P. 1
МОЛИТВА ЗА БЛИЖЊЕ

МОЛИТВА ЗА БЛИЖЊЕ

|Views: 26|Likes:

More info:

Published by: ГРОФ ОД НУГЛАШИЦЕ 888 on Dec 29, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/29/2010

pdf

text

original

...

Molitva za bližnje
Moramo se moliti, ne samo za sebe, nego i za naše bližnje. Svako jutro i svako veče, ili nalazeći se u crkvi, moramo se setiti naših rođaka, bližnjih, prijatelja, neprijatelja i za sve prinositi molitvu Bogu. To je jako važno, zato što su ljudi među sobom povezani nevidljivim nitima, i često molitva jednog čoveka za drugog, spašava ga od velike opasnosti.

Svetom Grigoriju Bogoslovu dogodilo se sledeće. Još u mladosti, kada još nije bio kršten, plovio je preko Sredozemnog mora brodom. Odjedom je započela velika bura, koja je trajala nekoliko dana i niko se više nija nadao spasu i izbavljenju, brod je bio skoro sasvim potopljen. Grigorije se molio Bogu i za vreme molitve video je svoju majku, koja se u to vreme nalazila na obali, ali kako se kasnije razjasnilo, predosetila je opasnost i neprestano se molila za sina. Brod je, uprkos svim okolnostima i očekivanjima , srećno pristao na obalu. Grigorije je uvek pamtio da su za njegovo izbavljenje zaslužne molitve njegove majke. Neko može reći: „Evo još jedne priče iz života drevnih svetih. Zašto se nešto slično ne događa danas?“ Uveravam vas da se i danas događa. Znam mnogo ljudi, koji su molitvama svojih bližnjih spašeni od smrti ili velike opasnosti. I u mom životu bilo je mnogo primera kada sam izbegao opasnosti molitvama moje majke ili drugih ljudi. Jednom sam imao saobraćajnu nezgodu i može se reći, čudom sam ostao među živima, zato što se automobil survao u provaliju, prevrnuvši se nekoliko puta. Od automobila ništa nije ostalo, ali vozač i ja smo ostali živi i nepovređeni. Desilo se to ujutro, oko 5 časova. Kada sam se uveče vratio u crkvu gde sam služio, zatekao sam nekoliko vernica, koje su se probudile u pola pet ujutro, osetivši opasnost, i počele da se mole za mene. Njihovo prvo pitanje je bilo: „Šta se desilo, batjuška?“ Mislim da smo zahvaljujući njihovim molitvama vozač i ja spaseni od nevolje. Moramo se moliti za svoje bližnje ne radi toga, što Bog ne zna kako da ih spase, nego što On želi da učestvujemo u spasenju jedni drugih. Naravno, On Sam zna, šta je potrabno svakom čoveku – i nama i našim bližnjima. Kada se molimo za bližnje, to uopšte ne znači da želimo da budemo milosrdniji od Boga. Ali to znači da želimo da učestvujemo u njihovom spasenju. I ne smemo u molitvama da zaboravimo na ljude sa kojima nas je život spojio i o tome da se oni za nas mole. Svako od nas može uveče pred spavanje reći Bogu: „Gospode, molitvama svih onih koji me vole, spasi me.“ Setimo se žive veze između nas i naših bližnjih spominjimo uvek jedni druge u molitvi.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->