KHASIAT HABBATUS SAUDA

Nama Ahli Kumpulan : ‡Norsafinah Binti Mohd Tumiran ‡Nurfarahdiyanah Binti Ahmad Kamal Ariffin ‡Ida Yasmin Binti Mohd Noor ‡Siti Azalina Binti Azman ‡Nur Mahirah Liyana Binti Dahalil

Pada mulanya ianya digunakan oleh orangorang Parsi di dalam masakan dan ubat ubatan mereka. Jintan hitam adalah herbal yang berasal dari kawasan Mediteranean.HABATUS SAUDA Jintan hitam (the Black Seed) adalah ubat yang telah digunakan sejak zaman dahulu lagi. namun kini ia juga ditanam di Afrika Utara dan Asia seperti India. .

Jintan hitam diperoleh dari bijinya. Buahnya berbentuk kapsul yang mengandung banyak biji kecil berwarna putih dan berbentuk trigonal. Pokoknya mengeluarkan bunga berwarna ungu muda atau putih. Setelah matang kapsulnya terbuka dan biji biji ini akan berubah menjadi hitam .

Sejak tahun 1960 terdapat lebih daripada 200 kajian di pelbagai universiti di berbagai negara yang telah menemui pelbagai khasiat di dalam Habatus Sauda. .Jintan hitam atau Habbatus sauda atau bahasa ilmiahnya Nigella Sativa telah digunakan di banyak negara Timur Tengah untuk perubatan alami selama lebih dari 2000 tahun.

ginjal.otot tubuh dan syaraf.MANFAAT Mengatasi gangguan tidur dan stress Saponin yang terdapat di dalam habbatus sauda memiliki fungsi seperti kortikosteroid yang dapat mempengaruhi metabolisme karbohidrat. protein dan lemak serta mempengaruhi fungsi jantung. Saponin berfungsi untuk mempertahankan diri dari perubahan lingkungan. gangguan tidur dan dapat menghilangkan stress .

Habbatus sauda juga memperbaiki peredaran darah ke otak dan sangat sesuai diberikan pada anak pada usia yang baru mula untuk membesar. .Meningkatkan daya ingat dan konsentrasi Dengan kandungan asam linoleat (omega 6) dan asam linolenat (omega 3). habbatus sauda merupakan nutrisi bagi sel otak yang berguna untuk meningkatkan daya ingat dan kecerdasan.

anak memerlukan nutrisi untuk meningkatkan sistem kekebalan tubuh secara keseluruhan terutama pada musim hujan di mana anak mudah terkena selsema atau kesejukan. Kandungan omega 3. 6. 9 yang terdapat dalam habbatus sauda merupakan nutrisi yang membantu perkembangan minda dan mencerdaskan serta membantu dari segi kesihatan kepada anak kecil.Tambahan nutrisi pada ibu hamil · Pada masa pertumbuhan. .

Meneutralkan racun dalam tubuh Racun dapat mengganggu metabolisme dan mengurangkan fungsi organ penting seperti hati. pening. gangguan pernafasan dan daya konsentrasi yang menurun. Keracunan dapat menimbulkan gejala berupa diarrhea. Habbatus sauda yang mengandung saponin dapat meneutralkan dan membersihkan racun dalam tubuh. . paru-paru dan otak.

hidung tersumbat dan mengatasi parasit usus seperti cacing.Mempertingkatkan sistem immuniti Dermatologi. Meningkatkan metabolisme dan semangat . sakit kepala. mengubati jerawat dan memulihkan Aktiviti hormon. mengatur haid dan meningkatkan aliran susu Digunakan oleh Cleopatra untuk kesihatan dan kecantikan. Mengubati sakit gigi.

com/bioasli/artikel.cfm?article=habatus . Habbatussauda¶ Softgel.com%20%C2%BB%20Habbatussauda%E2%80%99% 20Softgel.RUJUKAN ‡ duniaherbahpa (8 Mei 2008). file:///G:/presentation%20agama/Habbatus-Sauda.htm ‡ Artikel tentang Obat Herbal Alami Habbatus Sauda (Jintan Hitam/Black Seed).htm ‡ Habbatus Sauda. file:///G:/presentation%20agama/DuniaHerbaHP A. http://runcitonline.

. Muslim). bersabda dalam Hadithnya yang dikutip dari kitab Ash Shahihain: Gunakanlah Habbatus Sauda kerana di dalamnya terdapat sejenis ubat dari segala jenis macam penyakit kecuali As Sam (maut) (HR. oNabi Muhammad s.Bukhari.w bersabda : Tetaplah kamu dengan Habbatus Sauda.Dalil al-Quran dan Hadis oNabi Muhammad S. Sesungguhnya padanya terdapat ubat bagi segala penyakit. kecuali mati ( Hadis riwayat Bukhari ).W.a.A.

menambah pengaliran air liur dan sebagainya. bronchitits.PANDANGAN ULAMA ‡ Ibnu Sina (buku µCanon of Medicine)  Habbatus Sauda berkemampuan merangsang tenaga dan membantu pemulihan kepenatan dan semangat ‡ Ibnu Qayyim (buku µMedicine of the Prophet¶)  Habbatus sauda berupaya memulihkan penyakit-penyakit seperti batuk. . cacing. menambah susu badan. masalah kulit seperti jerawat. masalah perut. sakit senggugut dan haid yang lain.

‡ Dr Ahmad Elkad (kajian) ‡ Habbatus sauda mempertingkatkan daya tahan sakit (immune system). .

BUKTI SAINTIFIK .

menghilangkan kesakitan. merangsang gall bladder dan berperanan sebagai anti-oksidan Carbony 25 % Carvone Limonene Nigellon semohiprepinon 0. sekaligus mengurangkan kesan akibat bronchial athma dan batuk. meningkatkan suhunya. menyerap kesakitan yang berpunca dari pengecutan muskular semulajadi (cramps ~ painful involuntary muscular contraction).KANDUNGAN HABBATUS SAUDA Volatile Oil Cymene Pinene Peratus (%) 32 % 3% Sifat-sifatnya Menghilangkan sakit pada pengidap rheumatism Memberikan sedikit kesan expectorant (ubat batuk) dan kesan colic. menghalang pengeluaran histamine Menghalang infeksi. Antiseptic dan antibiologikal.5 % Thymochinon .05 % 27 % 1. Berkesan dalam rawatan batu karang Meluaskan saluran pernafasan. Jika digunakan pada bahagian luaran ia memberikan kesan seperti Cymene. Dari ujian lanjut ia disahkan berkesan terhadap organisma gram-positif dan juga organisma gram negative. Mempunyai sifat anti-colic dan flatulence.

.KESIMPULAN ‡ Habatus Sauda sangat mujarab dalam mengubati pelbagai jenis penyakit.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful