Pengenalan

Iklan merupakan perantara yang amat diperlukan oleh para pengiklan kerana hanya melalui iklan produk mereka dapat dijual di pasaran yang mencabar. Tetapi, iklan yang baik dan iklan yang buruk tidak harus dibandingkan kerana insan yang telah diberi akal fikiran untuk mengasingkan antara yang baik dan yang buruk. Manusia haruslah menteladani perkara yang baik dan menjauhi dari perkara yang buruk. Isu yang menimpa pada masa-masa ini adalah remaja mudah dipergaruhi iklan serta kehidupan trend terkini. Pada pendapat kami, kenyataan ini adalah benar dan ada juga sifat-sifat negatifnya. Ini adalah kerana isu sebegini haruslah dilihat menjurus dari dua sudut. Kedua-dua sudut ini akan diperjelas di dalam isi kandungan ini.

Isi Kandungan

Kedua-dua penjuru yang di nyatakan di atas adalah seperti berikut:

1)

Remaja memang mudah dipengaruhi iklan serta trend terkini dimana remaja akan mudah terikut-ikut iklan serta menginginkan barang-barang yang dipertontonkan oleh iklan tersebut atau memperikutkan gaya fesyen yang dipertontonkan oleh iklan dengan gaya fesyen yang terkini;

2)

Tetapi bukan semua remaja adalah begitu. Segelintir memang akan terikut dengan gaya yang terkini atau barang-barang yang dipertontonkan oleh iklan seperti telefon bimbit yang canggih dan terkini atau komputer riba dengan teknologi maklumatnya yang terkini. Ada juga yang akan berfikir dan akan menggunakan akal fikiran mereka

ibubapa. kawan atau jiran haruslah sentiasa memberi tunjuk-ajar antara satu sama yang lain dimana kerajaan pun telah menjalankan kempen bijak membeli atau bijak berbelanja. guru. Mereka yang senang dipengaruhi sentiasanya dari keluarga yang berada dan telah diberi segalanya yang dipinta sejak mereka budak-budak lagi. Mereka juga haruslah memikir sebelum membeli dimana barang-barang keperluan sahaja harus dibeli dan tidak sewenang-wenangnya. Mereka inilah yang akan dijadikan sasaran para pengiklan untuk melariskan barangan mereka samada dari segi fesyen yang terkini atau barangan yang terkini dan serba canggih. (ii) Mereka juga harus bijak memilih barang-barang yang mereka beli dimana mereka boleh memilih barangan yang berkualiti. Ini mendorong kita untuk memikirkan samada bila kita membeli kita perlukan atau tidak barang yang kita ingin beli. Sebagai contoh. Bagi mereka-mereka yang senang dipengaruhi. mereka haruslah berbuat demikian: (i) Mereka haruslah berjimat cermat dengan wang yang mereka perolehi kerana wang tersebut susah dicari dan tidak akan datang lagi selepas telah dibelanja. remaja tidak memerlukan telefon bimbit semasa pergi ke sekolah tetapi sekarang ia telah menjadi satu keperluan kerana remaja kini senang merayap dan tidak terkawal. Tetapi sebagai seorang pengguna seperti remaja. Kedua-dua penjuru menunjukkan bahawa terdapat berlainan jenis manusia yang senang dipengaruhi dan ada yang tidak dipengaruhi. Ini adalah seperti peribahasa . pada zaman 1970an serta awal 1980an.kerana mereka telah diberi didikan dan asuhan yang berlainan dimana mereka akan memikirkan tentang keadaan dan akan memikir sebelum membuat keputusan.

Ini juga akan membantu mereka semasa mereka di universiti kelak agar mereka tidak bergantung pada ibubapa mereka dan lebih berdikari dari segi kewangan. Kesimpulan . (v) Mereka juga harus mengawal nafsu mereka kerana berbelanja secara berlebihlebihan atau memboros adalah ciri-ciri syaitan. Kita sebagai manusia tidak boleh mengikut jejak langkah syaitan kerana kita telah diberi akal fikiran untuk memikirkan masa depan kita dan tuhan telah mengangkat martabat kita sebagai manusia serta khalifahNya di muka bumi ini. mereka juga akan dapat menyimpan untuk masa depan mereka dari remaja lagi jika mereka bijak berbelanja dari usia yang muda. Ini akan dapat menjimat kerana pada masa jualan murah barangan yang mahal akan dijual dengan harga yang lebih murah untuk melariskan barangan tersebut atau menghabiskan stok yang terdapat supaya stok baru atau model baru dapat dikeluarkan dalam jenama yang sama. (iv) Mereka juga harus hanya membeli pada masa terdapat promosi barangan atau jualan murah. Ini adalah kerana jika mereka bijak berbelanja. (iii) Mereka juga harus bijak berbelanja.yang menyatakan “alah membeli menang memakai” yang bermaksud remaja haruslah memilih barangan yang berkualiti walaupun mahal tetapi akan bertahan lama dan tidak mudah rosak dari barangan yang murah. mereka akan bijak menguruskan kewangan mereka dan akan sentiasa mengamalkan tabiat bijak berbelanja semasa membeli-belah. bila mereka sudah dewasa kelak. Lebih-lebih lagi.

Mereka juga perlulah pandai mengurus kewangan mereka dari usia yang muda agar kewangan mereka tidak menjadi melarat bila mereka dewasa kelak. Ia juga akan membawa padah jika mereka tidak pandai mengurus kewangan mereka dari usia yang muda sebab tabiat memboros dan berbelanja berlebih-lebihan akan juga memakan diri mereka ketika dewasa kelak. . Sekiranya mereka mengamalkan perkara seperti ini mereka akan dapat menyimpan wang untuk masa depan mereka agar mereka tidak menjadi bebanan pada ibubapa mereka pada masa mereka memasuki universiti kelak.Remaja haruslah menjauhi diri dari menjadi buruan para pengiklan kerana mereka senang diperangkap oleh para pengiklan dengan barangan yang canggih serta serba-serbi. Mereka juga haruslah mengamalkan perkara-perkara yang elok seperti bijak membeli dan bijak berbelanja.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.