You are on page 1of 10

MINGGU TEMA TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN

SAINS HAYAT 1.0 BENDA 1.1 Memahami ciri benda hidup 1.1.1 Mengenal pasti benda hidup dan
HIDUP DAN dan benda bukan hidup. benda bukan hidup.
BENDA BUKAN
HIDUP 1.1.2 Mengenal pasti ciri-ciri benda
hidup iaitu: perlukan air dan makanan,
bernafas, bergerak, membesar dan
membiak.

1.1.3Menjelaskan pemerhatian melalui
lakaran, TMK, penulisan atau lisan.

TMK MARI KENALI 1.0 Menggunakan TMK secara 1.1 Mengenal pasti bahagian komputer
KOMPUTER bertanggungjawab dan beretika (monitor, tetikus, papan kekunci, unit
sistem).

1.3 Mengenal pasti kedudukan kekunci
abjad dan nombor.

1.4 Menyatakan fungsi kekunci enter,
spacebar, backspace
dan delete.

1.5 Menggunakan tetikus untuk
klik dan klik dua kali.

SAINS HAYAT 2.0 MANUSIA 2.1 Memahami bahagian dan 2.1.1 Mengenal pasti bahagian tubuh
fungsi tubuh manusia. manusia iaitu mata, telinga, hidung,
mulut,
lidah, tangan dan kaki

2.1.2 Menceritakan tentang fungsi dan
kepentingan bahagian-bahagian tubuh
manusia.

2.1.3 Menjelaskan pemerhatian melalui
lakaran, TMK, penulisan atau lisan.

0 HAIWAN 3. . SAINS HAYAT 3. kaki.7 Bekerjasama dengan rakan sekelas semasa menggunakan komputer. siput dan rama-rama.1 Mengenal pasti haiwan yang bahagian tubuh haiwan. 2.1. TMK. keadaan diri seseorang. burung. Mengitlak bahawa ada haiwan yang mempunyai ciri yang sama dan berbeza.1. ekor. TMK MARI GUNA 1. katak. turn off) mengikut tatacara yang betul. sirip.2. 3. tanduk. turn off). 3. penulisan atau lisan. sisik. 1. 3. menghidupkan dan mematikan komputer (turn on. ular.2 Menghidupkan dan mematikan suis KOMPUTER bertanggungjawab dan beretika (turn on. telinga.1. ikan.1 Menganalisis haiwan dan 3. paruh.1.6 Menunjukkan sikap yang positif semasa menggunakan TMK.2 Menghargai bahagian tubuh 2.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. sayap. mulut. bulu. 1.0 Menggunakan TMK secara 1. terdapat di sekeliling seperti kucing.3 Membanding dan membezakan bahagian tubuh satu haiwan dengan bahagian tubuh haiwan-haiwan yang lain. sesungut dan cangkerang. lipas.1 Menghormati dan menerima kita.2 Mengenal pasti bahagian-bahagian tubuh haiwan iaitu mata.

2.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran TMK. 4. buah. yang pernah mereka dengar. pokok bunga raya. paku pakis. penulisan atau lisan.1 Menganalisis tumbuhan dan 4. pokok keembong.1 Mengenal pasti tumbuhan yang bahagian tumbuhan. 4. pokok bunga ros. 3. .2. 4. 3.1.1.3 Menunjukkan kasih sayang terhadap haiwan dengan cara tidak menganiaya haiwan.1. dahan.3 Membanding dan membezakan bahagian satu tumbuhan dengan tumbuhantumbuhan yang lain melalui penyiasatan.1.1 Mengajuk bunyi pelbagai haiwan di sekeliling kita. terdapat di sekeliling seperti rumput. pokok mangga.2 Menunjukkan cara pelbagai haiwan bergerak secara simulasi. pokok orkid dan pokok pisang. batang dan akar dengan memerhati tumbuhan sebenar.2 Menghargai pelbagai haiwan 3. daun.0 TUMBUHAN 4.4 Mengitlak bahawa ada tumbuhan yang mempunyai ciri yang sama dan ada ciri yang berbeza.1. 3. bunga. pokok nanas. pokok kelapa.2. SAINS HAYAT 4. 4.2 Mengenal pasti bahagian-bahagian tumbuhan iaitu pucuk.

3.2 Mencipta produk daripada 4. bakul. penyapu. di muka bumi jika hanya terdapat satu jenis tumbuhan sahaja TMK MARI MENAIP 2. dokumen pemprosesan sumber TMK yang bersesuaian perkataan dan/atau perisian persembahan (Paint.1 Mengenal pasti bahagian tubuh . penanda buku. 2. MS Word atau MS 4.1 Menyampaikan idea menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) dan perisian persembahan (MS PowerPoint). potpuri. 4. topi.6 Mencetak dokumen. 4.0 Memilih dan 2. ketupat dengan menggunakan bahagian-bahagian tumbuhan.1 Mereka bentuk produk seperti bahagian-bahagian tumbuhan. 4.1 Meramalkan secara lisan keadaan tumbuhan di sekeliling kita.1.1 Membuka dan menyimpan fail mengaplikasikan grafik. mendapatkan dan berkongsi maklumat 2.2 Menceritakan tentang hasil ciptaan secara lisan. 2. 4. kolaj dan kraftangan seperti tikar.2 Menaip teks menggunakan pelbagai saiz dan fon dalam satu halaman dengan menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word). SAINS 5.0 MATA 5.2.1 Mengaplikasikan 5.3 Menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) untuk menghasilkan teks berserta imej dalam satu halaman.0 Menggunakan TMK untuk PowerPoint).3 Menghargai pelbagai 4.2.

5. 5.2 Mengenal pasti warna iaitu hitam. saiz atau bentuk. TMK. 5. dan jingga. hijau.1.2. merah. 5. kecil.2 Menyusun objek mengikut urutan saiz.3 Menaakul kepentingan warna dalam kehidupan secara lisan. besar.1. penulisan atau lisan. panjang. TMK.4Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.3. segi empat sama. penulisan atau lisan.3 Menaakul secara lisan kepentingan saiz dalam kehidupan. penglihatan.1 Mengenal pasti pelbagai bentuk tentang pelbagai bentuk.1 Mengenal pasti pelbagai saiz iaitu tentang pelbagai saiz. penulisan atau lisan.3. pendek.2 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.FIZIKAL UNTUK pengetahuan tentang manusia yang berkaitan dengan deria MELIHAT pelbagai warna.2 Memahami pengetahuan 5. 5.3 Menganalisis pengetahuan 5. 5. asas iaitu segi empat tepat.1. 5. segi tiga dan bulatan yang terdapat pada objek di persekitaran murid. saiz dan yang dipilih sama ada warna.1 Mengelaskan objek mengikut ciri berdasarkan warna. . 5.2.4 Memahami ciri objek 5.3. 5. putih. ungu. bentuk.3. rendah.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 5. biru. tinggi.4. TMK. kuning.

4.0 HIDUNG 6.4. MS PowerPoint. Paint) untuk menghasilkan tugasan yang diberi. SAINS 6. 5. 5.1 Membuka dan menyimpan fail mengaplikasikan grafik. dokumen pemprosesan sumber TMK yang bersesuaian perkataan dan/atau perisian persembahan (Paint. maklumat secara kreatif dan inovatif 5.0 Menggunakan TMK untuk MS Word atau MS Power Point) penyelesaian masalah dan membuat keputusan 2.0 Menggunakan TMK menggunakan bentuk asas dan kotak untuk mengemukakan idea dan warna (color box). 5. 5. 7.1.4 Menggunakan perisian grafik (Paint) untuk membuat gambar dengan 7.1 Menggunakan perisian aplikasi dan sumber TMK yang bersesuaian (MS Word. pemprosesan perkataan (MS Word) atau perisian persembahan (MS PowerPoint) secara kreatif (memanipulasi teks.3 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang berbeza.1 Mengaplikasi pengetahuan 6.1 Mengenal pasti bahagian tubuh FIZIKAL UNTUK tentang pelbagai bau.4 Menceritakan tentang ciptaan secara lisan.4. manusia yang berkaitan dengan deria .2 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang sama. TMK MARI MELUKIS 2.0 Memilih dan 2. imej dan bunyi) untuk menyampaikan idea atau konsep sedia ada.1 Menggunakan perisian grafik (Paint).

TMK. pemprosesan perkataan .1 Menggunakan perisian aplikasi dan sumber TMK yang bersesuaian (MS Word. 6.1 Membuka dan menyimpan fail PERSEMBAHAN mengaplikasikan grafik. 4. Paint) untuk menghasilkan tugasan yang diberi.1.1.1 Menyampaikan idea menggunakan 7.0 Menggunakan TMK pemprosesan perkataan (MS Word) dan untuk mengemukakan idea dan perisian persembahan (MS PowerPoint). MS PowerPoint.1.0 Memilih dan 2. membuat keputusan 4. 6. MENGHIDU bau.2. 6.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 6. dokumen pemprosesan sumber TMK yang bersesuaian perkataan dan/atau perisian persembahan (Paint.1 Menaakul kepentingan deria bau secara lisan. TMK MARI BUAT 2. maklumat secara kreatif dan inovatif 5.1 Menggunakan perisian grafik (Paint).0 Menggunakan TMK untuk dua slaid persembahan yang penyelesaian masalah dan mengandungi teks dan imej. 6.2 Menghargai deria bau. penulisan atau lisan.5 Menggunakan perisian persembahan (MS PowerPoint) untuk menghasilkan 5.2 Mengelaskan benda-benda yang berbau dan tidak berbau berdasarkan penyiasatan.3 Menaakul tentang kepentingan bau secara lisan. 7.0 Menggunakan TMK untuk MS Word atau MS Power Point) mendapatkan dan berkongsi maklumat 2.

2 Menghargai deria rasa. .1 Mengenal pasti bahagian tubuh FIZIKAL UNTUK bahan. sejuk.1. manusia yang berkaitan dengan deria MENYENTUH sentuh. pahit atau masam yang memudaratkan kesihatan.1.3 Menaakul tentang kepentingan rasa secara lisan. imej dan bunyi) untuk menyampaikan idea atau konsep sedia ada. manusia yang berkaitan dengan deria rasa. 7.1.1 Menaakul kepentingan deria rasa dengan tidak mengambil makanan yang terlalu masin. 7.1 Mengaplikasi pengetahuan 7.0 LIDAH 7. 7. (MS Word) atau perisian persembahan (MS PowerPoint) secara kreatif (memanipulasi teks.1 Mengenal pasti bahagian tubuh FIZIKAL UNTUK MERASA tentang pelbagai rasa. kasar. keras dan lembut melalui penyiasatan. SAINS 8. halus. penulisan atau lisan.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. manis.2. TMK.1. masin. pahit. SAINS 7. dan masam dengan menjalankan penyiasatan. DAN MERASA 8.1. 7.2 Mengelas pelbagai bahan makanan berdasarkan rasa manis.2 Membezakan ciri bahan iaitu panas. 7.1.1 Menganalisis ciri fizikal 8.0 KULIT 8.

TMK. SAINS 10. 8.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.2 Menggunakan deria untuk mengenal pasti objek melalui penyiasatan.1 Mengelaskan objek mengikut ciri FIZIKAL MENGGUNAKAN tentang deria.1.1. TMK MARI CARI IMEJ 3. melayari Internet.0 TELINGA 9. 9.1.3 Mencari imej menggunakan enjin carian.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 10. .2 Menggunakan pelayar untuk mencari.1.1. 8.1 Mengaplikasi pengetahuan 10.1. TMK. SAINS 9.1 Memahami pelbagai bunyi 9.4 Menaakul kepentingan ciri bahan dalam kehidupan. 9. dengan menggunakan deria.0 Menggunakan TMK untuk 3.1. penulisan atau lisan. penulisan atau lisan.1. memproses dan menggunakan maklumat 3. SEMUA DERIA 10.1 Mengenal pasti bahagian tubuh FIZIKAL UNTUK dan kepentingannya.2 Mengenal pasti pelbagai bunyi yang diperdengarkan. manusia yang berkaitan dengan deria MENDENGAR pendengaran. 8.1.0 10.5Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.3 Mengelaskan bahan mengikut ciri bahan. mengumpul. TMK. penulisan atau lisan.1. 9.3 Memberi contoh kepentingan bunyi dalam kehidupan.

KEHIDUPAN prisma. . TMK. kon.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 12. penulisan atau lisan.1. piramid. 10.1. 11. 11.1 Mencipta binaan daripada 12.1.0 TIMBUL 11. 12. TMK.1 Mengenal pasti objek yang timbul BAHAN DAN timbul dan tenggelam. penulisan atau lisan.1.1 Mengenal pasti bentuk asas DAN BENTUK bentuk asas bongkah. bongkah iaitu kiub.2 Mengubah suai objek yang tenggelam supaya timbul dan objek yang timbul supaya tenggelam. TEKNOLOGI 12. LESTARI 12.2 Memerihalkan kepentingan kurniaan Tuhan. SAINS 11. menjaga keselamatan diri termasuk organ deria.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. dan objek yang tenggelam melalui TENGGELAM penyiasatan.1 Mengaplikasikan konsep 11.1.2 Mereka bentuk objek atau struktur menggunakan bentuk asas dan bentuk asas bongkah. silinder dan sfera. 2 Menghargai organ deria 10. kuboid.1.1.0 REKA 12.3 Menaakul kepentingan kepelbagaian bentuk bongkah secara lisan.