Care sunt cauzele plecării copiilor în străinătate?

La început, am avut o serie de întrebări legate de domeniul acesta, dar în cele din urmă m-am rezumat la una singură: Care sunt cauzele plecării copiilor în străinătate? La această întrebare am avut mai multe bănuieli printre care: Una din cauyele plecării copiilor în străinătate este dorinţa de a scăpa de sub controlul părinţilor. O cauză a plecării copiilor în străinătate este educaţia primită din partea părinţilor. Cauza plecării în străinătate este generată de faptul că se simt discriminaţi. O cauză a plecării copiilor în străinătate este dorinţa pentru schimbare. În final, m-am axat pe bănuiala conform căreia cauzele plecării copiilor în străinătate sunt: educaţia pe care au primit-o din partea părinţilor. Etapa de documentare: M-am documentat din cartea Elisabetei Stănciulescu „Sociologia familiei” unde se pune accent pe modelele educative adoptate de către părinţi. Prin stil educativ înţeleg natura şi caracteristicile raporturilor familiale în cadrul cărora se realizează procesul educativ. Diana Baumrind identifică 2 modele educative:modelul permisiv şi la polul opus modelul autoritar. Sociologii elveţieni disting între „tehnici de influenţă” şi „principii educative” ale familiei. În ordinea descrescândă a frecvenţei cu care părinţii le invocă, principalele principii educative sunt:

J. dialog(schimbul de mesaje între părinţi şi copii. Comunicarea între părinţi şi copii este. în toate cazurile. Modelul umanist plasează părintele mai degrabă pe o poziţie de ghid al copilului. controlează. părinţii fiind cei care deţin puterea. Ei se situează în raport cu copilul pe poziţii de experţi în probleme de educaţie şi acordă mare importanţă disciplinei. care decid asupra devenirii copilului şi care impun aşteptările lor acestuia din urmă. însă. stabilitate normativă (existenţa normelor. ordinii. iar intervenţia masivă a specialiştilor în raporturile părinte-copil. reuşitei şcolare şi profesionale. Modelul raţional se caracterizează prin faptul că gestiunea activităţii educative este ierarhică.securizarea afectivă (înţelegere familială. Oricare dintre părinţi are în vedere o combinaţie între cele două alternative: el doreşte. valorizare( încredere în copil. manifestarea afecţiunii). Copilul deţine puterea şi gestionează resursele propriei . aprecierea realizărilor sale). înţelegere. absenţa conflictelor). ameninţă. supunerii. dau soluţii. de asemenea ierarhică: primii distribuie ordine. pt un tip de valori sau pt celălalt. a unei constanţe în ritmurile familiei). a unei discipline de viaţă. educaţia este orientată de un principiu al autocontrolului. interzic. respectiv de valori care se referă la reuşita scolară. impun. ei doresc ca acest potenţial să-i conducă pe copii către reuşită socială. critică. ascultarea punctului de vedere al copilului). autorităţii. lăsându-l să aibă propriile opinii şi să decidă autonom. Părinţii îşi pun rareori problema în termenii unei opţiuni ferme pt un principiu sau altul. în acelaşi timp. În familiile contemporane. dragoste (tandreţe.culturale şi educative şi trei modele ale comportamentelor educative ale părinţilor.M Bondiard construieşte trei paradigme socio. mediu familial cald şi protector. nu a făcut altceva decât să-i stimuleze pe părinţi în a dore realizarea plenară a potenţialului copiilor. fericirea copilului său.

.educaţii. în timp ce părintele. disciplina sunt valorile pe care părinţii le transmit sistematic. făcând apel la raţionalizarea acestuia. Încadrarea teoretică: Cercetarea se încadrează în teoria lui Diana Baumrind care defineşte două modele educative: modelul permisiv şi modelul autoritar. tradiţia.şi acceptă să înveţe din relaţia cu copilul. acestuia i se impun principii şi reguli de conduită inviolabile: autoritatea. Modelul autoritar asociază un nivel înalt al controlului cu o slabă susţinere a activităţii copilului. El îşi asumă propriile greşeli. relaţia educativă este bazată pe schimb şi reciprocitate. Modelul permisiv se caracterizează prin nivelul scăzut al controlului. Părinţii şi copii sunt parteneri. Părintele analizează diferitele opinii şi soluţii împreună cu copilul. Modelul simbio.sinergetic corespunde unei cogestiuni a puterii. Universul cercetării este format din copii care au plecat în străinătate din jud Prahova. Ipoteza: Adoptarea de către părinti a unui stil autoritar ca model educativ. Puţine norme de conduită şi puţine responsabilităţi îi sunt impuse acestuia. Părinţii se străduiesc să înţeleagă şi să răspundă nevoilor copilului. încurajându-l. creste şansele plecării copilului în străinătate. stimulându-i încrederea în el însuşi. îl susţine în tot ceea ce întreprinde. permiţându-i să se exprime. părinţii şi copii fiind parteneri în activităţile care îi interesează în egală măsură. asociat indentificării părintelui cu stările emoţionale ale copilului. ordinea. munca. interesat de dezvoltarea plenară a copilului.stimulând copilul să procedeze la fel. valorizându-l. iar modul în care el răspunde aşteptărilor parentale este supus unui control sleb. propunându-i soluţii şi oferindu-i sprijin.

Eşantionarea aleatorie probabilistă aplicat tot la universul cercetării. permisiv şansele plecării. Chestionar despre modelul educaţional adoptat de care părinţi 1. Intenţionaţi să plecaţi în străinătate? Da/nu 3. la şcoală. planificarea plecării. De obicei ati promovat anul şcolar? 8. Operaţionalizarea: stil educativ –autoritar. Am ales aşentionarea aleatoare întrucât chestionarul este aplicat pe un nr mai mare de pers alese la întâmplare. părinţii au adoptat ca metode de sancţiune: privarea de a petrece timpul la calculator/ TV. în autobuz? 9. V-au controlat strict părinţii comportamentul pe stradă. Aţi frecventat cursurile şcolare? 6. În copilărie eraţi supuşi în faţa părinţilor? Da/nu 4. din care vor fi selectate pers din universul cercetării. Ce şară v-ar place cel mai mult să vizitaţi? 2. V-au îndemnat părinţii să participaţi la olimpiade? 7. Când aţi fost pedepsiţi. de a ieşi în oraş sau de a mai beneficia de bani de buzunar? . Aţi respectat indicaţiile care v-au fost date de către părinţi? 5.intenţia de a pleca.

Care mediul dvs de provenienţă? Care este vârsta dvs? Aţi participat alături de părinţi la ieşirile în familie? În copilărie v-au lăsat părinţii să vă asumaţi greşelile? . 11. Aţi fost agresat de părinţi? V-au adresat vreodată părinţii injurii? 12.10. V-au solicitat vreodată părinţii să învăţaţi foarte bine pt a obţine burse? 15. 17. În copilărie aţi frecventat cursuri de dans/ muzică/ teatru/ limbă străină? 20. 22. V-au fost impuse de către părinţi asumarea unui program de curăţenie/ de ţinută? 14. Aţi fost îndemnat de către părinţi să desfăşuraţi activităţi în gospodărie/ în timpul vacanţei/ în folosul comunităţii? 13. V+au supravegheat părinţii atent în ceea ce priveşte formulele de adresare/ folosirea argoului/ sau v-au corectat în cazul unor greşeli gramaticale? 21. Părinţii contactau frecvent învăţătorul/ dirigintele cu privire la situaţia voastră şcolară? 16. Comunicau părinţii cu prietenii dvs? Au insistat părinţii să vă cunoască partenerul de cuplu? 18. 23. S-au făcut vreodată părinţii vinovaţi de despărţirea dvs de partenerul de cuplu ca urmare a interdicţiei de a vă întâlni cu acesta? 19. 24.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful