P. 1
101_tips_ro

101_tips_ro

|Views: 6|Likes:
Published by Sorin Ovidiu

More info:

Published by: Sorin Ovidiu on Dec 29, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/05/2014

pdf

text

original

sfaturi uimitor de simple, pentru un somn bun

Tot ceea ce trebuie sa stii despre un somn linistit, dar esti prea somnoros ca sa intrebi.

101

Somn, fericire, sanatate, viata!
O zi incepe si se termina in pat. Lung sau scurt, muncind sau lenevind, stresat sau calm: este o placere sa te intinzi in fiecare seara in pat pentru a dormi ca sa te trezesti odihnit, relaxat, binedispus in fiecare dimineata. Sau… ? Daca poti citi ce vom scrie in randurile de mai jos, inseamna ca te afli printre fericitii care au un somn odihnitor aproape in fiecare noapte. In cazul in care te simti mereu obosit inseamna ca ai insomnii destul de des, care iti fac viata un calvar sau un cosmar continuu. Daca ai probleme cu somnul, noi avem solutia problemelor tale. Acest e-book special iti ofera numeroase sfaturi utile si eficiente care te vor ajuta sa dormi linistit si sa te trezesti odihnit in fiecare dimineata. Modul perfect de a-ti incepe ziua este acela de a bea o cana de cafea cu un croissant dupa o noapte in care ai dormit precum un bebelus, neintors si te-ai trezit fara cearcane sau fara sa fii morocanos. Este placut sa te trezesti cu un zambet pe buze si o stare foarte buna!

2

câţi oameni pe pământ. somnoros cam intreaga zi? Viata ta sociala este afectata din cauza insomniei? Ai probleme de memorie. pana cand incep problemele. inamicul numarul 1 al vietii! Ai dormit rau din nou? Majoritatea oamenilor au diverse forme de insomnie pe perioada vietii lor. • sa te trezesti prea devreme dimineata… … si esti adesea irascibil. s sănătate. • schimbarea mediului • tilizarea îndelungată a somniferelor. Te numeri printre acestia? Se intampla: • sa adormi foarte greu seara • sa te trezesti fara motiv noaptea • sa readormi foarte greu odata ce te-ai trezit noaptea. 3 Ce anume iti alunga somnul? Numerosi factori pot contribui la alungarea somnului: • tresul provocat de serviciu. dar toate au ceva în comun: somnul rău are un efect distructiv asupra sănătăţii. somnul este ultimul lucru la care se gandesc pe lume: nu este nimic mai simplu sa te asezi in pat in fiecare seara. u • boala sau durerile • nxietatea cauzată de insomnie. ai dormit destul? Când putem spune că am dormit destul? Citeşte mai multe în continuare. familie • tensiunile • depresia • timulentele – chiar şi sub forma s medicamentelor prescrise. Cum ai dormit aseară? Ai dormit bine. lumină)… t Există cel puţin la fel de multe cauze ale insomniei. mofturos. concentrare.Insomnia. ai dormit rău. Probail ca da. Este foarte greu sa definesti un somn suficient de bun sau insomnia. sa innoti in imaginatie si apoi sa deschizi ochii dimineata si sa incepi fericit o noua zi. sa inchizi ochii. te imbolnavesti usor si ti se face rau in mijlocul zilei? Atunci esti pandit constant de inamicul numarul 1 al somnului: insomnia. sa visezi. din moment ce oamenii au dorinte diferite. Pentru unii oameni. stării generale şi dispoziţiei. a • ondiţii nepotrivite de somn c • ulburării externe (zgomot. şcoală. .

majoritatea oamenilor spun că dorm 7 ore şi jumătate pe zi şi 8 ore şi jumătate în week-end. calitatea somnului 4. corpul tău este în echilibru: consumi exact atâta energie câtă acumulezi în timpul somnului. Dacă nu dormim suficient şi nu-i dăm organismului suficient timp să se regenereze. Şi la tine s-a acumulat dobânda? Încearcă testul de mai jos. dar când trebuie să te trezeşti. Formula cea mai simplă este următoarea: numărul de ore de care ai nevoie pentru somn. Dacă observi următoarele simptome: • robleme de memorie şi concentrare p • căderea productivităţii s • rascibilitate extremă i • tacuri de somnolenţă a • migrene matinale • robleme de dispoziţie p • redispoziţie la accidente. fumat şi antrenament fizic). dormi puţin mai mult în week-end şi recuperezi puţin din restanţă. dar această cifră variază. Recomandarea medie spune să dormim 8 ore pe noapte. itmul somnului în intervalul de 24 ore R De exemplu. Restanţă şireată cu dobândă mare Organismul trebuie să funcţioneze normal – ca marea majoritatea a formelor de viaţă din natură.De cât somn ai nevoie. De exemplu. mai devreme sau mai târziu. ai creat 2 ore de restanţă la somn. Consecinţele restanţei la somn sunt mai grave decât îţi imaginezi. dacă nu dorm cel puţin 9 ore. care poate avea un efect pe termen lung asupra vieţii tale. este acela care vă îţi permită să fii alert şi relaxat dimineaţa şi plin de energie tot restul zilei. Toate acestea influenţează numărul de ore necesare pentru un somn suficient. lunea. Cantitatea somnului personal depinde de: 1. deja îi datorezi corpului peste o noapte de somn! Apoi. Deşi cantitatea de somn este influenţată de numeroşi factori. dormi cu 2 ore mai puţin. unele persoane au nevoie de somn puţin şi trăiesc perfect normal cu 5 ore dormite. în timp ce altele sunt complet terminate. evoia moştenită n 2. Dar dacă. regăseşti acelaşi cerc vicios. giena somnului (activităţile zilnice obişnuite pe care le controlezi. putem acumula rapid restanţe la somn. Cum? Dacă dormi destul. 4 . de fapt? Este greu de spus de câte ore de somn are nevoie o persoană. de la băutul cafelei i până la alcool. fumatul. Dacă nu recuperezi această restanţă şi dormi toată săptămâna cu 2 ore mai puţin. 3. la fel ca şi expunerea la lumină înainte de a merge la somn (de pildă faptul de a vă uita într-un monitor luminat. pe care trebuie să le recuperezi cu un somn de după-amiază. fiindcă depinde prea mult de nevoile individuale. băutura şi exerciţiile fizice au o influenţă puternică asupra somnului. pentru a te asigura. până târziu în noapte). de pildă. neîndemânare p atunci restanţa ta la somn are deja o dobândă periculoasă.

vei spune. cofeină şi ţigări. cu siguranţă ai o restanţă la somn şi va trebui să o plăteşti cu mai multe ore de somn. Continuă testul toată săptămâna. 2. în care nu mergi la petreceri sau în călătorii şi nu ai alte sarcini speciale. Am apelat la sfaturile bunicilor. Vineri seara. în acea săptămână. Începe prin a citi ce te poate ajuta să îţi îmbunătăţeşti somnul. te vei trezi dimineaţa proaspăt şi relaxat şi nu vei mai fi adormit. Şi somn uşor şi dulce. la cunoştinţele diverşilor experţi şi la medicina alternativă. Marchează în calendar o săptămână obişnuită. 5. 3.Demaschă-ţi restanţa la somn 1. Ceasul trebuie să te trezească zilnic la aceeaşi oră. testul nu este unul uşor. opreşte ceasul. în fiecare noapte. atunci ai obiceiuri de somn sănătoase. nu bea alcool sau cofeină şi nu fuma. 6. Începe cu testul de duminica: culcă-te la ora aleasă şi dormi fără tulburări timp de 7-8 ore. 4. dacă te trezeşti la aceeaşi oră. Cu siguranţă. Culcă-te la aceeaşi oră. în curând! 5 . Dar. Odată ce vei recupera datorita la somn. Renunţă la alcool. Eşti curios cât te va lăsa organismul să dormi? Dacă dormi mai mult decât în timpul săptămânii. iar sâmbătă dimineaţa dormi cât vrei. la înţelepciunea populară. enervant şi obosit în timpul zilei. Stabileşte ora la care te vei culca în respectiva săptămână. Dar încearcă.

Expunerea la lumină informează organismul când este momentul să doarmă şi când să se trezească. 6 draperiile la o parte şi deschide larg ferestrele. Dacă îţi este frig. fă cât mai multă lumină 13. Dacă nu poţi renunţa la obiceiul de a citi 3. De aceea. iar unul de două. vei transpira şi te vei trezi mereu. deoarece până şi cel mai bun material îşi pierde proprietăţile după câţiva ani de folosire zilnică. cel puţin 140 cm. nu te poţi calma. Aeriseşte dormitorul bine înainte de ora de somn. Foloseşte patul numai pentru a dormi în el. Foloseşte plăpumi din materiale naturale. este un 4. Asigură-te că dormi pe un pat suficient de mare. orice sunet te deranjează… Este evident că ai probleme cu somnul. încât să îţi permită să te trezeşti dimineaţa perfect revitalizat şi reîntinerit 1. separă-l de pat cu un paravan. dă 7. când eşti acasă. previne trezitul în toiul nopţii şi îmbunătăţeşte nivelul de satisfacţie din timpul somnului. deoarece ea îmbunătăţeşte calitatea somnului. Nu îţi lumina apartamentul ca pe 6.. în funcţie de anotimp. Un pat de o persoană trebuie să aibă cel puţin 90 cm. nu sta întins şi nu te juca pe calculator. la fel ca şi lumina. iar dacă ţi-e cald. în care nu poţi să dormi. provocând un somn rău şi dureri de spate dimineaţa. Singura excepţie o reprezintă sexul. Nu ţine în dormitor decât lucruri asociate cu somnul. în surdină. trebuie să alegi un bec de maxim 15 W. fă o scurtă plimbare. Schimbă salteaua cu regularitate. întunecat. Pentru că aici te odihneşti după o zi obositoare. cel puţin o dată la 10 ani. un pom de Crăciun în fiecare seară. nu citi. Creează-ţi propria oază de somn Dormitorul este locul în care îţi petreci majoritatea timpului. înainte de a dormi. ci atenuează lumina. Dimineaţa. Muzica liniştită. Este un loc privat şi foarte intim. . Schimbă lenjeria de pat. pentru ca organismul să absoarbă lumină. 5. O saltea veche şi folosită forţează corpul să stea într-o poziţie nefirească. care reflectă personalitatea unui individ. Ce poţi face? Îţi oferim 101 trucuri surprinzător de simple pentru a înfrânge singur inamicul numărul 1 al nopţii: insomnia. Dacă îţi este greu să te concentrezi dimineaţa. când te trezeşti. Dimineaţa. nu vei putea adormi mult timp.101 sfaturi rapide pentru un somn lung Nimic nu te distrage mai tare decât o noapte plină de agitaţie. din contră. alegeţi cărţi cu conţinut liniştit. 11. 8. Ai grijă ca dormitorul să fie 9. chiar dacă este rece. alt remediu pentru insomnie. 10. Dacă ai în cameră un calculator. Schimbă perna o dată la 3 ani. 2. O carte cu un suspans tensionat te poate ţine treaz. trebuie ca dormitorul să fie atât de comod. Gândurile o iau razna. de preferat bumbac şi in. 12.

Auzul este un simţ care nu poate fi dezactivat. nu te uita la ceas. Dacă locuieşti într-o zonă gălăgioasă. să nu emită lumină şi să nu lumineze în întuneric. Dacă te trezeşti în toiul nopţii. Procedează la fel şi cu scările. poate apărea problema otrăvitorului mucegai. fără a putea face nimic. în toiul nopţii. foloseşte un dezumdificator. Podelele de lemn din dormitor fac mult zgomot. . La fel ca aparatele care emit lumina. problemă mai persistentă. Chiar dacă nu îţi plac draperiile. astfel încât să nu îl vezi. Creşte umiditatea punând un prosop umed pe calorifer sau foloseşte un umidificator. dacă sunt zgomotoase. izolaţia fonică este o soluţie foarte bună. Asigură-te că temperatura din dormitor este cea adecvată. Ia-le cu tine şi în călătorii. dar încearcă şi întoarce ceasul. 22. Atenţie şi la umiditate. Chiar dacă lumina este imperceptibilă în timpul zilei. TV. este mai bine să vă acoperiţi cu plăpumi separate. fiindcă nu vei face decât să te agiţi. Dacă dormitorul tău este prea uscat (de obicei. iar dacă trebuie să scapi de prea multă umezeală. dar care 15. pentru cele mai exigente gusturi. ceasurile digitale cu ecrane moderne emit şi ele lumină şi de aceea trebuie înlocuite cu vechile ceasuri cu alarmă demodate.14. Întotdeauna este mai bine să fie răcoare. ceasurile digitale emit radiaţii puternice şi de aceea este bine să le pui cât mai departe de cap. Dacă ai un partener care preferă un dormitor mai răcoros/mai cald. care se poate preveni uşor. tulburânduţi somnul. Da. sunt oarecum neplăcute. 23. iarna). decât cald. 18. 20. Demodatele jaluzele derulante şi 17. 19. 21. dar vor reduce zgomotul semnificativ. deoarece acesta are o influenţă dezastruoasă asupra somnului. merită abordată: împiedică pătrunderea zgomotului în dormitor. cel puţin pune unele închise la culoare în dormitor. draperii. după nevoie. ci au un buton special pentru a afişa ora sunt foarte bune. Este foarte dificil. Ceasurile digitale care nu luminează în întuneric. noaptea ea va ilumina întreaga cameră. a fost înlocuite în multe apartamente moderne cu jaluzelele din aluminiu. 16. altfel. Evită toate obiectele din cameră care reflectă lumina atunci când sunt aprinse (monitor. radio…). care de multe ori nu asigură suficient întuneric. cu un covor. pentru a întuneca complet camera. deci dacă ai posibilitatea. mută-ţi dormitorul într-o parte mai liniştită a apartamentului sau izolează pereţii. Găseşte un ceas cu alarmă care să nu facă prea mult zgomot. de aceea este foarte important să controlezi umiditatea cu atenţie şi să o creşti sau să o scazi. Potrivit unora. Dacă aerul este prea umed. 24. aerul îţi va usca membrana mucoasă şi s-ar putea să te trezeşti de sete. dar sănătoase. te vei uita la el ori de câte ori te vei mişca. foloseşte dopuri de urechi. 7 care te împiedică să dormi. În zilele noastre sunt multe materiale şi modele disponibile. Dacă ai dormitorul aproape de o stradă sau de vecini gălăgioşi.

Se găseşte în lapte. 25. trebuie să îţi creezi un ritm de dormit. nu vei avea niciodată un somn de calitate. sunt multe alimente stimulente. după numai 4 ore. Citeşte instrucţiunile de la maşina de spălat sau stai aşezat în întuneric. în fiecare zi. Atenţie la sursele ascunse de cofeină: ciocolată. alimente care te fac să adormi uşor. ţi se va face somn la aceeaşi oră. 29. Chiar dacă pare dificil. du-te în altă cameră şi fă ceva plictisitor. Dacă te trezeşti adormit şi îşi vine să te întorci în pat. curcan şi unt de arahide. Citeşte ce alungă somnul şi ce îl atrage. Nu te expune luminii. 27. organismul nu îl va uita. medicamente pentru răceală etc. cel puţin cu 4 ore înainte de ora de somn. dacă nu te poţi odihni înainte de a te pune în pat.Culcă-te devreme… sau cel puţin la aceeaşi oră Ora la care te culci şi te trezeşti este importantă. 33. Ideal este să bei o cană de lapte cald şi să mănânci o felie de pâine prăjită cu unt de arahide. 34. să mergi în pat. 26. mai bine citeşte o carte bună. înainte de culcare. o substanţă care te face să dormi. Ştiţi cu toţii că orice cafea alungă somnul. 35. rezistă şi trezeşte-te de tot. creierul a beneficiat de numeroase efecte ale somnului. Dacă îţi respecţi programul de somn. în curând. mai ales în week-end-uri. Dacă tot nu ţi-e somn seara. Este esenţial să te trezeşti la aceeaşi oră în fiecare zi. Atenţie şi la stomac 30. 31. până te ia somnul. încearcă. Evită preparatele grele şi grase. nu te forţa 28. precum şi. Mănâncă ceva uşor înainte de culcare. 8 . deoarece pentru un somn bun. Chiar dacă dormi 8 ore pe zi. Vei descoperi. dar cu cel puţin 2 ore înainte de a te pune în pat. Nu lucra chiar înainte să te pui în pat. că organismul îşi creează propriul ritm şi te vei trezi plin de viaţă în fiecare dimineaţă. Când îţi vei crea propriul ritm de somn. Culcă-te şi trezeşte-te la aceeaşi oră. deoarece o vezică plină te va trezi în toiul nopţii. dar ora la care te culci diferă cu câteva ore de la o zi la alta. Nu este bine să te culci flămând. În afară de cafea. 32. din contră. Încearcă să mănânci înainte de culcare alimente care conţin triptofan. ceaiul negru şi coca cola. Nu bea prea mult înainte de a te pune în pat. Evită băuturile şi gustările stimulente cum sunt cafeaua. deoarece privitul tavanului nu va face decât să îţi îndepărteze şi mai mult somnul. deoarece transmiţi creierul semnalul că este timpul să se trezească. Dacă te întinzi în pat şi nu adormi în jumătate de oră. Du-te în pat când îţi este somn. deoarece cofeina te face să adormi mai greu şi să te trezeşti noaptea. Nu uita.

şuncă. glicemia scade drastic. Este adevărat că alcoolul încetineşte funcţiile creierului. 44. 42. ardei. sos de soia. crampe. deoarece provoacă fluctuaţii ale nivelului glicemiei. seminţe. Consumul de alcool înainte de culcare nu este o idee bună. Sforăitul şi efectul diuretic (mersul la toaletă în toiul nopţiii) sunt efecte secundare foarte cunoscute ale alcoolului băut seara înainte de culcare. (slănină. căpşuni. prea grase şi prea condimentate consumate înainte de culcare nu sunt cea mai bună idee. avocado. cu două-trei ore înainte de ora de culcare îţi calmează sistemul digestiv şi tensiunile musculare. încearcă să vei o cană cu ceai de plate în fiecare seară. iritabilitate şi sindromul picioarelor neliniştite. 41. dureri de gât. 9 . înainte să te pui în pat. După o vreme. alune. Lipsa acestui element important provoacă probleme de somn. Cană cu ceai de muşeţel. anxietate. tărâţe. tulburându-ţi somnul chiar în toiul nopţii. constipare. Magneziul se găseşte în legumele 37. caju. Alimentele care conţin tiramină 39. drojdie de bere. pentru că tiramina stimulează eliberarea unei substanţe care stimulează creierul. care este un sedativ natural. ceea ce le provoacă tulburări ale somnului: dificultăţi în a adormi. Evită dulciurile înainte de culcare. cu frunze verde închis. treziri obositoare… Problemele cu somnul sunt unul dintre numeroasele motive pentru a te lăsa de fumat. ajutându-te să adormi mai uşor. Mănâncă alimente bogate în magneziu. dar el provoacă tulburări de somn. brânză. vin roşu) te pot ţine treaz.36. migdale. coşmaruri. 40. deoarece provoacă refluxul. Alimentele 38. La câteva ore după ce ai consumat dulciuri. vinete. Înainte de a se pune în pat. fumătorii încep să simtă lipsa de nicotină. fumatul fiind deosebit de dăunător înainte de culcare. 43. Dacă îţi este greu să adormi. chiar dacă la prima vedere ai senzaţia că te adoarme. Nicotina are un efect stimulator asupra organismului. întoarcerea acizilor din stomac şi. corpul va învăţa că după ceaiul vine somnul şi ţi se va face somn. prin urmare. melasă şi produse din grâu integral.

care ne ajută să adormim. 48. fiindcă ai putea adormi. Toate acestea şi multe altele le găseşti mai jos. adresează-te medicului sau farmacistului. fiindcă activează mai bine faza de REM şi previne trezirea în timpul nopţii. • Hameiul are un efect calmant şi de somnifer. 47. Nu mânca în pat. la băi. Când suferi de insomnie. În afară de magneziu. irascibilitate. isteria. în plus. pentru a combate insomnia. relaxează muşchii şi te ajută să adormi. El reduce tensiunea şi crampele musculare. firimiturile şi celelalte resturi care rămân în pat îţi pot deranja somnul. anxietăţii şi neliniştii. Sedativele pot fi o soluţie pentru problemele ocazionale de somn. alege mai bine substanţele oferite de mama natură. atât asupra celor care dorm. ele îţi fac mai mult rău decât bine. În plus. stimulând digestia • Unguentul de mentă este folosită ca sedativ uşor. inhalaţii sau aromaterapie… Înainte de a folosi orice medicament. în câteva sfaturi mai neobişnuite. insomnie şi surmenare. ajutând împotriva insomniei. Câteva trucuri interesante din toate colţurile lumii Unii folosesc tehnici de meditaţie. alţii numără oi (sau bani) sau ascultă muzică… pentru a adormi mai uşor. vei descoperi în curând că nu mai poţi adormi fără ele. făcându-te să te scarpini şi ciupindu-te Florile care te ajută să dormi. Odată ce începi să iei sedative în mod regulat. dar pe termen lung. 10 . scăpând mâncarea pe pat sau chiar sufocându-te cu ultima îmbucătură. Încearcă medicamentele oferite de mama natură. cu efect benefic asupra sănătăţii. deoarece dau dependenţă. ea oferindu-ne un număr infinit de ierburi. • Muşeţelul calmează problemele de mânie. Acestea sunt bune la ceaiuri. • Sunătoarea combate depresiile.45. 46. durerile de cap şi insomnia. Valeriana calmează tensiunea şi irascibilitatea şi are un uşor efect somnifer. cât şi asupra celor care suferă de insomnie. • Ceaiul Rooibos are o structură minerală bogată. deoarece calmează. Natura este un adevărat aliat în depăşirea problemelor cu somnul. melancolia. combinaţia de calciu şi zinc ajută şi ea la un somn mai bun. previne alergiile şi are un uşor efect sedativ. Ea reduce senzaţia de nervozitate şi calmează pulsul. nelinişte interioară. • Tămăduitorul fruct al pasiunii are efecte calmante şi liniştitoare şi.

opreşte telefonul. echipajele avioanelor. sursă naturală de melatonină o reprezintă ovăsul. Pentru un somn mai bun. 51. fiindcă te vei simţi relaxat şi calm. găseşte-ţi unul. soneria şi orice te-ar putea distrage de la relaxare. ia întreaga doză de sedativ. dar se recomandă persoanelor care suferă de depresii sau schizofrenie. Persoanele care dorm după amiaza cel puţin jumătate de oră au tensiune mai mică şi riscul de afecţiuni cardiovasculare scade. 57.Aşadar. Astfel. Fă exerciţiul timp de 10 minute. culcare. bananele şi orzul. apoi expiră timp de alte trei secunde. Croşetatul. care trebuie încheiate cu cel puţin 3 ore înainte de ora de culcare. Somnul de după amiază are multe 50. Dacă îţi este greu să te rupi de lumea exterioară sau trebuie să dormi întrun mediu gălăgios şi cu multă lumină. Timp de trei secunde. inspiră pe nas (cu stomacul. ai grijă să le iei la timp. vei adormi.Melatonina este un hormon prezent în organism în mod natural. pentru a dormi mai bine. mai ales pe cei care au un ritm neregulat al somnului (cei care lucrează în schimburi sau au program de noapte. efecte pozitive asupra sănătăţii şi stării de bine. nu le porni seara. Medicamentul îţi va duce o stare profundă de somn. Dacă nu ai un hobby de seară. 55. roşiile. recomandăm exerciţii fizice regulate. ghimbirul. Ora cea mai bună pentru exerciţii este dimineaţa sau începutul după amiezii 58. 11 . Aşteaptă trei secunde şi repeă. fă ceva calm şi relaxant. Dacă ai probleme grave de insomnie. femeilor însărcinate şi mamelor care alăptează. Încearcă să faci puţină mişcare. Dacă le iei când mergi la culcare. În loc să te uiţi la televizor înainte de 53. dacă nu poţi adormi seara şi acest lucru te stresează. orezul.). Înainte de a te pregăti pentru odihna de noapte. Dacă ai maşină de spălat rufe sau vase aproape de dormitor. Exerciţiile simple de respiraţie contribuie şi ele la un somn mai bun. tot va dura ceva până îşi vor face efectul. încearcă să dormi după-amiaza. iar dimineaţa te vei trezi ca nou. tricotatul sau puzzle-ul sunt activităţi de seară relaxante. persoanele care călătoresc etc. deci ia-le cu o oră înainte să mergi la culcare. Fiecare număr trebuie să fie şi mai îndepărtat. Melatonina este un medicament care îi ajută pe mulţi să adoarmă. porumbul dulce. 56. Numără încet de la 100 la 1 şi imaginează-ţi numerele în faţa ochilor. iar medicul ţi-a prescris sedative. Când eşti foarte obosit şi nu îţi găseşti liniştea şi ai timp să dormi. nu cu pieptul). Seara. oamenii sunt mai productivi şi mai puţin afectaţi de stres. 52.49. foloseşte dopuri de urechi şi o mască pentru ochi. 54. brodatul.

iar răcorirea ulterioară te va face să adormi liniştit. Un bun mijloc de relaxare înainte de a dormi este o plimbare scurtă. Ideea de a număra oi este că împiedică mintea să revină mereu asupra veştilor neliniştitoare şi te forţează să te gândeşti la ceva plictisitor şi repetitiv. seara. Dacă eşti neliniştit şi gândurile tale sunt 63. Relaxarea este o altă cale de a îţi calma gândurile haotice. în primele faze ale somnului ni se face frig. Astfel. care îţi va creşte temperatura corpului. Poţi rezolva multe probleme singur. în probleme la nivelul creierului. Îţi recomandăm să asculţi sunetele oceanului. Dacă vremea este bună. gheţari singuratici în Alaska. călcâiul. orăcăitul broaştelor şi cântecul greierilor sau zgomotele junglei. poţi încerca să îţi numeri inspiraţiile şi expiraţiile în ordine inversă. Rămâi cu gândul la oi. Gândeşte-te la săritura graţioasă a oilor peste un gard. 65. ţinând seama de sfaturile date. 66. dar chiar funcţionează. Pune în pat un termofor cald sau o sticlă de plastic cu apă. Chiar dacă în dormitor este foarte cald. Unele persoane sunt deranjate de liniştea care le înconjoară în timpul nopţii şi de aceea lasă pornit radioul sau CDul favorit. numărai oi pentru a adormi mai uşor? Dar acum. De asemenea. cel mai adesea. este bine să îţi încălzeşti părţile mai reci ale corpului. 61. Atunci trebuie să te înveleşti. ieşi 10 minute. Când stai întins în pat. proiecte neterminate. respiră adânc. Încet. să iei nişte aer proaspăt. Astfel. Dacă îţi este cald. gândeşte-te la următorul deget de la piciorul drept şi relaxează-l şi aşa mai departe. Începe cu degetele de la picioare. Nu te gândi la lucru. Dacă eşti friguros. fluierul piciorului… până când ajungi la cap. Gândeşte-te la degetul mare de la piciorul drept. Apoi. Poate te va ajuta şi pe tine. dă pătura la o parte şi stai aşa o vreme. Iarna. 67. în timp ce respiri adânc. poartă întotdeauna şosete moi şi călduroase iar dacă îţi este frig şi vara. încearcă să controlezi stresul prin respiraţie. fă o baie caldă. Pentru a-ţi goli capul de toate gândurile şi grijile. potrivit căreia în pat nu te vei gândi decât la un lucru o dată. înainte de a te culca şi scufundă-ţi picioarele în apă fierbinte. o plimbare pe Champs D’Elysees într-un Paris înfloritor şi primăvăratic. înainte de a te pune în pat. te calmezi. Dacă tot te mai trezeşti sau încerci în zadar să adormi. relaxează-ţi treptat întregul trup. pline de griji cu privire la ziua lucrătoare. fiindcă o pătură caldă favorizează somnul. acoperă-ţi nasul cu palmele şi respiră în palme. când faci asta. înainte de a merge în pat. Simte-l şi relaxează-l. Cu o oră înainte să te pui în pat. la plajă… Imaginează-ţi că urci nişte scări fără sfârşit. de seară. Fără nici un efort. Pune în apă 2 pumni de sare de baie şi stai acolo 15 minute. 12 . Concentrează-ţi toată atenţia pe următorul pas şi pe orizontul tot mai îndepărtat 62. până când ţi se face frig. glezna. O baie caldă înainte de culcare te ajută să scapi de gândurile emoţionante şi îţi pregăteşte corpul pentru odihnă. relaxat şi constant şi expiră constant. În copilărie. ciripitul păsărilor. când eşti adult? Metoda poate părea depăşită şi naivă. Problemele de somn îşi au originea. conflicte cu colegii etc. relaxează-ţi toate cele zece degete de la picioare. de la 100 la 1.59. imaginează-ţi că scrii numere pe o tablă şi apoi le ştergi cu buretele. Majoritatea persoanelor adorm chiar înainte să îşi relaxeze partea de jos a corpului 60. te vei relaxa şi vei adormi într-un mod plăcut. Stabileşte-ţi o regulă. te relaxezi şi îţi vine somnul. îţi recomandăm să mergi la medic 64. poartă-le şi vara. Aerul cald îţi va încălzi nasul şi te va adormi. partea interioară a labei piciorului. o după-amiază târzie pe o plajă din Caraibe.

73. Pur şi simplu stai pe spate. Mulţi oameni respiră mai dificil dacă 70. Este ceva mai rău decât bâzâitul unui ţânţar pe la urechi. pentru ca apoi să le faci tot mai mari. dorm pe spate şi de aceea încep să sforăie. corpul va înţelege că e timpul să se pregătească de somn. Un mod interesant de a adormi. îndoaie genunchii şi pune mâna pe buric. Încearcă să caşti de două sau trei ori cu forţa – astfel. masează doar în sens invers acelor de ceasornic. cercurile trebuie să fie mici. la început. 75. când eşti deja de jumătate adormit? Previne atacul insectelor cu pânze de ţânţari şi repelente electrice. în sensul acelor de ceasornic. cu o cămaşă din bumbac pur. O pernă cu formă specială. care distruge până şi nervii celor mai răbdători oameni: ţânţarii. Găseşte una fără nasturi sau fermoare. micşorează-le treptat şi apoi ia-o de la capăt cu mâna cealaltă. Vârstnicii le adoră. 13 . Încearcă să îţi schimbi pijamalele 69. concepută împotriva sforăitului. deoarece până şi cel mai bun elastic afectează circulaţia sângelui din stomac. 72. Astfel. Liniile magnetice ale Pământului se derulează de la polul nord la polul sud. este căscatul forţat. iar dacă ai diaree. 71. freacă-ţi mâinile şi atinge uşor loburile urechilor cu degetele mari şi arătătoare şi ţine-le aşa 3-5 minute. 74. Când cercurile depăşesc abdomenul. în timpul somnului. în cealaltă direcţie. Masarea abdomenului este o altă metodă de relaxare. cu un efect secundar plăcut: slăbitul. problemă frecventă a sezonului estival.68. de aceea este mai bine să dormi cu capul spre nord. te va obliga să te întorci pe o parte şi să nu mai sforăi. Masează cu mişcări circulare. O cămaşă de noapte din bumbac absoarbe transpiraţia mai bine şi nu acumulează electricitate statică. deoarece ţin cald şi relaxează muşchii. Dacă ai probleme cu constipaţia. Dacă îţi este greu să adormi. Bonetele de noapte sunt foarte bune. nu schimba direcţia. tu şi partenerul/ partenera tău/ta veţi dormi mai bine.

nu. pentru a-i auzi vocea. mai ales dacă este primul. alternaţi sarcinile. lasă-l pe partener să îţi aducă copilul şi să îi schimbe scutecul. se poate să se liniştească şi singur 82. 84. dormind suficient. Dacă nu îi este foame. Fă faţă inevitabilului – nu sări la fiecare scâncet. îţi dăm câteva sfaturi despre cum să treci prin perioada cea mai sensibilă a copilului. Toate pot aştepta – somnul tău. Scrie când te-ai 77. iar dacă copilul bea deja din sticlă. când ai adormit. Reglează volumul aparatului la minim. dar numai când plânge. legănatul. Lasă deoparte manierele sociale. Dormi când doarme copilul. de aceea este foarte bine să adăugaţi fier în alimentaţie. Când rudele sau prietenii vin în vizită. Este modul cel mai uşor de a-ţi controla igiena somnului 79. primele zâmbete. Când copiii plâng în toiul nopţii Proaspeţii părinţi sunt foarte entuziasmaţi când au un nou membru al familiei. ascunde coşul cu rufe murdare.76. 78. 83. 14 . ignoră chiuveta plină cu vase. Dă mai încet sau opreşte volumul baby-phone-ului. Pentru că părinţii trebuie să fie mereu relaxaţi şi plini de energie pentru cel mic. absoarbe multă lumină. alăptatul. Ţine un jurnal de somn. îţi vei regla ceasul interior. scrie-le într-un dus în pat. vreme. Opreşte telefonul. câte ore ai dormit şi ce ai visat. o cu partenerul. Stai mult la soare. Aşteaptă câteva minute pentru a vedea ce se întâmplă. Împarte responsabilităţile nocturne 81. târziu. Astfel. caiet sau jurnal. Dacă alăptezi. Să asculţi fiecare sunet al copilului poate avea un efect devastator asupra somnului tău. le poţi spune frumos să facă linişte dacă doarme copilul şi nu-i lăsa să intre în camera lui. Schimbatul scutecelor. pupicurile… şi un efect secundar puţin mai neplăcut: nopţile albe. Femeile cu un nivel mai redus al fierului sunt predispuse la insomnie. 80. Verifică-ţi nivelul de fier din sânge. mai ales după-amiaza. Dacă nu poţi să uiţi de griji.

15 . Când eşti pe drum. când călătoreşti. încearcă să pleci cu câteva zile mai devreme. cu câteva zile înainte de plecare şi invers. Dacă ai timp. Când călătoreşti în afara fusului tău orar. te va face să ajungi la destinaţie complet epuizat. Foloseşte acest timp pentru tine şi închide uşa dormitorului – chiar şi o oră de somn face miracole. 89. Când confortul patului este departe Când călătoreşti. căşti şi mască pentru ochi. este foarte bine să îţi iei perna cu tine. bunica. De asemenea. 90. Izolează-te de mediul zgomotos cu dopuri de urechi. 88. în locul avionului. unde trebuie să fii în formă maximă. ar trebui să dormi şi invers. relaxează-te bine. care vor stimula şi mai tare deshidratarea. O petrecere nebună în noaptea dinainte. trebuie să bei multe lichide. Pregăteşte-te pentru călătorie cu câteva zile mai devreme! 86. se întâmplă adesea să nu poţi adormi din cauză că schimbi mediul. cu gândul că vei dormi în tren/avion. încearcă să îţi păstrezi ritmul de somn. Înainte să pleci în călătorie. pentru ca organismul să se adapteze. Renunţă şi la alcool şi cofeină. 87. fusul orar sau patul sau din cauza entuziasmului. 91. călătoreşte încet – alege trenul sau vaporul. Când călătoreşti spre est.85. Nu îţi fie ruşine să ceri ajutor. unchiul sau bunicul pot veni să aibă grijă de copil câteva ore. Un vecin. du-te la culcare cu o oră mai devreme decât de obicei. Dacă acasă este întuneric. pentru a preveni deshidratarea din cauza aerului uscat din avion. Atunci când te duci la o întâlnire importantă sau într-un scop similar.

totodată. încearcă următoarele: • Iasomia are un efect calmant şi relaxant. calmează depresia şi reduce tensiunea 16 .Medicamente alternative pentru combaterea insomniei Medicamentele alternative. dar studiile au arătat că. din cauza lor. Mirosul plăcut al uleiului este o punte între tine şi somnul tău – te ajută să adormi în mod natural şi non-agresiv. Are efecte benefice asupra digestiei. calmează sistemul nervos. bergamotă. ele nu dau nici dependenţă. Lemnul de santal are un parfum extrem de plăcut. Lavanda are efect calmant. Uleiul de bergamotă relaxează corpul şi emite un parfum citric. deoarece are un efect calmant şi somnifer. greaţa şi nervozitatea. Pune câteva picături de ulei într-un vas de evaporare şi lasă aroma să umple camera. iar lavanda o poţi cultiva foarte uşor şi la tine în grădină. Dacă nu îţi plac parfumurile. Şi dacă pui câţiva stropi în baie. Lemnul de santal calmează digestia. • Mandarinul. • Măghiranul are un parfum cald şi familiar. Lavanda. plăcut. trebuie să subliniem că aceste uleiuri nu sunt sedative – ele nu te adorm şi nu vei fi adormit dimineaţa. De asemenea. care calmează sistemul nervos. • Lavanda acţionează foarte rapid. depresia. • Muşeţelul este o plantă aproape magică. Aromaterapia. depresiei şi irascibilităţii. chiar şi insomnia. fiind totodată foarte blânde. efectul va fi acelaşi. au moduri diferite de a trata afecţiunile. 92. crampele. depresia şi anxietatea şi te ajută să adormiţi. • Lemnul de santal. acţionând împotriva depresiei şi având efect sedativ. • Bergamota. Încearcă să pui un săculeţ cu lavandă sub pernă sau pune pe pat o batistă stropită cu 2 picături de ulei. Se foloseşte pentru a trata insomnia. Aromaterapia este o formă de medicină alternativă care foloseşte uleiuri esenţiale pentru tratament şi influenţează şi starea de bine mintală şi fizică. muşeţel. combate depresia. care te ajută. Se folosesc mai multe uleiuri pentru a trata insomnia. care revigorează mintea şi spiritul. Verifică dacă ţi se potriveşte vreunul dintre ele. lemn de santal şi mandarine. cu efect calmant şi relaxat. Se ştie că uleiurile verde şi roşu de mandarin nu miros a mandarină. • Neroli este foarte relaxant şi acţionează împotriva anxietăţii. durerile de cap… • Ylang ylang are un efect calmant. cele mai eficiente sunt cele de lavandă. de departe. Ele au un efect somnifer perfect. fie ele cunoscute sau mai puţin cunoscute. cu efect somnifer. • Trandafirul are un parfum relaxant şi calmant şi atenuează durerile de cap. Uleiul de lavandă este unul dintre cele mai cunoscute uleiuri esenţiale. atenuează durerea şi reduce tensiunea. ceea ce le face potrivite şi pentru copii. Cercetările au arătat că lavanda prelungeşte somnul şi te ajută să dormi mai bine. ci mai degrabă a bergamotă. să dormi. relaxează corpul şi stimulează somnul. Desigur.

folosită în diverse stadii ale afecţiunii. 17 . Acupresiunea este o tehnică de auto-tratament puternică. hormonul somnului. 94. • 3 picături de ulei de muşeţel • 3 picături de ulei de bergamotă şi vei obţine un amestec minunat pentru relaxare. pe aceeaşi linie cu degetul mic. Este suficient să apeşi acele părţi ale corpului care ajută la tratarea bolii sau a neplăcerii. Există două puncte pe mână care ajută la stabilirea echilibrului. Această energie călătoreşte în corp prin canale numite meridiane. Cocktail blând pentru un dormitor parfumat Amestecă • 10 picături de ulei de jojoba (bază). este recomandat să le combini. Iar dacă vrei să beneficiezi de puterea acupuncturii. 93. deoarece printre alte lucruri. Dacă suferi de insomnie. acupresiunea te poate ajuta rapid – şi e chiar gratuită. Acupunctura. nici de ace. găseşte un expert bun şi fă terapie cel puţin o dată la 5 săptămâni. iar când ea nu circulă normal apar bolile. ele trebuie să stimuleze şi eliberarea melatoninei. fiind situat în partea interioară a articulaţiei încheieturii. Cercetările şi tratamentul insomniei se află de mult în centrul atenţiei tuturor experţilor în acupunctură. dar nu ai nevoie nici de expert. Acestea sunt situate pe partea interioară a antebraţului. Acupresiunea este similară cu acupunctura. încearcă să apeşi uşor pe unul sau pe ambele puncte. S-au descoperit multe tehnici care stimulează somnul lung şi adânc. în care poţi pune şi parfumurile tale preferate. deci poţi ajunge la ele cu uşurinţă: • pasă punctul din mijlocul părţii a interioare a antebraţului. • 3 picături de ulei de lavandă. calmează inima şi tensiunea şi favorizează un somn mai bun. Acupresiunea funcţionează în baza unei credinţe orientale tradiţionale. Dacă nu poţi adormi sau te trezeşti din somn. Acupresiunea. mai exact la două degete şi jumătate din lăţimea articulaţiei încheieturii • Celălalt punct este apropiat de primul. Recomandăm un amestec cu cele mai eficiente uleiuri esenţiale. Foloseşte-l într-un vas de aromaterapie sau toarnă câteva picături pe un material şi pune-l sub pernă. dar simplă. conform căreia corpul conţine energia vieţii (Chi).Pentru a obţine efecte maxime din folosirea acestor minunate parfumuri.

prin urmare. deoarece aerul proaspăt face parte din energia pozitivă. Lumina perfectă o dau lumânările. Poate provoca coşmaruri. Ayurveda tratează această condiţie. este recomandat P ulei cald de susan • entru tipul kappa (apă) este P recomandat ulei cald de muştar 3. yoga. 2. ai un acvariu în cameră. 5. atât la mobilă. Uneori. nutriţie. Când cumperi lumânări. deoarece stinge focul. insomnia este asociată cu dezechilibrul elementului aer „vata”. 96. folosirea medicamentelor naturale). • Pentru tipul pita (foc). În medicina ayurvedică. Cum putem obţine asta? 1. calculatorul şi radioul din dormitor. plăcut şi plin de energie. de exemplu. Lumina corectă Foloseşte niveluri diferite de lumină în dormitor. înainte de a te pune în pat o poţi acoperi. pastelate. Dacă. noaptea acoperă-l. Toate uşile din dormitor trebuie închise seara Închide uşa de la dormitor şi toate uşile dulapurilor. este recomandat uleiul de cocos la temperatura camerei • entru tipul vata (aer). 18 . De aceea este bine să îl pui la cel puţin doi metri de pat sau să îţi iei un ceas cu alarmă obişnuit. Dacă este posibil. Atenţie la alegerea tablourilor din dormitor Imaginile au energii puternice. birourile şi alte camere. iar oamenii cu un vata dezechilibrat sunt irascibili. face rău persoanelor deprimate. să te ajute. Apa nu este binevenită Pune obiectele cu apă în alte camere. Redu fluxurile electromagnetice Scoate televizorul. Dormitorul trebuie să fie întotdeauna aerisit Asigură-te că aerul din dormitor este întotdeauna încărcat cu oxigen. Ayurveda subliniază faptul că sănătatea şi prevenirea bolilor îşi au originea în stilul de viaţă (masaj. ai grijă să nu fie pline de substanţe toxice. Scopul unui dormitor Feng Shui este să fie comod. timizi şi au probleme cu somnul. etc. Aceste imagini te afectează în fiecare seară şi. trebuie să foloseşti culori liniştite. unde tempoul vieţii este mai activ. Vata reglează respiraţia şi circulaţia. Feng Shui Feng Shui provine din filozofia chineză a taoismului şi conţine învăţături despre cum să aranjezi apartamentele. cât şi la pereţi. pentru ca energia pozitivă să treacă prin ele fără obstacole. problemele de somn sunt cauzate şi de un ceas electric. aplicând ulei la cap şi la picioare. 8. de modă veche 4. ca acvariul. îţi afectează şi viaţa.95. Foloseşte culori care calmează Cum principiul Feng Shuiului spune că dormitorul este un mediu care garantează un somn liniştit. aşadar ar trebui să fie pozitive şi liniştitoare 7. meditaţie. la covoare şi la aşternuturile de pat. Medicina ayurvedică. Scoateţi oglinzile O oglindă care reflectă patul şi persoana din el aduce ghinion. Se presupune că apa dăunează şi parteneriatului. Ai grijă mai ales ca tablourile pe care le atârni deasupra capului să nu fie triste sau negativiste. Poţi folosi un ionizator. Dacă nu vrei să scoţi oglinda din dormitor. foloseşte un întrerupător care poate regla luminozitatea. 6.

• Drumul spre pat nu trebuie obstrucţionat din nicio parte. Homeopatia nu vindecă insomnia. cel puţin nu pune capul patului în colţ. vezi imediat schimbarea energiei. 19 . trebuie să vezi C uşile: astfel. separă cele două spaţii cu o perdea sau ceva similar. care altfel ar provoca o boală. • e fiecare parte a patului. Cere ajutorul unui homeopat pentru orice informaţii suplimentare. • Patul nu trebuie pus lângă fereastră. întotdeauna curat şi aerisit. Homeopatia. Patul trebuie să fie comod şi echilibrat Patul trebuie să fie suficient de mare. • rei laturi ale patului trebuie neapărat T să fie libere. Culoarea aleasă în dormitor poate avea un efect puternic asupra somnului. anxietatea şi disconfortul. 98. Dormitorul trebuie să fie un loc de odihnă Locul de muncă şi de odihnă nu ar trebui să fie în aceeaşi cameră. Poziţia patului este foarte importantă • Nu pune patul în colţul camerei. N • ând stai întins. trebuie să P fie o noptieră. 10. când intră cineva în dormitor.9. deoarece îţi va absorbi toată energia. Cromoterapia: importanţa culorilor în dormitor Cromoterapia sau terapia prin culoare este o metodă de a folosi culorile pentru o stare mai bună şi ca adjuvant în tratarea diverselor afecţiuni. 97. deoarece energia stagnează în colţ. Homeopatia tratează afecţiunile similare cu metode similare: cu o doză mică dintr-oi substanţă. • u dormi cu picioarele către uşi. 11. de aceea îţi prezentăm importanţa culorilor în casa ta. Dacă nu se poate altfel. ci cauzele sale: tensiunea. Dacă nu ai de ales.

capacitatea şi stimularea. dar se recomandă cuplurilor care doresc să regăsească pasiunea. culoarea pasiunii şi dorinţei. totodată. deşi. Însemnătatea sa este învăţare. mai ales pentru cel al copilului. culoarea albastră previne atacurile de foame de peste noapte. a mării şi a amurgului. Dacă nu ştii ce culoare să alegi. el aduce strălucire şi vitalitate. nu ca şi culoare dominantă. în toiul nopţii. totodată şi un stimulent puternic. Verde este culoarea naturii. ea sporeşte vitalitatea. alege verde. Albastrul promovează comunicarea şi cunoaşterea. este o alegere perfectă pentru dormitor. Culoarea portocaliu este o culoare dinamică şi puternică. pe de altă parte. fiind. strălucitor şi însorit este culoarea pe care o observăm cel mai uşor şi este singura culoare percepută şi de daltonişti. Un dormitor roz este foarte recomandat pentru copiii agresivi şi persoanele nefericite. Albastru Albastru este culoarea cerului. Este adesea ales de persoanele conservatoare.Roz Rozul este culoarea iubită de toţi. iar expunerea prea îndelungată la culoarea galben are un efect iritant asupra oamenilor. îţi purifică gândurile şi te face activ şi alert. Portocaliu Portocaliul reprezintă plăcere. Galbenul plin. nu se recomandă ca roşu să fie culoarea dominantă într-o cameră cu oameni care ar circulaţia proastă. motiv pentru care multe persoane nu pot reacţiona agresiv într-o încăpere roz. sporind creativitatea şi curiozitatea şi de aceea este recomandată pentru dormitoarele celor care sunt creativi sau care vor să fie creativi şi nu au probleme cu somnul. cel mai frecvent. fertilităţii şi a vieţii şi simbolizează respect de sine şi bună dispoziţie. Roşu Culoarea roşie este culoarea sângelui şi de aceea are o puternică importanţă simbolică a vieţii şi vitalităţii. Galben Culoarea galben simbolizează înţelepciunea. Culoarea galben este plină de creativitate şi energie intelectuală. mai ales de bărbaţi. Dacă îţi place galbenul. tandreţe. foloseşte-l în scop decorativ. ea stimulează şi irascibilitatea şi mânia. De aceea. Având un puternic efect calmant. Fiind culoarea unei zile însorite. deoarece roşul ar trebui să o stimuleze. vigoarea şi pofta de mâncare. iubire şi acceptare. În plus. Este o culoare deosebit de calmă şi de fericită. a sufletului deschis şi a spiritualismului. Persoanele care adorm greu nu trebuie să îşi zugrăvească dormitorul în roşu. Se concentrează pe viaţă şi supravieţuire şi este. Roşu este cea mai caldă culoare şi stimulează energia. De aceea galbenul nu este o alegere bună pentru cei care nu pot dormi. fericirea şi bucuria. Rozul profund neutralizează dezordinea şi violenţa şi oferă atenţie. Verde Verdele este în centrul spectrului culorilor şi de aceea este mai ales culoarea echilibrului şi a păcii. Această culoare este aleasă. creştere şi armonie. entuziasm şi stimulare sexuală. de aceea prea mult portocaliu te poate duce la frigider. fiind totodată o culoare a inspiraţiei. Este culoarea cea mai sigură. deşi are un foarte bun efect decorativ. Portocaliul îi face pe oameni fericiţi şi flămânzi. de persoanele extrovertite. apreciată de cei care iubesc tot ce este drăguţ. 20 . Este foare stimulatoare.

Alb Albul este culoare purităţii. este o alegere foarte activă şi elegantă. sufocant. 21 . accentuând totodată puterea culorilor ţipătoare şi aprinse Maro Maroul este culoarea pământului şi este asociată cu partea materială a vieţii. a relaxa muşchii şi a calma sistemul nervos. Un dormitor zugrăvit în negru pare mai mic şi mai limitat. Griul este o culoare cu adevărat neutră. iar energia sa anunţă goliciune. În multe culturi. Fiind un amestec de roşu. deoarece poate întuneca personalitatea umană şi atrage coşmaruri. Kombiniranje vseh teh barv ima nešteto različnih učinkov na počutje in dobro spanje. ki so vam všeč in dobro vplivajo na vas. întregime şi perfecţiune. Culoarea alb ajută la limpezirea gândurilor şi de aceea este potrivită pentru dormitoarele celor care au dificultăţi în a scăpa de gândul la problemele trecute şi viitoare. singuratice şi le place să stea singure. reprezentând. În cromoterapie. de nedorit în dormitor. Dacă vei combina toate aceste culori. Dacă eşti înconjurat de purpuriu. da izberete barve. ci un amestec al tuturor culorilor. Albul este o alegere foarte bună pentru zonele cu climă caldă. tehnic vorbind. Negru Culoarea negru necesită multă atenţie şi poate crea un aspect întunecat. al energiei perfecte.Purpuriu Purpuriul este culoarea culturii. în combinaţie cu argintiul. Culoarea purpuriu va da dormitorului tău o notă sofisticată şi elegantă. emoţii şi căldură. vei fi calm şi relaxat. iar pe de altă parte. Gri Griul este culoarea remuşcării şi. griul are un efect foarte rece. de obicei. albastru şi galben. nu este o culoare. purpuriul este adesea folosit pentru a calma organele interne. Persoanele care aleg culoarea gri sunt. se poate combina cu nuanţe diferite şi totodată stabilizează combinaţiile de alte culori. a judecăţii corecte şi a revelaţiei spirituale. deoarece dă o senzaţie de răcoare şi prospeţime. Culoarea alb este întâlnită în multe case şi are efecte diferite asupra oamenilor: poate avea un efect pozitiv şi calmant asupra emoţiilor. Maroul dă senzaţia de siguranţă şi stabilitate şi de aceea este ales de persoanele convenţionale şi disciplinate. Lângă o culoare vie. poate duce la lipsa stimulării. Prea mult negru într-o încăpere poate fi periculos. prin urmare. fiind foarte caldă. albul este culoarea deschiderii şi a adevărului. Najpomembneje pri tem pa je. Albul. poţi crea un număr infinit de efecte diferite asupra stării tale de bine şi asupra somnului. Lucrul cel mai important este să alegi culori care îţi plac şi care au un efect bun asupra ta. bunătăţii şi iubirii devotate.

deşi în medicina occidentală acest lucru nu este neapărat pus în legătură cu o afecţiune a rinichilor. relaxează-te. ai grijă la ce mănânci. alege altul. Semnele lipsei de energie în rinichi sunt durerile de spate.ro şi dă vieţii tale fineţe şi confort. Aceste simptoame sunt adesea observate la femeile la menopauză sau la persoanele care iau pilule anti-estrogenice. dar merită să încerci. Medicina tradiţională chineză În medicina tradiţională chineză. Şi ultimul. Nu exagera şi bucură-te de viaţă.99. Sfatul o sută spune: fii moderat. Alimentele de mai jos ajută: • • • • • • • • • • s eminţe negre de susan alune asparagus o uă ţ elină p ătrunjel struguri prune c ăpşuni sare de mare. 22 . Şi. Fă-ţi timp pentru tine. răsplătindu-te cu cele mai bune produse pentru somn. Vizitează www. la final… 100.dormeo. oboseala şi explozia de energie seara târziu. Nu renunţa niciodată. poate nu îţi vor fi de folos niciodată. Alege-le pe care doreşti. reamenajează-ţi dormitorul. Dacă un sfat nu merge. răsfaţă-te şi nu uita că viaţa este frumoasă! Poate că sfaturile pe care le-ai citit nu îţi vor fi de folos imediat. insomnia este considerată o consecinţă a lipsei de energie. dar nu cel din urmă… 101.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->