P. 1
koNSEP aqiDAH ^___^

koNSEP aqiDAH ^___^

|Views: 135|Likes:
Published by miwwalalala

More info:

Published by: miwwalalala on Dec 13, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/12/2014

pdf

text

original

KONSEP AQIDAH

y Takrif Aqidah

Kepercayaan atau keimanan kepada hakikat- hakikat dan nilai- nilai yang mutlak, yang tetap dan kekal, yang pasti dan hakiki lagi kudus dan suci iaitu kepercayaan yang tersimpul dengan teguh dalam jiwa yang tidak mungkin terurai dalam apa jua keadaan dan suasana y Takrif Iman Mempercayai dan menerima. Iman letaknya dihati, disokong dgn pengakuan melalui lidah dan dibuktikan dgn amal dan perbuatan.

y Rukun iman 1. 2. 4.W. Beriman kepada Allah S. 3. 5. 6.T Beriman kepada Malaikat Beriman kepada kitab-kitab Allah Beriman kepada para Rasul Beriman kepada hari Kiamat Beriman kepada Qadar dan Qada .

segala suatu yang ada Merasa takut dan malu terhadap Allah jika melakukan laranganNya Menjadi asas semua amalan yang soleh dan pendinding dari maksiat dan kederhakaan .y Keimanan bkn lah ucapan yang keluar dari bibir semata. tetapi keimanan yang sebenar adalah merupakan suatu aqidah atau kepercayaan yang memenuhi seluruh isi hati y Kesan kesan nya :Allah dan RasulNya lebih dicintai dari segala.mata.

suci dari segala kekurangan dan suci juga dari menyerupai segala yang baharu . perkara-perkara mustahil dan perkara yang harus bagi Allah S.T y Juga bemaksud y ERTI y M bnrkan dgn yakin akan adanya Allah y M bnrkan dgn yakinkan keesaan Allah. baik dalam perbuatanNya m jdkan alam dan makhluk seluruhnya mahupun dlm menerima ibadat setiap makhluk y M bnrkan dgn yakin bahawa Allah bersifat dgn segala sifat kesempurnaan.perkara yang wajib. percaya dan beritikad dgn perkara.W.mengetahui.

Hidup mereka sentiasa taat pada perintah Allah tanpa sesekali merderhakai nya. Bilangan ny tdk diketahui. bkn lelaki dan bkn perempuan . .y Allah telah menjadikan sejenis makhluk halus yang keadaan asalnya tidak boleh dilihat.

y y y y y y y y y Jibrail y Menyampaikan wahyu Mikail y Mengawal cerekawala Izrail y Mencabut nyawa Israfil y Meniup sankakala Raqib y Mencatit amalan baik Atid y Mencatit amalan buruk Mungkar dan Nakir y Menyoal manusia dlm kubur Ridhwan y Menjaga syurga Malik y Mengawal neraka .

tidak mengulangi lagi kesalahan tersebut kerana menyedari setiap tutur kata diperhatikan y Senantiasa berhati-hati dan berjaga-jaga supaya suruhan Allah akan sentiasa dipatuhi dan dia akan selamat di alam kubur nanti .y Sentiasa menjaga tingkah laku.menjaga tutur kata walau dimana dia berada y Segera bertaubat sekiranya melakukan dosa. berkelakuan baik.

pembimbing. dan undangundang kepada manusia yang dipimpin nya.y Orang islam wajib percaya bahawa Allah S. .kitab y y y y Zabur Taurat Injil Al.quran : Nabi Daud : Nabi Musa : Nabi Isa : Nabi Muhammad S.W.A.W y Setiap rasul y diutus Allah kepada manusia dilengkapi dgn kitab yang menjadi pedoman.T telah menurunkan beberapa buah kitab kpd rasul-rasulNya dan kitab tersebut mengandungi ajaran-ajaran mengenai amal ibadat untuk akhirat dan juga petunjuk utk m perbaiki kehidupan manusia di dunia y Kitab.

Fatanah : bijaksana .y Allah telah mengutuskan beberapa orang rasul yang dipilihnya dari jenis manusia yang cukup sempurna. Amanah : jujur dan tidak membuat kesalahan 3. perkabaran dan perbuatan 2. Mereka menerima wahyu yang mengandungi hukumhukum syarak untuk mengajar dan membimbing manusia kepada kehidupan yang membawa kebahagiaan di dunia dan di akhirat y Sifat sifat wajib bagi rasul 1. Siddiq : benar pada segala percakapan. Tabligh : menyampaikan semua perintah Allah kepada manusia 4.

Manakala dari segi istilah ialah rasul ialah lelaki utusan Allah yang menerima wahyu untuk dirinya dan wajib disampaikan kepada umat manusia agar mereka dapat melalui jalan yang lurus dan diredhai Allah y Hanya 25 orang rasul yang wajib di ketahui. .y Erti rasul dari segi bahasa ialah utusan yang menyampaikan sesuatu perutusan seseorang kepada orang lain.

5. Tahap kehancuran segala makhluk yang ada dimuka bumi Hari kebangkitan Diperlihatkan seluruh amal perbuatan di dunia dahulu Hari menghisab Hari keputusan . 4. 3.y Masalah yang paling berat dari segala macam akidah dan kepercayaan manusia y Terdapat lima fasa pola beriman kepada rasul 1. 2.

y Iman.iman Iman Taqlid Iman Ilmu Iman A ayan Iman Hak Iman Hakikat y Setiap manusia sekurang-kurang nya mempunyai iman Aayan untuk memperolehi ketenangan. keluarga masyarakat dan negara. . kesejahteraan dan kekuatan jiwa serta semangat pengorbanan untuk diri.

puasa sunat dan sebagainya .mata kerana Allah Memperbanyakkan amalan.tanda kebesaran dan kekuasaan Allah .Bertakafur. bersedekah. angkuh   dsb nya Membiasakan diri dgn sifat terpuji Melahirkan keikhlasan berbakti dan berkorban semata.y Iman manusia sentiasa bertambah dan berkurang mengikut amalan mereka. iaitu memerhatikan tanda. Untuk mencapai iman yang teguh mereka hendaklah melakukan perkara perkara berikut Melawan hawa nafsu Mengosongkan hati drpd sifat-sifat cela seperti ujub.malan sunat seperti solat sunat.

y Ihsan ibarat buah dari pokok. Batang ialah bahagian yang nampak dilihat dari bahagian pokok tersebut. y Kesimpulannya iman.daun yang subur itu ibarat Islam. dimana tidak kelihatan. suburlah batang dan daun. y Batang dan daun. Begitu juga Islam dapat dilihat melalui amalan amalan zahir. Amalan Islam tanpa iman ialah munafik.islam dan ihsan mempunyai hbgn rapat yang tidak dapat di pisahkan. Begitu juga dgn ihsan tidak akan wujud tanpa iman dan islam y y . Ihsan ialah hasil dari iman dan amalan islam yang bersungguh dimana akan terpancarlah akhlak baik yang dikagumi oleh lawan.Diibaratkan seperti sebatang pokok Bhgn akar nya ibarat iman. Pokok dan akar dan btng yang sihat akan menghasilkan buah yang baik. Sekiranya akarnya baik tanpa sebarang cacat dan tidak ada penyakit.daunnya. Pengakuan beriman tanpa ada amalan islam adalah dusta.

y Dari segi akidah manusia pada asasnya terbahagi kepada 3 bahagian y Manusia mukmin y Manusia kafir y Manusia munafiq .

T dan beriman kepada rukun-rukun iman yang enam.T Cintakan Allah Sembahyang dengan khusyuk Berjihad pada jalan Allah Dakwah kepada kebaikan .sifat mukmin bertakwa Menerima dan patuh kepada hukum Allah S.W.y Mereka yang beriman kepada Allah S.W. Beriman dgn sebenar benar dengan perbuatan dan amalan sekali y Sifat.

amalan yang mereka lakukan di dunia y Orang. Sebagai ganjaran pahala dari Allah ke atas amalam.orang mukmin lelaki dan perempuan kelihatan bercahaya.lamanya.penghuni syurga akan kekal di dalam nya buat selama.cahaya lantaran berita gembira yang mereka terima iaitu syurga abadi .y Allah memberi jaminan sepenuhnya bahawa orang- orang mukmin diberi pembalasan yang baik dgn dimasukan ke dlm syurga y Menghuni.

y Dari segi bahasa kufur bererti tutupan atau penutup.T Kufur dengan makna juhud(menentang) Allah Kufur Nikmat Kufur bara ah ( melepaskan diri ) .W. Oleh itu orang menutup iman dari hati nya disebut kafir y Dari segi istilah bererti tidak beriman kepada keesaan Allah atau kenabian atau syariat atau ketiga-tiganya sekali y Para ulama m bahagikan kufur kepasa bahagian iaitu   Kufur tauhid kepada Allah S.

sifat orang kafir Tidak yakin pada hari kebangkitan dan alam akhirat Memperolokan al.quran dan orang beriman Menhalang manusia dari mengikut jalan Allah Menjadi hamba kepada kebendaan Merasa iri hati terhadap orang islam yang menyeru kepada kebenaran Memperolokan agama Allah. membenci dan menentang apa saja yang berkaitan dgn islam .y Sifat.

kemunafikan dan orang yang memiliki sifat itu disebut munafik y Pengertian istilah munafik ialah orang yang menyembunyikan kekafiran di dalam hati tetapi menyatakan iman dgn lidahnya y Terbahagi kepada 2 iaitu munafik iktiqadi dan munafik amali .y Salah satu penyakit rohani iaitu nifak.

amalan dalam ibadat bersifat dan bersikap nifak. seperti seseorang itu beramal kerana selain dari Allah. Maka golongan ini melakukan dosa yang memerlukan bertaubat kepada Allah.y Munafik iktiqadi Iaitu iktikadnya terhadap pokok persoalan iman dengan bersikap dan bersifat nifak. Mereka akan dimasukan ke dalam syurga sesudah dimasukan kedalam neraka .golangan ini kekal di dalam nereka sekiranya mati tanpa bertaubat kepada Allah dan memperbetulkan semula iktikadnya y Munafik amali Iaitu amalan.

riak.y Sifat.sifat orang munafik Penyakit hati Berbuat kerosakan di bumi Menuduh orang beriman sebagai bodoh Mengambil orang kafir sebagai pemimpin orang mukmin Menipu. malas dalam mengerjakan ibadat Menyuruh yang mungkar dan melarang perkara makruf .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->