P. 1
Pateu cu branza

Pateu cu branza

Ratings:
(0)
|Views: 1,155|Likes:
Published by Dragut Costi

More info:

Published by: Dragut Costi on Dec 09, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/28/2012

pdf

text

original

PROIECT

Pentru examenul de certificare a competentelor profesionale Nivelul ii DOMENIUL : INDUSTRIA ALIMENTARA CALIFICARE :BRUTAR PATISER PREPARATOR PRODUSE FAINOASe

2009 - 2010

TEMA PROIECTULUI PATEURI CU BRÂNZĂ CUPRINS 2 .

... 2..………..2........6 Turare ……………….1 Dozarea………………………………….............…………………………………………… 2. 2.....2....1Materia primă: Făina………………..2 Ouăle……………………………………………………………… 1. …....2 Nome de protecţie şi securitate în muncă.8 Modelare…………………………………………………………...2.......... ………………………………….2. Capitolul 1 – CARACTERISTICILE MATERIILOR PRIME ŞI AUXILIARE 1.....1 Măsuri de igienă în unitatea de fabricaţie......2.. ANEXE…………………………………………………………………..9 Coacere…………………………………………………………… PROCESUL DE FABRICARE 9 9 9 9 9 9 9 10 10 10 Capitolul 3 – PROPRIETĂŢI SENZORIALE. 2...............2 Materii auxiliare……………..........1 Sarea……………………………………………………………… 1.7 Porţionare………………………………………………………… 2.. 2.................……………… 8 2.2... 2.……………………………… 1......1 Reţatar………………………………….. 11 3. TRANSFORMĂRI CE AU LOC ÎN 3.....……… 1..2...4 Adăugare de grăsimi….2..3 Grăsimea ………………………………………………………… 1.. 2...... 11 3.2 Transformări ce au loc în procesul de prelucrare al foietajului……..1 Proprietăţi senzoriale………………………………………………. BIBLIOGRAFIE………………………………………………………… 14 16 17 19 3 .......5 Împachetare……………………………………………………….3 Defecte de fabricaţie………………………………………………… 13 Capitolul 4 – MĂSURI DE TEHNICA SECURITĂŢII MUNCII ŞI IGIENĂ 4....…………………………………………..2 Prelucrarea aluatului…………………………………………..2.. Capitolul 2 – PROCESUL DE FABRICAŢIE AL SORTIMENTULUI “PATEURI CU BRÂNZĂ” 4 5 6 6 7 7 7 2........2.2....2......2.4 Oţetul……………………………………………........………………………… 2....2 Descrierea operaţiilor tehnologice……….... ………………………………..3 Creştere………………………..... 4................ARGUMENT…………………………………………………….........

aluat simplu sau cu adaos. cu o valoare nutritive ridicată.Produsele din patiserie constituie alimente ce se pot consuma zilnic alături de celelalte produse alimentare. Produsele din foietaj sunt produse complexe ce se obtin prin combinarea foietajului crud sau copt cu materii prime sau semipreparate diferite. in urma procesului de finisare. crema de vanilie. gem sau marmelada. Preparatele din foietaj. vitamine si saruri minerale. din grupa produselor de patiserie cu adaos fac parte si produsele din foietaj. lipide. se pot fabrica intr-un numar mare de sortimente. Preparatele din foietaj cu umplutura din branza sunt apreciate atat ca valoare energetica ridicata furnizata de foietaj cat si pentru valoarea nutritiva datorata proteinelor in branza. Din aceste motive m-am decis sa aleg ca tema de proiect fabricarea unui produs in foietaj. legume si fructe. la care se adauga si calitatile gustative deosebite si posibilitatea de a putea fi servite atat ca gustare cat si desert. cu suprafata lucioasa. Produsele se prezinta sub diferite forme. dupa umplutura folosita. respectiv cu branza. toate avand o valoare energetica ridicata. 4 . cu gustul dulce si placut. protide. ce îi furnizează organismului uman o parte din substanţele necesare activităţii vitale. Aceste produse au o tehnologie specifica in functie de grupa de aluat de patiserie din care fac parte atat aluatul nedospit cat si cel dospit. alaturi de cele din aluat fraged sau oparit. cu aspect exterior atragator. datorita continutului ridicat de glucide. rezulta preparate cu valoare nutritive mare. cu foietajul bine desprins in foi. iar mirosul characteristic umpluturilor utilizate.pateurile in branza telemea.

Gradul de extractie reprezinta o cantitate de faina de un anumit fel ce se extrage din 100 kg de grau cu greutatea hectrolictica 75 kg. Comparatia se face atat la lumina confuza cat si la lumina directa. pe o lopetica de lemn se intinde 5g de faina de examinat intr-un strat dreptunghiular si alaturi o cantitate de faina etalon corespunzatoare fainii de examinat.  alba.1 Materia primă: Faina Faina este materia prima principala si este de trei feluri:  neagra. Fainurile obtinute prin macinarea graului pot contine un continut diferit de tarate si de gradul de extractie. moale sau grisata (aspra). atat in stare uscata. atat culoarea aluatului cat si diferitele impuritati.CAPITOLUL 1 Caracteristicile materiilor prime si auxiliare ce intra in fabricarea sortimentului PATEURI 1. Proprietatile fizice ale fainii si determinarea lor este: a) CULOAREA-se determina prin metoda PEKAR. cat si neteda.  semialba. introducand lopetica usor inclinata intr-un vas cu apa rece aproximativ 1 minut pana cand nu se mai formeaza bule de aer. Tipul fainii este reprezentat de continutul ce cenusa x100. O alta metoda este metoda colorimetrica ce se bazeaza pe proprietatea fainii de a reflecta alumina. b) FINETEA SI GRANULOZITATEA Faina poate fi fina. deoarece gradul de finite al fainii influenteaza modul cum se desfasoara in aluat procesele 5 . Aceasta proprietate a fainii este importanta pentru procesul de panificatie. Prin umezire faina capata culoarea aluatului si asa se diferentiaza mai bine. dupa indepartatrea marginiilor si indepartarea fainii de prisos se preseaza cu o spatula si se diferentiaza mai bine cu taratele.

nu opune rezistenta la rupere. benzina). faina prea fina. Mirosul de mucegai sau alt miros strain denota ca faina este alterata sin u se poate folosii. putand depista si eventualele impuritati minerale prin scrasnetul caracteristic. o pentru a imbunatatii calitatea gluentului. e) UMIDITATEA Este importanta din punct de vedere al calitatii randamentului o uscata 14. sau se introduce intr-un pahar cu apa la 55-60 C se acopera 5 minute cu sticla de ceas si apoi se miroase. daca este pastrata la un loc cu produse cu miros greu (ex. Aluatul fara sare este foarte moale si alifios. calitatea si randamentul fainii. placut dulceag. Faina fiind un produs higroscopic. amestecata cu apa. Daca este acru sau amarui arata ca faina este alterata. coloidale. 6 . o medie 14. characteristic de cereale.5-15 %.2 Materii auxiliare 1. precum si proprietatile fizice ale aluatului. Astfel. Pentru determinarea gustului se mesteca o cantitate mica de faina.fizico-chimice. 1. o umeda 15 %. biochimice. b) CULOAREA Sarea trebui sa fie alba.5 %. insa se inmoaie repede si are o porozitate redusa. o o d) GUSTUL FAINII placut. c ) MIROSUL FAINII Faina normala are miros placut. Mirosul se determina frecand in palma o cantitate de faina si apoi se miroase.2. dar se admit nuante cenusii si puncte negre. formeaza un aluat de consistenta tare.1 Sarea (NaCl) a ) SCOPUL o pentru imbunatatirea gustului.

7 .2. • Margarina.2 Ouale Greutatea unui ou se ridica la 53g. o 59 % albus. gustul si culoarea. o 15 % coaja. 1. Proprietatile organoleptice ale grasimilor se confrunta cu normele de vigoare.se incalzeste o cantitate de 100g sare.2. si daca se intuneca culoarea inseamna ca are substante organice in ea. o 30 % galbenus. ouale cele proaspete raman la fund. Scopul folosirii grasimii este: .2. 1.4 Otetul Este folosit in cantitati mici si se adauga pentru a marii porozitatea aluatului.c) GUSTUL Normal de sarat. iar impuritatra se verifica astfel: .3 Grasimea • Ulei. In ultima vreme se tinde la inlocuirea grasimilor clasice cu unele sorturi speciale perntru panificatie sau cu emulsii concentrate de grasimi. Daca introducem in solutie de sare cu concentratie de 10 % sare.imbogatirea valorii nutritive alimentare si a calitatii produselor Pentru grasimi se verifica: .aspectul. • Unt. 1. Daca sunt vechi plutesc la suprafata iar daca sunt foarte vechi se ridica imediat la suprafata. mirosul.

5cm.CAPITOLUL 2 Procesul de fabricatie al sortimentului „Pateuri cu brânză” 2. realizand pateul.1 REŢETA Sunt preparate din foietaj si umplutura de branza. Umplutura se obtine omogenizand branza telemea (100g). 15g faina). branza de vaci 50g. 8 . 1 ou. Umplutura se pregateste cu putin timp inainte de utilizare. In mijlocul fiecarei bucati se aseaza umplutura (telemea 100g. Foietajul ( unt 280g. sare 5g) preparatul se intinde in grosime de 0. Se indeparteaza surplusul de faina si se taie cu cutitul incalzit direct la flacara. cu grisul (50g fiert si temperat) sau cu branza dulce de vaci (50g) si un ou. si se coc la 250 C. otet 5ml. Se servesc calde la gustare. in 10 dreptunghiuri de 6x6cm. Se aseaza pe tava stropita cu apa. Se impatureste foietajul in doua. potrivind consistenta cu 15g faina. se ung cu oul (1buc) la suprafata.

2. 2. grasimea sa aiba aceiasi consistenta cu aluatul.2 Descrierea operaţiilor tehnologice 2. 2. acoperit cu un prosop umed.5 Impachetarea: colturile de romb se pliaza din sensuri opuse. Aluatul sa se intinda in forma de romb.6 Turarea: aluatul format din coca si grasime se preseaza usor cu medeneaua.2. Se acopera cu un tifon umed (pentru a nu prinde crusta) si se lasa in repaus pentru a-si recapata elasticitatea necesara procesului de prelucrare ce urmeaza.1 Dozarea inseamna cantarirea materiilor prime si auxiliare. prin framantare normala. pentru a usura procesul de turare. Aluatul sa se cresteze dupa omogenizare sis a se lase sufficient in repaus.2. timp in care se si subtiaza.2. 2. 9 .2. avand mijlocul mai gros. Sub actiunea enzemelor de faina. la temperature de 0-4 C. 2. cu temperature de 15-17 C si numai pe mese cu blat de lemn. asa incat fiecare4 bucata de aluat sa fie intinsa de patru ori si impaturita de fiecare data in patru. Dupa prepararea aluatului urmeaza divizarea in bucati de maxim 1kg. pentru repartizarea grasimii in strat uniform in interiorul aluatului.4 Adaugarea de grasimi: aluatul se intinde in forma de romb. acoperind grasimea. Repausul dureaza 20-30 minute (cand cedeaza cu usurinta la intindere).2.2 Prelucrarea aluatului: sa se faca in camere speciale. dupa care se repeat operatia de intindere si impaturire in patru inca de trei ori la intervale de 30 minute. Aluatul divizat se modeleaza in forma rotunda. Se lasa la rece minimum 30 minute. Foaia obtinuta se perie bine cu borfasul la suprafata.2. care are aceiasi consistenta cu aluatul. 2. gluentul devine elastic. fara a se lasa portiuni neacoperite. Deasupra se aseaza grasimea. indepartand surplusul de faina folosit la intindere si apoi se impatureste in patru (efectuand astfel prima turare).3 Cresterea: fiecare bucata de aluat se cresteaza la suprafata cu ajutorul cutitului (in forma de X). Se intinde apoi cu merdeneaua sau se introduce la laminar pana se asigura grosimea de 1cm. sa I se inlature complet apa sis a fie modelat cu ajutorul fainii in forma de paralelipiped. lasandu-I mijlocul mai gros.

Se reduce apoi temperatura la 180 C. pentru a asigura topirea grasimii din aluat si taierea unuforma. se face cu cutitul bine incalzit direct la flacara. 2. in functie de natura preparatului. asezandu-se direct pe tava stropita cu apa rece. mentinand in felul acesta grasimea in interiorul preparatului si formarea rapida a vaporilor necesari procesului de desprindere in foi. • mentinerea dimensiunilor preparatelor.2. asigurand coacerea uniforma.2.7 Portionarea aluatului: indifferent de preparatul la care se utilizeaza. Stropirea tavii cu apa are ca scop: • grabirea procesului de desprindere a foii.8 Modelarea: se realizeaza manual.9 Coacerea: se realizeaza la inceput la temperatura de 220-250 C pentru a asigura gelificarea rapida a amidonului coagularea proteinelor aflate la exteriorul preparatului.2. 10 .2. 2.

plantol sau in amestec).  hidratarea substantelor proteice prin osmoza (75%) sau absortie (25%) .1 Proprietăţi senzoriale FOIETAJUL: Este aluatul in compozitia caruia sunt cuprinse un numar redus de componente: faina si grasime semisolida (unt. sa fie bine legat . margarina. componentele solubile intra in procesul solubilizare. Este nedospit si se obtine printr-o tehnologie speciala.ca urmare a combinarii fainii cu solutia care favorizeaza patrunderea apei intre particulele de faina.  solubilizarea componentelor . Fragezimea aluatului trebui sa fie mare si se realizeaza daca se respecta fazele de obtinere si calitatea alimentelor. astfel: 1. transformari ce au loc in procesul de prelucrare a foietajului 3.CAPITOLUL 3 Proprietăţi senzoriale.2 Transformari ce au loc in procesul de prelucrare a foietajului In procesul de obtinere al foietajului. elastic si deschis la culoare. dupa coacere aluatul sa se desprinda in mai multe foi suprapuse. 11 .sub actiunea apei. are loc: A. FAINA utilizata trebuie sa aiba un grad de extractie de 30% si un continut de gluent umed intre 24-32%. Modificarea proteinelor. Prin aceasta tehnologie se urmareste ca. Afanarea aluatului se realizeaza sub presiunea vaporilor de apa ce se formeaza in timpul coacerii prin evaporarea apei incorporate in procesul de framantare. au loc o serie de transformari care incep inca din faza de obtinere a aluatului. In timpul framantarii. 3.

asigura aluatului rezistenta si elasticitate. Aluatul isi pierde plasticitatea si incepe fixarea structurii.  incalzirea foietajului creeaza conditii optime amidonului pentru a absorbi apa legata prin absortie in timpul framantarii si a celei eliberate din proteine. se transforma lent in vapori care se elimina in mod treptat. etc. care impreuna formeaza gluentul. In aceste spatii se imbiba grasimea. 12 . Cresterea elasticitatii aluatului. formarea gluentului – solubilizarea componentelor favorizeaza umflarea gliadinei si a gluteninei. 3. In procesul de coacere. B. elasticitate necesara procesului de prelucrare. Modificarea amidonului  cresterea cantitatii de glucide solubile. are loc: A. C. aromei gustului. Gelificarea amidonului. influentand pozitiv cresterea in volum. favorizand cresterea preparatului in volum.  stabilizarea elasticitatii si a rezistentei aluatului – umflarea suficienta a proteinelor depilierea lor. B.  prin framantare creste cantitatea de glucide solubile in apa. favorizand ulterior gelificarea amidonului. are loc suprapunerea repetata la aluat si grasimi.  prin procesul de turare. se dilate sub actiunea caldurii.  Apa care se evapora lasa in locul ei spatii goale.  bulele de aer inglobate in procesul de framantare si turare. are loc: A. favorizand departarea unei foi de cealalta. ca urmare a framantarii. are loc: A. Numarul acestor straturi depinde de felul impaturirii. In timpul procesului de turare. In timpul repausului. 2. Cresterea in volum a foietajului.  sub influenta enzimelor din faina are loc cresterea elasticitatii gluentului. Formarea straturilor alternative de aluat si grasime. Formarea culorii. D. 4. sub actiunea caldurii. Desprinderea aluatului in foi. mentinerea formei .  apa din aluat.

Temperatura de coacere a fost prea mare in prima faza. baclavalei. 3. se introduce din nou la copt. nu s-a indepartat excesul de apa din grasime . aluatul isi modifica consistenta La primul tur aluatul rupe. Foietajul a fost ambalat in stare fierbinte. sub influenta temperaturii se formeaza dextrina si caramelizarea glucidelor. Coacerea s-a facut la o temperature sub 250 C. CAUZE Faina nu a fost de calitate corespunzatoare. Lasa urme de grasime pe Tava a fost unsa cu grasime si nu stropita mana. Alimentele de calitate necorespunzatoare. Temperature camerei in care se lucreaza depaseste 20 C REMEDIERI Nu se poate remedia decat atunci cand este de vina temperature de lucru. Nu s-a asigurat temperatura de coacere (250 C) Dupa coacere prezinta aspect turtit insufficient crescut. dandu-i culoare Aroma si gustul se formeaza in urma transformarilor fizice si chimice care au loc pe parcursul intregului process tehnologic. Nu s-a indepartat excesul de faina folosita pentru turare. pentru absorbi o parte din grasimea aflata in exces. Grasimea are consistenta diferita de a se aluatului. Inainte de servire suntasezate pe hartie alba groasa. Dextrinele se dizolva sub actiunea vaporilor de apa si se ridica la suprafata preparatului. in celelalte situatii se pot prevenii defectele. Nu s-a respectat reteta. Insuficient copt la mijloc Nu s-a respectat timpul de coacere. Faina a avut un gluent slab. Un asemenea foietaj se foloseste numai pentru obtinerea foilor destinate prepararii cremsnitului milles feuilles. care nu a rezistat la presiunea vaporilor. Nu s-a asigurat racirea corespunzatoare. 13 . grosimea nu repartizeaza uniform.3 Defecte de fabricatie a “PATEULUI CU BRÂNZĂ” si masuri pentru prevenirea lor DEFECTE Dupa combinarea cu grasimea. cu apa. Se pot prevenii. Daca defectul se poate observa inainte de racirea completa. etc. se Grasimea nu a fost omogenizata inainte de a se combina cu aluatul. Se pot prevenii aceste defecte.

pentru asigurarea unor conditii de igiena speciale. Toate materialele ambulate in saci vor fi depozitate pe gratare cu stive cu o distanta intre ele de minim 75cm. In salile de fabricatie se vor folosii instalatii de aspiratie pentru eliminarea depunerilor de praf. a utilajelor si materialelor pentru producti:. Se folosesc exclusive oua de gaina. clorura de var 2% timp de 5 minute si apoi se clatesc.1 Masuri de igienă: Pentru a prevenii dezvoltarea mustelor si a rozatoarelor. Intretinerea igenica a spatiilor tehnologice. care pot fi in mod natural cu germeni capabili de productia toxiinfectiilor. A. apoi se trec printr-o solutie. fiind interzisa categoric folosirea celor de rata.  incaperile pentru depozitare trebuie sa fie bine uscate si neinfestate. lapte. Ouale vor fi pregatite in camere separate. pentru o buna circulatie a aerului si prevenirea infestarii. care se refera la urmatoarele:  materiile prime si materialele participante la procesul de productie trebuie sa corespunda prescriptiilor sanitare prevazute in standardele in vigoare.5%) la temperature de 35-45 C. Regimul igenico-sanitar al procesului tehnologic si al produselor conform normelor tehnice de igena.CAPITOLUL 4 Masuri de tehnica a securitatii muncii si masuri de igiena 4. 14 . grasime. Ouale se pun la inmuiat intr-un vas cu solutie alcalina (0. oua) vor fi depozitate in camere frigorifice (+4 C). Teritoriul unitatii trebui sa fie bine intretinut si in cea mai buna stare de curatenie. Materiile prime (drojdie. trebuie sa fie asigurate conditii corespunzatoare de depozitare si de indepartare a rezidurilor.

1%. impermeabila. prepara.spalarea mainilor cu apa si sapun. urmata cu apa clorinata 0. pentru a asigura scurgerea apei de spalare si a rezidurilor lichide.Cerintele igenico-sanitare privind personalul: Personalul din unitatile de productie are obligatia sa se supuna unor reguli de ordin strict obligatoriu in scopul asigurarii conditiilor igenice de fabricarea produselor. C.6-1. Intretinerea spatiilor social. 4. .se va asigura o iluminare suficienta a incaperilor si o temperature si ventilatie corespunzatoare. Echipamentul de protectie sanitara a produselor purtat de muncitori trebui sa fie curat si bine ingrijit. usor de spalat. D.2 PROTECTIA MUNCII 15 .. in scopul asigurarii conditiilorigenice de fabricatie a produselor. taierea unghiilor scurt si strangerea parului sub boneta sau basma alba. fara incrucisari ale procesului tehnologic. Angajarea si admiterea la locul de munca se va face numai dupa efectuarea examenelor medicale si de laborator. B.cedarea componentilor chimici. . . .peretii se vor acoperii la o inaltime de 1. fizico-chimice sau valoarea nutritive a produsului ambalat prin. cu inclinare corespunzatoare.spalarea se va face ori de cate ori este necesar si va fi urmata de o dezinfectie cu o solutie de var (5%). pentru a permite spalarea lor. .sanitare: .8 m. transporta sau ambaleaza produse alimentare sau vin in contact cu utilajele folosite. .incaperile de productie trebuie sa fie amenajate in asa fel incat sa asigure un circuit continuu al produsului de la material primara la produsul finit. Personalul din unitatile de productie care manipuleaza.inlaturarea mirosurilor particulare.intretinerea curateniei in spatiile social-sanitare se va asigura de alt personal de intretinere decat cel pentru intretinerea curateniei in sala de fabricatie. Personalul din unitatile de productie are obligatia de a se supune unor reguli stict obligatorii. pardoseala va fi neteda. este obligat sa respecte masurile de igiena personala. Intrtinerea igenica a ambalajelor si mijloacelor de transport: Ambalajele folosite in productie trebuie san u influenteze caracteristicile organoleptice.

cuvele de malaxor se vor manipula numai prin impingere cu exceptia cazurilor cand se scot din dispozitivul de fixare la malaxor.intalatia de topit grasimii.cernatoarele vor supraveghea cu atentie si nu se va indeparta gratarul de protectie din palnia de alimentare. si nu necesita efort deosebit pentru manipulare. de batut oua se vor folosii incat sa nu se produca scurgeri ale continutului pe pardoseala spre a evita accidentarea prin alunecare. .la prepararea aluatului. . .descongestionarea cailor de acces. iar stivuirea navetelor va asigura stabilitatea lor atat in stare de repaus cat mai ales pe timpul manipularilor. malaxoarele cu functionare periodica vor fi folosite numai cu aparatori impotriva accidentelor si dup ace cuva sa cuplat correct puse la sistemul de antrenare. In vederea asigurarii unor astfel de conditii s-au stabilit norme specifice procesului tehnologic.la depozitarea si livrarea produselor si asezarea produselor in navete. . se va face astfel incat sa nu se depaseasca marginea acestora. si omologate si se vor exploata numai de catre personal calificat sau instruit in acest sens.Pentru ca oamenii sa-si desfasoare activitatea in bune conditiuni trebuie sa aiba conditii corespunzatoare. ANEXE 16 .instalatiile de laminare vor functiona numai cu gratare de protectie incat muncitorii san u poata sa introduca mana intre tavalugi. .ambalarea mecanizata a produselor se va face astfel incat sa se evite blocarea spatiului din jurul masinilor cu ambalaje sau produse ori alte obiecte. . . .aszarea in stive a materiilor prime si auxiliare se va face respectand inaltimea ce asigura stabilitatea stivelor.muncitorii vor purta halite sau bluze incheiate complet iar manecile stranse cu elastic sau nasturi si se va evita apropierea de organele in miscare ale masinilor ce nu pot fi protejate cu aparatori. . .rzervarea culoarelor de latime corespunzatoare pentru efectuarea manipularilor in conditii de securitate a muncii.masina de divizat si de modelat se va curate numai la terminarea lucrului si scoaterea de sub tensiune. incat sa fie prevenite accidentele si inbonlavirile profesionale. . respective fiecarui loc de munca.arzatoarele si injectoarele trebuie sa fie numai de tipuri standardizate. La depozitarea si pregatirea materiilor prime: . Cablul de alimentare cu energie va avea invelisul exterior integru.

Utilaje folosite la obtinerea foilor de foietaj Cuptor Masina de laminat aluatul Malaxor 17 .

Realizarea preparatului “ Pateuri cu umplutura de branza” 18 .

ED. a-XI-a. DR. NICULAE EUGENIA. NICULESCU NICOLAE.“UTILAJUL SI TEHNOLOGIA PANIFICATIEI SI PRODUSELOR FAINOASE”. a-XII-a. MOLDOVEANU GHEORGHE.ING. NICULESCU NICOLAE. ED.  “UTILAJUL SI TEHNOLOGIA PANIFICATIEI SI PRODUSELOR FAINOASE”. EDITURA BUCURESTI 2003.  “TEHNOLOGIA PRODUSELOR DE PATISERIE” CLASELE a-X-a. PEDAGOGICA BUCURESTI 2003. DRAGOI MARIANA.  19 . DIDACTICA SI PEDAGOGICA 1990. MANAILESCU ANGELA.

Activity (7)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
OvToma liked this
5625lojiuuhgy liked this
George Marian liked this
sanduconstantin liked this
mgfat liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->