Contributia lui Albert Einstein la dezvoltarea fizicii

Ioana Stanciu
Universitatea Bucuresti, Catedra de chimie fizica, Blvd. Elisabeta 4 - 12, 030018, Bucuresti, România

Atunci cand unei persoane i se cere sa numeasca un fizician, aproape intotdeauna numele care ii vine in gand este cel al lui Albert Einstein, cel mai celebru om de stiinta al secolului XX. Era ursuz si simpatic. Nu iubea stiintifico-fantasticul pentru ca il considera inselator: prea multi romancieri distorsionasera sensul profund al teoriilor sale. Aproba insa o buna popularizare a stiintei, chiar daca nu a avut niciodată timp sa scrie o carte pentru copii. Stia sa fie clar, concis si captivant atunci cand scria sau povestea: a lasat in urma sa o multime de scrisori, de note si discursuri. Cunoscut pentru crearea si dezvoltarea teoriei speciale si generalizate a relativitatii, ca si pentru indrazneata sa ipoteza cu privire la natura luminii, Einstein a fost fara indoiala una din cele mai strălucite minti stiintifice ale umanitatii. Einstein este un simbol al stiintei moderne, o figura care a rasturnat toate tiparele definitiei americane a eroului. Einstein a fost primul intelectual care si-a castigat popularitatea in singurul fel pe care il puteau accepta americanii – printr – o inteligenta neacademica, aplicand descoperirile mintii sale geniale la lucruri pragmatice, precum rachetele si bomba atomica. Einstein a fost savantul care a castigat simpatia multimilor, a oamenilor obisnuiti, cu toate ca vorbea limba obscura a matematicienilor. Personalitatea lui Einstein era o configuratie originala, teoriile lui fizice erau, stilistic vorbind, unice, perspectiva lui asupra vietii omenesti era simpla, dar pregnant personala si, prin aceasta, impresionanta. Mai mult decat la orice cercetator al naturii dinaintea lui si după el, la Einstein imaginea asupra semnificatiei si telului cunoasterii stiintifice se integreaza intr-o imagine generala asupra sensului existentei umane, asupra valorilor ce dau sens si continut acestei existente. In tot ceea ce a gandit dincolo de sfera mai restransa de preocupari stiintifice speciale ce intereseaza doar pe

volumul si temperatura unui gaz se poate deduce din abstractizarea moleculelor unui gaz in particule care bombardeaza peretii unui recipient. In aceasta lucrare rezultatul obtinut este acela ca notiunile de temperatura si entropie au putut fi derivate din principiul conservarii energiei si din teoria atomica. ca majoritatea studentilor incepatori la fizica.. Einstein s-a nascut cand electricitatea devenise o mare afacere si cea mai populara dintre stiinte. confirmata de rezultate experimentale. efectul fotoelectric si teoria relativitatii. iar principiul al doilea al termodinamicii in formularea lui cea mai generala a putut fi dedus din ipoteza ca repartitiile sistemelor izolate nu se transforma niciodata in repartitii mai putin probabile. Viitorul sau va fi influentat considerabil de implicarea statului german in studiul tehnicii si subventionarea cercetarii. Annale der Phzsik’’ s-au dovedit a fi revolutionare. gradul de viscozitate al gazului. enuntat de Galileo Galilei: nimic nu este absolut imobil. Astfel au aparut numeroase rezultate impresionante: modul in care energia unui gaz depinde de temperatura.. Relatia dintre presiunea. descrie lumina ca pe o unda . Cele doua teorii care permiteau explicarea fenomenelor fizice pareau incompatibile. In anul 1905 Einstein si-a publicat pentru prima data rezultatul cercetarilor sale de pana atunci. La inceputul secolului XX. Cele doua articole publicate in revista germana . modul in care acesta conduce caldura si rapiditatea cu care difuzeaza.O teorie fundamentelor termodinamicii”. Dar teoria electromagnetismului elaborata de Maxwell in anii 1850. ca filozof si ca om ce reflecta asupra realitatilor si experientelor nemijlocite ale vietii. in trei articole despre: miscarea browniana.cunoscatori. Din astfel de experimente au aparut numeroase estimari ale dimensiunii atomilor. totul depinde de sistemul de referinta. stiinta fizicii traversa o criza profunda. a admirat in mod deosebit capacitatea mecanicii de a explica comportamentul gazelor asa cum reiese din prima sa lucrare intitulata . Einstein s-a exprimat in acelasi timp ca fizician teoretician. Mecanica. ceea ce urmareste cu deosebire este descoperirea unor conexiuni mai profunde. Primele lucrari ale lui Einstein indică clar ca. stiinta miscarii. are drept fundament principiul relativitatii. Einstein. situate departe de nivelul faptelor accesibile observatiei.

. afirma Einstein. Dar un filament incalzit emite lumina. Eterul nu si-a putut gasi nici o explicatie fizica. ceea ce vine in contradictie cu principiul relativitatii. Acesta este al doilea postulat al lui Einstein. Lumina se propaga intotdeauna in vid cu o anumită viteza c care este independenta de miscarea corpului emitator sau receptor. Astfel. cu masuratorile electromagnetice au fost.propagandu-se in eter. dedicat efectului fotoelectric confirma existenta fotonilor si continea ipoteza revolutionara privitoare la natura luminii. Lumina. deci este discontinua.o revelatie! Primul articol aparut in 11 mai 1905 are titlul . Einstein a intuit un adevar fundamental al fizicii. indiferent cum se propaga lumina cand stai nemiscat se propaga exact la fel cand te misti. numită foton. care. este proportionala cu frecventa radiatiei. descrie transformarea energiei unui corp incalzit in energie luminoasa. Dar Albert Einstein mai spune: . iar stiinta fizicii. era intr-un impas ce parea fara iesire. nici discontinua. Aceasta transformare nu este posibila decat considerand lumina ca fiind formata din particule. Einstein considera ca lumina poate fi privita ca o suma de particule in anumite conditii si pe langa aceasta emite ipoteza ca energia purtata de orice particula luminoasa. Primul postulat al lui Einstein spune ca. după Maxwell. la data cand Einstein a publicat descoperirile. Cum ar putea ceva discontiuu sa produca un fenomen continuu? Nici unul dintre fizicienii acelei vremi nu a putut afla raspunsul acelei dileme. ci amandoua in acelasi timp. singura certitudine fiind accea ca este o imobilitate absoluta. Cel de-al doilea articol aparut in 17 martie 1905... Formula care exprima aceasta este E = hν. Incorporarea opticii in teoria electromagnetismului si relatia sa cu viteza luminii. unde E este energia radiatiei si h este o constanta universala cunoscuta sub denumirea de constanta lui Planck si ν este frecventa radiatiei.. nu este nici continua.’’ Un observator de la sol trebuie sa vada lumina miscandu-se cu aceeasi viteza ca si un observator in miscare. pe care cercetarile ulterioare il vor confirma. era un fenomen contiuu. Einstein a fost entuziasmat de experimentele lui Hertz. In . O alta contradictie devenise un adevarat cosmar pentru fizicieni: materia este constituita din atomi. pe care Einstein lea numit cuante de lumina (fotoni).Miscarea browniana”.

Intervalul de spatiu ocupat de un corp (lungimea) este independent de miscarea observatorului. lungimea trebuie schimbata si masa trebuie schimbata. Einstein pregateste terenul pentru a reconsidera viziunea lui Newton asupra timpului si spatiului. pe care cercetarile ulterioare il vor confirma. Maxwell si Hertz au aratat ca asemenea interactiuni au loc numai la o anumita viteza maxima. continea ceea ce avea sa fie cunoscuta mai tarziu ca teoria speciala a relativitatii. El demonstreaza ca orice masurare a timpului foloseste ideea evenimentelor simultane. Acesta este al doilea postulat al lui Einstein. Viteza maxima posibila pentru o interactiune in natura este viteza luminii c. Viteza luminii este o constanta universala. Einstein pentru a arata cum vad toti aceeasi viteza a luminii c si ce se intampla cand incerci sa misti un obiect mai repede decat c a plecat de la urmatoarele concepte: timpul trebuie schimbat. Einstein a sustinut ca evenimentele simultane intr-un sistem de referinta nu sunt neaparat vazute dintr-un alt sistem numind asta relativitatea simultaneitatii. razele solare. .Asupra electrodinamicii corpurilor in miscare”. Spatiul si timpul sunt relative si depind de miscarea observatorului. 2.fundamental al fizicii. In al doilea articol isi propune sa rezolve problema eterului. Mecanica clasica presupune ca: 1. Einstein a presupus ca nu exista nici un fel de interactiuni instantanee in natura. Intervalul de timp dintre evenimente este independent de miscarea observatorului. Bazandu-se pe experientele de electricitate ale lui Maxwell. microundele. Mai departe.. Cea de-al treilea articol important publicat de Einstein pe 30 iunie 1905 . Asa ca Einstein a facut urmatorul rationament. atunci trebuie sa existe o viteza maxima posibila oricarei interactiuni. Einstein se intreba cum interactioneaza acul compasului cu magnetismul Pamantului. Daca nu exista interactiuni instantanee in natura. Undele radio. Einstein sustine ca si timpul necesar deplasarii este relativ ca si lungimea. toate au nevoie de un timp pentru a ajunge dintr-un loc in altul.

Timpul nu mai este concept invariant. ca si lumina. In articolul .spatiul si timpul absolut – cu o idee absoluta materiala. 2) valoarea vitezei luminii in vid este intotdeauna aceeasi. Materia. Teoria sa se bazeaza pe urmatoarele postulate: 1) viteza absoluta a unui obiect nu poate fi masurata. Contributia lui Einstein a fost esentiala. Inca de la Newton. indiferent de viteza cu care se deplaseaza observatorul si indiferent de sursa de lumina. Ceea ce a obtinut Einstein a fost o privire sumara asupra infatisarii luminii in conditiile miscarii cu o viteza apropiata de cea a luminii Einstein a fost dus la acesata imagine de dorinta de a intelege cum se propaga fortele electrice si magnetice. se supun principiului relativitatii. Nici una din idei nu era capabila sa ofere o explicatie coerenta asupra felului cum radiatia si materia interactioneaza atunci cand sunt vazute din sisteme de referinta inertiale diferite. ci este relativ. constanta oricare ar fi observarorul. nu exista interactiuni instantanee in natura. precum si felul in care interactionau intro imagine unificata a lumii. filosofii naturali incercasera sa inteleaga natura materiei ai a radiatiei.Einstein inlocuieste notiunile absolute metafizice ale lui Newton . .Asupra electrodinamicii corpurilor in miscare” Einstein a enuntat teoria relativitatii care unifica teoriile materiei si ale luminii. reprezentat de legile lui Newton. adica interactiile sunt urmarite simultan de un observator in repaus si de un observator care se miscă cu viteza constanta. Singura data care permite descrierea luminii este viteza sa c. Ideea ca legile mecanicii sunt fundamentale era cunoscuta drept conceptia mecanicista asupra lumii.. deoarece a contrazis fundamental cadrul fizicii clasice care fusese acceptat in ultimii 200 de ani. iar simultaneitatea a doua evenimente devine dependenta de observator. A realizat o noua viziune a luminii reprezentata de ecuatiile lui Maxwell avea nevoie de modificari mari ale ideilor ce se bazau pe vechile puncte de vedere. putem masura doar viteza sa relativa fata de un alt obiect. in timp ce ideea ca legile elctricitatii sunt fundamentale era cunoscuta drept conceptia electromagnetica asupra lumii.

Desi credea in continuare ca singura sursa de cunoastere este experienta.Aceasta descoperire a lui Einstein este mai importanta decat teoria relativitatii. M. Aproape nimeni nu a inteles demonstratia lui Einstein. Caci teoria relativitatii este filozofie. Printre cei care nu acceptau teoria erau nume ca W.. Prin aceasta a fost capabil sa ofere o descriere consistenta si corecta a evenimentelor fizice din diverse sisteme de referinta inertiale fara a face presupuneri speciale cu privire la natura materiei sau a radiatiei. sau a felului cum ele interactioneaza. De aceea. In 27 septembrie 1905.rezultate care erau in contradictie cu teoria lui Lorentz si a lui Einstein. Roentgen. W. Primul care l-a sprijinit a fost fizicianul german Max Planck. Lenard. Nernst. Ph. Aceasta economie de postulate – care este o caracteristica a intregii sale opere stiintifice este si ceea ce a facut ca opera sa sa fie inteleasa atat de greu de colegii sai. Greutatile pe care ceilalti savanti le aveau cu teoriile lui Einstein nu se datoreaza faptului ca teoriile sale sunt complexe din punct de vedere matematic sau obscure tehnic. In anul 1906. o teorie buna este teoria care necesita un numar minim de postulate pentru verificarea ei practica.3)viteza maxima care poate fi atinsa in Univers este viteza luminii. Aceasta explica ca o masa m data este asociata cu o cantitate de energie E egala cu masa inmultita cu . Kaufmann a publicat un articol ce cuprinde noi rezultate asupra miscarii electronului . cercetatorul experimentator W. era convins de asemenea de faptul ca teoriile stiintifice sunt creatiile libere ale unei intuitii fizice bine formate si ca premisele pe care se bazeaza teoriile nu pot fi asociate logic experimentului. problema decurge mai degraba din convingerile lui Einstein asupra teoriilor valabile si asupra relatiei dintre experiment si teorie. unul din cei mai proeminenti cercetatori germani ai epocii spunea: . Vorbind despre lucrarea lui Einstein asupra miscarii browniene. pe cand aceasta este singura lui descoperire fizica importanta. după aparitia articolului lui Einstein despre relativitate. Reticenta fizicienilor experimentatori fata de teoria relativitatii era cvasigenerala. inducand echivalenta intre materie si energie. Abraham. Totusi Einstein a avut si sustinatori importanti. Einstein adauga un post-scriptum la acest articol si demonstreaza celebra formula E=mc2 .

semnata si de Einstein. Fizica nucleara a fost dezvoltata de alti savanti. Proiectul bombei atomice a pornit în 1939. in timpul unei eclipse.. mas fi făcut cizmar!’’ In anul 1907 Albert Einstein introduce principiul ecivalen ei gravitatiei cu inertia si il foloseste pentru a prezice deplasarea gravitationala spre rosu (gravitational redshift). Confirmarea acestui fenomen in timpul eclipsei de Soare din 1916 a devenit un eveniment mediatic. Scrisoarea spunea: . De exemplu.patratul vitezei luminii c. Szilárd a scris pe 2 august 1939. o scrisoare celebra preşedintelui Roosevelt. o abstractie matematica. In aceasta teorie.ca exemplu Soarele. Pe baza teoriei generalizate a relativitatii Einstein a justificat variatiile neexplicate ale miscarii pe orbita a planetelor si a prezis curbarea luminii stelare in vecinatate unui corp masiv . care pana atunci fusesera circumscrise fortelor gravitationale. Szilárd a avut ideea . in principiu. Enrico Fermi si Leó Szilárd.Dacă stiam ca vor face asta. sa decida dacă forta care actioneaza asupra lor este cauzata de gravitatie sau de o acceleratia constanta a liftului. In anul 1917 Einstein introduce ideea emisiei stimulate de radiatie (care va duce la inventarea maserului si laserului). In 1934.Energia nucleara este aici.’’ Mai tarziu după ce bomba atomica a fost aruncata asupra Hiroshimei. O cantitate mica de energie este echivalentul unei mari cantitati de energie. Este o arma strategica decisiva.. Presedintele trebuie sa hotarasca ce sa facem cu ea. Albert Einstein a spus: . Teoria generalizata a relativitatii nu a fost publicata in forma ei completă pana in anul 1916.. avand cele trei dimensiuni ale spatiului euclidian si timpul a patra dimensiune). E=mc2 nu este formula bombei atomice. vor confirma matematic rezultatele teoriei lui Einstein.reactiei in lan ’’ pentru degajarea energiei atomice. interactiunile corpurilor. sunt explicate ca fiind o consecinta a influentei corpurilor asupra geometriei spatio-timpului (spatiul cvasidimensional. Observatiile efectuate de astronomul britanic sir Arthur Eddington. precum Joliot Curie. oamenii care calatoresc intr-un lift nu pot. Principiul echivalentei este un postulat prin care campurile gravitationale sunt echivalente cu acceleratiile sistemelor de referinta. . Si savantii din Germania nazista lucreaza la ea. si faima lui Einstein s-a raspandit in întreaga lume.

de la electron la proton. un eveniment se produce cu o anumita probabilitat. in acelasi timp. Materia ar fi compusa din particule care. In anul 1924 S. Einstein introduc statistica Bose Einstein. După 1920 Einstein a dorit elaborarea unei teorii unitare a campului. dar nu cu certitudine. menita sa unifice . cunoscuta si ca teoria cuantica. Mecanica cuantica presupune o descriere . a unei teorii a campului total. se afla acolo. care afirma ca precizia in masurarea proceselor este limita. statistic. Unele particule au un comportament cu adevarat extraorinar. Bose si A. Aceasta teorie continea principiul dualismului unda-corpuscul (lumina prezinta atat proprietatile unei particule. s-a bazat pe incercarea de a intelege toate interactiile fizice .probabilistica’’ a infinitului mic. Ultimul sau efort. Unele pot sa se intoarca in timp.. Ducand la extrem aceasta conceptie.Restul vietii Einstein l-a dedicat pentru a-si generaliza teoria chiar mai mult. dand un impuls mecanicii cuantice. Parerea celor mai multi dintre colegii lui Einstein este ca eforturile sale nu au fost indreptate intr-o directie buna.incluzand interactiunile magnetice si interactiunile nucleara tare si slaba – ca pe modificari ale geometriei spatio-timpului intre entitati care interactioneaza. si moarta. In plus promova o respingere la nivel fundamental a notiunii de cauzalitate stricta. Intre 1915 si 1930 principala tendinta a fizicii era dezvoltarea unei conceptii cu privire la caracterul fundamental al materiei. Fizica cuantica considera ca materia este compusa din particule elementare care au aceleasi proprietati cu undele electromagnetice. de realizare a unei teorii unificate a campurilor. dar nu se poate spune cu precizie unde anume. Einstein nu putea totusi sa accepte asemenea notiuni si a criticat aceste teorii pana la sfarsitul vietii sale. care nu s-a dovedit reusit intru totul. Albert Einstein a introdus in fizica conceptul de cuante de lumina (particule–pachete de energie care au caracteristicile undelor electromagnetice). de la graviton la foton. Au fost identificate intre 50 si 200 de tipuri. cat si cele ale unei unde) pe care Einstein il considerase anterior ca necesar ca si principiu de incertitudine. fizicianul Erwin Schrödinger a reusit sa demonstreze ca in acelasi univers o pisica poate sa fie si vie.

recunoaste Einstein. R.descrierea realitatii fizice prin campuri ce satisfac ecuatii diferentiale partiale fara singularitati . nici pe cei ce se ocupau cu fizica teoretica. Un contemporan celebru al lui Einstein. Convingerea lui Einstein a fost ca ceea ce a numit programul lui Maxwell . Milikan. teoria restransa a relativitatii a fost rezultatul straduintelor de a impaca principiul relativitatii miscarilor uniforme (invarianta legilor naturii in raport cu miscarea de translatie uniforma) cu principiul constantei vitezei miscarii luminii in vid. fizica particulelor si fizica campului. Aceste doua principii. Unificarea lor de catre Einstein printr-o modificare a cinematicii. bine sustinute de experienta. nu o teorie. la abandonarea conceptiei mecaniciste despre mecanica ca baza a fizicii. Succesele teoriei campului a lui Maxwell si lipsa totala de rezultate in incercarile de a da o interpretare mecanica acestor ecuatii au dus in mod practic. unul din marii fizicieni ai secolului. priveste cu multa intelegere chiar si rezervele lui Einstein fata de mecanica cuantica. Einstein..este singura cale pe care o va putea fi atins obiectivul unificarii cunoasterii. sustinea ca cele mai importante progrese ale cunoasterii fizice s-au datorat in primul rand dezvoltarii tehnicilor instrumentale ale cercetarii.Note autobiagrafice” si in alte texte. Teoria unitara a campului este de fapt un program. Dirac. Aceasta apreciere nu a contrariat pe cei mai multi dintre colegii sai fizicieni. Aceasta situatie i s-a parut lui Einstein una provizorie si nesatisfacatoare. a continutului fizic a notiunilor de miscare. spatiu si timp care a fost in masura sa puna in evidenta caracterul arbitrar al . a fost de parere ca integrarea efectelor cuantice reprezinta cea mai serioasa incercare pe care trebuie sa o treaca tentativele de a deriva toate fenomenele fizice pornind de la o baza conceptuala unitara. nu pareau compatibile unul cu celalalt. El nu s-a indoit nici un moment ca depasirea dualismului continuudiscontinuuu prin construirea unei baze conceptuale unitare trebuie sa fie primul tel al activitatii fizicianului teoretician.electromagnetismul si gravitatia si sa permita derivarea efectelor cuantice. In . cercetarile s-au desfasurat pe doua baze esential diferite. Atunci. Asa cum aprecia Einstein. A. Einstein a caracterizat situatia fizicii teoretice la inceputurile activitatii sale stiintifice drept o situatie de criza.

covarianta. au o structura asemanatoare. dincolo de nivelul observatiei. Einstein sublinia ca sunt necesare doar putine cunostinte pentru formularea unei teorii de principii de indata ce au fost determinate conditiile de ordin formal pe care trebuie să le satisfaca ecua iile ei. In teoria relativitatii . in special pentru descoperirea efectului fotoelectric.. In . timpului si simultaneitatii. o orientare pe care . pe baza unui principiu. Teoriile lui Einstein erau prezentate drept constructii matematice arbitrare ce se situeaza la antipodul fizicii autentice. Se stie ca Einstein nu a primit Premiul Nobel pentru teoria relativitatii. Holton unul din cercetatorii de frunte ai operei lui Einstein ajunge la concluzia ca primele trei articole ale sale. ilustreaza foarte bine caracteristicile unei teorii de principii.. Articolele cuprind numai experimente mintale. o teorie pentru care Einstein avea cea mai inalta apreciere. O teorie constructiva este introdusa pentru a face fata contradictiei sistematice dintre teoria acceptata si datele experientei. relativitatea timpului.fizicii fenomenologice”. Dingler critica teoria relativitatii de pe pozitiile . care ar ramane pe terenul ferm al experientei.Note autobiografice” Einstein mentioneaza ca termodinamica i-a servit drept model si sursa de inspiratie in elaborarea teoriei relativitatii. G. Ele sunt scrise intr-un stil ce seamana cu cele ale altor fizicieni teoreticieni.germane” sau . ci explicat in mod aparent prin acumularea unei multimi de principii generale neprobate ca principiu relativitatii. Termodinamica clasica.un rezultat experimental singular nu este explicat metodic pornind de la conditiile sale (care nici nu sunt inca cunoscute destul de bine). Einstein facea o distinctie clara dintre teoriile constructive si teoriile de principii. Dingler este unul din putinii autori care incearca sa dea o fundamentare epistemologica criticii teoriei relativitatii.. Teoria de principii explica intr-un mod nou. H.ariene”. Sunt constructive acele teorii care isi propun sa explice fapte noi prin postularea unor entitati. Dingler sustine ca fundamentul stiintei trebuie construit numai din enunturi despre trairi si enunturi despre actiuni. fapte care sunt explicate deja de alte teorii. transformari generale Lorentz etc.reprezentarilor statornicite despre caracterul absolut al spatiului... a fizicii . ci pentru merite in fizica teoretica.

Pretinsa existenta rationala sau necesitate a priori a unor concepte si principii. In spatiu. Punctul de vedere empirist principal . considerate drept elemente constitutive de baza ale cunoasterii fizice).a putut constitui un pretios imbold si un fir calauzitor in examinarea critica a fundamentelor fizicii. miscare absoluta. Einstein a fost atras de teoriile ce tindeau spre unificare cat mai cuprinzatoare a cunoasterii fizice prin introducerea unor principii (originea empirica a conceptelor teoretice. datoreaza mult influentei stimulatoare a scririlor istorico-critice ale fizicianului austriac. indeosebi lucrarile sale de istorie a mecanicii. caracterizarea enunturilor teoretice ca simple prescurtari ale datelor senzoriale. sistem inertial) pe temeiul ca sunt lipsite de continut fizic. cu atat timpul devine mai lent.continutul notiunilor fizicii va trebui determinat prin raportarea lor la experienta .. atacand concepte consacrate de o traditie indelungata (spatiu absolut. Einstein i-a scris lui Mach ca vede o legatura intre atitudinea critica a lui Planck fata de conceptiile acestuia si lipsa de intelegere a lui Planck fata de teoria generala a relativitatii.. Principiul determinarii campului gravitational de catre masa corpurilor. timp absolut. Einstein a subliniat ca opera lui stiintifica de tinerete cu deosebire teoria relativitatii. eter.orientarea fenomenologica” a cercetarii fizice. Valabilitatea lor este limitata de un domeniu determinat al experientelor noastre.Einstein a caracterizat-o drept contrara telului unificarii cunoasterii fizice pe baza unui numar tot mai mic de concepte si principii de un nivel tot mai inalt de generalitate. Cu cat este atras de un corp. timpul va spune –Albert Einstein – se modifica si in raport cu gravitatia. care era intemeiata pe anumite principii. Creatorul teoriei relativitatii a utilizat in mod eficient argumentele oferite de filozofia empirista a cunoasterii. De la inceputurile activitatii sale stiinsifice. Cu cat este mai mare masa corpului care exercita atractia. care au fost utilizate mult timp cu succes in cunoasterea naturii. dar si cu .principiul lui Mach”. un principiu care a avut un rol important în elaborarea teoriei generalizate a relativitatii a fost caracterizat de Einstein drept o generalizare a cerintei lui Mach de a readuce interactiunea la masa corpurilor si a fost numit de el . este inselatoare. cu .

oricat ar fi de precis. Adica. Forta de gravitatie pe care o exercita este atat de puternica incat nici lumina nu se poate indeparta de ele. ne-am afla in punctul si in momentul plecarii. Dar ar trebui sa ne imaginam o calatorie imposibila. Ca sa nu mai vorbim de gaurile negre in care timpul se opreste de-a dreptul. gauri negre’’. asadar curbeaza spatio-timpului. Timpul s-ar opri si pentru un astronaut (sau un turist) care ar ajunge intamplator prin apropierea lor. de miliarde de ani. nu ar ajunge sa mai arate ora amiezii. in apropierea lor. timpul se incetineste. ne imaginam ca punem pe ea un obiect greu: obiectul se va afunda in foaie si va produce o adancitura cu atat mai mare cu cat greutatea sa este mai ridicata. atrag totul chiar si timpul care. Astfel incat timpul este mai lent la suprafata lui Jupiter decat la suprafata Pamantului. Pentru a intelege cum actioneaza in spatiu gravitatia si masa.. Forta de gravitatie curbeaza spatiul si incetineste timpul. fie ceasul. ar trece foarte incet si s-ar putea chiar opri. fie turistul ar fi redusi la simple spaghete lungi. Curbeaza chiar si continutul spatio-temporal (extensia fara intreruperea spatiului si durata timpului) care constituie universul nostru. Nu emit si nu reflecta lumina. Dar intre dimensiunile spatiului stelar se afla si timpul. cu o viteza mai mare decat cea a luminii.atat mai puternica va fi atractia si cu atat mai lenta va fi scurgerea timpului. O lingurita de atomi dintr-o gaura neagra ar avea greutatea a unui portavion. Un ceas Swatch. De fapt. in raport cu un observator nemiscat. Este mai lent la suprafata Soarelui sau a unei stele mai mari. Gaurile negre au fost stele. asemenea soarelui nostru.. La un moment dat au explodat si s-au concentrat in jurul unui nucleu de masa enorma. De accea se numesc .. in vreme ce masa creste. Gravitatia este acea forta datorita careia corpurile se atrag intre ele. aruncat intr-o gaura neagra. . intinse de forta de gravitatie uriasa. Atunci cand un obiect ajunge aproape de viteza lumini. Daca ar fi posibila traversarea dintr-o parte in alta a acestui continuu cu o astronava fantastica. Masa. doar o atrag. obiectele devin tot mai mici.

Este clasic omul care traieste in indoita constiinta a dependentei sale fata de totalitatea fortelor materiale si spirituale ale lumii si a individualitatii sale puternice si mandre”. Astronava Entreprsise din Star Trek-stiintifico-fantastica deocamdata-ajunge uneori in astfel de canale. mai mult decat cea a oricarui cercetator al naturii din secolul nostru. stiinta exacta parea sa se departeze de filosofie si de cultura umanista in general.. posibile teoretic. Personalitatea si opera lui Einstein. Pe masura ce isi afirma cu mai multa autoritate aceasta capacitate. Actiunile si opiniile lui in probleme de interes general au avut un ecou deosebit de puternic intr-o lume care fusese deprinsa sa gandeasca ca oamenii de stiinta nu ar avea nimic deosebit de spus in probleme ce depasesc limitele inguste ale domeniului lor de specialitate. ar putea veni in contact facand posibila o scurtatura (o palnie) spatiotemporala. doua parti ale sale. una din trecut si una din viitor. deoarece a permis sa se vada cat de stramta si inadecvata este aceasta imagine prozaica. El a califica-o falsa. printr-o dezvoltare cumulativa ce contrasta cu cea a altor creatii ale spiritului. ai fi supus tuturor acestor efecte si te-ai transforma in energie. a contrariat si a trezit interesul unui public larg in primul rand. . bine si frumos. straina in mare masura nazuintei spre adevar. Conform teoriei relativitatii generale. Astfel incat. pedestra. fara indoiala. de sensibilitatea lui morala neobisnuita. Teoria relativitatii a readus stiinta teoretica in centrul discutiei filozofice. considerabil amplificata de forta personalitatii lui Einstein. conform teoriei relativitatii. Multi oameni instruiti erau inclinati sa vada in cercetarea naturii o activitate lipsita de semnificatie spirituala majora. asupra cunoasterii pozitive. ipocrita si daunatoare. universul este curbat asupra lui insusi. Einstein a sfidat conceptia larg impartasita potrivit careia omul de stiinta ar trebui sa pastreze o rezerva prudenta in chestiunile de interes public.Astfel ca daca ai calatori cu viteza luminii. Einstein a trait intr-o epoca in care constiinta insemnatatii sociale a aplicatiilor practice ale descoperirilor stiintifice era deja puternica. Lui Einstein i se potriveste fara indoiala inspirata formulare a lui Tudor Vianu: . Rezonanta filozofica a teoriei relativitatii a fost.

Cum vad eu lumea: teoria relativitatii pe intelesul tuturor’’. Ed. . Sensul suprem al existentei individuale era pentru el dezvoltarea deplina a aptitudinilor si facultatilor creatoare ale individului. Bucuresti. Humanitas. Ed.Visul lui Einstein si alte eseuri’’.. . care vad insa menirea suprema a vietii lor in slujba obstei”. 1996. Humanitas. excercitarea lor libera in folosul colectivitatii. 2000. Humanitas.Fascinatia pe care au exercitat-o ideile si initiativele lui Einstein asupra oamenilor inclinati spre reflectie exprima fara indoiala impresia puternica pe care o produce atat integritatea omului.. Independent de posteritatea optiunilor sale stiintifice si filozofice. BIBLIOGRAFIE 1.Scopul trebuie sa fie dezvoltarea unor indivizi caracterizati prin actiune si gandire independenta. . Idealul unei societati umane este idealul societatii care incurajaza si sprijina nazuinta membrilor ei de a participa prin efectul creator al imaginatiei la dezvaluirea ordinii. 2003. precum si la contemplarea lor dezinteresata. reflectia asupra telurilor si cailor cunoasterii naturii devine una constient filozofica si se integreaza intr-o conceptie mai cuprinzatoare asupra conditiei umane si a sensului vietii. Cartea Veche. Bucuresti. armoniei si frumusetii existentei. Humanitas.. 2000. 1997. Humanitas. Ed. 2. Bucuresti. Ed. . Albert Einstein. Prin Albert Einstein se inaugureaza o noua era in dialogul dintre stiinta naturii si lumea valorilor spirituale.. 5. Idealul de cunoastere atat de personal al lui Einstein nu poate fi despartit de idealul sau de viata si de umanitate. . mai mult decat prin cea a oricarei alte personalitati creatoare. Stephen Hauking. Cate ceva despre Einstein’’. Einstein ramane un simbol pentru acele straduinte care confera secolului nostru un loc distinct in traditia culturala a umanitatii.. Albert Einstein. . Ed. Bucuresti. Luca Novelli. Albert Einstein. 1992. Bucuresti. . cat si integritatea gandirii sale. Ed..Teoria relativitatii: o expunere elementara’’. Cum vad eu lumea: teoria relativitatii pe intelesul tuturor’’. . 4. Bucuresti. 6. 3. David Joseph Schwartz şi Michael McGuinness..Einstein si masinile timpului’’. Prin actiunea lui.

Istoria fizicii’’.Principiile matematice ale filosofiei naturale’’. Bucuresti.. 8. Ionescu Pallas. Stiintifica. Ed. . . .Relativitate generala si cosmologie’’. 1956. Stiintifica si Enciclopedica. 1965.7. . Ed. Bucuresti. Academiei. Isac Newton. Max Van Laue.. Bucuresti. N. 9. 1980.. Ed.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful