cantitative si calitative. . pentru validare. Pentru a se asigura buna functionare a proiectului este bine ca fiecarui obiectiv stabilit initial (si. de fapt. instrumente pentru atingerea obiectivelor propuse. justificarea existentei sale.Rezultatele proiectului ‡ Rezultatele sunt ³produse´ obtinute ca urmare a desfasurarii activitatilor. a caror combinatie va conduce la realizarea scopului proiectului. adaptat pe parcurs) sa-i coincida un rezultat. Trebuie sa fie calitative masurabile. vizibile si specifice.

4 training-uri pentru 100 de persoane.). produse sau servicii concrete obtinute in cadrul proiectului (ex. 5 publicatii despre consumul de alcool etc. cu referire la impactul pe care proiectul il are asupra grupului tinta/comunitatii (ex. ‡ Outcome/results.: un eveniment public.Rezultatele proiectului ‡ Sunt corelate cu obiectivele proiectului si relevante pentru acestea ‡ Reprezinta indicatori de verificare a obiectivelor ‡ Output.: cresterea cu 20% a constientizarii privind riscurile consumului de alcool in randul elevilor de liceu din orasul X) .

Indicatorii proiectului Criterii de selectare a indicatorilor: Validitate: Reflecta in mod direct obiectivul pe care intentioneaza sa il masoare? Obiectivitate: Defineste precis si fara ambiguitati obiectivul pe care vrea sa il masoare? Credibilitate: Sunt datele consecvente sau comparabile in timp ? Accesibilitate: Pot fi datele colectate cu usurinta. la timp si cu costuri rezonabile? Utilitate: or fi datele utile pentru luarea deciziilor sau pentru a invata din experienta? Proprietate: Sunt de acord partenerii si partile interesate ca indicatorul are sens si utilitate pentru ei? .

grupuri tinta. calitate. timp si loc.Indicatorii proiectului Indicatorii descriu scopul si obiectivele proiectului in termeni masurabili din punct de vedere operational ± cantitate. ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ cantitate (cat?) calitate (ce?) grup tinta (cine?) timp/perioada (cand incepe si cat dureaza?) loc (unde?) .

Numar de persoane angajate ( sau % din) Numar de noi locuri de munca identificate. Numar de echipamente achizitinate.Exemple de indicatori ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Numar de persoane instruite ( sau % /din). Reducerea ratei somajului. Cresterea cifrei de afaceri cu X% .

R ealisti: capacitate de a obtine nivelul de schimbare reflectat in obiectiv. unde.Indicatori SMART S pecifici: claritate cu privire la ce. si T imp (incadrat in Timp): fixarea perioadei de timp in care va fi realizat fiecare obiectiv. M asurabili: capacitate de a cuantifica tintele si beneficiile. A bordabili: capacitate de atingere a obiectivelor (cunoscand resursele si capacitatile aflate la dispozitia comunitatii). . cand si cum va fi schimbata situatia.

Exemple de indicatori SMART ‡ 50 de persoane recalificate intr-o noua meserie pana la sfarsitul proiectului. ‡ 25% din somerii asistati in cadrul proiectului angajati pana la sfarsitul proiectului. . ‡ numarul de someri femei peste 45 de ani din Craiova redus cu 15% intr-un an.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->