Факултет спорта и физичког васпитања у

Београду

Теорија и методика атлетике
тема:

Трчање преко
препона

Ментори:
Др Ђорђе Стефановић
Др Ирина Јухас

Студент:
Горан Кљајић
68-фвс-2008

...........................................................................................................5 Учење технике........................7 2 ....................6 Литература......................................................................................................................4-5 Параметри који утичу на резултат.........................3 Историјски развој................3 Техника трчања преко препона......................................................................Мр Ненад Јанковић САДРЖАЈ: Трчање преко препона.....................

конгресу Европске атлетске федерације одржаном 1970.L`` коју је измислио амерички тренер Хари Хилман. издржљивост и добру технику.. на састанку у Паризу донела одлуку да се у атлетски програм такмичења за жене уведе дисциплина трчање на 80м преко препона (висина 0. Историјски развој Први записи у трчању преко препона (100 јарди-10 препона) датирају са Итона колеџа у Енглеској 1837. осећај ритма.На дистанци која је износила 120 јарди било је постављено 10 препона на растојању од 10 јарди.067м) које су биле укопане у земљу и имале висину обора за чување свиња. брзинско-снажним кретањем. брзину.838м.7с.Тако је Глен Хардин први претрчао целу трку у петнаестокорачном ритму. Први победник у трчању на 110 метара преко препона на ОИ у Атини 1896.Трчање преко препона Трчање преко препона спада у сложене координиране техничке атлетске дисциплине са цикличним. Тако је американац Таунс поставио СР 1936. био је Американац Т. у трчању на 110метара преко препона са резултатом 13. флексибилност. После 19.високих`` препона поставио је 1864. ИААГ је на 12. Американац Елвин Кренцлејн је први одвео у страну одскочну ногу. Први светски рекорд поставила је 1927. ОИ у Мексику 1968. године А. одлучено је да се за жене уведе нова дисциплина-трчање на 400м преко препона..Б.8с. Техника трчања на 400м преко препона пратила је развој технике трчања на 110м једино се већа пажња посвећивала ритму трчања између препона. Врхунски резултати у овим дисциплинама захтевају добру координацију. снагу. Даниел са резултатом 17 и ¾ с на такмичењу између два колеџа Оксфорд и Кембриџ. конгресу у Стокхолму 1935. Куртис са резултатом 17. 3 . На 6. озваничила употребу металне препоне у облику латиничног слова .78с држи американац Кевин Јанг и он је претрчао првих пет препона у дванаестокорачном ритму на ОУ у Барселони 1992.6 с.Американац Едвин Мозес је први претрчао целу трку у тринеастокорачном ритму а садашњи СР са 46. Технички комитет ИААФ донео је одлуку о замени дистанце од 80м са дистанцом од 100м стим што се повећала и висина препона на 0.У ово време трчало се преко укопаних препона направљених од тешких дрвених облица (висине 1. Први званични рекорд у трчању преко . Међународна атлетска организација је 1926. Немица Бедов са резултатом 12.762м). Преко препона се прелази (претрчава) препонским кораком.Т.

3. спуштање после препоне..Техника трчања преко препона Техника трчања преко препона састоји се из пет делова: 1.Последњи корак пред одскок на препону требало би да буде краћи од претпоследњег за 10-15цм код жена на 100м и 15-30цм код мушкараца на 110м. При трчању у кривини рационалније је да се препона напада унутрашњом ногом јер је погоднији замах у абдукцији него у адукцији. СТАРТНО УБРЗАЊЕ – У току првих корака после старта код трка на 100 и 110 метара препонаш се брже усправља. 5. 2. СТАРТ СТАРТНО УБРЗАЊЕ ПРЕЛАЗ ПРЕКО ПРЕПОНЕ ТРЧАЊА ИЗМЕЂУ ПРЕПОНА ФИНИШ СТАРТ . 4.Положај у ниском старту сличан је као и старт код трчања на кратким стазама без препона.. лет преко препоне.Позор`` карлица је подигнута незнатно више од нивоа рамена. ПРЕЛАЗ ПРЕКО ПРЕПОНЕ – састоји се из три фазе: напад на препону (одскок). На знак .напада`` препону. 4 .У предњи ослонац стартног блока поставља се нога која .

. изводи се замах супротне руке мало унутра и напред. Супротна рука од замајне ноге као да се у тренутку задржала у положају антефлексије у зглобу рамена – тежи да дохвати стопало супротне ноге. Доскочити треба на предњи део стопала.гребућим`` покретом и то предњим делом стопала. ФИНИШ – Растојање од последње препоне до циљне линије претрчава се максимално могућом брзином. ТРЧАЊЕ ИЗМЕЂУ ПРЕПОНА – Техника трчања између препона на 100 и 110м слична је техници трчања на 100м. брзим. Истовремено са покретом напада замајне ноге на препону. При томе је врло кратак временски интервал контакта ноге са тлом. Оно што је карактеристчно у овој фази јесте активни замах замајне ноге надоле прати повлачење одскочне ноге. што ближе препони..препонашког седа``. . тако да се што мање нарушава ритам трчања између препона. Замајна нога из положаја заножења врло брзо креће коленом ка препони. При нападу на препону каудални део се креће навише. Лет преко препоне – Са завршетком одскока започиње беспотпорна фаза препонашког корака а завршава се у тренутку доскока на замајну ногу иза препона. Спуштање после препоне – При спуштању после препоне потребно је да се одржи нагиб тела напред. а кранијални наниже.Напад на препону – Одскочна нога испред препоне поставља се на тло тзв. Параметри који утичу на резултат Најважнији фактори који утичу на остварење резултата у трчању преко препона су: • • • • • • • • Старт и стартно убрзање Ефикасност преласка преко препреке Брзина преласка преко препона Брзине појединачног покрета Динамичка покретљивост у зглобовима кукова Морфолошке карактеристике тркача Ритам трчања Фреквенција корака 5 . Ипак постоји разлика у дужини корака – при трчању између препона корак се скраћује тако да није могуће максимално опружање одскочне ноге. У последњим метрима изводи се нагли покрет нгињања трупа напред ка циљној линији. и дугим и лучним покретом одвоћења у страну и преношења преко препоне. У том тренутку препонаш се налази у положају тзв. савијене у зглобу колена.. Покрет колена замајне ноге нагоре завршава се у тренутку када се пета доведе у ниво препоне.

Учење технике Учење технике трчања преко препона одвија се по следећем редоследу задатака: • • • • • • Упознати почетнике са техником трчања преко препона Учење покрета замајне ноге Учење покрета одскочне ноге Научити технику трчања преко средине препона Научити трчање од старта до прве препоне Научити технику трчања преко препона од старта до циља 6 .

jpg 7 Година и место издавања Београд 2008 . Презиме аутора Име Наслов дела 1. Стефановић Јухас Јанковић Ђорђе Ирина Ненад .znanje.Литература р. Издавач Факултет спорта и физичког васпитањ а www.Теорија и методика атлетике’’ 2..org/i/ i22/02s/02/atletika_12.б.

8 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful