TAMADUN ISLAM

PENGENALAN
‡ Islam mula diperkenalkan kepada manusia pertama iaitu Adam a.s. Ia merupakan pemberitahuan dan peraturan yang diwahyukan oleh Allah S.W.T. Kemudian wahyu itu diperkuatkan dengan perlantikan rasul-rasul yang bermula dengan Nabi Adam a.s dan berakhir dengan Nabi Muhammad s.a.w. Risalah Islam yang diturunkan kepada rasul-rasul adalah sesuai dengan zaman, jumlah manusia dan kebudayaan umat ketika itu. Islam diturunkan kepada manusia untuk membimbing mereka ke jalan yang benar supaya mereka mencapai kesejahteraan hidup, dunia dan akhirat.

‡ Penganut Islam wajib beriman kepada Allah Yang Maha Esa selaku pencipta alam semesta dan mematuhi segala suruhan dan menjauhi laranganNya. Tanpa petunjuk dari Allah S.W.T, manusia akan sesat kerana akal fikiran dan pengalaman manusia amat terbatas.

‡ Manusia tidak mempunyai kemampuan untuk memahami masalah ketuhanan. perkara-perkara ghaib seperti malaikat. syurga dan neraka.w. kehidupan selepas mati. kerana itulah Allah S. pembalasan amal dan sebagainya. .a.W.T mengutus dan mengangkat ratusan ribu nabi dan rasul yang bermula dengan Nabi Adam a.s dan diakhiri dengan Nabi Muhammad s. Secara umumnya tugas rasul-rasul dan nabinabi dalam menyampaikan ajaran keimanan adalah sama walaupun ada perbezaan dari segi syariat dan hukum di antara mereka selaras dengan keadaan dan zaman masing-masing.

memahami dan melaksanakan segala arahanNya. terpengaruh dengan hawa nafsu yang liar dan mengajar mereka supaya mematuhi segala ajaran Allah S.W.W.T. ramai manusia yang terus-menerus menentang serta membantah pengajaran-pengajaran Allah S. Tujuannya untuk menegakkan kepercayaan Tauhid (kepercayaan kepada Allah Yang Maha Esa).W.T yang dibawa oleh utusan Allah S.T. menghindarkan mereka dari syirik kepada Allah S.‡ Dalam perjalanan sejarah tamadun manusia yang panjang.T. . Dia telah menurunkan kitab-kitab agar manusia dapat membaca.W.W.T dan menjauhkan diri dari laranganNya. lalu dengan kasih sayang dan belas kasihan Allah S.

Akhirnya Tamadun Islam telah berjaya mendepani zaman dan menjadi rujukan kepada pembinaan tamadun manusia sehinggalah ke hari ini. . menuju kesejahteraan hidup.‡ Sejarah Islam telah menunjukkan bahawa keistimewaan yang terkandung dalam Islam telah mampu membentuk satu tamadun yang mengangkat tinggi martabat manusia. dunia dan akhirat. Tamadun Islam telah muncul dan menempa kegemilangan yang tiada tolok bandingnya lantaran kesyumulan dan kesepaduan Islam itu sendiri yang menjadi intipati kepada Tamadun Islam.

Rangkuman sejarah tamadun islam dari mula hingga berakhir khilafah .

Jahiliyyah Ishaq Ibrahim Ismail Kan¶an Yaaqub Yusuf Musa & Harun Daud Mesir MEKAH Sulaiman Palestin Zakaria Yahya Isa 610 tahun Muhammad SAW Jahiliah .

000 penduduk Mekah .Era Mekah (610 ± 623M = 13 Tahun) -300 masuk Islam dari 10.era dakwah dan tarbiayah. .

Kesatuan Muslim & Non-Muslim di bawah Perlembagaan Pertama Madinah -124.ERA MADINAH (623-633m = 10 tahun) .Tertubuh Daulah Islam Pertama -Nabi Muhammad ketua Negara .000 orang masuk Islam -Rasulullah wafat .

negara kembali stabil . Syira.Ali: dakwah sampai ke Afrika dan berhadapan dgn isu dalaman . salin semula al-Quran dan perbanyakkan salinan. .Umar: Membuka Iran(Parsi). Palestin. Khurasan. Baluchistan. -. Jazirah. Iraq.Era Khulafa¶ al-Rasyidin (633-661m) -Abu Bakar:Hantar tentera Usamah memerangi golongan murtad. Mesir ke Armenia. mewujudkan kementerian & jabatan. Uthman: sebarkan dakwah Islam sampai ke India & China.

-Mencuba untuk membuka kota Constantinople (Ibu negeri Bayzantine) . .Era Umawiyyah (661-750m) -mengamalkan monarki -Meneruskan usaha dakwah & peluasan -berjaya menguasai utara Afrika. dan Khurasan.Paling cemerlang zaman Umar bin Abdul Aziz: berjaya basmi kemiskinan. Sepanyol (Andalus).

Bani Umayyah: Senarai Khulafa¶ Abd Syams Rumpun Quraisy Hisham Umaiyah Qusayy Abdul Mutalib Harb Abu al-¶As Abdul Manaf Abu Sufyan Affan Al-Hakam 1) Muawiyah Uthman 2) Yazid 3) Muawiyah II 4) Marwan 5) Abdul Malik Abdul Aziz Muhammad 6) Al-Walid 7) Sulaiman 9) Yazid II 10) Hisham 8) Umar 13) Marwan 12) Yazid III 11) al-Walid II Muawiyah III Abd Rahman ad-Dakhil .

Khalifah Abdul Rahman al-Ausat membina universiti dan menaungi ulamak dengan elaun-elaun yang tertentu. antaranya ialah Moses bin Maimon dan Salomón ben Gabirol dari bangsa Yahudi (ahli falsafah & penterjemah) . Toledo.ANDALUS Pemerintahan Islam di Andalus (711 ± 1492M) . iaitu 756 ± 1031M: setiap lapisan masyarakat diperkenalkan dengan sistem pembelajaran yang komprehensif dalam semua bidang. -khalifah memberi pengiktiran kepada cendikiawan bukan Islam. Sejarah telah mencatatkan tidak kurang dari 100 orang wanita Andalus telah terlibat dalam penulisan mashaf ketika itu. . antaranya di Seville.Zaman kemuncak.Hampir seluruh Andalus mempunyai pusat pengajian dan universiti.Khalifah al-Hakam telah mengambil iniasiatif dengan mendirikan perpustakaan dan membeli bukubuku rujukan. -Pemerintah Andalus juga telah membuka ruang kepada wanita untuk menimba ilmu dan terlibat dengan urusan intelektual. Granada. . pemerintah telah menaja pelajar-pelajar untuk mendalami semua bidang ilmu yang boleh membina masyarakat . Valencia dan Cordova yang muncul sebagai pusat intelektual yang terpenting di Eropah.

(ii) Hadith: Imam Bukhari.Omar Khayyam Ibn Batuttah dll (iv) Penubuhan Universiti: Andalus: Universiti Cordoba 968M (begitu juga di Seville. 1150M Universiti Paris dan 1167M Oxford University) . Mesir: Universiti AlAzhar 988M . Lahir ilmuan Islam dlm pelbagai bidang (i) Perundangan Islam: Abu Hanifah. Lisbon dan Toledo). Malaga.Muslim. Syafie.Turmizi.(Universiti-universiti di Eropah hanya bermula pada 1088M Universiti Bologna.An-Nasaie. Abu Daud.Era Abbasiah(750-1453m) (3 Fasa) -Kemuncak ketamadun Islam khususnya zaman Khalifah Harun alRashid & al-Ma¶mun. Ahmad dll.Malik. Ibn Majah. Al Biruni.\ (iii) Sains & Teknologi:Ibn Sina al-Razi Al-Farabi Khawarizmi.

Bani Abbasiah: Fasa-fasa Pemerintahan (749M-1258M) Kerajaan Bani Abbasiyah Fasa Pertama (749-847M) Pemerintahan oleh Khalifah Fasa Kedua (847-1194M) Pemerintahan oleh kerajaan kecil Fasa Ketiga (1194-1258M) Pemerintahan oleh khalifah Antara Khalifah yang terkenal Abu Abbas Al-Saffah (750-754M) Abu Jaafar al-Mansur (754-775M) Harun al-Rasyid (786-809M) Abdullah al-Makmun (813-833M) Turki 847-946M Bani Buwayh 946-1055M Bani Saljuk 1031-1157M .

tentera Mesir kalahkan Hulago dan balanya.-Zaman al-Mu¶tasim: Serangan Monggol -Perang Salib . Mrk belajar dr org Islam dlm pelbagai bidang.terbentuk tamadun baru . Hulago memeluk Islam(orang menyerang masuk agama orang yang diserang) -Akhirnya Monggol kalah ditangan Sultan Baybar I di dalam peperangan Ain Jalut (1290M) Barat bertemu Islam di Andalus.Akhirnya.

.

Barat bertemu Islam di Andalus. Mrk belajar dr org Islam dlm pelbagai bidang.terbentuk tamadun baru .

Solehuddin alAyyubi kalahkan tentera salib dan buka semula Palestin Barat bertemu Islam di Andalus. Mrk belajar dr org Islam dlm pelbagai bidang.terbentuk tamadun baru .

menguasai Selatan Greek (kemudiannya. Hungary.Empayar Othmaniah (1453-1924m) -Fasa pembinaan asas Khilafah Uthmaniah bermula dengan pemerintahan Othman I (Othman Ghazi) dan berakhir dengan Murad bin Orkhan -menguasai Austria. Romania. seluruh Kepulauan Greek). Czech. Mrk belajar dr org Islam dlm pelbagai bidang. Barat bertemu Islam di Andalus. Yugoslavia dan Albania. buat meriam besar danmengarahkan 14 buah kapal diangkat melalui jalan darat dari Selat Bosphorus ke Golden Horn. Albania dan Crimea (Ukraine).terbentuk tamadun baru . -Pembukaan Kota Constantinople (Istanbul) oleh Sultan Muhd al-Fateh. Bulgaria.

Kita mesti lakukan jalan lain. Agama mereka mendorong mereka untuk melawan. berjihad.´ . Cendekiawan Eropah harus mengkaji tamadun Islam dan mencipta senjata untuk merosakkan pemikiran orang-orang Islam.Serangan pemikiran & sosial Wasiat Louis IX: .³Tiada jalan untuk mengalahkan dan menguasai orang-orang Islam melalui jalan perang. iaitu mengubah pemikiran Islam dan menjinakkan orang-orang Islam melalui serangan pemikiran. . mengorbankan jiwa «.Serangan sosial dgn memasukkan pelbagai jenis hiburan hingga akhirnya umat Islam terleka dan terlupa dari peranan sebenar mereka.

Khalifah Islam Terakhir 27 April 1909 ² Sultan Abdul Hamid II digulingkan .

PENJAJAHAN .3 Mac 1924/ 26 Rejab 1342 H .Bapa sekular Turki Mustafa Kamal Atartuk isytiharkan pembubaran Khilafah Islamiah dan Turki bertukar menjadi Sekular (memisahkan agama dari pemerintahan) .Negara-negara Islam akhirnya dijajah oleh barat dan dibahagi-bahagikan.

Uthmaniah (699H ± 1343H / 1301M ± 1924M) .

Libya di jajah oleh Itali. 4. Di situ juga dicampakkan beribu-ribu orang tawanan yang berkebuluran dan manusia-manusia jahat. 2. Iraq menjadi tanah jajahan Inggeris. 6. Algeria dan Tunis)menjadi jajahan Perancis. 3. Afrika Utara (Maghribi. Diselang seli dengan Tanger yang berada di bawah kuasa antarabangsa dan jajahan Sepanyol di kampung-kampung. Mesir dan Sudan di bawah naungan Inggeris. Syria di bawah jajahan Perancis. Itali tidak mahu langsung kesan-kesan Islam kekal wujud di situ. Palestin berada di bawah jajahan Inggeris untuk dijualkan kepada Yahudi bagi mendirikan negara kebangsaan mereka. 5.ERA PENJAJAHAN 1. . Ia telah memaksa penduduk di situ menjadi warganegara Itali dan dinamakannya sebagai Itali selatan.

Turkistan dan sekitarnya menjadi jajahan Rusia yang ditekan dengan dahsyatnya. 12. yang tinggal hanya negeri-negeri yang kecil di mana amiramirnya hidup di bawah ketiak konsol-konsol Inggeris. 8. Yaman pula sebuah kerajaan yang tinggal hanya rangkarangka. Mereka berjuang dengan cebisan-cebisan makanan dari meja makan Inggeris. 7. 11. rakyatnya papa dan terancam dengan peperangan di setiap tempat dan masa. 9. 10. India menjadi jajahan Inggeris. Sesama mereka penuh menyala hasad dengki dan benci. Malik Husin dengan syarat menolong mereka menghapuskan kuasa khalifah Othmaniah. Iran dan Afghanistan adalah kerajaan-kerajaan yang sentiasa bergolak dan menjadi rebutan sesama mereka. Di bahagian lain dari seluruh semenanjung Arab pula.Hijaz (Mekah dan Madinah) menjadi sebuah kerajaan yang sangat lemah sentiasa menunggu sedekah dan mengharap kepada janji-janji palsu dan perjanjian-perjanjian yang tidak laku dari Eropah. . Kuasa Berikat telah memberikan janji kemerdekaan kepada bekas Raja Semenanjung Arab.

‡ ‡ . Vietnam iii) Sepanyol ± Filipina [1] Kesultanan Islam Melayu Melaka merupakan kerajaan yang bernaung di bawah Kerjaan Turki µUthmaniyyah. Sistem perundangan Islam dilaksanakan dan juga sistem perniagaan walaupun agak terhad. Francis Light datang membuka dan menjajah Pulau Pinang. Selepas lebih kurang 130 tahun kejatuhan Melaka ke atas Portugis. mengawal dan menguasai pintu masuk ke Selat Melaka) berakhir dengan termeterainya Perjanjian Inggeris-Belanda pada tahun 1824 menyebabkan kepulauan Melayu terbahagi kepada 2 bahagian iaitu: i) Semenanjung Tanah melayu dan Borneo di bawah pemerintahan Inggeris.Negara-negara di nusantara? ‡ ‡ ‡ Kejatuhan negara Islam pertama bermula dengan kejatuhan Kesultanan Islam Melayu Melaka[1] ke tangan Portugis pada tahun 1511. ii) Kepulauan Indonesia di bawah pemerintahan Belanda Kawasan-kawasan Asia Tenggara lain yang dijajah : i) Portugis ± Pulau Timur Timor (Timor Leste) ii) Perancis ± Kemboja. Perselisihan yang berlaku antara Francis Light dan Belanda (disebabkan oleh persaingan untuk merebut. Pada tahun 1786. Melaka kemudiannya ditawan dan diambil alih oleh Belanda pada tahun 1641 dengan bantun kesultanan Johor.

FAKTOR PEROSAK DLM STRUKTUR NEGARA ISLAM 1. Dailam. Mamluk. cara hidup musuh dan seterusnya meniru budaya hidup mereka. Para pemimpin leka dgn kuasa dan lupa melihat perkembangan bangsa. membazir masa dlm falsafah yg berbentuk teori & fantasi 6. 7. Abaikan ilmu berbentuk praktikal & dunia (sains & teknologi). Turki & sbg) 5. Bangsa lain terkehadapan potensi/kebolehan dan boleh serang Islam bila2. Percakaran politik & sikap fanatik selain perebutan kuasa & pangkat. 4. . Terpesona dgn helah musuh. 2. Tenggelam dlm pelbagai bentuk kemewahan dan hanyut dlm keseronokan & syahwat khususnya di klgn pemimpin. Perselisihan dlm soal furu agama & mazhab dan suka berdebat 3. Perpindahan kuasa kpd bukan Arab (Parsi.

W. Islam merangkumi aspek akidah.a.PANDANGAN HIDUP ISLAM ‡ Islam adalah Ad-Din yang diturunkan oleh Allah S. Kesemuanya telah dihuraikan malah dipraktikkan oleh Rasulullah s. syariah dan akhlak.w. .T melalui perantaraan al=Rasul s.a.w semasa hayat baginda dan diikuti oleh para sahabat serta umat Islam seluruhnya. Ia merujuk kepada satu cara hidup yang lengkap merangkumi semua aspek hidup manusia.

W. Tulin. aman atau sejahtera 3. sebagai nabi dan rasul yang terakhir.w.PENGERTIAN ISLAM ‡ Dari segi bahasa kalimah Islam mengandungi tiga perkara utama iaitu: 1.T sejak dari Nabi Adam a.T. Taat dan menyerah ‡ Pengertian Islam dari segi syarak ialah mentauhidkan Allah S. patuh dan tunduk kepadaNya serta beriman dengan ajaran yang dibawa oleh para rasul yang diutuskan oleh Allah S.W.s hinggalah kepada Nabi Muhammad s. suci dari sebarang kecacatan zahir dan batin 2. .a. Damai.

W.w telah disempurnakan ajarannya oleh Allah S. . Firman Allah S.a.T juga berfirman dalam Surah Al-Maidah ayat 5 yang bermaksud : ´Hari ini Aku telah sempurnakan bagi kamu agama kamu iaitu Islam dan Aku kurniakan nikmat kepada kamu dan Aku reda Islam itu agama kamu´.T.T dan dia telah meredhaiNya untuk diikuti.‡ Justeru itu sesiapa yang mengikuti agama selain dari apa yang dibawa oleh Nabi Muhammad s.W.W. Islam yang dibawa oleh Muhammad s.a.T dalam Surah Ali Imran ayat 85 yang bermaksud : ´Sesiapa yang mencari din (agama) selain daripada din (agama) Islam maka dia termasuk dalam golongan mereka yang rugi di akhirat nanti" ‡ Allah S.W.w sesudah kedatangannya tidak akan diterima oleh Allah S.

W. Muslim dapat mengenali Allah S.T adalah bergantung kepada akidah yang dianuti oleh mereka.T secara tepat.T semata-mata. Dengan keyakinan ini manusia meletakkan tempat pergantungan. Dialah yang mencipta manusia. Baik atau buruk natijah hidup seseorang di sisi Allah S. Dialah juga yang mencipta langit dan bumi serta segala isi kandungannya dan seluruh makhluk di langit dan di bumi memerlukan rahmat dan pertolonganNya untuk terus hidup. Allah S.W. Akidah dalam Islam merupakan kepercayaan atau keimanan kepada hakikat dan nilai-nilai mutlak. ‡ Berasaskan akidah tauhid ini manusia dapat membebaskan dirinya dari tunduk dan patuh kepada sesuatu yang bersifat makhluk.KANDUNGAN ISLAM 1) AKIDAH ‡ Akidah merupakan dasar terpenting dalam Islam.W.T mempunyai kuasa mutlak dalam kehidupan makhluk. perlindungan dan pengabdian hanya kepada Allah S. binatang dan tumbuh-tumbuhan. tetap dan kukuh dalam jiwa setiap Muslim. ‡ Berdasarkan maklumat wahyu. sama ada dalam bentuk berjirim ( benda) atau roh yang telah menguasai diri manusia sepanjang sejarah.W. .

W. .‡ Asas-asas akidah Islam ialah: (i) Beriman kepada Allah (ii) Beriman kepada Malaikat (iii) Beriman kepada Kitab-Kitab (iv) Beriman kepada Rasul-rasul (v) Beriman kepada Hari Akhirat (vi) Beriman kepada Qadha¶ dan Qadar ‡ Akidah Islam membebaskan manusia daripada kecelaruan hidup. Akidah Islam membimbing manusia kepada matlamat kehidupan yang benar iaitu keredhaan Allah S.T. yang tidak mempunyai matlamat kehidupan yang jelas.

Mereka menguasai pentadbiran dan maju dalam pelbagai disiplin ilmu pengetahuan. . 5. Keyakinan itulah yang menggerakkan seluruh tingkahlakunya. Sejarah membuktikan masyarakat Arab telah berubah daripada satu masyarakat yang tidak dikenali kepada sebuah masyarakat yang digeruni. Akidah Islam melahirkan insan dan masyarakat yang teguh pendiriannya. 4.W. Akidah Islam yang telah meresap ke dalam jiwa dan lubuk hati seseorang akan menimbulkan kesan-kesan positif di antaranya dapat kita gariskan seperti berikut: Akidah Islam melahirkan seorang yang yakin kepada Allah S. percakapannya dan gerak-gerinya untuk mencari keredhaan Allah S. 3.T. mempunyai prinsip dan tidak mudah terpengaruh dengan persekitaran yang mengancam nilai dan akhlak manusia terutama dengan pelbagai pengaruh hasil kemajuan teknologi maklumat di zaman ini. Akidah akan melahirkan seseorang yang optimis dan yakin kepada diri sendiri untuk bekerja bagi mencapai kejayaan di dunia dan tidak lupa mencari keredhaan Allah S.W. 2.T supaya mendapat kebahagiaan di akhirat. Ia mampu membeza dan memilih nilai-nilai yang positif dan menolak nilai-nilai yang negatif yang boleh merosakkan keperibadian insan dan masyarakat. Akidah Islam yang teguh mampu membawa manusia dan masyarakat maju ke hadapan dalam segala bidang.W. Mereka menguasai hampir separuh dari bumi ini.‡ 1. Akidah Islam telah mengangkat darjat mereka.T Yang Maha Esa. Akidah Islam melahirkan insan yang mempunyai akhlak cemerlang dan terpuji dan tersisih dari sifat-sifat buruk. Akidah Islam akan melahirkan tamadun yang mantap.

W. Lantaran itu mereka mudah terpengaruh dengan berbagai-bagai unsur negatif. Demikianlah para sahabat yang lain. Bilal bin Rabah sanggup mati kerana mempertahankan akidahnya begitu juga dengan keluarga Ammar bin Yasir.T dan meninggalkan segala jenayah dan kemungkaran.W.T walaupun harta dan nyawa menjadi taruhan. sanggup mengorbankan harta dan nyawa untuk mempertahan dan menyebarkan Islam ke seluruh dunia.w dan para sahabat. 11. Umat Islam pada hari ini begitu rapuh akidahnya. 8. Akidah Islam akan melahirkan manusia yang tidak mudah putus asa atau hilang harapan.7. . Akidah Islam membentuk manusia berlumba-lumba untuk melakukan kebajikan dan mencegah dari kemungkaran. 9. Kemunduran umat Islam kini kerana mereka semakin jauh dari menghayati akidah Islam yang sebenar. Akidah Islam melahirkan insan soleh. 10. Tiada jenayah atau pencerobohan ke atas sesiapa disebabkan mereka yakin kepada hari pembalasan. Ini akan melahirkan masyarakat yang harmoni dan aman tenteram.a. Akidah Islam akhirnya melahirkan manusia yang sanggup berjihad ke jalan Allah S. Ini adalah kesan dari akidah Islam yang meresap di dalam jiwa dan lubuk hati mereka. Insan yang melakukan apa yang diperintahkan oleh Allah S. Iman di dalam hati akan memberi ketenangan yang luar biasa. Akidah Islam yang ada dalam hati umat Islam kini mungkin tidak begitu mantap menyebabkan mereka tidak dapat mencapai kegemilangan sebagaimana umat Islam di zaman Nabi Muhammad s.

muamalat.T yang diwahyukan samada yang ditegaskan di dalam alQuran ataupun yang berasaskan kepada al-Sunnah.T.SYARIAH ‡ syariah ialah segala perintah Allah S. dan alam lain) dan juga aspek akhlaqiyyah (yang membahaskan mengenai budi pekerti atau moral manusia sebagai individu dalam bermasyarakat dan bernegara).W. Di dalamnya terdapat aspek-aspek i'tiqadiyyah atau batiniyyah (hal-hal yang berkaitan dengan akidah dan keimanan). sesama manusia.W. la merangkumi seluruh titah perintah dan ketentuan Allah S.W. 'amaliyyah (hal--hal yang berkaitan dengan ibadat. munakahat dan jenayah iaitu hal-hal yang menyentuh mengenai perbuatan atau perlakuan lahiriah manusia dalam konteks hubungan atau interaksi mereka dengan Allah S.T dalam bentuk hukum atau peraturan yang bersifat menyeluruh dan sangat luas bidang kuasanya. .

ii. puasa dan lain-lain.T dan alam ghaib yang lain. Seluruh perintah dalam al-Quran yang ditujukan secara kolektif dikategorikan sebagai tanggungjawab bersama setiap umat Islam. Perintah perlaksanaan yang dianjurkan supaya dilakukan secara kolektif atau berjamaah. Dalam aspek perlaksanaan kepada perintah dan larangan Allah S. jihad. menegakkan amar makruf dan nahi mungkar serta tuntutan-tuntutan fardhu kifayah yang lain. ii. Perintah ini adalah berkaitan dengan perlaksanaan hukuman bagi kesalahan jenayah seperti hudud. Contohnya ialah seperti perintah melakukan dakwah. Hubungan antara manusia dengan makhluk-makhluk lain di muka bumi ini sama ada haiwan.W. iii. perlaksanaan dan penguatkuasaan. Hubungan antara manusia sesama manusia. benda-benda atau tumbuh-tumbuhan. syariah Islam menaungi perkara-perkara berikut: Hubungan antara manusia dengan Allah S.W. ‡ ‡ i.‡ i. .T pula. iii. Contohnya ialah perintah-perintah yang khusus ditujukan kepada individu terutama sekali dalam konteks hubungan langsung seseorang hamba dengan Penciptanya iaitu ibadah-ibadah khusus seperti solat. keseluruhan isi kandungan syariah Islam dapat dibahagikan kepada tiga kategori iaitu dari segi skop. syariah Islam terbahagi kepada tiga iaitu : Kewajipan yang menjadi tanggungjawab individu serta harus dilaksanakan di peringkat individu. qisas dan takzir. Dari segi skopnya. Perintah yang tidak mampu atau tidak boleh dilaksana di peringkat individu mahupun kolektif tetapi ia menjadi tugas serta kewajipan pemerintah. Secara umumnya.

kerana konsepnya tidak sama dengan konsep etika yang dibawa oleh Barat. sesuai dengan suruhan dan larangan serta petunjuk alQur¶an dan Hadis. Nilai yang baik disebut akhlak mahmudah dan nilai yang keji disebut akhlak mazmumah.T.W. .AKHLAK ‡ Akhlak dalam Islam bukan suatu teori. Akhlak dalam Islam ialah sikap rohaniah yang memuliakan tingkah laku (perbuatan) manusia terhadap Allah S. terhadap diri sendiri dan makhluk lain.

. meliputi kehendak. Imam al-Ghazali mendefinisikan akhlak sebagai sifat yang tertanam dalam jiwa seseorang dan darinya terbentuk perbuatan dengan mudah tanpa memerlukan pertimbangan fikiran terlebih dahulu. Sementara keindahan dalaman diri manusia terangkum dalam istilah alkhuluq yang menggambarkan keindahan jiwa. Keindahan tersebut meliputi lahiriah (fizikal) dan batiniah (spiritual ± dalaman) diri manusia. inspirasi dan sebagainya. warna kulit. Keindahan ciptaan fizikal diistilahkan sebagai al-khalq seperti raut muka. ia dinamakan akhlak yang baik. tinggi rendah tubuhnya dan sebagainya. Oleh itu apabila seseorang dikatakan baik khuluq dan khalqnya. ‡ Dari sudut istilah. ia dinamakan akhlak yang buruk.‡ Manusia dicipta dengan penuh keindahan (sebaik-baik kejadian). ia bermaksud orang tersebut baik sifat lahiriah dan batiniah nya. Apabila keadaan jiwa tersebut terbit perbuatan yang baik dan terpuji menurut akal dan syariah. Sekiranya yang keluar itu perbuatan yang buruk.

‡ Islam adalah agama yang diturunkan oleh Allah S. Antara ciri-ciri keistimewaannya ialah : 1.CIRI-CIRI KEISTIMEWAAN ISLAM ‡ Islam adalah al-din yang diturunkan oleh Allah S. . Justeru peraturan yang diturunkanNya mempunyai ciriciri keistimewaannya yang tersendiri yang membezakannya dengan peraturan dan agama ciptaan manusia.W.T yang bersifat Maha Sempurna. sunyi dari sebarang bentuk kekurangan dan kelemahan.W.T. Syari¶at yang ada didalamnya adalah wahyu. Ini bermakna Islam adalah agama untuk seluruh ummat manusia di mana juga mereka berada dan hingga ke akhir zaman (al-Anbiya¶:107). bukan ciptaan manusia bahkan bukan juga rekaan Nabi (Yunus:15). Rabbani.

3.T.T. bahkan akal tersebut jika betul-betul digunakan ia akan menemukan keagungan dan keesaan Allah S. tidak ditokoktambahkan oleh golongan tertentu.T tidak bertentangan dengan akal manusia. semua orang sama taraf disisi Allah S.W. sebagaimana yang terjadi pada sebahagian agama.W. Asas tauhid Islam jelas kerana segalanya telah diterangkan oleh al-Qur¶an.W. ‡ . Adapun yang nampak bertentangan ialah kerana akal manusia (kerana keterbatasannya) tidak dapat memahami dan mentafsirkan apa yang dikehendaki dan dimaksudkan oleh Allah S. ‡ Sesuai dengan fitrah dan akal manusia. Di dalam Islam tidak ada sesuatu yang sulit difahami kerana kerumitannya. kerana Allah S. Segala hukum yang telah diturunkan oleh Allah S. disamping itu juga Allah S.T telah memberikan keringanan (rukhsah) pada keadaan-keadaan tertentu.T sajalah yang amat mengetahui hakikat dan kejadian manusia (al-Rum:30. Tidak Membebankan Allah tidak mensyari¶atkan sesuatu perintah yang diluar kemampuan manusia. Segala apa yang disyari¶atkan itu pada hakikatnya sesuai dan menepati fitrah manusia. Seseorang itu mempunyai akses langsung kepada Allah S.W.W.W.al-Baqarah:164).T.2.W.T tanpa perlu adanya perantara.

T. Ini dapat dibuktikan dengan kehidupan seorang muslim yang lebih tenang dan bahagia dibanding dengan orang tidak beragama atau yang beragama lain. hubungannya dengan sesama manusia dan hubungannya dengan Allah S.W.W. Menyeluruh ‡ Ini bermakna bahwa Islam memberikan teori yang lengkap dan mendalam tentang alam semesta bagaimana ia diciptakan. Islam memberikan kesan yang positif dalam kehidupan manusia. akan tetapi menempatkannya pada tempat yang betul. Seorang muslim tahu akan kebahagiaan sebenar yang jauh dari materialistik. 6. ‡ Posisi Islam tidak terlalu menumpukan pada ruhaniyyah sehingga melupakan material. ciri-cirinya dan bagaimana ia berjalan mengikuti ketetapan Allah S.T akan semakin erat. Positif ‡ Islam adalah agama yang positif. Begitu juga tentang penciptaan manusia dan kehidupan. Sederhana dan seimbang.W.4. Islam merangkumi dunia dan akhirat tidak menumpukan pada akhirat sehingga melupakan dunia dan Islam juga tidak menghinakan dunia. 5. ia selalu merasa adanya perlindungan dan rahmat Allah S. .T.

8. . Sesuai untuk sepanjang zaman.7. Tetap dan Anjal ‡ Syari¶at yang Allah tetapkan tidak akan berubah. Tidak ada yang kurang lengkap atau yang salah dalam Syariat Allah. ‡ Setiap hukum dalam Islam mengambil kira keadaan manusia dan memberikan keringanan bila berhalangan. dengan syarat tidak bercanggah dengan nas yang telah ada dalam Qur¶an dan Sunnah. selama pintu ijtihad masih terbuka kepada mujtahid. ini berbeza dengan undang-undang manusia yang selalu berubah dan dipinda. Oleh kerana itu tidak boleh dikatakan tidak sesuai dengan perkembangan zaman. masing-masing ulama berijtihad sesuai dengan keadaan dan perkembangan semasa. adapun yang berkembang dalam fiqih Islam itu adalah Ijtihad. kerana fiqih Islam sebenarnya dapat menjawab segala masalah/perkembangan baru dalam kehidupan manusia.

4. 7.PRINSIP DAN MATLAMAT TAMADUN ISLAM ‡ 1. 6. Ia menekankan kepada pembangunan hidup manusia di dunia dan kesejahteraan hidup di akhirat.T di dalam seluruh kegiatan hidup Berorganisasi atas asas akidah yang menjamin dari sifat menyeleweng dan kezaliman Keagungan dan keluhuran nilai kemanusiaan berbanding dengan nilai kebendaan Berfungsinya nilai-nilai kemanusiaan yang menyebabkan berkembangnya sifat kemanusiaan ´manusiawi´ bukan sifat ´kebinatangan´ Kesucian dan keharmonian hidup keluarga Melaksanakan tugas khilafah di bumi Allah dengan mengikut panduan Allah S. 5. 2. Pada umumya prinsip dan matlamat Tamadun Islam merangkumi Pengabdian diri kepada Allah S.T dan sentiasa memegang janji dan amanah Allah Matlamat Tamadun Islam juga ialah untuk memartabatkan Islam sebagai AI-Din iaitu satu cara hidup yang yang lengkap selaras dengan fitrah manusia. Manusialah pemacu dan penggerak kepada tamadun. Tamadun Islam dibina berdasarkan kepada prinsip-prinsipnya yang luhur yang merangkumi matlamat yang jelas.W.W. . 3.

T dari asal keturunan yang satu iaitu Adam a. ‡ Oleh yang demikian hubungan manusia dengan manusia yang lain adalah sebagai sebuah keluarga yang berasal dari jiwa yang satu.T dalam menjamin agar tidak timbul kezaliman. tidak bersifat perkauman.w.W. perseteruan malah hubungan yang wujud dalam setiap lapangan kehidupan samada yang bersifat peribadi mahupun kemasyarakatan berasaskan tolong menolong dan hormat menghormati.W. mengatasi hubungan yang wujud antara manusia sesama manusia atau makhluk lain.T dan Rasulnya Nabi Muhammad s. Justeru dalam perhubungan mereka seharian perlulah mengikut aturan yang telah ditentukan oleh Allah S.W. ‡ Ini adalah kerana masyarakat muslim adalah masyarakat yang terbentuk berdasarkan konsep kesatuan ummah. Hubungan Manusia Sesama Manusia ‡ Manusia dijadikan oleh Allah S. Hubungan Manusia Dengan Allah ‡ Hubungan manusia dengan Pencipta iaitu Allah S.s.Tamadun Islam pelihara 3 hubungan: 1. Ini menjadikan masyarakat Islam sebuah masyarakat yang berbentuk sejagat. 2. tidak bersifat kebangsaan serta tidak terbatas dalam lingkungan sempadan geografi dan politik. .a.T ialah beribadat mengikut prosedur yang ditetapkan oleh Allah S. Ia melibatkan hubungan antara hamba dengan Penciptanya.W. ‡ Hubungan tersebut merupakan hubungan paling tinggi dan mulia dalam kehidupan manusia.

Allah S. dan berdoalah kepadaNya dengan perasaan bimbang (kalau-kalau tidak diterima).W.T telah mencipta alam semesta ini untuk dinikmati oleh makhluk ciptaanNya Manusia sebagai khalifah Allah S.‡ Bagi masyarakat muslim. Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih takwanya di antara kamu (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). manusia dan alam adalah makhluk ciptaan Allah S. hanya satu ukuran yang mendapat tempat di sisi Allah Yang Maha Mencipta iaitu ketakwaan kepadaNya. Sesungguhnya Allah Maha mengetahui lagi maha mendalam pengetahuanNya´ 3. Firman Allah S. di samping berbuat baik kepada sesama manusia. sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan dan kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku (puak) supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra anatara satu sama lain.´ ‡ Menurut Islam.T di muka bumi ini telah dipertanggungjawabkan untuk memelihara alam ini. .W.W.T dalam Surah al-A¶raf ayat 56 yang bermaksud : ´Janganlah kamu berbuat kerosakan di bumi setelah Allah menyediakan segala yang membawa kebaikan padanya. ‡ Manusia perlu memelihara dan memulihara alam sekitar mengikut peraturanperaturan Allah S.W.T namun manusia diberikan taraf lebih tinggi berbanding dengan makhluk lain lantaran kelebihan akal dan tanggungjawab sebagai khalifah.T atau sunnatullah. Firman Allah dalam surah al-Hujurat ayat 13 bermaksud : ´ Wahai umat manusia.W. Sesungguhnya rahmat Allah itu dekat kepada orang-orang yang berbuat kebajikan.T telah memberikan panduanNya kepada manusia berhubung dengan hubungan yang sepatutnya dengan alam. Hubungan Manusia Dengan Alam ‡ Allah S.W.

MANIFESTASI DAN SIFATSIFAT TAMADUN ISLAM ‡ Manifestasi Tamadun Islam adalah untuk melindungi dan memelihara lima perkara yang dianggap darurat dalam tamadun manusia iaitu : .

Dan (ingatlah).: (al-Baqarah: 256) ‡ Namun apabila telah Islam.1. kerana sesungguhnya telah nyata kebenaran dari kesesatan. Firman Allah: ³Tidak ada paksaan dalam (memasuki) ugama (Islam). sesiapa yang tidak percayakan Taghut. Memelihara Agama ‡ Sikap Islam. dan mereka itulah ahli neraka. maka sesungguhnya ia telah berpegang kepada simpulan (tali ugama) yang teguh yang tidak akan putus. lalu ia mati sedang ia tetap kafir. ia tidak boleh keluar (murtad) dari agama Islam. lagi Maha Mengetahui. (al-Baqarah:217) . rosak binasalah amal usahanya (yang baik) di dunia dan di akhirat. kekal mereka di dalamnya (selama-lamanya). maka orang-orang yang demikian. dan ia pula beriman kepada Allah. Allah Maha Mendengar. Itu satu pengkhianatan dan jenayah yg besar: Firman Allah: ³dan sesiapa di antara kamu yang murtad (berpaling tadah) dari ugamanya (ugama Islam). Oleh itu. memberikan kebebasan beragama dan tidak memaksa org lain untuk menerima Islam.

‡ Islam jg memberikan kebebasan berfikir, memberi pendapat & lain2 dan tertakluk kpd keizinan Allah dan ia boleh ditarik balik andainya ia menggugat hak dan kepentingan manusia lain. ‡ Islam juga melalui akidahnya membebaskan manusia dari pengabdian dan penyembahan kpd sesuatu yg berbentuk manusia, benda, hawa nafsu, syaitan, iblis, jin, ruh dan sebagainya.

2.

Memelihara Nyawa
‡ Hak menghidup dan mematikan adalah hak Allah. Hanya Allah yg sebenar-benarnya berkuasa menentukan hidup dan mati seseorang. Tiada sesiapa berhak mencabar hak tersebut. ‡ Islam mengharamkan pembunuhan orang lain kecuali melalui jalan yang hak; contoh; mempertahankan diri & hukum bunuh. Firman Allah swt: ³ ³Sesiapa yang membunuh orang tanpa kesalahan atau berbuat kerosakan di bumi, maka seolah-olah ia membunuh manusia seluruhnya´ (Surah al-Maaidah: 32) ‡ Juga haram bunuh diri sendiri. Firman Allah:³ ³Jangan kamu membunuh diri kamu, sesungguhnya Allah itu amat pengasih kepada kamu. Sesiapa yang melakukan demikian itu secara ceroboh dan zalim, maka kami (Allah) akan membakarnya dengan api neraka, yang demikian itu amat mudah bagi Allah´ (Surah al-Nisa¶ : 29 &30)

‡ 1) 2) 3)

4)

Cara-cara Islam dalam menjaga hak-hak hidup: Kawalan kesihatan & melawan penyakit Pengharaman perkara yg memudharatkan (dadah, arak dll) Pengharusan setiap perkara yang bermatlamatkan kehidupan spt. makan, minum, pakaian & sebagainya. Firman Allah swt: ³Makan dan minumlah kamu, tetapi jangan melampaui batas´ (Surah al-Al-Araaf: 31). Mengharuskan makan dan minum sesuatu yang asalnya haram dalam keadaan dharurat.

‡ Memelihara Akal Fikiran Pemeliharaan akal wajib. ‡ Antara cara memelihara akal: 1.3. kerana akal lambang kesempurnaan manusia berbanding makhluk yg lain. mabuk menukarkan manusia menjadi seperti binatang. . Islam mewajibkan umatnya menuntut ilmu bagi membentuk pemikiran.Sabda Nabi Muhammad saw: ³Tuntutlah ilmu dari dalam buaian hingga ke liang lahad´ (HR Muslim). 2. Pemeliharaan Akal: Islam mengharamkan makanan & minuman yang memabuk dan mengkhayalkan.

4.

Memelihara keturunan dan kehormatan.

‡ Nabi Muhammad menerangkan: ³Wahai Manusia sesungguhnya tuhan kamu satu (tunggal) dan kamu berasal daripada Adam dan Adam berasal dari tanah´. (HR al-Bukhari & Muslim) ‡ Sabda Nabi Muhammad saw dalam pidato terakhirnya di Padang Arafah: ³Sesungguhnya nyawa, harta dan kehormatan kamu adalah suci«´(HR Bukhari). ‡ Islam memelihara keturunan manusia: ± Kawalan: Islam mensyariatkan perkahwinan & meletakkan Undang-undangnya yg terperinci. ± Pencegahan: Islam haramkan Khalwat, zina, seks bebas, luar tabii dsb.

5.

Memelihara Harta Benda

‡ Kekayaan bumi bukan milik tertentu, setiap orang berhak menurut usaha dan kemampuannya. ‡ Firman Allah: ³Allah yang telah memudahkan bagi kamu lautan, supaya kamu boleh belayar padanya dengan kapal-kapal dengan izinnya, dan supaya kamu mencari daripadanya kekayaannya, dan supaya kamu berterima kasih, dan ia memudahkan bagi kamu apa-apa yang di langit dan apa-apa yang di bumi semuanya´ (Surah alJaathiyah:12-13) ‡ Hak pegangan dipelihara dalam Islam; Rasulullah saw bersabda: Sesiapa yang terbunuh kerana mempertahankan hartanya, maka ia mati syahid´(HR Bukhari). ‡ Islam juga mengiktiraf hak pegangan harta org bukan Islam dlm negara Islam dan memberi mrk kebebasan dlm bidang ekonomi sama spt hal org Islam. ‡ Penjagaan Islam terhadap hak harta: ± Kawalan: Undang-undang Ekonomi & Muamalat Islam. ± Pencegahan: Pengharaman Jenayah Curi & rompak.

SIFAT2 TAMADUN ISLAM
‡ Tamadun Islam yg berasaskan wahyu memiliki sifat2 khusus yg menjadikan ia mampu bertahan tanpa mengira sempadan masa dan geografi. Antara sifat tersebut:

‡ Ia juga tidak terikat dengan bangsa tertentu.1) kesejagatan ‡ Maksud: Tamadun Islam dapat dikesan di mana sahaja di muka bumi tanpa sempadan geografi asalkan menjadikan Islam sebagai al-din. .

2) Keterbukaan ‡ Maksud. ‡ Keterbukaan Tamadun Islam membolehkan ia mudah diterima oleh kebanyakan manusia. . Tamadun Islam dapat menerima malah menggalakkan penerusan unsur2 baik yg terdapat pd tamadun lain selagi tidak bertentangan dgn syariat Islam.

Tamadun Islam terus wujud tanpa sempadan masa.3) Sepanjang Zaman ‡ Tamadun Islam bermula dgn turun wahyu pertama (surah al-¶Alaq) kpd nabi terakhir. Satu2nya tamadun yg dpt ditentukan dgn tepat tarikh kelahirannya dgn terbentuknya Negara Islam pertama di Madinah selepas Hijrah pd tahun 622 M. ‡ ‡ . Tamadun Islam sesuai hingga Hari Kiamat. Nabi Muhammad di Gua Hira¶ pada 17 Ramadhan/ 6 ogos 610M.

.

Melalui sifat toleransi tersebut. keharmonian serta keamanan dapat dikekalkan dalam masyarakat setempat. Bagi masyarakat tempatan yang menganut Islam. keselamatan dan sebagainya. Ini kerana Islam menjamin hakhak asasi masyarakat tempatan. berbudaya.4) Toleransi ‡ Salah satu elemen yang membolehkan Tamadun Islam berkembang tanpa sempadan masa dan geografi adalah sifat toleransi serta keterbukaannnya terhadap agama dan budaya lain. hak-hak kemanusiaan mereka terus terpelihara. ‡ Tamadun Islam berkembang ke luar dari Semenanjung Tanah Arab dan dapat diterima dengan mudah oleh masyarakat tempatan. sama ada dari sudut kebebasan beragama. sama ada beragama Islam ataupun bukan Islam. mereka masih boleh terus mengamalkan budaya serta adat resam mereka selagi tidak bertentangan dengan batasan syarak. ‡ Manakala bagi masyarakat bukan Islam. .

pencapaian dan perkembangan kemajuan yg sentiasa berlaku dlm Tamadun Islam merupakan manifestasi keinginan umat Islam memperolehi redha Allah .5) Kesatuan Dlm Kepelbagaian ‡ Akidah (keimanan kpd Allah) adalah titik tolak yg mendasari tamadun Islam. ‡ Pelbagai penemuan.

. ‡ Islam sentiasa mengajar umatnya agar sentiasa wujudkan keseimbangan antara rohani & jasmani. ‡ Kejayaan tamadun manusia tercapai apabila kedua entiti dpt diseimbang dan disepadukan.6) Keseimbangan antara rohani & jasmani. spiritual & fizikal krn Islam mengiktiraf kewujudan manusia dlm 2 entiti utama (roh dan jasad).

SUMBER TAMADUN ISLAM ‡ Tamadun Islam mempunyai sumbersumbernya tersendiri yang memungkinkan ia berkembang dan mampu memenuhi keperluan manusia. .

Merupakan kitab samawi terakhir bagi manusia selepas turunnya Taurat. akhlak dan moral. 2. pemikiran dan intelektual. penulis-penulis Wahyu Rasulullah saw.W. sesuai dengan tahap manusia dan ketamadunan. Abi Sufyan dan 4 Khulafa¶ al-Rasyidin.(1) Al-Quran ‡ Sumber utama Tamadun Islam ialah al-Quran. Ianya terpelihara semenjak diturunkan: 1. persejarahan. Kandungannya menggalakkan manusia berfikir untuk mencapai kesejahteraan hidup. Ditulis semenjak diwahyukan. Kitab yang diturunkan oleh Allah S. syariah. ‡ ‡ ‡ . Zabur dan Injil. ketamadunan. bahasa. Kaab. memberi dorongan dan semangat mereka untuk meneroka alam di segenap bidang. Ubai b. Muaz bin Jabal. rahsia alam semesta dan sebagainya. Dihafaz oleh para sahabat.T adalah suci mengandungi nilai mukjizat yang tinggi samada dari sudut akidah. generasi seterusnya dan hingga kini. Merupakan wahyu dari Allah swt. Segala kegiatan dan kemajuan yang dicipta dikehendaki mengikuti lunas-lunas yang telah ditetapkan.Zaid bin Thabit. Ia sesuai sepanjang zaman dan lengkap. Muawiyyah b.

kerjasama & kesaksamaan. ‡ . atur 2 keperluan: mulut & seks (7) perangi jenayah (8)perpaduan Islam (ukhuwwah) (9)kewajipan jihad (10) Negara wakil kpd gagasan menyebar fikrah ke seluruh manusia. (6) kawal 2 naluri: nyawa & zuriat.PENDEKATAN ALQURAN DLM MERUBAH M¶KAT ‡ Al-Quran turun berperingkat selama 22 tahun -ikut keperluan -keadaan -peristiwa Dasar2 perubahan m¶kat: (1) Rabbani (2) angkat martabat manusia (3) hari pembalasan (4) persaudaraan seluruh manusia (5) ajak lelaki wanita bangkit bersama.

(2) Al-Sunnah ‡ Maksud: Segala yang disandarkan kpd Rasulullah saw sama ada perkataan.w. Pelaksanaannya ditunjukkan oleh Rasulullah s. sesudah menjadi rasul. kemudian dihurai dan diperincikan oleh al-Sunnah. ‡ Al-Quran menggariskan prinsip-prinsip asas. tetapi tidak boleh digolongkan sebagai Tamadun Islam kalau bertentangan dengan sumber-sumber ini. sebelum dan sesudah baginda dilantik menjadi Rasul.a. semua sudut tamadun Islam dicorakkan di atas acuan al-Quran dan alSunnah. Daripada al-Quran dan al-Sunnah dicerakinkan akidah. membangun dan mengembangkan tamadun mereka. Ia merupakan sumber inspirasi umat Islam untuk membentuk. ‡ Sesuatu pembaharuan yang dibuat. syariah dan akhlak untuk dilaksanakan dalam kehidupan manusia. boleh dikatakan tamadun. . perbuatan dan pengakuan(taqrir) serta sifat kejadian. Cuma sunnah yg menjadi sandaran hukum. dan para ulama selepas baginda. akhlak dan riwayat hidup baginda. Ringkasnya.

‡ Oleh itu menjadi peranan ulama atau cendikiawan Muslim untuk mengolah hukum terhadap perkara-perkara baru berdasarkan keilmuan yang mereka miliki dengan merujuk kepada sumber Al-Quran dan al-Sunnah. Sebahagian daripada pembaharuan itu tidak jelas dari segi hukumnya.(3) Ijtihad ‡ Dalam tamadun manusia banyak perkembangan baru berlaku . . kerana tidak terdapat secara nyata dalam AlQuran dan Al-Sunnah.

ilmu-ilmu moden yang mencakupi matematik. Ini membangkitkan kesedaran yang tinggi mengenai pentingnya ilmu pengetahuan kepada masyarakat Andalus yang selama ini diabaikan dari aspek pendidikan. Kanak-kanak dari keluarga miskin diberikan pendidikan secara percuma. Dengan kerjasama dari pemerintah telah membina sekolah dan bandar. geografi dan lain-lain. Faktor-Faktor Kecemerlangan mereka di Andalus adalah: Gesaan al-Quran dan al-Sunnah Ajaran al-Quran dan al-Sunnah yang tertanam kukuh di jiwa umat Islam ketika itu menjadikan mereka orang-orang yang cintakan ilmu dan berusaha mengembangkannya kepada penduduk Andalus. astronomi.SUMBANGAN TAMADUN ISLAM KEPADA PERADABAN DUNIA ‡ ‡ i. fekah. Umat Islam telah mengembangkan ilmu tradisi seperti tafsir. hampir tidak ada rakyat Andalus yang buta huruf. ‡ Selama lapan abad (897M-1492M) orang-orang Islam menjadi perintis dan pelopor tamadun di Andalus (Sepanyol). hadis. Sejarah telah mencatatkan bahawa di bawah pemerintahan dan pentadbiran Islam. .

Toledo. Damsyik dan Iskandariah. ‡ Hampir seluruh Andalus mempunyai pusat pengajian dan universiti. Valencia dan Cordova yang muncul sebagai pusat intelektual yang terpenting di Eropah . ‡ Khalifah al-Hakam telah mengambil iniasiatif dengan mendirikan perpustakaan dan membeli buku-buku rujukan serta mengumpulnya dengan tujuan mempercepatkan lagi usaha pendemokrasian ilmu di kalangan masyarakat.‡ ii. antaranya di Seville.telah membina universiti dan menaungi ulamak dengan ganjaran yang sewajarnya dengan elaunelaun yang tertentu. iaitu 756 ± 1031M setiap lapisan masyarakat diperkenalkan dengan sistem pembelajaran yang itensif dan komprehensif dalam semua bidang. ‡ zaman kemuncak. ‡ Khalifah Abdul Rahman al-Ausat . Galakan Pemerintah ‡ Sepanjang pemerintahan Islam di Andalus (711 ± 1492M) fenomena naungan politik para pemerintah terhadap kegiatan intelektual menjadi sebahagian daripada pencapaian Umat Islam di Eropah. Granada. ‡ Buku-buku dan guru-guru serta sarjana islam telah dibawa masuk ke Andalus dan di masa yang sama pemerintah telah menaja pelajar-pelajar untuk mendalami semua bidang ilmu yang boleh membina masyarakat. Beliau turut mengundang para cendikiawan dari setiap pelusuk negara seperti Baghdad. Masjid dan istana turut dijadikan tempat menyebarkan ilmu.

Kestabilan Andalus ‡ Kestabilan politik. Yahudi dan Kristian telah mewujudkan daya saing dan budaya ilmu yang memberangsangkan. . para cendikiawan dan ulama telah bersama-sama ke Andalus sebagai tentera. ekonomi dan social di Andalus turut menjadi penyumbang kepada perkembangan ilmu pengetahuan. khalifah telah memberi pengiktiran kepada cendikiawan bukan Islam. Sejarah telah mencatatkan tidak kurang dari 100 orang wanita Andalus telah terlibat dalam penulisan mashaf ketika itu.iii. Keistimewaan masyarakat Andalus yang bersifat majmuk seperti Islam. ‡ Selain dari orang Islam. iv Kerjasama Para Ulama dan Cendikiawan ‡ Faktor yang mempercepatkan perkembangan ilmu pengetahuan di Andalus ialah kerjasama dan usaha tanpa mengenal jemu oleh para ulama dan cendikiawan. Semasa pembukaan Andalus. Ia juga melahirkan ulama dan ahli fekah dari pelbagai bangsa. antaranya ialah Moses bin Maimon dan Salomón ben Gabirol dari bangsa Yahudi. Mereka datang ke Andalus bersama ilmu dan pengetahuan yang disebarkan kepada penduduk Andalus dengan meyebarkan akidah Islam dan menyelesaikan permasalahan mengenai syariah dan fekah. Kedua-dua mereka terdiri dari ahli falsafah dan banyak mencurahkan tenaga dalam aktiviti penterjemahan. ‡ Pemerintah Andalus juga telah membuka ruang kepada wanita untuk menimba ilmu dan terlibat dengan urusan intelektual.

iaitu orangorang Kristian yang tertarik dan mengamalkan beberapa aspek kebudayaan Arab dan Islam.PENGALIRAN ILMU KE BARAT & KEMUNCULAN TAMADUN EROPAH i. . Peranan Orang-Orang Mozarrab ‡ Mozarrab adalah panggilan kepada masyarakat Kristian. ia diambil dari bahasa Arab. µMusta¶ribun¶ (Orangorang yang diarabkan).

. Jerman dan Belanda. ‡ Ketika itu Universiti Cordova yang diasaskan oleh Abdul Rahman sebagai universiti yang terkemuka ketika itu. Mereka telah menghantar delegasi yang terdiri dari pelajar-pelajar ke Andalus untuk menuntut ilmu seperti sains. antaranya England. pertukangan dan lain-lain. Afrika dan Asia. Mereka juga telah menghantar pembesar dan putera raja mereka untuk melanjutkan pelajaran di Andalus bagi mendalami dan mempelajari setiap aspek kemajuan yang dimiliki oleh orang-orang Islam.ii. malah pelajarnya juga terdiri dari orang-orang Kristian dan Yahudi dari seluruh dunia termasuk dari Eropah. Hubungan Diplomatik ‡ Sejarah telah mencatatkan bahawa telah wujud hubungan diplomatik di antara negara-negara Eropah dan Andalus lantaran sikap mereka yang berhasrat memajukan Eropah setanding dengan Andalus. kesenian. Perancis. Ia menampung bukan sahaja pelajar-pelajar Islam.

perubatan. astronomi. . Antara pusat penterjemahan yang masyhur ketika itu ialahToledo yang telah berjaya melahirkan cendikiawan yang pakar dalam pelbagai bidang. aktiviti penterjemahan semakin giat dilakukan. berlaku pemindahan ilmu secara aktif dan meluas. Aktiviti Penterjemahan ‡ Seiringan dengan kemasukan pelajar-pelajar dari seluruh dunia.iii. Dengan aktiviti penterjemahan ini. Penterjemahan berlaku dari bahasa Arab ke Bahasa Latin dan sebaliknya. kimia dan botani. ‡ Buku-buku yang sering diterjemahkan meliputi bidang matematik. mantik.

Tokoh-tokoh lain ialah Abdul Haq bin Muhammad dan Ibnu Zaraf yang pakar dalam bidang llmu Kalam. seorang ahli filologi dan sasterawan dan Muhammad bin Khurasan. Asad bin al-Furut dalam bidang ilmu fekah. Kedudukannya yang strategik. ‡ ‡ Pembukaan Sicily Setelah berada di bawah kekuasaan Islam selama 800 tahun. ditengah-tengah perjalanan antara Eropah dan Afrika.iv. . seorang yang mahir dalam bidang qira¶at. Sicily berperanan secara langsung dalam pemindahan ilmu ke Eropah. Ulama Islam telah muncul di Sicily antaranya ialah Hamzah al-Basri. mendorong ia menjadi pusat intelektual yang penting ketika itu.

Rusia. Amerika dan sebagainya. sarjana Islam kontemporari telah merumuskan empat medium utama ke arah penguasaan Barat ke atas umat Islam melalui : . ‡ Kejatuhan dan kelemahan masyarakat Islam adalah disebabkan oleh serangan yang kuat dari pihak kolonial di samping ketiadaan semangat jihad di dalam jiwa masyarakat Islam serta pemimpin-pemimpinnya.TAMADUN ISLAM ERA PASCA PENJAJAHAN ‡ Pada era kolonial Barat. ‡ Dr. Yusuf al-Qardhawi. banyak negara-negara Islam yang dijajah mula mengalami kemunduran dan keruntuhan akibat serangan dan kongkongan dari kuasa-kuasa besar dunia seperti Eropah.

dari ajaran Islam yang sebenar. Berlandaskan pemikiran sekular. biologi. merupakan seorang pemuja Tamadun Barat. Sistem Pengajaran dan Pendidikan ‡ Kolonial Barat menggunakan sistem pendidikan dengan membina sekolah dan institusi pendidikan yang mengguna pakai sistem pendidikan Barat yang menekankan kepada aspek kebudayaan Barat dengan matlamat menjauhkan umat Islam yang dijajah. matematik tidak ada hubungan sama sekali dengan agama. . ilmu pengetahuan seperti psaikologi. sosiologi.i. ‡ Ziya Gokalp (1875 -1924) Bapa Nasionalisme Turki. fizik. Dengan itu. beliau mengganggap agama hanya merupakan satu kepercayaan atau ritual sahaja.

‡ . malah ia juga perlu disampaikan kepada masyarakat umum melalui media massa . H. A. Akhbar dan Media Massa ‡ Akhbar dan media massa memainkan peranan yang besar dalam penerapan ideologi dan gaya hidup Barat kepada masyarakat Islam di negara yang dijajah. R. Gibb dalam bukunya yang berjudul Modern Trends In Islam menyatakan bahawa institusi sekolah dan kolej sahaja belum cukup untuk menyebarkan fahaman Barat.ii.

seks bebas dan lain-lain.iii. dadah. ‡ Rentetan daripada pengaruh Amerikanisasi serta Zionisasi dalam sosial. Serangan sosial ‡ Serangan sosial berlaku secara langsung dan tidak langsung yang menyerap dalam masyarakat Islam dan mengakibatkan rasa kekaguman yang melampau kepada cara hidup Barat dengan mengenepikan sistem hidup Islam yang dipandang kolot dan ketinggalan zaman. pornografi. . Budaya hedonistik ialah budaya seronok di mana mereka berpegang kepada falsafah hidup untuk menikmati keseronokan dan mereka akan memburu keseronokan hidup dengan apa jua cara. ‡ Menurut Malik Ben Nabi. aliran pengkaguman Barat yang disebut modernist ini merupakan tiruan tanpa keaslian. Budaya ini berkait rapat dengan hiburan. hasilnya berleluasa budaya hedonistik di kalangan generasi Muslim.

iv. Dalam hal ini. Dengan meresapnya unsur sekularisme dalam peradaban Barat.Pergerakan sosial ini timbul ekoran bantahan dan tentangan terhadap fahaman keagamaan pada era zaman pertengahan. Pengaruh Sekularisme ‡ Menurut sejarah. ‡ Melalui proses penjajahan. maka wujudlah pemisahan antara alam tabii dengan alam ghaib. sekularisme dikaitkan dengan pemisahan antara agama dengan kehidupan secara keseluruhannya. . sekularisme bermula pada zaman Renaisans ketika memuncaknya pergerakan sosial humanisme yang menonjolkan kehebatan manusia . sekularisme diterap masuk ke dalam negara umat Islam dalam semua aspek hidup terutama sistem pentadbiran dan ianya berterusan sehingga ke hari ini walaupun negara umat Islam telahpun mencapai kemerdekaan.

‡ ‡ ‡ . kepakaran dan analisis. Fenimena ini merupakan kebangkitan semula Islam untuk memperbaharui kefahaman dan amalan Islam secara menyeluruh. teliti. intelektual.KEBANGKITAN BARU UMAT ISLAM ‡ Hasil dari penjajahan kolonial Barat. Menurut Sayyid Qutb. Dalam dunia Islam. ia hanya akan berjaya bila ia digerakkan oleh kumpulan yang penuh dengan keimanan dan terus istiqamah. ekonomi. Natijahnya muncullah gerakan tajdid di Asia Barat. iaitu menerajui kepimpinan tamadun manusia walaupun ia mempunyai segala potensi. Benua India dan tersebar ke Afrika dan Asia Tenggara. terutamanya di Tanah Melayu. umat Islam mula menyedari kepentingan untuk mereka kembali kepada ajaran Islam yang sebenar. Di samping itu arus kebangkitan ini perlulah dijalankan melalui institusi yang mengajak kepimpinan umat Islam supaya kembali kepada ajaran Islam dan memperkukuhkan diri untuk menghadapi cabaran semasa. Ia masih jauh untuk sampai kepada matlamatnya. Era ini disebut sebagai era kebangkitan semula Islam dari seluruh aspek meliputi aspek politik. media dan sosial. Dalam konteks ini. mendalam. Kebangkitan Islam sehingga kini sudah menghampiri satu kurun lamanya. pentingnya arus kebangkitan Islam pada hari ini berusaha untuk menemukan metodologi yang sesuai dan menggabungkan seluruh potensi yang ada untuk mengajak umat Islam untuk terus bangkit memperkasakan diri dan masyarakat dari segenap aspek. pendidikan. bibit-bibit yang telah disemai oleh mujaddid dakwah dan juru islah klasik telah memberi sumber inspirasi kepada generasi Islam di abad ke 20. Ia juga harus mengambil kira perubahan kualiti dan kuantiti dalam kehidupan umat islam secara menyeluruh.

.JIHAD DALAM ISLAM ‡ Kalimah jihad secara umumnya bermaksud setiap usaha yang memerlukan curahan tenaga dan kekuatan demi untuk mencapai matlamat dan cita-cita mulia dan ideal untuk menegakkan kebenaran dan kebaikan demi untuk memartabatkan Islam di bumi Allah serta mengharapkan ganjaran dan keampunannya.

keikhlasan ibadah dan ubudiah dan kejernihan dan kesucian akhlak muslim. membersihkan dan menyucikan jiwa dari kegelapan dan kekotoran syirik untuk diisi dengan kejernihan dan sinar tauhid.s dan Hawa pernah termakan pujukan syaitan. iblis dan syaitan adalah musuh asli dan abadi manusia yang pernah berlaku dalam sejarah kehidupan manusia sebagaimana Adam a. Oleh itu jihad nafsu ialah segala usaha dan kesungguhan untuk membersihkan jiwa dan menyucikan hati dan sifatsifatnya yang rendah dan keji untuk diisi dengan sifat-sifat yang mulia dan terpuji. Jin. Perang kemusnahan iblis dan syaitan terhadap manusia bermatlamatkan merosakkan ketulinan akidah dan tauhid terhadap Allah. . ‡ ‡ ‡ ‡ Jihad Nafsu (al-Jihad al-Akbar) Manusia dicipta dari dua unsur iaitu jasmani dan rohani.1. membina keikhlasan hati nurani dalam beribadah kepada Allah. Al-Quran menerangkan secara jelas dan terperinci segala tektik dan teknik tipu daya syaitan untuk menyesatkan manusia.

‡ ‡ ‡ Jihad Ilmu dan pendidikan Umat Islam harus melihat kepentingan ilmu dan teknologi sebagai amat releven untuk mengangkat martabatnya. mengkaji dan menyelidik mengenai hakikat kejadian alam dan hubungan dengan manusia berasaskan prinsip Al-Quran. Begitu juga konsep¶ulul albab¶ yang memberikan fokus kepentingan ilmu dan peranan para ilmuan dalam Membangunkan tamadun.2. hidupkan budaya penyelidikan dan penerokaan kepada bidang-bidang baru dalam dunia intelektual kini.W menjelaskan konsep ini. Umat Islam perlu mengarahkan maksud jihad kepada pembangunan ilmu dan pendidikan.A. Al Quran sering memaparkan tentang tradisi membaca atau µiqra¶ bahkan ayat pertama yang diturunkan kepada Nabi Muhammad S. Al Quran memberikan keutamaan berfikir berasaskan kekuatan akal dan menginsafi berasaskan peristiwa-peristiwa dan musibah yang terjadi dan keutamaan merenung. . Dalam masa yang sama kita mampu menampilkan keunggulan ilmu-ilmu dan proses pendidikan yang Islami supaya akhirnya umat Islam mampu bangun dengan acuannya sendiri.

. memerangi kaum lelaki. perundingan dengan mengikut pelan damai yang dianjurkan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. membunuh. Rakyat Palestin telah mencuba berbagai cara dalam usaha untuk membebaskan bumi Palestin dan untuk mendapatkan semula hak mereka yang telah dirampas oleh tentera zionis Yahudi: antaranya melalui perjanjian damai. Jihad Mempertahankan Kesucian Islam ‡ Jihad mempertahan kan Islam dan Ummahnya dari pencerobohan musuh-musuh Islam sebagaimana yang berlaku kepada umat Islam di Palestin yang ditindas oleh rejim Yahudi. ‡ Rakyat Palestin yang telah muak dengan janji-janji kosong ini telah bangkit memilih jalan lain untuk merungkai permasalahan yang menimpa mereka dengan bangkit menentang. merampas tanah orang Islam menyeksa dan membunuh kanak-kanak. berjuang menerusi jihad memerangi tentera Israel yang telah mencabuli hak-hak mereka. persidangan. Isu Palestin adalah isu pencerobohan zionis terhadap kesucian Islam bumi Palestin dan masjid al Aqsa yang di muliakan oleh Allah. menganyayai wanita melailui ugutan dan berbagai-bagai penderaan yang dilakukan oleh tentera zionis tersebut. Begitu juga Amerika Syarikat yang menjadi sekutu Israel telah menabur janji untuk memberikan kekuasaan dan sebuah negara Palestin yang merdeka juga melalui jalan buntu. ‡ Dalam situasi begini Jihad dalam artikata memerangi musuh Islam adalah amat wajar dan tidak boleh dipinggirkan dengan begitu sahaja terutama dalam konsep membina kekuatan persenjataan dan ketenteraan yang maju dan canggih.3.

‡ Gerakan kebangkitan semula Islam bertujuan mengatasi kelemahan dalaman masyarakat Islam yang didominasi oleh kuasa penjajah Barat sekular. Ia bermula di akhir abad ke-18 dan menjadi semakin hebat di akhir abad ke-19 dan awal abad ke-20. Pada tahun 70-an dan 80an wujud dua fenomena utama iaitu gerakan dakwah sama ada kumpulan NGO mahupun badan-badan kerajaan juga program penerapan nilai Islam oleh kerajaan dalam pentadbiran. perundangan dan kepenggunaan. pendidikan. KEBANGKITAN SEMULA ISLAM DAN PENERAPANNYA DI MALAYSIA . perbankan.

. teratur dan efisyen sesuai dengan kehendak Islam.Penerapan Nilai-Nilai Islam Dalam Pentadbiran ‡ Penerapan nilai-nilai Islam dalam pentadbiran di Malaysia ialah segala usaha untuk mempertingkatkan daya produktiviti negara melalui amalan nilai-nilai amanah. bersih. tekun serta usaha untuk menegakkan masyarakat di jalankan dengan lancar. Pembentukan budaya kerja yang berasaskan nilai-nilai tersebut adalah tidak bercanggah dengan budaya bukan Islam kerana ia adalah nilai-nilai universal yang boleh diterima oleh manusia sejagat. rajin.

Malaysia telah mengambil langkah yang wajar untuk memastikan sistem kewangan Islam berfungsi selaras dengan prinsip-prinsip syariah yang telah digariskan oleh al-Quran dan al-Sunnah dari segi matlamat dan operasinya. .Aplikasi Prinsip Islam Dalam Aspek Ekonomi ‡ Sebagai sebuah negara Islam. Tujuan utama ialah untuk memenuhi keperluan umat Islam terhadap satu sistem yang benar-benar menepati lunas syariah sebagai satu sistem kewangan yang komprehensif serta mampu bersaing dengan sistem konvensional yang telah wujud sekian lama.

negara dan ummah. tetapi juga menggarap persoalan keluarga. peradaban negara dan keutuhan bangsa perlu digarap untuk samasama bangkit bersama keterbilangan Islam sebagai alDin yang diredai Allah. . A. Ahmad Badawi.Pendekatan Islam Hadhari ‡ Konsep Islam Hadhari yang diperkenalkan oleh Y. Sesungguhnya Islam berkemampuan untuk menyelesaikan bukan hanya permasalahah di peringkat peribadi. semua agenda pembangunan ummah. Sebab itu. masyarakat. malah telah dijadikan dasar dalam pembangunan negara adalah satu usaha untuk mengenengahkan Islam sebagai satu cara hidup yang lengkap dan menyeluruh meliputi seluruh ruang lingkup kehidupan manusia di samping mengembalikan semula kegemilangan Islam di persada dunia. Perdana Menteri. Dato¶ seri Abdullah Hj. B.

berkemahiran dan berketrampilan serta tergambar sebagai golongan yang berakhlak. material. rasional.Visi. iaitu sebuah negara maju mengikut acuan sendiri. inovatif serta cekap menangani cabaran semasa serta bijaksana. intelektual. mampu berdikari. berbudi dan berbudaya yang berpaksikan kepada kepercayaan agama. praktikal dan damai. berdaya saing. Konsepnya ialah negara yang mempunyai masyarakat membangun dan memiliki ilmu. melihat kehadapan. bertoleransi dan berimbang. akhlak. bertamadun. . ‡ Misi Islam Hadhari pula ialah melaksanakan agenda pembangunan negara dan ummah berlandaskan pendekatan Islam yang universal. ‡ Objektif Islam Hadhari ialah bagi melahirkan individu dan masyarakat Islam yang mempunyai kekuatan spiritual (rohani). Misi dan Objektif Islam Hadhari ‡ Visi Islam Hadhari adalah untuk menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara Islam contoh. maju.

PRINSIP-PRINSIP 1. Penguasaan Ilmu Pengetahuan 5. Pemeliharaan Alam Semulajadi 10. Keimanan Dan Ketakwaan Kepada Allah 2. Keutuhan Budaya Dan Moral 9. Kekuatan Pertahanan . Kerajaan Adil Dan Beramanah 3. Pembelaan Hak Kumpulan Minoriti Dan Wanita 8. Rakyat Berjiwa Merdeka 4. Pembangunan Ekonomi Seimbang Dan Komprehensif 6. Kehidupan Berkualiti 7.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful