P. 1
analiza electoratului

analiza electoratului

|Views: 64|Likes:
Published by Elena Margina

More info:

Published by: Elena Margina on Dec 10, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/09/2012

pdf

text

original

PLDM.

Sloganul lor de baza este Moldova fara saracie, ceea ce demonstreaza aplicarea strategiei de creare a unei imagini pozitive. Pe acest slogan isi bazeaza ei Campania electorala, iar obiectivele lor prioritare sunt: Crearea unei economii puternice, performante, care să ne ofere noi locuri de muncă. Accelerarea integrării Moldovei în Uniunea Europeană. Lupta cu corupţia. Grija faţă de oamenii cu venituri reduse Drumuri, apă, gaz. Locuinţe pentru tineri şi familii cu venituri mici Alte slogane: Moldova fara comunisti,Moldova fara Voronin- strategia distinctiei ideologice. Daca va amintiti Campania electorala din vara anului trecut, PLDM-ul avea un spot electoral” stop comunismului verde pentru Moldova” Vot direct pentru alegerea presedintelui Libertatea circulatiei la frontiera UE Dosarul guvernarii comuniste, ceea ce presupune,in intelesul lor,demascarea faradelegilor comunistilor. Strategia crearii unei imagini negative In tara noastra, noi decidem. Acuma o sa arat un spot electoral al PLDM prin care acestia incearca sa implementeze strategia de creare a diverse coalitii. Acestia incearca sa arate diferitor tipuri de alegatori avantajele acestui partid. Plus la asta se incearca sensibilizarea publicului-adica cei care vor vota pentru un partid care le-ar ajuta sa isi cumpere primul apartament, ar contribui astfel si la marirea pensiilor samd. PCRM Moldova alege Victoria Victoria inseamna: -Modernizarea infrastructurii -Protectia moderna de inundatii si calamitati naturale -Strategia anticriza de atragere a investitiilor -O Moldova independenta -Restabilirea demnitatii umane si a dreptatii -Trecerea pina in anul 2015 la invatamant gratuit in toate institutiile de invatamant superior -Accesul garantat al tinerilor la propria locuinta -Imbunatatirea calitatii medicinei primare Promisiuni: -Salariul mediu va depasi de 3 ori minimul de existenta.

a independenţei. încurajarea dezvoltării educaţiei şi a cercetării. unităţii şi integrităţii Republicii Moldova. separaţia şi colaborarea puterilor în stat. soluţionarea diferendului transnistrean. În activitatea sa PL va contribui la afirmarea noii clase politice liberale. consolidarea sistemului democratic. Strategia creării unei imagini positive Strategia creării unei imagini negative(POZE) PL Alege schimbarea pina la capat Partidul Liberal promovează valorile liberale: drepturile şi libertăţile individului şi ale familiei. integrarea Republicii Moldova în structurile euro-atlantice. garantarea.-Majorarea de 8 ori a volumului investitiilor Strategii: Strategia creării unui contrast clar. PL este o formaţiune politică liberală.(VIDEO) Strategia creării unei distincţii ideologice. dezvoltarea proprietăţii private. accesul liber şi egal la educaţie. stimularea iniţiativei private cu respectarea regulilor de concurenţă. În conformitate cu programul său politic. pentru integrarea poporului nostru în cadrul Uniunii Europene. pluralismul politic. protecţia. a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor. promovarea şi asigurarea unei autentice autonomii locale. respectarea şi asigurarea suveranităţii naţionale. a statului de drept şi a economiei de piaţă. pentru consolidarea democraţiei. . schimbul liber de valori economice şi culturale. Partidul Liberal îşi propune următoarele obiective politice prioritare: • • • • • • • • • • • • • susţinerea şi promovarea tinerei generaţii în viaţa social-politică. va conlucra cu alte partide politice. asigurarea accesului liber şi egal al cetăţenilor Republicii Moldova la educaţie. În activitatea sa Partidul Liberal urmăreşte numai obiective politice. care militează pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. restrângerea categoriei bunurilor ce constituie obiectul proprietăţii publice. educarea cetăţenilor în spiritul democraţiei şi încurajarea acestora de a participa la viaţa publică. precum şi cu societatea civilă pentru susţinerea şi promovarea valorilor liberale. consolidarea şi extinderea proprietăţii private. promovarea şi respectarea demnităţii omului. retragerea armatei şi a arsenalului militar al Federaţiei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

condus de către un reprezentant al PDM. asistenței sociale și familiei. religioase şi lingvistice. .edificarea în Moldova a unei Societăți a Bunăstării pentru Toți. libertatea presei. reducerea amestecului statului în activitatea agenților economici. PDM Pentru Moldova Pentru tine Bunastare respect progres Partidul care utilizeaza cel mai activ subscriptorii:Gandul Matei. în soluționarea problemelor prin autoguvernarea de toate nivelurile. limbă. avere sau origine socială. a elaborat și a aplicat în practică un set de măsuri cu caracter social privind protecția categoriilor de cetățeni cele mai afectate de creșterea impusă a tarifelor la anumite servicii. edificarea economiei Moldovei pe un fundament eminamente de piață. afirmarea şi dezvoltarea identităţii etnice. . integrarea in structurile euroatlantice. apartenenţă politică. trai decent. origine etnică. implicarea in viata politica a tinerilor neatinsi de virusul comunismului si al imperialismului rus. economie de piata. activitatea normală a acestora oferind garanția stabilității și bunăstării societății moldovenești. Anume ministerul Muncii. PDM consideră că numai oamenii liberi. asigurarea coeziunii economice şi sociale. Prioritatile si apelul Partidului Liberal sunt: Neadmiterea partidelor filoruse la guvernare.stat de drept.consolidarea instituțiilor democratice în Moldova.• • • • • combaterea oricăror discriminări de rasă. sînt capabili să creeze o societate a dreptății și bunăstării. . de tip european. combaterea corupţiei. a federalizarii republicii. Natalia Barbu. PDM este unica forță politică din RM.În același timp. trebuie să fie create mecanisme eficiente de redistribuire a veniturilor în favoarea păturilor defavorizate ale societății -în realizarea activităților de promovare a reformelor de către conducerea statului. prin eliminarea oricărui control sau amestec din partea autorităţilor publice şi a reprezentanţilor acestora. fiindu-i rezervat rolul de a interveni în cazul ”căderii pieței”. naţionalitate. opinie.consolidarea sistemului și mecanismelor de apărare a dreptrilor omului. . religie. sex. asigurarea unor standarde sociale înalte și tradiții europene de reglare socială. asigurarea libertăţii depline a presei. Respectarea drepturilor omului este o premisă indispensabilă a dezvoltării social-economice. culturale. drepturile cărora sînt eficient apărate. debarcarea regimului comunist si realizarea dezideratelor democratiei . care își propune obiective de a asigura implicarea plenară a cetățenilor în procesele politice. -asigurarea maximală a libertăților economice. independenta justitiei. Ion Suruceanu.Geta Burlacu etc/ Principiile programatice fundamentale ale PDM sînt: . păstrarea. PDM cheamă să se țină cont de efectele sociale ale schimbărilor efectuate. a crimei organizate şi a economiei tenebre.

In altă ordine de idei. adesea. nici liderul acestuia. AMN Serafica fara frica Spot AMN un perete de caramida Unicii care amintesc despre reusitele aliantei Roger-Gerard Schwartzenberg identifică patru tipuri principale de imagini pe care poate să le dorească un candidat. un idol. din perspectivă de marketing electoral. chiar dacă Stalin. pe care nu ambiţia personală. sever. din simplul motiv că dictatorii nu organizează alegeri libere. capul inţelept al unei familii care numără milioane de membri. a culturii dialogului și compromisului. Roger-Gerard Schwartzenberg identifică două tipuri de părinţi ai naţiunii: unul care se bazează pe autoritatea eroico-paternă. El este un antierou. Fidel Castro. Tito. Altfel spus. asigurarea concordiei sociale. c) Liderul seducător: incearcă să seducă. construirea sistemului administrației publice locale pe principiile social-democrației europene.. Mobutu sau Bokassa şi-au revendicat un astfel de statut.care cultivă un stil decontractat. cel puţin in principiu. în care să se țină cont de opinia minorităților politice. dar drept. nu prezintă importanţă decat experienţele acelor oameni politici din ţările democratice care şi-au asumat acest rol. mereu solemn. îndeosebi cu Federația Rusă.promovarea unei politici echilibrate a țării pe plan internațional.de marea majoritate a oamenilor politici. El nu este nici părintele alegătorului. consolidarea Națiunii Politice moldovenești în baza cetățeniei unice. iar drepturile opoziției să fie apărate pe deplin. Kim Ir Sen. acest lucru nu este semnificativ din perspectivă electorală. Candidatul care işi doreşte o astfel de imagine va lăsa impresia unui om ca oricare altul. considerandu-le un fel de roluri pe care candidaţii trebuie să şi le asume:6 a) Eroul: distant. nu este un rol pe care să şi-l poată asuma oricine. -depunerea de eforturi pentru crearea și statornicirea unei noi culturi politice în Moldova. trebuie subliniat faptul că. d) Părintele naţiunii: figură tutelară a autorităţii. să aibă cu ce să justifice o asemenea imagine. un prieten apropiat.dezvoltarea principiului autoguvernării la diferite niveluri. -repudierea hotărîtă a tuturor formelor de dezintegrare a societății sau discriminare. il impinge să candideze. îmbinarea armonioasă a eforturilor de integrare europeană cu păstrarea relațiilor prietenești cu țările spațiului post-sovietic. tineresc. şeful providenţial şi. Cel care intenţionează să-şi axeze strategia pe crearea unei imagini de erou trebuie. omul de excepţie. b) Omul obişnuit: simplu. chiar dacă el este visat. ci dorinţa de a sluji comunitatea. . Ceauşescu. superior. aceea a . popular. realizarea la maximum a descentralizării guvernării și substituirea funcțiilor de control prin cele de observare în relațiile dintre puterea publică centrală și organele administrației publice locale. construind structura de conducere ”de jos în sus” (inclusiv în problemele ce țin de edificarea sistemului de impozitare). lipsit de pretenţii. probabil. surazător. incearcă să se identifice cu majoritatea alegătorilor săi şi să-i facă pe aceştia să se identifice cu el. el este un frate. Evident. in mai mare măsură decat să convingă. rece. care imparte cu alegătorul bunele şi relele.

in mod tradiţional. l-ar putea prefera pe respectivul candidat.este reprezentantul partidului in cauză şi să-I determine să se prezinte la vot. dintr-un motiv sau altul.şi nu altcineva . un candidat poate să-şi propună să cheltuiască mari sume de bani. Cel puţin in această a doua situaţie este necesar ca rolul asumat să se bazeze pe o varstă şi. Inspirată din practica agenţiilor de publicitate. foarte apropiat de imaginea de erou. să-şi construiască o imagine care să conducă la obţinerea unui număr sufficient de voturi.conducătorului revoluţionar sau a făuritorului independenţei naţionale. O astfel de strategie trebuie implementată cu atenţie. să se cheltuie bani şi effort pentru a obţine nişte voturi. plin de invăţăminte şi de raţiune. pentru a-i determina pe alegători să-i acorde votul. Candidatul care işi propune să adopte această strategie işi va concentra atenţia asupra punctelor slabe ale adversarului. Aceasta este foarte asemănătoare cu strategia precedentă. apoi. in plan politic. precum şi. care. bine organizată şi bine instruită. mai apropiat ca imagine de rolul omului obişnuit. a) Strategia apartenenţei partinice. grupări religioase. şi altul bazat pe autoritatea inţeleptului. candidatul trebuie să-şi definească şi. Aceasta presupune coagularea alegătorilor aparţinand unor grupuri cu interese diverse (grupuri etnice. asociaţii profesionale. o circumscripţie reprezintă fieful electoral al unui anumit partid. Nu este necesar. intr-un asemenea caz fericit. Contrastul se realizează accentuand o anumită caracteristică: o trăsătură de caracter. In anumite circumstanţe. e) Strategia creării unei imagini pozitive. această strategie constă in a găsi o temă de larg interes şi a-şi orienta intregul discurs asupra acestei teme. chiar o diferenţă fizică. eficienţa. i) Strategia copleşirii oponenţilor prin resurse financiare. cărora principiul “unicei propuneri de vanzare” le este de mult timp cunoscut. d) Strategia propunerii unice. h) Strategia constituirii unei organizaţii. pentru a-şi demoraliza adversarul. cu deosebirea că accentul cade pe diferenţele de natură ideologică. experienţa. pe o profesie care să ii confere credibilitate.). Este domeniul predilect de aplicare a marketingului electoral. atacandu-le cu multă hotărare. candidatul poate opta pentru una sau mai multe dintre variantele strategice enumerate. sindicate. ca obiectiv in sine. activităţile de relaţii publice orientate către diferitele organizaţii ale societăţii civile. şi una dintre strategiile cel mai dificil de implementat. in acelaşi timp. f) Strategia creării unei imagini negative. dar. cat. c) Strategia creării unei distincţii ideologice. a-I cărui susţinători ar putea să renunţe să-l mai sprijine in momentul in care incep să creadă că un om care cheltuieşte ataţia bani nu poate pierde alegerile. O echipă de voluntari suficient de numeroasă. fundaţii etc. prin tradiţie. intrucat există riscul ca utilizatorul ei să fir perceput ca o persoană agresivă. contactele şi alianţele cu alte formaţiuni politice. In concepţia autorilor. ceea ce ii poate dăuna propriei imagini g) Strategia constituirii de diverse coaliţii. b) Strategia creării unui contrast clar. Aceasta constă in a crea o distincţie clară intre candidat şi oponentul său. Această strategie privilegiază. In cazul in care. deja obţinute. pasionată de activitatea pe care o desfăşoară. in funcţie de situaţia concretă in care de află. poate inclina balanţa alegerilor in favoarea candidatului pe care il sprijină. din perspectivă de marketing. nu atat pentru a-şi indeplini anumite puncte din planul campaniei sale electorale. . eventual. candidatul respectivului partid ii este suficient să le reamintească alegătorilor că el . Conform acestei strategii.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->