Educatie sexuala

Pentru adolescenti

Sexualitatea adolescentului
• Sexualitatea este un camp deosebit de important al intereselor manifestate de adolescenti. Modificarile sexuale provoaca la inceput un interes cu aura romantica, dar insotit de o puternica dorinta de a castiga aprobarea semenilor celuilalt sex. Adolescentii discuta aprig acest subiect. Acum trebuie sa intervina sinceritatea parintilor privind informatiile sexuale, ei nu trebuie sa se eschiveze pentru ca altfel intervin unii care-l pot initia pe tanar in directii gresite. Mijloacele de informare: presa, literatura, cinematograful, radioteleviziunea ii descopera adolescentului diverse aspecte si implicatii, iar parintii au obligatia de a-i explica la timpul oportun si in limbajul potrivit.

• Din punct de vedere medical, la 17-18 ani relatiile sexuale nu raspund inca unei necesitati reale a varstei. Abstinenta la aceasta varsta nu este cu nimic daunatoare din punct de vedere fizic sau psihic si aceasta pentru ca, mai tarziu, adolescentul devenit adult sa se poata realiza mai bine in viata, sa poata lega la timpul potrivit destinul de persoana care ii este draga. O viata sexuala prematura, dusa la intamplare, este pandita si de pericolul bolilor venerice si implicit de esecuri ce-i marcheaza toata viata. Calirea prin gimnastica, sport, miscare in mijlocul naturii, campanii potrivite, lectura corespunzatoare, studiu aprofundat pentru desavarsirea profesionala, o viata ordonata cu program riguros, pot evita multe din neajunsurile sexualitatii.

 

Orientarea sexuala. Ce este si ce nu este homosexualitatea
• Orientarea sexuala, emotionala si afectiva fata de persoane de acelasi sex, adica homosexualitatea, a fost si continua sa fie gresit privita de catre foarte multi oameni. In trecut, lumea medicala a considerat homosexualitatea (aici incadrandu-se si aspectul homosexual ce compune bisexualitatea) ca fiind o boala psihica. Motivul e acela ca majoritatea studiilor s-au facut pe cazuri de persoane gay sau lesbiene care erau sub tratament psihiatric pentru anume tulburari psihice. Mai tarziu s-a descoperit ca existau multe persoane avand orientare homosexuala si ca aceste persoane apartineau oricarei categorii profesionale, categorii de varsta, rasa, religie sau nationalitate. Mai mult, aceste persoane duceau o viata perfect normala si nu necesitau nici un fel de tratament. Cercetand acest fapt, oamenii de stiinta, in speta Asociatia Psihiatrica Americana, a decis in anul 1973 excluderea homosexualitatii din catalogul oficial al tulburarilor si bolilor psihoemotionale. Cu toate acestea, in multe tari homosexualii sunt discriminati si li se refuza drepturi pe care cei de orientare heterosexuala le au.

• Ce este homosexualitatea? - un fenomen normal care se manifesta de cand lumea. Numarul homosexualilor raportat la restul populatiei nu a crescut si nu a scazut de-a lungul istoriei - o varianta de orientare sexuala, normala pentru specia umana considerand complexitatea trairilor psihice caracteristice omului - un aspect ce tine de intimitate adica o chestiune privata, din acest motiv nu e cazul sa primeasca aprobare ori dezaprobare din partea vreunei persoane ori autoritati - ceva ce trebuie tratat cu respect si intelegere, fara discriminare

• Ce nu este homosexualitatea? - o trasatura de caracter - un defect - comportament sexual deviant - comportament social agresiv sau violent - o jignire pentru altii - o perversiune sexuala, un viciu - o problema de morala sau una religioasa - o boala, un handicap ori o tulburare psihoemotionala - molipsitoare - o alegere sau o moda - o rusine - ceva ce sa poata fi impus sau modificat prin metode educationale, psihologice ori medicale - determinata de orientarea sexuala a parintilor - un motiv de imbolnavire de SIDA

• Ce nu ar trebui sa fie homosexualitatea? motiv de barfa motiv de discriminare motiv de batjocura o rusine

Despre homosexualitate, bisexualitate si heterosexualitate • Ce este orientarea sexuala?
Orientarea sexuala este o componenta a comportamentului sexual uman si e caracterizata de atractia sexuala constanta, alaturi de implicarea emotionala si afectiva, fata de indivizi de un anume gen (feminin sau masculin). Pe langa orientarea sexuala, sexualitatea unui individ mai e caracterizata si de sexul sau biologic ori genetic (feminin sau masculin), de identitatea sa sexuala (adica de felul in care el insusi se percepe, ca fiind femeie ori barbat) si de modalitatea in care se desfasoara relatiile sale sociale. Oamenii de stiinta au studiat orientarea sexuala umana si factorii care o determina. Se cunosc o multime de lucruri despre aceasta, dar exista inca o multime de necunoscute. Cert este ca, desi in trecut anumite aspecte ale orientarii sexuale, anume homosexualitatea si bisexualitatea, erau considerate boli psihice, in prezent lumea stiintifica a cazut de acord ca ele sunt doar aspecte ale normalului.

Ce sunt homosexualitatea, bisexualitatea si heterosexualitatea?
• Acesti termeni definesc orientarea sexuala a unei persoane. Spunem ca un individ este homosexual, bisexual sau heterosexual. Prin aceasta am precizat ce fel de orientare sexuala are acel individ. Homosexualitatea este definita ca fiind atractia sexuala, emotionala si afectiva a unui individ fata de persoane de acelasi gen. Adica un individ de gen masculin este atras de un alt individ de gen masculin sau, o persoana de gen feminin e atrasa de o alta persoana de gen feminin. Desi termenul de homosexual se refera atat la barbati cat si la femei, in vorbirea curenta se foloseste „homosexual” pentru barbati si „lesbiana” pentru femei. Termenul „gay”, provenit din limba engleza este folosit atat pentru barbati cat si pentru femei si este adeseori preferat deoarece „homosexual” a capatat in timp conotatii negative.

• Bisexualitatea inseamna atractia emotionala, afectiva si sexuala a unui individ fata de persoane apartinand ambelor sexe. Asta nu inseamna ca un bisexual face parte din mai multe relatii in acelasi timp ci ca el are capacitatea de a avea o relatie foarte buna, completa, atat cu un barbat cat si cu o femeie. Heterosexualitatea este termenul opus homosexualitatii si se refera la orientarea sexuala, emotionala si afectiva fata de persoane apartinand celuilalt gen. Adica barbatii sunt atrasi de femei si femeile de barbati. Homosexualitatea, bisexualitatea si heterosexualitatea sunt fatete ale normalului in ceea ce priveste orientarea sexuala la om.

Cum se dezvolta orientarea sexuala la un individ?
• La specia umana sexualitatea nu se rezuma numai la actul sexual si la reproducere. De fapt, putem spune ca actul sexual acopera doar o mica parte din intregul fenomen al sexualitatii si al relatiilor interumane. Deoarece omul este o fiinta evoluata si foarte complexa, alaturi de atractia sexuala fata de o persoana, apar o multime de procese psihoemotionale cum ar fi: afectiune, iubire, emotie, apreciere, admiratie, grija, diferite tipuri de relatii sociale, de interactiuni intelectuale. Acestea e si normal sa nu fie obligatoriu orientate inspre persoane de sex opus. Orientarea sexuala a unei persoane este rezultatul unor interactiuni intre factorii psihici proprii, predispozitiile individuale si variate interactiuni sociale, pozitive sau negative. Cu toate acestea nu exista nici o reteta, metoda educationala, psihologica ori medicala prin care sa „obtii” un homosexual sau un heterosexual sau prin care sa modifici orientarea sexuala a unui individ. Deci orientarea sexuala nu este o alegere ci rodul unei intamplari.

• Ce este homofobia?

Despre homofobie: discriminare, prejudecati si ura
Homofobia se refera atat la respingerea intensa si hotarata a ideii de atractie/relatie sexuala cu sau intre persoane de acelasi sex cat si la atitudinea ostila, incarcata de ura, discriminatorie, nedreapta fata de persoanele avand orientare homosexuala sau bisexuala. Cum se manifesta homofobul? Desi homofobia nu este o boala in sine, manifestarile sociale atat ale homofobilor cat si ale celor care discrimineaza pe motive de rasa, etnie, religie, categorie sociale, convingeri, etc, pot fi considerate boli ale societatii. Toate acestea au in comun incalcarea drepturilor omului la egalitate, libertate de exprimare si de manifestare conform cu ceea ce este el. Homofobul ataca, jigneste, abuzeaza si incalca drepturile si libertatile homosexualului. Homofobia este orientata impotriva persoanelor de orientare homosexuala si a libertatilor lor deci este o forma de discriminare adica de incalcare a drepturilor omului.

• Care e sursa homofobiei? De ce exista homofobia? In primul rand datorita mostenirii acestei atitudini din vremurile in care se credea ca homosexualitatea este ceva rau si, in al doilea rand, din lipsa unor cunostinte elementare corecte referitoare la natura sexualitatii umane. Exista numeroase procese care se petrec in mintea homofobului. El considera homosexualitatea ca fiind un defect si din acest motiv considera ca daca ar fi de acord cu ea, el la randul sau ar purta acest defect. O multime de idei gresite stau la baza acetui fenomen. Homofobia exista datorita unor invataturi rigide acumulate din societate si familie, din interpretarea gresita si exagerarea unor invataturi religioase, din sentimentul de ura. Atat ura cat si dragostea se invata in societate.

Idei false si prejudecati despre homosexuali si lesbiene Homofobia ca manifestare sociala agresiva are o indelungata istorie. Diverse atitudini homofobe s-au propagat de-a lungul timpului. Ele sunt exprimate public fie prin adresarea de cuvinte jignitoare, fie chiar prin agresarea si abuzarea in diferite moduri a celor de orientare homo sau bisexuala. Apelative cu conotatii negative, jignitoare sunt in continuare atribuite de unele persoane celor de orientare homosexuala. Cel mai adesea barbatii sunt denumiti „poponari” datorita practicilor presupuse „tipice” lor, cum ar fi sexul anal. Referitor la barbatii gay, exista ideea falsa si rautacioasa ca nu ar fi „barbati adevarati” pentru ca „nu sunt in stare sa cucereasca o femeie”. De fapt aceasta reflecta tocmai neintelegerea fenomenului reprezentat de orientarea sexuala. Tot ideea ca nu ar fi „barbati adevarati” vine si din aparenta uneori efeminata a unor gay sau din preocuparea atenta pentru felul in care se imbraca si pentru moda.

• Ideea ca homosexualitatea ar fi cauza infectarii cu HIV e falsa deoarece comportamentul sexual al fiecaruia (ex. protectia) il expune la acest virus si nu orientarea sa sexuala. O alta prejudecata este aceea ca persoanele gay iar hartui pe heterosexuali. A face avansuri amoroase cuiva nu este o jignire si atat persoanele gay cat si cele heterosexuale practica acest lucru. In fond si la urma urmei, in felul acesta se formeaza relatiile, nu? Doar homofobii considera ca o propunere erotica venita din partea unui/unei gay ar fi hartuire. Despre femeile gay (lesbiene) se spune ca au luat-o pe „calea aceasta” pentru ca ar fi urate si complexate, pentru ca n-au succes la barbati si, dea dreptul, ii urasc pe acestia.

• Realitatea este ca... Homofobii au o imagine redusa referitor la „relatia homosexuala”. Ignora complet relatia afectiva dintre gay, in plus considera ca sexul intre ei este murdar, violent, ori „fara penis”, promiscuu si…cam atat. Relatiile homosexuale sunt in aceeasi masura intense, complexe, incarcate de iubire si frumoase ca cele heterosexuale. Majoritatea persoanelor de orientare homosexuala nu pot fi deosebite de heterosexuali.

Ce nu stie homofobul? - orientarea sexuala e doar o varianta de orientare sexuala si nimic mai mult. Nu e o problema de morala sau una religioasa, nu e o chestiune culturala, intelectuala sau care sa schimbe in vreun fel valoarea si calitatile unui individ. - homosexualitatea nu un defect ori o boala, din acest motiv, daca esti de acord cu aceasta orientare sexuala nu inseamna ca e ceva neinregula cu tine. - orientarea sexuala nu e o optiune, nu poate fi prevazuta ori prestabilita prin metode educationale ori psihologice - orientarea sexuala e ceva intim si apartine fiecarui individ in parte, nu e o chestiune care sa priveasca pe altcineva, cu atat mai mult homosexualitatea nu are de ce sa fie considerata o injurie adresata altor persoane - fiecare persoana indiferent de orientarea sa sexuala are dreptul la respect si libertate - homofobia e o caracteristica a lipsei de educatie si este o forma de discriminare - homofobia poate fi eliminata printr-o informare corecta, prin educatie si bunavointa

Ce sunt tulburarile de dinamica sexuala
• Probabil ca ati intalnit in multe articole termeni de genul „tulburari sexuale” sau „tulburari de dinamica sexuala”. Cred ca v-ati intrebat oare ce inseamna ele. Actul sexual inseamna libertati dar si reguli sau conditii Actul sexual se poate petrece in multe moduri. Nu prea exista reguli in aceasta privinta. Inseamna libertate totala cu scopul obtinerii placerii sexuale. Tot ce e necesar este ca partenerii sa doreasca actul sexual, sa se simta bine si, in final sa se simta satisfacuti.

• Totusi, cateva conditi trebuie indeplinite pentru ca un contact sexual se poata avea loc: - barbatul trebuie sa aiba erectie daca-si doreste penetrarea. Daca penisul este moale nu poate penetra vaginul; - actul sexual trebuie sa aiba o anumita durata pentru ca ambii sa se simta bine. De obicei femeile au nevoie de mai mult timp decat barbatii ca sa ajunga la orgasm; - trebuie sa existe dorinta reciproca si disponibilitate in acelasi timp, din partea amandurora pentru ca actul sexual sa aiba loc la un moment dat. Daca actul sexual nu este consimtit de catre ambii parteneri, se numeste viol; - partenerii trebuie sa simta excitarea sexuala. Aceasta, la barbat se manifesta prin erectie, iar la femeie prin cresterea lubrifierii vaginale si un flux de sange crescut la nivelul vulvei; - actul sexual trebuie in final sa-i satisfaca pe amandoi. In 99% din cazuri partenerii isi doresc sa finalizeze actul sexual cu un orgasm. Foarte rar, actul sexual fara orgasm este multulmitor. In acest caz contactul uman si emotia traita este mai puternica si mai importanta decat finalizarea orgasmica. Cand una dintre conditiile necesare actului sexual lipseste, astfel ca el nu poate sa aiba loc sau este nesatisfacator, pentru unul sau ambii parteneri, avem de-a face cu o tulburare de dinamica sexuala.

• Iata o enumerare a tulburarilor de dinamica sexuala - Ejacularea precoce – ejacularea care se produce prea devreme, la inceputul sau chiar inaintea actului sexual; - Vaginismul – contractura vaginala reflexa care face imposibila penetrarea vaginului; - Dispareunia – contactul sexual dureros. Se poate petrece atat la femeie cat si la barbat - Tulburarile de erectie – denumite popular impotenta inseamna situatiile in care penisul nu cunoaste erectia sau erectia este doar partiala. Daca erectia nu este suficient de ferma, nu poate avea loc penetarea; - Anorgasmia feminina – lipsa sau intarzierea exagerata a aparitiei orgasmului; - Anorgasmia masculina cu sau fara anejaculare (lipsa ejacularii) – lipsa sau intarzierea orgasmului masculin. Cand este cu anejaculare, barbatul nu are nici orgasm si nici nu ejaculeaza. Uneori (de exemplu, in ejacularea precoce) barbatul poate ejacula dar fara sa aiba orgasm. Orgasmul masculin de regula coincide cu ejacularea. Dar pot exista una fara cealalta; - Inhibitia dorintei sexuale – este situatia in care barbatul sau femeia nu simte excitatia sexuala. La barbat de regula se manifesta prin absenta erectiei iar la femeie prin lipsa lubrifierii vaginale (uscaciune vaginala).

• De ce si cum apar tulburarile de dinamica sexuala? De multe ori aceste tulburari apar intamplator, accidental, asa cum apare o insomnie trecatoare, o lipsa a poftei de mancare sau o indigestie. Dar se intampla si ca tulburarea sa dureze pe perioada a mai multi ani de zile, daca persoana care sufera de ea nu apeleaza la ajutor specializat din partea unui psiholog sau sexolog. De cele mai multe ori sunt de origine psihica: emotii, temeri, complexe, experiente neplacute sau traumatiznte. Uneori relatia proasta si lipsa de comunicare cu partenerul/partenera pot fi cauza unei vieti sexuale defectuoase. Rar si mai ales la persoanele mai putin tinere, pot avea si unele cauze medicale. E foarte important de stiut ca tulburarile de dinamica sexuala se pot corecta. E nevoie de eforturi proprii, de sprijinul partenerului/partenerei si/sau de ajutorul psihologului sau al sexologului.

Spre sfarsit…
• Toate informatiile care au fost folosite pentru elaborarea proiectului sunt originale si contin dovada medicala. • Sursa informativa : Dr. Bianca Ghizdavu

Sfarsit!

• • • •

Autorul proiectului : Andron Oana Clasa : a X – a A Scoala Normala “Vasile Lupu” Iasi Profesor coordonator : Sevastian Alexandru