Ne-am obi nuit deseori atunci când vorbim sau auzim despre glande sau despre endocrinologie s mergem cu gândul

la glanda tiroid . Pentru mul i dintre noi expresia Åai probleme cu glandaµ inseamn in mod automat glanda tiroid i o consider m poate, ca fiind cea mai important gland endocrin . Fiziologia,ins ,ne spune altceva. i anume c Ådirijorulµ activit ii întregului sistem endocrin este o gland mic pe care cei mai mul i dintre noi o ignor m:HIPOFIZA.

crescând masa osoas i revitalizând sistemul imunologic. .ca i a leg turii directe pe care o are cu centrul de control al sistemului nervos ± hipotalamusul. crescând vitalitatea.când nivelul HGH este restabilit la nivelul adolescen ei ei se simt i arat mai tineri i plini de vitalitate. Glanda hipofiz este denumit i "glanda ef " datorit rolului important pe care îl au unii din hormoni secreta i de ea în controlul secre iei celorlalte glande. iar oasele lombare cresc în densitate. pielea devine mai sub ire i mai rezistent . memoria i vederea. La adul i.Glanda Hipofiz (Pituitar ) este cartierul general al sistemului endocrin i secret hormonul HGH (Hormonul Uman de Cre tere) care controleaz cre terea organismului prin stimularea diviziunii celulare. îmbun t ind performan ele sexuale. Acest hormon este acum folosit la reversarea proceselor de îmb trânire reducând obezitatea trunchiului. Cantitatea maxim e produs la adolescen i apoi scade treptat.

alcatuit din: a.Hipofiza este organizat în 2 structuri: 1. tija pituitar c. lob tuberal 2. lob posterior b. hipofiza posterioar (neurohipofiza) . lob anterior (75%) b. eminen a median . hipofiza anterioar (adenohipofiza) . lob intermediar (1%) c. alcatuit din: a.

centrul de control al sistemului nervos. . Astfel. de glandele suprarenale i de ovare sau testicule. ea comand nivelul de hormoni secretat de tiroid . pe care ea le produce. Hipofiza joac un rol important în organism atât prin prisma hormonilor secreta i de ea.Hipofiza este un organ localizat în zona central a creierului. într-o forma iune anatomic osoas numit aua turceasc . cât i prin leg tura direct pe care o are cu hipotalamusul. fiind un centru de comand al sistemului endocrin. Ea este responsabil pentru func ia celorlalte glande din organism prin substan ele de control ale secre iei celorlal i hormoni. Hipofiza are un rol foarte important în organism.

Hormonii hipofizari sunt implica i în cre tere Printre hormonii secreta i de glanda hipofiz se num r cel de cre tere (STH). iar cel adenocorticotrop (ACTH) activeaz metabolismul lipidic. glucidic i proteic. care are un rol esen ial în dezvoltarea oaselor. Asigur func ionarea normal a tiroidei Hormonul tireotrop (TSH) stimuleaz sinteza i secre ia de hormoni tiroidieni. hipofiza secret i prolactin . . De asemenea.

Favorizeaz absorb ia apei Glanda hipofiz secret i hormonul antidiuretic (ADH sau vasopresin ). intervenind în pigmentarea pielii dup expunerea la soare. implicat în absorb ia apei la nivelul rinichilor. stimuleaz contrac ia musculaturii uterine în timpul na terii i. . al turi de prolactin . De asemenea. asigur lacta ia. un alt hormon eliberat de hipofiz . glanda hipofiz secret i hormonul melanostimulant (MSH). Oxitocina. care determin sinteza de melanin .

deregl rile hormonale sunt al doilea factor care duc la apari ia bolilor in organism. . Putem afirma c orice afec iune este precedat de prezen a unui dezechilibru endocrin. Iatã câteva boli cauzate de deregl rile hormonale ale hipofizei.Hormonii au rol catalizator în corpul uman. Dup stres.iar o modificare a valorilor normale nu mai permite func ionarea metabolismului în parametrii normali.

Dup vârsta de 1 an. copilul r mânând mereu în urm celor de aceea i vârst . nanicii nu se maturizeaza sexual. ajunsi la varsta pubertatii. Deficitul de hormon de cre tere este determinat de leziuni tumorale sau netumorale. extracte tiroidiene . Nanicii par totdeauna mai tineri decat sunt in realitate.În l imea definitiv nu dep e te 1.20 sau 1.Nanismul sau piticismul este de obicei consecin a secre iei insuficiente de hormon de cre tere. dar cum acesta se procura greu si este scump. locul principal il detine hormonul de crestere. Simptomatologie: în general.50 m. Deseori.Tiroxina sau Tiroton . .si hormoni steroizi anabolici). copiii cu nanism au o greutate normal la na tere. Tratament: intre mijloacele terapeutice. cre terea încetine te. in practica medicala se aplica Tratamentul cu hormoni periferici (insulina.

o forma modificata de vasopresina. Desmopresina este administrata pentru controlul volumului de urina. mentinerea echilibrului hidroelectrolitic si prevenirea deshidratarii. .Diabetul insipid este o afectiune caracterizata prin emisia abundenta de urina (poliurie) si sete intensa datorata secretiei insuficiente de hormon antidiuretic (vasopresina) de la nivelul hipofizei.Este o afectiune rara in care rinichii isi pierd capacitatea de conservare a apei. Tratamentul diabetulului insipid presupune utilizarea unui medicament numit desmopresina.

inclusiv cele de la maini. Tumora secreta cantitati excesive de hormon de crestere care provoaca semne si simptome de acromegalie.Acromegalia este o tulburare hormonala care se dezvolta atunci cand glanda hipofiza produce prea mult hormon de crestere la o persoana de varsta adulta. . care se caracterizeaza prin dezvoltarea exagerata a oaselor si cresterea anormala in inaltime. Acromegalia se manifesta prin cresterea in dimensiuni a oaselor. Acromegalia de obicei afecteaza adultii de varsta medie. La copiii care sunt inca in crestere excesul de hormon de crestere poate provoca o boala numita gigantism. Majoritatea cazurilor de acromegalie sunt cauzate de o tumora benigna (adenom) a glandei hipofize. picioare si fata.

hormon secretat de catre hipotalamus si care inhiba secretia de GH. Medicamente precum octreotid si lanreotid sunt analogi (variante) sintetici ai somatostatinei. Radioterapia distruge eventualele celule tumorale ramase dupa interventia chirurgicala si reduce nivelul seric de hormon de crestere.Tratament: Scoaterea tumorii poate normaliza secretia de hormon de crestere si elimina presiunea asupra tesuturilor inconjuratoare pentru ameliorarea semnelor si simptomelor asociate acromegaliei. .

Tot la infertilitate poate duce i secre ia anormal a hormonilor hipofizari.duce la probleme de fertilitate. care sunt implica i în reglarea ciclului menstrual i în procesul de formare a spermatozoizilor.secretata in exces.Prolactina. .

secretat in exces. obezitate i hipertensiune.Ea este caracterizat prin sl biciune muscular . poate duce la apari ia bolii Cushing. .Hormonul adenocorticotrop.

r nile se vindec cu greutate.cre terea în greutate este cel mai frecvent simptom în cadrul sindromului Cushing -modific ri ale tegumentelor:acestea devin mai sub iri.Simptome: -cre tere în greutate-simptomele includ fa a rotund i greutateumflat .cum ar fi:dereglarea ciclului menstrual.apar vergeturi.hirsutism.depunerea de gr sime în jurul gâtului i în yona interscapular superioar (ceafa de bizon) i o talie cu dimensiuni m rite.fragile i pot fi r nite cu u urin .acnee sau facies congestiv(fa ro ie) -sl biciune la nivelul mu chilor(diminuarea for ei musculare i amiotrofie) i a oaselor(osteoporoza) Modific ri ale hormonilor sexuali.disfunc ie erectil sau pierderea apetitului sexual -hipertensiune arterial i diabet zaharat .

Tratamentul in boala Cushing determinata de tumori ale glandei hipofize este chirurgical. In cazul in care tratamentul chirurgical nu este posibil. pentru a reduce productia excesiva de cortizol de catre tumora. tratamentul chirurgical nu este intotdeauna eficient in cazul unei tumori canceroase. . Cu toate acestea. mai ales daca aceasta a determinat metastaze la distanta afectand si alte organe.cu ajutorul corticosteroizilor. se poate incerca terapia medicamentoasa.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful