POVESTEA RUNELOR

SEMNIFICATIA RUNELOR

ODIN

Aceasta este runa alba, simbolizând incognoscibilul si nevazutul. Indica un timp crucial, un timp cand trebuiesc luate decizii. Poate a venit timpul sa ai incredere, sa treci dincolo de indoieli intr-un mare necunoscut. Fa-o cu toata dragostea si deplina credinta. Acest lucru se cheama puterea creatoare a necunoscutului. Golul a existat de la inceput si va continua sa existe pana la sfarsit, cand nu va mai ramane nimic. Nu simbolizeaza o persoana, dar reprezinta cele mai puternice influente spirituale.
ANSUZ

Reprezinta puterea suverana a constiintei divine a zeului Odhinn. Poate simboliza o noua viata si inspiratie sau promisiunea unui talent intelectual deosebit cum ar fi arta oratoriei sau poezia. Runa simbolizeaza un profesor sau un proet. Contactul cu divinitatea sau cu eu-l interior este favorizata. Inversata: Fiti atent în timpul intrevederilor cu ceilalti. Comunicarea deficitara poate conduce la dezamagiri. Aminteste-ti, ceea ce se întâmpla acum este in favoarea dezvoltarii tale. Pericolul se poate datora influentelor daunatoare sau
1

întrebuintarii gresite a cunostintelor sau a talentului. Plictiseala sau moartea intelectului pot fi consecintele acestei întrebuintarii eronate.
ING

Este momentul desfasurarii propriilor forte interioare, a linistii si a evolutiei. Acum este bine sa finalizezi proiectele pe care le-ai inceput deja in loc sa planifici altele noi. Ai rabdare pentru ca proiectele ca si ideile au nevoie de timp pentru a se contura si de asemenea pentru a ajunge la maturitate asa cum fluturele se transforma. Dorinta de miscare este cea care te impinge sa scapi de rutina zilnica dar fii prudent. Evita conflictele inutile. Aceasta runa semnifica un preot sau un fermier. Inversata: Nu exista pozitia inversa. Aspectele negative pe care le poate aduce aceasta runa se refera la blestemul multor mistici, care se inchid in universul lor subiectiv pierzand contactul cu realitatea. Pierderea in sine insusi este un pericol pe langa potentialul izolarii de lumea inconjuratoare.
PERTHRO

Aceasta runa promite schimbari in bine si surprize placute. Este un simbol al norocului de vreme ce prevesteste bucurie si armonie. Anunta prietenii de incredere si fericire, o stare de buna dispozitie. Poate sa reprezinte un petrecaret, un muzician sau un poet. Inversata: Nu astepta prea multe acum si nu deveni sclavul placerilor senzuale. Nu-ti risipi resursele si talentul in van pentru ca in final vei ajunge la stagnare.
OTHALA

2

Runa poate reprezenta un lider sau chiar un grup intreg de oameni care vor fi in armonie cu tine. sau credinta intr-o cauza elevata. Prevesteste unitatea si armonia în gospodarie.Aceasta este runa stabilitatii si a prosperitatii. sau in cel al transporturilor. un timp de liniste casnica. mizerie. A venit timpul ca sarpele sa-si lepede vechea piele pentru a putea creste. Inversata: Semnificatia acestei pozitii se refera la faptul de a nu fi legat de nimic. Blocarea acestei forte poate sa conduca la saracie. Trebuie sa te servesti de creier si nu de alta parte pentru a depasi problemele. Fii complet cinstit cu tine insuti. Aceasta runa in general nu semnifica o persoana ci mai degraba fiinte sau forte spirituale. Inversata: Anunta suferinta si vremuri grele. Cere ajutor de la divinitate si fii convins ca vei fi condus pe calea cea dreapta. fizica sau spirituala. sau poate sa semnalizeze o schimbare într-o relatie sau situatia familiala. Poate fi prezenta si frica. dar aminteste-ti ca nu suntem destinati sa ne bazam doar pe fortele noastre. singuratate sau chiar sclavie. Poate simboliza o persoana care lucreaza in domeniul juridic. lipsa de adapost. ELHAZ Aceasta runa este ca o sabie cu doua taisuri si poate prevesti un pericol pentru oricine altcineva decat experimentatul sau talentatul Vitki sau Magicianul. Singurul pericol al acestei rune vine de la incapacitatea sau refuzul de a recunoaste ierarhia traditionala intr-un grup. Vor veni mai degraba despartiri decat asocieri dar aminteste-ti ca este posibil sa apara o sansa chiar si in esecuri. RAIDHO Aceata runa poate sa prevesteasca o calatorie. Poate 3 . Cele mai afectate sunt relatiile personale. de vreme ce ai nevoie sa stii dinainte ca totul se termina cu bine pentru a renunta la ideile sau obiceiurile vechi. Daca este necesara o despartire radicala de trecut. Poate de asemenea sa anunte o casa noua si mai buna. Inca o data nu trebuie sa controlezi aceasta sabie ci sa devii una cu ea. Te poti astepta sa ti se faca dreptate. nu-ti fie teama.

Un parteneriat sau un amor poate ca va lua sfârsit. Kenaz poate sa simbolizeze un artist sau un mester. dar anunta in schimb noi inceputuri. dar este un tunel care te conduce catre o viata noua. Esecul aparent poate insemna o minora sau o zdruncinatura majora. Prin cunostinta focului luminii. Viata pe care ai trait-o are nevoie de o schimbarea majora. Este focul inspiratiei si al puterii creatoare. simbolizând lumina care disipeaza norii. procrearea de inceput. întelegi lucrurile si devii capabil sa imprastii la randul tau lumina si sa-i intelegi pe ceilalti. devenirea si altarul. Renuntati bucuros la ceea ce este vechi. Inversata: Poate ca exista un pericol ascuns care te asteapta. URUZ Reflecta energia primordiala. o transformare. depinzând doar de cunostinta ta. Poate sa prevesteasca o schimbare. probabil un copil. Simbolizeaza cresterea si transformarea. Lumina va fi stralucitoare la sfârsit. inima. viata este un ciclu si vei ajunge din nou in acest punct pentru a face aceasta alegere. 4 . Acest lucru poate avea drept rezultat o vatamare a sanatatii fizice si spirituale. Inversata: Poate sa indice o super protectie sau posesivitate. sau întrebuintarea gresita a fortei sau puterii. Este posibil sa ratezi avantajul in momentul de fata. Poate ca este intuneric. KENAZ Aceasta este runa creatiei. Exista pericolul de a fi inghitit de forte oculte care vor pune stapanire pe vointa ta si despre care ai putine cunostinte sau pregatire. Nu este o runa de sfârsit. Pregateste-te pentru o oportunitate care se ascundea in spatele unui esec. Inversata: Norii încep sa acopere soarele. De asemenea este posibil sa ti se para ca puterea ta este folosita împotriva propriei persoane. Aminteste-ti. pentru a face loc noutatilor. Actiunile pripite sau prost gandite te vor conduce catre probleme serioase.prezice trezirea fortei si a istetimii in fiecare individ.

Poate indica si atingerea unei intelepciunii traditionale. Runa poseda o puternica forta erotica care poate fi canalizata catre alte tipuri de energie. THURISAZ E vorba despre un lucru care trebuie facut cu sau fara tine. Daca astepti nu vei mai intampina rezistenta. transformarea si maturitatea. Singurul pericol este dat de situatia in care runa vine la cineva care nu o doreste sau care nu este pregatit pentru ea. Inversata: Nu exista pozitia inversa si într-adevar nu contine nici un aspect negativ. Poate ca asteptarea este cea mai buna actiune. Runa prevesteste cresterea. Cauta idealul. Acum poti vedea ce este ascuns in interior si stiind ce trebuie sa faci vei actiona in cel mai corect mod cu putinta. Aceasta runa reprezinta adevaratul cautator. Inversata: Aceasta runa poate simboliza un inamic sau un pericol venit din exterior. indicand trezirea. Este semnul “zilei”. trecerea de la intuneric la lumina. o concluzie fireasca a trecerii tale. Porgresul tau poate fi accelerat dar eminteste-ti sa te opresti pentru a-l 5 . De vreme ce schimbarea sau transformare este in cele din urma benefica. dar standardele tale sa fie fixate la cel mai inalt nivel. Poate ca vei fi pregatit pentru un contact cu fortele superioare pentru ca aceasta forta poate conduce catre evolutie si regenerare. Nu actiona impulsiv sau in necunostinta de cauza.DAGAZ Aceasta runa in general semnifica o rupere in evolutie sau un obstacol in atingerea scopurilor. Fii atent la consecintele actiunilor sau vorbelor tale. dar in orice caz este nevoie de prudenta. Daca poti avea incredere in ceea ce priveste corectitudinea actiunilor nu acelasi lucru se poate spune despre efectul lor. decat sa ne fie frica. Daca este urmata de runa alba “Odhinn” transformarea poate fi atat de totala cum este cea care anunta moartea. mai degraba trebuie sa incercam sa fim pregatiti pentru ea. deseori privita ca o inspiratie spontana. care nu este intotdeauna previzibil.

Promite noroc in orice calatorie. Lasa ca soarele sa-ti lumineze secretele pe care le ascunzi si fata de tine. daca vrei sa aduci diversitatea si intelepciunea in viata ta. Ai primit sfaturi bune si acum este timpul marilor sperante. Promite o evolutie mentala si spirituala. este posibil sa regreti. Tempereaza-ti impulsurile prin meditatie. ne poate ajuta in progresul nostru catre lumina si intelepciunea interioara. copacul primordial care are radacinile in pamant si crengile in cer. Inversata: Nu exista pozitia inversa dar aceasta runa prevesteste obstacole.analiza. Este nevoie de rabdare si asteptarea este cea mai indicata actiune. Daca ti se pare ca esti lipsit de forta trebuie sa dai dovada de intelepciune. Aceasta runa poate simboliza un magician sau un mistic. sa accepti premise ilogice numai pentru ca sunt prezentate frumos. mai ales peste ape. Exista pericolul de a fi inselat. Chiar si asa. un calator sau un profesor. SOWILO Ceea ce te straduiesti sa devii esti deja. Inversata: Nu exista pozitia inversa. Cauta eliberarea de rutina zilnica. Integreaza noul. Este timpul sa-ti reincarci fortele. Nu actiona ostil. EIHWAZ Este un simbol al lui Yggdrasil. Aspectele negative include tendinta de a te lasa condus de profesori nedemni. disciplina si flexibilitate. Daca trebuie sa te retragi din fata situatiilor presante fa-o cu demnitate. FEHU 6 . Aceasta runa poate simboliza un marinar.

incapabil sa te misti. ducand la indepartarea de societate si fata de tine insuti. Analizeaza situatia si intraba-te “ce trebuie sa invat pentru a progresa?” Controleaza-ti energiile si resursele. Intotdeauna este nevoie de timp. prins in obiceiuri vechi. si cautarea intelepciunii si analizei interioare. Aceasta runa simbolizeaza un fermier sau pe cineva implicat in finante (un bancher. un agent de bursa etc. sau mai degraba al realizarilor usor accesibile. Concentreza-te pentru a face fata momentului. Cu siguranta defineste dorintele tale. Se pare ca te simti blocat. JERA Recompensele vor fi rezultatul anturajului in care te-ai gasit fie ca a fost vorba de dragoste sau de relatii in societate.Simbol al puterii in miscare. un cadavru sau un spirit ratacitor. Orice realizare importanta este de neatins acum. ISA Iarna a venit peste tine si ti-a inghetat spiritul. Situatiile dificile trebuiesc rezolvate prin intermediul propriilor resurse de vreme ce nu te poti astepta sa primesti ajutor din afara. Probabil ca este vorba despre anumite obiceiuri sau idei la care trebuie sa renunti. Bucura-te de norocul pe care il ai acum. 7 . Inversata: Obsesia fata de proprietati se poate transforma in lacomie si avaritie. Aceasta runa simbolizeaza un vagabond.) Inversata: Nu exista pozitie inversa. Exista tendinta de a te lasa incatusat in rutina. folosindu-le cu intelepciune. dar aminteste-ti sa-l imparti pentru ca numai hranindu-i pe ceilalti te vei hrani cu adevarat pe tine. pentru ca oricum va trece ceva timp pana cand rezultatele vor aparea. Dreptatea va prevala iar virtutea va fi rasplatita. Aspectele negative pot include rezultate proaste datorita unor fapte reprobabile (cealalta fata a monedei “Justitia”). prins in gheata. Poate semnifica bunastarea si posesiile sau propriile reguli si impunerea vointei. Ai rabdare. Sagetile tale isi gresesc tinta. o canalie. un mistic. Nici un fermier nu poate grabi recoltatul. neincercand sa mergi mai departe.

daca vrei sa aduci diversitatea si intelepciunea in viata ta. copacul primordial care are radacinile in pamant si crengile in cer. conflicte si instrainare. Chiar si asa. Poate anunta atingerea unei claritati vizionare. Este un timp dificil. bine cu rau dar este greu sa discerni unul de celalalt. Constiinta de sine devine mai puternica. Te poate situa intre acte nobile si depravare. Cunoasterea se transforma in intelegere. dominandu-te prin forte exterioare. Daca ti se pare ca esti lipsit de forta trebuie sa dai dovada de intelepciune. sanatatea este favorizata sau trebuie sa tii cont de anumite nevoi. De asemenea. Inversata: Va fi usor sa-ti pierzi propria identitate in multime. Este posibil sa te astepte relatii dificile. 8 . EHWAZ Este un simbol al lui Yggdrasil. disciplina si flexibilitate. Promite o evolutie mentala si spirituala. Poate fi un timp in care vei culege roadele eforturilor facute. ne poate ajuta in progresul nostru catre lumina si intelepciunea interioara. in deplina glorie. Este un timp pentru stabilirea unor noi prietenii si relatii sociale fara conotatii sexuale. scopurile si planurile care acum par mai putin importante decat inainte. Influentele negative oricum pot slabi vointa. MANNAZ Runa reprezinta specia umana. Aceasta runa poate simboliza un magician sau un mistic. Este posibil sa nu vezi deloc ce se intampla in viata ta.Inversata: Nu exista pozitia inversa. concentrandu-te pe fleacuri si ignorand problemele urgente si majore. Exista un amestec de lumina cu intuneric. WUNJO Aceasta runa promite armonie . Inversata: Nu exista pozitia inversa dar aceasta runa prevesteste obstacole. binefacere si cruzime. permitandu-le celorlalti sa te controleze. precum si dorinta efectiva de schimbare. Prin noua claritate dobandita filtrezi ambitiile. familiala si sociala. Este nevoie de rabdare si asteptarea este cea mai indicata actiune. Cauta eliberarea de rutina zilnica.personala.

GEBO Fi pregatit sa fii generos si sa accepti generozitatea celorlalti. Reprezinta insasi “feminitatea”. o mama sau o prostituata. De vreme ce aceasta runa poate reprezenta orice fiinta umana.. Runa poate reprezenta pe cinva care lucreza in industrie sau o persoana care lucreaza pentru o organizatie caritabila sau ecologica. pot include o tendinta spre existenta cheltuitoare. Opreste-te si reconsidera lucrurile.Fii cinstit cu tine insuti si apoi cu ceilalti. Aspectele negative pot include tendinta de ati pierde individualitatea in fata frumusetii lumii. Inamicii externi sunt o reflectare a propriei persoane. Nu toate lucrurile sunt ceea ce par. Nu te pierde in iluzii. in majoritatea cazurilor simbolizeaza un cautator al intelepciunii. Cauta o dezvoltare spirituala linistita si respecta traditia. randament si frumusete. Poate sa simbolizeze separarea unei familii sau a unei prietenii. forta feminina. Prevesteste aprinderea flacarii intr-o relatie romantica. Trebuie sa fii atent pentru ca poti fi inselat. Scoate la iveala intreaga complexitate a femeii in postura de fecioara. nu te arunca in fantezii ocolind realitatea. Inversata: Nu exista pozitia inversa. Daca exista un blocaj el se datoreaza acestei atitudini. irosind resursele materiale sau spirituale. Nu exagera cu critica in ceea ce te priveste pe tine dar nici pe ceilalti. fertilitate. Inversata: Nu exista pozitia inversa. Aspectele negative ale acestei rune. BERKANO Este o runa care promite prosperitate. Daca o legatura este prea facila tineti-va de o parte. mama sau bunica. 9 . Poate simboliza o fecioara. Trebuie sa va pastrati propria identitate. Poate ca ti se va darui un cadou sau un dar spiritual sau poate chair inima cuiva. Analizeaza-te pe tine insuti mai intai. Inversata: Exista tendinta de a insista asupra greselilor umane si ale individului in particular.

LAGUZ Runa anunta examene dificile. Este posibil sa te simti rupt de realitate dar nu trebuie sa-ti fie teama. creativitatea si increderea in tine te vor ajuta sa depasesti un timp dificil. sa evaluezi sau sa intelegi experientele mistice pe care le traversezi. un taran sau un fermier. dar se potriveste si unui magician sau vrajitor. Aceasta runa poate simboliza un muncitor umil. Se impun anumite restrangeri. Aceasta runa reprezinta un marinar. dar daca nu poti macar pastreaza echilibrul. cu familiile noastre. Inversata: Nu-ti fie teama ca schimbarea te va impiedica sa evoluezi. Conflictele cu noi insine. Excesul poate fi daunator. 10 . sa-ti stabilesti prioritatile. Gandurile. Blocajul la acest nivel poate conduce la stoparea cresterii si la saracie.NAUDHIZ Naudhiz indica stresul dar se poate transforma in forta. un avocat au un pescar. Autocontroleaza-te si impune-ti “moderatie in toate”. Afunda-te in experienta de “a fi”. Poate ca va exista tentatia de a trece cu usurinta peste o situatie stresanta dar aceasta este o greseala majora. Exista semnele unei pasiuni incendiare intr-o relatie amoroasa. Inversata: Imprejurari externe contureaza prezenta noastra in situatii pe care nu le avem sub control. Poate fi un timp de schimbari dramatice. cu colegii poate reprezenta un stres dar purificandu-ne ne intarim caracterul. conducand la slabirea caracterului. A venit timpul sa te reorganizezi. Ai incredere in propria intuitie si vei avea succes. fara sa incerci sa masori. Vei inregistra o evolutie personala chiar daca va veni in situatii neplacute. Te bazezi intr-adevar pe puterea instinctului? Ar trebui sa acorzi mai multa atentie laturii senzitive. Putem infrunta durerea si greutatile iar acestea se pot transforma intr-o sursa de putere si cunoastere. Poate ca vei fi atacat si nevoit sa-ti reconsideri planurile cu atentie. Incearca sa reinstaurezi armonia in viata ta.

Este posibil sa ai parte de o pierdere inainte de a castiga. Aceasta runa poate reprezenta un om de stiinta. Anumite lucruri se afla sub controlul tau si este posibil sa ai parte de conflicte si agitatie. iluzii. Planurile sunt esentiale asa ca trebuiesc urmate. Daca ai secrete de ascuns acum este momentul sa scapi de ele. Daca criza nu poate fi in totalitate evitata poate fi controlata. Aceasta runa poate simboliza un magician. dar potential poate indica un aspect negativ prefigurand o schimbare in rau. Desi runa cunoaste numai o pozitie dreapta functioneaza si prin inversare. Inversata: Nu exista pozitia inversa. Asteapta-te sa ti se dea dreptate daca iti bazezi actiunile pe planuri bine gandite. Cere ajutorul unui expert daca simti ca ai nevoie. un filozof sau un invatacel. Daruind fidelitate poti sa te astetpi ca ti se va raspunde la fel. HAGALAZ Ai nevoie sa te eliberezi de constrangeri si sa te pregatesti pentru o schimbare in viata sau in situatia ta. Fereste-te de nedreptati. Gaseste-ti timp pentru a te relaxa. Sacrificiul de sine nu inseamna un sfarsit prin el insusi. a adevarului. a increderii. 11 . Runa semnalizeaza nevoia de concentrare asupra propriei vieti. Poate ca simti ca te trezesti dintr-un somn lung si iti va lua ceva timp pana cand vei reveni la realitate. dizarmonii. conform vechilor modele. un mistic sau un preot. Numai dupa aceea recolta va rodi. astfel incat sa fii pregatit. Poate fi un avertisment. mai ales daca te vei lasa prins in detalii. Inversata: Runa interfereaza cu cresterea. o vrajitoare.TIWAZ Este o runa a destinului. cinstei si devotiunii toate adunate in cuventul “fidelitate”.

Scandinavia. descrie o forma de divinatie folosita de triburile germanice: “In ceea ce priveste prezicerile.. 9 zile si 9 nopti pentru a dobandi cunostintele necesare descifrarii runelor. fix. Viitorul insa nu este stabil. ei le acorda mai multa atentie decat oricine altcineva. sugereaza anumite raspunsuri dar trebuiesc imaginate detaliile. intotdeauna poate schimba calea.ISTORIC Runele sunt un vechi alfabet germanic. Runele ofera o explicatie analizand drumul sau calea pe care se afla cineva si consecintele care pot aparea. S-au întrebuintat peste tot in nordul Europei." Runele sunt un oracol pentru cel care are nevoie de un sfat.Ch si pana in 1600 era noastra. pamantesc. daca este fãcuta în particular. cal . Cand runele au aparut sub el. pe rand.). Citirea runelor poate fi uneori obscura. dacã extragerea este publica sau tatãl familiei. Metoda de dvinatie este simpla: taie o ramura dintr-un copac fructifer si o impart in bucati mici pe care marcheaza semne distinctive. secret sau soapta. Fiecare transpunere intr-un cavant sau o fraza semnifica concepte importante pentru persoana care le foloseste pentru ca sunt imbinate forta naturii cu cea a intelectului. Se spune ca Odin. Fiecare runa are un inteles ezoteric si prorpietati asociate cu el dincolo de sensul obisnuit. Se schimba in functie de fapta fiecaruia. Daca cuiva nu-i place predictia. Dupã aceea. Actualul inteles al cuvantului “rune” este de mister. Toate runele sunt insotite de o poveste si au o legatura cu zeii scandinavici. si interpreteazã semnele marcate anterior pe ele. in timp ce altele reprezinta idei si concepte care au fost incoportate in numele runelor (soare. în Capitol X din “Germanicus”. Unele dintre aceste simboluri au fost intrepretate ca literele unui alfabet. Simbolurile prerunice sau hällristningar au fost descoperite in cavernele epocii bronzului. Insulele britanice si Islanda incepand cu anul 100 i. Inscriptii runice ale perioadei de aur au fost descoperite in Nordul Americii. imprastiindu-le apoi la intamplare pe o tesãturã albã. alege trei bucãti. Acesta este momentul in care intuitia celui care citeste runele detine rolul cheie. preotul comunitãtii. Odin a coborat si le-a 12 . Yggdrasil. Tacitus. prima data in Suedia.. dupã ce invoca zeii cu ochii indreptati catre cer. povestiri care atesta faptul ca vikingii au ajuns in America cu mult inaintea lui Columb. precum si o valoare fonetica. zeul suprem al lui Aesir (neamul zeilor) a stat agatat in propria sa sulita de copacul lumii. Ele lucreazã cel mai bine dacã sunt descrise exact imprejurarile si dupa aceea li se adreseaza o intrebare concreta. Divintatia runica sau prezicerea runelor nu are sensul actual de “ghicire a viitorului” adica nu se refera strict la ceea ce denumim in mod curent clarviziune. folosit atat pentru scriere cat si ca instrument de prezicere si magie.

Cu toate ca nici un manuscris existent nu prezinta numele vechilor rune germanice poemele runice anglo-saxone si scandinave agreeaza ideea ca poate fi stabilita originea lor comuna. sensul scrisului. Insusi numele runelor a fost transcris relativ intact. din moment ce atat scrisul italic cat si cel latin provin din alfabetul etrusc (el insusi derivat din familia alfabetului grecesc).1016 in estul Europei. cum ar fi cel grecesc. localizati ca stat independent intre 650 . cand scrisul italic a fost absorbit si inlocuit de alfabetul latin. Aceasta teorie ar plasa originea “futhark” undeva inainte de sec. asemanarea dintre cele 2 alfabete fiiind prea stransa pentru a putea fi ignorata. evidenta pare sa situeze originea acestui alfabet in nordul Italiei. al III-lea era noastra. schimbarile in limba au determinat adaugarea a 9 rune alfabetului pentru a compensa din punct de vedere fonetic in timp ce unele rune au devenit corespondentul altor litere. Cele mai vechi inscriptii runice pe pietre dateaza din sec. Crimea) 13 . german. Datorita faptului ca oprin intermediul runelor s-a raspandit vocabularul in Scandinavia. C/K. poate chiar in 200 i. Unele simboluri runice se pare ca au fost adoptate din alte alfabete. I e. englez. norvegian. la Vanir. Acest alfabet extins la 33 de simboluri este cunoscut drept drept Futhorc-ul anglo-saxon. Mai tarziu. a unor structuri si chiar a unor simboluri caracteristice. S si grupul Ng.c. el i-a tranferat aceste cunostinte zeitei Freya. zeul luminii si cel care pazeste Aurora Boreala a fost cel care i-a invatat pe oamenii sa citeasca runele. sau alte limbi semitice (datorita relatiilor comerciale cu khazarii pe “Drumul Matasii” grup de turci trecuti la islamism. Runele au fost alcatuite din linii drepte pentru ca in felul acesta sa fie mai usor de cioplit in lemn sau piatra. Heimdall. frizian. desi probabil ca alfabetele runice au fost folosite cu cateva secole inainte. H. mai ales in ceea ce priveste forma literelor.ridicat de jos si astfel a dobandit puterea runica. unele simboluri runice s-au pierdut si alfabetul s-a redus numai la 16 rune. Aceasta in schimb l-a invatat magia. danez. Vechiul alfabet runic german sau vechiul Futhark continea 24 de rune. Runele su fost folosite pentru scris in numeroase limbaje. dar si in ceea ce priveste directia. Analizele lingvistice si fonetice il plaseaza mai devreme. Alfabetul runic a aparut prima data in randul triburilor germanice din centrul si estul Europei. lituanian.. Ipotezele sunt in favoarea unei origini latine dar exista si teorii care sustin varianta greceasca. Primele 6 rune ale alfabetului formeaza cuvantul “futhark”.c. Forma catorva rune s-a schimbat. J. incluzand pe cel gotic. etrusc si cel roman timpuriu. islandez. Exista divergente asupra originii “aspectului” de “alfabet” al runelor. aducandu-se argumente in sprijinul fiecarei afirmatii. rus. ivrit. Acest aspect explica de ce multe rune par a fi litere romane. De asemenea. Oricum. in special runele reprezentand A/O. suedez.

R Tolkien. sensul ezoteric sau magic. VECHIUL FUTHARK Numele “futhark” ca si cuvantul “alfabet” provine din primele cateva litere din sirul runic. Numele runelor vechiului Futhark este o recreere speculativa a ceea ce lingvistii au denumit “proto-germana”. care difera in mod considerabil fata de ordinea din alfabetul latin si este unicul scris alpabetic. Inscriptiile runice au fost gasite indeosebi pe bijuterii. forma. Au fost utilizate in cadrul unor ritualuri samanice si se pare ca vechimea lor le situeaza inainte de era crestina. ALFABETUL FUTHARK Forma actuala a runelor este preluata de la goti. saxoni. pietre si alte obiecte.Aproape uitat complet din secolul al XVII-lea. Runele sunt formate dintr-un ansamblu de simboluri care reprezinta de fapt literele unui alfabet primitiv. adica provenind din tulpina “proto-indo-europeana”. folosite in tarile anglo-saxone si nordice. Pentru a exprima mai bine varietatea sunetelor din engleza veche. Oracolul runic este format din 25 de rune – 24 dintre ele reprezinta literele alfabetului propriu-zis iar cea de a 25-a este Odin – destinul care nu poate fi cunoscut. Aceasta denumire este data de primele sase litere F-U-TH-A-R-K. arme. un popor de neam germanic. in timp ce nordicii utilizau aceeasi runa pentru sunete apropiate. iuti si frizieni (popoare cunoscute sub denumirea de anglo-saxoni) si au fost folosite pana in secolul al XI-lea. specialist in domeniul literaturii medievale a Europei de Nord. Runele au fost aduse probabil in Britania in secolul al Vlea de catre englezi. Exista multe versiuni ale alfabetelor runice. Pe manuscrise au supravietuit doar cateva exemple de scriere runica. originar din Scandinavia. provenind din tarile nordice. Futhork-ul Anglo Saxon Alfabetului runic i-au fost adaugate cateva litere in plus pentru a scrie in anglosaxona (engleza veche). runele alcatuiesc din secolul al III-lea un alfabet a carui denumire este “futhark”. alfabetul runic este reinviat la inceputul secolului de societatile screte germanice si reluat in anii ’70 de catre profesorul J.R. Cu variante diferite. Fiecare la randul sau cunoaste variatii in ceea ce priveste numele. 14 . anglo-saxonii foloseau 9 rune suplimentare.

unde crestinismul nu s-a raspandit mai tarziu decat in regiunile anglo-saxone. Vechiul Futhark a fost folosit in continuare pana in sec. Unul dintre cel mai vechi si mai complet se gaseste pe piatra Kylver.c. 9 pana in sec. nu au fost inregistrate inainte de era crestina. incepand cu F si sfarsind cu O. fiecare incepand cu runa insasi si cu numele sau. Aceste poeme au un vers pentru fiecare runa. C/K. datate din perioada sec. Unele dintre aceste poeme au un continut mai pagan in comparatie cu altele. Danemarca si Nordul Germaniei. 8 cand 15 . Norvegia. Singurele inscrisuri supravietuitoare care justifica denumirile actuale si sensurile runelor. gasite peste tot. in special cele care provin din Islanda. Forma runelor este cunoscuta ca Vechiul Futhark Germanic. de la sabii la pietre sau pandantive din bronz. SENSURILE RUNELOR Exista cateva inscriptii runice istorice.La origine “futhark-ul” era compus din 24 de litere. Aceasta perioada coincide cu invazia AngloSaxona in aceasta regiune si cu aparitia unor rune asemanatoare in insulele Britanice. gasita in Gotland. De asemenea. Forma catorva rune s-a schimbat. V s-au petrecut schimbari in alfabetul runic in Frisia (regiune din jurul nordului Olandei si NV Germaniei). care prezinta alfabatul runic. si de Suedia. H. Acest alfabet a devenit cunosut sub denumirea de Futhorc-ul Anglo-Saxon. J. 12. Suedia si datata sec. 5 e. in special runele pentru literele A/O. schimbarile din limba au dus la adaugarea in alfabet a unui numar intre 5 si 9 rune pentru a compensa sunetele suplimentare si catorva rune li s-au asociat litere diferite ca si corespondenti. sunt cunoscute drept de poeme runice. FUTHORK-ul ANGLO-SAXON In jurul sec. dar demonstreaza o remarcabila continuitate in felul in care sunt prezentate. Altele sunt incomplete. S si Ng. NOUL FUTHARK In Scandinavia. si a fost folosit de catre triburile nordice germane. Unele dintre aceste manuscrise.

bjarkan/bjarken ("mesteacan"). norvegian … Aceasta forma a alfabetului runic s-a raspandit incepand din nordul Danemarcei catre Suedia si Norvegia si a fost adusa in Islanda si Groelanda de catre vikingi. ur ("fier"/"ploaie”). yr ("tisa"). spre deosebire de Futhorc-ul Anglo-Saxon. is/iss ("gheata"). Este posibil sa fi fost raspandita pana in America de Nord in timpul expeditiilor dar pana acum nu au fost gasite inscriptii autentice care sa ateste acest lucru. De asemenea a fost schimbata si simplificata forme runelor. FUTHARK Ddanez (rune lungi) Poemele islandeze si norvegiene aveau 16 rune cu urmatoarele denumiri ale literelor: fe ("bunastare"). reidh ("calatorie").drastice schimbari in vechea limba norvegiana s-au petrecut si au fost realizate si schimbarile corespondente in alfabetul runic pentru acomodarea cu noile sunete. madhr/madr ("om"). ar ("abundenta"). naudhr/naud ("nevoie"). kaun ("a rani"). Tyr. constand intr-un sistem de sase semne. logr/lög ("apa"). Runele Hälsinge (runele bete) Runele Hälsinge isi au originea in regiunea Hälsingland din Suedia si au fost 16 . Oricum. Noul Futhark (cum fost denumit) reduce numarul runelor de la 24 la 16 si anumite rune vor reprezenta sunete multiple. sol ("soare"). FUTHARK Suedez-Norvegian (rune scurte) Runele scurte sau runele Rök sunt in mod evident o versiune simplificata a runelor lungi. hagall ("a cadea"). As/Oss. Exista cateva variante de futhark: danez. Thurs.

16) si a ramas intr-o anumita masura in uz pana in secolul 20. in special cu runele Sigel/Eihwaz(soare. autoritate). proprietate. zeul razboiului.se refera la forta. dar strict vorbind acesti termeni se refera la alfabetul germanic. Scrierile runiforme In secolul al 8-lea “Scrierile Orkhon” (uneori denumite Vechiul turc) si cele inrudite “Vechile scrieri ungare” au fost denumite deseori rune. peste 380 de obiecte datand din perioada 1500-1901 au fost gasite in provinciile Dalecarlina. Ele acopera acelasi set de litere ca si alfabetul Noul Futhark. casa. Gestricia si Herdalia. succes. Odal (mostenire. Dalecarlia. Scrierea Edward s-a folosit pana in 1910 in Älvdalen. Runele au fost folosite in simbolismul fascist de catre nazisti sau grupurile neo-naziste care se asociau pe ei insisi cu traditiile scandinave. In total. Exista mai multe variante ale Noului Futhark. Din acest motiv sunt cunoscute sub denumirea de “runiforme”. justitie. fiul lui Odin. onoare. aparand si pe lespezile de la Kensington dar in legatura cu acest aspect cercetarile cele mai recente indica faptul ca este o gluma. simbolul nazist au fost 2 “Sig-Rune” sau Siegrune (simbolul victoriei). A introdus variantele cu puncte ale semnelor mute pentru a indica corespondentul consoanelor mute sau vice-versa varianta muta a consoanelor sonore. incredere. Perioada moderna Simbolismul fascist Incepand cu anul 1933. 17 . in special scrierea Edward care poate fi considerata o varianta a runelor Dalecarline. se refera la onoare. S-a folosit pana tarziu in Evul mediu mijlociu (sec. scop atins). Tyr (Tiwaz.folosite intre secolele 10 si 12. Scrierea runica dalecarliana Denumita dupa provincia suedeza Dalecarlia. Runele par a fi o simplificare a runelor norvegianosuedeze lipsindu-le liniile verticale si de aceea poarta denumirea de “bete”. scrierea runica dalecarliana este o scriere alfabetica influentata atat de runele lungi cat si de cele scurte. ordine) and Algiz (runa Eihwaz .

de catre cel care a reinviat misticismul ocult german Guido von List in 1902. Aceasta viziune a celor 18 rune i-a venit lui List dupa 11 luni de orbire temporara.R. inventata sau in conformitate cu cele afirmate de autor “revelate lui”. Tolkien a popularizat runele folosind Futhark-ul Anglo-Saxon in lucrarea sa "Hobbitul" si de asemenea a inventat propriul alfabet de fictiune.R. Aceasta viziune din 1902 i-a deschis dupa cum pretinde List “ochiul interior”. The Cirth (Runele) J. "The chirth". The 18 .siguranta) Runele Armane Runele Armane sunt o linie de 18 rune bazata pe Noul Futhark. ceea ce l-a condus “Secretul runelor”.

runele au cazut in dizgratie ca rezultat al asocierii lor cu nazismul si foarte putine au fost scrierile despre acest subiect pana in anii ’50-’60. ca cea mai mare parte a artelor magice au fost oficial interzise in 1639 ca parte a eforturilor bisericii de a alunga “diavolul din Europa”. Unii spun ca aceste cunostinte au fost pastrate in secret dar este aproape imposibil sa desparti in asemenea cazuri vechile traditii de filozofiile ezoterice moderne. Maestrii runelor au fost executati sau inchisi si cunostintele despre rune probabil ca au murit odata cu ei. precum si de pe titlul paginii cartii “The lord of the ring”(Stapanul Inelelor). Ceea ce a inceput ca o resurectie folclorica populara legitima din pacate a fost patat de ideologia nazista si de rasism astfel incat desi cercetarile din aceasta perioada au cunoscut interpretari acestea sunt total nefolositoare unui cercetator al runelor. REINVIEREA RUNELOR Runele.R. "Cirth" este forma de plural si se scrie cu litera "C" de tipar atunci cand ne referim la sistemul de sciere .runele insusi pot fi denumite “cirth”. Tolkien pentru construirea limbajelor pe care le-a inventat si folosit in munca sa. Din pacate. Unele exemple de scriere Cirth sunt inscriptiile de pe mormantul lui Balin in “Moria” si inscriptiile de pe titlul paginii din “Hobbitul”. Perioada cea mai intunecata din istoria studiilor runice este considerat momentul reinvierii datorat scolii germane legata de miscarea nazista din anii ‘20. Abia la mijlocul anilor ’80. odata cu dezvoltarea miscarii “New Age” si renasterea religiilor pagâne (in special miscarea Asatru) runele au inceput sa-si recastige popularitatea atat ca sistem divinatoriu cat si ca element de autocunoastere. 17. de la monezi la sicrie.Cirth (Runele) sunt literele unui alfabet artificial creat de J. iar in unele parti ale Europei au fost chiar sanctionate de catre Biserica.‘30.R. O singura runa este “certh”. 19 . Semnele runice au fost regasite peste tot. mai ales sub forma Noului Futhark au fost utilizate pana in sec. Dupa al doilea razboi mondial. Chiar si oamenii simpli cunosteau forme de magie runica si runele erau in mod frecvent consultate in problemele legate atat de interese private cat si publice.

TALISMAN Exista credinta conform careia runele gravate sau pictate pe anumite obiecte ar aduce noroc purtatorului. De retinut. in felul acesta jocul incarcandu-se cu energia persoanei respective. prezentul si viitorul. Nu este mai putin adevarat ca oricare dintre rune poate aparea ca “merkstave”. 20 . adica sa-si arate “partea intunecata” care implica “sensuri negative”. cu conditia ca cel care le poarta. Pentru a face o prezicere. jocul este asemanator tarotului din misterioasa Shambala si yikingului chinezesc care aplica principii ale filozofiei taoiste. runele trebuie sa fie confectionate de cel care doreste sa afle ce-i rezerva viitorul. Conform traditiei. Se pot folosi si metode mai complicate. depinzand de felul in care runele sunt etalate. cu mai multe rune si cu intrebari privind trecutul. sa creada intr-adevar acest lucru. ca pozitia “inversata” sau “partea intunecata” nu sunt in opozitie cu sensul primar dar de obicei are o conotatie mai mult negativa. Astfel: se alege un numar care da nastere unui sir de posibilitati si apoi se interpreteaza rezultatul. Unele rune arata la fel indiferent de pozitia pe care o au. favorizand predictia. persoana trebuie sa constientizeze problema asupra careia doreste sa puna o intrebare si dupa aceea sa extraga o runa. Acestea nu pot fi inversate.MOD DE UTILIZARE Din punctul de vedere al metodei.

In 1908. ordine) and Algiz (runa Eihwaz . autoritate). Runele au fost folosite in simbolismul fascist de catre nazisti sau grupurile neo-naziste care se asociau pe ei insisi cu traditiile scandinave. al 20-lea. a fost interpretat ca o runa “Sig” modificata prin adaugarea unui linii orizontale.OCULTISM Pentru a demonstra legatura cu civilizatia si cultura nordica societatile secrete germane de factura nationalista au reinviat in preajma primului razboi mondial traditia runelor. care i-au fost revelate dupa cum pretinde in starea de orbire temporara cauzata de operatia de cataracta la ambii ochii in 1902. Carti precum “Puterea Runei Sacre” apartinand lui Adolf Kummer (1923) si “Secretul Runelor” de Guido von List (1908) au fost surse de inspiratie pentru aceste societati secrete care practicau si ritualuri magice. siguranta) Fascinatia pe care se pare ca runele au exercitat-o asupra nazistilor are legatura cu popularul autor ocult Guido von List. fiul lui Odin. proprietate. unul dintre figurile importante in reinvierea miscarii mistice din Germania si revitalizarea interesului pentru scrierea runica la sfarsitul secolului al 19-lea si inceputul sec. adica focul sacru. casa. In contextul nazist. justitie. in special cu runele Sigel/Eihwaz (soare. se refera la onoare. incredere.se refera la forta. onoare. Aceasta viziune a celor 18 rune 21 . Runele Armane Runele Armane sunt o linie de 18 rune bazata pe Noul Futhark inventata sau in conformitate cu cele afirmate de autor “revelate lui” de catre cle care aa reinviat misticismul ocult german Guido von List in 1902. runa “s” se refera la “Sig” (dupa List probabil din anglosaxonul sigel) sau “Eihwaz” (este rezultatul confuziei runei ei din vechiul Futhark si al runei "s" din noul Futhark. simbolul nazist au fost 2 “Sig-Rune” sau "Siegrune" (simbolul victoriei) ori runa SOWILO. Tyr (Tiwaz. care au aceeasi forma). “Wolfangel” care la origine nu este o runa. bazate pe Noul Futhark. Simbolismul fascist Incepand cu anul 1933. scop atins). succes. zeul razboiului. Odal (mostenire. Guido a publicat Das Geheimnis der Runen (“Secretul runelor”) un set de asa-numite Rune Armane.

List revendica faptul ca Futhork sau Arman ar fi fost incriptat in Havamal (Cuvintele celui Dintai sau Cantecul lui Odin). mai concret in strofele 146-164 care sunt de fapt “Cantecul celor 18 rune”. List si multi dintre sustinatorii sai credeau ca runele sale reprezinta “runele originare” pe care s-au bazat toate runele istorice. 22 . Aceasta viziune din 1902 i-a deschis dupa cum pretinde List “ochiul interior”. runele i-au ajutat pe oameni sa-si invinga teama si nesiguranta in fata viitorului. Nu mai este nevoie sa mentionam ca o astfel de versiune bazata de “viziunile” sale nu a fost crezuta nici macar in cercurile scolare. Viitorul. in strofele 138 .i-a venit lui List dupa 11 luni de orbire temporara. va asteapta! Intrebati oracolul. si el va va indrepta catre calea cea dreapta. ceea ce l-a condus “Secretul runelor”. De la magii antichitatii la magii contemporani. o necunoscuta? Runele.165.

Atentie ! O intrebare pe zi. nu mai mult ! 23 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful