SIJIL PELAJARAN MALAYSIA

EKONOMI RUMAH TANGGA Kertas 1 1 jam

3758/1
Satu jam

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU

1. 2. 3.

Kertas soalan ini mengandungi 40 soalan. Jawab semua soalan. Tiap-tiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan, iaitu A, B, C dan D. Bagi setiap soalan, pilih satu jawapan sahaja. Hitamkan jawapan anda pada kertas jawapan objektif yang disediakan. Jika anda hendak menukar jawapan, padamkan tanda yang telah dibuat. Kemudian hitamkan jawapan yang baru. Anda dibenarkan menggunakan kalkulator saintifik yang tidak boleh deprogram.

4. 5.

C. Mengawal tekanan darah. . bahan yang boleh dimakan dalam bentuk pepejal dan cecair. D. 3. Membekalkan tenaga dan haba. I dan IV C. Apakah maksud makanan? A. Protein X Y Rajah 2 X Asid amino penting Protein tidak lengkap Nilai rendah biologi Nilai biologi tinggi Y Asid amino tidak penting Protein lengkap Nilai biologi tinggi Nilai biologi rendah I II III IV Antara berikut yang manakah pasangan yang betul untuk X dan Y? A. Rajah 1 menunjukkan contoh makanan 2. D. Memelihara sel yang rosak. B. Rajah 1 Apakah fungsi makanan itu? A. Bahan yang belum dimasak dan diproses. B. C. III dan IV . Bahan yang mengandungi karbohidrat protein dan lemak. Bahan yang boleh dimakan dan berkhasiat. Rajah 2 menunjukkan klasifikasi protein dan contohnya. II dan III D. I dan II B.1. Memelihara tulang dan gigi.

B Vitamin. A B C D . Membantu perkumuhan Apakah yang dimaksudkan dengan diet seimbang A Sajian yang diambil setiap hari oleh individu.4. C Pelawas. . D Garam mineral. Rajah 3 menunjukkan fungsi Y Y Mengelakkan divertukula Rajah 3 Apakah Y? A Protein. 5. B Hidangan yang mengandungi karbohidrat protein dan lemak. C Menu yang dirancang untuk mengurangkan berat badan seseorang individu D Pengambilan makanan yang mengandungi semua nutrien pada kuantiti yang diperlukan Rajah 4 menunjukkan piramid makanan dan contoh makanan 4 3 P 2 1 R Piramid makanan Rajah 4 Antara berikut padanan yang manakah betul? Aras 1 2 3 4 Contoh makanan S R Q P Contoh makanan S Q 6.

7. X Y Rajah 6 Apakah rembesan dan enzim yang dihasilkan pada organ X dan Y? X A B C D Jus gaster Jus hempedu Jus pankreas Jus pankreas Enzim Renin Pepsin lipase Amilase Y Jus pankreas Jus gaster Jus hempedu Jus gaster Enzim Tripsin Renin Tripsin Pepsin . Pemangkin organik yang mempercepatkan tindakbalas kimia B. Rajah 5 menunjukkan sebahagian daripada proses pencernaan Rajah 5 Antara yang berikut yang manakah menerangkan tentang proses itu ? A. Peroses memecah molekul kompleks ke unit paling ringkas D. Pergerakan kembang kuncup otot secara beritma untuk menolak makanan C. Rajah 6 menunjukkan sistem pencernaan manusia. Penyerapan unit ringkas nutrien melalui vilus 8.

Kanji D.9. Rajah 8 menunjukkan proses penyerapan Asid lemak dan gliserol X lakteal Disebatikan semula menjadi lemak Rajah 8 Apakah X dan Y X A B C D Sistem limfa Sel epitelium Vena portal Kapilari darah Y Sel epitelium Sistem limfa Kapilari darah Vena portal Y Lemak + limfa Peredaran darah . Rajah 7 menunjukkan sebahagian carta aliran proses pencernaan X Proses peristalsis berlaku Jus gaster dirembes Y Rajah 7 Apakah yang berlaku di X dan Y X A B C D Lemak dicernakan Protein dicernakan Karbohidrat dicernakan Protein dicernakan Y Protein dicernakan Lemak dicernakan Lemak dicernakan Karbohidrat dicernakan 10. Laktosa C. Maltosa maltase glukosa B. Antara berikut yang manakah tindak balas enzim di mulut ? A. Sukrosa laktase amylase sukrase glukosa dekstrin + maltose glukosa + fruktosa 11.

D. D.12 Antara berikut yang manakah contoh makanan segar? I II III IV A. C. D. C. Antara berikut yang manakah cara menyimpan beras yang betul? A. Apakah klasifikasi makanan tersebut? A. B. B. C. Kismis Brokoli Kacang pis Asam keping I dan II I dan IV II dan III III dan IV 13. Di dalam bekas bertutup dalam peti sejuk Simpan di dalam bekas bertutup pada suhu bilik Di dalam bekas bertutup tetapi tidak terlalu ketat Di dalam beg politena yang longgar pada suhu bilik 14. Makanan separa proses Makanan sedia untuk dimasak Makanan sedia masak untuk disaji Makanan sedia masak untuk dipanaskan . B. y y y Daging dipek mengikut porsi Udang dibersih dan dibuang kulit Ayam dipotong mengikut bahagian Pernyataan di atas menerangkan ciri-ciri makanan mudah.

C. C. Rajah 9 menunjukkan satu kaedah memasak. B. D. Susun tetingkat ketuhar mengikut jenis makanan. Rajah 9 Antara berikut yang manakah prinsip memasak yang betul ? A. D.15. Panaskan ketuhar sejurus sebelum makanan dimasak Makanan hendaklah dibalikkan selalu supaya masak sama rata Tambahkan suhu selepas 10 15 mint supaya makanan masak sepenuhnya 16. Pernyataan di bawah menerangkan ciri hasil masakan bagi kaedah merebus dan menggoreng. I dan II I dan IV II dan III III dan IV . B. Antara berikut manakah pernyataan yang benar? A. Ciri Hasil Masakan Merebus Menggoreng Lembut dan lembap Tekstur garing Tidak berminyak Makanan berminyak Berbau wangi Memudahkan pencernaan Banyak lemak Memudahkan pencernaan I II III IV 17.

Rajah 10 menunjukkan ciri hasil masakan untuk ikan. Sup sayur Sup daging berkentang Ayam kicap bersos tiram Ikan masak masam manis . B. D. D. C. B. X Warna perang dan menarik Y Warna pucat dan tidak berkilat Rajah 10 Antara berikut apakah kaedah memasak yang sesuai bagi ciri di atas? X A.18. C. Menggoreng Menggoreng Memanggang Membakar Y Memanggang Merebus Mengukus Merebus 19. y y y Makanan dimasak dalam air mendidih Suhu rendah daripada 100°C Periuk bertutup Antara masakan berikut yang manakah sesuai dimasak menggunakan kaedah yang dinyatakan di atas? A.

Antara berikut yang manakah padanan yang betul tentang kegunaan alat penjimat masa? Alatan Penjimat Masa Kegunaan A.20. Membakar kek dan biskut D. Membancuh menggaul dan menguli adunan C. Mengisar makanan B. Mencincang daging .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful