Miroslav Antić PLAVI ČUPERAK

PRVI TANGO I TAJNE

PRVI TANGO Devojčice, vi koje ste večeras poslednji put uspavale svoje lutke i došle na ovu igranku, sa očima punim neke treperave sreće, plavim i velikim kao najveći, najplavlji cvet, vi, sa osmehom toplijim od mesečine na proplanku, vi, zaljubljene u prvu loknu na svom čelu i zaljubljene u ceo svet, i svi dečaci, vi koji ste večeras prvi put uljem zalizali kosu, pa vam se odjednom čini da ste ozbiljni i sličniji odraslim ljudima, vi sa klikerima u džepu i pegama na nosu, vi, što se pravite tako, mnogo važni, a srce vam kao miš drhti u grudima, hajde, počnimo ovaj prvi tango u životu! Igrajmo! Nije strašno! Dva levo – jedan desno! Evo brojimo svi u glas! Zbogom, olovni vojnici! Zbogom, detinjstvo sa kikama i plavom mašnom!
1

Zbogom, sve ono što je bilo juče! Dobro nam došlo sve ovo što je ispred nas! Nije ovo čas hemije ni matematike. Zato: umirite se za trenutak. Tiho za one pred kojima se večeras otvara mladost široka. Umesto lutaka, pred svakom devojčičom klanja se po jedan živi, pegavi lutak. Umesto klikera, u srce svakog dečaka kotrljaju se dva topla i nasmejana oka.

ĐAČKI KORZO U prvi sumrak svi se tu sjate ozbiljna lica, držanja kruta; odu do ugla, pa se vrate i opet tako još dvesta puta. šarena povorka gura se, šeta... Hiljadu kapa i bereta... Hiljadu šubara i kačketa ... A usput pogled poneko baci, il nešto bajagi
2

dok odu onamo i dok se vrate. danas i sutra. I zadirkivanja. A možda ipak. Ruku na srce: šta svi ti đaci danima ovde uporno traže dok troše donove i troše sate. idućeg petka. tamo i natrag – i nikad kraja? Čarape žute. I dobacivanja. zelene. I pogurkivanja. možda tu ipak nešto postoji? 3 . i opet tako sve i ispočetka. I zavirkivanja. idućeg maja.nevažno kaže. plave. ko će znati. I neki zvrkovi na vrhu glave. i duge noge kao štapovi. I šiške na čelu kao slapovi. idućeg jula.

pa počne tako sve ispočetka: danas i sutra. putevi beli.Možda to nisu prazni sati kad se u gužvi šeta i stoji. idućeg petka. idućeg jula ili aprila… Možda tu nekom rastu i krila? Možda tu počnu sva putovanja? Možda se ovde najlepše sanja? Možda se ovde najlepše želi? I možda su se baš ovde sreli putevi neki dugi i tajni. putevi trajni? I možda su se baš ovde sreli osmesi neki – i zavoleli? Možda baš zato jedino vredi da se u gužvi onako luta: malo onamo 4 .

. i opet tako – još bezbroj puta. neko tužnu ili smešnu. odjednom znamo sve što znači to što se ovako ćuti.. 5 . I skitamo. ćutimo i gledamo se kradom. neko zlu. A kad se nebo skoro već smrači i od svetiljki grad požuti. O ČEMU PRIČAMO DOK ŠETAMO O čemu pričamo dok lutamo u predvečerje gradom? Ustvari: mi samo ćutimo. TAJNA Svako ima neku tajnu: šu-šu-šu… Neko lepu i beskrajnu.. Ustvari: mi to u sebi slutimo reči narasle u bezmerje.i malo natrag.. I sanjamo. skitamo i katkad šmrknemo glasno. pa nam je dosta i da ćutimo i lutamo kroz predvečerje. Ustvari: mi se u sebi pitamo nešto što nikom nije jasno.

Svim pajacima i lutkama otkinute su glave i oni tako leže u ćošku 6 .. šu-šu-šu baš onamo.. sjajne.. ali nikom to ne kaži. a ni reči o ljubavi... Neko odmah mami kaže. sjajnu i beskrajnu Nikom drugom – samo tebi prišapnuću jutros nju: hodi bliže. jer – inače zašto bi se zvale tajne? I ja imam jednu tajnu Čudnu.Neko svoju tajnu slaže. čudne.. moje. šu-šu-šu.. vaše. sam potraži… šu-šu-šu.. šu-šu-šu. NAJLJUBAVNIJA PESMA Ovo je zaista najljubavnija pesma. Neko svoju tajnu ne bi ispričao ni u snu. Neko šapne samo tebi kao drugu: šu-šu-šu. leve.. naše. Obično su tajne glavne izmišljene i ljubavne. al i druge kad se zbroje... tvoje. sutra rano. Pronaći ćeš vrlo lako i videćeš da je tako.. desne.. sve jednako mnogo znače..

dok neka snaga u tebi i neka lepota u tebi pravo do sunca vodi? Zažmuri – pa pogodi. rukave. Možda se najlepše raste 7 . Pogodi da li kroz kragnu. kroz nogavice. ZAGONETKA Pogodi kako se raste. i gleda kroz prozor kako jesen sa lišćem i vetrom putuje preko pokislih gradskih krovova za pticama. do neke zvezde daleke i više i još više u čudne visine plave. A možda i nije važno da se unapred setiš. oblaka punog kiše. do laste. Ovo je zaista najljubavnija pesma. ćuti. Neko u ovoj sobi neće da bude dete. a ni reči o ljubavi. Pogodi kako se lako stigne do krova. Neko u ovoj sobi tri dana ne može da ruča Neko u ovoj sobi samo ćuti.bespomoćni i bačena.

beskrajno gori. što oponaša starije i nešto spletkari… spletkari. Možda se najlepše biva veći.kad ništa ne primetiš. bilo bi i da se plače i smeje i da se pocrveni. o devojčici. ili o dečaku što se tupim žiletom brije – kao: kuburi čovek s bradom. pa gori. A ona traje i traje. kroz neki tihi nemir što se u tebi stvori. Srećom jastuci ništa ne govore. I niko ne zna šta je. 8 . još veći. i sve ostalo kad bi progovorili o tebi i o meni. najveći – ćuteći. sva izbrljana pomadom. na primer. kad bi zaista progovorili o tome šta neko radi kradom. sasvim ćuteći. KAD BI JASTUCI PROGOVORILI Kad bi jastuci progovorili o tome šta neko sanja i krije. i nikad da izgori.

Manja je od zrna maka. možda. OPOMENA Važno je. NAJMANJA PESMA Evo najmanje pesme. i to da znamo: čovek je željen – tek ako želi. U njoj je jedan osmeh i pismo za jednog dečaka. I niko ne sluti ništa. Ako znaš ko ga šalje – šta da ti pričam dalje. Obrišeš san sa oka. što plove u nemoguće. Saznaćemio – tek ako kažemo 9 . velike bele lađe. u snove. u bezmerja. Ako ne znaš ko šalje – šta te se tiče dalje. U zoru te dovedu. I sve je sasvim u redu. i ako celog sebe damo – tek tada i možemo biti ćeli. Oni su kao lađe.Čuvaju milion tajni u mekoj belini perja. Uveče te odvedu.

pocrveniš. PLAVI ČUPERAK PLAVI ČUPERAK Čuperak kose obično nose neko na oku.reči iskrene. I samo onda kad i mi tražimo moći će neko i nas da sretne.. već jedne Sanje iz šestog "a". istovetne. udrveniš. To nije moj čuperak plavi. al ima jedan čuperak plavi zamisli gde? – U mojoj glavi. pa se umudriš. Pa šta? Videćeš šta – kad jednog dana čuperak nečije kose tuđe malo u tvoju glavu uđe.. Kako u glavi da bude kosa? Lepo. pa malo-malo pa. neko do nosa. pa grickaš nokte i kriješ lice. 10 . U glavi.

U petak smo se zavoleli. 11 . pa se mučiš. pa od dečaka – pravog junaka napravi tunjavka i nespretnjaka. I stare Grke. Gledam u nešto drugo i mislim: zbilja. Izmešaš note i piramide. Izmešaš rotkve i rombodde.. svejedno mi je. I tropsko bilje.. Sad vidiš šta je čuperak plavi kad ti se danima mota po glavi.. pa nešto kunjaš. Pa kad je sretnem – oči krijem. Izmešaš leptire i gradove. a do tada se nismo ni znali. I lepo ne znaš šta ćeš od muke. pa učiš – a sve koješta učiš.. Opet je sreda. nije ona lepša ni draža od drugih devojčica koje znam. U ponedeljak posvađali.. dugo.. ZAPISANO U SREDU U sredu smo se prvi put sreli.pa šalješ tajne ceduljice. Zviždućem. Al osvrćem se dugo. Sad svima kažem dok lutam po korzu sam: ne.

Dosadno mi je i da porastem.. Oni koji porastu prvo se danima mrze. Kad izlazimo iz škole nakrivim kapu na levo oko i pobijem se sa trojicom. bar da me vide devojčice. mnogo lažu i ogovaraju i pišu ljubavna pisma boja mi stave pod klupu. Devojčice su smešna stvorenja: dugonoge. i bajagi se igram.. žabe. Ipak. a tako mi je dosadno. Da je ostao dečak – kao ja. pročitam pisma. okrugle.DOSADNA PESMA Toliko mi je dosadno da ne znam šta ću. Meni je sve to dosadno. slanike. pegave ili kratkovide. Jedino mi je žao mog tate. onda se danima svađaju. najlepše reči prepišem – ako mi nekad zatreba. da nosim tesne cipele i da se oženim. napravim ptice. baš bismo lepo mogli da se družimo i da zajedno budemo zaljubljeni 12 . a od onoga što ostane napravim papirne lađe.

u nastavnicu istorije. čak i kad nema devojčica. stavimo ruke u džepove i zviždućemo kroz zube. nego – nakrivim kapu na levo oko i pobijem se sa još trojicom. Baš nas briga za te devojčice. šta se to zbiva u tvojoj glavi? U njoj dečaci. jer neću. Toliko mi je dosadno da ne znam šta ću. Mi stariji. Sve ostalo mi je dosadno. Ona je jedna neozbiljna najobičnija balavica. postaću najgori đak u školi. mi iz osmog razreda. 13 . STRANICA IZ DNEVNIKA Ništa neću da joj kažem. ŠAŠAVA PESMA Mama mi kaže: šašavo moje. Ništa neću da joj kažem. jer neću. Ali ako pogleda nekog drugog.

Liče na nemir i na samoću. već – da se želi. – na sve što čekam. ne postoje. crni i plavi. – na sve što želim. crni i plavi. dečaci smeđi. kao na javi dečaci smeđi. Mama mi kaže: šašavo moje. zar mogu tamo svi da se slože? Ja kažem mami: kad već postoje nek tu i stoje – šta se može! Mama mi kaže: pusti priče. Šta da se radi? – mama veli. – zbijeni tako na šta liče? Ja rukom mahnem i – uzdahnem.. svi mnogo liče. Ja kažem: ništa. da nikad čekanje ne izbledi.. znači. Postoje. Mama se smeška: šašavo moje.kažem. postoje. kažem. Svi oni liče. Mama mi kaže: da li to vredi? A ja se smeškam: 14 . na nešto lepo kao iz priče. pa oni.

PROLEĆE Sunce se. čupka nam kosu i krošnje njiše. Prošla je zima. Sve je u meni danas šareno. I u tebi je možda šareno. kao vreteno ispreda gradom nešto šareno i – miriše. blizu. Reci mi zašto s tobom u hodu 15 . Tu negde. eno. U nama svima šarenog ima.videćeš – vredi. Sad sunce. Prošle su kiše. Bila je zima. vetar se topli vrti i smeje. Bile su kiše. eno. al ne znam gde je. kao vreteno nad gradom vrti i glavom klima.

prišapnula je ćućoravo 16 . ja ću ti reći i – uteći. već dugo stojim i dugo ćutim pod vetrom toplim i suncem žutim? A u glavi mi nebo stalo. PTICA Ovo mi je prišapnula jedna dugorepa ptica. zašto sam tako odjednom smušen. sve ne bih hteo da se vratim. pa samo trepćem i ništa više? Kad ispod lipa senke se ruše. I još po malo. pa kad te kući iz škole pratim. prozračna kao svetlost: hoćeš li da čuješ čaroliju. brbljiva. sveznajuća. Čega po malo? Svega po malo. Ako se setim.odjednom danas govorim tiše i zašto misli nekud odu.

opet noćas tebe čeka čudna neka zvezda plava. iza mora. I rekla mi je čaroliju: najvažnije na svetu – to je: umeti videti vetar i čuti sneg kako pada. jer i ja imam čaroliju. iza gora. zvezda prava. žbunja. PLAVA ZVEZDA PLAVA ZVEZDA Iza šuma. iza reka. Ja se samo osmehnuh lepoj dugorepoj ptici. da je stigneš i uhvatiš i sačuvaš kad se vratiš. To je: videti nečije lice i čuti nečiji govor i dodirnuti rukom nečiju ruku i kosu onda – kad više nikog nemaš. kad si ostao sam. najvažniju na svetu. kad zažmuriš i kad zaspiš – ti pokušaj da je čuješ.i dotakla mi kljunom rame i krajičak uha. Čak i ako ne veruješ – probaj toga da se setiš. da odletiš. 17 . kad jedno veliko leto napušta ove ulice i ostavlja za sobom žute pečate lišća po pločnicima. umeti dotaći prstom sumrak na prvom uglu i osetiti na usni sanjivi ukus mesečine. u krošnjama i u sećanju. trava.

al znam tačno: izgledaće nebo bez nje tako prazno. petsto puta. Sad je tajna.. da se sanja do svitanja. sve lepote. sjajna. I još dalje iza kraja – do beskraja. i sva sunca. Ja ti neću reći šta je ova zvezda čudna. Mora biti takve zvezde. mora lepše da se spava. ne znam kada.. sasvim prave. mora druga da se nađe. SVE BOJE SVETA Čudan je ovaj svet u meni kad se od lišća zazeleni ili poplavi kao svila od dečije kose i ptičjih krila. Mora u snu da se zađe na kraj sveta. Jednog dana.. treća. i sve oči što se jave nikad bez nje neće biti sasvim tvoje. 18 ... Što se čudiš? Pazi samo da je negde ne ispustiš dok se budiš. tako mračno. mora dalje da se luta.. Kad je nađeš – sam ćeš znati. peta. sasvim prava. tristo puta.Ali pazi: ako nije sasvim plava. jedne noći.

i moje žuto sa noći plavom. odavno rastu sve druge oči i druge boje. A ONDA I PRVA LJUBAV Nije to nagovaranje. Dobro je zato što postoje i ove moje lepše boje. Ko neće dalje da čita – nek slobodno zažmuri. kad tmurno izgleda svet oko mene. Pa sve kad trne i sve kad svene. Ponekad želim da podelim moje rumeno sa gradom celim. u meni živi sto vatrometa nekakvog šarenijeg i lepšeg sveta. al iz njih rastu.Čudan je ovaj svet u meni kad sve požuti i porumeni. ili se smrači i naoblači. Ali pazite dobro: ako u vama postoji jedno veliko pitanje koje nestrpljivo žuri. I vetar nečujan kao dah. Van mene katkad svet i posivi. i moje belo sa žutom travom. I neki osmeh sunčan i plah. Van mene dosta boja živi. pitanje veće od brda 19 . rođeni moji. i moje plavo sa rekom snenom… Jedino čuvam ono zeleno za neke oči što nisu moje.

i veće od dva brda. Ko neće dalje da sluša – neka zapuši uši. Junaci. A ova pesma je oko što vidi i kroz tamu. u duši. i ako se u vama neke lepote talasaju i neke svetlosti rađaju. nos u jastuk! Nek mašta kao lokomotiva leti! Razumem sve vaše brige i nespretnosti i strah. Važno je šta je skriveno negde u nama. i jedna treperava duša što veruje u čuda. i evo: pomažem danas svakome da se seti što se bez razloga duri i smeška u isti mah. 2 Evo o prvoj ljubavi još samo nešto malo: Nek ne zaboravi niko – ona je ipak večna. Ona je kao nebo što se uskovitlalo kad je u zoru palo u ogledala rečna. onda je sasvim svejedno da li žmurite ili ne žmurite. nos u jastuk! Niklo ne mora znati šta je. Nju nećeš prevariti kao tatu i mamu. Ona će ostati sramežljiva i vitka u nekim budućim staricama 20 . I kažem: baš nije nagovaranje. Važno je da nešto postoji i da to nešto traje. Junaci. jer čuda se već događaju.

– šta nas se ostalo tiče! Zato i vredi napisati i kao plakat podeliti ove šarene reči koje na pesmu liče.koje sad krišom sanjaju odrezane vitice i žure da završe sve zadatke na vreme. I odjednom ti drukčije izgleda čitav svet. nešto tutnji 21 . Rađa se prva tuga i prva ljubomora i prvi put se pati. Ona je najlepša ljuljaška između radosti i samoće kad se najviše hoće. u nekim običnim stvarima. jedino prva ljubav ostaće negde u oku. u prvoj ljubavi rađa se i prva bora ovde negde na čelu i celog života te prati. zato i vredi želeti. Nešto u glavi gori. u požutelm spomenarima kao večito novi i nepoznati svetovi. skupljaju sličice fubdalera i dobijaju jedinicu zbog Pitagorine teoreme. i u nekim budućim penzionerima koji gaze po blatu i skakuću po banicama. I kad godine minu u beskraj… u daljinu… i prođu mnoge lepote i svenu mnogi cvetovi. a niko ne zna šta hoće. 3 Najzad. Zato i vredi sanjati.

To prva ljubav uzdiše. Izvoli. zvezdo i ptico. Tu su dva i dva često – pet. već neko zbog ljubavi plače i trepavice mu slane i rukavi mu slani kao presoljen ručak i kao okeani. a ako nije isto – onda sve ovo ne važi. Uostalom. divno je kad se u nama neko čekanje javi. To nije kao matemalika. Ne pitaj otkud kiše pljusnu jače. Ja imam samo san. Veliki vetar ima prozračne puteve ka ravnici. SNOVI Velike reke imaju ušće koje ih pretvara u okeane. U zoru od svega toga čitavo nebo izraste na mojim rukama toplim i obrazima snenim. obični malecki san u kom sam za pedalj bliže ponekoj zvezdi i ptici. I uopšte. To mažda i nije pljusak. pa ako je i tebi isto ovako – ti kaži. To možda i nije vetar. i dan je nalik na neke zenice graoraste oivičene zelenim. A često – nisu ni tri.i vrti. pa se od toga na usni nešto rumeno isplete 22 . sam zavoli. šta vredi o prvoj ljubavi i dalje da se soli. uopšte – celi svete. Ne pitaj zato otkud odjednom košava briše.

Kažu. Ti u svoju mladost onuda iza fabrika. Nije ovo više završena jedna školska godina. Jedno veliko detinjstvo danas je gotovo. Kažu: gotovo je detinjstvo. i kotrljaju se niz stepenice kao šaka prosutih klikera. peska i sunca. niz raskršća koja se razilaze kao posvađani ljudi. LJUBAV Opraštamo se. Nikad više nećemo sedeti u istoj klupi ni jedno od drugog prepisivati zadatke. opraštamo se i strašno dugim nogama odlazimo u svet. iza pristaništa i mosta. 23 . Nikada se više neću smejati tvojim olinjalim lutkama ni ti mom neukroćenom zvrku na temenu za koji su me večito čupkali oni što sede iza nas.i nešto graorasto i zeleno u glavi. ni deliti užinu na odmoru. Ja u svoju mladost onuda uz prugu gde trava ima ukus vode. i svi su zajedno radosni.

ove hiljade lica. nećemo se uhvatiti za ruke. Samo ja znam: nikada više. Pod nebom. POSLE DETINJSTVA Možda je to zbog sunca. Odjednom: ko da su prešli preko velikog mosta. ni hodati od ugla do ugla i pokušati uzalud da se setimo dok ćutimo nečega vrlo važnog. čega se razdvojeni nikada više nećemo moći setiti. šta ih to tamo čeka? Za njima trake ptica i trake vetra se vuku. – sve mi to jutros odjednom izgleda nepoznato kao da nema u gradu dečaka d devojčica.i svi su smešni od zadovoljstva kao plastelinske figure. u neki novi život. na neku obalu drugu. 24 . a možda i nije zato: ove hiljade ruku. nikada više. izvijenog i lepog što podseća na dugu. izdaleka. nečega toliko ogromno važnog. i svi su šareni i čudni kao grad za vreme velikih praznika.

Možda je. bićemo toliko tuđi. Znam: ona obala druga mnogo se lepše plavi. Možda vas bez te mrve neću ni sresti. Ja znam šta znači ta duga. Pod nebom izdaleka. u istom restoranu ručati istu hranu. I sve je nalik na snove kad ih prelije zlato.I oni trče. Stojte! Čekajte! – vičem. 25 . bićemo toliko strani. ni stići. kažem. zbog sunca. pa ipak – bez te mrve. Al neka svako od vas bar mrvicu detinjstva ponese krišom u ruci i sačuva u glavi. I mašu. sićušne mrve detinjstva. Za njima prostranstva plove. u istoj ulici možda prolaziće nam dani. a živećemo skupa. A možda i nije zato. šta ih to tamo zove? Za njima gradovi plove. I drže se za ruku. u isti bioskop ići.

bezbrižna. "Živeli prekosutra" (1974). u daljinu..A jednom. Zanima ga film i slikarstvo. BILJEŠKA O PISCU Miroslav Antić je poznati lirski pjesnik. Osim desetak knjiga poezije za odrasle. "Garavi sokak" (1973). i prođu šareni dani kao da nisu ni bili. "Šašava knjiga" (1972). zlatnožuta. majušna mrva detinjstva. na primjer. 26 . ali i dramski pisac. nov neki život vredi. Rođen je u Mokrinu (Banat) 1932. "Poslednja bajka" (1964). još nebrojeno puta. To su. a umro u Novom Sadu 1986. "Nasmejani svet" (1955). Z. D. "Prva Ljubav" (1977). novinar. dječji pjesnik. i umore se sve šetnje i posive aprili. Kao da raste u srcu velika zvezdana priča. kad godine minu u beskraj. i lepi plavi čuperak nad okom nam osedi – videćeš da ta mrva. "Plavi čuperak" (1965). ponajprije. "Olovka ne piše srcem" (1973). pa živiš još mnogo puta. poznate poeme "Vojvodina" objavio je i nekoliko pjesničkih zbirki za djecu. godine.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful