P. 1
Andy Szekely Raport Special Tehnici de Memorare

Andy Szekely Raport Special Tehnici de Memorare

|Views: 71|Likes:
Published by Denisa

More info:

Published by: Denisa on Dec 11, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/30/2012

pdf

text

original

Cele mai uŞoare, utile Şi interesante

tehnici de memorare

Andy Szekely

precum şi surse (bibliografie) în care poţi găsi informaţiile descrise în detaliu. Inspiraţie ! Andy Szekely www.andyszekely. principiile de bază. La finalul lecturii te vei găsi perfect echipat cu tehnici de memorare simple şi …. mai găseşti la finalul descrierilor şi modalităţi prin care validitatea metodelor a fost testată de specialişti. memorabile . Te invit să explorăm împreună un set de tehnici de memorare prin care îţi poţi dubla sau tripla capacitatea de a reţine lucrurile cu adevărat importante pentru tine. În plus. exemple de aplicaţii şi contexte în care poţi utiliza în mod special respectivele idei. Fiecare dintre cele 4 tehnici conţine descrierea paşilor.Bine te-am găsit. Ele au fost selectate pe principiul uşurinţei în utilizare şi al modului interesant în care pot aduce clarificări despre felul în care funcţionează creierul.ro 2 .

... Alte tehnici……………………………………….. Metoda Lozanov………………………………........andyszekely. Tehnica Pegword…………………………………...........................ro 3 .....…......................10 5.. Mind Mapping…………………………………….....4 2....8 4. Camera romană……………………………….............................................................Cuprins 1.................... Resurse suplimentare………………………….....................................6 3.....…11 6.....................................12 www.....................................….............

6. 7. Totul este posibil. Utilizaţi orice culoare. Nu sta serios! Scrie sau desenează primul lucru care îţi vine în minte când te gândeşti la subiecte comune. coduri sau simboluri. Din păcate. Pe masură ce îţi vin ideile. Porneşte de la centrul paginii..ul şi organizarea informaţiei. 5. organizarea poate veni mai târziu. imagini şi legături logice pentru a stimula şi facilita dezvoltarea ideilor.ro 4 . markere. de fapt. Pune-ţi gândurile în jurul ideii centrale. hai.andyszekely. Mind Mapping Mind Map inseamnă. www.1. Mind Map in 7 pas i: 1. linii.le în cuvinte.le pe liniile de legătură cu centrul. prima cerinţa este de a obţine ideile. Liberă asociere. 2.. Nu ai trăit până nu ai evidenţiat o idee în Mind Map cu roz aprins sau portocaliu . Gândeşte "out -of-the-box". Gândeşte cât de repede poţi. Hai. Dacă nu mai aveţi idei trasaţi linii simple şi crierul va găsi ideile pentru a le asocia cu liniile. brainstorming. imagini. Câteodată aceste conexiuni nu apar de la început. Vin-o cu o explozie de idei. scrie. etc. hai. Păstraţi-vă mâna în mişcare. memoria nu ne ajută întotdeauna să ne amintim tot ce am vrea. 3. Nu există limite. Transpune. Hărtile mentale sunt instrumente grafice care folosesc cuvinte. Câteodată vezi relaţii şi conexiuni imediat şi po ţi adăuga sub-legături la o idee principală. creioane. culori. hartă mentală. 4. Adaugă relaţii şi conexiuni.

cum ar fi culorile şi formele. chiar poţi să îţi întipăreşti informaţiile în memorie 1 pe termen lung.ro 5 . 3. (2000). Mind mapping.ehow.andyszekely. The Mind Map Book www. Tony.ul poate fi folosit ca un instrument pentru a învaţa mai uşor la examene.co m/how_4448685_ memo rize-using-mind-maps.html www. Organizarea şi gestionarea detaliilor importante legate de un proiect – mindmap-ul poa te fi uşor folosit ca instrument de gestionare a taskurilor fiecărei echipe şi a fiecărui membru al unei echipe în pa rte. mind mapping. 2.Exe mplu: În ce context se aplică în mod special? 1.ul este o metodă eficientă de comunicare între persoane care au un mod de gândire nestructurat şi cei care nu gândesc secvenţial. 1 *Surse unde poti citi despre ea: Buzan. Punându-ţi gâdurile pe hârtie într-o formă organizată şi incluzând puternice elemente vizuale. Nu în ultimul rând.

care împiedică abilitatea naturală de a învaţa. În medie. Lozanov recomandă să dormi după fiecare episod de învăţare.vizuali. jocul. Somnul de tip REM ajută creierul să asimileze lucrurile noi. ritmul. Desenarea unei hărţi mentale a informaţiilor pe care urmează să le asimilezi. Metoda Lozanov Georgi Lozanov a înaintat teoria sugestoterapiei. Somnul de peste noapte este urmat de jocuri. Cum funcţioneaza? Există şase principii majore care stau la baza învăţării accelerate: 1. unde tehnici variate. Îndepărtarea tuturor limitărilor mentale negative. Se folosesc stimuli audio. puzzle sau activităţi prin care se revede ceea ce a fost învăţat în ziua precedentă. 3.ro 6 . 5. fiecare durând cam 20 minute. inclusiv respiraţia şi muzica s-au dovedit a favoriza procesul învaţării.2. Aici este vital să scapi de stereotipul că abilităţile tale sunt limitate. “Concertul receptiv” ~ aici se ia o pauză care să permită subconştientului să absoarbă informaţiile evaluate. oamenii pot avea 4-5 faze REM pe noapte. Muzica. În timpul somnului REM un sfert din creier trimite informaţii celorlalte parţi care sunt de obicei stimulate de simţurile noastre. Relaxarea ~ în această stare.andyszekely. 4. Este ca şi cum am compara creierul cu un calculator căruia i-am da un restart ca să se înregistreze modificările din urma instalarii unui program. “Concertul activ” ~ aici mediul înconjurător reprezintă mesajul. informaţia este rapid şi fără efort absorbită. 6. stimulii vizuali sunt parte din procesul de învăţare. Somnul REM este o fază a somnului nostru. www. 2.

Plantele cresc către sursa de sunet a muzicii clasice. Ole. Plantele cresc îndepartându-se de sursa de sunet a muzicii rock. mai exact asupra petuniilor. “Muzica este mediatorul dintre viata simturilor si viata spiritului” Beethoven. Arthur Harvey. Două exemple: 1. SUA. Mânăstirile contemporane folosesc frecvent muzica de fond în timpul studiilor preoţilor. cu frunze puţine sau fară frunze deloc. 2. Plantele au înflorit. Efectele muzicii rock: Plantele cresc anormal de mici. a fost realizată în Denver. Efectele muzicii clasice: Plantele cresc mai mult decât plantele din grupul de control (plante care nu au beneficiat de muzică). Plantele mor după două saptămâni. Learn with the Classics: Using Music to Study Smart at any age Music and Learning de Chris Boyd Brewer The Effects of Backg round Music on Learn ing de Davidson and Powell www. 2 *Surse unde poti citi despre metodă: Andersen. O cercetare interesantă menită să pună în evidenţă efectul muzicii asupra vieţii. Marcy Marsh and Dr.ro 7 . Aceşti preoţi sunt capabili să memoreze cărţi întregi cu tematică religioasă. Unele plante au ajuns să se încolăcească în jurul difuzoarelor.Majoritatea materialelor care abordează tematica învăţării accelerate vorbesc şi despre influenţa muzicii asupra actului învăţării. Cântecele şi poeziile pot îmbunătăţi memoria de conţinut (fapte şi detalii) da torită ritmului şi melodicităţii 2 . cârciumăresei şi gălbenelelor. Acesta a testat efectul muzicii rock şi a celei clasice asupra plantelor.andyszekely.

apoi Pegword-urile vor servi ca indicii pentru lista de cumpărături.o masă www. Dacă doreşti să pui obiectele în ordine inversă. Când ai nevoie să îţi aminteşti lista de cumpărături. o lebădă care îşi încolăceşte gâtul în jurul sticlei de vin 3. Există mai multe variante ale Metode i Pegword.ro 8 . Dacă vrei să îţi aminteşti ce. poţi spune " patru este o masă" şi îţi poţi imagina o masă pentru a vedea obiectele de pe ea.l de-al patrulea element. cu atât memorarea este mai uşoară. mătură. pur şi simplu îţi reaminteşti Pegword-urile asociate cu fiecare număr. vin. . o poţi face la fel de uşor ca şi pentru ordinea firească. Cu cât asocierile sunt mai creative. o lumânare aprinsă înfiptă într-o pâine 2.o lumânare – o lebădă – un trident . Oamenii trebuie să înveţe o serie de cuvinte care servesc drept "cârlige" (peg = cârlig în limba engleză) de care amintirile pot fi "agăţate". un trident care este folosit drept armă în lupta cu o…mătură  etc. De exemplu: 1 2 3 4 etc. Cum funcţionează? O schemă Pegword clasică este următoarea: Fiecărei cifre de la unu la zece i se asociază un simbol vizual. poţi creea asocieri ca cele de mai jos: 1. dar ele toate sunt bazate pe acelaşi principiu general. Tehnica Pegword Metoda Pegword se bazează pe puterea imaginilor vizuale.andyszekely.3. Pentru a memora o listă de cumpărături care conţine elemente cum ar fi: pâine.

În continuare. În unul dintre ele participanţilor li s-a dat un minut pentru a memora o listă de cuvinte.ro 9 .Teste Au fost facute mai multe experimente pentru a demonstra validitatea acestei metode. după care au fost puşi să-şi reamintească numele din listă în ordine folosind “Pegwords”.le vizual cu “Pegwords”. Rezultatele au indicat o medie de cuvinte amintite cu Metoda ta Pegwords de 82. 3 *Surse unde poti citi despre ea: Giordano Memorization System Review School of phenomenal memory improvement-Course www. Apo i le-a fost dată sarcina de a număra invers din 3 în 3 pentru 30 de secunde. participanţii au fost instruiţi să memoreze o listă de 10 nume asociindu. fiecare cu un numar de la 1 la 10.andyszekely. o d iferenţă statistică mare 3 . rimând.86 % versus o medie de 70% pentru cei ce nu au folosit nici o metodă.

reprezentând informaţiile pe care doreşti să ţi le aminteşti. lampă.un mod accesibil. şi obţin astfel anul bătăliei: 1330. Ca alternativă poţi deschide uşi spre alte camere şi să foloseşti obiectele din acestea. versus 54. De exemplu. numit “Bătălia de la Posada”. pur şi simplu. rame fotografii. etc. vizualizând obiectele cunoscute şi imaginile asociate. apoi mă uit la una dintre fotografii şi îmi imaginez că arată o trecătoare muntoasă şi că respectiva imagine are un titlu: POSADA. Nu este nevoie să restricţionăm aceste informaţii la cameră: am putea folos i un pe isaj sau un oraş pe care îl cunoaştem bine. cu ob iecte din cameră. Pentru a-ţi aminti informaţiile .4. Ea presupune asocierea informaţiilor de memorat cu ob iectele dintr-o cameră sau mai multe.org/memory/ index. mă pot folosi de obiecte astfel: privesc ceasul care arată ora 13 şi 30 minute. 4 *Surse unde poti citi despre metodă: Mind tools –Essential skills for an excellent career www. o d iferenţă statistică mare 4 . fă un tur al camerei în mintea ta.academictips. de asemenea.57 pentru cei ce nu au folosit nici o metodă. Thnica poate fi extinsă prin detaliere. pe care îl vom popula cu imagini memorate.co lorado.3. Rezultatele au arătăt că procentajul mediu al cuvintelor reamintite de cei care au folosit metoda camerei a fost de 77. participanţilor li s-a dat un minut pentru a memora o listă de cuvinte. Asociază imagini. Dacă vreau să îmi amintesc data conflictului militar din istoria noastră.edu/eeb/courses/1230jbasey/abstracts%202007/ 2. Teste: Pentru a arata utilitatea acestei metode s-au efectuat mai multe teste.ht m www. Cum funcţionează? Imaginează-ţi o cameră pe care o ştii. oglindă. Aceasta este doar o cale de a reprezenta harta cognitiva a informaţiilor într. vază. scaun. ceas. Exemplu: Într-o cameră am urmatoarele obiecte: masă.andyszekely. camerA romanĂ Metoda Camerei Romane este un vechi şi eficient mod de a aminti informaţii în cazul în care ordinea nu este importantă.ht ml www.ro 10 .

ro 11 .Alte tehnici:  Tehnica SQ3R: www.cfm?id=hypnosis-memor y-brain  Memorarea prin HIPNOZA: www.sciam.com/article.com/watch?v=PBiDrJ35k iU www.youtube.youtube.com/watch?v=48z45NzFqSQ&feature=related  Tehnica POPCORN: www.andyszekely.

ro/wp-content/uploads/8_greseli_in_invatarea_accelerata.pdf Training Mid Shaping Curs complet de automotivare. http://www. stabilirea obiectivelor şi învăţare accelerată 27-28 martie 2009 http://www.dezvoltarepersonala.pd f Declanşatorii ascunşi ai motivaţiei. http://www. http://www.andyszekely.andyszekely.ro/wp-content/uploads/Declansatorii_ascuns i_ai_motivatiei.Resurse suplimentare Rapoarte speciale 8 greşeli în învăţarea accelerată.ro 12 .andyszekely.ro/mind-shaping/ www.andyszekely.PDF Alpha Leadership.ro/wp-content/uploads/Leadership_ALPHA_Raport_Special.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->