L'UNIVERS DAVID I PAULA 5T PRIMÀRIA

La terra La terra, és una gran esfera. La superfície de la terra es troba en gran part corbeta d'aigua . La terra gira al voltant del sol en el moviment de traslació ,365 dies

LA LLUNA La lluna és el satèl-lit de la terra.Tarda 28 dies a fer una volta completa al seu voltant.La superfície de la lluna està coberta de cràters i de zones clares anomenades mars, si bé no contenen aigua.

EL SOL El sol és l'estrela entorn de la qual gira la terra. Es tracta d'una esfera gegantina que emet contínuament llum i calor. El sol és moltíssim més gran que la terra.

EL SISTEMA SOLAR El sistema solar està format pel sol i tots els astres que giren al seu voltant. Aquests astres són els planetes,els planetes nans i els cosos xicotets del sistema solar.

EL SOL

El planetes són astres grans i esfèrics que giren al voltant del Sol seguint una trajectòria. Hi ha dos grups de planetes:PLANETES INTERIORS I EXTERIORS

Els planetes nans són també cossos esfèrics que giren entorn del Sol, encara que són de dimensions més reduïdes que els planetes. El més conegut és Plutó, que fins fa poc de temps es considerava un planeta.

En aquest grup s¶inclouen desenes de milers d'asteroides i cometes. Els asteroides són cossos menuts de forma irregular que giren al voltant del sol. Els cometes són astres gelats que giren al voltant del sol amb una òrbita el-líptica molt allargada .

L´UNIVERS

L'univers està format per la Terra i tot el que veiem al firmament,juntament amb molts més cossos que no veiem.

Les estreles són enormes esferes de gas a l'interior de les quals es produeix gran quantitat d'energia que s'emet en forma de llum i de calor.Les estreles tenen diverses propietats:EL COLOR,LA MIDA,LA LLUMINOSITAT I LA BRILLANTOR.

Una constel-lació és un grup d'estreles que es veuen pròximes en una regió del cel. Des de l'antiguitat, es buscaven formes i figures mitològiques unint amb lìnies les estreles pròximes.

Les galàxies son agrupacions de milers o milions d'estreles,juntament amb fragments de roca i gas. Segons la forma que presenten ,poden ser el-líptiqués,espirals i irregulars.

Cap a l'any 1950,els Estats units i l'antiga Unió Soviètica es van proposar emprendre l'exploració de l'espai.

L¶EXPLORACIÓ DE L¶ESPAI
Des de fa milers d'anys,les persones han observat el cel. De primer, a simple vista i després,amb l'ajuda de tescopis. Però en els últims 50 anys es fan servir naus espacials per a explorar l'univers.