P. 1
Laborator LED

Laborator LED

|Views: 816|Likes:
Published by Crihan Marian

More info:

Published by: Crihan Marian on Dec 29, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/31/2014

pdf

text

original

Laborator – LED

Obiectiv: aprinderea unui LED; DIODA: O dioda este o componenta electronica ce permite trecerea curentului intr-o singura direcţie. Simbolul diodei este:

Un LED este o dioda care in plus face si lumina. Simbolul pentru un LED este: Exemple de LEDuri:

obs: cel cu 3 picioare de mai sus, conţine de fapt 2 LEDuri in interior. Modalităţi de a determina care e plusul si minusul la un LED (in electronica se folosesc termenii de anod si catod). 1. Inspectând vizual: minusul este cel care este are mai gros in interiorul LEDului; 2. Folosind aparatul de măsura: - se comuta aparatul pe simbolul dioda. - se pun sondele de măsura pe picioarele LEDului; - se inversează LEDul (se pun sondele invers pe picioarele LEDului). - intr-una dintre poziţii LEDul n-o sa lumineze deloc, in cealaltă varianta LEDul o sa lumineze foarte puţin (trebuie sa-l privim din fata (vârf) ca sa observam) => in aceasta ultimă varianta in care LEDul luminează puţin, piciorul LEDului pe care este conectata sonda roşie este plusul, cel pe care e conectata sonda neagra este minusul.

Caracteristica reala a unei diode(sau LED) arata aproximativ astfel (pe desen sunt făcute unele exagerări): daca este aplicata o tensiune negativa (pe dos) atunci trece un curent extrem de mic (insesizabil); daca continuam sa aplicam o tensiune negativa din ce in ce mai mult, la un moment dat (Vbreakdown) se străpunge si curentul începe sa treacă brusc; la componente obişnuite se străpung si se ard; daca in schimb începem sa aplicam o tensiune pozitiva mica, nu se întâmpla iniţial nimic; daca creştem tensiunea la un moment dat, începe sa treacă curent (in jur de VON); după un anumit punct variaţia curentului este exponenţiala cu variaţia tensiunii, asta înseamnă ca daca tensiunea creste foarte puţin, curentul creste foarte mult; daca curentul creste prea mult (datorita faptului ca tensiunea a crescut prea mult), bum, componenta se arde. Atenţie, tensiunea U despre care vorbim nu este tensiunea de alimentare a sursei, ci tensiune care cade pe componenta, adică tensiunea pe care o măsuram cu voltmetrul când punem sondele pe capetele componentei. Acest lucru este important, deoarece nu conectam niciodată o dioda direct la o sursa de tensiune (cum facem de exemplu cu un bec). Conectarea directa la o sursa de tensiune (obişnuita, de ex 5v) are următorul efect: daca am pus dioda(LEDul) pe dos, nu conduce si nu se întâmpla nimic; daca o punem invers, atunci conduce brusc curentul si se arde. Intodeauna vom înseria cu dioda si o rezistenţa (sau un consumator), si o parte din tensiune de alimentare cade pe rezistenţa.

v.0.4

Caracteristica LEDului: In experimentele noastre (de a aprinde un LED) noi o sa consideram LEDul o componenta(dioda) ideala, cu următoarea caracteristica, care se traduce astfel: - daca tensiunea e negativa (LEDul e pus pe dos) nu trece nici un curent, nu se întâmpla nimic; - daca tensiunea e pozitiva si mica din nou, nu se întâmpla nimic; - daca tensiunea creste mai mult decât Von (fiecare tip de LED are o alta tensiune de deschidere), atunci curentul trece prin LED, LEDul luminează si căderea de tensiune pe el rămâne Von (diferenţa dintre tensiunea de alimentare si Von ). LEDul il conectam întodeauna cu o rezistenta in serie; rezistenta are rol de limitare (stabilire) a curentului ce va trece prin LED.

Cum se calculează rezistenta pe care trebuie sa o folosim in serie cu LEDul. Avem nevoie sa ştim: - tensiune sursei (U); - căderea de tensiune pe LED (ULED = Von); pentru LEDurile obişnuite este în jur de 2V; - curentul ce trebuie sa treacă prin LED ca sa lumineze bine (I); Pentru LEDurile obişnuite curentul e intre 1 si 10mA; (acest curent trece si prin LED si prin rezistenţă); - legea lui ohm: R = UR/I = (U-ULED) / I Exemplu: Vrem sa aprindem un LED folosind o sursa de 3V; R = UR/I = (U-ULED) / I = (3V-2V) / 5mA = 1V / 0.005A = 200 ohm Tensiune de deschidere pentru diverse LEDuri: Tip LED curent max VON (mA) infraroşu 50 1.5 rosu 20 1.8 orange 20 2.1 galben 20 2.1 verde 20 2.0 albastru 20 3.7 alb 20 3.6 de putere 500 3.6 Atenţie, aceste date nu sunt generale (sunt doar informative), multe LEDuri au alte limite de curent si tensiune de deschidere (pentru LEDurile de la laborator roşii,galbene,verzi consideraţi aproximativ 2V) Nu conectaţi LEDul direct la sursa (fără rezistenta)

:
1. 2. 3. 1. 2. 3. 4. 5. Alegeţi o tensiune a sursei(care vreti); alegeti un curent care sa treaca prin LED (mai mic de 10 mA) Calculaţi rezistenta necesara pentru a obtine curentul repectiv in ciruit (vezi exemplu de mai sus). Căutaţi (in punga) o rezistenta aproximativa(cu marja de eroare mare); dupa ce o gasiti faceti verificarea daca curentul prin circuit nu depaseste 10mA. Faceti montajul; aprindeti un LED; verificaţi ca daca puneţi LEDul pe dos nu se aprinde; Verificaţi ca daca folosi sursa de tensiune la 1V LEDul nu se aprinde; Înlocuiţi LEDul si cu alele de alte culori; Montaţi in serie 2 LEDuri; Calculaţi tensiunea necesara pentru a aprinde toate LEDurile (montate in serie).

Referinte: <http://en.wikibooks.org/wiki/Practical_Electronics/Diodes> < http://en.wikipedia.org/wiki/Led> <http://www.oksolar.com/led/led_color_chart.htm>

v.0.4

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->