Fecioara Maria – Sfanta sau Zeita?

November 12, 2009 Sanatate,familie,religie 4 Comments 312 Afisari

Maria din Nazaret sau Fecioara Maria (din ebraică Miryam n. aprox. 17 î.Hr. probabil în Ierusalim, – d. aprox. 45 d.Hr. probabil în Efes, azi Turcia) a fost, conform scrierilor Noului Testament, mama lui Iisus din Nazaret. Conform Evangheliei necanonice dupa Iacov a fost fiica lui Ioachim si Ana. Conform Noului Testament, în momentul conceperii lui Iisus Hristos, fapt ce i-a fost revelat de Arhanghelul Gabriel, ea era logdnica lui Iosif din Nazaret. În tradiţia ortodoxă si catolică precum şi în cea musulmana, a rămas prin minune fecioară în timpul conceperii şi naşterii lui Iisus.

Conform Noului Testament În Noul Testament se găsesc relativ puţine referinţe la Maria, iar dintre acestea cele mai numeroase în capitolul întâi al Evangheliei după Luca. Acolo este menţionată ca tânără logodită. Conform Evangheliei după Luca (Luca. 1,28), a fost vizitată de un înger, care a salutat-o cu cea “plină de har”. După salutul îngerului, acesta i-a vestit că fără să

Încrederea în Dumnezeu şi modestia Mariei sunt trăsături scoase în evidenţă în Evanghelia după Luca. trăsături care au stat la baza venerării Mariei în mediile creştine de mai târziu. Cu ocazia prezentării pruncului Iisus în templul din Ierusalim. . bătrânul Simeon i-a proorocit Mariei suferinţele pe care le va trăi (Luca 2. Doar Evanghelia lui Ioan o menţionează pe Maria în mod expres ca martoră nemijocită a crucificării fiului ei. Unsul lui Dumnezeu) aşteptat de popor. va da naştere unui Fiu. Ultima dată este evocată în cartea Faptele Apostolilor1.35).14 ca făcând parte din grupul asupra căruia la Rusalii s-a coborât Duhul Sfant.cunoască bărbat. care va fi Meshiah (Eliberatorul.

Istoria si Traditia Bisericeasca Al treilea sinod ecumenic. “Născătoarea de Dumnezeu”). Insa mantuirea nu a venit in lume printr-o femeie. . convocat pentru a dezbate asupra învăţăturii dioprosopiste a Patriarhului Nestorie. Venerarea Mariei ca fecioară joacă un rol important deopotrivă în bisericile ortodoxe si cea catolică. spre exemplu 70% din catedralele franceze. Conform definiţiilor dogmatice adoptate de acest sinod ecumenic. la fel cum păcatul a venit în lume printr-o femeie (Eva0. tot printr-o femeie (Maria) a venit în lume şi mântuirea. nu considera venerarea Mariei ca fiind esentiala in mantuire. Un număr foarte mare de biserici şi catedrale catolice si ortodoxe îi poartă numele. prin mijlocirea exclusiva a Domnului Hristos. ci prin Iisus Hristos. deoarece mantuirea este un dar oferit de Dumnezeu oamenilor. ţinut la Efes în anul 431. Maria a fost denumită de aceea “noua Evă”. Theotokos. s-a creat învăţătura Bisericii cu privire la Maica Domnului (gr. Desi bisericile protestante respecta rolul Fecioarei Maria in Istoria Mantuirii. Desi Biblia nu sustine aceasta dogma.

în Biserica Romano-Catolica se sărbătoreşte Sfantul Nume al Mariei. pe 8 septembrie iar pe 12 septembrie.Principala sărbătoare a Mariei este la 15 august (“Sfânta Maria Mare”).şi romano-catolice sărbătoresc Intrarea în biserică a Maicii Domnului (sau Aducerea Maicii Domnului la Templu) pe 21 noembrie. greco. Bisericile ortodoxe. iar în bisericile ortodoxe “Adormirea Maicii Domnului”. toate aceste biserici sărbătoresc Nasterea Maicii Domnului (“Sfânta Maria Mică”). . În plus. Pe 25 Martie biserica catolică şi cele ortodoxe sărbătoresc Buna-Vestire. sărbătoare care se numeşte oficial în biserica romano-catolică “Ridicarea la Ceruri a Fecioarei Maria”.

Maica lui Dumnezeu. a schimbat denumirea sărbătorii de 1 ianuarie din Tăierea împrejur în Solemnitatea Sfintei Fecioare Maria. după Conciliul al Doilea de la Vatican. în unele regiuni ale Europei de vest Adormirea şi Ridicarea la Ceruri se sărbătorea în ianuarie şi februarie. Regina păcii. de după Paşti Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfânta Ana pe 9 decembrie Punerea în raclă a cinstitului veşmânt al Maicii Domnului la 2 iulie Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului la 31 august. adică vineri în Săptămâna luminată. regiune şi tradiţie. Născătoare de Dumnezeu pe 26 decembrie Acoperământul Maicii Domnului pe 1 octombrie Izvorul Tămăduirii în Vinerea luminată. în funcţie de ţară. atât catolicii şi cât şi ortodocşii serbează. În Evul Mediu. Bisericile ortodoxe şi cele greco-catolice mai sărbătoresc: • • • • • • Adunarea [credincioşilor în cinstea] Preasfintei Fecioare.Biserica catolică mai sărbătoreşte pe Neprihănita Zămislire a Preasfintei Fecioare Maria pe 8 decembrie şi. . De asemenea. diverse apariţii sau icoane ale Maicii Domnului.

Binecuvântata Fecioară Maria. este Dumnezeu.Titlurile date Fecioarei Maria Titlurile cele mai des atribuite Fecioarei Maria sunt Maica Domnului (Our Lady. traduse ca Născătoare de Dumnezeu sau Purtătoarea de Dumnezeu. Nuestra Señora. Biblia insasi spune ca Iisus este Dumnezeu. Acestea sunt utilizate pentru a accentua că fiul Mariei. iar Hristos afirma despre Sine: “Eu si Tatal Una suntem“. Nossa Senhora. Notre Dame. Lucrările teologice se referă la termenul grec Theotokos şi echivalentele sale latine Deipara şi Dei genetrix. Conciliul de la Efes susţine ca părinţii bisericii nu au ezitat să vorbească . Regina Coeli) şi altele. Madonna. deoarce. Iisus Hristos. Insa nu era nevoie de aceste titluri puse in dreptul Fecioarei Maria. Regina Cerurilor (Queen of Heaven. numele după care ea este cunoscută cel mai des).

De aici provine titlul “Steaua Mării” şi cântecul Ave. în etiopiană Māryām. maris stella. deoarece a dat loc unei imagini poetice foarte frumoase. După el. care ţinea că Maria a fost doar mama lui Iisus-omul. că cuvântul Maryam nu este de origine ebraică. Sfântul Ieronim cunoştea această etimologie. numele surorii mai mari a lui Moise. şi datează din timpul captivităţii evreilor în pământul faraonilor. Unii savanţi consideră.(ceea ce ar conform Bibliei. este în general considerat ca fiind originar din limba ebraică şi ar proveni din Maryam cu varianta Miryam. în latina târzie Maria.în greaca Septuagintei Mariam. deoarece declara că Maria înseamnă Stilla Maris. stea a mării”. deoarece Dumnezeu este vesnic) Numele ei în alte limbi Numele Maria potrivit unor surse înseamnă “copil dorit”. “Bucură-te. stea. în siriană Mart Maryam. Pare să fie un nume compus din două elemente: mar însemnând picătură şi yâm însemnând mare. sau Maria. Altii interpreteaza numele ca insemnand „amărăciune” şi se pronunţă în ebraică Miryam în arabă Miryam sau Maryam . Eroarea nu trebuie regretată. picătură.despre Fecioara Maria ca fiind Maica Domnului. nu şi a lui Iisus-Dumnezeu. condamnând doctrina Nestoriană. ci egipteană. şi nu fără motive. “picătură din mare”. Cuvântul Maria. o. dintre care prima înseamnă “a iubi. unii copişti au citit greşit cuvântul stilla. Conform acestei origini. pentru ca un om nu-L poate naste pe Dumnezeu. a . cuvântul ar fi compus din două părţi. şi au scris stella.

cuvântul Maria. Dupa cum se stie. De fel din Nazaret. iubită de Amon”. Majoritatea evenimentelor din viata Fecioarei Maria ce sunt sarbatorite in cadrul ceremoniilor religioase (ortodoxe si catolice) fac parte din traditie. după transcrierea ebraică. nume mentionat in genealogia redata de Evanghelia dupa Matei (1. iubită de Dumnezeu”. iar a doua parte este numele zeului Amon. ea este logodita cu Iosif. 26-27). iar cele ce exista nu sunt veridice. Evangheliile canonice nu dau prea multe amanunte despre viata Fecioarei Maria. sursele informatiilor cu privire la viata ei nu pot fi accesate. cu scopul de a arata ca Iisus apartine dupa nasterea Sa fizica poporului iudeu. 1. după transcrierea grecească. fiind in mare masura. 16). Iisus a fost considerat fiul lui . Pentru creştini. in Galileea (Luca. Din cauza acestei logodne. În transcriere grecească cuvântul a devenit Mariamne. şi Mariana. inscriindu-Se in linia descendenta davidica.alege pe cineva”. însemnând “aleasă. controversate si contestate de teologie. înseamnă “aleasă. pentru ca nu exista.

1. Dupa nasterea Fiului sau. 1). De pilda. 4-16). mentioneaza ca apostolii. 42-45). 24. cartea Petrecerii Prea Sfintei Fecioare. Pana in secolui al IV-lea. Mircea Ivanof . desi nimeni nu poate confirma acest lucru. mama lui Ioan Botezatorul (Luca. 1. cu toate ca scrierile apocrife(necanonice. Luca. gnostice) se refera deseori la scene din viata ei. minunea din Cana (Ioan 2. 20-25). 1. au dus trupul sau spre ingropare in valea lui Iosaphat. Dupa inaltarea la cer a lui Iisus (Fapte 1. 2.Iosif si al Mariei (Luca. Aici primeste vestea cea buna de la ingerul Gabriel (Luca. dupa care Fecioara este incredintata apostolului Ioan (Ioan 19. predica in templu. 4. a fost inaltata la cer. desi Iosif are o paternitate legala asupra Lui. Fecioara impreuna cu fratii lui Iisus si femeile care au urmat pe Hristos fac parte din cercul apostolic. cel Unul-Nascut. prezentarea la tmplu. neo-platonism) lipseste o literatura proprie despre Fecioara Maria. fiind salutata apoi de Elisabeta. in timpul Patimilor. Fecioara Maria nu a fost venerata decat in comunitatile crestine in care era foarte puternica influenta filosofiei pagane grecesti – gnosticism. in Betleem (Luca. Ioan 6. 26-38). ea este alaturi de Iisus in toate marile momente ale vietii si activitatii Lui: taierea-imprejur. in fata mormintului. dar aici. 14).(anii 500 – pana la aceasta data. care au inconjurat pe Fecioara in ultimele clipe ale ei. 25). 3. 23. 24). fuga in Egipt. nu una fizica (Matei. atribuita episcopului Meliton de Sardes.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful