You are on page 1of 19

100 de curiozitati despre lumea in care traim

Unele dintre statisticile de mai jos vi se vor parea amuzante in timp ce alt
se poate de serioase. Absolut toate sunt menite, insa, sa ne arate cat de pu
cunoastem despre lumea care ne inconjoara. Demersul nostru include stat
absolut toate domeniile de interes, de la date geografice si zoologice pana
politice si militare... un melanj de informatii mai mult sau mai putin ined
va descreteasca fruntile si care sa va permita cateva momente de reflectie
1. Furnicile nu dorm niciodata. Cu toate acestea, in zorii zilei, furnicile
asemenea oamenilor pentru a se dezmorti.

2. Aproximativ 90% din populatia intregii planete locuieste in emisfer

3. Cimpanzeii si cotofenele sunt singurele animale care isi pot recuno
imaginea intr-o oglinda.

4. Barajul Hoover din SUA a fost proiectat ca sa reziste pentru cel putin

5.ani. 7. acesta va deve din urma. In ciuda aparentelor. alb. doua treimi din suprafata intregului continent afla in emisfera nordica. Irlanda este singura tara europeana in care nu exista serpi. In p singura provincie din lume in care nu exista asemenea rozatoare. 6. In provincia Alberta din Canada au fost ucisi absolut toti soarecii. . 8. Daca tii un caras auriu intr-o incapere lipsita de lumina. Cimentul folosit la ridicarea impresionantei constructii nu se va intar decat peste 500 de ani.

in rezervorul unui avion Boeing poate incapea suficie combustibil incat sa poti face acest lucru de patru ori. Un astfel de sunet poate fi receptat prin apa la o distanta la 850 de kilometri. . 13. 14. Te-ai gandit cata benzina ti-ar trebui ca sa poti inconjura planeta cu p automobil? Ei bine. Ochiul unui strut este mai mare decat creierul acestei pasari. 10. Balena albastra este animalul care produce cele mai puternice sunete 188 de decibeli). Stiti care este apetitul unui furnicar sud-american? Ei bine.. acesta poa pana la 30. Pentru fiecare om de pe Terra exista circa 200 de milioane de inse Numai termitele ne depasesc intr-un raport de 10 la 1.000 de furnici.. respectiv 9 trait in China. pe zi. ati dat raspunsul corect.9.. Cei mai tineri parinti din istorie ( doi copii cu varste de 8. 12. 15. Copilul lor s-a nascut in anul 1910. Stiti care sunt cei mai mari consumatori de Coca-Cola din lume? Dac raspuns islandezii. 11..

17. aproape 0. Se estimeaza ca in an doar 39% dintre cumparatori vor mai plati cu bani gheata in detrimentul c 19. procentul este de doar 50%. 18. 200 de milioan traiesc numai in India. Rata criminalitatii in aceasta zona este similara cu cea i intr-un parc Disney World. Bufnitele sunt singurele pasari care pot distinge culoarea albastra. Astazi. 20. In urma cu 5 ani. Se estimeaza ca in lume exista circa 1 miliard de vite.16. . Prefixul telefonic pentru Antarctica este 672. Mamiferele sunt singurele specii vii care prezinta lobi ai urechilor. Canada. 60% dintre cumparatorii din supermarketurile lu cu bani gheata. 21. Pe suprafata unui corp uman traiesc mai multe vietati decat oam intreaga planeta. Vreti sa stiti care este regiunea cu cea mai scazuta criminalitate? In Quebec. 22. acolo unde sunt considerate animale sfinte.

limba unei balene este mai grea decat un elefant a 25. Limba unui crocodil este imobila. De asemenea. aproximativ. Lungimea unui elefant este egala. 24. Desi nu pare. Ea este atasata de cerul gurii acestu . cu lungimea limbii un albastre. Chicago este mult mai aproape de Moscova decat es de Janeiro.23.

In Santa Fe. de paianjeni. nicio specie animala nu a mai fost domestic 33. 31. 28. Ca un exem prezent au fost descoperite circa 70.. Biblioteca Universitatii din Indiana . pentru prima data in istoria planetei. 30.000 de ani. Girafa este singurul animal care isi poate introduce limba in ureche.000 de mii de specii. se scufunda in fiecare an c centimetri. In Danemarca ex doua ori mai multi porci decat intreaga populatie umana a acestei ta 29. numarul persoanelor peste 60 de ani il depaseste pe cel al copiilor cu varsta sub 5 ani. legea impune ca animalele de casa sa poar de siguranta in masina. Cele mai numeroase vietati de pe Terra sunt artropodele. 32. Credeti ca Romania este o tara saraca? Ganditi-va ca una din cinci p pe Terra traieste cu mai putin de 1$ pe zi.. 35. De peste 4. Durata care ii ia unui fulg de zapada ca sa ajunga de la nori pana pe s pamantului? Cel putin o ora. 34. In prezent. circa 80% din tot ceea ce a invatat intr-o zi 27. New Mexico. SUA. . Un om uita. in medie.26... girafe adulte masoara peste 50 de centimetri. Acest fenomen se datoreaza unei erori a constructorilor care a calculeze si greutatea cartilor care vor fi depozitate in uriasa cladire. Cei mai mari iubitori ai carnii de porc sunt danezii.

.000 de pahare pline cu lapte. un iaht cu 60 de persoane la bord s-a rasturnat pe tarmul texan al Mexic dupa ce toti pasagerii s-au ingramadit pe aceeasi parte a navei pen nudistii de pe o plaja din apropiere. Stiti cate emailuri se trimit zilnic in toata lumea? Peste 35 de milia 39.. O singura vaca poate produce intr-un an mai mult lapte decat poate c singur om. 38. . Plajele de nudisti pot fi periculoase pentru navele care circula in apro Recent. circa 200. oamenii arunca gunoi in aceleasi ape. Pentru fiecare tona de peste prinsa in oceanele lumii.36. 37.

000 de m cantitatea de oxigen din aer de abia poate sustine un foc. Dakota de Nord. A fo anul 1878. Bolivia. Cea mai mare caracatita descoperita vreodata cantarea 4 tone.40. nu s-a inregistrat niciodata un cu 43. La Paz. 45. 41. 42. Data fiind altitudinea ridicata la care se afla (peste 3. . Cea mai mare meduza observata vreodata avea un diametru de 2.3 m Tentaculele sale se intindeau pana la 36 de metri. Rechinii sunt singurele animale despre care se stie ca nu se pot imbol cancer. In statul american. este orasul cel mai sigur din punct de vedere al preve incendiilor. Hawaii se apropie de Japonia cu aproximativ 10 centimetri in fiecare 44. in nordul Oceanului Atlantic.

47. Chile sau Stanley. Unii dintre ei devin femele la m 48. Absolut toti crevetii se nasc masculi. Insulele Falkland. Chiar si astazi. temperatura medie este de doar 10 grade Celsius. 49.46. Daca vreti sa fiti in siguranta in fata unor nisipuri miscatoare. Tot in La Paz. 90% din teritoriul Statelor Unite ale Americii este terenuri neamenajate sau ferme. Daca magarii sau caii se scufunda in nisipurile miscatoa nu o va face niciodata. Si cu acestea. intotdea calariti un catar. niciodata nu s-a inregistrat o temperatura de 0 grade. Situatia est in Punta Arenas. .

O gaina poate depune. Numai marea piramida a lui Keops contine suficienta piatra incat sa construit un zid inalt de 50 de centimetri care sa inconjoare planeta la Ecu 51. Vreti sa stiti in ce tara se acorda cele mai lungi concedii? Ei bine. pana la 19 oua pe an. Aceasta p lungimi de pana la 5. doua luni de concediu anual. 52. Cel mai mare restaurant McDonalds se afla in. Aces intinde pe o suprafata de 2. in medie..50. 54. Beijing.6 kilometri patrati si are nu mai putin de 29 de marcat. . in F statul asigura angajatilor 5 saptamani de concediu pe an. insa.5 metri. China. Un cal adult poate consuma intr-un an o cantitate de hrana ce dep 7 ori propria sa greutate. 55.. Cei mai mu primesc. 53. Cel mai mare sarpe veninos din lume este Cobra Regala.

60. In randul elefantilor africani. 58. poseda fild vreme ce la elefantii asiatici doar masculii se pot lauda cu fildesi. 57. Exista mai multi oameni care invata limba engleza in China deca vorbesc oficial in Statele Unite (peste 300 de milioane). Doar 35% dintre americani fac acest lucru. cat si femelele. Oasele membrelor inferioare ale unui liliac sunt atat de subtiri incat n nu se poate folosi doar de ele pentru a se deplasa. 41% dintre chinezi mananca.. chinezii. cel putin o data pe sa un restaurant fast-food.56. 59. Cea mai spectaculoasa evolutie a preturilor pe piata imobiliara s-a inr Irak. atat masculii. Daca inaintea razboiului o casa din Bagdad nu se vindea cu mai mu .. Stiti care sunt cei mai mari consumatori de fast-food de pe planeta? corect este.

Doar 5% din suprafata acoperita de oceane pe Terra a fost cartografia detaliat pe cat a fost suprafata planetei Marte. 63.000 de dolari.000 de tigri tinuti ca animale d 62. . Numai in SUA exista aproximativ 7. doar o fetita din 100 atingea puber aceeasi varsta. Pana in prezent. dolari pentru razboiul din Irak. 64. 61.600. astazi pretul a urcat pana la 150. In anul 2004. Media zilnica a produselor care sunt oferite spre vanzare pe Ebay est milioane. Congresul american a alocat o suma de 152.000. In urma cu un secol. Suma ar fi fost suficienta pentru a ridica 1 scoli. un studiu arata ca una din sase fetite intra in perioada de la varsta de 8 ani. 65.de dolari.

Un om. 74. nu isi va partener mascul. In lipsa gravitatiei. consuma. in medie. In spatiu. Anvergura aripilor unui Boeing 747 este mai mare decat distanta de fratii Wright in primul lor zbor. lacrimile nu (nici flatulenta nu este posibila in stare de imponderabilitate). 70. Ele se formeaza complet in in varsta de 2-6 ani. 68. . numarul bacteriilor din voastra va creste de cel putin 700 de ori. Adezivul de pe timbrele din Israel a fost tratat astfel incat sa fie consi "kusher". O persoana are in medie 1. O femela de dihor poate muri daca. de-a lungul vietii. 71. 69.66. 73.460 de vise in fiecare an. o cantitate de hrana ega greutatea a sase elefanti maturi. Absolut toti copiii se nasc fara rotule. 67. Circa 12 copii sunt oferiti zilnic. 75. Va ganditi sa jucati la loterie? Atunci ar trebui sa stiti ca exista mult sanse sa muriti in drum spre o reprezentanta a loteriei decat sa castig premiu la oricare dintre loteriile lumii. Daca vorbiti la telefonul mobil timp de o ora. 72. altor mame decat cele Aceasta statistica include toate tarile lumii. in maternitati. astronautii nu pot plange. odata intrata in calduri.

cunoscut sub numele de Tennessee. 78.000 de fulgere lovesc Pamantul in fiecare minut. elevii cu varste intre 7 si 10 ani au in cadrul unui proiect asemanator. SUA. . a reiesit ca distribuitorii produselor confundasera cu celebrele cockteiluri. In Bangladesh exista o lege care permite autoritatilor sa aresteze elev mai mari de 15 ani care copiaza la examene. In urma scan proportii care s-a iscat. 80. 79. cu cockteiluri margaritas. Ati considerat vreodata ca proiectul romanesc "laptele si cornul" are p hibe? Intr-o scoala din Virginia. Cel mai intalnit nume barbatesc de pe planeta este Mohammed. Astazi.76. Aproximativ 6. Pana in anul 1796. 77. in SUA a existat un stat pe nume Franklin.

Doar o singura persoana din 2 miliarde va atinge varsta de 116 an 83. 85. Numele original al Bancii Americii a fost Banca Italiei. In fiecare an. . 84. In Anglia este interzis prin lege ca vanzatoarele din magazine sa isi se topless clientii. Exceptie fac doar magazinele de pesti exotici din Liverpo 82. Februarie 1865 este singura luna din istorie in care nu a fost inregistra plina.81. mai multi oameni sunt ucisi de magari decat in acci aviatice.

Statistica se refera numai la Statele Unite ale Americii.86. mai mu castiga majoritatea cetatenilor chinezi intr-o viata. . 60 de milioane de litri de petrol si ulei sunt deversate fluvii pana in oceane. 87. Cantitatea o depaseseste pe cea pierduta de petrol Exxon Valdez in anul 1989 (unul dintre cele mai mari dezastre ecologi istorie). Cea mai mare piata de desfacere pentru limuzinele BMW 760Li este Pretul unei astfel de masini poate urca pana la 200.000 de dolari. In fiecare an.

Se estimeaza ca in Rusia exista mai multe bancnote de 100 de dola teritoriul Statelor Unite ale Americii. Trebuie spus ca o treime din economia ace sustinuta de acest canal. oul sau gaina? Biblia a raspuns deja intrebare.88. Durerea are si ea o unitate de masura. indiferent de cultura. 91. . In absolut toate tarile lumii. castiga anual din re pentru compania Nike mai mult decat toti muncitorii din fabricile Nike. 80% dintre barbatii au declarat ca si-ar lega destinele de aceeasi femeie daca ar putea da timp Doar 50% dintre femei au declarat acelasi lucru. 89. Michael Jordan. Aceasta se numeste "dol" ia instrumentul menit sa masoare durerea se numeste dolorimetru. din Malaezia. l loc.100. V-ati intrebat ce a fost mai intai. 93. gaina a aparut inaintea oului. celebrul baschetbalist american. religie sau zona geo soldatii executa salutul numai cu mana dreapta. Un singur avion Boeing 767 este format din nu mai putin de 3.000 de dolari de fi cand strabat Canalul Panama. 92. Cele mai mari nave transoceanice platesc cate 250. Intr-un studiu cu privire la relatiile interfamiliale. 90.00 diferite. 95. 94. Conform Genezei 1:20-22.

Un sfert dintre oasele unui organism uman se afla numai in picioare. 99.96. In urma cu 3. De fiecare data cand linge un timbru. un om consuma 1/10 dintr- 98. Doar 3% dintre mamif aceleasi preferinte.000 de ani. 97. 90% dintre speciile de pasari sunt monogame. majoritatea egiptenilor antici nu traiau m .

Unghiile de la degetele mainilor unui om cresc de patru ori mai repe cele de la picioare. . 100.30 de ani.