You are on page 1of 7

|   .

 .

 .

 .

   .

  .

.

.

.

 .

  .

.

   .

  .

zikir..Pada hari raya aidilfitri bersarapan sebelum solat..Bermaaf-maafan dengan ibu-bapa dan keluarga.solat sunat tahajud dan membaca al- quran. 3. 7. .Berwajah ceria dan senyum kepada setiap orang islam yang ditemui.pada hari raya aidiladha bersarapan selepas solat.Pergi awal ke masjid dan sebaik-baiknya dengan berjalan kaki.Memakai wangi-wangian bagi kaum lelaki. 2. 4...Memakai pakaian yang baru dan bersih..Mandi sunat pada pagi hari.  1.Menghidupkan malam raya dengan ibadah seperti takbir. 6.. 5.. 9.Memberi zakat fitrah (aidilfitri)dan baik bersedekah... 8.

.

PERKARA SOLAT HARI RAYA SOLAT JUMAAT hUKUM Sunat kepada lelaki dan Wajib kepada setiap lelaki perempuan mukallaf yang bermukim WAktu Pada waktu pagi Pada waktu zuhur setiap hari (dhuha)setiap satu syawal jumaat dan sepuluh zulhijjah kHUTbah Selepas solat Sebelum solat TEmpAT Masjid.surau atau di padang Masjid atau surau BIlangAN jeMAAh Boleh dilakukan sendiri atau Wajib berjemaah sekurang- secara berjemaah tetapi kurangnya 40 orang tidak ditentukan bilangan TaKBir Disunatkan takbir dan tasbih Tiada takbir dan tasbih sebelum membaca al. sebelum membaca al-fatihah fatihah .

.

.

.

membaca mana-mana ayat al-quran sama ada pada khutbah pertama atau kedua.memberi ingatan kepada manusia supaya bertaqwa.HUKUM SUNAT wAKTU Diadakan selepas solat.memohon keampunan untuk setiap orang beriman pada khutbah kedua.duduk antara dua khutbah. RukUN Memuji Allah.khatib mestilah lelaki SunnAH Dimulakan dengan Allahuakbar.berselawat kepada nabi Muhammad.suci daripada hadas. SyARAt Menyampaikan rukun-rukun khutbah dalam bahasa arab.khatib berdiri. .