Petrom cel mai mare producator de petrol si gaze din sud estul Europei Petrom, membru al Grupului OMV

, este cea mai mare companie de petrol şi gaze din România. Activităţile principale ale companiei sunt Explorare şi Producţie, Rafinare şi Marketing şi Gaze si Energie.productia totala este de aproximativ 197.000 bep/zi,iar rezervele dovedite sunt de aproximativ 894 mil bep. Dispune de ocapacitate maximade rafinare de 8 mil tone/an şi opereaza 807 statii de distributie in Roamania Bulgaria,Republica Moldova şi Serbia. În 2008, cifra de afaceri a companiei a fost de 4,552 mil. Euro iar EBITDA a fost de 969 mil. Euro. Compania a avut o evoluţie spectaculoasă după privatizarea din 2004. Procesul de modernizare iniţiat în 2005 este în curs de desfăşurare, conform strategiei de dezvoltare Petrom până în anul 2010.

Petrom - companie integrată de ţiţei şi gaze Explorare şi Producţie Segmentul de Explorare şi Producţie al Petrom se ocupă cu explorarea şi identificarea zăcămintelor precum şi cu extracţia de ţiţei şi gaze naturale în România şi în alte ţări din regiune (Rusia şi Kazahstan). Petrom este unicul producător de ţiţei din România, iar aportul său la producţia totală de gaze a României este de aproximativ 50%. În 2007, producţia totală de ţiţei şi gaze a companiei a atins nivelul de 72 mil bep. Ţelul nostru este de a stabiliza şi de a creşte nivelul producţiei din zăcămintele mature pe care le avem în exploatare, prin intermediul unui program de investiţii susţinut şi cuprinzător. Rafinare şi Marketing Procesarea ţiţeiului extras se realizează prin intermediul celor două rafinării proprii, Petrobrazi şi Arpechim, având o capacitate totală maximă de 8 mil tone pe an. În scopul îmbunătăţirii calităţii produselor precum şi a creşterii productivităţii, în prezent este derulat un program important de restructurare şi modernizare, susţinut prin investiţii semnificative. Livrarea produselor proprii se realizează prin intermediul celor 550 de staţii de distribuţie din România precum şi a celor 257 de benzinării din ţările învecinate (incluzând companiile afiliate). Petrom este şi cel mai important furnizor de combustibil pentru aviație, iar ca urmare a achiziţionării Shell Gas România deţine primul loc şi pe piaţa de GPL. Gaze şi Energie

au o capacitate anuala maxima de rafinare de 8 milioane de tone (circa 40% din capacitatea totala de rafinarea titeiului din Romania)Titei procesat in 2008: 6.98 mil bep Rafinare:6.89 mld bep•Productia de titei si condensat in 2008: 4. Gaze.54 mil tone•Productia de gaze in 2008: 5. 269 in Moldova.12 mil tone Benzinarii:550 in Romania.Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare şi 6.311 Productia totala de titei si gaze: 68.565 mnRON (969 mil EUR) Angajati: 33. cota de piata retail: circa 36%)Retea internationala de distributie formata din aproximativ 269 de benzinarii in Moldova. 20. Energie si Doljchim Gaze Divizia de gazenaturale deserveşte segmental clienţilor mari şi al companiilor de distribuţiea gazelor.A.01% de către OMV. Bulgaria si Serbia (Grupul Petrom)Volumul vanzarilor in 2008: 5. OMV a achizitionat51% din Petrom pentru1. Petrom V. un rol important în industria chimică din România. conducerea companiei a hotărât extinderea lanţului valoric prin dezvoltarea activității în domeniul energiei. de asemenea.21% -acţionarii minoritari.450 km Cel mai mare operator de rafinare din Romania Cele 2 rafinarii. distribuite atât către piaţa internă.64%-MinisterulEconomiei.552 mil EUR) EBITDA:3.11% -Fondul Proprietatea S.55 miliarde mc•Petrom detine17 perimetre on shore si 2 perimetre off shore cu o suprafata totala de 59. Petrobrazi siArpechim. In 2004. Bulgaria si Serbia Petrom •Rezerve dovedite de petrol si gaze de aproximativ 0. Toate benzinariile sunt administrate in sistemul Full Agency (detinute de Petrom si administrate de dealerii independenti). Cifre Petrom (2008) Cifra de afaceri:16.5 miliardeEuro Petrom este în prezent deţinut în proporţie de 51.. Petrom detine Petrom Gas SRL .751 RON (4. care stabileste noi standarde in industrie. 2. cât şi către export. acoperind toate segmentele acestei pieţe. combinatul de produse chimice Doljchim contribuind semnificativ la producţia de îngrăşăminte chimice şi metanol.12 mil tone Ambele rafinarii produc carburanti in conformitate cu standardele europene de mediu si calitate.03% . Petrom joacă. 20.210 mii tone In 2005 a fost lansa un nou concept de benzinarie. În vederea sporirii valorii rezultate din exploatarea gazelor naturale. Lideral pietei romanesti de distributie a carburantilor cu cea mai extinsa retea de distributie(circa 550 de benzinarii.Petrom deţine un rol important pe piaţa gazelor naturale din România.

European: Promoveaza valori universale şi toleranţa atât în gândire cât şi în acţiune. Misiunea Petrom Descopera.Obiective pe termen lung: ►livrarea de energie electrică în sistemul energetic naţional la sfârşitul anului 2010►jucător important în sectorul de electricitate din România Combinatul chimic Doljchim►unul dintre cei mai importanţi furnizori de îngrăşăminte chimice. va administra toate proiectele de energie electrica ale Petrom.000 de clienti casnici si comerciali)Energie. peste 14.99%)–administreaza reteaua de distributie gaze a Petrom (950 km.Cel mai important proiect: construireaunei centrale electrice pe bază de gaze(860 MW) la Petrobrazi. Întelege rolul companiei Petrom în susţinerea dezvoltării României într-o Europă extinsă. o investiţie de circa 500 de milioane de euro. Calitate: Sunt hotarâţi să obţina calitate prin tot ceea ce fac. Valorile Petrom De succes: Doreste să fie etalonul de succes al companiilor din România şi din regiune. Calitatea face parte din atitudinea şi modul în care facem afaceri şi se regăseşte în toate produsele şi serviciile lor în toate procedurile de business. în tehnicile de management şi în felul în care isi gestioneaza relaţiile.şi proceseaza titei şi gaze şi distribuie combustibili şi alte produse petroliere în vederea asigurarii energiei şi mobilităţii în România şi în regiunile învecinate. sociale şi de protecţia mediului. Infiintatain octombrie2007. Strategia Siguranţa aprovizionării energetice .Petrom Distribuţie Gaze SRL(99. clienţi angajaţi şi economia României în general şi de aceea este centrul tuturor activităţilor lor.(100%)-activeaza pe piaţa eligibilă. Responsabil: angajatii gandesc şi acţioneaza deplin conştienţi de responsabilităţi pe termen lung. produse organice de sinteză şi catalizatori7 Misiune şi viziune Viziunea Petrom În 2010 Petrom va fi cea mai importantă companie integrată de petrol şi gaze din Sud Estul Europei.produce. Creşterea profitabilă şi sustenabilă a companiei este benefică pentru acţionari. metanol. economice.

Deţine un potenţial semnificativ de a asigura stabilitatea ofertei energetice şi oportunităţi de a susţine creşterea. urmărind integrarea acestora în activitatea de baza a companiei. Diversificarea resurselor Investesc semnificativ în extinderea activităţii în domeniul gazelor naturale şi ia în considerare posibilitatea de a intra pe piaţa de energie electrică prin construirea unei centrale electrice pe gaze. Strategia Petrom 2010 În 2010. Creşterea eficienţei Implementeaza proiecte pentru modernizarea instalaţiilor şi aplică programme tehnologice pentru zăcăminte mature. Durabilitate Analizeaza continuu posibilitatea diversificării resurselor energetice prin explorarea oportunităţilor de afacere în domeniul energiei regenerabile. Fiind compania cu cel mai mare succes din România. Petrom va crea valoare şi beneficii pentru angajaţii. doresc reducerea semnificativa a costurilor de procesare şi investesc în eficienţa energetică şi în îmbunătăţirea mix-ului de produse. Printr-o dezvoltare susţinută şi profitabilă în toate domeniile de activitate va: • • • produce 210.000 bep/zi cu o rată de înlocuire a rezervelor de 70% în Explorare şi Producţie. acţionarii noştri şi pentru economia românească în general. clienţii. atinge o cotă de piaţă mai mare de 35% în activitatea de Gaze naturale. . atinge o cotă de piaţă de 30% printr-o utilizare a rafinăriilor de 95% în Rafinare şi Marketing. Petrom va fi liderul industriei de petrol şi gaze din Sud-estul Europei.